#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/09/2012 21:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τώρα η Μέρκελ θέλει την Ελλάδα στο ευρώΗ Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θέλει να εμποδίσει με κάθε τρόπο το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, όπως γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Η καγκελάριος φέρεται να έχει καταλήξει στην πεποίθηση, ότι η χώρα δεν πρέπει να αποχωρήσει από τη νομισματική ένωση εντός του φθινοπώρου. «Πρέπει να βρούμε μια λύση για να το αποτρέψουμε», φέρεται να είπε την προηγούμενη εβδομάδα σε στενό κύκλο συνεργατών της.

Η καγκελάριος και οι σύμβουλοί της, σύμφωνα με το Spiegel, φοβούνται ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας θα προκαλούσε ένα ντόμινο-αποχωρήσεων στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Η άμεση ζημιά για τη Γερμανία θα ήταν 62 δισεκατομμύρια ευρώ, μακροπρόθεσμα εκατοντάδες δισ. ευρώ.

Ακόμα μεγαλύτερες θα ήταν οι πολιτικές συνέπειες της εξόδου: Η γερμανική κυβέρνηση θα ήταν τότε αναγκασμένη να σταθεροποιήσει την Ιταλία και την Ισπανία μέσω μιας «κοινητικοποίησης» των χρεών, κάτι που η κ. Μέρκελ θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει.

Η απόφαση υπέρ της Ελλάδας, συνεχίζει το περιοδικό, ελήφθη στην καγκελαρία πολύ πριν παρουσιάσει η τρόικα το νέο πόρισμα της για τη χώρα. Το πόρισμα αυτό υπολογιζόταν να είναι έτοιμο προς τα τέλη Οκτωβρίου, η έκδοσή του όμως καθυστερεί συνεχώς. Το πιθανότερο είναι, σύμφωνα με διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, να παρουσιαστεί στις αρχές Νοεμβρίου.

Κύκλοι της καγκελαρίας, που ρωτήθηκαν σχετικά το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με «Το Βήμα», δεν διέψευσαν το δημοσίευμα. Ισχύει αυτό που ειπώθηκε κατά τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την κ. Μέρκελ στις 23 Αυγούστου στο Βερολίνο, πρόσθεσαν.

Στο ρεπορτάζ του Spiegel δεν γίνεται λόγος για επιμήκυνση, ή για άλλου είδους διευκολύνσεις. Είναι όμως φανερό, ότι αν η καγκελάριος είναι όντως αποφασισμένη να αποτρέψει τη χρεοκοπία της Ελλάδας, θα προβεί στη συνέχεια και σε όλες εκείνες τις παραχωρήσεις που θα κριθούν απαραίτητες.

Η αποφυγή της εξόδου δεν είναι βέβαια οριστική. Το πρόβλημα θα προκύψει εκ νέου και τους επόμενους μήνες, αν δεν σημειωθεί ενδιάμεσα μια ορατή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αν δεν ξεσπάσουν σοβαρές ταραχές στην Ελλάδα και αν δεν επιτύχουν η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ για απεριόριστη αγορά κρατικών ομολόγων.

Όμως, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα του Spiegel, η Ελλάδα θα μπορέσει να πάρει, για λίγο τουλάχιστον, μερικές βαθιές ανάσες. Και να αποτρέψει τελικά εκείνο που προεξοφλούν ορισμένοι Γερμανοί αναλυτές, δηλαδή την έξωση της από την Ευρωζώνη αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2013.

Αισιόδοξος ο Σόιμπλε

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα παραμείνει στην ευρωζώνη, ενώ παράλληλα προειδοποίησε ότι οι υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας και να μην στηρίζονται στα ευνοϊκά μέτρα της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ avatar
  ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ 08/09/2012 22:23:22

  ''Η γερμανική κυβέρνηση θα ήταν τότε αναγκασμένη να σταθεροποιήσει την Ιταλία και την Ισπανία μέσω μιας «κοινοτικοποίησης» των χρεών, κάτι που η κ. Μέρκελ θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει''

  Δηλ. ο Ντράγκι δεν αποφάσισε κοινοτικοποίηση χρεών;

  Υ.Γ. όταν ο ΔΟΛ μεταφράζει το Spiegel τότε το χρέος ''κοινητικοποιείται''.....

 2. ΚΕΡΒΕΡΟΣ avatar
  ΚΕΡΒΕΡΟΣ 09/09/2012 00:15:06

  Το ζήτημα είναι αν σε λίγο καιρό θα θέλουμε εμείς να μείνουμε...

 3. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 09/09/2012 00:45:12

  Αυτό ακριβώς!

 4. δημης avatar
  δημης 09/09/2012 01:33:09

  ΣΙΓΑ.....
  ΤΟ ΙΔΙΟ ..ΟΡΓΑΝΟ ΠΑΙΖΕΙ ΑΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ...ΚΑΡΟΤΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΟ,,ΜΑΣΤΙΓΙΟ..
  -ΕΜΕΙΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΙΟ ΧΕΡΙ ΤΟ..ΚΡΑΤΑΕΙ...

 5. daughter of mercy avatar
  daughter of mercy 09/09/2012 06:41:01

  Η Μέρκελ θέλει να κρατήσει οπωσδήποτε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με το Spiegel θυσιάζοντας τους πολίτες της.

 6. Βασίλης Κωνσταντίνου- Καστοριά avatar
  Βασίλης Κωνσταντίνου- Καστοριά 09/09/2012 09:44:32

  Λόγω ειδικών συνθηκών, παιδί μετανάστη , διαμονής στην χώρα αυτή, γνώση της γλώσσας καθώς και καθημερινής παρακολούθησης των γερμανικών ΜΜΕ θεωρώ χρέος μου να καταθέσω την προσωπική μου άποψη .Η Γερμανία πήρε την ανατολική Γερμανία κατεστραμμένη έβαλε κάτω τα μολύβια, έκανε μεταρρυθμίσεις ,και την εξυγίανε. Μετά από ένα κομμουνιστικό σύστημα που είχε άλλους τρόπους φαντάζεται ο καθένας πόσο πόνεσε αυτή η μεταρρύθμιση Γι άυτό και στην Ανατολική Γερμανία φούντωσα ο Ναζισμός. . Η Μέρκελ σκέφτεται κάτι ανάλογο και για εμάς, τους Ιταλούς, τους Ισπανούς και πορτογάλους. Θα μας κρατήσει στο Ευρώ μόνο εάν μεταρρυθμιστούμε-εξυγιανθούμε. Μόνο εάν κάνουμε αυτό που συμφωνήσαμε. Γιατί η κοινή της γνώμη αυτό απαιτεί. Και οι πολιτικοί στην δημοκρατία δεν μπορούν να πάνε κόντρα στην κοινή γνώμη. ΄Εχει εμπειρία για τις αντιδράσεις στις μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στις ιδιωτικοποιήσεις η ίδια μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία. Αν θυμηθούμε λίγο πως διώχθηκε σε μια νύχτα ο Μπερλουσκόνι, για να κάνουν στην Ιταλία ειδικό πρόγραμμα καταλαβαίνουμε ότι το παιχνίδι χόντρυνε. Εμείς δυστυχώς κάνουμε μεταρρυθμίσεις που από ότι φαίνεται δεν τις αντέχουμε. Ειδικά για κάποιες κατηγορίες είναι αβάσταχτες. Δοκιμάζονται οι αντοχές μας. Το αν θα το αντέξουμε παίζεται. Το ότι όπως στην Ανατολική Γερμανία σε βάθος χρόνου θα είμαστε καλύτερα το πιστεύω προσωπικά ακράδαντα. Καθένας καλόπιστος λοιπόν πρέπει να εύχεται να περάσουμε την χιονοθύελλα με τις λιγότερες απώλειες. Και το κυριότερο να αλληλοστηριχτούμε και να γίνουμε αυτό που είχαμε χάσει. ΄Ανθρωποι με αλληλεγγύη , ανθρωπιά , κοινωνικότητα. Και το κυριότερο Πατριώτες.

 7. livas avatar
  livas 09/09/2012 20:46:16

  Το παράδειγμά σας, δυστυχώς, θεωρώ ότι είναι ατυχές.
  Η ανατ. Γερμανία παρέμεινε Γερμανία και παρά τις όποιες οδυνηρές μεταρρυθμίσεις (ελεγχεται υπέρ τίνος το συμφέρον έγιναν) η διαδικασία αυτή έλαβε χώρα σε μια εποχή παχιών αγελάδων. Αυτά δεν συμβαίνουν στη σημερινη Ελλάδα.
  Θα μείνω στις δύο τελευταίες σας προτάσεις και θα συμφωνήσω απόλυτα.

 8. advocatus diaboli avatar
  advocatus diaboli 10/09/2012 01:25:12

  Μην απατάσθαι! Η Μερκελ είναι αλεπού που σχεδιάζει μακροπρόθεσμα - σε αντίθεση με τους κοντόφθαλμους Ελληνες, πολιτικούς και μή-! Ο κίνδυνος χρεωκοπίας της Ελλάδος είναι σήμερα μεγαλύτερος από ποτέ, και σε απόσταση ανάσας! Το ότι η Μέρκελ θέλει να εμποδίσει με κάθε τρόπο το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι μία μπανανόφλουδα για τους Τσιμπλαίους - ακριβώς επειδή και η κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού είναι μονίμως «προ των πυλών». Ο έχων νουν νοήτω.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.