#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/08/2013 17:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Τρεις Ολυνθιακοί»Στο έργο «Τρεις Ολυνθιακοί» του Δημοσθένη, ο Δημοσθένης προσπαθεί να πείσει με τρεις λόγους τους Αθηναίους να εκστρατεύσουν εναντίον των Μακεδόνων (Φίλιππος) οι οποίοι εκστράτευσαν  εναντίον της πόλης της Ολύνθου (Θράκη)…από τότε είμαστε μονιασμένοι εμείς οι Έλληνες…ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ…έτσι μας  «παίζουν»…

Το ωραίο όμως είναι τούτο:

«…Αλλά όμως αν αμελήσωμεν και έτσι φτάσει εδώ ο πόλεμος, φοβούμαι ω Αθηναίοι, μήπως το πάθωμεν απαράλλακτα καθώς οι δανειζόμενοι απερισκέπτως με τους γνωστούς μεγάλους τόκους, οι οποίοι, αφού επ’ολίγον χρόνον έχουν άφθονα τα μέσα, έπειτα χάνουν τα κεφάλαιά των! Έτσι και ημείς-αν προς μεγάλη μας ζημίαν φανώμεν αμελείς χάριν της ησυχίας μας και επειδή τα ζητούμεν όλα προς ευχαρίστησιν-φοβούμαι μήπως και ύστερα έλθωμεν εις την ανάγκην να κάμνωμεν πολλά και βαρέα-βαρύτερα εκείνων τα οποία δεν ηθέλαμεν και μήπως κινδυνεύσωμεν ακόμη περί των πραγμάτων της χώρας αυτή-περί της Αττικής!»

Είπατε τίποτα;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. bQ avatar
  bQ 21/08/2013 17:42:24

  Όλα μας τα έχουν κωδικοποιήσει οι Αρχαίοι παππούδες, και πάλι καταφέραμε να πέσουμε στην ξέρα! Ας επιστρέψουμε το συντομότερο ξανά στην πηγή μας λοιπόν, και θ΄αναγεννηθούμε.
  ''Αισχρόν έστι σιγάν, της Ελλάδος πάσης αδικουμένης.''
  Δημοσθένης

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ bQ 21/08/2013 18:41:32

   ´Το EΝα πράγμα που διδάσκει η Ιστορια ειναι πως κανείς ποτε δεν διδάσκεται από αυτή. ´

  • Νιλος avatar
   Νιλος @ bQ 22/08/2013 02:27:26

   Οι αρχαίοι Παπούδες να δεις σε τι ξέρα έπεσαν που υποτίθεται τα ξεύραν όλα.... Τους έφαγε το μαύρο σκοτάδι για σχεδόν δυο χιλιάδες χρόνια...

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Νιλος 23/08/2013 10:48:27

    Κάνεις μεγάλοοοο! λάθος αγαπητέ Νίλε. Μπορεί οι "έλληνες" των πόλεων να τα ξέχασαν μιας και 'γίναν υπέρ το δέον κοσμοπολι΄τες και αλαφρόμυαλοι αλλά οι Έλληνες χωριάτες, οι αγρότες μας και οι έλληνες των διάσπαρτων κοινωντήτων (Μύνημα: Ελλάδα δεν ήταν η Αθήνα ΜΟΝΟ) δεν τα ξέχασαν ποτέ γιατί ήταν πάντα ενσωματωμένα στον πολιτισμό τους, αυτόν που λοιδωρούντα ανά τους αιώνες από τους εκάστοτε φωταδισμένους "Έλληνες".

 2. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 21/08/2013 18:10:17

  "Ίσως απο το γεγονός ότι δεν είναι έλληνας (απο την πλευρά της μάνας του) προέρχεται όλη του η ασυνήθιστη στα μέρη μας κακία"

  τὰ δ᾽ ἀπὸ τῆς μητρὸς Σκύθης, βάρβαρος ἑλληνίζων τῇ φωνῇ· ὅθεν καὶ τὴν πονηρίαν οὐκ ἐπιχώριός ἐστι. [173] (κατά κτησιφώντος)


  Αισχίνης για τον Δημοσθένη.

  • bQ avatar
   bQ @ Γιώργος Αχαιός 22/08/2013 07:43:19

   '' Ύστερα από 42 χρόνια καθώς λέει ο Πλούταρχος, ο δήμος των Αθηναίων, (η Αθηναϊκή Δημοκρατία), θυμήθηκε να τον τιμήσει όπως του άξιζε, στήνοντας χάλκινο ανδριάντα και ψηφίζοντας να τρέφεται στο πρυτανείο κάθε φορά ο μεγαλύτερος εν ζωή των απογόνων του. Στη βάση του ανδριάντα του χαράχτηκε το περίφημο επίγραμμα: «Αν, Δημοσθένη, είχες δύναμη τόση, όσο νου, τότε δε θα σκύβανε ποτέ σε Μακεδόνων σπαθί οι Έλληνες». Όταν τον ρωτούσαν ποιο είναι στη ρητορική το πρώτο, το δεύτερο, το τρίτο, απαντούσε πάντα έτσι: «η ηθοποιία». (Βικιπαίδεια)

 3. Diamond Angel avatar
  Diamond Angel 21/08/2013 18:10:45

  Ανάρτηση με ιδιαίτερη αξία .... Μπράβο , Φάκτορα !!

 4. Gigi Riva avatar
  Gigi Riva 21/08/2013 19:21:23

  Και ο Αριστοτέλης το έθεσε αρκετές φορές στα πολιτικά...
  "Ευλογώτατα μισείται η οβολοστατική (τοκογλυφία) δια το απ' αυτού του νομίσματος είναι την κτήσιν και ουκ εφ΄ όπερ επορίσθη...ο δε τόκος γίνεται νόμισμα εκ νομίσματος. Ώστε και μάλιστα παρά φύσιν ούτος των χρηματιστών εστιν" Αριστλ. πολιτικά 1258 β.

  Οι αρχαίοι είχαν άλλες αξίες και αρχές σε αυτά (προεξάρχουσα η Σπάρτη), άλλο σύστημα, άλλα ζητούμενα ζωής και προκοπής, σε βαθμό, που τα πιστωτικά να τα έχουν παραχωρήσει (απεχθανόμενοι την συλλογιστική τους) σε μετοίκους ή και δούλους! (πχ ο ζάπλουτος Πασίων), όπως και την αστυνόμευση, τέτοια πράγματα!
  Ένας Καργάκος ίσως μπορούσε να φωτίσει τα δεδομένα της εποχής και από το πού επήγαζε η δύναμις των τότε τραπεζιτών να επιβάλουν ακόμη και μέτρα κατά ιστορικών πόλεων, υπήρχε τότε και ο περσικός χρυσός, κινούντες άλλες πόλεις πχ; -βους επί γλώσση μέγας βέβηκε- με ποιούς τα έβαλε ο Σόλων για την σεισάχθεια... αφού το χρήμα εκόπτετο από το κράτος πόλις, πολύ ενδιαφέρον!

 5. Σπορέας avatar
  Σπορέας 21/08/2013 19:52:39

  ... ουκ αισχύνεις ω Αισχίνη !

 6. sender avatar
  sender 21/08/2013 23:53:32

  Η σοφία τους είναι διαχρονική.Μπράβο antinews,για την υπενθύμιση.

 7. θεσσαλονικιος avatar
  θεσσαλονικιος 22/08/2013 01:26:32

  ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΟΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΝΘΟ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΑΡ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΞΕΚΙΝΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΗΤΑΝ Η ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΣΤΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ. ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΔΕΚΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΣΑΙΟ ΠΟΔΙ .ΔΕΝ ΕΜΑΘΑΝ ΟΥΤΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 32 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΧΑΡΤΕΣ ΕΣΤΩ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΛΑΜΙΑ.

  • Τί να λέμε; avatar
   Τί να λέμε; @ θεσσαλονικιος 22/08/2013 02:52:58

   Μην αρπάζεσαι Θεσσαλονικιέ...διάβασε το (μεταφρασμένο) έργο του Δημοσθένη και θα καταλάβεις. Την εποχή των "Ολυνθιακών" η Όλυνθος αναφέρεται πως ανήκε (διοικητικά) στους Θράκες...

   • θεσσαλονικιος avatar
    θεσσαλονικιος @ Τί να λέμε; 22/08/2013 16:41:07

    ΜΗΠΩΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΗΡΕΜΕ ΦΙΛΕ ΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ .ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΡΧΑΙΩΝ

    • Τί να λέμε; avatar
     Τί να λέμε; @ θεσσαλονικιος 22/08/2013 23:30:30

     Ήταν υπό Θρακική διοίκηση και προστατευόμενη των Αθηνών...οι Αθηναίοι δεν έσπευσαν σε βοήθειά τους και τελικώς την κατέλαβε ο Φίλιππος...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.