14/02/2009 15:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τσίπρας: Έρχεται το τέλος του δικομματισμού

Οι προγραμματικές θέσεις για την «Αριστερά του 21ου αιώνα», η φυσιογνωμία του κόμματος για τα ευρωπαϊκά ζητήματα και φυσικά οι μετεκλογικές συνεργασίες είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν το τριήμερο Συνέδριο του ΣΥΝ που άρχισε χθες τις εργασίες του με την συμμετοχή 1.150 συνέδρων στο «Σινέ Κεραμεικός».

Κύριος στόχος της εναρκτήρια ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα ήταν να συσπειρώσει το κόμμα εν όψει πολιτικών εξελίξεων, καθώς στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ ήδη προετοιμάζονται για τις ευρωεκλογές, ενώ δεν αποκλείουν και τις βουλευτικές εκλογές. Για το θέμα των συνεργασιών άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Αφού είπε ότι η Αριστερά θα αλλάξει τις πολιτικές «που έχουν φέρει την κοινωνία στο απροχώρητο», πρόσθεσε λίγο αργότερα με έμφαση ότι εκείνο που ενδιαφέρει τον ΣΥΝ είναι «να αλλάξουν τα πράγματα. Να αλλάξει ρότα η διακυβέρνηση του τόπου και εμείς, στο πλάι των αγώνων του λαού και της νεολαίας, να γίνουμε μέρος της λύσης και όχι μέρος της κρίσης του πολιτικού μας συστήματος».

Πάνω από το Συνέδριο επικρέμεται η απειλή μιας ανοιχτής σύγκρουσης ανάμεσα στην πλειοψηφούσα τάση του Αριστερού Ρεύματος και σε εκείνη της Ανανεωτικής Πτέρυγας, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και ηγετικού  στελέχους της Ανανεωτικής Πτέρυγας κ. Φ. Κουβέλη περί ψήφου ανοχής, με βάση στοιχεία προγραμματικού χαρακτήρα, στο ΠΑΣΟΚ, αν είναι πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙ avatar
  ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙ 14/02/2009 15:58:08

  "Το τέλος του δικομματισμού?"
  Γιατί Αλέξη?θα ψηφίσουν οι Αφγανοί? Γιατί με αυτά που λέει το κόμμα σου οι Έλληνες μάλλον γιοκ.

 2. adbusters avatar
  adbusters 14/02/2009 16:03:18

  έτσι σαν εσένα είναι οι Έλληνες κουρκουμπίνι? ναξέρω να δηλώνω αφγανός τότε.

 3. ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙ avatar
  ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙ 14/02/2009 16:27:29

  Δήλωσε φίλε δήλωσε,σου έθιξα το κόμμα φαντάζομαι...

 4. adbusters avatar
  adbusters 14/02/2009 16:32:42

  μου έθιξες τους αφγανούς κουρκουμπίνι...

 5. adbusters avatar
  adbusters 14/02/2009 16:33:36

  και ψήφιζε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ να δούμε άπρη μέρα.

 6. adbusters avatar
  adbusters 14/02/2009 16:36:44

  βρε ψυχραιμία...σας έχει τόσο τσούξει ο ΣΥΡΙΖΑ? Ούτε στα πιο τρελά του όνειρα δεν το περίμενε αυτό ο Ρινάλντι...

 7. αντί avatar
  αντί 14/02/2009 16:39:20

  Όλοι βρίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα και όλοι τα ψηφίζουν.

  Ας ψηφίσουμε επιτέλους όλοι τα υπόλοιπα κόμματα, όποιο θέλει ο καθένας (ειδικά αυτά που δεν είναι καν στη βουλή), για να τελειώνουμε επιτέλους με αυτό το αδιέξοδο πινκ-πονγκ του δικομματισμού και να μην δεχόμαστε το εκβιαστικό επιχείρημα της έλλειψης αυτοδυναμίας.

 8. ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙ avatar
  ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙ 14/02/2009 16:50:06

  Προσωπικά έχω να ψηφίσω έναν από τους δύο περίπου 15 χρόνια.Ο δε Σύριζα (ντρεπομαι που το λέω) εχει πάρει 2 φορες την ψήφο μου ,αλλά ΠΟΤΕ ξανά.

 9. τρια πουλακια καθονταν..ΣΥΝαινετικα!! avatar
  τρια πουλακια καθονταν..ΣΥΝαινετικα!! 14/02/2009 18:00:03

   Αν αφήναμε κατά μέρος την απλουστευτική λογική του @3 αφού είναι ολοφάνερο πως έχει επιδοθεί ομού μετά της Αλέκας στη παλινόρθωση του σταλινισμού ενάντια στις οπορτουνιστικές απόψεις που επικράτησαν στο 20ο συνέδριο του ΚΚΕ το 56 (βλεπε συνεδριακές θέσεις ΚΚΕ και κείμενο για την αριστερά)
   Με όση αντικειμενικότητα μπορεί να έχει κανείς, αφού ποτέ δεν είμαστε «τάμπουλα ραζα» θα μπορούσε με τα λύπης του να ισχυριστεί ότι πριν το τέλος του δικομματισμού, ‘έρχεται το τέλος του Τσίπρα ως προέδρου του ΣΥΝ.
   Ο πρόεδρος του ΣΥΝ νόμις εότι η κοινωνία , έστω απολίτικη, είναι το φοιτητικό αμφιθέατρο όπου μπορούσε ο καθένας να συναγωνιστεί τον άλλο σε μεγαλοστομίες και ατεκμηρίωτες ηλιθιότητες χωρίς αντίλογο. ..έλα όμως που η κοινωνία σε περνάει ι από κρησάρα ..
  - Ηταν εντυπωσιακό να παρακολουθήσεις επ ολίγον σήμερα το συνέδριο: «λιώνανε» με τα γεγονότα του Δεκεμβρίου- πως ο έφηβος ανακαλύπτει τα ..γεννητικά του όργανα...ε, κάπως έτσι ΣΥΝ ανακάλυψε την εξέγερση». Μέχρι και απόψεις ότι επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου έπρεπε να μπει ένας «νέος του Δεκέμβρη» ακούστηκε (Μαίρη Ματσούκα σε επανέκδοση)
   Η διαμάχη αφορά τις θέσεις, τις συνεργασίες, το ευρωψηφοδέλτιο
   Ο Δ Παπαδημούλης( ευρωβουλευτής και ανανεωτικός) κατήγγειλε ότι ορισμένοι από τα ηγετικά κλιμάκια αποφάσισαν και επιδιώκουν τον παραγκωνισμό του γιατί δεν τον θεωρούν δικό τους (θέλει την πρώτη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο, λόγω πετυχημένης πορείας ενώ το Αριστερό Ρεύμα προωθεί τον δικό του Ν. Χουντή - , την δεύτερη θέση θα την πάρει κάποιος εκ των συνέταιρων στον ΣΥΡΙΖΑ , το ΔΗΚΚΙ ήδη την διεκδικεί) και θα πάει τρίτος, άρα η εκλογή του δεν είναι σίγουρη(παρεπιπτώντως στατιστικά αποδείχθηκε ο έλληνας ευρωβουλευτής με τις μακράν περισσότερες ερωτήσεις στο ευρωκοινοβούλιο)
   Του Απάντησε ο Νίκος Βούτσης του Ρεύματος, ότι ο ΣΥΝ δεν έχει πανίσχυρους μηχανισμούς, ώστε να μπορεί να παραγκωνίζει, και από το μόνο που κινδυνεύει είναι ο μηχανισμός των μήντια (όταν δεν μας χαϊδεύουν έτσι είναι)
   Οι ανανεωτικοί τα βρίσκουν σκούρα στο να ψηφίσουν λευκό στο πρόγραμμα καθώς μερικοί εξ επαρχίας ερχόμενοι, θα ψήφιζαν τις θέσεις, όποτε κινδύνευαν με ΄πανωλεθρία. Κυριακή μεσημέρι μαζεύτηκαν σε κεντρικό χώρο να συνεδριάσουν
   «Εγραψε» ο Δημήτρης Χατζησοκράτης, όταν κάνοντας κριτική στο μεγαλεπήβολο κυβερνητικό τους πρόγραμμα είπε αυτό θέλει …πέντε προϋπολογισμούς για να υλοποιηθεί!
   Μεγάλο μέρος των εργασιών απασχόλησε αν ο ΣΥΝ θα ταχθεί με την οικονομία των αναγκών η της αγοράς .Το στίγμα το έδωσε απόγευμα Παρασκευής ο Τσίπρας, τασσόμενος υπέρ της οικονομίας των αναγκών και προέτρεψέ να «μην συμφιλιωθούν με ένα μοντέλο ανάπτυξης που διοχετεύει τεράστιους πόρους στην έρευνα για τη θεραπεία της τριχόπτωσης την ίδια στιγμή που έχει αφήσει πενήντα χρόνια πίσω την έρευνα για τη θεραπεία της ελονοσίας» ( Αρχαίε, Νήπιε, Ψυχραιμία, Μακρή Κωνς .. τα φωτα σας....) Του απάντησαν οι ανανεωτικοί ότι όπου υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας (Σοβιετία) είχαμε τα τραγικά αποτελέσματα..
  ΥΓ Αυτά ως στιγμιότυπα. Αύριο αν αντέξω να πάω ως λαθρακουστής -καθότι όχι ΣΥΝασπισμένος-θαχει και άλλα!

 10. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 14/02/2009 18:02:45

  Σημειώστε: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πιάσει το όριο εισόδου στη Βουλή. Κρίμα αλλά δυστυχώς έπαιξε και έχασε με τα Δεκεμβριανά.

 11. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 14/02/2009 18:10:38

  • Strange Attractor-ευτειχος φαντάζεσαι τον ΓΑΠ , Ντορα ,ΚΚ με ένα τσογλανη …τι ντροπή για το έθνος ....

 12. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 14/02/2009 18:29:48

  Και ο κάθε Χουντης ,Ριζος κλπ τι σκατά θα φάνε …

 13. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 14/02/2009 18:42:25

  Strange Attractor S- λες το αρθρο να αφορα εσένα ???

 14. adbusters avatar
  adbusters 14/02/2009 19:05:08

  Ανώνυμε κουκουέ, εσύ που βάσει καταστατικού ασκείς επιχειρηματική δραστηριότητα, εντάσσεσαι στον αναπτυξιακό νόμο Σιούφα, παίρνεις επιδότηση από την κατηραμένη ΕΕ για να μεταφέρεις τον ριζοσπάστη στο Κρυονέρι, εσύ άξιο τέκνο της αλέκας που κατέβασε τα σωβρακάκια στον Πρόεδρο Καραμανλή, καθότι η μόνη που τον στήριξε τον δεκέμβρη, εσύ πού έλειψες από τη βουλή κατά την πώληση του Γερμανού και έκανες την πάπια κατά την πώληση των λιμανιών..τι σε κάνει να πιστεύεις πως μπορείς να χλευάσεις τον Ρούντι Ρινάλντι? Τι σε κάνει να πιστεύεις πως έφτασε το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ? Και όλοι όλες που λέτε κάθε απίθανη εκλογική πρόβλεψη για ποσοστά κάτω του 3%, βγήκατε πρόσφατα έξω από το πι-σί σας? Μιλάτε ωρέ με κανένα κανονικό άνθρωπο, κανένα συνάδελφο ή κάνετε τον πόθο σας πραγματικότητα, έστω και εικονική? Ξέρετε καμία δημοσκόπηση που να λέει όσα θέλετε? Τελικά αυτός ο δεκέμβρης μου φαίνεται ήταν καλύτερος από εκείνον του 44... χτύπησε κατακέφαλα πολλούς...Σας περιμένω αύριο ως λαθρακουστές στον Κεραμεικό (στον Περισσό μην πάτε, από τα Πατήσια θα σας δέρνουν τα ΚΝΑΤ) Θα πω στον συνάδελφό μου Χατζησωκράτη, (όταν ερχότανε και από την δουλειά του που και που)να σας κεράσει καφεδάκι.

 15. Σπύρος avatar
  Σπύρος 14/02/2009 20:06:02

  Yπερβολές τά περί καταποντισμού τού ΣΥΡΙΖΑ...
  Θα κινηθεί γύρο στό 8% όσο περίπου και το ΚΚΕ...
  Απο εκεί και πέρα σημασία έχει πώς θα μπορέσουν να συνυπάρξουν οι διάφορες συνιστώσες...
  Γιατί όντως κάτι Νταβανέλλοι,Ρούντηδες,Τριμηδες και λοιποί,πού κάποτε προκαλούσαν γέλιο στά αμφιθέατρα περιφέροντας το αλαζονικό τους σαρκίο ως ΄μοναχικοί καβαλλάρηδες΄δέν έχουν καμιά θέση στην Ανανεωτική Αριστερά.
  Κάποιοι εξ΄αυτών είδαν ΄φώς΄και μπήκαν,αλλά δεν έχουν καμιά σχέση με την ευρωκομμουνιστική παράδοση τού Μπερλιγκουέρ.
  Σάμπως έχει ο Αλαβάνος??Οχι βέβαια.Αυτός θυμίζει λαϊκιστή τού αισχίστου είδους.
  Ομως επειδή η ελπίδα πεθαίνει τελευταία,είναι αναγκαίο ένα ικανοποιητικό ποσοστό τού ΣΥΡΙΖΑ .
  Το ΚΚΕ θα πιάσει το 7-7,5% επίσης...
  Τώρα κατά πόσον τά παραπάνω θα αποτελέσουν το τέλος τού δικομματισμού ,αποτελεί ζητούμενο...
  Γιατί ο δικομματισμός έχει πολλά ποδάρια............

 16. Ferdinand Lassalle avatar
  Ferdinand Lassalle 14/02/2009 20:44:36

  Ένα 6 - 7,5% για τον ΣΥΝ (αυτός μ' ενδιαφέρει, δικό του θα είναι και το ποσοστό, οι λοιποί του ΣΥΡΙΖΑ δεν μετράνε) αντικειμενικά θα είναι επιτυχία. Είναι πολύ εφικτός στόχος, νομίζω.
  Κυβερνητική αλλαγή είναι καλό να γίνει. Το στντομώτερο. Αλλά σε καμμιά περίπτωση δεν πρέπει να λεηλατηθεί η ανανεωτική ριζοσπαστική αριστερά του ΣΥΝ από το ΠΑΣΟΚ. Η Ελληνική κοινωνία χρειάζεται τη διακριτή αριστερή σύγχρονη δύναμη. Αυτός είναι ο εκλογικός (και όχι μόνον) στόχος.
  Μετά τις εκλογές, νέος τρόπος σκέψης και σοβαρή αριστερή δουλειά. Τέρμα τα "επικοινωνιακά" αλά Καραμανλή, τέρμα το lifestyle και οι χλεχλέδες αριστερίστες, τέρμα η αναρχομακακία.
  Το ΚΚΕ, τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα.

 17. Σπύρος avatar
  Σπύρος 14/02/2009 21:33:19

  19@
  Προσυπογράφω.

 18. tony avatar
  tony 14/02/2009 21:45:13

  Ease of Doing Business 2009, world bank
  τι ακριβώς σημαίνει αυτό?

 19. Ενας Αλλος avatar
  Ενας Αλλος 14/02/2009 21:53:45

  @adbusters
  δεν τα γραφουμε με ευχαριστηση αυτα

 20. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 14/02/2009 21:58:10

  @21: σημαίνει ευκολία του επιχειρείν, εννοώντας προφανώς τη γραφειοκρατία που δυσκολεύει το στήσιμο μιας επιχείρησης, μικρής ή μεγάλης στην Ελλάδα, το λαβύρινθο των φορολογικών νομοσχεδίων, τον υψηλό συντελεστή φορολόγησης, την προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις 80% κ.α.

 21. tony avatar
  tony 14/02/2009 22:01:09

  ο Αλαβάνος προς τιμήν του παραχώρησε την αρχηγία σέ ένα νέο παιδί τον Τσίπρα.Και εμένα προσωπικά δεν με έπεισε.Τι ακριβώς όμως σημαίνει αυτό?Αμα δεν κάνει ο Τσίπρας να τον αλλάξουμε.Η επιλογή Τσιπρας κινήθηκε στον σωστό χώρο νέος άφθαρτος,οχι γονική παροχή.Ίσως σέ λάθος πρόσωπο.Και εμένα δεν με ενθουσίασε το ίδιο το πρόσωπο.Πολύ τηλεοπτικός πολύ φτιαχτός,σαν πωλητής ηλεκτρικών συσκευών,αλλά τουλάχιστον,μόνος του έφτασε μέχρι εκεί.Εαν θέλουμε καινούριους ηγέτες θά πρέπει να δοκιμάσουμε αρκετούς.Ο σύριζα ειναι μια άλλη λογική. Εστω και με τεράστια προβλήματα.Και λάθη.

 22. τρια πουλακια καθονταν avatar
  τρια πουλακια καθονταν 14/02/2009 22:32:46

  Anonymous 25
  Στραβώθηκα να το διαβάζω... με μαζοχιστική επιμονη..

 23. τρια πουλακια καθονταν avatar
  τρια πουλακια καθονταν 14/02/2009 22:40:07

  @ 25
  σαιτ ΚΝΕ:
  " Η οπορτουνιστική στροφή συντελέστηκε στο 20ο συνέδριο του ΚΚΣΕ (1956)και η μετέπειτα σταδιακή απώλεια των επαναστατικών χαρακτηριστικών του κόμματος.."
  μηπως ενδιαφερεσαι να μαθεις και πως ερμηνεύουν τα κείμενα τις εξεγερσεις στην ανατολική Ευρώπη? δες:Ο ψυχρός πόλεμος περιελάμβανε την οργάνωση ψυχολογικού πολέμου(...)δίκτυα υπονόμευησης και φιθοράς του σοσιαλιστικού συστήματος από τα μέσα , ανοιχτές προκλήσεις και υποδάυλιση αντεπαναστατικών εξελίξεων(π.χ. στη Γιουγκοσλαβία στο διάστημα 1947-48, στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία το 53, στην Ουγγαρία το 56, στην τσεχοσλοβακία το 68 κ.α.)

  Ευχαριστω!

 24. Σπύρος avatar
  Σπύρος 14/02/2009 22:48:59

  Καλά ρε παιδιά εδώ υπάρχουν άρθρα τού Ρούσση στον πολιτικό τύπο που αναφέρει τον πόλεμο που δέχτηκε επειδή έγραψε κειμενο στον εσωκομματικό διάλογο κατά τού Στάλιν..
  Και οτι εχει δημοσιευτεί δεν κάνει ούτε μιά αναφορά για κριτική τής Σταλινικής περιόδου.
  Μην βλέπετε παντού φαντάσματα.
  Υπάρχουν και κάποιοι που θαθελαν την ενότητα τής Αριστεράς αλλά μέ τέτοιες θέσεις το πισωγύρισμα ειναι μεγάλο.

 25. Σπύρος avatar
  Σπύρος 14/02/2009 23:26:27

  31@
  Γιά τά αριστερίστικα δεν αναφέρομαι κάν...
  Δεν μέ αφορούσαν και δέν μέ αφορούν...
  Ομως οι θέσεις τής Παπαρήγα γιά τίς διώξεις και τίς δίκες τής Σταλινικής Περιόδου ήσαν περίπου τού τύπου:'Σάμπως είμασταν εκεί και τάδαμε?'.
  Mιλάμε για εκατομύρια εκτοπισμένους,εκτελεσμένους και διωγμένους.
  Ακομα και οσοι Σοβιετικοί Στρατιωτες επέστρεψαν απο τά Ναζιστικά Στρατόπεδα Συγκέντρωσης αντιμετωπίστηκαν καχύποπτα και εκτοπίστηκαν ΄επειδή επέζησαν΄...
  Προφανώς αφού επέζησαν ήσαν υποπτοι...
  Μιλάμε για 2εκατ.κόσμο.
  Ανώνυμε θα σού συστήσω το βιλίο τού Σέρζ την 'Υπόθεση Τουλάγιεφ΄...
  Ο Σέρζ παρέμεινε αριστερός αλλά τόλμησε και έγραψε ένα όχι καταγγελτικό ,αλλά ένα πολιτικό βιβλίο για την εποχή.
  Να μιλήσουμε για τίς διώξεις ολωςν τών καλλιτεχνών??
  Γιά κάποιους μουσικούς κομματικούς,εντελώς ατάλαντους, που λογόκριναν τον Σοστακόβιτς ,τον Προκόφιεφ και άλλους μεγάλους Καλλιτέχνες??
  Aρνείται το ΚΚΕ την Νομενκλατούρα πού κυριάρχησε επί τόσα χρόνια και την ολοκληρωτική αντίληψη πώς το ΄Κόμμα έχει πάντα δίκιο΄πού εστειλε στον θάνατο πάμπολλους αγνούς αγωνιστές??
  Tι κάνει και πώς παρεμβαίνει το ΚΚΕ στο σύγχρονο γίγνεσθαι??
  Μέ τον τυποποιημένο μαρξισμό τού Λένιν πού παρέκαμψε εντελώς την Λούξεμπουργκ??
  Πως πείθει το ΚΚΕ για την κοινωνία που οραματίζεται οταν επιστρέφει κυριολεκτικά στον ζόφο και στον τρόμο??
  Τα γράφω αυτα εντελώς καλοπροαίρετα ,γιατί σε συγκεκριμένα θέματα τακτικής το ΚΚΕ το παλεύει...
  Και δεν πουλάει το life-style άλλων.
  Σαν όραμα όμως απωθεί ανέντακτους αριστερούς νά το ψηφίσουν..
  Μπορεί τελικά να θέλει ΄λίγους και καλούς΄(οπως νομίζει ασφαλώς),αλλά έτσι δουλειά δεν γίνεται...

 26. Factorx avatar
  Factorx 15/02/2009 00:25:05

  @33: Α, ρε συντροφε τι μου θυμίζεις με τις εξρομήσεις για τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ. Εχω οργώσει τα Δυτικά Πρόάστεια απο το 1977 εως το 1980 που διαφωνησα με την στηριξη του ΠΑΣΟΚ κλπ κλπ. και ο Γόντικας με έστειλε στην βαση για να διαπαιδαγωγηθώ.

 27. Σπύρος avatar
  Σπύρος 15/02/2009 00:31:13

  Factor@34
  Πλακα έχει.
  Εμενα με εστειλαν αντιστοιχως οι ανανεωτές επειδή αρνήθηκα να πάω στην Καισαριανή για στήριξη Δημοτικής Συμμαχίας του τοτε ΚΚΕεσ με το ΠΑΣΟΚ,λιγα χρονια μετά...
  Χεχέ..

 28. Προφήτης avatar
  Προφήτης 15/02/2009 01:22:00

  @33
  είσαι συγκινητικά φιλότιμος/η στην αγκιτάτσια αλλά η περιχαράκωση, ιδεολογική και κομματικού χώρου, είναι περιχαράκωση.

  Αγαπητέ/η, δεν είναι "νέα μόδα" η αντιπαράθεση Λένιν - Λούξεμπουργκ.

  Το ότι κάποιοι άσχετοι (Καρκαγιάννης, ακόμα κι η Πετραλιά) "ανακάλυψαν" όψιμα τη Ρόζα δεν αναιρεί την πραγματικότητα.

  Η Ρόζα έβλεπε ότι η σοβιετική πορεία οδηγούσε στον ολοκληρωτισμό.

  Το αν ήταν σκόπιμη η διολίσθηση στον ολοκληρωτισμό, για να ισχυροποιηθεί το καθεστώς και εν τέλει να παίξει το ρόλο που έπαιξε ιστορικά στον Β΄ Παγκ. Πόλεμο, είναι μια συζήτηση που χρειάζεται 10 χρόνια και 20 βιβλιοθήκες. Άστο.

  Η ουσία είναι ότι η Ρόζα πλήρωσε με τη ζωή της τη βιαστική λενινιστική "εξαγωγή της Επανάστασης" στη Γερμανία.

  Για δε το ΚΚΕ η Ρόζα ήταν πάντα κάτι σαν ενοχλητικός συγγενής.
  "Ένας νεκρός στην αγκαλιά, αδύνατον να τον αναστήσεις ή να τον φορτωθείς" που ‘λεγε ο Σαββόπουλος.

 29. Καραμήτρος avatar
  Καραμήτρος 28/03/2009 15:20:16

  η σύγκρουση Ρόζας-Λένιν;

  Η φοράδα στο αλώνι;

  Πάτε καλά;

  Nα συμπληρώσω με κάτι σοβαρότερο

  Σοσιαλισμός με το ζόρι;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.