08/08/2009 16:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τύμπανα πολέμου στη Γεωργία.Ο φιλοδυτικός πρόεδρος της Γεωργίας Mikhail Saakashvili, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα  The Times, πως ο Vladimir Putin είναι αποφασισμένος να τον δει νεκρό προκειμένου να αναβιώσει την πάλαι ποτέ σοβιετική αυτοκρατορία. Μια ημέρα πριν από την επέτειο του περσινού πολέμου μεταξύ των δυο χωρών, ο Γεωργιανός ηγέτης ισχυρίζεται, πως η επιβίωση της χώρας του ως ανεξάρτητο κράτος απειλεί την εικόνα του Ρώσου προέδρου ως ισχυρού άνδρα. «Η υποστήριξη της Ευρώπης και της Αμερικής είναι ο μόνος λόγος που δεν μπόρεσε η Ρωσία να επιβάλλει κάποιο καθεστώς μαριονέτα στη Γεωργία» δήλωσε.

 Η ένταση στην περιοχή της  Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας αυξάνει και ο Saakashvili επιμένει πως το Κρεμλίνο δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της Δύσης. «Ο  Putin θέλει να τελειώσει τη δουλειά… αν δεν το κάνει δεν θα είναι αφεντικό στη περιοχή» λέει ο Saakashvili και υπενθυμίζει την επιθυμία που εξέφρασε πέρσι ο Putin όταν μιλώντας με τον Γάλλο πρόεδρο ανέφερε πως «θέλει να κρεμάσει τον Saakashvili από τα αρ….α του!»

Και ενώ η ένταση φτάνει στο απόγειο της, ο πρόεδρος Obama είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Dmitri Medvedev προκειμένου να ζητήσει την αυτοσυγκράτηση της Ρωσίας ενώ ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είχε συνομιλία με τον Γεωργιανό ηγέτη. Η Ε.Ε. έκανε και αυτή με τη σειρά της έκκληση και στις δυο πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση της κρίσης.

Ο Saakashvili, πάντως, επιμένει πως ο λόγος που ο Putin θέλει να καταστρέψει τη χώρα του, είναι για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Καυκάσου που αποτελεί την κρίσιμη δίοδο των αγωγών, που παρακάμπτοντας τη Ρωσία μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από την Κεντρική Ασία προς την Ευρώπη.

Οι πληροφορίες θέλουν τη Ρωσία να διατηρεί περί τους 10.000 στρατιώτες στην Νότια Οσετία και στην Αμπχαζία καθώς επίσης και άρματα μάχης αλλά και βαρύ πυροβολικό. Ο Saakashvili συνεχίζει να επιμένει πως η Γεωργία θα επιδιώξει να ανακαταλάβει τις δυο αυτές περιοχές παρά τη Ρωσική αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους μετά από τις περσινές εχθροπραξίες. Από την πλευρά τους ο Sergei Bagapsh πρόεδρος της Αμπχαζίας και ο  Eduard Kokoity, ο ηγέτης της Νότιας Οσετίας δήλωσαν πως δεν πρόκειται ποτέ οι χώρες τους να επιστρέψουν στην Γεωργία. Ο Eduard Kokoity μάλιστα δήλωσε, πως ο λαός του επιθυμεί την ένωση με την Ρωσία.

Huffington Post

 Διαβάστε κι αυτό: Ενδείξεις νέου πολέμου στην Γεωργία

ΣΧΟΛΙΑ

  1. δημοσθενης avatar
    δημοσθενης 08/08/2009 18:47:54

    Μιεντβιεντεβ – οι επικεφαλείς της Γεωργίας γρήγορα η αργά θα τιμωρηθούν παραδειγματικά….

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.