Τσίπρας: Η Ελλάδα ζητά χρόνο - Ρέντσι: Ολοι να σεβόμαστε τους κανόνες
03/02/2015 22:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τσίπρας: Η Ελλάδα ζητά χρόνο - Ρέντσι: Ολοι να σεβόμαστε τους κανόνες

Χρόνο στην Ελλάδα, προκειμένου η νέα κυβέρνηση να ετοιμάσει το δικό της μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας, ζήτησε ο Ελληνας πρωθυπουργός ενώ δεσμεύτηκε για σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς τη δημιουργία νέων ελλείμμάτων.

Από την άλλη, την πεποίθησή του ότι υπάρχουν οι συνθήκες για μια συνεννόηση μέταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαίων εταίρων, εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στη Ρώμη. Τόνισε ότι η κατεύθυνση της ευρωπαϊκής πολιτικής πρέπει να αλλάξει από τη λιτότητα προς την ανάπτυξη και υποστήριξε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, ο κ. Ρέντσι μίλησε ξεκάθαρα για σεβασμό των ευρωπαϊκών θεσμών.

Καταθέτουμε εναλλακτικές προτάσεις, άρτια επεξεργασμένες και περιμένουμε τον αντίλογο των εταίρων για να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση, σημείωσε ο κ.Τσίπρας.

Στη κοινή συνέντευξη Τύπου, στο πρωθυπουργικό μέγαρο, το Παλάτσο Κίτσι της Ρώμης, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι χαρακτήρισε τη εκλογική νίκη του Αλέξη Τσίπρα ως επιτυχία της νέας γενιάς και μήνυμα ελπίδας και σημείωσε ότι παρά τις πολιτικές διαφορές που έχουν, μοιράζονται τις ίδιες ιδέες και τις ίδιες αξίες για την πολιτική που πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τα πράγματα.

Είπε ότι είναι πολυ σημαντικό για την Ελλάδα να κρατήσει τον δεσμό της με την Ευρωπαϊκή Ενωση και επισήμανε ότι Ελλάδα και Ιταλία είναι πολιτιστικές δυνάμεις και «χάρη σε εμάς η ευρώπη θα μπορέσει να ξαναβρεί τον εαυτό της και να ξαναγίνει ένα εργαστήριο ιδεών για το μέλλον».

Ο κ. Ρέντσι υπογράμμισε ότι η κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη πρέπει να αλλάξει και ότι πρέπει να γίνει συζήτηση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την ανάπτυξη και όχι μόνο για τη λιτότητα.

Τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και του διαλόγου με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και επισήμανε την ανάγκη σεβασμού των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Από την πλευρά του ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον κ.Ρέντσι «αληθινά εποικοδομητική» και σημείωσε ότι συμφώνησαν πως «έχει έρθει η ώρα για μια αναγκαία στροφή στην ατζέντα της ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις». Δήλωσε επίσης αισιόδοξος ότι μαζί θα μπορέσουν να πείσουν τους εταίρους ότι αυτό το μέτωπο είναι το μέτωπο της λογικής και πρόσθεσε ότι θα περιμένουν να ακούσουν την αντιπρότασή τους.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και η Ελλάδα με τη νέα κυβέρνηση θα δουλέψει για να συμβάλει στην αναγκαία αλλαγή πολιτικής. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να έχουμε τον απαραίτητο χρόνο για να ετοιμάσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο σχέδιο που θα περιλαμβάνει τις αναγκαίες σαρωτικές μεταρυθμίσεις, γιατί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια πλήρωσε η μεσαία τάξη και όχι οι πλούσιοι» είπε ο πρωθυπουργός.

«Καταθέτουμε εναλλακτικές προτάσεις, έχοντας ώς στόχο η Ελλάδα να μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις, να μην δημιουργούμε νέα ελλείμματα, να μην αναγκάζουμε στο διηνεκές τους φορολογούμενους πολίτες της Ευρώπης να πληρώνουν νέα δάνεια για να μπορεί η Ελλάδα να πληρώνει τα παλιά» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας.

«Οι θέσεις μας είναι τεχνικά επεξεργασμένες, θα έλεγα άρτια επεξεργασμένες και περιμένουμε τον αντίλογο των εταίρων για να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση» σημείωσε και επισήμανε ότι με τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας δεν έχουν να φοβούνται οι ευρωπαίοι πολίτες αλλά ούτε οι ευρωπαίοι πιστωτές.

Ο κ.Ρέντσι, πάντως, είπε ότι στη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό δεν συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες της ελληνικής πρότασης, η οποία πρόκειται να τεθεί στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συμβουλίων.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. airman avatar
  airman 04/02/2015 08:48:43

  "... με τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας δεν έχουν να φοβούνται οι ευρωπαίοι πολίτες αλλά ούτε οι ευρωπαίοι πιστωτές." Στους ευρωπαίους πολίτες περιλαμβάνονται και οι Έλληνες ή μήπως αυτοί πρέπει να ανησυχούν για κάτι; Για παράδειγμα μήπως και ΔΕΝ εφαρμοσθεί το "πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης". Αλλά τι ανάγκη έχει ο Αλέξης. Με το ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση το παλαιοΠΑΣΟΚ ασκεί εξουσία. Άμα χάσει κάποιους βουλευτές εξ αριστερών (Λαφαζανικοί) θα τους αναπληρώσει εκ δεξιών (ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ). Ακόμα κι αν κάποιοι ΑΝέμΕΛοι τσινίσουν, η εξουσία θα τους "συνεφέρει". Έχει αρκετές εφεδρίες γγια να αντλήσει στήριξη μέχρι να εξαντλήσει το λαό. Αλλά όλα κι όλα, πρώτη φορά αριστερά!

  • Άγγελος Εξάγγελος avatar
   Άγγελος Εξάγγελος @ airman 04/02/2015 08:58:46

   Αυτός ο έρμος o λαός πια, διαθέτει ακόμα περιθώρια για να του τα ...εξαντλήσει ο Τσίπρας; Υπεραισιόδοξος είσαστε!

  • Άγγελος Εξάγγελος avatar
   Άγγελος Εξάγγελος @ airman 04/02/2015 08:59:16

   Αυτός ο έρμος o λαός πια, διαθέτει ακόμα περιθώρια για να του τα ...εξαντλήσει ο Τσίπρας; Υπεραισιόδοξος είσαστε!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.