#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/10/2011 18:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τρία τα καυτά ζητήματα στο EurogroupΤρία ήταν τα κρίσιμα θέματα που έπρεπε να συμφωνήσουν οι ηγέτες της Ευρώπης και στο Eurogroup φαίνεται ότι έγινε η πρώτη επεξεργασία και για τα τρία.

Το πρώτο ζήτημα αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών όπου συμφωνήθηκε, όπως αναφέρουν τα ξένα δίκτυα, να δοθεί ένα ποσό της τάξης των 100 δις ευρώ. Δημοσίευμα του Dow Jones Newswires, επικαλούμενο έγγραφο που χρησιμοποιείται στις συζητήσεις του Ecofin, ανέφερε υπάρχει σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών βάση των οποίων θα ζητηθεί από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να έχουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας tier 1 στο 9% έως τον Ιούνιο του 2012.
Σύμφωνα με το έγγραφο, οι τράπεζες που δεν θα επιτύχουν το στόχο του 9% θα πρέπει να προχωρήσουν σε αύξηση των κεφαλαίων τους είτε μέσω ιδιωτικών πηγών χρηματοδότησης είτε μέσω κρατικής ενίσχυσης. Ως έσχατη λύση θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης. Φυσικά οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν την οδό του ταμείου διάσωσης και τελικά να κρατικοποιηθούν και σε βάθος χρόνου να πουληθούν.

Το δεύτερο ζήτημα είναι το κούρεμα του ελληνικού χρέους, όπου φαίνεται να έχει γίνει μια προεργασία για τις τελικές αποφάσεις της ερχόμενης Τετάρτης. Μάλλον καταλήγουν σε ένα ποσοστό μεταξύ 50% και 60% με το γαλλικό πρακτορείο να κάνει λόγο για τουλάχιστον 50%.

Το τρίτο ζήτημα και το πιο ακανθώδες είναι τι θα γίνει με τον EFSF, την αύξηση της χρηματοδότησής του καθώς και πόσο θα φτάσει μετά τη μόχλευση. Το ζήτημα μάλλον θα λυθεί μεταξύ των ηγετών των χωρών.

Υπάρχει, όμως, κι ένα άλλο θέμα ελληνικού ενδιαφέροντος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητήθηκε και το πακέτο βοήθειας που θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα μετά το κούρεμα με στόχο να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αφού δε θα είναι ικανή να βγει στις αγορές πριν το 2021.

Το Ιούλιο είχαν αποφασίσει για 109 δις ευρώ αλλά από τότε έχουν αλλάξει πάρα πολλά και ήδη συζητείται να φτάσει τα 444 δις ευρώ. Προφανώς ένας ιλιγγιώδες ποσό που φυσικά θα έχει και το ανάλογο τίμημα. Οπότε μη βιαστούν να έλθουν στην Αθήνα και να πανηγυρίσουν οι κυβερνώντες, αν γίνει αυτό.

Πάντως, εντός της κυβέρνησης υπάρχει μια διάχυτη αναμονή μήπως υπάρξει κανένα θετικό νέο που θα μπορέσουν να το «πουλήσουν» στο εσωτερικό της χώρας και να πάνε σε εκλογές. Θα μπορούσαν για παράδειγμα να «ισορροπήσουν» το σοκ της χρεοκοπίας λόγω του κουρέματος πάνω από 50% με ένα επικοινωνιακό μπαράζ για βοήθεια μαμούθ που θα αλλάξει την Ελλάδα.

Είναι γνωστοί οι δίαυλοι του ΠΑΣΟΚ στα ΜΜΕ τα οποία θα παρουσιάσουν ένα πακέτο βοήθειας ύψους πάνω από 440 δις ευρώ ως μια απίστευτη ευκαιρία που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία, τα ίδια δηλαδή που έλεγαν τον Ιούλιο με τα 109 δις.

Κυριακή κοντή γιορτή, πάντως, για να μάθουμε κι εμείς οι κοινοί θνητοί τι μας ξημερώνει.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. A.M. avatar
  A.M. 22/10/2011 21:50:17

  «Κυριακή κοντή γιορτή, πάντως, για να μάθουμε κι εμείς οι κοινοί θνητοί τι μας ξημερώνει.»

  Ένας νέος ΘΡΊΑΜΒΟΣ του ΓΑΠ και του ΠΑΣΟΚ!
  Τι άλλο μπορεί να ξημερώσει δλδ;;;
  Αν είναι δυνατόν! να μην είναι θρίαμβος!
  Όπως όλες τις προηγούμενες φορές....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.