Τσίπρας προς δανειστές: Αποδέχομαι την «κοινωνική γενοκτονία» μόνο με 70% διαγραφή του χρέους!
25/06/2015 01:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τσίπρας προς δανειστές: Αποδέχομαι την «κοινωνική γενοκτονία» μόνο με 70% διαγραφή του χρέους!

Σκηνικό πλήρους αδιεξόδου;

Σκηνικό πλήρους αδιεξόδου περιγραφόταν από τις πληροφορίες που φτάνουν από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες Τετάρτης προς Πέμπτη που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται θεωρώντας ως βάση συζήτησης τις δικές της προτάσεις αφαιρώντας μάλιστα μέτρα όπως η αύξηση εισφορών των συνταξιούχων για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που θα μείωνε έμμεσα κύριες και επικουρικές συντάξεις. Από την άλλη μεριά οι θεσμοί επέμεναν στις δικές τους προτάσεις.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έκαναν λόγο πως ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στους δανειστές το ζήτημα πως θα ήταν διατεθειμένος να προχωρήσει στην αποδοχή του πακέτου μέτρων που προτείνουν οι θεσμοί αλλά μόνο με την προϋπόθεση πως θα διαγραφόταν επί τόπου το 70% του χρέους! Και μάλιστα φέρεται να έχει κάνει και τις σχετικές τεχνικές επεξεργασίες το οικονομικό επιτελείο του. Ωστόσο κάτι τέτοιο στο βαθμό που ισχύει δεν φαίνεται να προχωρεί.

Πάντως η εικόνα που διαμορφώνει η πληροφορία αυτή ασχέτως της ακρίβειάς της ή της ορθότητάς της δεν πρέπει να θεωρείται εκτός πραγματικότητας ως προς την ουσία της καθώς υπάρχουν δύο στοιχεία που συγκλίνουν σ’ αυτό. Πρώτο είναι ο μόνος τρόπος να γίνει έστω και με βαριά καρδιά αποδεκτή από την κυβερνητική πλειοψηφία μια συμφωνία με τους δανειστές με βάση το κλίμα που διαμορφώνεται στα κομματικά και κοινοβουλευτικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Επί πλέον ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μάλλον καθόλου τυχαία δεν είπε την Τρίτη ότι ένας από τους τρεις όρους που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή μια συμφωνία θα ήταν η «βαθιά διαγραφή του χρέους, του μεγαλύτερού του μέρους».

Άλλωστε αργά το βράδυ, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα η δήλωση του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών ότι η ελληνική απαίτηση για το χρέος αποτελεί πρόβλημα μάλλον συνηγορεί ότι πιθανά έστω και ως διαπραγματευτική ντρίμπλα να τέθηκε το θέμα από την ελληνική αντιπροσωπεία.

Από εκεί και πέρα στην Κουμουνδούρου κυρίως ψάχνουν ημερομηνία για τις κάλπες –έχει ήδη ακουστεί η πρώτη Κυριακή του Αυγούστου και η τελευταία του Ιουλίου- προεξοφλώντας έτσι είτε αδυναμία ψήφισης της συμφωνίας εντός της βουλής στο βαθμό που επιτευχθεί η συμφωνία, είτε πλήρες αδιέξοδο που καθιστά ανεύρετη οποιαδήποτε λύση μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

Ενδεικτική και αντιπροσωπευτική του κλίματος που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι η δήλωση του Νίκου Φίλη πως οι δανειστές θέλουν την ανατροπή της παρούσας κυβέρνησης. Ωστόσο αυτή η εκτίμηση, την οποία υπαινίχθηκε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης και ο Αλέξης Τσίπρας με το tweet για την άρνηση των θεσμών να δεχτούν ισοδύναμα μέτρα της Αθήνας, είναι και η ευκαιρία που έψαχνε η κυβέρνηση να δημιουργήσει προϋποθέσεις συσπείρωσης γύρω της ύστερα από το πάγωμα και τις οργισμένες αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει στο εσωτερικό της οι άκρως υφεσιακές και φορομπηχτικές προτάσεις της των 8 δις ευρώ μέτρων.

Με κάθε ευκαιρία τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν έμμεσα και στην πρόταση Σαμαρά για κυβέρνηση εθνικής ενότητας αν και εφόσον παραστεί ανάγκη δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν σενάρια Παπαδήμου και ταυτόχρονα ζητούν εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ακόμα και το ενδεχόμενο να πάμε σε εκλογές δεν προδιαγράφεται μια εύκολη περίοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από την εμπειρία του 5μηνου αυτού και την κατάρρευση στην πράξη της αντίληψής του για «τέλος της λιτότητας εντός του ευρώ» με βάση την οποία προέκυψε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Ταυτόχρονα όμως και η μετεκλογική του στάση για μια έντιμη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία με επώδυνα μεν μέτρα αλλά κοινωνικά δικαιότερα, αντίληψη που επίσης έχει καταρρεύσει από τα πράγματα σαν χάρτινος πύργος δεν μπορεί να τον οδηγήσει σε επόμενες κάλπες γιατί είναι σαν να εθελοτυφλεί μπροστά στην πραγματικότητα.

Η εξεύρεση αξιόπιστης και ταυτόχρονα αριστερής γραμμής για τις ανάγκες μιας νέας προεκλογικής περιόδου είναι το επόμενο μεγάλο πεδίο δοκιμασίας που θα κρίνει και την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέραμε ως σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΩΣΤΑΣ Π. avatar
  ΚΩΣΤΑΣ Π. 25/06/2015 07:15:22

  Aν όντως η 30ή ή 40ή?(χάσαμε το λογαριασμό λόγω του δήθεν "δεν μας δίνουν προτάσεις"), "πρόταση της Αθήνας " προς τους δανειστές είναι η διαγραφή κατά 70% του χρέους και η κατάργηση του 5% επι των συντάξεων για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δείχνει οτι ο Τσίπρας αντελήφθηκε τελικά οτι οι "εταίροι" είναι όντως αυτό που ξέρουμε καλά εδώ και πολλά χρόνια οι Έλληνες, ήτοι Κουτόφαγκοι και τους πήρε στο ψιλό. Κατάφεραν με τη βλακώδη επιμονή τους σε μέτρα που ούτε ο Τσολάκογλου δεν θα αποδεχόταν, να κάνουν τον Τσίπρα ήρωα που αντιστέκεται στα ύποπτα σχέδιά τους για λογαριασμό όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ε.Ε. πλην Γερμανίας...

 2. Got avatar
  Got 25/06/2015 07:46:07

  Ας βρεθεί κάποιος επιτέλους να κάνει τα αυτονόητα, να προχωρήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις! Όχι, δεν θα έχει πολιτικό κόστος! Μπορεί να χάσει τις οργανωμένες μειοψηφίες του βολέματος, θα κερδίσει όμως τις ανοργάνωτες πλειοψηφίες του μόχθου και της παραγωγής! Ας το τολμήσει κάποιος και θα έχει διπλό κέρδος! Πρώτον και κύριο, θα έχει σώσει την πατρίδα και δεύτερον, θα καταστεί αυτομάτως στη συνείδηση του κόσμου ως ο νέος εθνάρχης του 21ου αιώνα!

  • Μεγάλα λόγια avatar
   Μεγάλα λόγια @ Got 25/06/2015 11:20:11

   ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ. Αυτή είναι η μόνη λύση. Ταυτόχρονα να απαιτήσει αναδιάρθρωση και ανάπτυξη του πρωτογενούς μας τομέα, ώστε να κτίσουμε κάποιες άμυνες.

 3. Παράξενος avatar
  Παράξενος 25/06/2015 08:02:47

  Drama queen... Θα συμφωνήσουν γιατί ο τρόπος ζωής των συντρόφων αγωνιστών, παρά την έλλειψη γραβάτας και τα πουκάμισα έξω από το παντελόνι, απαιτεί πολλά ευρώ.

 4. Η επόμενη κίνηση avatar
  Η επόμενη κίνηση 25/06/2015 08:41:23

  Κούρεμα 70%; Είναι δυνατόν να περάσει κάτι τέτοιο από τους συγκεκριμένους ; Υπάρχει κανείς που πιστεύει ακόμη στον Άγιο Βασίλη και μάλιστα ντυμένον τοκογλύφο;

 5. Ρηνα avatar
  Ρηνα 25/06/2015 10:05:40

  Οι εκπρόσωποι της ΝΔ να μην φαίνονται στα κανάλια ότι επιχαιρουν για την επίβεβαιωση τους γιατί εξαγριωνουν τον κόσμο τη στιγμή που μας ξεθεμελιωνουν σαν κράτος. Θα χρειαστεί να κρατήσουν το κόσμο ενωμένο γιατί τα χειρότερα δεν τα είδαμε ακόμη.

  • Άλυτη Εξίσωση avatar
   Άλυτη Εξίσωση @ Ρηνα 25/06/2015 12:10:15

   Πολύ σωστά μιλάτε.

  • Παρατηρητής avatar
   Παρατηρητής @ Ρηνα 25/06/2015 12:11:19

   να εξαγριωθουν ρηνα. να πανε να ψηφισουν και χ.α αν τους λαχει να τα κανουν ολα πουτανα. μα ποιος τελοσπαντων νομιζει ειναι ο νεο ελληνας; FREΕ LUNCH is over. Τους κωλογλυφαμε σαν παραταξη επι καραμανλη τους ανεκτηκαμε επι σαμαρα και μας αδειασαν 1000000 φορες απλα διοτι δεν αποδεχομαστε τα γουστα τους. Η πολιτικη θελει ειλικρινεια και συμβολαιο. Εαν εξαγριωνονται με την αληθεια δικο τους προβλημα. Οταν επι ενα 6 μηνο βριζεις παντου σαν νεο Ελληνας τον αδωνι τον βοριδη τον σαμαρα τον τον τον με τους πιο χυδαιους τροπους και τελικα επιβεβαιωνονται σε οσα λενε ειναι απολυτως θεμιτως να επιχαιρονται. διοτι εδωσαν μαχη να φανει η αληθεια. και η αληθεια τους επιβεβαιωσε. ειναι ηθικη επιβεβαιωση ηθικη νικη. δεν ειναι ρετσινια η ηθικη επιβεβαιωση. Ειναι νικη της αληθειας εναντιων του ψεματος. και καθε νικη της αληθειας ειναι λογος για (εστω μικρη) χαρα και ηθικη επιβεβαιωση.

   • Να΄χαμε να λέγαμε avatar
    Να΄χαμε να λέγαμε @ Παρατηρητής 25/06/2015 14:03:06

    ''...και μας αδειασαν 1000000 φορες απλα διοτι δεν αποδεχομαστε τα γουστα τους.'' Έσι και σε ακούσουν oι ιθύνοντες, θα μάθεις ακόμα καλύτερα τι ακριβώς σημαίνει το ''άδειασμα''. Θα το εμπεδώσεις σε ανώτατες σπουδές, μακράς διαρκείας. Long play story my friend.

   • Φωτεινή avatar
    Φωτεινή @ Παρατηρητής 25/06/2015 15:38:08

    @ Παρατηρητή !!!!!!!!!!!!!!!!!!! ῎Ετσι. ᾿Αρκετά ἀνεχθήκαμε τούς θολοκουλτουριάρηδες ἀριστερούς στήν μάπα 40 χρόνια. Οἱ μάσκες πέφτουν καί τά ψέμματα τοῦ ὀλίγιστου ἀλέξη, ἐπαναστάτη τσέ, παιρνοῦν μόνο στήν Λ. ᾿Αμερική ὄχι στήν Εὐρώπη. ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΟΜΕ ΣΟΒΙΕΤΙΑ!

    • Βαγγέλης avatar
     Βαγγέλης @ Φωτεινή 25/06/2015 16:35:49

     Έχεις και στις ΗΠΑ θολοκουλτουριάρηδες αριστερούς που σου κάνουν τη ζωή δύσκολη?

     • Petit Nicolas avatar
      Petit Nicolas @ Βαγγέλης 25/06/2015 17:48:38

      Εμ τι νόμιζες εσύ; Οι ομογενείς μας οι ανήκοντες στο ευσεβές δημοκρατικό βέλος, υποφέρουν τα πάνδεινα απ΄τους μπολσεβίκους, σε ολόκληρη την υφήλιο! Αυτά που τραβάμε εμείς εδώ και πέντε μήνες στην Ελλάδα από τους βρωμοΣυριζαίους, είναι παιδική χαρά. Κάλους στους εγκεφάλους τους από το μπίρι μπίρι έχουνε βγάλει οι ξενητεμένοι μας. Μαύρο παντεσπάνι μασουλάνε :).

     • Βαγγέλης avatar
      Βαγγέλης @ Petit Nicolas 26/06/2015 09:42:41

      Τώρα θα πουν ότι τρολάρεις...

 6. Δήμητρα Μ. avatar
  Δήμητρα Μ. 25/06/2015 10:48:45

  Οι τέσσερις απαιτήσεις Σόϊμπλε για την Ελλάδα Διαφωνία του Υπουργού Οικονομικών με την πολιτική της καγκελαρίου, διαπιστώνει γιά άλλη μια φορά, η Bild. Τέσσερα πράγματα, όλα αντίθετα απ' ό,τι ζητά η Ελληνική Κυβέρνηση, απαιτεί για να συμφωνήσει ο Σόϊμπλε. Ο Σόϊμπλε θεωρεί ότι η υποχωρητικότητα της καγκελαρίου είναι λάθος, όπως λένε οι έμπιστοί του συνεργάτες. Δεν καλύπτει άλλο, αυτά που δεν κρύβονται και δεν έχει πιά καμία όρεξη για το "τσίρκο της Ελληνικής διάσωσης", γράφει η Bild. 'Οταν η καγκελάριος του είπε χθες στο υπουργικό συμβούλιο "καλή τύχη", λίγο πριν μεταβεί για τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα στις Βρυξέλες, ο Σόϊμπλε δεν είπε τίποτα. Ωστόσο, η γλώσσα του σώματός του, γράφει η Bild, δήλωνε ξεκάθαρα ότι αποδοκιμάζει τη δική της πολιτική. Δεν είναι τόσο η Ελλάδα που τον ενοχλεί, αλλά τα ζητήματα αρχής που εγείρονται κατά τη διάσωσή της: βλέπει την επόμενη κρίση να έρχεται, αν η πολιτική του, δηλαδή η πολιτική της λιτότητας και της βιωσιμότητας αποτύχει. Ζητάει τέσσερα πράγματα ώστε η Ελλάδα να λάβει βοήθεια: 1. 'Ενα έπίσημο αίτημα της Ελλάδας για μία ακόμα παράταση του πακέτου βοήθειας. 2. Μία συμφωνία της χώρας με το ΔΝΤ, τη Κομισιόν και την ΕΚΤ για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. 3. 'Ενα κείμενο το οποίο να αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της. 4. Μία επίσημη διαβεβαίωση από την Ελλάδα, ότι θα πληρώσει το χρέος της στο ΔΝΤ μέχρι τις 30 Ιουνίου, 2015. Euro2day Οικονομία | 25 Ιουνίου 2015 - 09:56

 7. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 25/06/2015 11:53:30

  Σιγά να μην του δώσουνε διαγραφή του χρέους 70%. Τότε, με όσα μέτρα και αν αυτή συνοδευτεί, οφείλουμε να βγούμε και να πανηγυρίσουμε στο Σύνταγμα. Ν΄ ανοίξουμε και τις σαμπάνιες στην ...ανάγκη ! Εγώ βλέπω πίσω από τις προτάσεις τους, μόνο τα παχουλά συμφέροντα να χορεύουν ευτυχισμένα. Επιχειρούν απροκάλυπτα να καταστήσουν μη ανταγωνιστικό τον τουρισμό μας σε σχέση με των άλλων Νοτιοευρωπαίων, επιχειρούν να πλήξουν τις Ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες ώστε να ξεπουλήσουνε σ΄εμάς τα αμφίβολης ποιότητας γενόσημά τους οι Γερμανοί μεγαλοβιομήχανοι, επιχειρούν να πλήξουν και τον αγροτικό μας τομέα ακόμα με την αύξηση του πετρελαίου και γενικά δεν κρύβονται οι άνθρωποι, καθόλου δεν είναι σκοπός τους ο απεγκλωβισμός της χώρας από τα αλεπάλληλα δάνεια κι η έξοδός μας στις αγορές, δεν ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη ούτε και για τη δίκαιη κατανομή των βαρών. Θέλουν ν΄ αρπάξουν με τη βία το συντομότερο αδύνατον όσα περισσότερα χρήματα μπορούν, χωρίς καμία μέριμνα για την ολοκληρωτική καταστροφή που θα προκαλέσουν. Εκτός εάν αυτή ήταν απ΄την αρχή ο τελικός τους στόχος, γιατί έτσι το προνομιακό οικόπεδο, περνάει στην απόλυτη κατοχή τους, άνευ αντίστασης. Το καταπληκτικό κερασάκι στη δηλητηριώδη τους τούρτα δε, ήταν η άρνηση της φορολόγησης του ...ηλεκτρονικού τζόγου!!! Μιλάμε για κοινωνική και αναπτυξιακή παρέμβαση, ανυπολόγιστης αξίας!! Δεν είναι πληρωμένοι εξυπηρετητές οι τοκογλύγοι, είναι τολμηροί ...μεταρρυθμιστές - αναμορφωτές :-). Μάλλον μας βομβαρδίζουνε αγαπητοί κι εμείς μαλλιοτραβιόμαστε στις πλατείες, γιατί σοβαροί και υπεύθυνοι υπήρξαμε μόνο, πολύ κατόπιν ...εορτής τα τελευταία 40 χρόνια.... Άβουλοι και νωθροί κι ανίκανοι να γράψουμε την Ιστορία μας, κατά την πίστη και τη θέλησή μας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.