#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/01/2011 18:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τυπώνει …ευρώ η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας;Μια ερώτηση που μπορεί να προκαλέσει τριγμούς στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, κατέθεσε σήμερα προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης

Οπως αναφέρει ο κ. Λαφαζάνης,  σύμφωνα με δημοσιεύματα, ευρωπαϊκών εντύπων η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας, με τη μέθοδο της «έκτακτης συνεισφοράς ρευστότητας», στηρίζει το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Ο κ. Λαφαζάνης, αφήνει μάλιστα υπαινιγμούς οτι κάτι τέτοιο ενδεχομένως έχει κάνει και η Τράπεζα της Ελλάδος!

Δεδομένου οτι οι εθνικές Κεντρικές Τράπεζες δεν έχουν τη δυνατότητα εκτύπωσης χρήματος, είναι χρήσιμο να διευκρινιστεί τι ακριβώς συμβαίνει.

Παραθέτουμε ολόκληρη την ερώτηση του κ. Λαφαζάνη και αναμένουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον την απάντηση του κ.Παπακωνσταντίνου και του κ. Προβόπουλου.

«Ερώτηση Π.Λαφαζάνη

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Κοινοποίηση: Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας

Θέμα: Δημοσιεύματα για το ενδεχόμενο «τύπωσης», στην ουσία, χρήματος από την Κεντρική Τράπεζα Ιρλανδίας για τη στήριξη του Ιρλανδικού τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα έγκυρων ευρωπαϊκών εντύπων, η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας με τη μέθοδο της «έκτακτης συνεισφοράς ρευστότητας» έχει προχωρήσει στη στήριξη με δεκάδες δισ. ευρώ  του ιρλανδέζικού τραπεζικού κεφαλαίου στο όνομα της αποτροπής κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Επειδή γύρω από τις μεθοδεύσεις αυτές της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας για τη χρηματοδότηση του τραπεζικού κεφαλαίου έχουν διατυπωθεί πολλά ερωτηματικά

Επειδή αναφέρεται ότι και η ΤτΕ έχει χρησιμοποιήσει σε μικρότερη έκταση ανάλογες χρηματοδοτικές μεθόδους

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιος είναι ακριβώς και αναλυτικά ο μηχανισμός με βάση τον οποίο η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας έχει προβεί σε χρηματοδότηση δεκάδων δισ. του τραπεζικού Ιρλανδικού συστήματος;

Ποιο είναι το ακριβές ύψος και οι εγγυήσεις αυτών των χρηματοδοτήσεων; Αντιπροσωπεύουν στην ουσία αυτές οι χρηματοδοτήσεις «τύπωση» χρήματος; Έχουν την έγκριση της ΕΚΤ και στη βάση ποιων ρυθμίσεων;

Έχει μέχρι τώρα χρηματοδοτήσει και πώς η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας τις ελληνικές τράπεζες; Με τι μέσα, ποιους μηχανισμούς, ποιες εγγυήσεις και σε ποιο ύψος;

Τέλος, παρακαλούμε τον κ. Υπουργό να ζητήσει και να καταθέσει το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή όλα τα σχετικά έγγραφα και εξουσιοδοτήσεις από την ΕΚΤ σχετικά με τις πρακτικές χορήγησης ρευστότητας της Κεντρικής Τράπεζας Ιρλανδίας προς το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και για τις πιθανές χρηματοδοτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας προς τις ελληνικές τράπεζες»

ΣΧΟΛΙΑ

 1. man8os avatar
  man8os 25/01/2011 18:33:55

  Νομιζω τυπωνουν 5 ευρα και 10 ευρα σε μικρες ποσοτητες...
  Αφου εχουμε μηχανηματα για 10 ευρα, γιατι δεν τυπωνουμε καμια 100,000,000 τετοια? Η για εικοσαευρα αλλα τοσα?

 2. neos agrotis avatar
  neos agrotis 25/01/2011 18:50:59

  "όλα τα σχετικά έγγραφα και εξουσιοδοτήσεις από την ΕΚΤ σχετικά με τις πρακτικές χορήγησης ρευστότητας της Κεντρικής Τράπεζας Ιρλανδίας"
  Συμφωνα με εκπροσωπο της ΕΚΤ χρειάζεται "απλή κοινοποιηση προς την ΕΚΤ από την Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας". Εμεις τι κάνουμε, γιατί δεν τους κάνουμε μια ..κοινοποίηση. 51 δις έκοψε η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας σύμφωνα με την Irish Independent . Η Γερμανία δεν θα αντιδράσει? Μας δουλεύουν όλους...

 3. hello avatar
  hello 25/01/2011 19:04:49

  PRINT BABY PRINT

 4. victoria avatar
  victoria 25/01/2011 19:13:51

  Συγγνώμη, εννοείται μπράβο στο Λαφαζάνη, αλλά οι ν.δ. τι κάνουν δεν καταλαβαίνω. Μέρες τώρα το διαβάζουμε σε ξένα και ελληνικά σάιτ, και σε εμαιλ μου το έστειλαν, αποκλείεται να μην το ξέρουν.

  Υπάρχει κάτι που είναι αναξιόπιστο στην πληροφορία; Γιατί δεν το ρώτησαν; Γιατί δεν το κάνουν ερώτηση οι ευρωβουλευτές; δεν έχει νόημα να ρωτάται ο Παπακων για άλλη χώρα. Η Κομισιόν όμως πρέπει να απαντήσει. Ή εξίσου ενδιαφέρον θα είχε καμιά φράση τύπου 'αυτά είναι αρμοδιότητα του κράτους μέλους'...!

 5. φωτεινη avatar
  φωτεινη 25/01/2011 19:26:44

  ετσι ειναι,αμερικανος πρωθυπουργος να μην εχει ενα οβαλ γραφειο και μια fed?για το γραφειο το οβαλ το ξεραμε οτι το εφτιαχνε,προσφατα προσελαβε και δυο καθαριστριες σαν οικονομικους συμβουλους,ε,τωρα μαθαμε και για τη fed και τα πετροευρω.τι εκπλησεσθε?

 6. Κάποιος avatar
  Κάποιος 25/01/2011 19:35:25

  Μακάρι να είμασταν στην δραχμή και να τυπώναμε όσα χρήματα μας λείπανε, αντί να δανειζόμαστε από ξένες τράπεζες και κράτη ευρώ με τοκογλυφικούς ορους και το κυριότερο να εξουσιοδοτούμε τους τοκογλύφους να ορίζουν την οικονομική και κοινωνική πολιτική του κράτους μας.
  Δηλαδή τι είναι χειρότερο ο πληθωρισμός ή η φοροκαταιγίδα και το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων και το πάγωμα της αγοράς ;
  Η μήπως το ξεπούλημα της χώρας και η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων ;

  Στα έξι μέτρα πρέπει να στηθούν οι πρωθυπουργοί και υπουργοί οικονομικών που υπέγραφαν τέτοιου είδους δανειακές συμβάσεις και μνημόνια, αλλά καλώς τα παθαίνουμε, αφού τα δεχόμαστε ή τα ανεχόμαστε τόσα χρόνια.

 7. Έρεβος avatar
  Έρεβος 25/01/2011 19:55:42

  Ναι τυπώνει ευρώ με το κεφάλι του Παπανδρέου απάνω σε ένδειξη τιμής στο άνθρωπο που ανέλαβε μέσω της χώρας του να πληρώσει όλα τα τοκοχρεωλύσια των δανείων του ΔΝΤ παγκοσμίως για τα επόμενα πέντε-δεκα χρόνια...

 8. st.takis avatar
  st.takis 25/01/2011 19:58:04

  ΔΡΑΧΜΟΥΛΑ???

  • Δ.Φ. avatar
   Δ.Φ. @ st.takis 26/01/2011 00:04:18

   εγω την πεινα φιλε μου δεν την αντεχω...

 9. Dimitris D avatar
  Dimitris D 25/01/2011 20:45:42

  Η Ελλάδα δεν τυπώνει. Έχει τα «γνήσια» βουλγάρικα πλαστά.
  Παλιά υπήρχε μεγάλη παράνοια για τα πλαστά αλλά μετά οι τράπεζες τα παράτησαν. Φαίνεται ότι έχουν τόσα προβλήματα, που χρησιμοποιούν μέχρι και πλαστά για να καλύψουν τρύπες.
  Τελευταία δεν ακούγονται συλλήψεις για πλαστογραφία αλλά ακούγεται ότι οι λαθρομετανάστες έχουν μεγάλες ποσότητες πλαστών δολαρίων(Made in Turkey).

  • αποκατάσταση avatar
   αποκατάσταση @ Dimitris D 25/01/2011 21:44:34

   Αφού το πλαστό κυκλοφορεί είναι... χρήμα..

   • mymoodgm avatar
    mymoodgm @ αποκατάσταση 27/01/2011 00:07:58

    Γιατί μήπως και το χρήμα που κυκλοφορεί πλαστό δεν είναι; αέρας κοπανιστός και πατσαβουρόχαρτα !!!!

 10. Σοσιαληστής avatar
  Σοσιαληστής 25/01/2011 21:17:33

  Τώρα ισχύει αυτό το πράγμα γιατί έχω την εντύπωση ότι μήτρες υπάρχουν στην Ιρλανδία και μάλλον πρόκειται περί HOAX?

  • Γιάννης Σ. avatar
   Γιάννης Σ. @ Σοσιαληστής 25/01/2011 22:06:16

   Φυσικά και δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Συνωμοσιολογική μπανανόφλουδα.

 11. BTS avatar
  BTS 25/01/2011 22:13:49

  Ευρώ τυπώνονται μόνο στη Μαλαισία.
  Εκεί μόνο υπάρχουν τα μηχανήματα με ΟΛΕΣ τις προδιαγραφές
  ασφαλείας για την έκδοση του Ευρώ.
  Ήταν κατα βάθος πολιτική απόφαση.
  Αυτό συμβαίνει εδώ και δύο χρόνια.
  Θεωρητικά, είναι απόφαση της ΕΚΤ,
  για λόγους ασφάλειας και κυρίως οικονομίας.
  Είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Λαφαζάνης.


  Στις χώρες μέλη της Ευρωζώνης υπάρχει η δυνατότητα της
  παραγωγής μόνον κερμάτων Ευρώ.
  Αυτά, με τα σήματα της κάθε χώρας.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ BTS 26/01/2011 20:42:45

   Έχεις λάθος πληροφόρηση. Τα χαρτονομίσματα του ευρώ τυπώνονται εντός της ευρωζώνης, σε πολλές χώρες (μεταξύ και τον οποίων και η δικιά μας):

   h++p://en.wikipedia.org/wiki/Euro_banknotes#Printing_works

   Πάντως η χώρα στην οποία εκτυπώνεται ένα χαρτονόμισμα δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτει με την χώρα για λογαριασμό της οποίας εκδίδεται. Και οι δυο πληροφορίες βρίσκονται εύκολα από τους κωδικούς αριθμούς των χαρτονομισμάτων.

   Επίσης, δεν εκτυπώνονται ή εκδίδονται ευρώ χωρίς την άδεια της ΕΚΤ.

 12. JOHN avatar
  JOHN 25/01/2011 22:24:26

  Ο κος Λαφαζανης μαλλον ζει στο κοσμο του και στους πλασματικους παραδεισους τω ονειρων του!Καλα του ξυπνητουρια.

  • hello avatar
   hello @ JOHN 25/01/2011 23:56:21

   ΠΑΤΑΝΕ ΕΝΑ ΚΟΥΜΠΙ ΣΤΟ COMPUTER. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΕΙΝΑΙ.

 13. Pikaia Gracilens avatar
  Pikaia Gracilens 26/01/2011 09:46:01

  To ELA (Emergency Liquidity Assistance) to opoio dini h trapeza tis irlandias einai mia gkriza zoni stin Europaiki Enosi. H EKT den exei ton rolo auto (Lender of Last Resort) kai exi perasi stin ethnikes kentrikes trapezes (National Central Banks). Symfona me tin EKT mporoun na dosoun lefta an 1) den einai enantia stin oikonomiki politiki tis EKT 2) paroun empragmates egkiiseis (collateral) 3) peftoun ektos dikaiodosias toy Eurosystimatos.
  H Ethnikes kentrikes trapezes loipon den typonoun akribos xrima me tin enoia pou polloi pistevoun alla dinoun reustotita se trapezes pou pistevoun oti einai kales alla antimetopizoun mono problima reustotitas kai oxi biosimotitas (diskolo na to diaxorisis).
  H Trapeza tis Ellados apo oso kseroume den exi xrisimopoiisi to mixanismo auto kai oi ellinikes trapezes pane meso to Repo tis EKT na broune lefta.
  Kati akoma, to risko apopliromis pefti pano stin ethniki kentriki trapeza H opoia mpori na falirisi. Se autin tin periptosi orismenes xores exoun nomous pou ousiastika pernane to xreos piso sto kratos. An oxi tote einai gkriza perioxi kai isos na tin sosoun oi alles Ethnikes kentrikes trapezes (mazi me tin EKT).

  Elpizo na min sas mperdepsa poli alla einai ligo mperdemeno to systima. Sygnomi gia tous latinikous xaraktires.

 14. zame avatar
  zame 26/01/2011 12:34:31

  το ξαναλεμε ετσι για να το εμπεδωσουμε..ειναι υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων...να "αγοράσουν" χρόνο..
  μέχρι να ολοκληρωθεί με νομιμοφανείς διαδικασίες.. η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ.-
  «έκτακτη συνεισφορά ρευστότητας».. ετσι λεγεται το ΤΥΠΩΝΟΥΜΕ ΦΡΕΣΚΟ ΧΡΗΜΑ

  Και επιδει ο ΓΙΑΛΟΣ είναι στραβός...έτσι λοιπον ένας -ενας οι ΧΩΡΕΣ με την σειρά τους..θα βγαίνουν ΕΚΤΟΣ ΠΟΡΕΙΑΣ..προσκρούοντας πάνω στην ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ...& ο σώζω εαυτό σωθείτο...η νοητο ?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.