24/12/2012 15:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τρόικα: Να δεσμεύονται οι λογαριασμοί όσων χρωστούν φόρους

Έκθεση – κόλαφο για τη φορολογική διοίκηση, δηλαδή για τον τρόπο συλλογής των φόρων και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής μέσω εντατικών ελέγχων, συνέταξαν το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έκθεση της τρόικας ουσιαστικά καταλογίζει μεγάλες καθυστερήσεις και σημαντικές αποκλίσεις από τους στόχους και απευθύνει συστάσεις στην ελληνική πλευρά. Τίτλος της έκθεσης είναι: «Κατάσταση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εξέταση του ΦΠΑ».

Όπως διαπιστώνουν οι ελεγκτές της τρόικας για τον περασμένο Απρίλιο και το Ιούλιο, ο βαθμός επίτευξης των περισσότερων στόχων της φορολογικής διοίκησης είναι χαμηλότερος από τα αναμενόμενα επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, από τα 10 σημαντικά μέτρα, τα πέντε (που σχετίζονται με την ολοκλήρωση ελέγχων και την είσπραξη οφειλών), δεν πέτυχαν τους εξαμηνιαίους τους στόχους με μεγάλα περιθώρια απόκλισης. Αναμένεται μάλιστα ότι δεν θα πετύχουν τους στόχους που έχουν καθορισθεί για τα τέλη Δεκεμβρίου με παρόμοιες ή μεγαλύτερες αποκλίσεις.

Ιδιαίτερη εντύπωση, πάντως, κάνουν οι συστάσεις της τρόικας για… απευθείας χρέωση των τραπεζικών λογαριασμών, δηλαδή για δέσμευση τραπεζικών καταθέσεων όσων χρωστούν φόρους.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα υψηλού καθαρού πλούτου και τους ελεύθερους επαγγελματίες, η αποστολή εκφράζει ανησυχίες ότι οι εργασίες έχουν υποπέσει σε απραξία.

Στην έκθεση τονίζεται ότι παρά τα αρχικά προβλήματα και τη χαμηλή είσπραξη εσόδων μέχρι τώρα, είναι ουσιαστικής σημασίας η διατήρηση ισχυρής επικέντρωσης Η αποστολή της τρόικας συμπέρανε ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος από απάτες ΦΠΑ σημειώνοντας ότι τα μέτρα για τον εντοπισμό και την πρόληψη απάτης είναι λίγα.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι περίπου το 42% των φορολογουμένων στο σύστημα ΦΠΑ είναι μικροεπιχειρήσεις που αποφέρουν αρνητικά έσοδα περίπου 2,3% σε υποχρεώσεις του ΦΠΑ. Υπάρχει επίσης ένα μεγάλο κόστος για τη διαχείριση αυτών των μικροεπιχειρήσεων.

Σε αντίθεση με την κατάσταση σε άλλες χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν εφαρμόζεται ένα κατώτατο όριο εγγραφής. Το μέσο κατώτατο όριο (εγγραφής) ΦΠΑ στη ζώνη του ευρώ είναι σήμερα μόλις κάτω από 25.000 ευρώ. Η αποστολή συμπέρανε ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος από απάτες ΦΠΑ. Υπάρχουν μόνο λίγα μέτρα για τον εντοπισμό και την πρόληψη απάτης ΦΠΑ.

Οι κύριες συστάσεις ΔΝΤ/ΕΕ είναι:

- Κάντε σημαντικές αλλαγές στα συστήματα αναγκαστικής είσπραξης, ιδιαίτερα στους τομείς αυτοματοποιημένων υπενθυμίσεων, στο τηλεφωνικό κέντρο πραγματοποίησης τηλεφωνημάτων και στην απευθείας χρέωση τραπεζικών λογαριασμών.

- Σαν μέρος του σχεδίου για την εκλογίκευση του δικτύου των τοπικών γραφείων, διασφαλίστε ότι οι μελλοντικές εργασίες για την είσπραξη οφειλών θα ενσωματωθούν στις μεγαλύτερες ΔΟΥ.

- Διευρύνετε τα φάσμα των υποθέσεων της μονάδας μεγάλων οφειλετών. Ελεύθεροι Επαγγελματίες Υψηλού Εισοδήματος

- Επαναπροσδιορίστε το πρόγραμμα ελέγχων ΠΥΠ/ΕΕΥΕ, ώστε οι προσπάθειες το 2013 να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένους τομείς ελεύθερων επαγγελματιών υψηλού εισοδήματος (π.χ. γιατρούς και δικηγόρους).

- Διασφαλίστε ότι τα άτομα υψηλού πλούτου και οι ελεύθεροι επαγγελματίες υψηλού εισοδήματος παραμένουν σε υψηλά επίπεδα προτεραιότητας και δημιουργήστε δυνατότητες σε μια ειδική μονάδα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στην ομάδα αυτή.

ΦΠΑ

- Δρομολογήστε ένα υποχρεωτικό ελάχιστο όριο για την εγγραφή μικροεπιχειρήσεων.

- Δώστε σε μια συγκεκριμένη μονάδα στη διοίκηση την αρμοδιότητα για την παρακολούθηση των συνολικών επιδόσεων του ΦΠΑ, για την ανάλυση τάσεων και δυνητικών κινδύνων των εσόδων, και για την υποβολή εισηγήσεων για ενέργειες βελτίωσης στις επιδόσεις του ΦΠΑ.

- Εφαρμόστε μια ταχεία διαδικασία για τη διαγραφή αγνοούμενων εμπόρων από το σύστημα του ΦΠΑ.

- Δημιουργήστε μια μονάδα στη διοίκηση με αρμοδιότητα εντοπισμού περιπτώσεων απάτης ΦΠΑ και συντονισμού δραστηριοτήτων για την πρόληψη τους.

- Εφαρμόστε το αυτοματοποιημένο σύστημα επικύρωσης για την επιστροφή του ΦΠΑ που βασίζεται σε παραμέτρους κινδύνου (risk-based).

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nikos avatar
  Nikos 24/12/2012 15:42:37

  Να δείς που στο τέλος θα παρακαλάμε να μείνει μόνιμα του ΔΝΤ στην χώρα!

 2. Γ.Μ avatar
  Γ.Μ 24/12/2012 16:20:00

  Και εγω τρεις γενιες μη κρατικοδιαιτος , και με καθαρο ποθεν εσχες , που απο τα 25000 φορο μου ζητανε 50000 ευρω φετος (στα 70000 εισοδημα ) λογω ΕΕΤΗΔΕ ,ΕΤΑΚ 09 ,εισφορων, και μπηκα στο κοκκινο ειμαι φοροφυγας ρωταω τον εαυτο μου ;

  Μαλλον γιατι δεν πηρα αποδειξη απο ενα υδραυλικο και νοικιαζω ενα δυαρι σε ενα παπα που επαιρνε παραπανω μισθο λογω των δανεικων του δημοσιου αρα δια της εις ατοπον απαγωγης ωθεληθηκα της ( υπερθερμανσης ).
  Εχει δικιο το (ταμειο )...

  Αα ρε ζαγαρια που θα πατε...να δω που θα πατε να κρυφτειτε σε λιγο;

 3. sunra1 avatar
  sunra1 24/12/2012 16:20:29

  Oπως φείνεται η Τρόικα αν δεν ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά, δεν πρόκειται να σταματυήσει τα μέτρα...Τελικά δεν θα τον γλιτώσουν απο συνομιλητή τον Τσίπρα...

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 24/12/2012 16:27:48

  Λυπάμαι, αλλά αυτό ειδικά το ζήτημα (της άρνησης να απαλλοτριώσουν τους φοροφυγάδες - διότι αισθάνονται εντολοδόχοι τους) δεν αντιμετωπίζεται με εκθέσεις διοικητικών υπαλλήλων, όπως η Τρόικα.
  Χρειάζεται ΑΠΕΙΛΗ πολιτικής φύσεως. Απειλή από τους κυβερνώντες εταίρους και τα αρμόδια όργανα της ΕΕ. Απειλή ότι θα "κόψουν το σωληνάκι του ορρού".
  Και εξαναγκασμός να ζητήσει η Κυβέρνηση, την δέσμευση καταθέσεων και εξωχώριων ακινήτων Ελλήνων υπηκόων που είναι σε λίστες, για όλη την έκταση της ΕΕ.
  Μόνοι τους οι κυβερνώντες μας δεν θα το κάνουν ποτέ. Κακά τα ψέμματα.
  Το μέτρο προβλέπεται από το καλοκαίρι 2012 για ύποπτους φοροφυγάδες σε όλη την ΕΕ.

  • Nikos avatar
   Nikos @ Ο Θείος 24/12/2012 19:38:49

   Μαζί σου θείε! Απόλυτα σωστό. Βέβαια πρέπει να το καταλάβουν και κάποιοι που πλασσάρουν την επιτροπεία σαν απώλεια της εθνικής κυριαρχίας για να παίρνουν τη γιαγιά στην λαϊκή, με το μέρος τους.

   • Tsaros avatar
    Tsaros @ Nikos 25/12/2012 12:23:22

    Ναι ρε, γιατί κατά τα άλλα η επιτροπεία είναι μια χαρά ...εθνική κυριαρχία.

    Όλα τα εθνικά κυρίαρχα κράτη ανέχονται επιτροπείες, συστάσεις να δώσουν κάνα δυο νησιά, ελεγκτές στα υπουργεία τους, κλπ κλπ...

 5. δρόμος avatar
  δρόμος 24/12/2012 16:52:13

  Όσο περισσότερα προνόμια και μεγαλύτερους μισθούς απολαμβάνουν οι του υπ.Οικονομικών, τόσο πιό αναποτελεσματικοί αποδεικνύονται. Άρα???????

 6. Ήράκλειτος avatar
  Ήράκλειτος 24/12/2012 18:46:44

  "Τα πάντα ρει " πρέπει να εφαρμοστεί στην εφορία. Οι άνθρωποι είναι άπαιχτοι. Αντι να ενεργούν σαν υπερασπιστές του κράτους ψάχνουν τρόπους για να ξεφύγουν οι φορολογούμενοι.Με το αζημίωτο για μερικούς. Άλλοι γιατί πιστεύουν ότι καθήκον τους είναι να χτυπούν το κράτος,την τρόίκα,το διεθνές σύστημα.Γι αυτό. Αλλάξτε τα όλα. Για αυτούς που ζουνε μέσα την κατάσταση είναι αδύνατο να μην υπακούσουν το κατεστημένο.Ανακατέψτε την τράπουλα.Αλλάξτε τους επικεφαλής. Με ένα κριτήριο. Να είναι προϊστάμενοι υπερ του κράτους αποδεικνύοντας με τα αποτελέσματα. Ούτε ιδιαίτεροι βουλευτών ούτε κομματόσκυλα,ούτε λιγδιάρηδες μεταταγμένοι από άλλες υπηρεσίες που έχουν τόση σχέση με την οικονομία όσο ο Αλέφαντος με το μπειζ μπωλ,απογευματινοί (το τονίζω) επιχειρήσεων! Αϊντε να μην γράψω άλλα( μέχρι και παρακράτηση ΦΠΑ δικαιολογούν κάποιοι στα καφενεία,δεν έχει λένε) γιατί μέρα που είναι θα τους στεναχωρήσω κι άλλο!

 7. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 24/12/2012 19:00:13

  Oσο θα υπάρχει η αυτοματοποιημένη διαδικασία , για κάθε υστέρηση της απόδοσης των προβλεπομένων μέτρων, να γίνονται αυτόματα ισόποσες περικοπές στους μισθούς και συντάξεις, δεν πρόκειται να κινηθεί καμιά διαδικασία εναντίον των "εχόντων"!
  Δυστυχώς προς μεγάλη τέρψη των ακραίων πολιτικών σχηματισμών ! (Που τρέφονται από τις ατολμίες και αστοχίες της Κυβέρνησης).
  Εδώ λοιπόν πεδίον λαμπρόν για τον Σαμαρά, ώστε να αποδείξει ότι έχει την θέληση και την δυνατότητα να κάνει την υπέρβαση.
  Τώρα είναι η υπέρτατη ευκαιρία που έχει τους πάντες και τα πάντα με το μέρος του , να χτυπήσει το τέρας καίρια.
  Διαφορετικά θα πρόκειται περί συγνωστής συγκάλυψης των νταβατζήδων οπότε μαζί με μας θα καταποντιστεί και ο ίδιος!

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ ΝΤΙΝΟΣ 24/12/2012 21:38:18

   Να αλλάξουμε τη συνταγή: για κάθε υστέρηση της απόδοσης των προβλεπομένων μέτρων, να γίνονται αυτόματα ισόποσες περικοπές στους μισθούς των εφοριακών και άλλων υπαλλήλων του Υπ.Οικ....

 8. Hans avatar
  Hans 24/12/2012 23:15:27

  Εδώ πάντως στη Γερμανία, αν χρωστάς στην εφορία και πας να βγάλεις λεφτά από το ΑΤΜ, το μηχάνημα απλά σου κρατάει την κάρτα.

  • Tsaros avatar
   Tsaros @ Hans 25/12/2012 12:25:02

   Γι' αυτό η Γερμανία έχει γεμίσει επίσης πεινασμένους και ανέργους. Αλλά αυτά στους βλάκες του νότου δεν τα λένε και φαντάζονται ότι στην Δυτική Ευρώπη παίζει ευημερία...

   Στην Βρεταννία ακόμα χειρότερα, εκατομμύρια άνθρωποι ζούνε σαν τα ζώα...

 9. takis400 avatar
  takis400 25/12/2012 00:39:53

  otaν η εφορια δεν ειναι ληστρικη ειναι σωστο,ομως οταν θες 660 ευρω για ενα αμαξι 2000 κυβικων του 1980,απλα δεν αφηνεις να σε κλεψει το κρατος,δεν εισαι εσυ φοροφυγας,ουτε οταν σου ζηταει τα μισα απο αυτα που βγαζεις,δεν ειστε συνεταιροι,ημαρτον τι σου ανταποδιδει?καλες γιορτες σε ολους

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ takis400 25/12/2012 13:22:07

   Άν ήθελες 2000 κυβικά (η ή οικογένειά σου το 1980), το δίκαιο είναι να τα πληρώνεις παραπάνω.
   Αγαπητέ Τάκη, είμαι κορόιδο που αρκούμαι μια ζωή στα 1300 ;

   • takis400 avatar
    takis400 @ Ο Θείος 25/12/2012 22:28:57

    αυτος που το εχει απο τοτε ,ειναι υποχρεωμενος να το αλλαξει γιατι ξαφνικα καποιου του ηρθε να διπλασιασει τα τελη?θειε εκτιμω απεριοριστα τις αποψεις σου αλλα εδω διαφωνουμε χωρις να ειμαι παθων,αλλα αν ημουν 65 ετων με ενα τετοιο αυτοκινητο,θα βοηθουσα το παιδι μου και δεν θα αγοραζα καινουργιο.Εξω απο αυτα καλα χριστουγεννα με καθε ευτυχια και υγεια

 10. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 25/12/2012 10:47:46

  takis400,
  Το θέμα είναι ότι αν δεν πληρώσεις εσύ τον επιβαλλόμενο φόρο, γιατί ενδεχομένως έχεις την δυνατότητα να τον αποφύγεις, λόγω της ατελούς φοροεισπρακτικής διαδικασίας,(προς το παρόν τουλάχιστον), θα τον πληρώσει για σένα το αιώνιο θύμα ο μισθωτός και ο συνταξιούχος, ο οποίος θα έχει στο μεταξύ πληρώσει και με το παραπάνω το δικό του μερίδιο!
  Συνεπώς στερείται λογικής το επιχείρημα "Δεν πληρώνω τον φόρο γιατί είναι ληστρικός , αλλά πλήρωσε τον εσύ τον δικό μου μαζί με τον δικό σου , επειδή δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά"!!!

  • takis400 avatar
   takis400 @ ΝΤΙΝΟΣ 25/12/2012 22:23:15

   aγαπητε ντινο ειμαι μισθωτος,απλα λεω για την αισθηση που υπαρχει στον κοσμο και παλι καλα χριστουγεννα

 11. tak avatar
  tak 25/12/2012 12:24:28

  Σε τι νόμισμα θα πάρουν το φόρο από τους μικροοφειλέτες; Σε ... κίκια;

 12. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 25/12/2012 23:13:17

  Αγαπητέ takis,
  Η τελευταία διευκρίνιση δείχνει ότι αυτά που έλεγες παραπάνω δεν σε εκπροσωπούν!
  Συνεπώς όλοι εμείς που πληρώνουμε γιατί δεν πληρώνουν κάποιοι άλλοι , θα πρέπει να βρούμε κάποιον άλλο τρόπο να αντιδράσουμε ώστε να αποκατασταθεί η κατάφωρη και ληστρική φορολόγηση σε βάρος μας.
  Αντεύχομαι με την ελπίδα το φως των Χριστουγέννων να οδηγήσει τους ηγήτορες σε ανοιχτά μονοπάτια!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.