08/10/2010 08:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τρέχει τίποτα στις ασφαλιστικές εταιρείες;

Ωπ, τι έγινε ρε παιδιά, μας έπιασαν με το μέλι στο χέρι ή μήπως δεν μας έμεινε ούτε μέλι αλλά ούτε και χέρι. Η είδηση είναι ότι η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) ζητά από όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες στοιχεία με το πόσα χρήματα και σε ποια ομόλογα του ελληνικού δημοσίου έχουν επενδύσει. Κάτι… βρομάει.

Επισήμως, το έγγραφο της ΕΠΕΙΑ έχει σχέση με τον τρόπο αποτίμησης των ομολόγων σε ένα χαρτοφυλάκιο έτσι ώστε να αποτελούν οι επενδύσεις αυτές στοιχείο φερεγγυότητας. Αλλωστε, στις δύσκολες εποχές που ζούμε και με τις περισσότερες ασφαλιστικές να είναι στο κόκκινο και να ετοιμάζονται για λουκέτο ίσως να ήταν μια κάποια λύση οι επενδύσεις που έχουν κάνει.

Ωστόσο,  πίσω από την είδηση μπορεί να κρύβονται κι άλλα πράγματα. Όπως π.χ. μήπως κάποιοι από την προηγούμενη και από την τωρινή κυβέρνηση πίεσαν τις εταιρείες να επενδύσουν σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου; Μήπως τους έταξαν μεγάλες αποδόσεις και σήμερα έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους ομόλογα που είναι περισσότερο τοξικά παρά κερδοφόρα;

Κι αν συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε οι ασφαλιστικές βρίσκονται και με τα δύο πόδια στο γκρεμό, διότι αν αποφασίσουν να ρευστοποιήσουν θα έχουν χάσει τεράστια κεφάλαια ενώ αν τα κρατήσουν δεν θα είναι σίγουρες ότι θα δουν πότε τα χρήματά τους διότι η ελληνική οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο.

Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι επίσης σε ποια ομόλογα έχουν επενδύσει. Διότι αν πρόκειται για «σαπάκια» τότε να ετοιμαζόμαστε για κανόνια. Και κανόνια σημαίνει νέες… Ασπίς Πρόνοια με χιλιάδες ασφαλισμένους στον αέρα.

Επίσης, ένα άλλο κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί τώρα το έγγραφο με το οποίο ζητείται η έρευνα. Σύμφωνα μ’ αυτό «Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κρίσεων του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με απόφαση της εποπτικής αρχής, επιτρέπεται ο υπολογισμός των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ως στοιχείου περιθωρίου φερεγγυότητας και ασφαλιστικής τοποθέτησης να γίνεται με βάση την αξία κτήσης τους. Η διαφορά που τυχόν προκύπτει μεταξύ αξίας κτήσης και ονομαστικής αξίας για όσο χρονικό διάστημα εναπομένει ως τη λήξη τους επιμερίζεται σε ετήσια βάση ως απόσβεση εάν είναι αρνητική ή ως υπεραξία εάν είναι θετική. Με απόφαση της εποπτικής αρχής καθορίζεται η διάρκεια ισχύος της ως άνω ρύθμισης, με δυνατότητα παράτασής της για όσο χρόνο υφίστανται οι εξαιρετικές καταστάσεις που την επέβαλαν. Ειδικά για τις χρήσεις 2009 και 2010, σημειώνει η ΕΠΕΙΑ, επιτρέπεται ο υπολογισμός των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου όπως ορίζεται παραπάνω, χωρίς την έκδοση ειδικής απόφασης της εποπτικής αρχής».

Αυτά λέει το έγγραφο και σημαίνει ότι σε περιόδου όπως η τωρινή με την μεγάλη κρίση επιτρέπεται να γίνεται υπολογισμός με βάση την τιμή που αποκτήθηκαν. Και τη διαφορά (θετική ή αρνητική την επιμερίζουν σε ετήσια βάση, προφανώς για να μην φαίνεται η σίγουρα καταστροφική επιλογή της επένδυσης σε ομόλογα.

Κάποιος πρέπει να μας εξηγήσει αν τελικά κάτι βρομάει στην υπόθεση αυτή.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 08/10/2010 08:57:45

  Έρχεται σκάσιμο τρελό από την σωτήρια πολιτική GAP?

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 08/10/2010 09:55:22

  Αυτό που βρωμάει, βρωμάει από τον Οκτώβριο, αλλά, καμιά φορά, μέσα στα δέντρα δεν βλέπουμε το δάσος. Και οι ασφαλιστικές και οι τράπεζες έχουν πρόβλημα με τα ομόλογα. Και οι μέν ασφαλιστικές θα σκάσουν και θα είμαστε ανασφάλιστοι, οι δε τράπεζες, με το πρόβλημα υπερτιμημένων εμπράγματων ασφαλειών, έχουν διπλό πρόβλημα, και τίθεται σε αμφισβήτηση και η βιωσιμότητά τους, και η ανεξαρτησία τους.

  Να θυμίσω ότι ο τραπεζικός κλάδος είναι ο μόνος εγχώριος κλάδος που είναι ελληνόκτητος. Όταν τελειώσουμε την τωρινή φάση, μπορεί και να μην είναι και δεν ξέρω αν θα είναι "καλό" αυτό. (Άσε που τα καλά αυτά παιδιά έχουν πολιτική διαπλεκόμενη δύναμη όσο κανένας και δεν θα πάνε κάτω εύκολα).

  Όσο για το "ανασφάλιστοι", αν ρωτήσουμε κανέναν παππού, θα μας πει ότι μια χαρά ζούσαν (και πέθαιναν) ανασφάλιστοι πριν το 1940.

 3. hifi avatar
  hifi 08/10/2010 10:13:12

  Προκεται για γκρικ στάϊλ, ΤΡΑΜΠΑ,

  Απλά, η ελληνική κυβέρνηση <> (δηλ. με απειλή ελέγχων + προστίμων + κλεισίματος) σε κάποιες ασφαλιστικές (Εθνική, κ.α.) την αγορά ομολόγων ΚΑΙ αποδοχή πληρωμής κρατικών οφειλών ΣΕ ομόλογα.

  Ως αντάλλαγμα, συμπεριλαμβάνουν την ονομαστική αξια αυτών των χαρτιών στο ενεργητικό τους για να δείχνουν υψηλές αξίες: απαραίτητο για τη λειτουργία τους μετά τις διάφορες Βασιλείες (όπως λέμε Basel).

 4. hifi avatar
  hifi 08/10/2010 10:14:44

  Η λέξεις που λείπουν είναι: "συνέστησε επιτακτικά"

 5. Misha avatar
  Misha 08/10/2010 11:13:40

  Iδιωτική οικονομία, ελεύθερη αγορά και τριχες κατσαρές.

  ΜΙΑ, ΚΟΙΝΗ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

  Καταντήσαμε να έχουμε τα περισσότερα ιδιωτικά νοσοκομεία από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, «ασφαλιστικές» τύπου «Ασπίς-Πρόνοια» και τράπεζες που ξεπλένουν μαύρα.

 6. salmonellas avatar
  salmonellas 08/10/2010 11:26:55

  Την άρση του casus belli από την πλευρά της Άγκυρας με ταυτόχρονη ακύρωση, από την πλευρά της Αθήνας, της απόφασης που δίνει στην ελληνική Βουλή το δικαίωμα για επέκταση στα 12 μίλια των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, προτείνει ο σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν, πλέκοντας παράλληλα το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου.

  Prokeitai peri prwtis taxews follas dioti to casus belli afora akrivws afto to zitima. Tha vgaloun diladi to casus belli pou tous enoxlei stin entaji stin EE, antikathistwntas to me katargisi dikaiwmatos tis Elladas apo to Law of the Sea. Mas pirane gia malakes ta tourkakia.

  • Orestios avatar
   Orestios @ salmonellas 08/10/2010 11:50:27

   Αυτήν την άποψη περί εθνικής κυριαρχίας έχει η κυβέρνηση?

   • salmonellas avatar
    salmonellas @ Orestios 08/10/2010 12:04:53

    Ypomoni kai tha to mathoume.

 7. ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. avatar
  ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. 08/10/2010 18:55:13

  ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ..ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΚΑΝΑΝΕ ΔΕΚΤΟ!
  ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ Α.Μ.Κ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΧΕΡΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΟΥΝ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΤΗΣΗΣ..

  ΚΑΙ ΑΥΤΟ..
  ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΔΕΗΣΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ-ΑΝΑΔΕΧΘΟΥΝ ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΗΣ ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΚΑΙ ΚΟΜΜΕΡΣΙΑΛ ΒΑΛΙΟΥ..ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΠΕΣΑΝ ΣΤΟ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΚΑΙ ΥΓΙΕΣ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΗΣ ΑΣΠΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2009, ΟΤΑΝ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΚΛΕΙΝΕ ΤΟ ΕΝΑ ΜΑΤΙ ..ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ..

  ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ..
  ΟΜΩΣ!!!
  ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΑΣΠΙΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΙΑΞΑΝ ..ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΜΗ ΤΗΝ ΑΝΑΔΟΧΗ.
  ΕΣΤΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ 70% ΤΩΝ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΩΝ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 3-4 ΧΡΟΝΙΑ..

  ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΓΓΥΟΤΑΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ!!
  ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ!

 8. Nίκος Θ. avatar
  Nίκος Θ. 09/10/2010 00:54:47

  Eάν κάνουν αποτίμηση mark to market, τότε οι περισσότερες Ελληνικές ασφαλιστικές πάνε για φούντο. Ολα τα διοικητικά μέτρα αποσκοπούν στην παράταση του ρόγχου. Με τεχνητά μέτρα προσπαθούν να ηρεμήσουν την πελατειακή βάση τους. Ακόμα ένα έγκλημα στα τόσα. Χρειάζεται η παραδειγματική τιμωρία όλων των υπευθύνων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.