02/12/2008 17:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τράπεζες (παρά θιν αλός)

Βλέπω με ενδιαφέρον, ότι μετά το θέατρο της επιδότησης των €28 δις στις Τράπεζες, η αλήθεια διαρρέει. Με Νεοελληνικούς ρυθμούς, αλλά διαρρέει: Οι Ελληνικές Τράπεζες, μετά από χρόνια διαπλοκής, αυτοπροστατευτισμού και ολιγοπωλιακής πολιτικής, κάτω από την ομπρέλα της Εθνικής, αρχίζουν να δείχνουν πόσο γυμνός είναι ο βασιλιάς...

Εθνική, Eurobank, Άλφα, Πειραιώς, και κάτι μικρομάγαζα. Την πρώτη μην την φοβάστε. Έχει μέγεθος, παράδοση και βάθος. Η δεύτερη είναι μία γυαλιστερή σφηκοφωλιά. Δεν θα καταρρεύσει, ούτε θα θέλει κανείς να την αγοράσει, αλλά ο φόβος είναι ότι θα φθαρεί από μέσα. Περίεργες προσωπικότητες... Η τρίτη ανδρώθηκε την δεκαετία του 80, όταν διαλύθηκε (μόνη της άραγε;) η Εμπορική, και ταλαιπωρήθηκε (αβοήθητη;) η Εθνική. Χωρίς στρατηγική και προοπτική, η Άλφα έχει μοναξιές... Δεν κατάφερε να συγχωνευθεί με την Εθνική (από δικιά της αλαζονεία), τώρα θα κοιτάει χαμηλοβλεπούσα την Πειραιώς; Η Πειραιώς είναι λίγο, πως να το κάνουμε, λίγο τυχοδιωκτική, λίγο σαν οινομαγειρείο..

Πως θα κρατικοποιηθούνε χωρίς να χάσουν τα μανικετόκουμπα; Πως θα γλιτώσουν από τον Βγενόπουλο που αναδεικνύεται σε καταλύτης; Πως, έχοντας παραδεχθεί ότι τόσο καιρό ήταν καρτέλ, θα μας πουλήσουν την στρατηγική παρασιτολογία τους; Καλό ταξίδι παιδιά...

http://ophioussa.blogspot.com/2008/12/blog-post.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 02/12/2008 18:32:43

  Δεν ξέρω αν συμφωνώ 100% με το ποστ, πάντως μου αρέσει το λεξιλόγιό του.

  Εμείς τις κάναμε "μάγκες" τις τράπεζες. Με την καταναλωτική απληστία μας. Χάθηκε ο κόσμος να αγοράσουμε μετά από τρία χρόνια αυτοκίνητο, όταν θα έχουμε βάλει στην άκρη τα λεφτά του αυτοκινήτου; Από την άλλη, είναι λέει δύσκολη η αποταμίευση και πιο εύκολη η αποπληρωμή δανείου. Δεν ξέρω αν ψυχολογικά είναι πιο εύκολο να πάρεις δάνειο για να αγοράσεις, πάντως τα ίδια λεφτά είναι και γλιτώνεις και τον ενδιάμεσο, που είναι η τράπεζα.

  Η συνάρτηση του χρόνου είναι πολύ σημαντική στη ζωή μας. Αν περιμένεις να αποταμιεύσεις 30 χρόνια για να πάρεις ένα σπίτι, θα είσαι πολύ μεγάλος για να το χαρείς. Ίσως και να μην αποταμιεύσεις ποτέ το ποσό που χρειάζεται, αφού πάντα θα μεγαλώνει. Και, αν τα φυλάγεις κάτω από το μαξιλάρι σου, το μόνο βέβαιο είναι ότι το χρήμα θα έχει λιγότερη αξία αύριο ή στα 30 χρόνια που θα χρειαστεί να αποταμιεύεις. Οπότε; Θα το βάλεις στην Τράπεζα για να παίρνεις τόκο; Αναγκαστικά; Και η Τράπεζα πώς θα σου δώσει τόκο αν κάποιος δεν της δίνει παραπάνω τόκο για να δανειστεί τα λεφτά που της κατέθεσες; Από την άλλη, αν πάρεις σήμερα ένα δάνειο και αντέξεις τις δόσεις τα πρώτα χρόνια, μετά τα 5-10 χρόνια μειώνεται η αξία του χρήματος και οι ίδιες δόσεις σου φαίνονται πιο ελαφριές. Οπότε παίρνεις αυτό που θέλεις πιο εύκολα με ένα δανειάκι.

  Συμπέρασμα: Δεν υπάρχει απόλυτο. Η πρόσφατη κρίση απέδειξε την τεράστια σημασία των τραπεζών στη ζωή μας. Όσο και αν θέλουμε να είναι μικρότερη εμείς οι ίδιοι με την επιθυμία μας για περισσότερα ("γιατί να έχω σπίτι 90 τετραγωνικά αφού μπορώ να πάρω δάνειο και να αγοράσω 160;") τις κάνουμε να έχουν αυτή την υπερβάλουσα σημασία. Ίσως η απαίτηση να έχεις και κάτι δικό σου στην μπάντα να έβαζε ένα φρένο στην καταναλωτική απληστία μας. Να μην μπορεί να σου δώσει δάνειο αν δεν βάλεις δικό σου τουλάχιστον το 20% και να μην γίνεται δεκτό το γνωστό κόλπο των υπερτιμολογήσεων (να γίνει ιδιώνυμο αδίκημα στο οποίο θα τιμωρούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι, περιλαμβανομένης και της τράπεζας). Και χωρίς καθόλου τράπεζες μάλλον δεν γίνεται, και κρατικές αν ήταν όλες πάλι δεν θα ήταν τόσο εύκολο να αναπτυχθούν, αφήστε που θα μας έκαναν τη ζωή μαύρη οι συνδικαλιστές, και με τόση σημασία για τη ζωή μας όμως πάλι δεν γίνεται. Θέλει μέτρο σε όλα.

 2. CD avatar
  CD 02/12/2008 19:27:21

  Το θέμα δεν είναι τόσο απλό. Στην ουσία φίλοι μου έχει καταρεύσει το κράτος. Το κράτος είναι η μοναδική οικονομική οντότητα που όταν αποφασίσει να μην πληρώσει τότε κερδίζει.

  Συγκεκριμένα:
  1. Απλήρωτοι προμηθευτές νοσοκομείων.
  2. Χρέη προς φαρμακοποιούς.
  3. Συμβεβλημένοι γιατροί χωρίς καμία είσπραξη από τα δημόσια ταμεία.

  Ολα τα αυτά τα χρέη έχουν ένα κοινό παρονομαστή. Οι αποδέκτες των χρεών είναι ιδιώτες. Και επειδή είναι ιδιώτες και επειδή το χρέος είναι μεγάλο, είναι προφανές ότι όλοι έχουν καταφύγει στις τράπεζες για δάνεια.

  Τώρα, για κάθε δάνειο το κράτος μέσω ειδικής εισφοράς και μέσω της κερδοφορείας των τραπεζών εισπράττει !!! Ωραίο;


  Πριν τιμωρήσουμε λεκτικά τις τράπεζες (που πρέπει να γίνει και αυτό) πρέπει να τιμωρήσουμε το κράτος το οποίο με τη συμπεριφορά του επιβαρυνε το τραπεζικό σύστημα. Και μη νομίζεται ότι αυτά είναι πρακτικές του Αλογοσκούφη. Αυτά τα έκαναν όλοι διότι υπάρχει εγχειρίδιο.

  Το κράτος το τελευταίο δίμηνο έχει δώσει στην κυριολεξία ρέστα. Η μάλλον θέλει να μας πάρει και τα κέρματα.
  1. Κτηματολόγιο.
  2. ΕΤΑΚ.
  3. Μου ζητάνε πίσω τα 3 χιλιάρικα για το εξοχικό που κάηκε. Εγω πλήρωσα τα μαστόρια και έβαλα κι απο την τσέπη μου.
  4. Το ΙΚΑ θυμήθηκε οικοδομή που τελείωσε το 1995 και μου ζητάει 24 ένσημα (1.300€).
  5. Βάλε και τα τέλη κυκλοφορίας αυξημένα κατά 20%.


  Αγαπητοί μου φίλοι. Αυτό που έχει ξεκινήσει σε παγκόσμια κλίματα είναι ο αναδασμός. Αναδασμός χρήματος και γενικά οικονομικής δύναμης. Μην ονειρεύεστε τίποτα διότι μάλλον ανήκουμε στην ουδέτερη ζώνη.

 3. donaE avatar
  donaE 02/12/2008 19:44:15

  Εμεις πρεπει να λειτουργουμε ωριμα,αλλα και σε ενα οικονομικο περιβαλον που ειναι ωριμο,ωστε να μην τρεχει κανεις για ρευστο στην τραπεζα για να πληρωσει τα καθημερινα.Αμα φτασεις εκει τελος.Οι τραπεζες πολυ ευκολα χορηγουσαν ποσα,αλλα στην εισπραξη των χρεων δεν εχουν ευελικτες μεθοδους,με αποτελεσμα να φρακαρει το πραγμα γρηγορα.

 4. ammodytes vipera meridionalis avatar
  ammodytes vipera meridionalis 02/12/2008 23:47:10

  Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την φιλοξενία εδώ... Ήμουν χαμένος σε περιπλανήσεις στην άγονη γραμμή, αποφεύγοντας την πραγματικότητα, και τις θαυμάσιες εξελίξεις στην οικονομία και τα πολιτικά μας, όταν είδα επισκέπτες από το antinews, και θυμήθηκα ότι υπάρχει κόσμος και πραγματικότητα...

  Πως το αντέχουμε; Κάθε χώρα προσαπθεί να λύσει τα προβλήματά της και εμείς σε εξεταστικές και προανακριτικές, με χορεύτριες, μαϊμούδες, και θέατρο.

  Πείτε μου... ο εμφύλιος δεν τέλειωσε ακόμα στην χώρα μας;

 5. Δον Κιχώτης avatar
  Δον Κιχώτης 03/12/2008 07:46:14

  Ο εμφύλιος τελείωσε,χρόνια τώρα, που ζεις;
  Άφησε πίσω του νεκρούς όμως, πολλούς νεκρούς.

 6. KaryID avatar
  KaryID 03/12/2008 10:11:30

  Πολύ ωραίο το σχόλιο. Καίρια τα δήγματα για την κηβδιλοποιία που αποκαλείται Τραπεζική.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.