31/12/2008 12:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τριάντα χρόνια μετά

Τα αρχεία του Φόρεϊν Όφις για την περίοδο του 1978 που δόθηκαν στη δημοσιότητα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εμφανίζεται πικραμένος για τα αποτελέσματα των εκλογών του 1977, ο κ. Κ. Μητσοτάκης ως ο μοναδικός πολιτικός που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον Α. Παπανδρέου , ο κ. Λ. Κύρκος απογοητευμένος για την πορεία του ΚΚΕ Εσωτ., ενώ αποκαλύπτονται άγνωστα έως τώρα στοιχεία για την πορεία του Κυπριακού και τη στάση που τήρησε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος στη συμφωνία με τον Ραούφ Ντενκτάς καθώς και αποκαλύψεις για το καθεστώς των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, για τις οποίες οι Αμερικανοί επέδειξαν ενδιαφέρον να συνεισφέρουν οικονομικά για τη διατήρησή τους στην Κύπρο, με σκοπό να συλλέγουν πληροφορίες για τη Μέση Ανατολή.

O ι Βρετανοί, όπως αποκαλύπτεται από τη διπλωματική αλληλογραφία της περιόδου αυτής, παρακολουθούσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Άρχισαν να βλέπουν το ΠΑΣΟΚ ως σημαντική πολιτική δύναμη αλλά και ως δημιούργημα ενός ανθρώπου που μόνος του καθορίζει την πολιτική του κόμματός του. Και επικαλούνται τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τσάτσο, ο οποίος είχε πει ότι υπάρχουν τρεις Παπανδρέου: ο Παπανδρέου του προεκλογικού αγώνα, ο Παπανδρέου της Βουλής και ο Παπανδρέου του σαλονιού. Και ο καλύτερος, λέει, είναι ο Παπανδρέου του σαλονιού.

Γράφει για τον Ανδρέα ο τότε απερχόμενος βρετανός πρεσβευτής στην Αθήνα Μπρουκς Ρίτσαρντς στον αντικαταστάτη του Ιαν Σάδερλαντ: Παρά το γεγονός ότι έχει έως σήμερα περάσει τη μισή ζωή του στην Αμερική, παραμένει Έλληνας μέχρι τα άκρα των δακτύλων του και συμπληρώνει: «Δεν νομίζω ότι μπορεί να θεωρείται σοσιαλιστής. Είναι όπως ο Θεμιστοκλής, ο οποίος, αφού έσωσε την πόλη-κράτος της Αθήνας από τους Πέρσες, αυτομόλησε στον εχθρό, ή όπως ο Καραϊσκάκης ο οποίος στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου έλεγε: "Όποτε θέλω είμαι άγγελος και όποτε θέλω είμαι διάβολος". Η εχθρότητα που έχει εναντίον της Αμερικής και του ΝΑΤΟ είναι θεμελιώδης. Το όραμά του είναι για μιαν Ελλάδα αδέσμευτη, ουδέτερη, που θα μπορεί να ζει με τις δικές της δυνατότητες και με τα πετροδολάρια του Καντάφι».

Κατά την ίδια περίοδο οι βρετανοί διπλωμάτες ασχολούνται με την επίδραση που είχε για τη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το αποτέλεσμα των εκλογών του 1977. Ο βρετανός πρεσβευτής έγραφε προς το Λονδίνο, επικαλούμενος και πάλι συνομιλία του με τον Κ. Τσάτσο, ότι ο τότε πρωθυπουργός είχε πικραθεί από την έκβαση των εκλογών και το γεγονός αυτό είχε επιδράσει στη συνοχή του κυβερνώντος κόμματος. Αν και η βρετανική πρεσβεία τηρεί επιφυλακτική στάση στο θέμα αυτό, αναγνωρίζει ότι οι εκλογές του 1977 ήταν μάλλον οι τελευταίες για τον Καραμανλή και αυτό θα έχει μελλοντικά επιπτώσεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Οι Βρετανοί θεωρούν ότι σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει στην ελληνική πολιτική ο κ. Μητσοτάκης, κυρίως διότι θεωρείται ίσως ο μοναδικός που μπορεί να αντιπαρατεθεί με τον Παπανδρέου, αν και το όνομά του έχει εμπλακεί σε υποθέσεις οικονομικής διαφθοράς- χωρίς πάντως να υπάρξουν αποδείξεις.

Διαβάστε κι αυτά:

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=248656

Αρχείο Φόρεϊν Όφις Ο Ανδρέας Παπανδρέου στο μικροσκόπιο των Βρετανών

«Αρετές και ελαττώματα των Ελλήνων» αποτιμά ο πρέσβης...

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 31/12/2008 13:08:04

  Από τις εκτιμήσεις του πρεσβη για τους Ελληνες φαίνεται γιατί η Αγγλία έγινε αυτοκρατορία.

 2. KaryID avatar
  KaryID 31/12/2008 13:23:55

  Και από τις δικές σου εκτιμήσεις Ψυχραιμία επιβεβαιώνεται το ΑΓΓΛΟΣΑΞΩΝΙΚΟ ΣΟΥ ΦΛΕΓΜΑ.

 3. fantomas avatar
  fantomas 31/12/2008 13:29:20

  ΑΣΧΕΤΩΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ....... ΕΝΔΙΑΦΕΡΩΝ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ (ΟΣΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ) ΤΟ ΠΩΣ ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ!!

 4. Jimmy l avatar
  Jimmy l 31/12/2008 13:45:53

  Aμετανοητοι Εγγλεζοι!!

 5. donaE avatar
  donaE 31/12/2008 14:04:50

  @2KaryID Θυμασαι που λεγαμε για τις ψυχωσεις των λαων σε αλλη αναρτηση.Διαβασες τι λεει ο πρεσβης για μας?Εγω νομιζω οτι εχει δικιο,και εχουμε δικιο.

 6. KaryID avatar
  KaryID 31/12/2008 14:07:39

  @donaE: αυτά που γράφει η ανάρτηση δεν τα βρίσκω υπερβολικά, καθόλου, τα αρχεία του φόρεϊν όφις θέλω να τα διαβάσω στο link που δίνει εδώ, μια μικρή πλακίτσα όμως στον πολύ άξιο Ψυχραμία μου επιτρέπετε;

 7. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 31/12/2008 14:10:58

  @ Eλεύθερη η πλάκα Κάρυ.Αλλωστε και εγώ έχω αυτά τα ελαττώματα που περιγράφονται και προσπαθω να τα καταπολεμησω.

 8. donaE avatar
  donaE 31/12/2008 14:24:50

  Ο ψυχραιμια ειναι ονομα και πραγμα.

 9. KaryID avatar
  KaryID 31/12/2008 14:25:39

  Ψυχραιμία: μην αυτομαστιγώνεσαι τόσο. Η Ελλάδα μας είναι υπέροχη. Καλή πρωτοχρονιά και σε σένα και στη DonaE εύχομαι να περάσετε με ηρεμία, υγεία και με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

 10. donaE avatar
  donaE 31/12/2008 14:27:45

  Καλη χρονια, να εχουμε.

 11. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 31/12/2008 14:36:12

  Έδω και δυο-τρία χρόνια, όποτε βλέπω σε φωτογραφία τον Α. Παπαντρέου, κάπως μου έρχεται, σαν μια ανάγκη αναστεναγμού στο στέρνο. Ξέρω οτι έκανε λαϊκίστικη πολιτική μέχρι αηδίας, ξέρω οτι κατηγορείται (όχι και τόσο αβάσιμα) ως «πράκτορ», ξέρω οτι ήταν σε πολύ μεγάλο βαθμό επιζήμιος για την πορεία της χώρας μου. Αλλά ναι. Όσα βίντεο βλέπω με συνεντεύξεις και ομιλίες του (ήμουν μπόμπιρας όταν κυβερνούσε δεν τον θυμάμαι), δηλώνω οτι με γοητεύει. Αν ψήφιζα στην εποχή του θα την είχα πατήσει κι εγώ ως ψηφοφόρος μαζί με τα υπόλοιπα εκατομμύρια ανθρώπους. Είχε απίστευτη γοητεία που με αγγίζει ως άνθρωπο. Μπορώ να καταλάβω εκείνους που στην εποχή μας, παρ’ όλες τις χοντράδες έκανε, αντί να πούνε «ά βρε Καραμανλή πρεσβύτερε να ζούσες σήμερα», λένε «α ρε Αντρέα, που είσαι». Και δεν απαξιώνω καθόλου τον Καραμανλή τον θείο. Αυτόν τον σέβομαι. Ο Αντρέας όμως με γοητεύει. Ισχυρότερο συναίσθημα το δεύτερο, γι αυτό την πατήσανε όλοι μαζί του.

 12. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 31/12/2008 14:54:14

  Δυστυχώς δεν έχουμε ασχοληθεί ως λαός με το Κυπριακό πρόβλημα όσο και όπως αρμόζει. Τα στοιχεία του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών αποτελούν σημαντικό δεδομένο για τη μελέτη του προβλήματος. Το Βήμα κάνει μόνιμα αναφορές κατά καιρούς σε αυτά τα στοιχεία. Με αυτή την έννοια τα αντίστοιχα φύλλα της εφημερίδας αποτελούν πηγή για ιστορική έρευνα.
  Αναφορικά με τα πρόσωπα που καθόρισαν την πρόσφατη ιστορική πορεία του τόπου υπάρχει άφθονο αρχειακό και βιβλιογραφικό υλικό. Όσοι έχουμε κάποια ηλικία, αναμφίβολα δεν μπορούμε να διαθέτουμε την απαραίτητη αποστασιοποίηση στην αξιολόγηση τους. Το ερώτημα είναι κατά πόσο οι νεώτεροι θα έχουν το ενδιαφέρον να αχοληθούν με αυτά.

 13. donaE avatar
  donaE 31/12/2008 15:02:25

  @11Δεν θυμαμαι τοτε που βγηκε να γοητευε,γιατι υπηρχανε πολλες προσωπικοτητες που τον επισκιαζανε.Ητανε κοντα η χουντα και ο εμφυλιος αν θες,ακομα και τα γεγονοτα του '65 και ο κοσμος δεν πιστευε σε αυτα.Αλλα εταζε πολλα και εδωσε χωρο σε πολλους.Αυτο ητανε πιο 'γοητευτικο',λυπαμαι.

 14. leon avatar
  leon 31/12/2008 15:05:16

  Δυστυχως η ιστορια γραφεται απο τους νικητες.
  Οσοι δεν ζησαμε τις καταστασεις μπορουμε μονο να διαλεξουμε τι θελουμε να πιστευουμε...

 15. leon avatar
  leon 31/12/2008 15:11:40

  Αναρωτιεμαι πως κρατηθηκε εν ζωη το foreign office τοσο καιρο με φακελους για τον τρισκαταρατο δρακουμελ στα αρχεια του!
  Μηπως αναφερει και το ιστορικο "Αυτος δεν ειναι ανθρωπος. Αυτος τα θελει ολα για τον εαυτο του και μια μερα θα μας καταστρεψει" που ειπε για τον ακατανομαστο ο Κωσταντινος Καραμανλης?

 16. tiramola avatar
  tiramola 31/12/2008 15:19:22

  Δηλαδη ξενοδακτυλε μονο η γοητεια σου εχει μεινει απο τον Αντρεα?
  Πρεπει καποιος μεγαλυτερος να σε ενημερωσει για τις πρωτες εκατο μερες της κυβερνησης του....
  Να καταλαβεις τι σημαινει πραγματικη πολιτικη εφαρμοσμενη στην πραξη...
  Τα περι "πρακτορος" , αυτοι που τα διαδιδουν θα πρεπει καποτε να μας πουν αν γνωριζουν καποια δραστηριοτητα του που να το αποδεικνυει...
  Τα περι λαικισμου...οπως ειπες ησουν πολυ μπομπιρας τοτε...

 17. tiramola avatar
  tiramola 31/12/2008 15:26:40

  1η ΜΕΡΑ (18/10/1981): Οι πρώτες δηλώσεις Ανδρέα: «Θα σταθούμε στο συμβόλαιο τιμής με το λαό και θα προχωρήσουμε βήμα βήμα στο όραμα του σοσιαλισμού με εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική απελευθέρωση… Θα είμαστε κυβέρνηση όλου του λαού που θέλει να οικοδομήσει στα λάθη του παρελθόντος και στην συμφιλίωση».

  5η: Ο Ανδρέας συστήνει σε όλους τους υπουργούς να αρχίσουν την προεργασία για τη διάλυση των 2500 περίπου γραφειοκρατικών επιτροπών και συμβουλίων. Αναλαμβάνει ο ίδιος το υπ. Αμυνας.

  6η: Εξαγγέλλεται η νομοθετική αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης. Με παρέμβαση του υπ. Δικαιοσύνης Αλεξανδρή λήγει η στάση κρατουμένων στις φυλακές Τίρυνθας. Θα ακολουθήσουν πολλές εξεγέρσεις για ανθρώπινες συνθήκες κράτησης. Ανακοινώνεται ο καθαρισμός των ρεμάτων.

  7η: Μέτρα μεταβολής της λειτουργίας της κυβέρνησης. Καταργείται το μικρό υπουργικό συμβούλιο, ορίζονται πρεσβευτές εκτός διπλωματικού σώματος και περιορίζονται οι σπατάλες των αποστολών. Θεσπίζεται το πενθήμερο για τα Σώματα Ασφαλείας.

  9η: Συνέντευξη Ανδρέα στο αμερικανικό ABC για θέματα εθνικής κυριαρχίας. Ζητάει εγγυήσεις από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για τα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας και αναβάλλει τη συζήτηση για τις βάσεις για μετά την Πρωτοχρονιά.

  10η: Μετά από συνάντηση με Κυπριανού ο Ανδρέας δηλώνει ότι θα ανοίξει ο φάκελος της Κύπρου. Ανακοινώνεται η πρόθεση να καταργηθούν οι εξετάσεις για τα Λύκεια και οι Πανελλήνιες εξετάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ. Δηλώνεται ότι σταδιακά καταργούνται τα ράντζα στα νοσοκομεία, ενώ οι κλινικές θα πάψουν να είναι τα δοβλέτια των καθηγητών. Ο υπ. Συγκοινωνιών Γιαννόπουλος δηλώνει ότι θα ριχτεί φως σε όλα τα σκάνδαλα που αφορούν παράνομες χορηγήσεις αδειών (φορτηγών, λεωφορείων, πρατηρίων).

  13η: Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η κατάργηση των ΜΑΤ, με πρώτο μέτρο την απομάκρυνση των ΜΑΤ από τον Αχελώο (όπου επρόκειτο να δημιουργηθεί πετροχημικό εργοστάσιο και ήταν σε εξέλιξη συγκρούσεις). Ο υπ. Εμπορίου Ακριτίδης δηλώνει ότι θα γίνεται αυστηρός κοστολογικός έλεγχος στα βιομηχανικά και εισαγόμενα προϊόντα. Ο υπ. Δημ. Εργων Τσοχατζόπουλος εξαγγέλλει εξυγίανση των δημοσίων έργων με έλεγχο από κοινωνικοποιημένους φορείς.

  14η: Ο Ανδρέας δηλώνει ότι το έλλειμμα είναι 320 δισ. Θα εποπτεύει ο ίδιος το φορέα για την αντιμετώπιση του νέφους.

  16η: Ο υπ. Δικαιοσύνης Αλεξανδρής σχεδιάζει την παροχή αδειών εξόδου σε γυναίκες κρατούμενες.

  17η: Ο Ανδρέας υπόσχεται την κατάργηση του νόμου 1193/81 για τις πόρνες και απαντάει θετικά στα αιτήματά τους για περίθαλψη, κρατική προστασία κ.ά. Τον συγχαίρει το ΑΚΟΕ.

  18η: Σκληρή μάχη δίνεται στην ΕΟΚ για τα αγροτικά προϊόντα και ο Σημίτης δηλώνει ότι οι ελληνικές θέσεις μέχρι τότε ήταν ανύπαρκτες. Ανακοινώνει την αναγνώριση των αγροτικών συλλόγων και τη συμμετοχή συνεταιριστικών οργανώσεων στη διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας. Ο υπ. Παιδείας Μώραλης ανακοινώνει την κατάργηση των επιθεωρητών εκπαίδευσης και την προαγωγή των Ακαδημιών στα ΑΕΙ. Ο Ακριτίδης ζητάει έλεγχο στις τιμές των φαρμάκων από ορκωτούς λογιστές. Ο Ανδρέας εξαγγέλλει εξυγίανση των τραπεζών.

  19η: Με τηλεγράφημα Γεννηματά ματαιώνονται οι γιορτές μίσους (Δεκεμβριανά). Το οικονομικό συμβούλιο αποφασίζει άμεσα μέτρα για τον πληθωρισμό και τις επενδύσεις. Αυστηρό μήνυμα Κακλαμάνη να σταματήσουν οι απολύσεις έως ότου δημιουργηθεί νέο νομικό καθεστώς.

  20ή: Ο Σημίτης στις Βρυξέλλες πετυχαίνει ανώτερες τιμές για τους αγρότες. Καταργούνται οι χωματερές εσπεριδοειδών. Ο Τσοχατζόπουλος εξαγγέλλει το άνοιγμα του φακέλου Μόρνου με τα 14ετή σκάνδαλα και τη δίχρονη καθυστέρηση στο έργο. Με σειρά μέτρων τερματίζεται η εξαθλίωση στις φυλακές. Η Μελίνα εξαγγέλλει την ίδρυση εθνικού συμβουλίου κουλτούρας.

  21η: Ο Πεπονής αρνείται να επικυρώσει τη συμφωνία να "δοθεί" ο Θερμαϊκός στη SHELL. Θα προωθηθεί η ΔΕΠ και όχι οι ξένες εταιρείες. Στοπ στα έργα βιτρίνας από τον Τσοχατζόπουλο (εννοεί τη Λ. Συγγρού με τις δεντροφυτεύσεις). Ο Κουτσόγιωργας δηλώνει για τη δημόσια διοίκηση «ότι ο σατράπης θα γίνει υπηρέτης για το λαό» και ανακοινώνει ενιαίο μισθολόγιο, εκμηχάνιση λειτουργιών, εκδημοκρατισμό, διαδοχική ασφάλιση, διαχωρισμό μισθού από βαθμό, συνδικαλιστικές ελευθερίες, τιμαριθμική αναπροσαρμογή (ΑΤΑ), πενθήμερο, αύξηση στεγαστικών δανείων και συνυπηρέτηση για τους συζύγους.

  23η: Εξαγγέλλονται αυξήσεις μισθών κάθε τρίμηνο με την ΑΤΑ.

  25η: Με εντολή Σκουλαρίκη εγκρίνονται οι αιτήσεις επαναπατρισμού πολιτικών προσφύγων. Υπόσχεση για οριστική ρύθμιση του θέματος με αυτόματο τρόπο.

  26η: Ο Ανδρέας δηλώνει ότι τα πυρηνικά θα φύγουν από την Ελλάδα άσχετα με το τι θα κάνουν οι γείτονες. Θα δοθεί δυνατότητα οικονομικής αυτοδυναμίας στους Δήμους. Στη γραμματεία Τύπου σταματούν τα κονδύλια για 75 αργόμισθους. Ο Βερυβάκης καθιερώνει σχολική γιορτή την ημέρα του Πολυτεχνείου. Ο Τρίτσης υπόσχεται λύση για τα αυθαίρετα.

  27η: Στον εισαγγελέα η διοίκηση της ΕΡΤ επί ΝΔ για οικονομικές ατασθαλίες. Εκπρόσωποι αστυφυλάκων συμμετέχουν για πρώτη φορά σε σύσκεψη στο Υπουργείο.

  28η: Η κυβέρνηση αποφασίζει να γίνει η πορεία του Πολυτεχνείου μέχρι την Αμερικάνικη Πρεσβεία όπως είχε ζητήσει η ΕΦΕΕ. Ο Αλεξανδρής διατάσσει έρευνα για την απαράδεκτη κατάσταση στις φυλακές.

  30ή: Ο Τσοχατζόπουλος αποκαλύπτει υπέρβαση κατά 800% στο Μόρνο.

  31η: Ο Σημίτης επιμένει να γίνει δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΟΚ. Ο Ανδρέας ανακοινώνει αυξήσεις 20-22% στα κατώτατα όρια των αμοιβών.

  32η: Βέτο Χαραλαμπόπουλου στην ΕΟΚ υπέρ των Παλαιστινίων. Θα επιτραπεί ο συνδικαλισμός στα Σώματα Ασφαλείας. Ο Πεπονής εξαγγέλλει πρόγραμμα για τη μείωση του κόστους παραγωγής στη ΔΕΗ.

  33η: Η κυβέρνηση ματαιώνει την επίσκεψη Χέιγκ (υπ. Εξ. ΗΠΑ) και αναγγέλλει επίσκεψη Αραφάτ.

  34η: Επαναπροσλαμβάνονται οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ που απολύθηκαν μετά την απεργία του '80. Ο Γιαννόπουλος ανακοινώνει κάθαρση στην Ολυμπιακή.

  37η: Προγραμματικές δηλώσεις: α) Αυξήσεις μισθών και συντάξεων (76% οι αγροτικές συντάξεις). β) Μείωση φόρων. γ) Μείωση θητείας. δ) Ψήφος στα 18. ε) Πολιτικός γάμος. στ) Κατάργηση φακελώματος. Ανακοινώνεται η κατάργηση του αντεργατικού νόμου 330 και η καθιέρωση του πενθήμερου με 40 ώρες εργασίας.

  38η: Οχι του Ανδρέα στον 6ο Στόλο. Δεκτά μόνο τα βοηθητικά πλοία. Λαμβάνονται τα πρώτα μέτρα για το νέφος και 63 βιομηχανίες θα μειώσουν την παραγωγή τους κατά 30%.

  40ή: Ο Τρίτσης ανακοινώνει ότι οι βιομηχανίες θα φύγουν σταδιακά από την Αττική.

  41η: Μέχρι να γίνει δημοψήφισμα θα υπάρχει ειδική συμφωνία με την ΕΟΚ, δηλώνει ο Ανδρέας.

  46η: Ο Τρίτσης ανακοινώνει ότι όσα αυθαίρετα δεν είναι μόνιμη κατοικία θα γκρεμίζονται.

  47η: Ο Δρεττάκης δηλώνει ότι δεν υπάρχει κανένας νέος φόρος. Ο Αλεξανδρής αποφασίζει να γράφονται οι νέοι νόμοι στη δημοτική.

  49η: Δίνεται 6μηνη αναστολή στις εξώσεις και αύξηση 10% στα νοίκια. Δυνατότητα αναβολής αποκτούν όλοι οι σπουδαστές του εξωτερικού. Ο Μώραλης εξαγγέλλει αλλαγές στα βιβλία θρησκευτικών με στόχο να απαλλαγούν από μισαλλοδοξία και τυπολατρία.

  52η: Εξαγγέλλονται μέτρα για τις προβληματικές ιδιωτικές επιχειρήσεις, ώστε μην πεταχτούν στο δρόμο 50.000 εργαζόμενοι. Η Μελίνα ανακοινώνει ότι ηθοποιοί θα συμμετέχουν στις επιτροπές επιχορηγήσεων. Νομοσχέδιο για την ψήφο στα 18.

  54η: Δραματική νύχτα στο ΝΑΤΟ. Για πρώτη φορά δεν εκδίδεται κοινό ανακοινωθέν με βέτο Ανδρέα.

  58η: Ο Ανδρέας ανακοινώνει μέτρα για ενίσχυση στο εισόδημα μικρών και μεσαίων στρωμάτων.

  59η: Ο Αραφάτ στην Αθήνα. «Η Ελλάδα θα γίνει γέφυρα Ευρώπης και Μέσης Ανατολής», υπόσχεται ο Ανδρέας.

  60ή: Ο Δρεττάκης ανακοινώνει αυξήσεις 22-48% στους δημοσίους υπαλλήλους.

  63η: Ο Αλεξανδρής μελετάει την εγκατάσταση των δικαστηρίων στη σχολή Ευελπίδων.

  66η: Δίνεται χάρη στους φυλακισμένους αναρχικούς Κυρίτση, Μοίρα, Σκανδάλη. Με εντολή Ανδρέα καταργούνται οι αντιδημοκρατικοί νόμοι περί Τύπου και αναστέλλονται οι αντίστοιχες ποινές. Προωθείται το αυτόματο διαζύγιο στο νόμο για τον πολιτικό γάμο και η αποποινικοποίηση της μοιχείας.

  67η: Μέτρα Τρίτση: Κατάργηση του 947/76 για το ρυθμιστικό σχέδιο, αρχίζει η διαδικασία για το εθνικό κτηματολόγιο, η τοπική αυτοδιοίκηση γίνεται φορέας προγράμματος λαϊκής στέγης, ενώ επανεξετάζεται η δημιουργία μετρό και αεροδρομίου στα Σπάτα.

  68η: Ο Αλεξανδρής ανακοινώνει μείωση όλων των ποινών. Παύουν οριστικά οι διώξεις για τα αδικήματα του Τύπου.

  72η: Νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους από τον Κουτσόγιωργα και ολική αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης.

  73η: Αποφασίζεται το μέτρο μονών-ζυγών.

  74η: Ιδρύονται διμερείς επιτροπές με συμφωνία Σεραφείμ-Ανδρέα για συζήτηση του νομοσχεδίου περί πολιτικού γάμου, μοιχείας και εκκλησιαστικής περιουσίας.

  75η: Καταργούνται οι Πανελλήνιες και εξαγγέλλεται η εξαφάνιση της παραπαιδείας. Αποφασίζεται η εφαρμογή του μονοτονικού.

  80ή: Απολύεται από τον Ανδρέα ο υφυπουργός Φωτήλας για τη στάση του στην ΕΟΚ. Συμφώνησε για μέτρα εναντίον της ΕΣΣΔ στο πολωνικό ενώ είχε αντίθετες οδηγίες. Το υπ. Γεωργίας ζητάει την παραπομπή Βαρδινογιάννη και άλλων 17 για «οικοπεδοφαγία». Ο Αυγερινός ανακοινώνει ότι μέσα στο 1982 θα εφαρμοστεί στους γιατρούς ο θεσμός της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

  82η: Η Ελλάδα ματαιώνει στην ΕΟΚ τις κυρώσεις κατά της ΕΣΣΔ με διευκρινιστική δήλωση Χαραλαμπόπουλου. (Αντέδρασε οργισμένα η Ουάσινγκτον).

  83η: Εξαγγέλλονται μέτρα για την απασχόληση με νέα δάνεια-κίνητρα, διπλασιασμό πιστώσεων, μείωση κατά 2 μονάδες των επιτοκίων και επιδοτήσεις προσλήψεων νέων 18-30 ετών. Μελετάται η ίδρυση πρεσβείας της Κούβας στην Ελλάδα. Ιδρύεται Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή.

  84η: Λάζαρης και Πεπονής ανακοινώνουν την ίδρυση κρατικών βιομηχανιών χάλυβα, αλουμινίου, νικελίου ώστε η Ελλάδα να περάσει από τη μεταπρατική στη βαριά βιομηχανία.

  88η: Ο Ανδρέας ανακοινώνει την αποστρατιωτικοποίηση της ΥΕΝΕΔ μέσα στο 1982. Βίαιη επέμβαση των ΜΑΤ για την απομάκρυνση των καταληψιών σπιτιών.

  91η: Οριστικοποιούνται τα μέτρα για την αντιμετώπιση του νέφους.

  96η: Ο Κουτσόγιωργας ανακοινώνει 10 νέα μέτρα για τη δημόσια διοίκηση. Ο Τρίτσης ανακοινώνει τον τερματισμό των εγκαταστάσεων βαριών βιομηχανιών στο Θριάσιο. Ο Κακλαμάνης δηλώνει ότι λίγες μέρες απομένουν στον αντεργατικό νόμο 330. Ο Νικολάου ως αντιπρόεδρος της επιτροπής των Πανευρωπαϊκών Αγώνων δηλώνει ότι σε λίγους μήνες έγιναν όσα δεν είχαν γίνει στα 4 χρόνια από την ανάληψή τους.

  97η: Μετά τη σύγκρουση στην Ιερά Σύνοδο μεταξύ Σεραφείμ και Αμβρόσιου για το νομοσχέδιο που αφορά τον πολιτικό γάμο και τη μοιχεία ο Αλεξανδρής δηλώνει ότι σταματάει η συζήτηση με την εκκλησία. Πρωταγωνιστεί ο Δημητριάδος Χριστόδουλος.

  100ή: Ο Δρεττάκης ανακοινώνει αυξήσεις ως 88% στις συντάξεις δημοσίου με αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Μέτρα χρηματοδότησης των Δήμων από τον Γεννηματά.
  (Ελευθεροτυπία, 14/3/2004)

 18. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 31/12/2008 15:31:53

  Ζητώ συγνώμη αν προσβάλω αρκετούς με αυτό που θα πω, αλλά προσωπική μου άποψη είναι οτι η ποιότητα των ανθρώπων που «την πάτησαν» μαζί του, ήταν ανώτερη από τους εξυπνότερους που εξ’ αρχής δεν τον είδαν με καλό μάτι. Ειλικρινά μπράβο για το ένστικτό τους, μπράβο τους για την εξυπνάδα τους αλλά παρατηρώ οτι προτιμώ συνήθως να κάνω παρέα με τους πρώτους. Κι ας αποδείχθηκε λάθος η επιλογή τους στην πράξη μετά εορτής. Και μιλώ για τους ψηφοφόρους του ’81 όταν ήμουν ακόμα στην κοιλιά της μάνας μου. Όσοι επέμεναν να τον ψηφίζουν κι αργότερα με χέρια και με πόδια, αποτελούν διαφορετική περίπτωση. Η αφέλεια έχει και όρια.

 19. tiramola avatar
  tiramola 31/12/2008 15:34:15

  Αλλες εποχες...
  Σου σηκωνεται ομως η τριχα καγκελο οταν τολμησεις να κανεις συγκρισεις με τους σημερινους πολιτικους...

 20. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 31/12/2008 15:34:52

  tiramola εσένα μόνο αυτές οι "100 μέρες" σου έμειναν? Την εισήγηση του «προγράμματος των 100 ημερών του Αρσένη» που ποτέ όμως ο Αντρέας δεν εφάρμοσε γιατί την παραβλέπεις?

 21. leon avatar
  leon 31/12/2008 15:41:03

  Μπλα μπλα μπλα...
  Ολο λογια...
  Οι πρωτες 100 ημερες επανιδρυσης του ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ κρατους ηταν αυτες...

 22. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 31/12/2008 15:41:28

  Και σε καμία περίπτωση δεν λέω οτι έκανε μόνο ζημιές. Τον ευγνωμονούμε για ορισμένα πράγματα και αυτό το λεω και εγώ που πληρώνω σπασμένα του σήμερα.
  Τέλος πάντων, από εδώ και πέρα ότι αντίδραση εισπράξω θα είναι δικαιολογημένη και δεν θα αμυνθώ, γιατί φταιω. Ίσως δεν έπρεπε να ανοίξω αυτή την κουβέντα, εκτρέπει την συζήτηση από την αρχική ανάρτηση και μάλιστα προς χιλιοειπωμένες αναλύσεις επί αναλύσεων για το άτομό του.

 23. tiramola avatar
  tiramola 31/12/2008 15:42:38

  Ποσο χρονων εισαι λεον που λες "ολο λογια"...?

 24. donaE avatar
  donaE 31/12/2008 15:45:24

  @18 Καλα ξενε δακτυλε μη μας κανεις παρεα.Αν θες να μιλας ρομαντικα,τοτε θα μονολογεις.

 25. leon avatar
  leon 31/12/2008 15:46:37

  αρκετων για να μπορω να πω πως εχω ζησει την επανιδρυση αυτη...
  Τουλαχιστον εγω κατι λεω...ενω τις 100 μερες δε μας τις λες εσυ αλλα η Ελευθεροτυπια! Εγω ειμαι "ολο λογια" τελικα?

 26. none avatar
  none 31/12/2008 15:49:41

  @15leon

  “Αυτος δεν ειναι ανθρωπος. Αυτος τα θελει ολα για τον εαυτο του και μια μερα θα μας καταστρεψει” που ειπε για τον ακατανομαστο ο Κωσταντινος Καραμανλης?
  ===


  Ρήση πολύ επίκαιρη, εν όψει ανασχηματισμού, σεναρίων συγκυβέρνησης, ανοικτών εθνικών θεμάτων,καθώς και των πολλαπλών απογόνων... ΟΛΩΝ με πολιτικές φιλοδοξίες!
  Αυτή η οικογένεια έναν επιστήμονα, έστω καλλιτέχνη ΔΕΝ μπορούσε να βγάλει; ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ πολιτικοί; Τοοοοοοσο επικερδές επάγγελμα το αξιολογούν;

 27. leon avatar
  leon 31/12/2008 15:53:16

  @ none
  Και ομως ειναι...

 28. none avatar
  none 31/12/2008 15:58:37

  @leon
  Eκτιμώ εκείνους τους πολιτικούς, που εισέρχονται στην πολιτική εύποροι για να βγουν άποροι.. Αυτοί οι πολιτικοί γνωρίζουν το καθήκον τους !
  Υπάρχουν ακόμη κάποιοι από αυτούς...Ας τους αναζητήσουμε κι ας σταθούμε πλάι τους. Ξέρουν να μας εκπροσωπήσουν καλύτερα...χωρίς εκβιαστικά ανταλλάγματα για μας, τις οικογένειές μας, τη χώρα μας!

 29. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 31/12/2008 15:59:02

  donaE στην διατύπωση της επίμαχης φράσης που δικαιολογημένα σε έθιξε, υπάρχει και η διευκρίνιση «συνήθως».

 30. donaE avatar
  donaE 31/12/2008 16:05:50

  @ 29 Ξένος Δάκτυλος Καλη χρονια να εχεις.

 31. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 31/12/2008 16:07:51

  Επίσης..

 32. leon avatar
  leon 31/12/2008 16:19:39

  Μιλας με σιγουρια...
  Αν πραγματι υπαρχουν ποιοι ειναι? Κια γιατι να τους αναζητησουμε αφου ξερουμε ποιοι ειναι?
  Η γνωμη μου ειναι οτι η πολιτικη διαφθειρει και τον καλυτερο σε προθεσεις ανθρωπο. Οποτε το να μπεις απορος και να βγεις ευπορο μου φανταζει μονοδρομος...

 33. none avatar
  none 31/12/2008 16:30:18

  @leon
  Το "αναζητήσουμε" αφορά τον καθένα μας, ανάλογα με το κόμμα εκείνο, που τον εκφράζει καλύτερα. Δημοκρατία έχουμε. Οι αφορισμοί τύπου "όλοι οι μενεξελί είναι κλέφτες" απλώς αποπροσανατολίζουν.

  "η πολιτικη διαφθειρει" λες. Νομίζω σωστότερο θα ήταν,να πούμε, ότι "η εξουσία διαφθείρει" τον έτοιμο να χαλαστεί...

 34. leon avatar
  leon 31/12/2008 16:39:35

  Ισως να ακουγομαι αφοριστικος...δεν ειναι επιδιωξη μου.
  Και να ημουν ομως δεν πιστευω πως αποπροσανατολιζει αυτη η αποψη. Τουλαχιστον οχι αυτους που δεν ειναι ετοιμοι να αποπροσανατολιστουν (κατα τον ετοιμο να χαλαστει).
  Τελος η πολιτικη ειναι εξουσια που δινει ο λαος σε συγκεκριμενα ατομα να νομοθετους για αυτον. Οποτε ειτε πεις πολιτικη ειτε εξουσια, ενα και το αυτο.
  Χρονια πολλα σε ολους τους συνομιλητες του ιστολογιου.
  Καλη και δημιουργικη νεα χρονια.
  Απο αυριο τα σπουδαια παλι...

 35. none avatar
  none 31/12/2008 16:49:36

  Εξουσία μπορεί να θεωρεί, ότι έχει τις, επειδή είναι προιστάμενος περισυλλογής ξηρών καρπών στην έρημο...Σαν έτοιμος να χαλαστεί, σίγουρα απο τη σοδιά όλο και κάτι θα κρατάει για την πάρτι του...
  Αυτή η θέση εξουσίας,όμως, δεν εξισώνεται με εκείνη του κοινοβουλευτικού πολιτικού....περί ου κι η συζήτηση!

  Καλή σου χρονιά, με πολλά όμορφα κι αληθινά...

 36. Orestios avatar
  Orestios 31/12/2008 17:01:26

  @ tiramola
  Μας έφτιαξες την μέρα με την σημερινή παλινδρόμησή σου. Ευτυχώς, για να θυμηθούμε τι λεγόταν τότε και τι έγινε στην πραγματικότητα. Άντε φίλε tiramola, ευτυχισμένο το 1982!

 37. none avatar
  none 31/12/2008 17:09:57

  @orestios
  82 83 84 85...ωραίες χρονιές, δυναμικές, δημιουργικές, διαφορετικές, ....
  Μετά άρχισε η κατρακύλα, που φτάνει μέχρι ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 31 12 2008!

 38. Orestios avatar
  Orestios 31/12/2008 17:23:34

  @ none
  Δεν τις έζησα τότε και δεν τις ξέρω τις χρονιές. Η ρητορική τους δεν διαφέρει από την σημερινή πάντως. Εσύ κατάλαβες ότι η κατρακύλα άρχισε μετά. Εγώ σαν παρατηρητής καταλαβαίνω ότι το σλάλομ αρχικά είναι ομαλό, μετά ακολουθεί η κατρακύλα! Αν ο σκιέρ (Παπανδρέου) είναι καλός τα καταφέρνει και ισορροπεί, αν όχι....... τότε αλλοίμονο στους ιθαγενείς.
  Ο tiramola μάλλον ήταν από τους χειροκροτητές αυτού του απίστευτου σλάλομ.

 39. sfirao kleftika avatar
  sfirao kleftika 31/12/2008 18:12:57

  Kαλα ρε συνφορμιτες η Ελλαδα ΔΕΝ ειχε ΠΟΤΕ εναν κυβερνητη που να ηταν αποδεκτος απο ΟΛΟΝ τον λαο ?

 40. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 31/12/2008 18:29:13

  #39 Είχε. Έναν και μοναδικό. Αλλά τον έφαγαν μπαμπέσικα κάποιος Κωσταντής και ένας Γιώργης έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο.

 41. sfirao kleftika avatar
  sfirao kleftika 31/12/2008 18:39:27

  Τι μοναδικο ειχε αυτος ο ανθρωπος ? Η ηταν αλλος ο λαος τοτε ?

 42. neilos avatar
  neilos 31/12/2008 18:52:43

  Τι να λένε οι Δεξιοί, ένας ήταν ο πραγματικός ΗΓΕΤΗΣ ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. Τα παιδάκια που ήταν αγέννητα τότε δεν γνωρίζουν τι κράτος τρομοκρατίας παρέλαβε ο Ανδρέας και τι παρέδωσε. Στο μυαλό τους είναι το μίσος που αναπαρήγαγαν οι γονείς τους κάποιοι αφελείς δεξιοί που θεωρούν σωστό να ψηφίζουν ότι και to κεφάλαιο, ...οι πλούσιοι, Μπράβο τους. Δηλαδή οι λεφτάδες που θέλαν να μεταβιβάσουν την αμύθητη περιουσία τους στα παιδιά και εγγόνια τους χωρίς μεγάλη οικονομική επιβάρυνση (φόρο κληρονομιάς) βάλαν τον καταλληλότερο να φτιάξει τον σχετικό νόμο και φυσικά τα έσοδα που έχανε το Κράτος από αυτό επέβαλε με το ΕΤΑΚ να το πληρώνει όλος ο κόσμος ακόμη και η φτωχή γιαγιά του ΟΓΑ στο χωριό και μάλιστα χειροκροτούσαν κιόλας. Η αφέλεια και η βλακεία μερικών - μερικών δεν έχει όρια.

 43. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 31/12/2008 18:54:04

  Από όσα γνωρίζω, ήταν ο μοναδικός άνθρωπος που λειτουργούσε την ιδιότητά του με μέθοδο και τρόπους που θα ζήλευε και ο Garry Kasparov, σε συνδυασμό όμως με βαθιά, ειλικρινή και αγνή αγάπη προς τον λαό που κυβερνούσε. Οι μόνοι που δεν τον χώνεψαν, ήταν κάποιες φατριές πρώην «καπεταναίων» που αξίωναν, νταϊλίκι, κυβερνητικούς θώκους. Αυτούς βρήκε απέναντί του και όποιες «άστοχες» κινήσεις έκανε, είχαν ως αφετηρία αυτή τη σημαντική λεπτομέρεια.
  Ο λαός τότε ήταν αυτός που είναι και σήμερα, αλλά με τα θετικά και αρνητικά σημεία που τον περιγράφουν σαφώς πιο έντονα χρωματισμένα και εξόφθαλμα. Λόγο εποχής και συνθηκών.

 44. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 31/12/2008 19:25:24

  Neilos ως «αγέννητος» της προ-Αντρέα εποχής, έχω να σου πω οτι από δεξιούς προέρχομαι, δεξιός όμως εγώ δεν είμαι –έχω ξαναπεί οτι έως τώρα, ρίχνω άκυρο στις βουλευτικές. Αν το «βλακεία και αφέλεια» πάει σε εμένα, δεν θα απαντήσω επ αυτού, θα με κρίνει η ζωή η ίδια στην πράξη.
  Το τι πληγές άφησε η (εν μέρη θετική) πολιτική του, δεν χρειάζομαι το μπιρμπίλισμα των γονιών μου για να το διαπιστώσω, εξ’ άλλου σπανίως τους άκουγα σε αυτά τα ζητήματα διότι ντρέπομαι που ως σόι κι απ τις δυο πλευρές, ήμασταν οικονομικά ευνοημένοι επί χούντας. Και δεν σέβομαι τις απόψεις τέτοιων ανθρώπων για πολιτειακά και κοινωνικά θέματα. Βέβαια από τη στιγμή που οι πάνες, οι ταλκ και οι παιδικές κρέμες που έτρωγα προέρχονται από αυτούς, θα ήταν άτιμο ως γιος να εναντιωθώ τώρα ανοικτά απέναντι στις πολιτικές επιλογές τους. Οι γονείς μου είναι γονείς μου. Άλλη σφαίρα. Δεν είναι ούτε απλοί «συνάνθρωποι» ούτε γενικώς και αορίστως «συμπολίτες μου» για να μου επιτρέπετε να καταφερθώ εχθρικά απέναντι στο «είναι» και τα «πιστεύω» τους. Ευτυχώς που τουλάχιστον το ρεπερτόριο δεν είχε μαυραγορίτες και δοσίλογους αλλά απλές, παθητικές απολαβές περιουσιακών οφελών από τις εξελίξεις τις εποχής. Αλλιώς θα ντρεπόμουν τρίδιπλα. Αυτά.

 45. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 31/12/2008 19:47:02

  Η πορεία της Ελλάδος κρίθηκε στις εκλογές του 1977.
  Ολοι γνωριζαν ότι από τη στιγμή που αποκαταστάθηκε η δημοκρατία αργά η γρήγορα ενα μη-δεξιο κόμμα θα ερχόταν στην εξουσία.Το ερώτημα ήταν τι είδους θα ήταν αυτό το κόμμα.
  Οι εκλογές του 1977 ήταν αποφασιστικές.Με την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ επί της ΕΔΗΚ στο χώρο του κέντρου και του ΚΚΕ επί του ΚΚΕεσωτ. στο χώρο της αριστεράς φθάσαμε στην επικράτηση αντιευρωπαικών απόψεων στον εκτός δεξιάς χώρο.
  Η Ελλάδα δεν θα ακολουθούσε την πορεία της Ισπανίας και της Πορτογαλίας αλλά μια δική της κατεύθυνση.
  Η στρατηγική του Ανδρέα ήταν η εκμετάλλευση του γεωστρατηγικού γεγονότος ότι η Ελλάδα έφραζε την έξοδο του Συμφωνου της Βαρσοβίας στη Μεσόγειο ώστε απειλώντας με διάσπαση το ΝΑΤΟ να αποσπά χρήματα από τους Δυτικούς και να τα μοιράζει στο λαό.
  Αυτό όμως μπορούσε να γίνεται μόνο όσο υπήρχε ανατολικό μπλοκ και η εμφάνιση Γκορμπατσώφ ανέτρεψε τα δεδομένα.Μετά το 1989 αυτά που έγιναν δε ξαναγίνονται.
  Πιστεύω ότι ο ίδιος ο Ανδρέας αν πρόβλεπε την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ θα ακολουθούσε άλλη πολιτική.Η πολιτική Σημίτη αν ακολουθείτο από το 1981 με πολύ λιγότερες θυσίες και λιτότητα θα είχε σήμερα την Ελλάδα πολύ πιο μπροστά.Ανετα μπορούσε να κάνει τα ίδια σε συμβολικά θέματα (αναγνωριση Εθνικής Αντίστασης,πολιτικός γάμος κλπ) και να είναι πιο συγκρατημένος στα οικονομικά.Ο λαός ήταν έτοιμος και για θυσίες για ένα καλύτερο μέλλον.
  Το 1982 ψηφίσθηκε ο νόμος - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια που όλες οι κυβερνήσεις από τότε αγωνίζονται να καταργήσουν και δεν μπρούν.
  Το 1984 ψηφίσθηκε το ενιαίο μισθολογιο στο Δημόσιο που κατηργησε την ιεραρχία και ουσιαστικά εξασφάλισε στους υπαλλήλους ότι θα παίρνουν τα ίδια λεφτά ανεξάρτητα απόδοσης και θέσης.
  Αυτά και μόνο είναι ενδεικτικά της αντίληψης για τα πράγματα που υπήρχε.
  Το 1993 ο Ανδρέας επέστρεψε τελείως αλλαγμένος και ήταν αυτός που άρχισε με υπουργό τον Αλέκο Παπαδόπουλο τη λιτότητα που οδήγησε στην είσοδο στο ευρώ.Ηξερε ότι μετά την κατάρρευση των Σοβιετικών δε γινόταν αλλιώς.Αν όμως από το 1981 είχε ακολουθηθεί εκσυγχρονιστική πολιτική το χρεος δεν θα είχε ανέβει και ίσως να μη χρειαζόταν λιτότητα.

 46. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 31/12/2008 19:54:01

  "Textbook" περίπτωση λαοπλάνου και δημεγέρτη.
  Μιλάω εξ ιδίας πείρας.
  Το τι έμελλε να ακολουθήσει, μέχρι και σήμερα, φάνηκε απο το 81.

 47. donaE avatar
  donaE 31/12/2008 20:06:54

  @44 Ξένος Δάκτυλος Και οι αριστεροι οταν ειναι να βγαλουνε λεφτα το ιδιο κανουνε.Ε, οχι και να ντρεπεσαι.Απο το '80 και μετα ζησαμε το απολυτο μηδεν σε επιπεδο ιδεολογιας,οσα ξεραμε δεν ειχαν πια νοημα.Αλητεια εκατερωθεν.

 48. sfirao kleftika avatar
  sfirao kleftika 31/12/2008 20:33:25

  @43"Ο λαός τότε ήταν αυτός που είναι και σήμερα" ,εδω σε πιανω αδιαβαστο ξενε δακτυλε .

 49. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 31/12/2008 20:53:38

  #48 Τηρουμένων των αναλογιών πάντοτε. Και στα θετικά αλλά και στα αρνητικά όπως προείπα. Μια έστω και πρόχειρη ανάγνωση της νεο-ελληνικής ιστορίας, δείχνει οτι ο βασικός, συλλογικός μας ιδιοσυγκρασιακός άξονας ως έθνος, δεν έχει αλλάξει στον κορμό του. Και στο προκείμενο που εξετάζουμε εδώ, όπως από ιδρύσεως του κράτους μας ο λαός με την ηγεσία κάνουν αλισβερίσια αλήτικα, μικροπολιτικά από τη μια πλευρά και κοντόφθαλμα συμφεροντολογικά από την άλλη, έτσι συμβαίνει και τώρα. Λαμογιάρουμε μαζί τους, λαμογιάρουν κι εκείνοι μαζί μας. Fair enough. Το θέμα είναι πιο από τα δυο μεγέθη κάποια στιγμή θα πάρει την απόφαση να αλλάξει στάση.

 50. λαπ avatar
  λαπ 31/12/2008 21:07:53

  @ ψυχραιμια
  "συμβολικά θέματα (αναγνωριση Εθνικής Αντίστασης,πολιτικός γάμος κλπ)"

  Δεν είναι "συμβολικά θέματα". Είναι ουσιαστικά θέματα. Η δεξιά πάντα άφηνε ομάδες στο περιθώριο, με μεγαλύτερη "ομάδα" τις.. γυναίκες(σα δε ντρέπονται οι φαλλοκράτες) που ήταν αναγκαίο να έχουν ίσα δικαιώματα. Στα υπόλοιπα συμφωνώ.

 51. none avatar
  none 31/12/2008 21:09:52

  @45
  Ψυχραιμία
  Το 1993 ο Κυριαζίδης, τι ρόλο έπαιζε στα οικονομικά της χώρας;

 52. sfirao kleftika avatar
  sfirao kleftika 31/12/2008 21:14:00

  @49 Δηλαδη η τσιπουρα βρωμα ισομερως και απο τα δυο της ακρα ?

 53. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 31/12/2008 21:38:30

  @ λαπ
  Δεν έχω πρόβλημα να τα ονομάσεις ουσιαστικά.
  Εννοούσα μη-οικονομικά.

  @none
  Δεν ξέρω,γραψε εσύ.

 54. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 31/12/2008 22:16:21

  @sfirao kleftika

  Όχι η τσιπούρα βρωμάει από το κεφάλι πρώτα, γιατί εκεί βρίσκονται τα ματωμένα βράγχια από όπου αναβλύζει η δυσοσμία του υπόλοιπου ψαριού. Το οποίο λόγο του γεγονότος οτι εκτός από το κεφάλι δεν έχει καμία σημαντική οπή πουθενά αλλού και το δέρμα του είναι σχεδόν αδιαπέραστο από τον αέρα, μυρίζει ανεπαίσθητα σε σχέση με το κεφάλι. Άλλο η τσιπούρα όμως, άλλο το μέγεθος «έθνος». Η παροιμία με ψάρια και κεφάλια έχει παραφορεθεί απαλλάσσοντας βολικά τον κυρ-Ανέστη με το κασκέτο, την κυρα Τασία με τα μπικουτί, τον Τάκη με τα τσόκαρα και το τάβλι στο χέρι, την Βίκυ με τα extension, εμένα κι εσένα από τις ευθύνες που μας αναλογούν.
  Και δεν εξετάζω τώρα αν το καρπούζι των ευθυνών είναι κομμένο στη μέση ή παραδίπλα. Αυτό που παρατηρώ είναι οτι όταν κάνουν μαλακίες που μας συμφέρουν, το βουλώνουμε λέγοντας «ρε φάε χάμω τώρα να ντερλικώσεις, στο κάτω-κάτω ο αναμάρτητος πρώτος τω λίθω». Αν δεν μας συμφέρουν, επικαλούμαστε υποκριτικά την έλλειψη ηθικής ακεραιότητας που χαρακτηρίζει τις ηγεσίες. Λες και οι ηγεσίες κατεβαίνουν από τον ουρανό. Όχι οτι άλλοι «σοβαρότεροι» σε αυτά λαοί δεν το κάνουν καθόλου, αλλά εμείς είμαστε για όσκαρ. Εντελώς.

 55. ataktos avatar
  ataktos 01/01/2009 18:09:29

  το ποιο εκλπληκτεικο ειναι οτι to foren oficc δημωσιευει για Πολωνια για την περιοδο 1983-4 και εμας για μουμουυλουκους ΄μας εχουν ακομα ακομα των παπατζιδων και καρα...χα χα χα

 56. none avatar
  none 01/01/2009 22:55:24

  ΤΕΤΟΙΑΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΩΡΑ.

  Κώστα με ακούς....;

  Γιώργο καταλαβαίνεις..;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.