#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/10/2012 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Τρενάρουν» τις αποφάσεις για την Ελλάδα επειδή θέλουν συμφωνία-πακέτο Ελλάδας, Ισπανίας και ΚύπρουΗ εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και κυρίως η επιμονή της Γερμανίας για συμφωνία- πακέτο μεταξύ Ελλάδας, Ισπανίας και Κύπρου απομακρύνουν τη σχεδιαζόμενη λήψη απόφασης για τη χώρα μας από τους εταίρους στη διάρκεια της προσεχούς Συνόδου Κορυφής, στις 18 και 19 Οκτωβρίου.

Όπως ανέφεραν χθες στις Βρυξέλλες καλά πληροφορημένες πηγές της ευρωζώνης, η αξιολόγηση της Τρόικας δεν θα είναι έτοιμη μέχρι τη Δευτέρα που συνεδριάζει το Εurogroup στο Λουξεμβούργο. Συνεπώς, δεν μπορεί να γίνει διεξοδική συζήτηση επί της ουσίας.

Οι παραπάνω εξελίξεις που φαίνεται να ανατρέπουν τον αρχικό σχεδιασμό του προέδρου του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ οφείλονται σε δυο λόγους:

● Ο ένας έχει να κάνει με την εμπλοκή των τελευταίων ημερών στις διαπραγματεύσεις της Τρόικας με την κυβέρνηση, οι οποίες φαίνεται ότι θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι υφιστάμενες δυσκολίες.

●  Ο δεύτερος, που είναι και ο σημαντικότερος, έχει να κάνει με την επιμονή του Βερολίνου πως οι αποφάσεις για την Ελλάδα αλλά και οι στηρίξεις της Κύπρου και της Ισπανίας πρέπει να είναι πακέτο. Η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει πως πολιτικά τη διευκολύνει να πάει στην ομοσπονδιακή Βουλή μια φορά για τις τρεις χώρες από το να πάει τρεις φορές σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

Ο κ. Γιούνκερ σχεδίαζε αρχικά να γίνει συζήτηση τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο με βάση την τελική έκθεση της Τρόικας, στη συνέχεια μια συνεδρίαση υπό μορφή τηλεδιάσκεψης του Εurogroup, ώστε να λαμβάνονταν οι αποφάσεις για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής στις 18-19 Οκτωβρίου.

Το σχέδιο αυτό φαίνεται ότι αναθεωρείται και μετατοπίζεται χρονικά για αργότερα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τη Δευτέρα θα γίνει πολιτική συζήτηση για Ελλάδα εν αναμονή της αξιολόγησης της Τρόικας. Ωστόσο, χρονικά πλέον δεν είναι εφικτή η λήψη απόφασης για τη χώρα μας σε συνάντηση των ηγετών της ευρωζώνης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η συνάντηση των ηγετών της ευρωζώνης μπορεί και να μην πραγματοποιηθεί, δεδομένου ότι αυτό θα γινόταν ώστε ληφθούν οι αποφάσεις για την Ελλάδα.

Εάν δεν υπάρξουν κάποιες απρόβλεπτες αυτή τη στιγμή νέες εξελίξεις, η απόφαση για την Ελλάδα μετατίθεται για μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ενδεχομένως στα τέλη Οκτωβρίου, διαφορετικά θα πάει τον Νοέμβριο. Το αν θα πάει μαζί με την Κύπρο και την Ισπανία θα διαφανεί τις επόμενες μέρες, πάντως η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θέλει ακριβώς, ενώ η Μαδρίτη διστάζει να υποβάλει αίτημα φοβούμενη πως θα υποχρεωθεί να λάβει και νέα μέτρα.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της Τρόικας στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν δήλωσε χθες ότι θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι χθες η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στην οποία αναφέρει ότι η Κομισιόν θα πρέπει να παρέμβει ώστε η Ελλάδα να μην καταλήξει θύμα των διαφορών μεταξύ των δανειστών. Οπως τονίζει, η Τρόικα δεν μπορεί να ζητά άλλες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις γιατί έτσι θα διαλύσει την ελληνική οικονομία. Για το λόγο αυτό, συνεχίζει, το βάθος της ύφεσης θα πρέπει να συνυπολογιστεί στις αποφάσεις, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο. Αντίθετα, η Επιτροπή οφείλει να επιμείνει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εκεί είναι το κύριο πρόβλημα, όπου η Ελλάδα δεν παρουσιάζει αποτελέσματα, καταλήγει η επίτροπος.

 Νίκος Μπέλλος για τον Ελεύθερο Τύπο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. TasosC avatar
  TasosC 03/10/2012 08:06:34

  Θεωρίες επί θεωριών και συνωμοσίες επί συνωμοσιών.
  Όπως όμως λέει κι ο λαός ΄΄το πολύ το κυρ΄ελέησον το βαριέται κι ο παπάς''.
  Αφού θα γίνουμε, που θα γίνουμε Τσετσενία, τουλάχιστον να γίνουμε μια ώρα αρχύτερα για να ζεσταθούμε και να μη χρειαστούμε πετρέλαιο (εμπνεύστηκα από τη φωτό στο άλλο άρθρο).

 2. franc avatar
  franc 03/10/2012 10:00:21

  Δεν υπάρχει λόγος να βιάζονται. Ας πάρουν και καναν υπνάκο. Ετσι κι αλλοιώς η εξέγερση των υποζυγίων θα αργήσει...
  Και γιατί να μην περιμένουμε να μπεί στο πακέτο και η Σλοβενία που είναι ήδη "έτοιμη"? (Βλ. σχετική ανάρτηση παραπάνω).

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 03/10/2012 10:42:53

  Ειναι πιθανότατα ακριβές.

 4. Νίκος Α avatar
  Νίκος Α 03/10/2012 14:14:55

  Ζήτω η Δαμανάκη

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.