18/08/2010 07:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τσάμπα μαγκιές με τα σιτηρά

Τσάμπα μαγκιές κατόπιν εορτής, κάνει η κυβέρνηση στην υπόθεση των σιτηρών και μόλις την Τρίτη αποφάσισε να μιλήσει και να πει ότι δεν θα επιτρέψουν αυξήσεις στα άλευρα ούτε κερδοσκοπικά παιχνίδια. Παράλληλα αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στην επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία θα μπορεί να παρέμβει όποτε θέλει. Όμως, η ζημιά έχει γίνει και δύσκολα θα αποκατασταθεί. Οι αλευροβιομήχανοι βρήκαν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν πιάνοντας στον ύπνο το υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο χρεώνεται μια ακόμη αποτυχημένη στρατηγική μετά από αυτή με τα καύσιμα που έχουν εκτιναχθεί στα ύψη αλλά κανείς δεν υπάρχει να μαζέψει τις τιμές.

Η κ. Κατσέλη βλέπει να χρεώνεται τις απανωτές γκάφες που θα εκτινάξουν στα ύψη τον πληθωρισμό και θεωρείται πλέον σχεδόν σίγουρη η απομάκρυνσή της από το υπουργείο.

Όμως, σε ότι αφορά τα σιτηρά, οι λανθασμένες κινήσεις ξεκίνησαν από τη στιγμή που υπήρξε το πρόβλημα με τη Ρωσία. Ρώτησαν κατ’ αρχάς οι κυβερνητικοί τους αγρότες πόσους τόνους σιτηρών βγάζουν, αν υπάρχουν χιλιάδες τόνοι αποθηκευμένοι κι αν μπορεί να καλυφθεί μεγάλο μέρος της ζήτησης;

Διότι απ’ ότι μας λένε αγρότες, το κόλπο των βιομηχάνων είναι να σπρώξουν στην αγορά ελληνικό στάρι που έχουν αποθηκεύσει εδώ και μήνες, αλλά και με τη φετινή παραγωγή, σε τιμές που θα επιβάλλουν με βάση την κρίση στη Ρωσία και τα προβλήματα της παραγωγής σε ΗΠΑ και Καναδά.

Θα βγάλουν δηλαδή μέσα σε μια νύχτα δισεκατομμύρια χωρίς να μπορεί να κάνει κάποιος κάτι να τους σταματήσει. Και φυσικά οι περιουσίες θα γίνουν σε βάρος του ελληνικού λαού που θα πληρώσει το ψωμί για… παντεσπάνι.

Η κυβέρνηση της Πάρου πιάστηκε με το… μαγιό και οι βιομήχανοι θα τους χορέψουν στο ταψί. Όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν έχουν αλέσει πάνω από 1,1 εκατ. τόνους οι οποίοι φυσικά θα πουληθούν με τις αυξημένες τιμές. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, στα σκληρά σιτηρά (χρησιμοποιούνται για μακαρόνια και άλλα τυποποιημένα ζυμαρικά) δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας, καθώς η εγχώρια παραγωγή καλύπτει τις ανάγκες.
Σε ό,τι αφορά τα μαλακά σιτηρά, με τα οποία γίνεται το ψωμί και η εγχώρια παραγωγή καλύπτει κάτω του 40% των ετήσιων αναγκών, εκτιμάται ότι και πάλι τα αποθέματα είναι επαρκή για το άμεσο διάστημα.

Επομένως, οποιαδήποτε αύξηση κι αν γίνει θα πρέπει να αφορά τον ΦΠΑ κι όχι οτιδήποτε άλλο.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. The Saint avatar
    The Saint 18/08/2010 14:03:57

    Στην προηγούμενη σχετική ανάρτηση, αναρωτιώμουν γιατί δεν είχε βγεί κάποιος "αρμόδιος" να πεί στους αλευροβιομήχανους να σταματήσουν τις π@υστι€$, και να τους κόψει τη φόρα...
    Θα πάει η Κατσέλη και θα τους κάνει τα τρία, δύο....
    Κατα τα άλλα το ΓΑΠ θέλει και ψηφο στις εκλογές...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.