#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/06/2011 18:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τώρα εμφανίζουν τον Παπανδρέου να διαφωνεί με τον ... Παπακωνσταντίνου!Τον περασμένο Μάρτιο, μόλις έγινε αντιληπτό ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να ζητήσει κι άλλα χρήματα από την Ευρώπη για να σώσει την οικονομία της, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σκέφτηκε στα σοβαρά να εφαρμόσει ένα ριζοσπαστικό σχέδιο που θα έλυνε το πρόβλημα της ελληνικής κρίσης μια και καλή. γράφουν οι New York Times και συνεχίζουν:

Με βάση αυτό το σχέδιο, η Ελλάδα θα μετέφερε 133 δισεκατομμύρια ευρώ (40% του δημόσιου χρέους της) στην ΕΚΤ, η οποία στη συνέχεια θα πλήρωνε τις ελληνικές υποχρεώσεις, εκδίδοντας ένα δικό της ευρωομόλογο.

Σύμφωνα με εκείνους που σκέφτηκαν και πρότειναν αυτή τη λύση, θα επρόκειτο για «μια αναδιάρθρωση χωρίς κούρεμα». Θα είχε ως αποτέλεσμα, έλεγαν, την ελάφρυνση της ελληνικής οικονομίας από το χρέος, την ικανοποίηση των τραπεζιτών και των οίκων αξιολόγησης, και τη επιστροφή στην ανάπτυξη.

Το εν λόγω σχέδιο αποτελούσε μια ονειρεμένη εναλλακτική λύση απέναντι στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις για ακόμη περισσότερη λιτότητα ως αντάλλαγμα για τη χρηματοδότηση της χώρας. Μάλιστα, ο Παπανδρέου έφτασε στο σημείο να ζητήσει από ένα πολιτικό του σύμμαχο, και από τους δυο ιθύνοντες νόες του σχεδίου, έναν Βρετανό και έναν Έλληνα οικονομολόγο,  να πιέσουν τους Ευρωπαίους να το αποδεχτούν. Σύμφωνα όμως με όσους συμμετείχαν στις συζητήσεις, ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου αντιστάθηκε, ισχυριζόμενος ότι οι Γερμανοί και η ΕΚΤ δεν πρόκειται να συμφωνήσουν. Έτσι, η πρόταση μπήκε στο συρτάρι, και η Ελλάδα τώρα αναμένει ένα ακόμη πακέτο βοήθειας για να ξεφύγει από την απειλή της χρεοκοπίας.

Όπως λέει ο επικεφαλής του CEPS των Βρυξελλών Daniel Gros, «ήταν μια καλή ιδέα… θα έπρεπε όμως να προταθεί από τους Γερμανούς».

‘Όλα όμως δείχνουν πως η υπομονή των κατοίκων της Ελλάδας εξαντλείται. Τα ποσοστά της δημοτικότητας του Παπανδρέου έχουν πέσει κάτω από το 30%, και καθώς κυριαρχεί η αβεβαιότητα, οι Έλληνες συνεχίζουν να αποσύρουν τα χρήματά τους από το τραπεζικό σύστημα.

Οι δυο αρχιτέκτονες του σχεδίου έχουν πολύχρονες και στενές σχέσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Χαρακτηρίζουν  τη πρότασή τους ως μετριοπαθή. Ο ένας είναι ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης του πανεπιστημίου των Αθηνών, που έχει διατελέσει σύμβουλος του ΓΑΠ από το 2004 έως το 2006. Ο άλλος είναι ο Άγγλος Stuart Holland, πρώην ανώτατο στέλεχος του κόμματος των Εργατικών, και παλιός σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Βαρουφάκης απέστειλε πριν μερικές ημέρες ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας του να απορρίψει τους επαχθείς όρους της δεύτερης αυτής διάσωσης. «Όταν χρεοκοπείς, δεν λύνεις τα προβλήματα δανειζόμενος εκ νέου. Πρέπει ο ΓΑΠ να πει στους Γερμανούς φορολογούμενους ότι δεν μπορεί να πάρει κι άλλα λεφτά από αυτούς, τα οποία απλά θα καταλήξουν στους τραπεζίτες…».

Η βασική θέση του σχεδίου του είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγάλει αρκετά χρήματα ώστε να ξεπληρώσει το χρέος της. Σε αυτό συμφωνούν πολλοί. Θυμίζει μάλιστα τη ρήση του John Maynard Keynes: Αν σου χρωστάω μια λίρα έχω πρόβλημα, αλλά αν σου χρωστάω ένα εκατομμύριο λίρες, εσύ έχεις το πρόβλημα. Έτσι, το ελληνικό χρέος αποτελεί πρόβλημα τόσο της ίδιας της Ελλάδας όσο και της ΕΚΤ. Το τελευταίο διάστημα, οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες ξεφορτώνονται τα ελληνικά χαρτιά, με αποτέλεσμα η ΕΚΤ να είναι αυτή που διατηρεί στα χέρια της το μεγαλύτερο κομμάτι του χρέους. Εξ ου και η αντίθεσή της σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση ή κούρεμα.

Το σχέδιο που τελικά απορρίφθηκε, θα χρησιμοποιούσε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ως μοχλό αναχρηματοδότησης των  ευρωπαϊκών τραπεζών, και προώθησης ενός προγράμματος τύπου New Deal για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Η μεταφορά του ελληνικού χρέους στα λογιστικά βιβλία της ΕΚΤ θα ήταν κρίσιμη, επειδή η τράπεζα, που έχει τη πλήρη στήριξη του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος , μπορεί να δανείζεται με πολύ χαμηλότερα επιτόκια απ ότι η Ελλάδα. Σύμφωνα με το σχέδιο, το χρέος θα πουλιόταν ως δεκαετές ομόλογο με επιτόκιο 3%, και η Ελλάδα θα ξεπλήρωνε την ΕΚΤ με το ίδιο 3% για δέκα χρόνια. Θεωρητικά, δεν θα υπήρχε κανένα κόστος για την ΕΚΤ.

«Ο Παπανδρέου καταλαβαίνει πως η τελευταία πρόταση για λιτότητα δεν μπορεί να πετύχει», λέει ο Γιάννης Βαρουφάκης. «Για αυτό και θα πειστεί πως το εναλλακτικό αυτό σχέδιο είναι και η μόνη ελπίδα για τον ελληνικό λαό… σήμερα ο πρωθυπουργός είναι σαν κάποιο άθεο που σταυροκοπιέται, ελπίζοντας στο θαύμα…», λέει.

S.A. από τους N.Y Times

ΣΧΟΛΙΑ

 1. PELIAS avatar
  PELIAS 12/06/2011 19:14:51

  Δημιουργία απάντησης
  1 δημοσίευση • Σελίδα 1 από 1
  Τα σκεπτικά συνεχίζονται ....

  Δημοσίευσηαπό AΡΝΗΣ » Σήμερα, 2:00 pm
  ΠΟΥ ΟΔΕΥΕΙ Η ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΙ ΓΙΑΤΪ ΟΧΙ Η ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ;

  Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis! Μοιραστείτε το στο Twitter Μοιραστείτε το στο Facebook Μοιραστείτε το στο Google Buzz
  Του Kenneth Rogoff, καθηγητή του Harvard, και πρώην επικεφαλή οικονομολόγου του ΔΝΤ.

  Η Ευρώπη βρίσκεται σε πολιτική κρίση. Κανένας δεν φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπίσει τη κρίση χρέους των περιφερειακών της χωρών. Αντί να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση των τεράστιων χρεών της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, και της Ελλάδας, οι πολιτικοί συνεχίζουν να επιμένουν στην εφαρμογή προγραμμάτων οικονομικής διάσωσης, επιβάλλοντας στις χώρες αυτές απραγματοποίητες και δυσβάστακτες συνθήκες λιτότητας.


  Προς το παρόν, η κρίση είναι ακόμη διαχειρίσιμη. Η ανάπτυξη της ευρωζώνης είναι αξιοπρεπής, ενώ οι χώρες PIGs αντιστοιχούν μόλις στο 6% του ΑΕΠ της. Ισχυριζόμενοι όμως ότι το πρόβλημα των χωρών αυτών είναι πρόβλημα ρευστότητας, αντί να παραδεχθούν ότι είναι πρόβλημα χρεοκοπίας, οι Ευρωπαίοι αρμόδιοι ρισκάρουν.


  Κάποιες μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, έχουν κι αυτές σοβαρά προβλήματα χρέους, χαμηλής ανάπτυξης, και έλλειψης ανταγωνιστικότητας. Το μόνο που δεν χρειάζονται είναι η αναβολή των μεταρρυθμίσεων και της οικονομικής αναδιάρθρωσης.


  Οι πολιτικοί της ΕΕ θεωρούν πως μια πρόωρη και προληπτική αναδιάρθρωση χρέους, θα ήταν καταστροφική. Σίγουρα, μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα μεταδίδονταν αμέσως. Θα σταματούσε μόνο όταν η Γερμανία θα δημιουργούσε κάποιο τείχος προστασίας γύρω από το ισπανικό και ιταλικό δημόσιο χρέος. Αυτή είναι η λύση που θα βλέπαμε αν η ΕΕ ήταν πραγματικά ολοκληρωμένη νομισματικά. Γιατί λοιπόν δεν το κάνουν;


  Ίσως επειδή πιστεύουν πως δεν έχουν τα κατάλληλα εργαλεία και τους μηχανισμούς διακυβέρνησης, ώστε να πάρουν σκληρές αποφάσεις, και να επιλέξουν τους νικητές και τους χαμένους. Οι αδύναμοι θεσμοί της ΕΕ διαθέτουν λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης σε φορολογικά έσοδα. Οποιαδήποτε σημαντική απόφαση απαιτεί ομοφωνία. Όλοι για έναν και ο ένας για όλους, ασχέτως μεγέθους, χρέους, και λογοδοσίας. Δεν υπάρχει δηλαδή λόγος να προβλεφθεί εναλλακτικό σχέδιο εφόσον δεν υπάρχει κάποια αρχή με την εξουσία να το εφαρμόσει.


  Υπάρχει περίπτωση η κρίση χρέους και η γενική δυσλειτουργία να εξαφανισθούν από μόνες τους; Όλα είναι πιθανά. Αν η ανάπτυξη της ευρωζώνης πάει καλά στα επόμενα χρόνια, οι τραπεζικοί ισολογισμοί θα ενισχυθούν, και οι τσέπες των Γερμανών φορολογουμένων θα γεμίσουν. Έτσι, με λίγη ανάπτυξη, οι περιφερειακές οικονομίες ίσως μπορέσουν να διατηρήσουν τη πολιτική λιτότητας.


  Η σημερινή στρατηγική όμως, μάλλον θα οδηγήσει σε μια άτακτη αναδιάρθρωση. Γιατί θα πρέπει οι Έλληνες, οι Ιρλανδοί, και οι Πορτογάλοι να αποδεχθούν χρόνια λιτότητας και χαμηλής ανάπτυξης, μόνο και μόνο για να στηρίξουν το τραπεζικό σύστημα της Γαλλίας και της Γερμανίας; Σπάνια μπορούν τα κράτη να αντέξουν σε τόση λιτότητα περισσότερο από μερικά χρόνια. Κι όμως, η σημερινή στρατηγική της ΕΕ και του ΔΝΤ απαιτεί δεκαετίες λιτότητας.


  Κόντρα σε κάθε ιστορική λογική, η Ευρώπη αποδέχεται την ηγεσία του ΔΝΤ, το οποίο αποδεικνύεται και εξαιρετικά γενναιόδωρο στα κράτη PIGs. Δυστυχώς όμως, ένα ήπιο ΔΝΤ είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται σήμερα η Ευρώπη. Με τη συνταγματική κρίση που πλήττει την ΕΕ, το ΔΝΤ είναι το μόνο που μπορεί να αναγκάσει την ευρωζώνη να πάρει σκληρά μέτρα, κάτι που δεν μπορεί να κάνει από μόνη της.

  Χρειάζονται προγράμματα που θα επαναφέρουν την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα, και θα μειώσουν τα χρέη, δίνοντας μια ελπίδα οικονομικής ανάπτυξης. Το ΔΝΤ θα πρέπει να αποτρέψει τη μετατροπή της ευρωπαϊκής πολιτικής παράλυσης σε χιονοστιβάδα που θα επηρεάσει τη παγκόσμια οικονομία.


  Αν δεν είναι το ΔΝΤ, ο μόνος άλλος θεσμός που θα μπορούσε να αναλάβει δράση είναι μια ανεξάρτητη ΕΚΤ. Αν όμως η ΕΚΤ αναλάβει το ρόλο του «τελικού δανειστή», θα κινδυνέψει να χρεοκοπήσει και η ίδια. Κι αυτό δεν είναι μια καλή λύση για να σιγουρευτεί το μέλλον του ενιαίου νομίσματος και της ευρωζώνης.


  Το που θα καταλήξει η κρίση του ευρώ είναι άγνωστο. Ίσως μια γενική κατάρρευση της ισοτιμίας του, να οδηγήσει σε αυξημένες εξαγωγές. Ίσως η ευρωπαϊκή οικονομία ανθίσει. Όμως είναι πολύ δύσκολο για την ευρωζώνη να επιβιώσει χωρίς μια αποφασιστική στροφή προς μια ισχυρότερη δημοσιονομική ένωση.

  *************************************************************************************
  ..... και απο την άλλη μεριά


  Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε οποιαδήποτε μορφή πρόσθετης βοήθειας προς την Αθήνα αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά, εξακολουθεί όμως να είναι αγκάθι στην προοπτική συνεννόησης με την ΕΚΤ για τη διάσωση της Ελλάδας.


  Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Γιούργκεν Στάρκ θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο συμμετοχής των ιδιωτικών κεφαλαίων χωρίς να προκληθεί πιστωτικό επεισόδιο.


  Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε πλέον να δεχθεί ελληνικά κρατικά ομόλογα, τόνισε ο κ. Σταρκ.Από την άλλη πλευρά και όπως αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ εκτιμούν ότι για να σωθεί η Ελλάδα , οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να συμμετάσχουν στο κόστος με ποσό που θα κυμαίνεται από 20 έως 35 δις ευρώ. Υπό συζήτηση είναι το λεγόμενο μοντέλο roll over.


  Σύμφωνα μ’ αυτό οι ιδιώτες πιστωτές ανταλλάσσουν τα υφιστάμενα ομόλογα με νέους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας. Την ίδια ώρα και σύμφωνα με τους Financial Times οι γαλλικές τράπεζες αποδέχονται βασικά ενδεχόμενη συμφωνία για την επαναγορά των ληξιπρόθεσμων ομολόγων της Ελλάδας υπό τον όρο ότι όλοι οι πιστωτές θα κάνουν το ίδιο.


  Συμμετοχή στη βοήθεια υπό όρους

  Διάθεση για συμμετοχή στο κόστος δείχνουν και οι γερμανικές τράπεζες, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Συνδέσμου τους, Μίχαελ Κέμερ.Για πρώτη φορά οι γερμανικές ιδιωτικές τράπεζες εκφράζουν θετική διάθεση να συμβάλουν σε μια νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Όπως δηλώνει σήμερα ο γενικός διευθυντής της Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών, Μίχαελ Κέμερ, οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να συμφωνήσουν για παράταση της περιόδου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.


  Προηγουμένως θα πρέπει όμως να διευκρινιστούν ορισμένα ζητήματα, όπως π.χ. το θέμα των εγγυήσεων προς τις τράπεζες. Εκτός αυτού, συμπληρώνει ο κ. Κέμερ, η συμμετοχή τους θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση.


  Η αλλαγή πλεύσης των γερμανικών τραπεζών σχετίζεται οπωσδήποτε με το αίτημα συμμετοχής ιδιωτών που σύσσωμα υποστηρίζουν τα κόμματα του γερμανικού κοινοβουλίου - και το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο αυτά που παραδοσιακά διατηρούν καλές σχέσεις με τους τραπεζίτες – οι Φιλελεύθεροι (FDP) και οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU).

  «Οι μέχρι τώρα προσπάθειες δεν αρκούν για να ξεπεραστεί η κρίση»

  Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU, Φόλκερ Κάουντερ, ζητά από τους Έλληνες μεγαλύτερες θυσίες. Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο για ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα, ο κ. Κάουντερ επισήμανε πως αναγνωρίζει τις προσπάθειες που ως τώρα έχουν καταβάλει οι Έλληνες. «Αυτές όμως δεν αρκούν για να ξεπεραστεί η κρίση», διευκρινίζει.


  Η χώρα θα πρέπει με πυγμή να οδηγηθεί στο δρόμο της σταθερότητας, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κάουντερ, για να προσθέσει, ότι η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους. Η σκληρή γλώσσα του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας των χριστιανικών κομμάτων έχει τους αποδέκτες της.


  Και αυτοί δεν είναι μόνον οι Έλληνες αλλά και οι Γερμανοί πολίτες, που θα πρέπει να πειστούν για την αναγκαιότητα επιπλέον βοήθειας προς την Αθήνα.Μόνον το ένα τρίτο εκφράζεται στις δημοσκοπήσεις υπέρ αυτής της αναγκαιότητας, το 60% είναι κατά.

  ************************************************************************************

  και για μενα που βλέπω να διαλυεται το παγκόσμιο οικονομικό συστημα με μία Αμερική να γονατίζει μπροστά στους Κινέζους, στους Ινδούς και στους Ιάπωνες αφού η Ε.Ε. θα γονατίσει επίσης και οι Εβραίοι δέν προκειται ποτέ να βάλουν μυαλό, άς αποφασίσουν απο κοινού να διαγράψουν ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΕΗ και να εξαφανίσουν δια παντός τις διάφορες Λέσχες ληστών και κλεπταποδόχων Bildenberg, Fitch, Wall Street και δέν συμμαζεύεται, έτσι ώστε τουλάχιστον επι του παρόντος να εκλείψουν οι κίνδυνοι ενος Γ' Π.Π.

  Με την ευχή μου

  ΑΡΝΗΣ

 2. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 12/06/2011 19:29:38

  Δικό μας είναι:
  h__p://www.antinews.gr/2011/06/12/105913/

 3. Παστός Αστός avatar
  Παστός Αστός 12/06/2011 19:50:35

  Ξεφόρτωμα ελληνικών ομολόγων από Εθνική
  h++p://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=283703

 4. δημης avatar
  δημης 12/06/2011 22:04:01

  ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΑ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ....ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ...

 5. Astrahan avatar
  Astrahan 12/06/2011 22:39:53

  Όταν λέτε ότι ξεφορτώνονται τα τοξικά ομόλογα της Ελλάδας οι τράπεζες της Γερμανίας και Γαλλίας, που πάνε αυτά τα τοξικά ομόλογα ?

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Astrahan 13/06/2011 03:04:47

   EKT

 6. madprof avatar
  madprof 13/06/2011 10:27:06

  Δεν μένει παρά να κάνω κι εγώ τον σταυρό μου, με όλα όσα συμβαίνουν και γράφονται, αλλά έχω καλύτερη επιλογή : Τα χάπια μου !! lol.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.