#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/06/2012 10:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τραπεζικό “μπλακ άουτ” σε εξέλιξηΤραπεζικό “μπλακ άουτ” βρίσκεται σε εξέλιξη και όλοι πλέον περιμένουν τα χειρότερα που μπορεί να φέρει μια καταγγελία του μνημονίου την επαύριον των εκλογών.

Όπως διαπιστώνουν πολλοί καταθέτες που επιχειρούν να βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό ή τουλάχιστον να τα πάρουν από τις τράπεζες φοβούμενοι επιστροφή στη δραχμή και υποτίμηση των καταθέσεών τους, η δυνατότητα αυτή χάθηκε...

Οι ξένες τράπεζες που άνοιγαν λογαριασμούς σε καταστήματά τους στο εξωτερικό, έχουν αναμονή έως τρεις μήνες εξαιτίας του μεγάλου όγκου των αιτήσεων, γεγονός που καθιστά πλέον αδύνατη την εξαγωγή κεφαλαίων σε άλλα, πιο ασφαλή λιμάνια...

Τραπεζικά στελέχη μας μιλάνε για την "αρχή του τέλους", αφού η κατάσταση πανικού που αποτυπώνεται σ΄αυτή τη συμπεριφορά,  μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε “σκάσιμο” τράπεζας από την επομένη των εκλογών. Όλα πλέον -υποστηρίζουν- κρέμονται σε μια κλωστή, καθώς ένας μεγάλος αριθμός καταθετών έχει δώσει απάντηση στο ερώτημα ευρώ ή δραχμή, με την απόσυρση των κεφαλαίων τους και τη μεταφορά τους στο εξωτερικό.

Και δεν πρόκειται πλέον για τους μεγαλοκαταθέτες, καθώς αυτοί έχουν ήδη αποσύρει τα κεφάλαιά τους. Αυτό που συμβαίνει τώρα -μας λένε τα ίδια στελέχη- είναι ότι εμφανίζονται οι μικροκαταθέτες των 10, 20 και 30 χιλιάδων -αυτοί δηλαδή που έχουν αποταμιεύσει τους κόπους μιας ζωής- και απαιτούν να στείλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

Οι επιλογές όμως έχουν στενέψει, καθώς -όπως μας πληροφόρησαν από τη μεγάλη ξένη τράπεζα που δραστηριοποιείται στη χώρα και μέσω αυτής έφυγαν τα περισσότερα κεφάλαια- για να ικανοποιήσουν όλα τα αιτήματα χρειάζονται τρεις μήνες.

Έτσι, όσοι έχουν αυτά τα μικροποσά ζητούν να αγοράσουν ομόλογα ξένων τραπεζών ή ξένων χωρών, όπως αυτά της Γερμανίας, και γενικότερα αυτά κρατών με πιστοληπτική διαβάθμιση 3Α, τα οποία θεωρούνται περισσότερο ασφαλή σε σχέση με τις καταθέσεις, έστω και αν η απόδοση τους είναι σαφώς χαμηλότερη. Επίσης ζητούν να αγοράσουν και ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης που έχουν την εγγύηση όλων των οικονομιών της Ευρωζώνης και θεωρούνται ως πολύ ασφαλείς επενδύσεις. 

Ο κίνδυνος είναι τεράστιος και οι τραπεζικοί προειδοποιούν ότι αν ενταθεί αυτή η μαζική εκροή καταθέσεων,  μπορεί να αναγκάσει τις ελληνικές αρχές να παγώσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς για να διατηρήσουν το χρηματοοικονομικό σύστημα ζωντανό, το οποίο φυλλορροεί, παρά τη βαθειά ανάσα των 18 δις ευρώ που πήραν για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Ουσιαστικά λένε ότι ο κίνδυνος είναι τεράστιος πριν ακόμη η Ελλάδα «σκίσει» τη συμφωνία διάσωσης...

Ρεπόρτερ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Flat avatar
  Flat 08/06/2012 10:29:15

  Να τι προκαλεί ο Τσιπρας

 2. Φριξος avatar
  Φριξος 08/06/2012 10:41:29

  Αυτό συμβαίνει σχεδόν 3 χρόνια.... φτάνει επιτέλους ο εκφοβισμός.

  • pprs avatar
   pprs @ Φριξος 08/06/2012 11:00:02

   Ρέ Φρίξο, ποιός εκφοβισμός; !!!
   It is a FACT, που λένε και οι αγγλοσάξωνες.
   Τα λεφτά (και των μικροκαταθετών) ΦΥΓΑΝΕ, επενδύσεις (λεφτά) έχουν πάψει να εισέρχονται, εσωτερική ανάπτυξη δεν γίνεται (άρα ΛΕΦΤΑ και πλούτος ΔΕΝ παράγονται). Τουλάχιστον προσπάθησε να αντιληφθείς τι ακολουθεί (οι μάχες των Κασιδοκανελλιάρηδων προς αγαλίαση των Παπαδάκηδων και των αιματολάγνων πολιτών ειναι μόνο η αρχή). Φτώχεια και μιζέρια σημαίνει έγκλημα - εκεί που έχει ήδη διαρρηχθεί ο εθνικός, ο κοινωνικός και ο οικογενειακός ιστός.

   • Ανδρέας avatar
    Ανδρέας @ pprs 08/06/2012 15:11:10

    "προς αγαλίαση των Παπαδάκηδων" ή προς αγαλίαση των ...Πάκηδων χα χα!
    Μόνο κοκακόλα και πατατάκια του λειπαν για να απολαύσει το θέαμα αραχτός στην πολυθρόνα, σε ...ζωντανή τρισδιάστατη πραγματικότητα

    Τώρα, επί της ουσίας, απο τις διοικήσεις των τραπεζών περιμένω και χειρότερα. Δεν θεωρώ τους ιδιώτες διοικητές και τα μεγαλοστελέχη τους ούτε πατριώτες ούτε φιλεύσπλαχνους. Τα συμφέροντά τους προστατεύουν και τη μεγιστοποίηση των αποδοχών, των ανταλλαγμάτων, κι ας βρισκόμαστε εν το μέσω κατάστασης Εθνικής ανάγκης.
    Αυτοί, κουκιά μετράνε... Assets

  • intruder avatar
   intruder @ Φριξος 08/06/2012 16:36:54

   Φρίξο δεν ξέρεις τι σου γίνεται.Το άρθρο αντικατοπτρίζει πλήρως την πραγματικότητα.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Φριξος 08/06/2012 17:18:42

   Πριν υπήρχαν προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν από αισιοδοξία. Τώρα υπάρχει το γεγονός που αγνοείται από βλακεία. Τότε υπήρχε δικαιολογία, τώρα όχι!

  • ΓΣΠΥΡΟΥ avatar
   ΓΣΠΥΡΟΥ @ Φριξος 08/06/2012 20:56:45

   @Φριξος. Αν βλέπεις την πραγματικότητα ως εκφοβισμό θα σου συνιστούσα στις προσεχείς εκλογές να παραιτηθείς του δικαιωματος ψήφου. Η προσφορά στον ίδιο σου τον ευαυτό θα ειναι εξαιρετικά σημαντική. Αν δεν εχεις ακομη καταλαβει ότι οι τράπεζες εχουν ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ, τότε τα παραγματα ειναι πολυ πολυ δύσκολα.

 3. Δρυς avatar
  Δρυς 08/06/2012 10:43:11

  "βαθειά ανάσα των 18 δις ευρώ"; Έτσι το λέμε τώρα; Οι ελληνικές τράπεζες έχουν χρηματοδοτηθεί με "ανάσες" (χρήματα/κόποι δικοί μας), σε εξωπραγματικό σχετικό ποσοστό. Ο Καραμανλής τις βοήθησε, το ίδιο και ο ΓΑΠ, και αυτές έκαναν του κεφαλιού τους βγάζοντας τις "ανάσες" στο εξωτερικό για καλύτερες επενδύσεις, ενώ στο εσωτερικό έπαιρναν και κανά σπιτάκι για 1000 ευρώ χρέος. Ο τραπεζικός τομέας στην Ελλάδα βρωμάει απίστευτα και εκβιαστικά.

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 08/06/2012 10:58:02

  Μήπως κάποιες τράπεζες εκβιάζουν εν όψει του καθορισμού σχέσης ανταλλαγής μετοχών (και πόσες κοινές, ποσες προνομιούχες;) με τις εγγυήσεις του EFSF ;
  Από τη σχέση ανταλλαγής θα προκύψει πόσες θέσεις στο ΔΣ θα έχει το Δημόσιο. Άν γίνει με βάση τη χρηματιστηριακή αξία και αναλογία κοινών/προνομιούχων 3/1, μάλλον πάνε για ευρεία πλειοψηφική εκπροσώπηση του Δημοσίου.
  Υπόψη ότι η ανακεφαλαιοποίηση γίνεται με παροχή εγγυήσεων του EFSF ("ευρωομόλογα" ειδικού σκοπού), μέσω του εθνικού TΧΣ, που εγγράφονται στο Ελληνικό Δημόσιο χρέος. Στη συνέχεια, οι τράπεζες καταθέτουν τις εγγυήσεις στην ΕΚΤ και λαμβάνουν ρευστό.

 5. Φανη avatar
  Φανη 08/06/2012 11:29:28

  Χωρα χωρις Τραπεζες δεν μπορει να ανακαμψει με ΤΙΠΟΤΑ.Απλα πρεπει να συμμορφωθουν.Ειναι οπως αν εχεις ενα παιδι που επεσε στα ναρκωτικα.Το πετας, το ξεγραφεις;οχι. Κανεις οτι μπορεις για να το συνεφερεις.

 6. Χρήστος avatar
  Χρήστος 12/06/2012 09:31:58

  Τελικά μόνο μια χρεοκοπία θα κάνει και τον τελευταίο ζυριζέο να καταλάβει τι μαλακίες λέει-πιστεύει. Αλλά τι φταίμε οι υπόλοιποι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.