23/05/2010 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τραπεζική παγίδα στο ΤΕΜΠΜΕ

Το ΤΕΜΠΜΕ και το Υπουργείο Οικονομίας & Ανταγωνισμού ανακοίνωσαν τα δύο νέα προγράμματα ΤΕΜΠΜΕ. Το πρώτο αφορά στην εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών με δάνεια από 5.000 έως 100.000 ευρώ και το δεύτερο στην κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων & υπηρεσιών με δάνεια από 5.000 έως 300.000 ευρώ.

Δυστυχώς, τα προγράμματα αυτά αντί να είναι ευνοϊκά για τις επιχειρήσεις, είναι αντιθέτως φιλοτραπεζικά. Κι αυτό διότι:

.      Επιτόκιο: euribor εξαμήνου+6%+εισφορά = 7,6%

.      Καταγγελία δανείου από Τράπεζες στις 90 ημέρες συνεχούς ληξιπροθεσμίας

.      Εγγύηση: 80% με δικαίωμα ένστασης δίζησης από ΤΕΜΠΜΕ (σε περίπτωση καταγγελίας, η τράπεζα στρέφεται εναντίον των περιουσιακών στοιχείων των επιχ/σεων και των φορέων της βάσει Ε9)

.      Δικαίωμα λήψης εμπράγματων εξασφαλίσεων έως 10% για δάνειο πάνω από 40.000; με δικαίωμα προσημείωσης ακινήτου από την τράπεζα

.     Δικαίωμα λήψης μη εμπράγματων εξασφαλίσεων από την τράπεζα για δάνειο πάνω από 40.000;

.      Πληρωμή προμήθειας από τις επιχειρήσεις στην ΤΕΜΠΜΕ 2,1%  επί του δανείου εφάπαξ με την εκταμίευση εφάπαξ

.      Δεν διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι

.      Αποκλείονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες (σύμφωνα με το άρθρο 48 Ν. 2238/94)

.      Υποχρεωτική καταβολή του αναλογούντος ΦΠΑ από την επιχείρηση με την εκταμίευση

O βουλευτής κ. Νικολόπουλος Ν. έχει ήδη προβεί σε ερώτηση στη βουλή σχετικά με αυτό το τόσο σημαντικό θέμα για την ανάπτυξη και επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων.

Συμπερασματικά στα δυσμενή για τους μικροεπιχειρηματίες προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ:

1        H αξιολόγηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες με συστήματα credit scoring &  «Τειρεσίας» θα οδηγεί πολλές επιχειρήσεις σε αποκλεισμό από την δανειοδότηση

2      Ως «προβληματικές», δηλαδή μη βιώσιμες μπορούν να χαρακτηρισθούν από τις τράπεζες (βάσει Ευρωπαϊκής Κατευθ. Γραμμής EUR-Lex - 52004XC1001(01)), οι περισσότερες  Μ&ΠΜΕ κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης που έχει εισέλθει η χώρα μας.

3     Εφόσον οι τράπεζες θα διαχειρίζονται και τα τρία προγράμματα παράλληλα (το τρέχον  και τα δύο νέα) είναι εμφανής ο κίνδυνος να  δανειοδοτούνται  με ευνοϊκότερους όρους οι «καλοί πελάτες» των τραπεζών

4     Οι όροι συμμετοχής του νέου προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ έχει  ευνοϊκότερους όρους για τις τράπεζες σε σχέση με το τρέχον πρόγραμμα, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η υπονόμευση του τρέχοντος προγράμματος (που ξεκίνησε το Γενάρη 2009 και έχει εγγυοδοτήσει άνω των 56.000 μικρών επιχειρήσεων!).

5     Δεκτές γίνονται αιτήσεις που αφορούν τιμολόγια με ημερομηνία μετά τις 13 Μαΐου 2010. Συνεπώς, δεν καλύπτονται χιλιάδες επιχειρήσεις που βρίσκονται «εγκλωβισμένες» σε επιταγές εδώ και πολλούς μήνες.

6       Με την επαναφορά της ένστασης διζήσεως για τα δάνεια άνω των 40 χιλ. ;, ουσιαστικά καταργείται η εγγύηση ΤΕΜΠΜΕ, καθώς οι Τράπεζες σε περίπτωση καταγγελίας θα στρέφονται εναντίον των μικρών επιχειρήσεων και των περιουσιακών στοιχείων των φορέων τους

7    Με την υποχρεωτική καταβολή από τις επιχειρήσεις του αναλογούντος ΦΠΑ κατά την εκταμίευση, υποχρεώνονται οι τελευταίες: είτε να προβαίνουν σε υπερτιμολόγηση των τιμολογίων, ή να λαμβάνουν επιπλέον δάνειο από την τράπεζα με όρους υπέρ της τελευταίας!

Για παράδειγμα, επιχείρηση που αιτείται δάνειο (βάσει αξίας τιμολογίου) ύψους 300.000, υποχρεούται να προ-καταβάλλει κατά την εκταμίευση 63.000 ευρώ για τον αναλογούντα ΦΠΑ συν 6.300 ευρώ για την προμήθεια!!! Ποια επιχείρηση έχει τέτοιες δυνατότητες στη σημερινή συγκυρία;

Και για ποιο Ταμείο "εγγυοδοσίας" μιλάμε όταν η Τράπεζα θα επιστρέφει την εγγύηση στο ΤΕΜΠΜΕ μετά την άσκηση διζησης και τον πλειστηριασμό σύμφωνα με την παράγραφο 10.Β (Σελ. 19) του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος;

Ήδη έχουν υπάρξει αντιδράσεις από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Πρέπει να εξηγηθεί από τη Διοίκηση του ΤΕΜΠΜΕ στους μικρούς επιχειρηματίες της χώρας γιατί τα προγράμματα που έφτιαξε και ανακοίνωσε δεν πληρούν στο ελάχιστο τις σημερινές ανάγκες  της αγοράς, ενώ παράλληλα συμφέρουν τις Τράπεζες. Πρέπει να λογοδοτήσει ο κ. Αλ. Παπαρσένος, Πρόεδρος του ΤΕΜΠΜΕ για το γεγονός ότι επέβαλε όρους και προϋποθέσεις που βλάπτουν τις μικρές επιχειρήσεις ειδικά τη σημερινή εποχή. Οι χιλιάδες επιχειρήσεις της χώρας μας πρέπει να είναι ενήμερες για τους κινδύνους που διατρέχουν από τα δύο νέα αυτά προγράμματα τα οποία φτιάχτηκαν με υπόδειξη της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Και πιστέψτε με είναι πολλοί αυτοί οι κίνδυνοι, καθώς πολλοί "πνιγμένοι συμπολίτες μας θα προσπαθήσουν να σωθούν, ενώ οι όροι των προγραμμάτων αυτών θα τους βουλιάξουν ακόμη πιο βαθιά. Άλλες ήταν οι προσδοκίες των επιχειρήσεων από τις εξαγγελίες της Υπουργού. Αλλά για τις απαράδεκτες ενέργειες του Προέδρου ΤΕΜΠΜΕ κ. Παπαρσένου ρωτείστε τους εργαζομένους του ΤΕΜΠΜΕ που προειδοποιούν εδώ και 4 μήνες για το τι περιμένει τις μικρές επιχειρήσεις της χώρας μας.

Αναγνώστης

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Foxy T. avatar
    Foxy T. 23/05/2010 12:58:51

    Όσοι περιμέναμε το ΤΕΜΠΜΕ δηλαδή τώρα μας ρίχνουν στο "κουβά"... Τη διορία 31.05 τη χάνουμε έτσι κι αλλιώς, αλλά να ανακοινώνουν τέτοιους ληστικούς όρους... αυτο είναι θράσος! Καλά η ΚΑΤΣΕΛΗ που το παίζει και φιλολαϊκή δεν κάνει τίποτα με αυτές τις ανακοινώσεις του Παπαρσένου?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.