#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/07/2011 16:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τρεις προτάσεις στρατηγικής για την Οικονομία1. Νέο Μνημόνιο  για την  Ανάπτυξη  και την Απασχόληση με δεσμευμένους πόρους

Κατάρτιση κοινού προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις ελληνικές αρχές για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση.

Θα ενσωματώνει δεσμευτικά μέτρα για την Αγορά και την Απασχόληση άμεσης απόδοσης, με σαφείς-δεσμευτικούς-ποιοτικούς και ποσοτικούς-μετρήσιμους στόχους,   με χρονοδιάγραμμα που θα πυροδοτήσουν τον μηχανισμό της ανάπτυξης.

Παραδείγματος χάρη:  Μέτρα για τον ετεροχρονισμό της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ, υλοποίηση  άμεσων μέτρων  ρευστότητας, επανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ* με την ενσωμάτωση και πρόταξη νέων δράσεων/μέτρων άμεσης  υλοποίησης και γρήγορων  αποτελεσμάτων  για τις επιχειρήσεις,  κατάργηση των «παθητικών»  δράσεων για την απασχόληση (σεμινάρια …για άσχετους), ενίσχυση δράσεων για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητος, του τουρισμού, των ΑΠΕ,   θεσμικά και άλλα μέτρα για την διοχέτευση της ρευστότητας από τις τράπεζες στην Αγορά σε συνεργασία με την ΕΚΤ, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, άμεσες αποκρατικοποιήσεις κλπ).

Ο Μηχανισμός αυτός  θα μπορούσε να αποτελέσει ένα  μηχανισμό πιλότο και για τις άλλες χώρες της ΕΕ που χρειάζονται στήριξη.

(*H οικονομική κρίση επιβάλλει τον ανασχεδιασμό των στόχων και των δράσεων   του ΕΣΠΑ με γρήγορες διαδικασίες.  Ο αναπτυξιακός μας σχεδιασμός  για το επόμενο διάστημα θα πρέπει να ενσωματώσει τις μέχρι τώρα   επιπτώσεις και παρενέργειες του Μνημονίου.),

2. Ελληνική πρόταση για Νέα Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή

Μεγάλη κουβέντα  για τον διαχρονικό  ρόλο της EUROSTAT,   τα αποτελέσματά της και την αξιοπιστία της.

Η επαναθεμελίωση  ενός αξιόπιστου, ευέλικτου, αντι-γραφειοκρατικού ευρωπαϊκού στατιστικού συστήματος με συγκεκριμένο ρόλο, με ουσιαστική συμμετοχή, ευθύνη στον έλεγχο αλλά και στις διαδικασίες παραγωγής των στατιστικών στοιχείων  θα  συνεισφέρει:

*Στην διαφάνεια

* Στην αξιοπιστία και την συγκρισιμότητα των στατιστικών στοιχείων των κρατών –μελών της ΕΕ

Με την πρόταση αυτή η χώρα μας:

Βγαίνει στην αντεπίθεση  όσον αφορά την αξιοπιστία της διεθνώς

Θα διαπιστωθεί ότι με την πρόταση αυτή άλλες χώρες διακυβεύουν  πολλά περισσότερα.

Θα αποδειχθεί ο «πολιτικός» και πελατειακός ρόλος της EUROSTAT

Θα υπάρχει πιο ορθολογιστική  κατανομή των πόρων της ΕΕ

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των προγραμμάτων μπαίνει σε σωστότερη βάση

3. Θεσμοθέτηση ανεξάρτητου Ευρωπαϊκού Οίκου Πιστοληπτικής Αξιολόγησης

Με νέες προδιαγραφές στη λειτουργία του  που θα στοχεύουν και στον περιορισμό των  συγκρούσεων  συμφερόντων στους οίκους αξιολόγησης  και στο να καταστήσουν περισσότερο διαφανείς τις μεθόδους αξιολόγησής τους.

 Ντ.Π.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος Μεσσηνία avatar
  Γιώργος Μεσσηνία 16/07/2011 17:02:56

  "κατάργηση των «παθητικών» δράσεων για την απασχόληση (σεμινάρια …για άσχετους),"
  πολύ σωστή φράση, σε επίπεδο αντίληψης και νοοτροπίας.
  Επίσης
  "Θα ενσωματώνει δεσμευτικά μέτρα για την Αγορά και την Απασχόληση άμεσης απόδοσης, με σαφείς-δεσμευτικούς-ποιοτικούς και ποσοτικούς-μετρήσιμους στόχους, με χρονοδιάγραμμα που θα πυροδοτήσουν τον μηχανισμό της ανάπτυξης."...
  Μου αρέσει που είναι μια αμιγώς ρεαλιστική πρόταση στα πλαίσια της ΕΕ με ουσιαστικό πλάνο και όχι αερολογίες

 2. ΔΗΜΟΣ avatar
  ΔΗΜΟΣ 16/07/2011 18:57:47

  ΕΝΣΤΑΣΗ!
  ΚΑΝΕΝΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.
  ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΑΜΕΣΑ Η ΕΜΜΕΣΑ ΤΟΥ " ΜΑΖΥ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ " ΤΑ ΕΦΑΓΑΝ ΟΙ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΔΑΙΤΗΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΛΑΔΩΣΑΝ. ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΤΑ ΦΕΡΟΥΝ ΠΙΣΩ.
  ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΛΕΒΕΙ ΔΕΝ ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ.
  ΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΑΝΕΙΖΟΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Σ' ΑΥΤΟ, ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑΤΙ, ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΤΑ ΕΦΑΓΑΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΑΝΕ ΧΡΥΣΕΣ ΔΟΥΛΙΕΣ.
  ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΤΑΜΕΙΑ Π. Χ. Η SIEMENS ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΙΧΕ;
  ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΠΟΥ ΓΕΡΝΟΥΝ ΔΕΝ ΤΑ ΠΗΡΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ.
  ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ ΟΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣΧΗΜΟΣ ΑΠΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΣ ΤΟΥ. ΑΜ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ , ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ , ΟΙ ΔΑΝΟΙ, ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ; ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΕΙΝΑΙ;
  ΟΧΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟ ΨΑΡΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΛΕΕΙ Ο ΛΑΟΣ. ΟΙ ΙΘΥΝΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ ΦΤΑΙΝΕ.
  ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΚΟΜΑ ΔΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.

  ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ;
  ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΤΕΡΕΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΕΣ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ;
  ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΟΡΟΪΔΕΨΑΝ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ; ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΚΑΝΕΙ " ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ" ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ, ΤΗΝ ΠΛΕΜΠΑ, ΓΡΑΦΕΙ ΝΟΜΟΥΣ ΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ;
  ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΟΡΘΟΠΟΔΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
  ΦΙΛΟΛΑΪΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
  Η Ν.Δ. ΤΙ ΛΕΕΙ; ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΡΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ Η ΘΑ "ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ";

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 16/07/2011 19:11:59

  Πολυ ενδιαφερουσες προτασεις !

  ΑΦΟΥ διαγραψουμε Χρεος !

  ΠΠ

 4. DeltaLamda avatar
  DeltaLamda 16/07/2011 21:49:17

  αν εξαιρέσω το "πολυ" κατά τα λοιπά συμφωνω απολυτα με τον ΠΠ !

 5. pikras57 avatar
  pikras57 16/07/2011 23:40:04

  … αν αποδεχθούμε ως αυτονόητο την συνύπαρξή μας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια τότε θα πρέπει να διεκδικήσουμε ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ δεσμευτικές (πέραν των ισχυουσών ) και σε τομείς όπως η ανάπτυξη, η απασχόληση, η κοινωνική πολιτική. Καλά(; ) τα δεσμευτικά κριτήρια του Μάαστριχτ για το έλλειμμα και το χρέος, αλλά σημαντικότερο θα ήταν η θέσπιση δεσμευτικών κριτηρίων για θετικό ρυθμό ανάπτυξης, για χαμηλό ποσοστό ανεργίας, για ενίσχυση συγκεκριμένων κοινωνικών δεικτών . Να εμπεδωθεί η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών με συνυπευθυνότητα των ισχυρότερων στη οικονομική και κοινωνική ολοκλήρωση της ΕΕ.
  Με τα σημερινά δεδομένα (μέγεθος κρίσης, ανεπάρκεια –έλλειμμα ηγεσιών ) το εγχείρημα φαντάζει ουτοπικό…. Ίσως η κατάρρευση του ευρωπαϊκού εποικοδομήματος θα εξανάγκαζε στην υιοθέτηση αυτής της πρότασης.
  Τη λέξη «Μνημόνιο» θα την «αποδεχόμουν» ΜΟΝΟ για το δεσμευτικό της χαρακτήρα και με το συγκεκριμένο περιεχόμενο (ανάπτυξη, απασχόληση κα)
  Παραδείγματος χάριν η ΕΕ να δεσμευόταν να χρηματοδοτήσει επιχειρησιακά σχέδια, δράσεις, ενέργειες προκειμένου να βοηθήσει κράτη-μέλη να πετύχουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης 4%, να μειώσουν την ανεργία τους στο 6% κλπ.

  Τη δεύτερη πρόταση για τη νέα ευρωπαϊκή στατιστική αρχή τη βρίσκω σημαντική ..αλλά εκτιμώ πολύ δύσκολα θα την υιοθετούσαν όλες οι χώρες. Με τον ουσιαστικό έλεγχο, την διαφάνεια, την συνευθύνη στην παραγωγή και την συλλογή αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων θα έβγαιναν πολλά άπλυτα στη φόρα κυρίως χωρών που σήμερα το παίζουν τιμητές της διαφάνειας.

  Για την Τρίτη πρόταση διατηρώ επιφυλάξεις ,,,, υπάρχουν διιστάμενες απόψεις ειδικών με ισχυρά επιχειρήματα .

 6. Τρικεράτωψ avatar
  Τρικεράτωψ 17/07/2011 23:50:48

  "Απασχόληση".. Μάλιστα.. Για ΕΡΓΑΣΙΑ ουδείς λόγος. Μόνο απασχόληση...
  Σαν να λέμε, δε θα χορταίνουμε, απλά θά 'χουμε να τρώμε (κατ' αρχήν).
  Η λέξη εργασία έχει χαθεί από το λεξιλόγιο. Πού 'σαι ρε Όργουελ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.