#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/11/2010 22:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τριετές σχέδιο στήριξης της Ιρλανδίας


Τουλάχιστον «100 δισ. ευρώ» θα είναι η οικονομική βοήθεια που θα χορηγηθεί στην Ιρλανδία, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι χώρες της ΕΕ, δήλωσε απόψε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις οικονομικές υποθέσεις, Ολι Ρεν, από την πλευρά του δήλωσε ότι το πρόγραμμα στήριξης της Ιρλανδίας θα έχει τριετή διάρκεια.

Τέλος ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Ιβάν Μίκλος επιβεβαίωσε ότι η Ιρλανδία προσέφυγε στο μηχανισμό στήριξης και οι υπουργοί της Ευρωζώνης ενέκριναν το αίτημα.

«Η Ιρλανδία ζήτησε τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας ( EFSF) και η Σλοβακία μαζί με τους υπόλοιπους εταίρους της Ευρωζώνης την ενέκριναν. Ωστόσο η Σλοβακία διατύπωσε την ανησυχία της για τέτοιου είδους μηχανισμούς» δήλωσε ο Μίκλος.

Νωρίτερα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών είχαν ταχθεί «κατηγορηματικά» απόψε υπέρ του αιτήματος στήριξης της Ιρλανδίας και δήλωσαν ότι είναι υπέρ ενός σχεδίου ενίσχυσης που θα διατεθεί την άνοιξη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματική πηγή.

Στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγανγκ Σόιμπλε, εκτίμησε ότι η Ιρλανδία πρέπει να αποδείξει ότι η βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ, είναι απαραίτητη για να προστατευτεί η σταθερότητα του ευρώ, εάν θέλει να επωφεληθεί από το μηχανισμό.

«Ζητήσαμε βοήθεια»

Η Ιρλανδία ζήτησε επισήμως την οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν σήμερα στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE. Ο υπουργός Οικονομικών δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ποσά, δήλωσε όμως ότι το αίτημα αφορά αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο μεταξύ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν απόψε τηλεφωνική διάσκεψη με αντικείμενο την οικονομική στήριξη της Ιρλανδίας, δήλωσαν διπλωματικοί κύκλοι στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Διαβουλεύσεις της G7

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 θα προχωρήσουν σήμερα σε διαβουλεύσεις μέσω τηλεδιάσκεψης με αντικείμενο την Ιρλανδία, η οποία αποφάσισε να προσφύγει στο διεθνή μηχανισμό στήριξης, ανακοίνωσαν διπλωματικοί κύκλοι.

«Αυτή η σύνοδος των εκπροσώπων των χωρών της G7 θα ακολουθήσει τη διαβούλευση των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ζώνης του ευρώ», δήλωσε μια από τις πηγές. Η G7 αποτελείται από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τον Καναδά και τις χώρες της ΕΕ - Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία.

Τι προηγήθηκε

Νωρίτερα, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μπράιαν Λένιχαν, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προτείνει στο υπουργικό συμβούλιο - το οποίο θα συνεδριάσει εκτάκτως το απόγευμα - να ζητήσει επισήμως το Δουβλίνο βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Θα προτείνω να ζητήσουμε να επωφεληθούμε από το μηχανισμό στήριξης που δημιουργήθηκε πριν από έξι μήνες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», τόνισε ο Λένιχαν στο κρατικό ραδιόφωνο RTE, υπογραμμίζοντας ότι την απόφαση θα λάβει η κυβέρνηση.

Ο υπουργός δε θέλησε να αναφερθεί στο ύψος της οικονομικής βοήθειας, ωστόσο απάντησε «ασφαλώς» όπως ρωτήθηκε εάν πρόκειται για βοήθεια ύψους «δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ». Σύμφωνα με το RTE, η επίσημη αίτηση για τη βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ αναμένεται τη Δευτέρα.

Εμπειρογνώμονες της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συζητούν από την Πέμπτη στο Δουβλίνο τις τεχνικές λεπτομέρειες για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Ιρλανδία, η οποία ωστόσο δεν έχει διατυπώσει κανένα επίσημο αίτημα μέχρι στιγμής. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της όλα τα διακυβεύματα, αλλά πιστεύω ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει η χώρα μας να έχει μια σταθερή χρηματοδότηση. Να διατηρηθεί αυτή η οικονομική συνέχεια: να μην υπάρχει κίνδυνος για τα δάνεια που χρειάζεται...και κυρίως να σταθεροποιηθεί ο τραπεζικός τομέας», πρόσθεσε.

Ο ιρλανδός υπουργός τόνισε ότι στις συνομιλίες με τους εμπειρογνώμονες της ΕΕ και του ΔΝΤ αναφέρθηκε η δημιουργία ενός «ταμείου προνοίας» από το οποίο θα μπορεί η Ιρλανδία να αντλήσει χρήματα για να βοηθήσει τις τράπεζες που δυσκολεύονται να αναχρηματοδοτηθούν εξαιτίας των αστρονομικών χρεών τους.

Σύμφωνα με τον Μπράιαν Λένιχαν, τα χρήματα του «ταμείου προνοίας» που υπολογίζονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ δε θα χρησιμοποιηθούν υποχρεωτικά, αλλά θα δείξουν τη διαθέσιμη υποστήριξη ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα στη ζώνη ευρώ. Ο υπουργός υπενθύμισε ότι οι ιρλανδικές τράπεζες μετά τη στεγαστική φούσκα χρειάστηκε να δανειστούν τεράστια ποσά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (BCE) και τόνισε ότι είναι απαραίτηση μια λύση μακροπρόθεσμα.

Ο Ιρλανδός υπουργός εξέφρασε τέλος την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ εγκατέλειψαν τις προσπάθειες να πείσουν την Ιρλανδία να αυξήσει το συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Βρετανία και το ΔΝΤ εκτιμούν ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης του θέματος του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στις διαπραγματεύσεις του Δουβλίνου. Συνεπώς το θέμα αυτό δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη», τόνισε.

Καθημερινή, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βανζελ Παπαντό avatar
  Βανζελ Παπαντό 21/11/2010 23:04:54

  Εξέδωσε καμία ανακοίνωση η Δημοκρατική Συμμαχία για την εξέλιξη αυτή; Προσωπικά, αγωνιώ

 2. Orestios avatar
  Orestios 21/11/2010 23:07:51

  Θα καλοπεράσουν κι αυτοί

 3. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 21/11/2010 23:36:32

  Αίσχος! Άλλη μια μαύρη ημέρα για την ευρωπαϊκή ιστορία!

  Δηλώνουμε αλληλέγγυοι στον ιρλανδικό λαό και ότι μαζί θα αγωνιστούμε για να εκδιώξουμε την ξένη κατοχή από τις χώρες μας.

  Μαζί με την εκδίωξη των κυβερνήσεων μας, που αποδέχτηκαν (αν δεν επεδίωξαν κιόλας, στην ελληνική περίπτωση) το αίτημα των κατοχικών δυνάμεων να αναλάβουν τη διακυβέρνηση των χωρών μας...

  Δεν ξέρω πώς λέγεται στα gaelic, αλλά ας το πούμε με μια διεθνή λέξη:

  Venceremos!

 4. Σολιαληστής avatar
  Σολιαληστής 21/11/2010 23:44:40

  Να απολογηθεί η ΝΔ για τα ελλείμματα που δημιούργησε. Δεν τους έφτανε μόνο η Ελλάδα ορίστε τώρα και η Ιρλανδία.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Σολιαληστής 22/11/2010 00:07:43

   Με την ίδια συλλογιστική όμως και η Ιρλανδια δεν είχε ανάγκη το ΠΑΣΟΚ για να "χρεωκοπήσει".
   Αρα τις πταίει κατά την γνωμη σου ;

   • Μisha avatar
    Μisha @ Κάποιος 22/11/2010 00:19:17

    Καλό ερώτημα.
    Και στην Ιρλανδία που οδηγηθηκε σαν ατιθασο κατσίκι στο σφαγείο, βελάζοντας κι αντιστεκόμενο, καταψηφίζοντας αρχικά το φασιστικό ευρωσύνταγμα και αρνουμενη επί εβδομάδες να μπει στο ΔΝΤ , υπήρχε ΓΑΠ;

    Υπάρχει ΓΑΠ και στην Ισπανία ή την Πορτογαλία που θα μπουν οσονούπω στην κιμαδομηχανή;

    Ή μήπως το Δ Ράιχ καταφέρνει όσους στοχους δεν πέτυχε στον Β ΠΠ;

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Κάποιος 22/11/2010 00:36:27

    Το σχέδιο καταρχάς είναι αμερικανικό και ο ΓΑΠ ήταν ο Δούρειος Ίππος που το έφερε στην ΕΕ. Στόχος, ο κλονισμός του ευρώ. Η Γερμανία βέβαια κλωτσούσε, αλλά πήρε για αντάλλαγμα την οικονομική υποταγή των χωρών που μπαίνουν στο μηχανισμό.

    Από κει και πέρα, ελάχιστοι ευρωπαίοι πολιτικοί μπορούν να αντισταθούν σε αυτά που θέλει η Νέα Τάξη. Σίγουρα δεν είναι ο Ιρλανδός σε αυτούς, έστω και αν δεν είναι 'ένας από αυτούς', όπως είναι ο ΓΑΠ.

    • Κάποιος avatar
     Κάποιος @ Επώνυμος 22/11/2010 01:36:56

     Oταν λες το σχέδιο ήταν αμερικάνικο αναφέρεσαι προφανώς στην Wall Street.

     Σίγουρα πάντως το κοινό σημείο Ελλάδας και Ιρλανδίας ήταν το δημοσιονομικό τους πρόβλημα που δεν δημιουργήθηκε ασφαλώς πέρυσι ή φέτος.

     • δρόμος avatar
      δρόμος @ Κάποιος 22/11/2010 12:33:35

      Τα δημοσιονομικά προβλήματα παγκοσμίως δημιουργούνται από τον σοσιαλιστικό κρατισμό και την "ανάπτυξη" με δανεικά, που ευνοήσανε οι νεοταξίτες μεγαλοτραπεζίτες προς όφελος μόνο της τσέπης τους.

 5. vardarskian avatar
  vardarskian 22/11/2010 00:28:45

  θα συμμετέχουμε κι εμείς στο δανεισμό της Ιρλανδίας ως μέλος της ΕΕ;

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ vardarskian 22/11/2010 00:38:20

   Νομίζω πως όχι, υπάρχει αν θυμάμαι καλά ειδική ρήτρα εξαίρεσης.

  • Τζώνυ Μπη Γκουντ avatar
   Τζώνυ Μπη Γκουντ @ vardarskian 22/11/2010 14:48:13

   Όχι. Και παύει η Ιρλανδία να συμμετέχει στον δανεισμό της Ελλάδας, οπότε οι υπόλοιποι έχουν να καλύψουν και το μικρό, αλλά όχι μηδενικό, αυτό επιπλέον έλλειμα.

 6. Περδικιδης Βασιλειος avatar
  Περδικιδης Βασιλειος 22/11/2010 01:28:12

  O επώνυμος τή είπε την αλήθεια στις 22-11-10 12.36.
  Ολα τα αλλα ειναι ναχαμε να λεγαμε.
  Το μισο ΠΑΣΟΚ γελαει κάτω από τα μουστάκια του.

 7. HL avatar
  HL 22/11/2010 03:18:55

  παλι καλα που η σλοβακια στηριζει το ευρωπαικο οικοδομημα!!εχουμε νεα απο τη λιμνουπολη;ντροπη και αισχος!

 8. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 22/11/2010 10:31:04

  Να στειλουμε τη δικη μας Δανειακη συμβαση στη Βουλη τους να τη μελετησουν !!!!
  ΝΑ βρει αλληλεγυη και ο Σοιμπλε βρε παιδι μου.

  Ασε που δε θα πληρωσουν τη δοση τους σε εμας.. το ιδιο και οι υπολοιποι οσοι μπουν σε μηχανισμους !!!! Ποιος θα τα δωσει αντ αυτων????? Ρωταω εγω.. διοτι βλεπουμε και καθυστερησεις των δοσεων...

  ΠΠ

 9. Τζώνυ Μπη Γκουντ avatar
  Τζώνυ Μπη Γκουντ 22/11/2010 14:47:18

  Μα δε μας λέγανε για το Ιρλανδικό μοντέλο που έπρεπε να αντιγράψουμε; Να τώρα που οι Ιρλανδοί αντιγράφουν το Ελληνικό μοντέλο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.