#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/06/2012 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Των ψηφοφόρων οι κοινότητεςΗ ψήφος της τελευταίας στιγμής και της τελευταίας εβδομάδας επηρέασε σε σημαντικό βαθμό τα εκλογικά αποτελέσματα της 17ης Ιουνίου 2012, σύμφωνα με τα exit polls. Οπως επίσης προκύπτει από έρευνες που διεξήχθησαν την Κυριακή των εκλογών έξω από εκατοντάδες εκλογικά τμήματα, σε χιλιάδες ψηφοφόρους, οι πολίτες που ψήφισαν τη Ν.Δ. είχαν ως βασικό κριτήριό τους το σχηματισμό κυβέρνησης, και μάλιστα αυτοδύναμης, ενώ εκείνοι που προτίμησαν τον ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν να αποδοκιμάσουν τα κόμματα που δεν συμπαθούσαν.

Εξίσου σημαντικό ρόλο στην ψήφο προς τη Ν.Δ. έπαιξε ο φόβος για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ η δυσαρέσκεια των πολιτών έναντι του Μνημονίου. Στις τελευταίες εκλογές, επίσης, η Ν.Δ. «λεηλάτησε» τους Ανεξάρτητους Ελληνες και δευτερευόντως τη Χρυσή Αυγή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απέσπασε μαζικά ψήφους από το ΚΚΕ, τη Δημοκρατική Αριστερά, και λιγότερο από τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

Κατά απασχόληση και ηλικίες

Όπως φαίνεται από το κοινό exit poll εταιριών δημοσκοπήσεων (Metron Analysis, Alco, Marc, MRB, Opinion) σε 120 εκλογικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα και σε 7.709 ψηφοφόρους, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να «διεισδύσει» σχεδόν σε όλα τα εισοδηματικά στρώματα. Κυρίως, όμως, σε μισθωτούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ανέργους και φοιτητές. Αντίθετα, η Ν.Δ. κατέγραψε τα μεγαλύτερα ποσοστά της στους παραδοσιακά προνομιακούς χώρους των συνταξιούχων, των νοικοκυρών και των αγροτών. Στους ίδιους ακριβώς χώρους πήρε τα μεγαλύτερα ποσοστά του και το ΠΑΣΟΚ.

Από τη δεξαμενή των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, των ανέργων και των φοιτητών «ψάρεψαν» και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, όπως επίσης από τους ανέργους, τους φοιτητές, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες πήρε αρκετές ψήφους της η Χρυσή Αυγή. Η Δημοκρατική Αριστερά προτιμήθηκε από τους μισθωτούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και τους φοιτητές.

Ιδιαιτέρως μεγάλης ανταπόκρισης έτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού, με εξαίρεση τις ηλικίες από 55 ετών και άνω, όπου κυριάρχησαν κυρίως η Ν.Δ. και δευτερευόντως το ΠΑΣΟΚ. Οπως στις προηγούμενες, έτσι και σε αυτές τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε μεγάλη διαφορά προτίμησης σε σχέση με τα άλλα κόμματα στις ηλικίες από 18 έως 34 (33%) και από 35 έως 54 (34%). Πάντως, στις ηλικίες έως 50 ετών, σχετικώς υψηλά ποσοστά παρουσιάζουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες (10%), η Χρυσή Αυγή (9%) και λιγότερο η Δημοκρατική Αριστερά (7%).

Συσπειρώσεις-μετακινήσεις

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα που ανέδειξαν οι εκλογές διατήρησαν τη συσπείρωση των ψηφοφόρων τους, αν και η Ν.Δ. προηγείται σε αυτό τον τομέα του ΣΥΡΙΖΑ (92% έναντι 84%). Η Ν.Δ., επίσης, κατάφερε να αποσπάσει ένα σημαντικό τμήμα ψηφοφόρων των Ανεξάρτητων Ελλήνων (το 22% των ψηφοφόρων τους μετακινήθηκε στη Ν.Δ.), της Χρυσής Αυγής (17%) και λιγότερο του ΠΑΣΟΚ (8%) και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τελευταίος, από την πλευρά του, απέσπασε ένα πολύ μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων που έφυγαν από το ΚΚΕ, το οποίο έχασε σχεδόν τη μισή δύναμή του. Εξίσου μεγάλη «διείσδυση» είχε, όμως, κυρίως στη Δημοκρατική Αριστερά, η οποία ωστόσο, παρά τις βαριές απώλειές της προς τον ΣΥΡΙΖΑ, διατήρησε τελικά τη δύναμή της. Μεγάλα ποσοστά, τέλος, απέσπασε ο ΣΥΡΙΖΑ από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, αλλά και το ΠΑΣΟΚ. Συνέχισε, δηλαδή, στις 17 Ιουνίου να «λεηλατεί» το ΠΑΣΟΚ, όπως ακριβώς, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, είχε πράξει στις 6 Μαΐου 2012.

Ως γνωστόν, στις προηγούμενες εκλογές σημειώθηκαν κολοσσιαίες μετακινήσεις ψηφοφόρων, ίσως οι μεγαλύτερες στη μεταπολεμική Ελλάδα. Σχεδόν τα τρία τέταρτα της δύναμής του ο ΣΥΡΙΖΑ τα πήρε κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως από τη Ν.Δ. Στις 17 Ιουνίου, πάντως, οι διαρροές της Ν.Δ. προς τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μικρές (4%) και από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη Ν.Δ. επίσης (5%). Πολύ μικρό ποσοστό (2%) έχασε η Ν.Δ. προς τη Χρυσή Αυγή και ο ΣΥΡΙΖΑ προς τη Δημοκρατική Αριστερά, μόλις 3%.

Κριτήρια και χρόνος απόφασης

Ακρως ενδιαφέρον είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων αποφάσισαν τι θα ψηφίσουν είτε την τελευταία στιγμή είτε μία ή περισσότερες εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Συνολικά, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 63%, ενώ το εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό της τάξης του 26% δήλωσε ότι πήρε την απόφαση μόλις την ημέρα των εκλογών ή την τελευταία εβδομάδα.

Οι πιο πολλοί ψηφοφόροι της «τελευταίας στιγμής» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και η Ν.Δ., αν και έχει περισσότερους σταθερούς ψηφοφόρους, παρουσιάζει διόλου ευκαταφρόνητα ποσοστά τέτοιων ψηφοφόρων. Εξίσου υψηλά, παρόμοια ποσοστά καταγράφονται προς τη Δημοκρατική Αριστερά και τη Χρυσή Αυγή.

Επίσης, πάρα πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι ψήφισαν το κόμμα «για να αποδοκιμάσουν τα κόμματα που δεν συμπαθούν». Ουσιαστικά, δηλαδή, έλαβε μια ψήφο διαμαρτυρίας, σε αντίθεση με τη Ν.Δ., της οποίας οι ψηφοφόροι δήλωσαν ότι το έκαναν «για να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση». Αντίστοιχα, οι περισσότεροι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής είπαν ότι την ψήφισαν «για να υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση». Οσον αφορά τα κριτήρια της ψήφου, στη Ν.Δ. οι περισσότεροι το «έριξαν» επειδή επηρεάστηκαν από τις «συζητήσεις για το ευρώ», ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ από τις «συζητήσεις για το Μνημόνιο». Ολα αυτά τα δεδομένα δείχνουν μια «ευκαιριακή» προτίμηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος για να τη μονιμοποιήσει πρέπει να αναπτύξει μεγάλες και σοβαρές πρωτοβουλίες.

Θανάσης Αργυράκης στον Ελεύθερο Τύπο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. GO avatar
  GO 19/06/2012 08:36:24

  Η εκπροσώπηση και η επικοινωνιακή πολιτική της Ν.Δ χρειάζονται επικαιροποίηση κατεπειγόντως.
  Μοντέρνες, αλλά οπωσδήποτε πολιτικές, φυσιογνωμίες και βομβαρδισμός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

 2. CC avatar
  CC 19/06/2012 10:30:36

  Η ΝΔ θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται από σήμερα το πως θα προσεγγίσει πάλι τους νέους (πέρα από δουλειές και καινούργιες ευκαιρίες για αυτούς, κλπ). Ωστε να απομυθοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στους νέους.

  Επίσης θα πρέπει να δημιουργήσει το πελατολόγιο της από τους Ελληνες του εξωτερικού. Να μπορούν να ψηφιζουν από το εξωτερικό. Το ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει για να ανακτήσει και τη δύναμή του. Το λέω ξανά ότι οι Ελληνες του εξωτερικού ΔΕΝ ψηφίζουν ΚΚΕ ή ΣΥΡΙΖΑ.

  • GreekInLux avatar
   GreekInLux @ CC 19/06/2012 11:53:41

   Σωστότατος! το πρόβλημα είναι ότι το μέτρο για την επιστολική ψήφο, για να "περάσει" θέλει 180 και η αριστερά δεν το θέλει με τίποτα.

  • EVANGELOS avatar
   EVANGELOS @ CC 19/06/2012 12:58:48

   "Το λέω ξανά ότι οι Ελληνες του εξωτερικού ΔΕΝ ψηφίζουν ΚΚΕ ή ΣΥΡΙΖΑ."

   λογικό αφού δεν έχουν μνημόνιο ...

   υ.γ. είναι άκρως αντιδημοκρατικό να έχει άποψη για το πως θα κυβερνηθεί η χώρα ένας που ΔΕ ΖΕΙ ΚΑΝ σε αυτή !!! ...

   • Μικρασιάτης avatar
    Μικρασιάτης @ EVANGELOS 19/06/2012 14:09:07

    ΕVANGEL, ενθερμε φιλε και οπαδε του ΣΥΡΙΖΑ και του σωτηρα Αλεξ Τσιπρα, ειναι λογικο να τρεμεις τους ομογενεις, αφου ειναι ανθρωποι που αγαπουν την Ελλαδα περισσοτερο απο πολλους αλλους που μενουν εδω, και επισης επειδη ζουν & εργαζονται στον Δυτικο Κοσμο, δεν ειναι θαυμαστες του ΤΣαβες , της Βολιβιας και της Βορ Κορεας.

    Ελπιζω οτι συντομα θα βρεθει μια λυση ωστε ενα μεγαλο μερος των ομογενων μας , που εχει ισχυρους δεσμους με την Ελλαδα, να μπορει να ψηφιζει στις χωρες που εργαζεται και να μην μπαινει στη ταλαιπωρια και στα τεραστια εξοδα να ερχεται μονο για τις εκλογες. Επειδη το 2.000 εργαζομουν στο εξωτερικο και τελικα ΔΕΝ καταφερα να ερθω να ψηφισω (σε εκλογες που κριθηκαν για λιγους ψηφους) ξερω ποσο σημαντικο ειναι...

   • CC avatar
    CC @ EVANGELOS 19/06/2012 14:09:28

    Οι Ελληνες ζουν σε καπιταλιστικά κράτη και είναι κράτη με νόμους και όχι μπανανίες όπου το κάθε λαμόγιο κάνει ότι θέλει. Υπάρχουν νόμοι ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΕ.

    Υ.Γ. Ειναι άκρως δημοκρατικό ένας πολίτης της Ελλάδας με διαβατήριο να έχει δυνατότητα ψήφου και επιλογής της κυβέρνησης ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. Είναι άκρως φασιστικό να έχεις τέτοιες απόψεις. ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ. ΜΟΝΟ ΕΔΩ Ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ.

  • Μαθηματικός avatar
   Μαθηματικός @ CC 20/06/2012 02:07:29

   "Επίσης θα πρέπει να δημιουργήσει το πελατολόγιο της από τους Ελληνες του εξωτερικού."

   "Συγχαρητήρια", έτσι αντιλαμβάνεσαι τους ψηφοφόρους ? Ως πελάτες ? Αυτές οι ΠΑΣΟΚΙΚΕΣ νοοτροπίες και τακτικές μας έφεραν εδώ που μας έφεραν. Σκοπεύουμε να τις συνεχίσουμε ? Αλίμονό μας !!!!

 3. EVANGELOS avatar
  EVANGELOS 19/06/2012 14:26:10

  αδερφέ ... το 2002 που είχε έρθει η ξαδέρφη μου από την Αμερική στη χώρα , δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί δεν ψηφίζαμε ΟΛΟΙ το Σημίτη ...

  ζώντας στις ΗΠΑ μόνιμα , είδε απο την τελευταία φορά που είχε έρθει (το 90) μια ΑΛΛΗ χώρα ...

  είδε ΑΟ και Ελ Βελ κλπ κλπ και πίστευε ότι έχουμε την καλύτερη κυβέρνηση στον κόσμο ...

  με τη δική σου λογική ένας ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ λοιπόν είχε δικαίωμα να επιλέξει αν θα είχα ΑΛΛΑ 4 χρόνια Σημίτη ???

  στην τελική τι τον νοιάζει αν ο Σημίτης για κάθε 1 χλμ ΑΟ "έτρωγε" άλλο ένα ???

  ΑΥΤΟΣ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕ ??? ... απλά κάθε καλοκαίρι θα είχε ένα ωραίο δρόμο να πηγαίνει γρήγορα για μπανιο ...

  επίσης το 2009 τι διαφωνία θα είχε ένας ομογενής με το ΔΝΤ ??? μήπως σε αυτόν 3πλασιάσανε τους φόρους ??? ... αυτός απλά ψηφίζει και τα μέτρα τα ΤΡΩΜΕ ΕΜΕΙΣ (οι ιθαγενεις)

  πραγματικά είναι απίστευτο να μην καταλαβαίνεις ότι ΑΝ ΔΕ ΖΕΙΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

  και ΑΝ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΚΑΛΕΙΣΑΙ ΝΑ ΕΚΛΕΞΕΙΣ

  ΔΕ ΣΕ ΑΦΟΡΑ ...

  ε ΔΕΝ έχεις και δικαίωμα να ψηφίζεις !!!

 4. Κυαίστωρ avatar
  Κυαίστωρ 19/06/2012 14:27:32

  Σίγουρα όμως μην ξεχνάς πως αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμεραγκ.
  Άλλο ο Έλληνας που δουλεύει στο εξωτερικό προσωρινά και άλλο ο Ομογενής που μένει μόνιμα εκτός.
  Ούτε τις έγνοιες και τα προβλήματα που έχουμε αντιμετωπίζει (λαθρομετανάστευση, μειώσεις μισθών και συντάξεων, τουρκική επέλαση στη Θράκη, εγκληματικότητα, απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις, ελλείψεις σε φάρμακα) και επομένως η ψήφος του είναι εκτός πραγματικότητας.

  Ο Περικλής στον Επιτάφιό του περιέγραφε πολύ παραστατικά κατ' εμέ το ποιοι θα είναι οι πολίτες που θα έπρεπε να παίρνουν αποφάσεις σημαντικές για την Πόλη και ποιοι θα έπρεπε να εξαιρούνται..


  "καρτερεῖν δὲ χρὴ καὶ ἄλλων παίδων ἐλπίδι, οἷς ἔτι ἡλικία τέκνωσιν ποιεῖσθαι· ἰδίᾳ τε γὰρ τῶν οὐκ ὄντων λήθη οἱ ἐπιγιγνόμενοί τισιν ἔσονται, καὶ τῇ πόλει διχόθεν, ἔκ τε τοῦ μὴ ἐρημοῦσθαι καὶ ἀσφαλείᾳ, ξυνοίσει· οὐ γὰρ οἷόν τε ἴσον τι ἢ δίκαιον βουλεύεσθαι ο῏ ἂν μὴ καὶ παῖδας ἐκ τοῦ ὁμοίου παραβαλλόμενοι κινδυνεύωσιν."

 5. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 19/06/2012 20:17:42

  Θεωρω τη ψηφο στους ομογενεις ωφελιμη για την Ελλαδα, γιατι θελω αυτους τους ανθρωπους να ειναι, οχι μονο ψυχικα, αλλα στη πραξη κοντα στην Ελλαδα. Να προβληματιζονται για το τι σημβαινει στη χωρα, και να προσφερουν και αυτοι τις σημαντικες & χρησιμες γνωσεις/εμπειριες που εχουν στη προοδο της χωρας. Θα ηθελα , οπως γινεται και αλλου, να υπαρχουν και ομογενεις βουλευτες, οι οποιοι με τις πιθανες προσβασεις που θα εχουν σε παραγοντες του εξωτερικου, θα ισχυροποιουσαν τη Πατριδα μας.

  Επισης με την επιδρομη των ''λαθρο'' η οποια συνεχιζεται και μεχρι να ανακοπει , θα εχουμε αργα ή γρηγορα πολλους ''λαθρο'' ή συγγενεις ''λαθρο'' ή απογονους των ''λαθρο'' με δικαιωμα ψηφου στις βουλευτικες μας εκλογες. Αρα ο μονος τροπος να μην εχουμε τρομερη αλλοιωση του εκλογικου σωματος, (κατι που συνιστα εθνικη προδοσια) ειναι το μπολιασμα του εκλογικου σωματος με ανθρωπους που ειναι και Ελληνες και αγαπανε παρα πολυ τη Πατριδα μας, δλδ τους ομογενεις.

  Βεβαια αυτη ενδεχομενη αλλοιωση του εκλογικου σωματος χαροποιει τους ΣΥΡΙΖΑιους (παλιους και νεους) και τους λοιπους αριστεριστες, διεθνιστες, πολυ-πολιτισμικα-φασιστοειδη και μπαχαλακηδες. Ομως εμας τους Ελληνες Πατριωτες πρεπει να μας εχει σε συναγερμο... και να σκεφτουμε εγκαιρα μια αποτελεσματικη και Πατριωτικη απαντηση...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.