#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/10/2010 09:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τόση μαύρη τρύπα δεν έχει ξαναδεί καμιά κυβέρνησηΟσο και να θέλει κανείς να δει με αισιοδοξία το μέλλον μέσα από τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, δεν μπορεί να το κάνει. Τη Δευτέρα δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου όπου το καλό νέο είναι ότι το έλλειμμα υποχωρεί γρηγορότερα από τις προβλέψεις. Ενώ ο στόχος ήταν 26,9% με βάση το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής ή κατά 29% με βάση τον επικαιροποιημένο στόχο του Αυγούστου, η μείωση φτάνει το 31,1% και περιορίστηκε στα 16,2 δις από 23,5 δις το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Μέχρι εκεί τα καλά διότι τα κακά είναι ότι τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 3,7% όταν ο ετήσιος στόχος είναι πάνω από 13%. Μάλιστα, το 3,7% των εσόδων επιτεύχθηκε χάρη στον ΦΠΑ που απογειώθηκε στο 17% έναντι του περσινού Σεπτεμβρίου. Κι εδώ όμως, μαγική εικόνα διότι η σύγκριση με τον περσινό προεκλογικό Σεπτέμβρη είναι άδικη καθώς πριν από τις κάλπες παγώνουν τα πάντα.

Γιατί μειώνεται το έλλειμμα; Μα γιατί έχουν μειωθεί κατά 7,1% οι δαπάνες του προϋπολογισμού ενώ ειδικά οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες 11,6% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 9,2% ενώ οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 8,0% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 7,2%. Όταν κόβεις μισθούς και συντάξεις ασφαλώς έχεις αποτέλεσμα αλλά κι όταν κόβεις με το μαχαίρι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 30,3% και στραγγαλίζεις την αγορά και την ανάπτυξη.

Το σίγουρο είναι ότι το κομμάτι των εσόδων πάει άπατο και θα δημιουργηθεί μια μαύρη τρύπα άνευ προηγουμένου που θα κληθούμε να καλύψουμε όλοι μας με θυσίες το 2011. Για να αντιληφθεί κανείς πόσο μάταιες είναι όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης για είσπραξη χρημάτων θα πρέπει να δει τα στοιχεία για το πόσοι πήγαν στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ να ρυθμίσουν τα χρέη του με ευνοϊκούς όρους.

Στο ΙΚΑ περίπου 270 χιλιάδες οφειλέτες χρωστούν 5,3 δις ευρώ. Ενώ η προθεσμία λήγει σύντομα, μόλις 28.000 υπέβαλαν αιτήσεις για οφειλές 470 εκατ. ευρώ, ούτε το 10% δηλαδή.

Στον ΟΑΕΕ τα χρέη φτάνουν τα 3,5 δις ευρώ και έκαναν αίτηση μόλις 15.000 για οφειλές ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Με τον κόσμο να έχει άδειες τσέπες τι ρυθμίσεις να γίνουν. Αλλωστε το ίδιο συμβαίνει και με τους ημιυπαίθριους που έχουν γίνει μόλις 100 χιλ. αιτήσεις σε σύνολο 1,5 εκατ. ιδιοκητών.

Τόση μαύρη τρύπα δεν έχει ξαναδεί καμιά κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 12/10/2010 10:47:30

  Μηδενισμός όλων των κοντέρ:
  1. Άρνηση αποπληρωμής του εξωτερικού χρέους
  [το πιστόλι στον κρόταφο των δανειστών]
  και
  2. Σεισάχθεια στο εσωτερικό [κρατική, τραπεζική].
  Μία η άλλη.
  Η οικονομία θα εκκινήσει από το μηδέν, με κάθετη απογείωση.

 2. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 12/10/2010 11:00:15

  Στο στρατό λένε πως αν δεν βλέπεις, δεν μπορείς να ελέγχεις !
  Στη χώρα μας η πορεία των γεγονότων και τα αποτελέσματα που παράγει η πολιτική του μνημονίου μας παρέχουν ένα σημείο αφετηρίας για να κατανοήσουμε όσα συνέβησαν στο πρόσφατο παρελθόν και να ιχνηλατήσουμε το αύριο.Στο σημείο αυτό θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερος λόγος στο γεγονός ότι οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι ελάχιστες.

  Οι λύσεις που έχουν δοθεί ή αναζητούνται μέχρι στιγμής αφορούν στην εξυπηρέτηση του παλιού και του νέου χρέους.Ένα χρέος που σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί έφτασε στο 137% του ΑΕΠ, δλδη στα 317 δισ. ευρώ από 310,384 δισ. ευρώ που ήταν πριν η χώρα υπογράψει το μνημόνιο.Από κει και πέρα καμιά εξέλιξη. Αυτό που βλέπουμε καθημερινά να συμβαίνει με ένταση είναι η προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης μέσω «επικοινωνιακών φωτοβολίδων» για να εκτονωθούν οι πιέσεις που προκαλούν τα οξύτατα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Εκείνο όμως που προκαλεί μεγάλη ανησυχία είναι η στάση της κυβέρνησης έναντι των θέσεων που διατυπώνονται με προτάσεις-δηλώσεις για την ελληνική κρίση από το δντ και την ε.ε.

  Στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η διαπίστωση των οικονομικών παραγόντων ήταν ότι η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, με ποια κριτήρια φθάνουν σε αυτό το συμπέρασμα, όταν η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα έχει καταρρεύσει, είναι ένα ζήτημα που χρίζει διερεύνησης.
  Την ίδια όμως στιγμή που στο δντ μιλούν με θετικά λόγια για την ελληνική οικονομία κατανοούν την ανάγκη παράτασης κατά πέντε έτη του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις. ευρώ (από το 2020 στο 2025).
  Η εξέλιξη αυτή και η αναζήτηση εναλλακτικών σχεδίων για να μπορέσει η χώρα να συνεχίσει να εξυπηρετεί τις δανειακές της ανάγκες μέχρι το 2025 φανερώνει 2 βασικές πτυχές του μνημονίου.
  α) η δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η Ελλάδα με το δντ και την εε ήταν στην ουσία μια μεσοπρόθεσμη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
  β) οι όροι της δανειακής σύμβασης βάζουν τη χώρα για πολλά χρόνια στο «γύψο» και δεν καταπολεμούν τα χαρακτηριστικά που συνέβαλαν στη δημιουργία της κρίσης.
  Επίσης, οι τρέχουσες εξελίξεις (δηλωσεις Γιούνκερ κ.α) δείχνουν ότι αν το δντ και η ε.ε. είχαν κάποιες αμφιβολίες για την πορεία του προγράμματος που εφαρμόζουν στη χώρα δύσκολα θα τις δημοσιοποιούσαν στην παρούσα φάση.
  Την ώρα όμως που στην Ελλάδα γίνεται συζήτηση για την παράταση της μιζέριας, η Γερμανία αποδεικνύει ότι η ζώνη του ευρώ δεν έχει ισόρροπη ανάπτυξη και ίδιες πολιτικές στην αντιμετώπιση της κρίσης.
  Σύμφωνα με το spiegel.de/international, η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας κατά το 2010 θα είναι ιδιαίτερα θετική, γεγονός που συμβάλει, μεταξύ άλλων, στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, στη μείωση του δανεισμού και στην πτώση της ανεργίας.
  Τέλος, η αρχική άρνηση της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελας Μέρκελ στην πιθανότητα επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων από το δντ και την εε δείχνει ότι έχουμε μπροστά μας ένα νέο και πολύπλοκο γύρω διαπραγματεύσεων με βασικό «θύμα» την ελληνική οικονομία.

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 12/10/2010 12:35:41

  Ορισμός νταβα -
  Κάποιος που δανείζεται το ρολόι σου και μετά σου λέει τι ώρα είναι!!!

  ΠΠ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.