#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/02/2013 13:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Οι Αριθμοί λένε την αλήθειαΈχει αναρωτηθεί ποτέ κανείς πως φτιάχτηκε στην Ελλάδα ο χάρτης της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας;

Ήθελε ο πολιτευτής στο χωριό του ένα ΤΕΙ; Πλήρωνε το κράτος και τα κορόιδα οι φορολογούμενοι και έτοιμο το ΤΕΙ! Με αυτές τις «διεθνείς προδιαγραφές» οργανώθηκε η πανεπιστημιακή μας …αγορά, διάσπαρτη σε όλη τη χώρα έτσι ώστε να εξυπηρετούνται έκτος από τον πολιτευτή που υποθήκευε ψήφους, ο μανάβης , ο μπακάλης ο μπάρμαν κι ο καφετζής της εκάστοτε περιφέρειας - αλλά, όμως, σε καμία περίπτωση οι ανάγκες της παιδείας.

Ήταν η πάγια και καθαγιασμένη τακτική του πολιτικού μας συστήματος που λειτουργούσε πελατειακά. Και είναι αυτό το πιο αντιδραστικό κομμάτι αυτού του άθλιου και επονείδιστου κομματικού πελατειακού κράτους που αντιδρά στις αλλαγές και στον εξορθολογισμό του παραλόγου που επικρατούσε σε βάρος ολόκληρης της κοινωνίας. Είναι απαράδεκτο και απογοητευτικό το συντεχνιακό και ατομικό βόλεμα να υπερσκελίζει συνέχεια το δημόσιο συμφέρον.

Η στρεβλή αυτή κατάσταση αποδίδεται κυρίως στους εξής λόγους:

Ενδεικτικά, 13 τμήματα ΤΕΙ και 3 πανεπιστημιακά δεν έχουν ούτε έναν μόνιμο διδάσκοντα. Επίσης, τέσσερα τμήματα έχουν έναν μόνιμο διδάσκοντα, δύο έχουν δύο διδάσκοντες, σε επτά τμήματα οι μόνιμοι είναι τρεις, ενώ συνολικά 52 τμήματα ΤΕΙ έχουν λιγότερους από πέντε μόνιμους διδάσκοντες.

Παράλληλα οι φοιτητές αδιαφορούν για τις σπουδές τους, διότι το αντικείμενό τους είναι χαμηλής ζήτησης και το κόστος «μετανάστευσης» για σπουδές υψηλό, ενώ κάποιοι δίνουν εξετάσεις την επόμενη χρονιά για «μια καλύτερη σχολή».

Ειδικότερα, με βάση τις δηλώσεις των φοιτητών για παραλαβή συγγραμμάτων από τους 73.893 αποφοίτους Λυκείου που εισήχθησαν στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας το 2011-12, τελικά μόνον οι 59.413 ζήτησαν συγγράμματα για το πρώτο εξάμηνο. Δηλαδή, το 24,3% των πρωτοετών έκανε την εγγραφή στη σχολή και μετά την… ξέχασε. Μάλιστα, το ποσοστό αυξήθηκε σε σχέση με το 2010-2011, που ήταν 19,55%.

Το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων κατέχει το αρνητικό ρεκόρ, καθώς από τους 771 που εισήχθησαν το 2011-12 μόνο οι 325 (το 32%) έλαβαν συγγράμματα. Με βάση το σχέδιο «Αθηνά», το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων θα ενσωματωθεί με το ΤΕΙ Πατρών και από τα οκτώ, σήμερα, τμήματά του -σε Αργοστόλι, Ληξούρι, Λευκάδα και Ζάκυνθο- θα παραμείνουν δύο τμήματα (από ένα σε Ληξούρι και Ζάκυνθο). Ακολουθεί το ΤΕΙ Καβάλας στο οποίο το 2011-12 εισήχθησαν 1.662 φοιτητές, εκ των οποίων οι 902 πήραν συγγράμματα το πρώτο εξάμηνο, άρα το 46% απλώς... αδιαφόρησε. Στα πανεπιστήμια το αντίστοιχο ποσοστό είναι, εύλογα, μικρότερο, αλλά κάθε άλλο παρά αμελητέο. Ενδεικτικά, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας το 2011-12 εισήχθησαν 313 πρωτοετείς, αλλά ζήτησαν βιβλία μόνο οι 239. Δηλαδή, το 24% αδιαφόρησε για τις σπουδές του. Επίσης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου το 21% αδιαφόρησε από το πρώτο έτος για τις σπουδές του καθώς μόνο οι 1.926 από τους 2.442 πρωτοετείς ζήτησαν βιβλία. 
 Όπως είναι ευνόητο οι λιγοστοί φοιτητές και καθηγητές δεν αποτελούν αριθμητικά κοινότητα ώστε να δικαιολογηθεί η ακαδημαϊκή οντότητα σε ένα ίδρυμα.


Θ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. aeroporos avatar
  aeroporos 11/02/2013 15:00:28

  Σωστά αυτά που γράφετε.
  Αναλογιστήκατε ποιοί τα έκαναν,ποιοί υπέγραφαν νόμους, ΦΕΚ?
  Είναι δυνατόν αγκυλώσεις 30 χρόνων να διορθωθούν εντός ενός έτους?
  Είναι δυνατόν ακόμη και τώρα να μπαίνουν σε σχολές ΑΤΕΙ,ΑΕΙ, φοιτητές-σπουδαστές με Μ.Ο. επιδόσεων κάτω από το 10?
  Αλήθεια οι ανακοινώσεις του υπουργού για τις μετεγραφές εφέτος τι έγιναν?Μέχρι τέλους ιανουαρίου είχαν πεί ότι θα ανοικοινωνόταν οι διαδικασίες με εγκύκλιο του Υ.Παιδείας

 2. MCA. avatar
  MCA. 11/02/2013 15:30:39

  Κάθε πόλη και χωριό από μία σχολή και ένα στρατόπεδο.Όχι βέβαια για την μόρφωση και την ασφάλεια του Έθνους,αλλά για την οικονομική ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας.Ο ορισμός της στρεβλής ανάπτυξης.Το υδροκέφαλο κράτος των Αθηνών,τόσα χρόνια θα μπορούσε να βρει πιο ορθολογικούς τρόπους για να ενισχύσει την πολύπαθη Ελληνική επαρχία.Οι συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα σχολών που δεν έχουν φοιτητές, αλλά και ζήτηση στην αγορά εργασίας είναι σωστές κινήσεις.Προσοχή όμως γιατί πάνω στην ''σκούπα'' γίνονται κάποια τραγικά λάθη.πχ Κλείνει το μοναδικό ΤΕΙ οχημάτων της Ελλάδος που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη.Ένα ΤΕΙ πρακτικών εφαρμογών,με ζήτηση στη αγορά εργασίας,με πάνω από χίλιους φοιτητές και εξοπλισμό εκατομυρίων που θα πάει στα αζήτητα.Οι φοιτητές του μεταφέρονται στις Σέρρες και βαφτίζονται Μηχανολόγοι,το αντικείμενο των οποίων έχει να κάνει με τον κατασκευαστικό και τον ενεργειακό τομέα.Καμία σχέση με οχήματα δηλαδή.Δεν θα μπορούσε το τμήμα να μεταφερθεί ΑΥΤΟΥΣΙΟ στις Σέρρες;Δεν είναι απώλεια για την οικονομία και την ανάπτυξη της Χώρας το κλείσιμο ενός τέτοιου τμήματος;Άλλο να συγχωνεύονται σχολές με το ίδιο αντικείμενο και άλλο με διαφορετικό και όταν μάλιστα έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας.

 3. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 11/02/2013 15:46:22

  Πολύ ορθά αγαπητέ Θ. τα γραφεις. από το "κάθε χωριό και γυμνασ΄τηριο κάθε πολή και γήπεδο" φτάσαμε στο "κάθε χωορί και τμήμα κάθε πόλη και σχολή". Η διεστραμμένη λογική του ΠΑΣΟΚ (και εν μέρει της ΝΔ) που μας φτώχυναν αφού μας χρεωκόπησαν.

 4. Atlas avatar
  Atlas 11/02/2013 18:18:51

  Σχολή-στρατόπεδο-μουσείο.

 5. Τάσος,Θεσσαλονίκη avatar
  Τάσος,Θεσσαλονίκη 11/02/2013 21:22:12

  Δεν είναι παράξενο να φεύγουν τμήματα από τη Θεσσαλονίκη και να πηγαίνουν στις Σέρρες?Ρουσφέτι μου μυρίζει!

 6. TT avatar
  TT 12/02/2013 11:22:10

  Μέσα σ' όλο το κομφούζιο υπάρχει και το παράλογο με τα λεγ. πανεπιστημιακά συγγράμματα, όπως φαίνεται και από το κείμενο, σχετικά με το ποσοστό παραλαβής, αλλά, κυρίως, με τον τρόπο που συγγράφονται, εκδίδονται και επιλέγονται. Οι εκδοτικοί οίκοι, πολλοί από αυτούς, ακόμα και με μικρό μερίδιο στην αγορά, στηρίζουν τη λειτουργία τους σχεδόν αποκλειστικά με αυτή τη "διασύνδεση", θα μπορούσαν να αποπληρώνονται μόνο για το ποσοστό των τίτλων που παραλαμβάνονται εξακριβωμένα από τους φοιτητές. Θα ήταν μία επιπλέον εξοικονόμηση χρημάτων και μία στοιχειώδης ένδειξη σοβαρότητας εκ μέρους της πολιτείας και των ενδιαφερομένων εκδοτικών οίκων. Με το πρόγραμμα Εύδοξος έγινε πάντως μια αρχή για την αντιμετώπιση της κατασπατάλησης πόρων και το αλισβερίσι εκδοτικών, πανεπισημιακών και ιδρυμάτων.

 7. fotis avatar
  fotis 12/02/2013 11:58:15

  Και το ανάποδο να γινόταν, πάλι τα ίδια θα λεγανε!

 8. Κώστας avatar
  Κώστας 12/02/2013 12:08:35

  Γιατί να είναι παράξενο που φεύγουν τμήματα από την Θεσσαλονίκη και πηγαίνουν στις Σέρρες; Πλέον υπάρχει ένα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, γιατί θα έπρεπε να μην ενσωματωθούν τμήματα στο πρώην ΤΕΙ Σερρών; Το πρώην ΤΕΙ Σερρών, που το παρουσιάζουν όλοι σαν φουλ ευνοημένο, από 9 σχολές που είχε τώρα θα έχει 7. Αποκέντρωση δεν θέλουμε όλοι; Ειδικά στη Θεσσαλονίκη που διαμαρτυρόσαστε τόσα χρόνια για το Αθηνοκεντρικό κράτος;

  • Τάσος,Θεσσαλονίκη avatar
   Τάσος,Θεσσαλονίκη @ Κώστας 12/02/2013 16:35:37

   Παράξενο γιατί η Θεσσαλονίκη έχει 1000000 κατοίκους και τουλάχιστον οι μισοί σπουδαστές είναι απο Θεσσαλονίκη ,άρα όχι ενοίκιο για τους γονείς!Στις Σέρρες θα φιλοξενούνται απο το ΤΕΙ?Υπενθυμίζω πληθυσμός Σερρών 60000!Επιπλέον όσοι περάσαν Θεσσαλονίκη έγραψαν καλύτερα.Είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχει λογική εξήγηση,αλλά μόνο σκοπιμότητα .

   • Κώστας avatar
    Κώστας @ Τάσος,Θεσσαλονίκη 13/02/2013 15:35:57

    Επίσης η Θεσσαλονίκη έχει ακόμα δύο πανεπιστήμια εκτός από το ΤΕΙ, ας μοιραστεί το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας πλέον με τις Σέρρες. Ας αναπτυχθεί και καμία άλλη πόλη εκτός από την Θεσσαλονίκη.
    Αν το κριτήριο είναι ο πληθυσμός, τότε ας υπάρχουν πανεπιστήμια μόνο στην Αθήνα όπου ζει ο μίσος πληθυσμός της χώρας και ίσως ένα στη Θεσσαλονίκη. (Υπενθυμίζω πληθυσμός περιφέρειας Σερρών 176.000, απογραφή 2011)
    Και η μεταρρύθμιση δεν γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τους σπουδαστές που πέρασαν τα τελευταία 4 χρόνια. Σε κάθε αλλαγή κάποιοι αδικούνται, αν και το ίδιο πτυχίο θα πάρουν, δεν τους αλλάζουν σχολή-έδρα τους αλλάζουν.
    Αλήθεια οι Σερραίοι, και γενικά οι νέοι των άλλων πόλεων, δεν πληρώνουν ενοίκιο; Τα ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ-ΤΕΙ ΘΕΣ τους στεγάζουν τόσα χρόνια;
    Γενικά θέλεις να πιστέψουμε ότι οι Σέρρες των 7 βουλευτών έχουν περισσότερη επιρροή και "άκρες" από την Θεσσαλονίκη των 23 ; Ε τότε μπράβο τους!

 9. areth avatar
  areth 13/02/2013 09:13:05

  Στο πανεπιστήμιο δυτικής μακεδονίας που στεγάζεται από οικοδομή σε οικοδομή και από αποθήκη σε αποθήκη τα εργαστήρια ?

  Εκεί έγινε το εξής μαγικό: έχουμε λέει την διοικητική ενσωμάτωση του !!!!!!!!!
  Αλλά παραμένουν τα δύο τμήματα του στην κοζάνη που απέχει πλέον με την εγνατία οδό μία ώρα απο θεσσαλονίκη και 1,5 από Γιάννενα.
  Έτσι εξορθολογίζεις τον πανεπιστημιακό χάρτη ?????
  ΕΛΕΟΣ

 10. Τάσος,Θεσσαλονίκη avatar
  Τάσος,Θεσσαλονίκη 14/02/2013 09:03:57

  Θέλεις να σου θυμίσω βαρύ πολιτικό επίθετο των Σερρών?Από τη μετακίνηση δημιουργούνται σε περισσότερους οικονομικά προβλήματα,απλή λογική.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.