#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/08/2011 08:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τυπώστε χρήμα και σβήστε τα χρέη κάποιων κρατών… τώρα!Όταν στο μέλλον, οι ιστορικοί της οικονομίας θα αρχίσουν να μελετούν τα ερείπια του 2011, αυτό που θα ξεχωρίσει θα είναι η απόφαση του Jean-Claude Trichet την 7/4, να αυξήσει τα επιτόκια στην ευρωζώνη.

Όπως είναι όταν κλωτσάμε έναν πεσμένο, έτσι κάπως ήταν και η απόφαση αυτή της ΕΚΤ. Μια απόφαση που αύξησε το επιτόκιο δανεισμού στο 1.25 % από το 1%, και που συνεισέφερε στη πτώση της ευρωζώνης, ανεβάζοντας το στρες των ταλαιπωρημένων της χωρών, και των ασθενέστερων τραπεζών.

Από τότε, η παγκόσμια οικονομία ζει τις συνέπειες αυτής της απόφασης. Και τι έγινε με την απειλή του πληθωρισμού τον οποίο υποτίθεται ότι πολεμούσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ; Μάλλον δεν χρειάζονταν να αντιμετωπιστεί καν. Οι τιμές του πετρελαίου και των εμπορεύσιμων αγαθών μειώθηκαν.

Δυστυχώς, τώρα ο κόσμος είναι πλημμυρισμένος από οικονομικές πολιτικές που θα αυξήσουν το πρόβλημα της αργής ανάπτυξης. Για παράδειγμα, υπάρχει το παράδοξο της «εξοικονόμησης» που βλέπουμε σήμερα στην Ευρώπη. Κανένας δεν αμφιβάλλει ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να μειώσουν τα χρέη τους. Όμως η αυστηρή λιτότητα που εφαρμόζεται στην Ισπανία, στην Ιταλία και αλλού, απλά οδηγεί σε περαιτέρω ύφεση, που θα βλάψει τα δημόσια έσοδα, και θα δυσκολέψει τη μείωση των ελλειμμάτων. Μάλιστα, πρόσφατα η Angela Merkel και ο  Nicolas Sarkozy πρότειναν την επιβολή ενός φόρου τραπεζικών συναλλαγών, με το σκεπτικό της καταπολέμησης της κερδοσκοπίας και της βοήθειας προς τα κράτη, ώστε να ισολογίσουν τα «βιβλία» τους. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, ένας τέτοιος φόρος θα στερέψει την απαραίτητη ρευστότητα, και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αστάθεια των αγορών.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στις ΗΠΑ, όπου αναμένονται τεράστιες περικοπές δαπανών, την ώρα που καραδοκεί μια εξίσου τεράστια ύφεση. Το κογκρέσο δεν δείχνει πρόθυμο να πληρώσει για το κράτος που θέλουν οι Αμερικάνοι.

Όσον αφορά στην ΕΕ, ο Καναδός οικονομολόγος Dan Ciuriak προτείνει κάτι ανάλογο με την πρόταση του 2000, για σβήσιμο των χρεών του τρίτου κόσμου.  Όπως λέει, «οι εξαιρετικοί καιροί, χρειάζονται εξαιρετικά μέτρα», για αυτό και η ΕΚΤ θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται ανάλογα. «Η ΕΚΤ θα πρέπει να αγοράσει το πλεονάζον χρέος κάποιων αδύναμων χωρών, και στη συνέχεια να το σβήσει…», λέει. «Κάτι σαν ποσοτική χαλάρωση Νο 4… ένας τρόπος πρόληψης της πτώσης των επιτοκίων της ευρωζώνης…».

Με άλλα λόγια, ξεχάστε τα ευρωομόλογα και τις πανάκριβες διασώσεις. Απλώς, βάλτε μπρος τα πιεστήρια της ΕΚΤ, και τυπώστε ευρώ, με τα οποία θα αποπληρωθούν τα χρέη της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, και άλλων.

Αυτό μπορεί να αύξανε τον πληθωρισμό, αλλά όπως γνωρίζει πολύ καλά ο κος Trichet, η Ευρώπη κινδυνεύει περισσότερο από την ύφεση και τον αποπληθωρισμό, παρά από τον πληθωρισμό.  Και τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να τυπωθεί νέο χρήμα. Η ευρωζώνη απολαμβάνει λογιστικό πλεόνασμα, χαμηλό πληθωρισμό, και ένα υπερτιμημένο νόμισμα. Η ζήτηση από την Κίνα και την Ινδία είναι τέτοια, που απορροφά ότι προϊόν κατασκευάζει η πλούσια Δύση.

Οι διάφορες κυβερνήσεις έχουν δείξει κατά καιρούς μια προθυμία στο να διασώζουν επιχειρήσεις. Η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει το ίδιο με τις χώρες μέλη της ευρωζώνης. Το σβήσιμο χρεών δισεκατομμυρίων δεν είναι ούτε φτηνή, ούτε εύκολη λύση. Αλλά είναι μια δραστική κίνηση που θα γονατίσει τους κερδοσκόπους.

Η Ιταλία και η Ισπανία έχουν ένα συνδυασμένο χρέος ύψους €2.1 τρισ. Η ΕΚΤ θα πρέπει να «συγχωρέσει»χρέη ύψους €315 δις. σε ομόλογα για να πετύχει η διάσωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας. Και βέβαια τα κράτη αυτά θα  πρέπει στη συνέχεια να μετακυλήσουν τα χρέη τους σε μια εχθρική αγορά.

Το σβήσιμο όμως των χρεών εξυπηρετεί δυο σκοπούς. Θα μείωνε το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους των κρατών, και θα απέτρεπε την ανάγκη επιβολής περαιτέρω σφιχτών και οδυνηρών δημοσιονομικών μέτρων.

Και πάνω απ όλα, σε αυτές τις δύσκολες εποχές, οι πολιτικοί θα πρέπει να θυμούνται τον ιατρικό ηθικό κώδικα: Πρώτα απ όλα μην βλάψετε…

 The Globe & Mail (Canada).

Απόδοση: S.A.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 23/08/2011 08:49:38

  Αυτό θα ίσχυε εάν η ΕΕ ήταν "Ε" Ε. Αλλά δεν είναι. Είναι μηχανισμός νόμιμης και ειρηνικής επιδρομής από έναν λαό (άϊν βολκ) να ρεφάρει και να ανακτήσει τα μεγαλεία του 1900. Σιγά μην ανοίξουν το σεντούκι και επιστρέψουν τα λεφτά που άρπαξαν. Και λέω "άρπαξαν" γιατί ενώ οικοθελώς και με ευαχαρίστηση αγόραζα τα Γερμανικά προϊόντα που θεωρούσα άριστα (άλλοι προτιμάτε τα Γαλλικά, βίτσια είναι αυτά), συνειδητοποιώ ότι τα κέρατα αυτά, με νόμους αγορασμένους ή επιβεβλημένους σε "Εθνικες" Κυβερνήσεις, και με την απόλυτα ελεγχόμενη "Ευρωπαϊκή" γραφειοκρατία, απλά πουλάνε ό,τι σαβούρα τους περισσεύει, και αυτό έγινε πασιφανές σε μένα με όλη την αρλουμπολογία για το περιβάλλον και την Πράσινη Ανάπτυξη, all made by Siemens, σε νέα εκδοχή σιδηροδρόμυο Βερολίνου Βαγδάτης.

  Τώρα προφανώς τσακώνεται η Μπουντεσμπανκ με την ΕΚΤ, και η ΕΚΤ γίνεται η μεγα-προβληματική της "Ε"Ε αγοράζοντας τα σαπακία των δανεικών και αγύριστων. Μόνο που η Ελλάδα είναι εύκολη να τυπώσεις και να ξεχρεώσεις. Η Ιταλία και η Ισπανία είναι τρις.

  Ο αρχαιοπτέρυξ τους εύχεται καλό αγγούρι. Όταν βρείτε κάποιον "χασοσκόπο", ορκίζομαι ότι θα πάψω να γράφω. Όλοι κερδοσκόποι είμαστε και ατυχώς, καμιά φορά και ειδικά σε περιόδους ύφεσης, είναι zero-sum-game: Η ζημιά σου το κέρδος μου.

  • sxolioblog avatar
   sxolioblog @ archaeopteryx 23/08/2011 09:21:35

   αρχαιε εχεις και παλι δικιο.

   Το ευρω-ομολογο θα ερθει αργα πολυ αργα για την δυναμικη που εδω και τρια χρονια, απο την κριση των subprime στην κριση των εθνικων χρεων, που εξελισσεται στις δυο μεριες του ατλαντικου. Πριν ενα χρονο θα μπορουσε να ανακοψει την κριση αλλα η Γερμανια δεν ηθελε και δεν θελει γιατι η κριση την ευνοει. Φετος αρχιζει να το συζηταει με ρυθμους χελωνας ενω η κριση φτανει στην αρχη του τελους της.

   Αλλα μην φανταζεσαι θα γινει εκδοση χρηματος, δεν θα το αποφυγουν. Απλα θα γινει μεσα στη γενικη καταστροφη. Σου αφεριωνω ενα αποσπασμα απο ενα βλογκ της Monde diplomatique - la pompe a phynance ( η χρηματιστικη τρομπα):

   "...ας το παρουμε αποφαση. Τα ερειπια που καπνιζουν, η ανεπαρκεια των ευρωπαικων πολιτικων, εκει μας οδηγει. Αν η Ισπανια η η Ιταλια στραβοπατησουν, αντιο. Ο μηχανισμος EFSF θα τιναχτει σαν φελος απο σαμπανια, η κερδοσκοπια θα οργιασει εναντια σε ολα τα εθνικα χρεη, κανενας μηχανισμος δεν την σταματαει, μια σειρα εθνικων χρεωκοπιων γινεται σιγουρη, το ευρωπαικο και μετα το αμερικανικο τραπεζικο συστημα καταρρεουν μ ενα θορυβο που θα κανει την πτωση της Lehman Borthers να φανταζει πανηγυρακι. Φτανοντας στα ακρα δεν υπαρχει πλεον παρα μονο μια εξοδος σωτηριας : ΔΕΝ θα βγουμε απο αυτη την καταρευση παρα μονο τυπωνοντας μια απιστευτη ποσοτητα χρηματος και ολα αυτα θα τελειωσουν σε μια θαλασσα ρευστοτητας...."

   Επειδη το αρθρο εχει μεγαλό ενδιαφερον αλλα ειναι πολυ μεγαλο για μεταφραση το link einai

   http://blog.mondediplo.net/2011-08-11-Le-commencement-de-la-fin

   Η αρχη του τελους.

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ archaeopteryx 23/08/2011 12:34:12

   Αρχαίε δεν είναι ακριβώς έτσι για αυτό λέω τόσο καιρό ότι μας δουλεύουν....
   Ψάξε να δεις τι είναι το Emergency Liquidity Fund.... και τι μπορεί να κάνει η Κεντρική Τράπεζα κάθε χώρας...
   Για να μην πούμε για τις Τράπεζες μας (υπόθεση εργασίας κάνω μην φωνάζει ο ηλιόδωρος κύριος Προβόπουλος και λοιποί για τους πυλώνες της ...χώρας) που πχ δανείζονταν με 1% από ΕΚΤ και αγόραζαν τα έντοκα που τα πάρκαραν ως εγγυήσεις και ο ...κύκλος συνεχιζόταν με τη διαφορά στους σωτήρες και το λογαριασμό στα κορόιδα...την ίδια στιγμή που το Δημόσιο δανείζεται από το μνημόνιο με 5% και από τις αγορές μέσω των γραμματίων με 4,5-4,8% την ίδια στιγμή κρατά στο ταμείο τον 9ο/2010 16δις ευρώ, και τους επόμενους μήνες το ποσό δεν πέφτει κάτω από τα 13δις για να φτάσει τον 03/2011 στα 19δις ευρώ. Από τότε αυτό το ποσό μειώνεται και τον Ιούνιο έφτασε τα 9δις....χρήματα που είναι και από τις δόσεις του μνημονίου....; με το αντίστοιχο επιτόκιο δανεισμού...; το επιτόκιο καταθέσεως (των μετρητών) του Δημοσίου πόσο ήταν και πόσο είναι...;

   Είπαμε εδώ και καιρό (δύο χρόνια) αν θυμάμαι καλά ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό με τις παραφυάδες του ως επιλογές...τώρα έχουν αρχίσει και άλλοι να μιλάνε για πολιτικό πρόβλημα και όχι οικονομικό ...αλλά πάνω από όλα ας σώσουμε τις Τράπεζες τα ΜΜΕ που δανείζονται και τους εκπροσώπους τους στα παράθυρα...

   Αλήθεια γιατί τα τα ΜΜΕ και οι λαοπρόβλητοι εκπρόσωποί μας δεν μιλάνε πλέον για το τι γίνεται σήμερα στην Ισλανδία;

 2. spiros avatar
  spiros 23/08/2011 08:51:35

  Πολύ καλό για τα λάθη των πολιτικών των μεγάλων!!!!!!

 3. Nikos Draxma avatar
  Nikos Draxma 23/08/2011 13:41:41

  Oτι και να κανουνε το προβλημα θα εξακολουθει να υπαρχει Οι αγορες θα παιζουν με τα κρατη σαν ρουλετες σε καζικο και οι μπατιρισμενες τραπεζες θα ζητανε ολο νεα πακετα στηριξης για να στηριξουν την χασουρα τους Ηδη στην ελλαδα εχουν δωσει σε εγγυησεις 70 δις και περιμενουν αλλα 40 ωστε να συμπληρωθει το πακετο των 110 δις Με αυτα τα λεφτα τις αγοραζες 5 φορες και τις εκανες κρατικες, η χρηματιστηριακη αξια τους (ολων) δεν ειναι πανω απο 15 με 20 δις Για ποια αναπτυξη μιλαμε με βασει τους κανονες οικονομιας , οταν εχουμε το ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ Οι περισσοτερες ανεπτυγμενες χωρες του πλανητη υποτιμουν το νομισμα τους για να γινουν πιο ανταγωνιστικες (εξαγωγες) ,ενω το ευρω ανεβαινει Εχετε σκεφτει γιατι προτιμουνε χωρες εκτος ευρω , διοτι εχουν φτηνο εθνικο νομισμα κατα συνεπεια φτηνο εργατικο κοστος που ανταποκρινεται στην πραγματικη ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ του καταναλωτη και της οικονομιας Οσο ακριβοτερο ειναι το νομισμα αναλογη πορεια εχει και το κοστος ζωης Με το ευρω προσπαθουν να βαλουν οικονομιες σαν της γερμανιας με αεπ πανω απο 40% στην ευρωζωνη , στο ιδιο καλουπι με οικονομιες οπως της ελλαδας που αντιπροσωπευει το 3% Πως θα γινουμε ανταγωνιστικοι σε τετοιο περιβαλλον? Δεν γινεται να επιβαλλουν κοινους κανονες οικονομιας και πολιτικες σε χωρες με διαφορετικες νοοτροπιες , κουλτουρες οταν εχουν ιστορικες διαδρομες που ξεπερναν τα 1000 χρονια Καλλιτερα να καταρευσει οσο τον δυνατον γρηγοτερα το ευρω , ωστε να αναθεωρηθει εκ βαθρων το σαπιο συστημα του καζινοκαπιταλισμου , που στηριζεται στο αεριτζιδικο μοντελο των χρηματιστηριακων παραγωγων και των κερδοσκοπικων παιχνιδιων με τα Cds Αφηστε τις τραπεζες να χρεωκοπησουν ,κρατικοποιηστε τες , αρνηθητε τα χρεη σας και επιστρεψτε στα εθνικα νομισματα σας , ωστε να στηθουν οι οικονομιες απο την αρχη Αυτο που λεμε χρειαζεται ενα format και clean install το συστημα Η ισλανδια δινει μαθηματα http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=48336953

 4. lianos avatar
  lianos 23/08/2011 15:17:22

  Τώρα βέβαια οι Παναθηναϊκοί θα ψιλοθυμώσουν, αλλά μήπως τελικά η Ε.Ε. έγινε σαν τον Πανάθα ένα πράγμα; Πολυμετοχικοί και αμέτοχοι....

  • ο νοών...νοείτω avatar
   ο νοών...νοείτω @ lianos 23/08/2011 15:39:13

   Γιατί να θυμώσουμε;
   Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουνε, τόσο πιο γρήγορα θα απεγκλωβιστούν.
   Και αυτό ισχύει και για τους Πανάθες και για τα κράτη, εάν δεν αλλάξουν νοοτροπία.

 5. zame avatar
  zame 23/08/2011 22:09:54

  Ολες οι “διασωσεις” εχουν να κανουν με τους υπαιτιους της κρισης δηλαδη τις ΤΡΑΠΕΖΕΣ.
  Για τους ανυποψιαστους πολιτες , επαγγελματιες & με τα χρεωμενα νοικοκυρια τι ΓΙΝΕΤΑΙ ?

  Αυτος ο κοσμος σοκαρισμενος, αηδιασμενος & βουβα.. “μορφωποιει” την Μεγαλη Κοινωνικη Ωρολογιακη Βομβα..που αν μη τι αλλο η στοιχειωδεις διαθεση αποφορτησης της ΑΠΑΙΤΕΙ για ΟΛΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ απο το 2008 εως & 2010 να ακυρωθουν,
  αν εχουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΥ & διαθεσης να ΑΠΟΦΟΡΤΙΣΟΥΝ αυτο το περιεργο μιγμα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ..
  (που οσο θα περνα ο χρονος..τοσο περισσοτερο θα ενδυναμωνει επικυνδινα.)
  και να ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ την ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ του ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ που οι ΙΔΙΕΣ οι ΤΡΑΠΕΖΕΣ το ΑΠΟΔΟΜΗΣΑΝΕ..& καρα-ενοχοποιησανε τον πλουτο..
  Επισης στην συνεχια ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ για τουλαχιστον μια 3ετια προκειμενου να ενισχηθει η πραγματικη οικονομια
  να κρατηθουν ΟΡΘΙΑ τα ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ..
  (& να αποπληρωσουνε τα ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΑ(εκτος προγρμ +εντοκη επιμικινση) ΧΡΕΗ τους..γιατι αλλιως θα γεμισουν οι ΤΡΑΠΕΖΕΣ απο τα ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΝΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ)..
  & οι μικρες εστω ατομικες επιχειρησεις..πριν γινει το ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟ στο ταμειο ανεργιας του ΟΑΕΔ.

  Επικρατεί στη χώρα μια ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ παρεξήγηση.
  Γίνονται τα πάντα προκειμένου να μην χρεοκοπήσει το κράτος.
  Και στον σκοπό αυτό ΘΥΣΙΑΖΕΤΑΙ η κοινωνία.
  Σε οικονομικό ΑΔΙΕΞΟΔΟ η χώρα έφτασε με ευθύνη του δημόσιου τομέα.
  Αυτός έφαγε ουσιαστικά τα λεφτά.
  Και υπερδιογκώθηκε βασανίζοντας ουσιαστικά τους πολίτες με νέους φορείς, εγκρίσεις, άδειες, ελεγκτικούς μηχανισμούς και κανονισμούς.κλπ.
  Για να δικαιολογήσει κυρίως την ύπαρξη, τον όγκο και τα έξοδά του.
  & Παρά τις συστάσεις των δανειστών μας για δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες οι πολιτικές αρχές επιμένουν σε μέτρα αύξησης των εσόδων.
  Που καταλήγουν βέβαια σε εξοντωτικές φορολογικές επιδρομές (μαζεμα ρευστου από την αγορα)
  Αν η προσπάθεια αποφυγής της χρεοκοπίας στοχεύει να αποτρέψει απλά την στάση πληρωμών του κράτους και να διαλύσει την κοινωνία και την ιδιωτική οικονομία δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί πρέπει να αποφύγουμε την χρεοκοπία..
  Διοτι αναμεσα στην χρεωκοπια του κράτους και στην ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ,
  προτιμότερη είναι η πρώτη
  (oπως σωστα εγρ. & ο Α.Α)

 6. zame avatar
  zame 23/08/2011 22:23:05

  Το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, από συνοδοιπόρος του παραγωγικού κεφαλαίου και αργότερα συμμέτοχος στα κέρδη, αυτονομήθηκε – αντλώντας πλέον τα κέρδη του από την υπερφορολόγηση των πολιτών, με τη βοήθεια των κυβερνήσεων
  Ειδικότερα, μετά την κρίση των ενυπόθηκων δανείων χαμηλής εξασφάλισης (subrimes), οι τράπεζες συμβούλευσαν «ύπουλα» τα κράτη να διασώσουν τις τράπεζες - τον ίδιο τους τον εαυτό δηλαδή, με τη βοήθεια των φορολογουμένων Πολιτών τους.
  Στη συνέχεια, αντιλαμβανόμενες ότι το κόστος διάσωσης αύξησε τα δημόσια χρέη δυσανάλογα, απαίτησαν υψηλότερο «τίμημα» δανεισμού: μεγαλύτερα επιτόκια...& αρχισε να "χανεται η μπαλα" ..που στην συνεχια ισως να "χασουμε & το γηπεδο"...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.