#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/06/2012 14:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τρεις μήνες, ίσως και λιγότερο, για το... eurexit; 

Άλλες δύο χώρες, η Ισπανία και η Κύπρος, είναι πιο κοντά στο μηχανισμό στήριξης, επιτείνοντας τις ανησυχίες ότι η κρίση στην Ευρώπη μπορεί ευκολότερα από ποτέ να οδηγήσει σε διάλυση της ευρωζώνης. Οι πληροφορίες ότι Μέρκελ και Σόιμπλε πιέζουν την Ισπανία να ενταχθεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης αλλά και το ξεκάθαρο μήνυμα στη Λευκωσία να υλοποιήσει σειρά μέτρων αλλιώς η οδηγείται προς την έξοδο, είναι τα κύρια στοιχεία που δείχνουν τη δραματική κατάσταση που επικρατεί.

Δεν είναι τυχαία η επισήμανση του γνωστού Τζορτζ Σόρος ότι η Ευρώπη έχει τρεις μήνες να λύσει τα προβλήματά της αλλιώς πάμε σε διάλυση με φόντο και την ελληνική κρίση.

«Κατά την γνώμη μου, οι αρχές έχουν ένα παράθυρο τριών μηνών στην διάρκεια των οποίων θα μπορούσαν ακόμη να διορθώσουν τα σφάλματά τους και να αναστρέψουν τις τωρινές τάσεις. Λέγοντας αρχές, εννοώ κυρίως τη γερμανική κυβέρνηση και την Μπούντεσμπανκ, διότι σε μια κρίση οι πιστωτές έχουν την ισχύ και τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς την υποστήριξη της Γερμανίας», ανέφερε ο δισεκατομμυριούχος.

Ο Σόρος εκτίμησε επίσης ότι η ελληνική κοινή γνώμη «θα φοβηθεί αρκετά από την προοπτική της εκδίωξής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση», ώστε να δώσει μια μικρή πλειοψηφία των εδρών σε ένα κυβερνητικό συνασπισμό «που είναι έτοιμος να εφαρμόσει τη σημερινή συμφωνία» με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και τις τράπεζες-πιστωτές της χώρας.

Επισήμανε ωστόσο ότι «ουδεμία κυβέρνηση μπορεί να εκπληρώσει τους όρους αυτούς» και ότι η ελληνική κρίση είναι πιθανό να κορυφωθεί το φθινόπωρο. «Ως τότε και η γερμανική οικονομία θα εξασθενεί, και θα είναι ακόμα πιο δύσκολο για τη Γερμανίδα καγκελάριο να πείσει την κοινή γνώμη στη Γερμανία να αναλάβει πρόσθετες ευρωπαϊκές ευθύνες. Αυτό δημιουργεί το παράθυρο των τριών μηνών», εξήγησε ο Σόρος.

Ίσως μάλιστα, κατ’ άλλους ο χρόνο πριν συμβεί το… eurexit να είναι ακόμη μικρότερος αν δει κανείς το χάος που επικρατεί σε Ισπανία και Κύπρο. Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, Α. Αλταφάζ, έστειλε μήνυμα στη Λευκωσία λέγοντας ότι η Κύπρος πρέπει να αναλάβει δράση και να υλοποιήσει τις συστάσεις των Βρυξελλών

Ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Κομισιόν εξήγησε ότι η κατεπείγουσα ανάγκη για μέτρα στην περίπτωση της Κύπρου έχει τριπλή αφετηρία:

1. «Το εύρος και το πεδίο των ανισορροπιών που διαπιστώθηκαν στην Κύπρο, όπως επίσης και οι ενδεχόμενες αρνητικές δευτερογενείς συνέπειες σε άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης, δημιουργούν την ανάγκη για μια συνολική ρύθμιση και μια αποφασιστική πολιτική δράση σε σταθερή βάση, επειγόντως», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη λήψη πρόσθετων μέτρων προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα της κυπριακής οικονομίας στο 2,5% ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2012.

2. «Τη βαριά έκθεση» του κυπριακού τραπεζικού τομέα στην ελληνική οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό τομέα, που, όπως ανέφερε, «έχουν αξιοσημείωτη επίδραση στην κυπριακή οικονομία».

Υπό το φως αυτών των δεδομένων, «η ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών πρέπει να τύχει στενής παρακολούθησης».

3. «Το μεγάλο ύψος του συσσωρευμένου χρέους του ιδιωτικού τομέα έχει επίσης αναγνωριστεί ως πηγή ανησυχίας».

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο βαθμός χρέωσης των νοικοκυριών στην Κύπρο είναι από τους υψηλότερους στην ΕΕ, κυρίως λόγω δανείων που χορηγήθηκαν για στεγαστικούς σκοπούς.

Μιλώντας στους FT ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης τόνισε ότι αναγνωρίζει ότι η προθεσμία στο τέλος του μήνα για την ανεύρεση 1,8 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της Cyprus Popular Bank, του δεύτερου μεγαλύτερου τραπεζικού οργανισμού της χώρας, η προσφυγή στην ΕΕ γίνεται όλο και πιο πιθανή. Η χώρα, δήλωσε ο κ. Δημητριάδης, βρίσκεται σε μία κρίσιμη στιγμή.

Στην Ισπανία ο πρωθυπουργός, Μ. Ραχόι προσπαθεί να πείσει τις αγορές και τους Ισπανούς ότι δεν υπάρχει σκέψη προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης. Θυμίζει μια κατάσταση με την Ελλάδα που πριν δύο χρόνια έλεγε ακριβώς το ίδιο αλλά λίγο μετά ο Παπανδρέου ανακοίνωσε την προσφυγή στο ΔΝΤ.

Όσο για το Βερολίνο, φαίνεται να κλιμακώνει τις πιέσεις της προς τους Ισπανούς να πουν στο μηχανισμό.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. man8os avatar
    man8os 04/06/2012 14:46:45

    Το ζητημα ειναι εμεις απο την πλευρα μας να θωρακισουμε την οικονομια μας και την κοινωνια μας μπροστα στο ενδεχομενο μιας πανευρπαικης καταρρευσης. Αυτη τη στιγμη καθε αλλο ειμαστε παρα ασφαλεις.

  2. SPARTAKOS avatar
    SPARTAKOS 04/06/2012 15:54:30

    Ο μόνος που αντιληφθηκε εστω και αργα τι θα επακολουθησει τους επομενους 3 μήνες ειναι ο Βενιζελος!!!Ο Σαμαρας και ο Τσίπρας ...κοιμουνται και ονειρευονται....Δωσε προσοχη Σαμαρα γιατι ειναι κρίμα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.