29/10/2008 16:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τρεις πλανήτες για τους Έλληνες

Την 11η χειρότερη θέση ανάμεσα σε 148 χώρες καταλαμβάνει η Ελλάδα σύμφωνα με την έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2008»* της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF που μετρά τις επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής στα οικοσυστήματα και τους φυσικούς πόρους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει -μεταξύ άλλων- η έκθεση, οι Έλληνες χρειάζονται σχεδόν τρεις πλανήτες για να διατηρήσουν τον σημερινό τρόπο ζωής τους, καθώς το εθνικό μας οικολογικό αποτύπωμα είναι υπερδιπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου.

Συγκεκριμένα, ο μέσος Έλληνας πολίτης χρειάζεται 59 στρέμματα βιολογικά παραγωγικής έκτασης (γη και νερό για να καλύψει τις ανάγκες του. Ταυτόχρονα, το εθνικό μας οικολογικό αποτύπωμα είναι υπερδιπλάσιο από τον ήδη ανησυχητικό παγκόσμιο μέσο όρο (27 στρέμματα ανά κάτοικο) και σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από τις δυνατότητες του πλανήτη (21 στρέμματα ανά κάτοικο). To γεγονός αυτό -σημειώνει η έκθεση- οφείλεται κατά κύριο λόγο στο μεγάλο «ενεργειακό μας αποτύπωμα», δηλαδή στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες μας σε ενέργεια (ετήσια αύξηση 2,4% (1990-2004) - πολύ υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο).

http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/29/1583429.htm

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βρε ουστ avatar
  Βρε ουστ 29/10/2008 16:53:42

  Βρε δεν μας χε... οι ευρωπαίοι.

  Μας μιλάνε τώρα οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Αμερικάνοι, οι Ρώσσοι και ο κάθε κερατάς που αυτός έκανε τον πλανήτη χαβούζα με την "ανάπτυξη" του.

  Ποιο ενεργειακό αποτύπωμα και τρίχες κατσαρές της Ελλάδας μας λένε. Όταν αυτοί επί δεκαετίες μόλυναν τον πλανήτη για να υποδουλώσουν όλο τον κόσμο και για να τα κονομήσουν με τις βιομηχανικές επαναστάσεις ήταν καλά. Τώρα που τα έκαναν σκατά, τώρα τους φταίνε οι άλλοι που προσπαθούν τώρα να αναπτυχθούν και αυτοί.

  Ο δυτικός πολιτισμός όπου και όποτε αναπτύχθηκε χαβούζες έκανε, υλικές, πολιτιστικές, πολιτισμικές και ότι άλλο θέλεις.

  Πάρτε ένα πρόσφατο παράδειγμα. Το διάστημα. Μέσα σε τέσσερεις δεκαετίες κατάφεραν και το έκαναν χαβούζα εξαρτημάτων διαστημοπλοίων. Μάλιστα τώρα πληρώνουν για να υπολογίζουν τροχιές στους δορυφόρους οπου έχουν λιγότερες πιθανότητες να συγκρουστούν με διαστημικά σκουπίδια.

  Παρακαλώ, όσοι σκεπτόμενοι, μην αναπαράγεται τις βλακείες της κάθε οργάνωσης. Που ήταν η WWF όταν οι Γερμαναράδες μόλυναν ανεπανόρθωτα την χώρα τους αλλά και όλο τον πλανήτη με τις "καμινάδες" τους τις δεκαετίες του 50, 60, 70, 80;

  Τα δεν ήξεραν και τα δεν υπήρχε πρόβλημα αλλού παρακαλώ, στο κάτω-κάτω αυτοί ας πρόσεχαν δεν θα μας ζητάνε και τα ρέστα από πάνω.

  Πρόταση:
  μήπως θα πρέπει να ζητήσουμε και αποζημίωση από τις "υπεραναπτυγμένες" βιομηχανικά χώρες για τις ζημιές που τελικά έχουν προκαλέσει στο δικό μας περιβάλλον;

 2. βρε ξου avatar
  βρε ξου 29/10/2008 17:10:59

  Μόνο που οι Γερμαναράδες δεν θάβουν πλέον απορρίματα. Ανακυκλώνουν τα πάντα και βγάζουν και κέρδος. Εκείνοι το παλεύουν.

  Και μη χρησιμοποιείς τρίτο πρόσωπο για τον δυτικό πολιτισμό. Kαι μεις κομμάτι του είμαστε. Κοίτα μόνο τον παράδεισο που λέγεται Αθήνα και θα καταλάβεις.

 3. YiannisM01 avatar
  YiannisM01 29/10/2008 17:39:49

  Δεν λαμβάνουν υπόψη τους τον τουρισμό που τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος του χρόνου αυξάνει σημαντικά τον πληθυσμό της χώρας.
  Και παραπάνω πληθυσμός σημαίνει και παραπάνω ενέργεια.
  Αυτό δεν σημαίνει ότι στην διαχείριση των αποβλήτων και στην προστασία του περιβάλλοντος τα πάμε καλά..

 4. Βρε ουστ ξου avatar
  Βρε ουστ ξου 29/10/2008 17:57:13

  Δεν σου τα'πανε καλά οικολόγε.

  Οι Γερμανοί, αυτή τη στιγμή που μιλάμε και με περιβαλλοντικά προγράμματα δισεκατομμυρίων, μολύνουν τον πλανήτη συνολικά με την παραγωγή τους και τα τελικά υπολείμματα των προϊόντων τους περισσότερο από την Ελλάδα η οποία κατ'ουσίαν δεν έχει περιβαντολογική πολιτική.

  Σκέψου και μην μασάς καραμέλες από ξένους που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους.

 5. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 29/10/2008 18:00:31

  Για μένα,ο ρόλος αυτών των οργανώσεων που αναφέρεις είναι τουλάχιστον ύποπτος.
  Δεν έχω ακούσει να λένε κουβέντα για την ποσότητα του όζοντος που καταστρέφεται(και μάλιστα στα υψηλά στρώματα της ατμοσφαιρας που είναι χρήσιμο),κάθε φορά που ένα μαχητικό αεροσκάφος σπάει το φράγμα του ήχου. Δεν έχω ακούσει να λένε κουβέντα για το διοξείδιο του άνθρακα (και όχι μόνο) που εκλύεται από τη λειτουργία των στρατιωτικών οχήμάτων, πλοίων και αεροσκαφών την ώρα των πολεμικών επιχειρήσεων. Τίποτε για τις απίστευτες καταναλώσεις τους, τίποτε για τα υπολείματα των βομβών (απεμπλουτισμένο ουράνιο κ.λ.π). Γενικά,δεν έχω ακουσει να λένε τίποτε για το θέμα πόλεμος και στρατιωτικές ασκήσεις.
  Αντίθετα, τους ενοχλεί πολύ το φρέον που έχουν τα αποσμητικά, το διοξείδιο απο τ'@@@@ του Καράμπελα και το @@@@ της Χάϊδως,όταν κάνουν έρωτα και πάνω απ΄ολα τα απόβλητα των αναπτυσόμενων χωρών.

 6. δημοσθενης avatar
  δημοσθενης 29/10/2008 18:16:43

  Σε αυτών τον τόπο και τα πεταμένα σκουπίδια (πέρα δώθε) στον ήλιο είναι ωραία και όπως φαίνεται και εδω μας αρέσουν .

 7. δημοσθενης avatar
  δημοσθενης 29/10/2008 20:47:53

  Το έχω επισημάνει κάποτε στα σχολειά μου και αφορούσε την περιοχή κατοικίας,και παλιά εργασίας μου - μέσα σε 50 χρόνια σουπερ εντατικής εκμεταλλεύσεις φάγαμε υπεραξία 900 χρόνων !!!!!.
  Και γ αυτό μας φταίνε πάλι οι ξένες δύναμης ;;;;.
  Ας σοβαρευτούμε επιτέλους στη μακακια που εκφράζουμε ανώνυμα η με ψευδώνυμα .

 8. koutsiakoudis-vardar makedonski avatar
  koutsiakoudis-vardar makedonski 29/10/2008 21:31:09

  trixes.i malakes na plirosoun tous lathrometanastes pou mas fortonoun me ta strata tous pou dialioun tis xores bananies tous.kai to perivalon an theloun na to sosoun mono aytoi.giati mono aytoi exoun to dinamiko na to katastrepsoun

 9. miaouth avatar
  miaouth 29/10/2008 22:57:04

  Σε όλη την Ευρώπη, είμαστε δυστυχώς number one στην οικολογική ανευθυνότητα και στην λαικίστικη υποκρισία. Στα ενεργειακά και στο μοντέλο οικολογικής ισορροπίας είμαστε η τελευταία χώρα του υπαρκτού "σοσιαλισμού". Δεν ξέρω καμμιά άλλη χώρα στην ήπειρό μας, που να έχασε το νερό μιας λίμνης της όπως η Κορώνεια και να πίνει η "ΔΕΗ" της μια ολόκληρη Βεγορίτιδα. Εκτός άν θεωρούμε Ευρωπαική χώρα το Ουζμπεκιστάν και την πάλαι ποτέ Σοβιετία που έκαναν την τεράστια λίμνη Αράλη μικρή Σαχάρα.
  Μας φταίει ο Δυτικός πολιτισμός, τη στιγμή που ως χώρα αντιπροσωπεύουμε τη χειρότερη, λούμπεν εκδοχή του; Καυχιόμαστε γι αυτό το κακάσχημο μίγμα μαγκιάς, πουσ...ιάς και υποκρισίας; Εμείς, η χώρα της μαιμού-εργολαβίας, το απέραντο εκθετήριο μπάζων, το μεσανατολικό αντίγραφο σε Ευρωπαικό έδαφος;
  Έλεος, ενώ καταστρέφουμε τον τόπο μας και πουλάμε την ίδια τη μάνα-γή μας, από πάνω είμαστε περήφανοι για την αθλιότητά μας και παριστάνουμε τους πούρους αντιιμπεριαλιστές; Είμαστε τόσο μάγκες και μας φταίνε οι άλλοι που βασανίζουνε τους μαύρους;
  Όποιος έχει το σπίτι του μέσα στη βρωμιά και μιλά για τα άπλυτα των άλλων είναι απλός υποκριτής (και όπως έλεγε κάποιος παλιός, ένας ακόμα Φιλισταίος).

 10. Horatio avatar
  Horatio 30/10/2008 01:47:08

  Όταν το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε τη Σερβία με απεμπλουτισμένο ουράνιο, με αποτέλεσμα τα επίπεδα ραδιενέργειας σε όλα τα Βαλκάνια να είναι διπλάσια ή τριπλάσια από τα φυσιολογικά, η Greenpeace ασχολιόταν με τις ντομάτες τής Monsanto.

  Όταν το Ισραήλ βομβάρδισε το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας τού Λιβάνου με αποτέλεσμα να σχηματιστεί πετρελαιοκηλίδα διαμέτρου 80 χλμ στη Μεσόγειο, οι οικολογικές ΜΚΟ σφύριζαν αδιάφορα.

  Κάθε μέρα οι Αμερικάνοι καίνε τη στρατόσφαιρα και καταστρέφουν το όζον με το HAARP και τα πειράματά τους, αλλά οι οικολογικές ΜΚΟ ασχολούνται με την περιβαλλοντική επίπτωση που έχουν οι κλανιές των αγελάδων (δεν κάνω πλάκα!).

  Οι Γερμανοί ζουν σε μια πιο καθαρή Γερμανία, επειδή στέλνουν τα απόβλητά τους να θαφτούν στις αυλές των φτωχόσπιτων τής Γκάνας.

  Η μόλυνση και η βρωμιά δεν είναι αυτή που φαίνεται. Ένας δρόμος στο Δελχί είναι απείρως πιο βρώμικος από έναν δρόμο στη Βοστώνη, αλλά ο Βοστωνέζος μολύνει τον πλανήτη απείρως περισσότερο από ότι ο Δελχιώτης.

  Έχεις δίκιο, miaouth, όταν κριτικάρεις τις κακές πρακτικές προστασίας τού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δεχόμαστε την αποικιοκρατικής αισθητικής κριτική των Δυτικών χωρών και των ΜΚΟ (που μόνο ΜΚ δεν είναι).

 11. Βρε ουστ avatar
  Βρε ουστ 30/10/2008 01:58:07

  Δεν είπε κανείς να μην έχει περιβαντολογική πολιτική η Ελλάδα και επίσης κανένας δεν είναι ευχαριστημένος με την χαβουζοειδή κατάσταση στην οποία είναι αρκετές περιοχές της χώρας.

  Άλλο αυτό και άλλο το να βγαίνουν και να σε κατηγορούν όλοι αυτοί που μας έχουν στίψει (εμάς και τις άλλες αναπτυσσόμενες χώρες) και που εξαιτίας της άμυαλης ανάπτυξής τους τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά και σήμερα, έχουμε τις κλιματικές αλλαγές που παρατηρούμε.

  Καμμία από τις αναπτυγμένες βιομηχανικές χώρες δεν μιλάει για αθροιστικό (των τελευταίων 40 ετών δηλαδή) ενεργειακό αποτύπωμα, όλες μιλάνε για το τρέχον, γιατί έτσι τους συμφέρει.

  Παραδείγματος χάριν ΟΚ μάγκες Γερμαναράδες, ανακυκλωτές και οικολόγοι, θέλετε πράσινο πλανήτη;
  Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Σταματήστε τη βιομηχανική σας παραγωγή για 20 χρόνια και δώστε την ευκαρία στις αναπτυσσόμενες χώρες να μπορέσουν και αυτές να αναπτυχθουν.

  Αλλά που... την οικολογία πολλοί την αγάπησαν, τη μάσα όμως πολλοί περισσότεροι...

  Βέβαια που να τα καταλάβουν αυτά οι γραφικοί και αγράμματοι Έλληνες οικολόγοι. Ό,τι παπαριά τους σερβίρουν οι Γερμανοί πράσινοι την τρώνε...

 12. δημοσθενης avatar
  δημοσθενης 30/10/2008 06:39:16

  @Βρε ουστ-με αυτα που λες μου μου θυμίζεις τη «λογική» κατι παλιών συνδικάλων, όλων των κομματικών παρατάξεων στην περιοχή μου, σήμερα μεγαλοστελέχη και ιδιοκτήτες(γαρ!!!) μεγαλύτερης χαβούζας της Ε.Ε. π.χ. Α.Ε., ΔΕΗ –καταδικασμένων , ας είναι όμως και έτσι .

 13. miaouth avatar
  miaouth 30/10/2008 16:26:33

  Η νεοελληνική καφρίλα και ανηθικότητα εις αναζήτησιν άλλοθι για την κατάστασή μας. Σε όλο της το μεγαλείο.
  Το αιώνιο "μάθημα": Πώς να μή κάνουμε τίποτε σωστά εμείς, επειδή υπάρχουν (ή φαντασιωνόμαστε ότι υπάρχουν) κάποιοι "κακοί" εκεί έξω. Γιατί έτσι μας βολεύει.
  "Συνδικαλισμός" της πώρωσης.

 14. miaouth avatar
  miaouth 30/10/2008 16:31:42

  ΥΓ.: Κι εμείς Δυτικοί είμαστε, δυστυχώς όμως χωρίς αναστοχασμό, χωρίς τη βασική αρετή του Δυτικού πολιτισμού: Την ικανότητα αυτοκριτικής και αυτοβελτίωσης. Ή φαντάζεται κανείς, ότι ο μικρός καθημερινός οικολογικός φασισμός μας είναι παρακλάδι τού Βουδισμού Ζέν;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.