12/03/2010 11:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το State Department δίνει γραμμή για μια πολυπολιτισμική Ελλάδα

Αναφορές σε θέματα αυτοπροσδιορισμού εθνικών και εθνοτικών μειονοτήτων στην Ελλάδα περιλαμβάνει η έκθεση του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανά τον κόσμο το 2009. Αρκετός χώρος αφιερώνεται στις επικρίσεις για τις διαδικασίες ασύλου στη χώρα μας.

Στην εισαγωγή επαναλαμβάνεται και εφέτος ότι παρατηρήθηκαν προβλήματα σε αρκετούς τομείς, όπως κακοποίηση παράνομων μεταναστών και αθίγγανων από τις δυνάμεις ασφαλείας, συνωστισμός και άσχημες συνθήκες διαβίωσης σε μερικές φυλακές, κακές συνθήκες κράτησης λαθρομεταναστών, κάποιοι νομικοί περιορισμοί στην ελευθερία έκφρασης, περιορισμοί και διοικητικά εμπόδια εις βάρος μη-ορθοδόξων, κράτηση και απέλαση ασυνόδευτων ή αποκομμένων από τις οικογένειές τους ανηλίκων (συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων ασύλου), αδυναμία παροχής επαρκούς προστασίας σε θύματα οικιακής βίας, διακρίσεις και εκμετάλλευση εις βάρος ανηλίκων Ρομά, παράνομη διακίνηση προσώπων, περιορισμοί στη δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού εθνοτικών μειονοτικών ομάδων, διακρίσεις και κοινωνικός αποκλεισμός εθνοτικών μειονοτήτων, ειδικότερα των Ρομά.

Στο τμήμα περί σεβασμού της ακεραιότητας του ατόμου αναφέρονται μεταξύ άλλων καταγγελίες οργανώσεων και επιτροπών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για επιθέσεις ακροδεξιών και καταχρήσεις αστυνομικών αρχών κατά μεταναστών, αν και η αρμόδια επιτροπή του ΣτΕ έκανε λόγο για μικρή πρόοδο και μείωση των καταγγελιών για καταχρήσεις αστυνομικών αρχών κατά μεταναστών, το 2007 και 2008. Μνημονεύονται επίσης και εφέτος οι άθλιες -όπως αναφέρεται- συνθήκες που επικρατούν σε φυλακές και κρατητήρια της χώρας και δεν πληρούν τα διεθνή πρότυπα, επισημαίνοντας πιο χαρακτηριστικά το παράδειγμα το κέντρου κράτησης μεταναστών στη Παγανή, το οποίο πάντως έκλεισε η νέα κυβέρνηση για να ανακαινισθεί.

Στο τμήμα περί σεβασμού πολιτικών ελευθεριών επαναλαμβάνεται ότι υπάρχει ανεξαρτησία ΜΜΕ στην Ελλάδα και ότι η κυβέρνηση γενικώς σεβάσθηκε στην πράξη τα δικαιώματα αυτά, αλλά ότι υπάρχουν ωστόσο ορισμένοι νομικοί περιορισμοί (απαγόρευση διασάλευσης φιλικών σχέσεων με γειτονικές χώρες, διασπορά ψευδών ειδήσεων που προκαλούν φόβο στους πολίτες κλπ), οι οποίοι όμως σπανίως εφαρμόζονται.

Για θέματα ελευθερίας του 'συναιτερίζεσθαι' επισημαίνονται δικαστικές υποθέσεις σχετικά με τη "Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού" και την άρνηση έγκρισης σωματείων με εθνοτική ονομασία 'μακεδονικός' ή 'τουρκικός'.

Για τις θρησκευτικές ελευθερίες σημειώνεται και πάλι ότι οι νόμοι προβλέπουν την θρησκευτική ελευθερία, αλλά μη-ορθόδοξες ομάδες κατά καιρούς αντιμετωπίζουν διοικητικά εμπόδια και νομικούς περιορισμούς. Παραμένει ως κύριο πρόβλημα των μουσουλμάνων της Αθήνας η έλλειψη επίσημου τεμένους και νεκροταφείου, αν και εφέτος οι ηγέτες τους εξέφρασαν ικανοποίηση για την χωροθέτηση του τεμένους στο Βοτανικό και ζήτησαν την επίσπευση των εργασιών ανέγερσης. Εξακολουθούν επίσης αναφορές σε βανδαλισμούς εβραϊκών μνημείων και εκφράσεις αντι-σημιτισμού ειδικότερα στον ακραίο τύπο, σε καταγγελίες για δυσμενή μεταχείριση και άθλιες συνθήκες ζωής Αθίγγανων και νομίμων και παρανόμων μεταναστών.

Αρκετός χώρος αφιερώνεται στις επικρίσεις οργανώσεων, του Συνηγόρου του Πολίτη και ξένων κυβερνήσεων για τις διαδικασίες ασύλου στην Ελλάδα, τη δυσμενή μεταχείριση των αιτούντων άσυλο και την ανεπαρκή προστασία των ακηδεμόνευτων ανηλίκων μεταναστών. Μνημονεύεται ωστόσο η απόφαση νέου υπουργού Προστασίας του Πολίτη τον Νοέμβριο 2009 για σύσταση επιτροπής ειδικών για την αναθεώρηση της νομοθεσίας και των διαδικασιών παραχώρησης ασύλου, που χαιρέτισαν τοπικές και διεθνείς οργανώσεις και η αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ.

Τέλος, στο τμήμα για τις εθνικές και εθνοτικές μειονότητες επαναλαμβάνονται αναφορές σε Έλληνες πολίτες που αυτο-προσδιορίζονται ως Τούρκοι, Πομάκοι, Βλάχοι, Ρομά, Αρβανίτες ή Μακεδόνες, ορισμένοι εκ των οποίων θεωρούν πως πρέπει να αναγνωριστούν ως "μειονότητες" ή "γλωσσικές μειονότητες", αλλά η κυβέρνηση αναγνωρίζει ως μειονότητα μόνο τη μουσουλμανική. Μέλη της πομακικής κοινότητας διατείνονται ότι πιέζονται από τουρκόφωνους να απαρνηθούν την ύπαρξη της πομακικής ως ταυτότητας, διακριτής από την τουρκική. Η κυβέρνηση εξάλλου δεν αναγνωρίζει την σλαβική διάλεκτο στην ΒΔ Ελλάδα ως "μακεδονική", ενώ αξιωματούχοι και δικαστήρια δεν επιτρέπουν σε σλαβικές ομάδες να αυτοπροσδιορίζονται ως "Μακεδόνες" με το επιχείρημα ότι περίπου 2,2 εκ. εθνοτικά και γλωσσικά έλληνες πολίτες χρησιμοποιούν ήδη τον όρο "Μακεδόνας" προκειμένου να αυτοπροσδιοριστούν.

Στη φετινή έκδοση επισημαίνεται και έκθεση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ τον περασμένο Μάρτιο, η οποία διαπίστωσε ότι όσοι αυτοπροσδιορίζονται εθνοτικά ως "Μακεδόνες" εξακολουθούν να υπόκεινται σε διακρίσεις και παρενοχλήσεις, και κάλεσε την κυβέρνηση να απεμπλακεί από τη διαμάχη εάν υφίσταται ή όχι 'Μακεδονική' ή Τουρκική', μειονότητα στην Ελλάδα και να εστιασθεί στα θέματα προστασίας δικαιωμάτων αυτο-προσδιορισμού και ελευθερίας έκφρασης, επιτρέποντας την χρήση των όρων 'μακεδονικός' ή 'τουρκικός' σε σωματεία και οργανώσεις.-

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΙΔ avatar
  ΙΔ 12/03/2010 11:57:13

  Είχαμε πεί εδώ ότι στην σύσκεψη τήs γνωστήs λέσχηs στήν οποία συμετείχε κρυφίωs ο Παπανδρέου εδώθησαν αυτέs οί εντολέs.Ή συνεκμετάλευση τών πετρελαίων με τήν Τουρκία ή λύσιs τού Κυπριακού σύμφωνα μέ το σχέδιο Ανάν καί η εισδοχή τών δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ καί τήν ΕΕ.Βέβαια τό τραγικό γιά τούs Έλληνεs είναι ότι αναγνωρίζουμε τα Σκόπια ώs Βόρεια δημοκρατία τήs Μακεδονίαs και ταυτόχρονα τήν γλώσσα τουs ώs Βορειομακεδονική αλλά καί την εθνότητά τουs.

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ ΙΔ 12/03/2010 17:33:06

   Για να επιτύχουν μάλιστα τα σχέδιά τους ετοιμάζουν απο πλευράς Τουρκίας,το άνοιγμα της σχολής της Χάλκης.
   Και ανοίγω ένα ζήτημα όπου όποιος έχει αντίθετη άποψη θα με διαφώτιζε.
   Τι σημαίνει για τον Ε

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ ΙΔ 12/03/2010 17:54:53

   Συνεχίζω
   Τί σημαίνει για τον Ελληνισμό η Χάλκη?
   Πποιός απο τους 1500 Ελληνες της Πόλης τουρκικής υπηκοότητας θα σπουδάσει για να γίνει Πατριάρχης και να καθοδηγεί πνευματικά
   400 εκατομμύρια ορθοδόξους?
   Ποιά Ελληνική κωμόπολη 1500 κατοίκων και αύριο 500 θα ήταν ικανή να αναδείξη τον παγκόσμιο ηγέτη της ορθοδοξίας.
   Πώς μπορεί να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία του από τον Τουρκικό ή άλλον ξένο παράγοντα όταν θα είναι εντελώς γνωστό ποιός προαλλείφεται μεταξύ των 10 ή 20 σπουδαστών που προορίζονται δια άγαμοι κληρικοί?

 2. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 12/03/2010 12:01:25

  Oι λαοί,αξίζουν τις ηγεσίες που εκλέγουν.Αυτά........

 3. ΙΔ avatar
  ΙΔ 12/03/2010 12:03:49

  Συμφωνώ απολύτωs.

 4. ataktos avatar
  ataktos 12/03/2010 12:07:53

  Αφού οι Ευρωπαίοι δεν κάνουν αντίστοιχες εκθέσεις για τους γιάνκηδες

 5. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 12/03/2010 12:54:43

  Εγώ λέω να κάνουμε ένα μειονοτικό κίνημα Ελλήνων, ή όχι νεοπασόκων, ή κάτι πιασάρικο, μπας και δούμε και εμείς στον ήλιο μοίρα.

  • Σαος avatar
   Σαος @ archaeopteryx 12/03/2010 13:17:41

   Χωρίς πλάκα, αυτό έλεγα με ένα φίλο. Εκεί θα καταλήξουμε έτσι και αλλιώς, να κάνουμε μειονοτικό κίνημα εμείς οι Έλληνες κατά των ξενόφερτων και των υπηρετών τους...

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 12/03/2010 12:58:00

  Τα συνηθισμενα.

 7. ΙΔ avatar
  ΙΔ 12/03/2010 13:05:50

  Έρχομαι καί εγώ στό νέο κίνημα.Αυτό όμωs δέν γνωρίζω εάν είναι εφικτό γιά μένα. Διότι πώs θα περάσω τα σύνορα στά Τέμπη γιά να μπώ στο Εμιράτο τού Γιουνανιστάν. Βλέπετα στερούμαι διαβατηρίου Βορειομακεδονικού.

 8. Νίκος avatar
  Νίκος 12/03/2010 13:08:09

  Η ειρωνια ειναι οτι μας εγκαλουν για "ανθρωπινα δικαιωματα" οι εγκληματιες που υπο διαφορους ευφημισμους (διαδοση δημοκρατιας, 3ο Ραϊχ πριν, κλπ, κλπ) οι κατα συρροην, ή επι το νεοελλαδοκρεολικοτερον "σειριακα!!!!!" μεγαλυτεροι εγληματιες της οικουμενης.
  Ο μακαριτης ο Λεμπεσης εγραψε το εξαιρετικο " η χρησιμοτης των βλακων". πρεπει να γραφτει και η "χρησιμοτης των Ελληνων βλακων".

 9. ΙΔ avatar
  ΙΔ 12/03/2010 13:27:42

  Factorx. Τί έγινε ΜΟΎΦΑ ή ιστορία μέ τήν κατάργηση τήs βίζαs;

 10. Μάρκο Τ avatar
  Μάρκο Τ 12/03/2010 13:38:51

  Μπορούν να βρουν ΕΣΤΩ 1 ΕΛΛΗΝΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ που να αυτοπροσδιορίζεται ως μη έχων ελληνική εθνική συνείδηση, άρα ως μέλος εθνικής μειονότητας; Εκτός αν βρουν κανένα βαρεμένο (Ναπολέοντες και μάλιστα Μεγάλοι υπάρχουν ανέκαθεν σε κάθε χώρο και χωριό...).
  Ο Ναγκό τους έδωσε την πληροφορία; Μήπως τους δήλωσε Αρβανίτης; Ή μήπως ο Τάκης Καμπύλης που "ενδιαφερεται" για τους Αρβανίτες, χωρίς φυσικά να είναι Αρβανίτης ο ίδιος και χωρίς να ξέρει καθόλου τη γλώσσα;
  Εκτός πια αν δήλωσε Αρβανίτης ο Αλιβιζάτος, που είναι και αυτός μέλος του ΚΕΜΟ...

 11. Mαρινα avatar
  Mαρινα 12/03/2010 13:50:34

  Η ιδεα της Ελληνικης Μειονοτητας στην Ελλαδα,προσεξτε το...ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΗ!

  Στις μερες μας κερδιζει οποιος ΣΚΟΥΖΕΙ πιο πολυ, οχι οποιος εχει δικιο.
  Γιατι αλλο πραγμα ειναι "εχω δικιο" κι αλλο πραγμα ειναι "παιρνω δικιο".

 12. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 12/03/2010 14:21:03

  Φαντάζομαι μετά την βίζιτα της βίζας και τις μεγάλες χαρές του λευκού οίκου θα έχουμε και πλήρη συμμόρφωση στις επιταγές του Ομπαμια

 13. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 12/03/2010 14:45:41

  Ελπίζω στο μέλλον να δείξει ενδιαφέρον και για την ελληνική μειονότητα της Ελλάδας.

 14. Εγώ avatar
  Εγώ 12/03/2010 14:47:55

  "...άθλιες -όπως αναφέρεται- συνθήκες που επικρατούν σε φυλακές και κρατητήρια της χώρας και δεν πληρούν τα διεθνή πρότυπα"

  Μήπως να ακολουθήσουμε το ιταλικό πρότυπο; (=τον βυθό της θάλασσας)

 15. Γιάννης Σ. avatar
  Γιάννης Σ. 12/03/2010 15:34:45

  Η παρουσίαση του ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν αποτυπώνει επιτυχώς τη φρασεολογία που χρησιμοποιείται στην αναφορά και αυτό δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις.

  Επί παραδείγματι, μεταφράζω λέξη προς λέξη σχετική παράγραφο στο τμήμα των μειονοτήτων:

  ~~~ Η κυβέρνηση δεν αναγνώρισε την ύπαρξη μιας Σλαβικής διαλέκτου, καλούμενης «Μακεδονικά» από τους ομιλητές της, που ομιλείται στη βορειοδυτική περιοχή της χώρας. Ωστόσο, ένας μικρός αριθμός από ομιλητές της Σλαβικής επέμεναν στο να προσδιορίσουν τους εαυτούς τους ως «Μακεδόνες», μια ονομασία που προκάλεσε ισχυρή εναντίωση από άλλους πολίτες. Αυτοί οι ομιλητές της Σλαβικής ισχυρίστηκαν πως η κυβέρνηση ακολούθησε μια πολιτική σχεδιασμένη έτσι ώστε να αποθαρρύνει τη χρήση της γλώσσας τους. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και τα δικαστήρια αρνήθηκαν αιτήματα από Σλαβικές ομάδες να προσδιορίσουν τους εαυτούς τους χρησιμοποιώντας τον όσο «Μακεδόνας», δηλώνοντας πως περίπου 2,2 εκατομμύρια εθνικά (και γλωσσικά) Έλληνες πολίτες επίσης χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδόνας» για να προσδιορίσουν τους εαυτούς τους. ~~~

  Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για παράθεση γεγονότων.

  Ολόκληρο το κείμενο βρίσκεται εδώ:

  http://www.state.gov/g/drl/rls/hrrpt/2009/eur/136034.htm

 16. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 12/03/2010 16:26:09

  Εχω έναν θείο,πού είναι Αρβανίτης,καί άν τού πής πώς δέν είναι Ελληνας θά σού πάρη τό κεφάλι.Εγώ πού είμαι Σαρακατσάνισσα,μέ έχουν γιά μειονοτική,όπως έμαθα από έναν ηλίθιο πού έκανε διάλεξι γιά μειονότητες σέ αγγλικό πανεπιστήμιο,καί μού δημιούργησε πίεσι από εκεί πού δέν είχα.Απορώ,πώς δέν έχουν τούς Σαρακατσαναίους,ενώ στόν κατάλογο έχουν τούς Βλάχους.
  Πάντως,ή ιδέα Ελληνικής μειονότητος,είναι ελκυστική.Θά τύχουμε προστασίας,καί θά ζητήσουμε καί σχολεία γιά τήν εκμάθησι τής μειονοτικής μας γλώσσας,όχι αυτής τής ξύλινης τού Πασοκ,αλλά τής άλλης πού μαθαίναμε σάν ήμασταν παιδιά,μέ Γραμματική καί Συντακτικό Τζαρτζάνου,καί ποίησι Παλαμά,Βαλαωρίτη κλπ,γιά νά φιάξουμε νεολαία πού θά τήν βλέπουν καί θά βλαστημάνε τήν ώρα καί τήν στιγμή πού είχαν τήν φαεινή ιδέα νά τά βάλουν μέ Ελληνες.Αν θέλουμε νά επιβιώσουμε πρέπει νά σκεφθούμε πονηρά,αλλά όμως σύντομα.

 17. κοψοχέρης avatar
  κοψοχέρης 12/03/2010 16:26:15

  Αυτό που κάνει ο Γιώργος με τους λαθρομετανάστες είναι πραγματικά τρομερό και, για τα παγκόσμια δεδομένα, ανήκουστο.
  Ο ΓΑΠ γίνεται ο Εφιάλτης που φέρνει τον Ξέρξη στα νώτα του Λεωνίδα, την ώρα που αυτός προσπαθεί να κρατήσει τις Θερμοπύλες.
  Κάντε τις συγκρίσεις με άλλες χώρες που δεν έχουν Εφιάλτες, όπως το Βέλγιο, που ξέρει να σέβεται την ψήφο, την εργασία και τα χρήματα των πολιτών του.
  Οι Εφιάλτες του πασόκ αδιαφορούν για την ανεργία, το κόστος περίθαλψης και την εγκληματικότητα που φέρνουν οι λαθρομετανάστες και τους δίνουν πλήρη πολιτικά δικαιώματα, παρόλο που δεν έχουν συνεισφέρει τίποτε σε αυτή την ταλαίπωρη χώρα, εκτός από ωμή βία και γενική υποβάθμιση του περιβάλλοντος που ζούμε.

  Διαβάστε και κλάψτε: (Από το greece-salonica)

  Οι βελγικές αρχές προχώρησαν στο πρώτο κύμα απέλασης μεταναστών από την ΠΓΔΜ και τη Σερβία, που τις τελευταίες εβδομάδες αιτήθηκαν ασύλου στο Βέλγιο.
  Χθες το βράδυ έφθασε στην περιοχή του Πρέσεβο (νότια Σερβία) και στο Λίπκοβο ( βόρειο τμήμα της ΠΓΔΜ), το πρώτο λεωφορείο με 44 μετανάστες (21 από την Σερβία και 23 από την ΠΓΔΜ), που πρόσφατα μετέβησαν στο Βέλγιο.
  Οι μετανάστες αυτοί επαναπροωθήκαν στις χώρες τους, αφού η βελγική κυβέρνηση αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημά τους για παροχή ασύλου.
  Οι βελγικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να ικανοποιήσουν κανένα αίτημα οικονομικών μεταναστών για άσυλο.

  Γεώργιος Α. Παπανδρέου: τον ψηφίσαμε - μας αξίζει.

 18. man8os avatar
  man8os 12/03/2010 16:44:13

  Ποιοι τα λενε αυτα? Οι φιλοι μας οι Αμερικανοι...

 19. Επαγρυπνών avatar
  Επαγρυπνών 12/03/2010 17:14:18

  Επιτελους επιβεβαιωνομαι.

  Εδω και καιρο φωναζα συνεχως οτι η αλλοιωση του πληθυσμου ηταν μια εξωφληση γραμματιου απο τον ΓΑΠ προς τις ΗΠΑ.

  Συνελληνες παρτε το χαμπαρι!Το σχεδιο ειναι καθαρα αμερικανικο και εχει ως σκοπο την καταστροφη της Ελλαδος και την διασπαση της σε πολυεθνικα προτεκτορατα!

  Και το ξαναλεω!Εαν ο γιωργος δεν περνουσε το νομοσχεδιο της προδοσιας την αλλη μερα θα ειχε πεσει η κυβερνηση!Τοσες μερες δεν μπορουσε να κλεισει ματι!Δεν ειδατε με τι αγχος και βια προσπαθησε να το περασει!

  Απο εδω και περα σειρα εχει νεο κυμα ελληνοποιησεων και η ιδρυση του κομματος μεταναστων με προεδρο τον οδυσσεα τσεναι που εδω και χρονια εκπαιδευουν οι αμερικανοι σε πανεπιστημιο τους!

 20. tony avatar
  tony 12/03/2010 17:38:55

  Έτσι και αλλιώς η ποιο κυνηγημένη μειονότητα ανά τους αιώνες είμαστε οι ΕΛΛΗΝΕΣ Εθνικοί.

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ tony 13/03/2010 00:59:23

   Βρε μουρλο-δωδεκαθεϊστές, ου νομίζετε ότι επιβιώσατε ανά τους αιώνες (, δεν μαθαίνετε να γράφετε σωστά ελληνικά καλύτερα; Για κοίταξε την ορθογραφία σου. Η "εθνική θρησκεία" σας μάρανε, ενώ δεν έχετε διαβάσει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ολόκληρο αρχαίο κείμενο. Διάβασε την "Πολιτεία" και μετά συζητάμε για εθνική θρησκεία (όχι αυτήν στον Κοκκιναρά, αν δεν κατάλαβες). Διάβασε λίγο το "Οι Έλληνες και το Παράλογο" του Dodds.
   Η μεγάλη σας "ιέρεια"(wow!) Ντορίτα Πέππα, με το καρα-αρβανίτικο όνομα, μπορεί να μας πει αν ο παππούς της είχε μητρική γλώσσα την ελληνική; (για να μην πω ο μπαμπάς της).

 21. Άφατος avatar
  Άφατος 12/03/2010 18:13:20

  Παιδιά να είμαστε ρεαλιστές. Στην Ελλάδα υπάρχουν οι εξής γλωσσικές μειονότητες: σλαβομακεδονική (με διαλέκτους που είτε είναι πιο κοντά στη γλώσσα της ΠΓΔΜ είτε στη βουλγαρική), τουρκική, πομακική, ρομά, αλβανική (αρβανίτικα) και βλαχική. Αυτό ΔΕΝ αμφισβητείται.

  Ως προς την εθνική συνείδηση, υπάρχει μια μικρή μερίδα σλαβοφώνων οι οποίοι θεωρούν εαυτούς Makedonci και όχι Έλληνες, όπως και η πιο γνωστή περίπτωση αυτή των μουσουλμάνων της Θράκης που αισθάνονται Τούρκοι.

  Εδώ έχουμε δύο επιλογές. Η μία είναι αυτή που τηρούμε μέχρι τώρα να συνεχίζουμε να στρουθοκαμηλίζουμε και να αρνούμαστε το δικαίωμα αυτών των ομάδων στον αυτοπροσδιορισμό της εθνότητάς τους και να δίνουμε τροφή στους επικριτές μας να μας θάβουν, κάνοντας δηλαδή κάτι παρόμοιο (αν και σε ασύγρκιτα ηπιότερο βαθμό) με την Τουρκία που επί χρόνια ηρνείτο την ύπαρξη κουρδικής γλώσσας και εθνότητας. Η άλλη είναι να βγούμε μπροστά χωρίς φοβικά σύνδρομα και με ισορροπία ανάμεσα στον πατριωτισμό, το έθνος-κράτος και τον ανθρωπισμό να αναγνωρίσουμε κάποια δικαιώματα. Αυτό θα πρέπει να γίνει με παράλληλη καταπολέμιση του εθνικισμού και των επικίνδυνων βλέψεων των όμορων χωρών. Π.χ. όσο κυκλοφορούν χάρτες στα Σκόπια με την ελληνική μακεδονία προφανώς και δεν τίθεται θέμα. Το ίδιο και με τους τουρκογενείς της Δ. Θράκης όσο οι Τούρκοι αρνούνται τα δικαιώματα Ιμβρίων, Τενεδίων, Κωνσταντινουπολιτών και ελληνοφώνων μουσουλμάνων στον Πόντο.

  Θα πρέπει κάποια στιγμή εκτός από τον στρουθοκαμηλισμό του "δεν διεκδικούμε τίποτα, δεν παραχωρούμε τίποτα" να περάσουμε σε μια δημιουργική και μη φοβική πολιτική.

  • Σαος avatar
   Σαος @ Άφατος 12/03/2010 21:28:49

   Άφατε σου φαίνεται φοβική η πολιτική της Ελλάδας που έχει αφήσει 3 εκατομμύρια λαθρομετανάστες ή και νόμιμους να είναι μέσα στα σύνορά της; Ή είναι φοβική η πολιτική της να έχει αφήσει την MIT και την Σιγκουρίμι να κόβουν βόλτες εντός της επικράτειας; Αντίθετα, είναι βλακωδώς φιλελεύθερη σ' αυτόν τον τομέα χωρίς να υπάρχουν μέτρα και όρια, και αντιθέτως, σκάβουμε οι ίδιοι τον λάκκο μας.

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ Άφατος 12/03/2010 22:17:07

   Βρέθηκα πριν μια εβδομάδα στην Κομοτηνή.
   Δεν είχα ξαναπάει.
   Η συζήτηση ήρθε και στο μειονοτικό.
   Προέβαλα τη λύση της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής ώστε να εχει η μεινότητα περισσότερα να χάσει απ'ότι μπορεί να κερδίσει σε μια κρίση.
   Αυτά που άκουσα με έκαναν πιό ανήσυχο.
   Οι Τούρκοι έχουν βοηθήσει με τη μέθοδο των χαμηλότοκων ή χαριστικών δανείων τους περισσότερους μειονοτικούς να αποκτήσουν περιουσία στην Τουρκία.
   Ετσι όταν το Ελληνικό κράτος επιχείρησε να απομακρύνει απο τη ΘΡΆΚΗ μειονοτικούς,με τη μέθοδο των αθρόων διορισμών στο δημόσιο,
   απέτυχε γιατί ασκήθηκαν εκβιασμοί απο την Αγκυρα δια δήμευση των περιουσιών τους.
   Μόλις ενας Ελληνα ανοίγει μια επιχείρηση στην Κομοτηνή,εμφανίζεται μετά απο λίγο απέναντι μια ενός μειονοτικού που επιδοτείται απο την Τουρκία και "χτυπάει" τις τιμές.
   Οι δάσκαλοι και καθηγητές που στέλνει η Τουρκία στα μειονοτικά σχολεία είναι αξιωματικοί του στρατού με ειδικη εκπαίδευση σ'αυτή τη δουλειά.
   ΚΑΝΕΝΑΣ από τους συνομιλητές μου δεν προέκρινε λύση...καρότου χωρίς μαστίγιο.
   ΑΥΤΑ!!!

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ Άφατος 13/03/2010 01:09:45

   Να διευκρινίσουμε κάτι: Οταν λες "αυτοπροσδιορισμό αυτών των ομάδων" αναφέρεσαι προφανώς σε σλαβόφωνους με συνείδηση "μακεδονική" και σε τουρκόφωνους μουσουλμάνους με συνείδηση τουρκική. Αυτό το συζητούμε.
   Όμως, για Αρβανίτες, Βλάχους και Τσιγγάνους (Ρομά) δεν τίθεται θέμα ξεχωριστής εθνικής συνείδησης.
   Ο Βαλλιανάτος, τέως έμμισθος σύμβουλος του GAP, είχε ζητήσει σε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να μιλήσει εκπρόσωπος των Ρομά ως εκπρόσωπος μειονότητας και αυτοί αρνήθηκαν να στείλουν γιατί είπαν δεν είμαστε μειονότητα.
   Για τη μη ένταξη των Ρομά ευθύνονται αποκλειστικά οι ίδιοι που το επιδιώκουν γιατί έτσι είναι η κουλτούρα τους και γιατί έχουν βολευτεί με αυτό. Νομίζετε πως θα ήθελαν να φορολογούνται οι Τσιγγάνοι; Στην Αγία Βαρβάρα, οι ΕΝΤΑΓΜΕΝΟΙ Τσιγγάνοι πέρυσι έβγαλαν όπλα όταν πήγε η ΥΕΕ της Εφορίας (το τέως ΣΔΟΕ). Οι Τσιγγάνοι όταν λένε ένταξη εννοούν "δώστε μας λεφτά και εμείς ξέρουμε τι θα τα κάνουμε". Ο νοών νοείτω. Στο Μενίδι και το Ζεφύρι όλο το ναρκοπάζαρο αυτοί το έχουν.

   Τους Αρβανίτες και τους Βλάχους καλύτερα να τους αφήσουμε ήσυχους. Αν πάνε μερικοί έξυπνοι να τους βγάλουν μειονότητα, είναι ικανοί να απεμπολήσουν και τα τελευταία ίχνη της κουλτούρας τους προκειμένου να μην θεωρηθούν ως τέτοιοι. Ειδικά οι Αρβανίτες που μερικοί ελληναράδες τους αντιμετωπίζουν συγκαταβατικά ως εξελληνισμένους Αλβανούς (λες και οι Πόντιοι δεν είναι εξελληνισμένοι Ασιάτες, για παράδειγμα...).

  • Άφατος avatar
   Άφατος @ Άφατος 13/03/2010 10:05:43

   Εννοείται πως για Ρομά, Βλάχους, Αρβανίτες και το μεγαλύτερο κομμάτι των σλαβόφωνων δεν τίθεται θέμα εθνικής μειονότητας

 22. tony avatar
  tony 13/03/2010 19:30:59

  ..Βρε μουρλο-δωδεκαθεϊστές, ου νομίζετε ότι επιβιώσατε ανά τους αιώνες ...
  Μάρκος τ
  ΕΛΛΗΝΑΣ πολέμιος του δωδεκαθέου.
  Απολαύστε τον

 23. tony avatar
  tony 13/03/2010 19:47:35

  Όσο για την κυρία που ανέφερες ποια είναι αυτή δεν με εκπροσωπεί.
  Εμείς ήμαστε εδώ χιλιάδες χρόνια.Βγάλαμε άνδρες μεγάλους δώσαμε στον κόσμο τα φωτα δεν έχουμε καμμια ανάγκη από την κυρία που ανέφερες.
  Το να δηλώσει κάποιος εκπρόσωπος της Ελληνικής θρησκείας είναι από μόνο του ασέβια στους πρόγονους μας.
  Είμαστε ομόθρησκοι των προγόνων μας.
  Όπως ακριβώς και εσύ αγαπητέ Μαρκο Τ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.