Τσίπρας στο Υπουργικό: Είμαστε κοντά σε συμφωνία μέχρι 11 Μαΐου στο πλαίσιο των «κόκκινων» γραμμών μας»
30/04/2015 21:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τσίπρας στο Υπουργικό: Είμαστε κοντά σε συμφωνία μέχρι 11 Μαΐου στο πλαίσιο των «κόκκινων» γραμμών μας»

Αισιόδοξος ότι είμαστε κοντά σε λύση, σε σύντομο διάστημα, σε ό,τι αφορά την ενδιάμεση συμφωνία εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

«Είμαι αισιόδοξος ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία η οποία θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει και θα ορίζεται από τις κόκκινες γραμμές που έχουμε βάλει» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για την πορεία των διαπραγραματεύσεων.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός ανέλυσε στους υπουργούς όλες τις εξελίξεις και σε ποιο σημείο βρισκόμαστε. Εξάλλου, οι πηγές σημείωναν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι την 11η Μαΐου ή και νωρίτερα ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ζητηθεί έκτακτη σύγκληση του Eurogroup.

Τέλος, σχετικά με το πολυνομοσχέδιο που δεν θα συζητηθεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν ότι δεν είχε νόημα από τη στιγμή που οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες είναι σε εξέλιξη.

Εκτακτο Eurogroup στις 4 Μαίου και «οπισθοχώρηση» Ντράγκι ζητά η Αθήνα

Στην επιτάχυνση των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς αποσκοπεί η ελληνική πλευρά η οποία θεωρεί ότι είναι εφικτή η σύγκληση έκτακτης συνόδου του Eurogroup τη Δευτέρα 4 Μαΐου, η οποία θα καταγράψει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

Αυτό ανέφεραν από τις Βρυξέλλες καλά πληροφορημένες ελληνικές διπλωματικές πηγές εξηγώντας πως ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας μέσα στις επόμενες δύο μέρες για τα «ώριμα θέματα», δηλαδή αυτά στα οποία οι διαπραγματεύσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς προσβλέπει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο να δοθεί σε πρώτη φάση ένα πολιτικό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα της επιτρέψει να άρει τους περιορισμούς που είχε θέσει σε σχέση με τη χρηματοδότηση του ελληνικού πιστωτικού τομέα.

Σε δεύτερη φάση, σημείωναν οι ίδιες πηγές, θα τεθούν στο τραπέζι και τα υπόλοιπα «ακανθώδη» ζητήματα με στόχο πλέον τη συνολική συμφωνία, την οποία το Eurogroup έχει θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση των κονδυλίων που η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από τη δανειακή σύμβαση.

Οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο Brussels Group ξεκίνησαν σήμερα το πρωί και σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό θα ολοκληρωθούν το Σάββατο το βράδυ.

Ως βασικά θέματα συζήτησης τέθηκαν τα ζητήματα του μακροοικονομικού πλαισίου, των δημοσιονομικών στόχων, των πρωτογενών πλεονασμάτων και των μακροοικονομικών εκτιμήσεων έως το 2022. Στη συνέχεια, θα συζητηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και τα προβλήματα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα είναι επταμελής, ενώ στις συζητήσεις συμμετέχουν τεχνικά κλιμάκια ανάλογα με το θέμα που τίθεται.

Πηγή:imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kromanos avatar
  kromanos 30/04/2015 22:18:36

  gaidourinoidialogoi.wordpress.com

 2. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 30/04/2015 22:19:25

  Κι αν έχουν αχρωματοψία;...

 3. Διογένης avatar
  Διογένης 01/05/2015 06:13:07

  Προσπαθούν να "πάρουν" συμφωνία στα ανώδυνα θέματα, ώστε να πάρουν μετρητό από την ΕΚΤ και μετά φυσικά δεν θα υπάρξει συμφωνία σε τίποτε. Οι Ευρωπαίοι δεν είναι χαζοί - όσο και εάν κάποιοι στην Κομισιόν υποστηρίζουν τον Τσίπρα - και δεν θα του κάνουν το χατήρι. Το έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι η συμφωνία θα είναι συνολική.

  • George N avatar
   George N @ Διογένης 01/05/2015 08:19:05

   Eίναι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή. Επιχειρήθηκε και με την συμφωνία τον Φεβρουάριο- τότε που μας παραπλάνησαν :-) Αναχρηματοδότηση του χρέους από την ECB μέσω κάποιας ενδιάμεσης "συμφωνίας" ώστε να φτάσουμε στον Ιούνιο για να γίνει μια συνολική. Δεν έχουν για τον ΣΥΡΙΖΑ σημασία τα μέτρα του Ιουνίου γιατί αυτά θα είναι το εισιτήριο για το τέλος των μνημονίων. Ο μόνος στόχος εκεί είναι να φύγουν τα ομόλογα της ECB και κουρεμένα (μέσω τρίτου με μείον τα κέρδη δλδ) να πληρωθούν από την επόμενη δεκαετία. Έτσι μένουν μόνο οι πληρωμές σε IMF και τα περσινά ομόλογα του Σαμαρά για αυτή την δεκαετία. Τώρα γιατί η ΕΖ θα αφήσει το μόνο αποτελεσματικό όπλο ελέγχου και μάλιστα όταν στην κυβέρνηση είναι κάτι γουάου σαν τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια απορία...

   • οδυσσεύς Κ. avatar
    οδυσσεύς Κ. @ George N 01/05/2015 10:08:20

    Γιατί μάλλον έτσι λύνεται το πολιτικό της πρόβλημα φίλε George, που ο Σαμαράς απέτυχε να τους το λύσει αφού απ' το Σεπτέμβρη έμεινε 10 μονάδες πίσω απο τους γουάου του Σύριζα...

    • George N avatar
     George N @ οδυσσεύς Κ. 01/05/2015 21:02:50

     Το πολιτικό πρόβλημα της Ελλάδας τους αφήνει παγερά αδιάφορους. Το ζήτημα για αυτούς ή ότι αυτή η χώρα κόντεψε να τινάξει στον αέρα 65 χρόνια προσπαθειών για μια Ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Τι θα σήμαινε για την αξιοπιστία της ΕΖ να βγει η Ελλάδα στις αγορές και αυτές μετά από λίγο να της την στείλουν πακέτο? 1% άνοδος στα επιτόκια σημαίνει 150 δις παραπάνω τον χρόνο για τόκους της ΕΕ. Με δεδομένο αυτό θα αμολήσουν τον ταύρο στο υαλοπωλείο?

     • οδυσσεύς Κ. avatar
      οδυσσεύς Κ. @ George N 01/05/2015 22:54:45

      Πράγματι "αυτή η χώρα" κόντεψε να τινάξει στον αέρα 65 χρόνια προσπαθειών για μια Ευρωπαϊκή ομοσπονδία (Μάλλον εννοείς προσπαθειών μέχρι το 1990 διότι έκτοτε έχουν σταματήσει αυτές οι προπάθειες), καθότι οι αρμόδιοι φύλακες της ΕΕ είτε αρμένζαν με το γιώτ του Λάτση (Μπαρόζο), είτε τά'παιρναν απο την Goldman και τα Swaps επι Σημίτη και την έβγαζαν απο την "επιτήρηση" μετά πολλών επαίνων. Δηλαδή στους 19 όποια χωρα της καπνίσει, τινάζει την Ε.Ζ. στον αέρα, επειδή οι "εταίροι" κοιμούνται και δεν παίρνουν τίποτε χαμπάρι? Το 80% της ευθύνης είναι δικό τους και γι' αυτό έσκασαν τα 240 δις και θα σκάσουν τώρα άλλα 40+ρέστα αν χρειαστεί, καθότι ο φίλος τους ο Λάτσης τά'χει εκει που δεν τολμούν να τ΄αγγιξουν...Ξέρει ο φιλέλλην Γιουνκέρ...

     • George N avatar
      George N @ οδυσσεύς Κ. 02/05/2015 20:34:21

      Ανεξάρτητα από το πως βλέπει κανείς το παρελθόν οδυσσεύς Κ. είναι λίγο απογοητευτικό για μια χώρα να επιρρίπτει ευθύνες στους άλλους για την ελλιπή της επιτήρηση. Υποτίθεται ότι έχουμε κλείσει τα 18. Και ακριβώς εκεί είναι κατά την γνώμη μου το πρόβλημα και ο λόγος που δεν θα αφεθεί η Ελλάδα να βγει στις αγορές έτσι απλά. Όταν έχεις ένα ασφαλιστικό έτοιμο να σκάσει και λες ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις ή ότι θα δοθεί και 13η απλά εξηγείς σε όλους ότι χρειάζεσαι παρακολούθηση (για να το πω ευγενικά), αν είναι να παίζεις την μεγάλη κατηγορία. Εν τέλει πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε επιτήρηση ή όχι. Δεν μπορεί και στις δύο περιπτώσεις οι άλλοι να φταίνε. Την μια γιατί δεν μας επιτηρούσαν και την άλλη γιατί θέλουν να ξέρουν και να συμφωνήσουν το κάθε μας βήμα. Το λογικό είναι να τους πούμε ότι δεν αλλά ταυτόχρονα κάτι θεματάκια που έχουμε θα πρέπει να τα λύσουμε μόνοι μας.

     • οδυσσεύς Κ. avatar
      οδυσσεύς Κ. @ George N 02/05/2015 23:19:52

      Θα μου επιτρέψεις αγαπητέ George να σου πώ οτι ως χώρα της Ε.Ζ. δεν κλείσαμε ακόμα τα 18, πολύ περισσότερο όταν μας έβαλαν στο Club ξέροντας ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ότι , όπως και αλλες 10 περίπου χώρες μπήκαν ανήλικες σαν εμάς, διότι όσοι πιό πολλοί έμπαιναν δήθεν ως ενήλικες στο club, τόσο ανέβαιναν οι μετοχές του. Το Ευρώ ξεκίνησε με 0,8 δολλάρια μκαι σε ένα χρόνο έφτασε τα 1,6. Έτσι όλοι στο club διπλασιάσαμε τα λεφτά μας χωρίς να παράξουμε ΤΙΠΟΤΕ! Αέρας που λέει κι ο Φλαμπουράρης...Είναι λοιπόν φυσιολογικό και νόμιμο ο ανήλικος σέ τέτοιες περιπτώσεις να ρίχνει την ευθύνη στους ενήλικες που παρανόμως τον έβαλαν στο club που φυσιολογικό ήταν να το επιθυμεί ως απαγορευμένο καρπό...Δεν υποτίθεται οτι κλείσαμε τα 18. Ούτε καμμία απο τις Βαλτικές χώρες τα έχει κλείσει. Ούτε η Πορτογαλία η Κύπρος ή η Μάλτα, ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ των "ενηλίκων" ιδιοκτητών του club. Και ναι μεν δεν υπάρχει πρόβλημα όσο δεν συμβαίνει κανένα ατύχημα, αν όμως αυτό συμβεί, όπως έγινε με τη Leehman brothers, είναι εγκληματικό οι ενήλικοι ιδιοκτήτες να σαπίζουν τόν πιο άτακτο ανήλικο στο ξύλο για να δείξουν στους άλλους οτι "τους εξαπάτησε" και μπήκε στο club...Για να λύσουμε μόνοι μας τα θεματάκια που έχουμε, θα πρέπει οι "μεγάλοι ένοχοι" να πάψουν να μας δέρνουν και να μας δώσουν την απαραίτητη "διατροφή" που μας οφείλουν, για να τα καταφέρουμε. Μόνη της καμμία χώρα που την έριξαν τόσο βαθειά στο πηγάδι της ύφεσης δεν κατάφερε ΠΟΤΕ να βγεί, χωρίς να την τραβήξουν απ' έξω. Όταν έχεις τσακίσει κάποιον στο ξύλο και είναι πεσμένος μισοπεθαμένος στο έδαφος, είναι ντροπή και αίσχος να του λές ; " Τώρα σήκω μόνος σου και τρέξε". Το ίδιο όταν σε έναν χρεωκοπημένο που χρωστάει 300.000 ενώ είναι ανάπηρος, οταν τον δανείζεις άλλες 300.000 και του λές τώρα πούλα τα νεφρά σου να με ξοφλήσεις...

  • Παρατηρητής avatar
   Παρατηρητής @ Διογένης 01/05/2015 10:24:12

   Απόδειξη αυτού που λέει ο Διογένης είναι η ερμηνεία που έδωσε χθες το bankingnews.gr στην πρόταση καλής πίστης που έκανε η ΕΚΤ(αύξησης εντόκων) εαν βρεθεί συμφωνία. Αυτή την πρόταση την εξέλαβαν ως υποχώρηση της ΕΚΤ στον σύριζα. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ακριβώς δεν τους δίνουν τίποτα μήπως και εκληφθεί ως νίκη του τσίπρα έναντι των βρυξελλών. Δεν θέλω να φανταστώ τι θα γίνει σε περίπτωση που όντως δώσουν ενδιάμεση συμφωνία. Θα συνθηκολογήσει ο τσίπρας. Αργά ή γρήγορα. Με capital controls ή όχι.

   • οδυσσεύς Κ. avatar
    οδυσσεύς Κ. @ Παρατηρητής 01/05/2015 10:35:43

    Εχει ήδη συνθηκολογήσει φίλε Παρατηρητή. Χωρίς capital controls, που στην περίπτωση της Ελλάδας σημαίνουν άμμεσα Δραχμή. Η Ελλάδα είναι η 7η!!! σε μέγεθος χώρα μεταξύ των 19 της Ε.Ζ. Δεν είναι αμελητέα ποσότης (μια ευρωπική μεσαία πόλη) όπως η Κύπρος...

    • Παρατηρητής avatar
     Παρατηρητής @ οδυσσεύς Κ. 01/05/2015 12:36:12

     κάνεις λάθος. Το moral hazard δεν βλέπει μεγέθη. Με την ίδια λογική στη Κύπρο δεν θα πρεπε να μπει κούρεμα αλλά να τους δανείσουν τα λεφτά αλα ΤΧΣ. Ο τσιπρας με τον τροπο που διαπραγματεύεται αναγκάζει τους ευρωπαίους να τον εξευτελίσουν. Μην κάνεις λάθος. Θα εξευτελιστεί στην Ευρώπη. Αν εμείς δεν το καταλάβουμε θα συνεχίζουμε να υποφέρουμε την ώρα που η Κύπρος που ανάφερες επανήλθε πλήρως στις αγορές συμπληρώνοντας καμπύλη αποδόσεων.

     • πΔπ avatar
      πΔπ @ Παρατηρητής 01/05/2015 13:07:47

      Ξεχνούν οι ΣΥΡΙΖΑΐοι, κατά το δοκούν, το τι συνέβει στην Κύπρο εκείνο το Σ/Κ. Τώρα την θεωρούν αμελητέο παράδειγμα. Καλά κάνουν βέβαια αφού βρίσκουν ζώα να μασήσουν τον σανό τους, Λέει όμως η Ελληνική παροιμία: αν ήξερε το βόδι, την δύναμή του! Να προσέξουν λοιπόν των ξεσηκωμό των "βοδιών" γιατί θα έχουν άσχημο τσαλαπάτημα!

     • οδυσσεύς Κ. avatar
      οδυσσεύς Κ. @ πΔπ 01/05/2015 23:06:04

      Αν ξεσηκωθούν τά βόδια φίλε πΔπ θα έχουμε βάσιμες ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον!

     • Η επόμενη κίνηση avatar
      Η επόμενη κίνηση @ πΔπ 02/05/2015 07:05:27

      Λες οτι θα ξεσηκωθούν τα βόδια επί τέλους, μόλις κλείσει η εισροή από τα ΑΤΜ's ?? Βόδια, πραγματικά. :)

     • οδυσσεύς Κ. avatar
      οδυσσεύς Κ. @ Παρατηρητής 01/05/2015 23:01:03

      Εμείς και να επανέλθουμε στις αγορές φίλε Παρατηρητή θα είμαστε οι μισοί. Τα 2.500.000 εκατομύρια Έλληνες χάθηκαν στην ανεργία και την υποχρεωτική συνταξιοδότηση και πάνω απο 200.000 στη νέα μετανάστευση. Η λογική του Νεοφιλελευθερισμού είναι οτι ένα κράτος γίνεται εύκολα πλούσιο και οικονομικά εύρωστο, αν του εξαφανίσεις τους φτωχούς. Κάτι σαν την ευρωστία της Σπάρτης που πέταγε τους αδύναμους στον Καιάδα κι έτσι έμενε πάντα ισχυρή...Αλλά θα μου πείς αυτοί είναι "παράπλευρες απώλειες". Θα μπορούσαν να μας είχαν βομβαρδίσει όπως η Γιουγκοσλαβία και τη Λιβύη...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.