#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/10/2010 08:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το multi-kulti της Ευρώπης πέθανεΣύμφωνα με την Angela Merkel, η πολυπολιτισμικότητα δεν λειτουργεί στη Γερμανία. Περιέγραψε μάλιστα τη πολιτική multi-kulti, ως μια παταγώδη αποτυχία. Είναι, είπε, σαν να ζούμε σε παράλληλες κοινωνίες, όπως είναι η Chinatown της Νέας Υόρκης και η Little Italy της Philadelphia. Λίγο πριν, ο Horst Seehofer της Βαυαρίας, είχε δηλώσει πως «η πολυπολιτισμικότητα πέθανε». Στις αρχές του μήνα, μια δημοσκόπηση αποκάλυψε πως το 1/3 των Γερμανών θεωρεί τους μετανάστες ως «απατεώνες» που εκμεταλλεύονται τη κοινωνική πρόνοια, ενώ ο Thilo Sarrazin, πρώην μέλος του Δ.Σ. της Bundesbank έγραψε στο βιβλίο του Germany Is Abolishing Itself, ότι η αδυναμία των αλλοδαπών να ενσωματωθούν, οδήγησε στην οικονομική παρακμή της Γερμανίας.

Η εναντίωση στους μετανάστες συνήθως αυξάνεται σε περιόδους υψηλής ανεργίας, καθώς οι άνθρωποι ψάχνουν για αποδιοπομπαίους τράγους και για απλές εξηγήσεις στα οικονομικά τους προβλήματα. Στη πιο ακραία της μορφή, η εναντίωση αυτή εκφράζεται ως ξενοφοβία και εθνικισμός. Οι εξτρεμιστές εύκολα μπορούν να προωθήσουν το «εμείς» εναντίον «αυτών», αν «αυτοί» είναι πολιτισμικά, θρησκευτικά, και φυλετικά διαφορετικοί.Πολλοί είναι οι Αμερικανοί που υιοθετούν τις απόψεις της Γερμανίδας καγκελαρίου. Ακόμη και ο Samuel Huntington  του Harvard, είχε διακηρύξει πως η πολυπολιτισμικότητα απειλεί την αμερικανική κυρίαρχη κουλτούρα. Αρκετοί κατηγορούν τους Μεξικανούς λαθρομετανάστες για την άρνηση τους να αφομοιωθούν, προσπαθώντας να δημιουργήσουν ιδιαίτερες κοινότητες, όπου μιλάνε μόνο ισπανικά, και όπου διατηρούν την πίστη και την αφοσίωση τους για το Μεξικό αντί των ΗΠΑ.

Η πολυπολιτισμικότητα ποτέ δεν σήμαινε διαφορετικότητα στην Αμερική. Σήμαινε πλουραλισμό, μέσα από τον οποίο θα μπορούσαν να διατηρηθούν οι εθνικές, θρησκευτικές και πολιτισμικές ταυτότητες, μέσα σε μια γενικότερη αμερικανική κουλτούρα. Μπορεί δηλαδή κάποιος να είναι Αφρο-Αμερικανός, μουσουλμάνος Αμερικανός, Ιταλό-Αμερικανός , κλπ. Δεν χρειάζεται  να απεμποληθεί μια από τις δυο ταυτότητες, όταν μπορούν να διατηρηθούν και οι δυο. Αυτή η άποψη αντανακλά τις ρίζες της Αμερικής που στηρίζονται στη μαζική μετανάστευση από ολόκληρο τον κόσμο.

Η ευρωπαϊκή περίπτωση είναι διαφορετική. Η μαζική μετανάστευση, ειδικά από χώρες με διαφορετικό θρησκευτικό και πολιτισμικό περιβάλλον, ποτέ δεν μπόρεσε να προσαρμοσθεί με την ευρωπαϊκή έννοια του Έθνους που βασίζεται σε εθνική και πολιτισμική ομοιογένεια, συμπεριλαμβανομένων της κρατικά στηριζόμενης γλώσσας και θρησκείας. Στην Αμερική, μόνο το 1% του πληθυσμού, οι ιθαγενείς Ινδιάνοι, είναι αυτοί που μπορούν να ισχυριστούν πως ήρθαν πρώτοι. Η κουλτούρα της Αμερικής βασίζεται στην ψυχολογική ανάγκη των πολιτών για μια αίσθηση ενότητας μέσα σε μια τόσο διαφοροποιημένη κοινωνία. Για αυτό και άσχετα με τη καταγωγή τους , όλοι είναι «Αμερικανοί».

Οι παράλληλες κοινωνίες και οι εθνικές κοινότητες της Αμερικής δεν αποτέλεσαν ποτέ μόνιμα στοιχεία των μελλοντικών γενεών. Ήταν μάλλον σταθμοί οικονομικής και πολιτισμικής στήριξης, μέχρι οι μετανάστες να προχωρήσουν στην ένταξή τους στη κυρίαρχη κουλτούρα. Πολλοί μετανάστες που ξεκίνησαν το αμερικανικό τους ταξίδι μέσα από αυτές τις παράλληλες κοινωνίες, πέτυχαν. Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί ασιατικής καταγωγής, που πολύ πιθανόν να ξεκίνησαν από  κάποια Chinatown ή Koreatown, απολαμβάνουν σήμερα το υψηλότερο μορφωτικό και εισοδηματικό επίπεδο από όλες τις υπόλοιπες μειονότητες των ΗΠΑ. Ελάχιστες είναι οι μειονότητες της Αμερικής που παραμένουν σταθερά μέσα σε κάποια παράλληλη κοινωνία, και όσες υπάρχουν αποτελούν εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Οι μετανάστες μπορεί να μη μιλάνε αγγλικά, όμως συνήθως ωθούν τα παιδιά τους να πάνε σε αμερικανικό σχολείο, να διαβάζουν, και να μπούνε σε κάποιο πανεπιστήμιο, να φύγουν από την κοινότητα, να βρουν καλή δουλειά, να συνεισφέρουν στην οικογένεια και στη κοινωνία κ.ο.κ. Τα δημόσια σχολεία και τα ΑΕΙ των ΗΠΑ, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη προσαρμογή των μεταναστών στη χώρα.

Η δυνατότητα μετακίνησης (γεωγραφικής και οικονομικής) αποτελεί κεντρικό στοιχείο της εμπειρίας των μεταναστών στην Αμερική. Ο μέσος Αμερικανός μετακινείται 14 φορές στη διάρκεια της ζωής του. Ελάχιστοι κλείνουν τα μάτια τους στο τόπο όπου γεννήθηκαν. Το ίδιο ισχύει και με τους μετανάστες. Το 1/3 των παιδιών Ασιατών, που γεννιούνται στις ΗΠΑ, παντρεύονται μη Ασιάτες. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους Hispanics. Άρα δεν μιλάμε για παράλληλες κοινωνίες.

Σχεδόν όλοι οι μετανάστες στην Αμερική επιθυμούν τα παιδιά τους να μάθουν τα πάντα για τη αμερικανική κουλτούρα, και να μιλάνε αγγλικά. Δεν χρειάζεται καν η νομοθετική επιβολή της εκμάθησης της γλώσσας, αφού οι μετανάστες μαθαίνουν πλέον αγγλικά πολύ πιο γρήγορα από ότι στο παρελθόν.

Στο Παρίσι, υπάρχουν ολόκληρες γενιές Αλγερινών που μιλάνε τέλεια γαλλικά αλλά παραμένουν εγκλωβισμένες μέσα στην παράλληλη κοινωνία τους. Οι φυλετικές ταραχές του παρελθόντος αφορούσαν κυρίως μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς που διαμαρτύρονταν για την αδυναμία οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ενσωμάτωσης τους  στη γαλλική κοινωνία. Οι Τούρκοι της Γερμανίας συνήθως μιλάνε αποκλειστικά τη γλώσσα τους μέσα από πολλές γενιές, και μάλιστα φέρνουν νύφες από τη Τουρκία για τους γιους τους.

Στην Ευρώπη, το μέσο ετήσιο εισόδημα των Αράβων, Αφρικανών, και Μουσουλμάνων μεταναστών είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό του μέσου Γερμανού ή Γάλλου πολίτη. Στις ΗΠΑ, είναι υψηλότερο από αυτό του μέσου Αμερικανού. Στην Ολλανδία, υπάρχει μια μακραίωνη παράδοση απομόνωσης των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων. Η κάθε ομάδα έχει τα δικά της σχολεία, νοσοκομεία και γειτονιές. Είναι αυτό που οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν ως «ξεχωριστοί αλλά ίσοι». Η μέθοδος αυτή αποτρέπει τη μίξη ομάδων, και εμποδίζει τα παιδιά των μεταναστών να ξεφύγουν από τις ιδιαίτερες κοινότητές τους, όπως συμβαίνει στην Αμερική.

Η επίτευξη μιας πολυπολιτισμικής δημοκρατίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η Αμερική πάλεψε για να ξεπεράσει τη δουλεία, τη κακομεταχείριση των Ινδιάνων, και διάφορα ξενοφοβικά κινήματα που αναδύθηκαν κατά καιρούς. Δεν της έλειψαν οι κοινωνικές ταραχές και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις, όμως σαν χώρα πέτυχε να λειτουργεί μέσα στα πλαίσια της πολυπολιτισμικότητας. Το Multi-kulti μπορεί πράγματι να απέτυχε στην Ευρώπη, απλά επειδή ποτέ δεν του επιτράπηκε να δοκιμαστεί στη πράξη.

Των: Theodore Couloumbis, Bill Ahlstrom, και Gary Weaver.Τέλος φόρμαςS.A.-Real Clear World

ΣΧΟΛΙΑ

 1. LS avatar
  LS 30/10/2010 09:10:00

  Η Ευρώπη ξανά βρίσκει κουτσά-στραβά το δρόμο της.

  Εμείς είμαστε σε όλα πίσω. Γνωστό τοις πάσι. Τουλάχιστον σ΄αυτά τα θέματα μπορούμε να κόψουμε δρόμο και να τους προλάβουμε...

  Και όχι να χτίζουμε τεράστια τζαμιά σε χώρο του Πολεμικού Ναυτικού...

 2. Σοσιαληστής avatar
  Σοσιαληστής 30/10/2010 10:26:39

  Κατι τέτοιες φώτο βλέπει η Μάγια Τσόκλη και αντε να κρατήσεις το μπάτζετ της ΕΡΤ. Θα κάνει το γύρο του κόσμου μέχρι να τους συναντήσει.

 3. βαγόνι avatar
  βαγόνι 30/10/2010 11:08:23

  'Οταν χρειάζονταν φτηνή εργατική δύναμη,τότε δεν υπήρχε πρόβλημα
  μή ενσωμάτωσης. 'Οταν ετίθετο-στη δεκαετία '80- το πρόβλημα του
  διαλόγου "Βορρά-Νότου"και της μεταφοράς πόρων και τεχνογνωσίας,
  ώστε να αποφευχθούν οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, κώφευαν.
  'Οταν παραβίαζαν τα σύνορα ανατολικών λαών και βομβάρδιζαν
  ανελέητα,δημιουργώντας κύματα μετανάστευσης, τότε δεν σκέπτονταν
  τις συνέπειας. Τώρα, υπάρχει θέμα!
  Η υποκρισία ,αλλά και η επεκτατικότητα,του Δυτικού ανθρώπου δεν έχει
  όρια: και το νόθο σχήμα της "πολυπολιτισμικότητας"-ως βίαιη ισοπέδωση
  εθνικών πολιτισμικών χαρακτηριστικών και παραδόσεων-και η......
  "αναγέννηση" ρατσιστικών και εθνικιστικών συνδρόμων παραμένουν οι


  δύο όψεις του ιδίου νομίσματος της καπιταλιστικής Δύσης,και μάλιστα
  σε περίοδο κραυγαλέας παρακμής..
  Στον τόπο μας,που παραμένει μεγάλο σταυροδρόμι πολιτισμών,εδώ που
  συναντιέται ο "ορθός λόγος" με την "καθ'ημάς Ανατολή", η αναπαραγωγή
  τετοιων συμπεριφορών είναι-φύσει και θέσει-ανάρμοστη!
  'Ας αφήσουμε στους WASP τα αποκρουστικά tea parties και στους
  Μεσευρωπαίους την,εκ νέου,αναζήτηση της φυλετικής τους καθαρότητας,
  του heimat και των πολιτισμικών τους παραδόσεων, που για χρόνια απεμπολούσαν,αποδεχόμενοι μια ισοπεδωτική,αποκρουστική και,πάντως,
  "παγκοσμιοποιημένη" μαζική κουλτούρα.
  Στριμωγμένοι,έχοντας ηγεσίες που γλίστρησαν,μπορούμε ίσως να
  ανακτήσουμε μνήμες και πρόσωπα πολύτιμα,που τόσο άσκεφτα είχαμε απεμπολήσει....΄μήν τους αφήσουμε να μας περάσουν τη ντόπα τους μαζί
  με τα .."μνημόνια"!

 4. zackii avatar
  zackii 30/10/2010 12:11:02

  Αφου το ξέρετε ο΄τι τα παίρνουν χοντρά από την Ένωση γιά τους μετανάστες. Γιατι΄αναρωτιέστε συνέχεια?

 5. Σπαρτιατης avatar
  Σπαρτιατης 30/10/2010 12:19:59

  5.000 E/Kopf / Jahr zahlt die Europaischen Union an der griechischen Regierung fuer die Einwanderer egal ob sie Legal sind oder nicht.

 6. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 30/10/2010 12:52:09

  Αυτό είναι το κόστος για να συντηρούν ένα buffer στην μετανάστευση στην Ευρώπη, και αυτόν τον ρόλο έχει αποδεχθεί η Ελλάδα μετά τις συνθήκες του Δουβλίνου. Και για κάθε νόμιμο ή παράνομο μετανάστη που έχει ταρίφα 5 χιλ. ετησίως, πόσοι άλλοι αδήλωτοι αντιστοιχούν που δεν φαίνονται σε καμιά στατιστική παρά μόνο εμφανίζονται αίφνης σε διάφορους άγιους παντελεήμονες;;

 7. donaE avatar
  donaE 30/10/2010 13:49:15

  Δεν την χρειαζονται τωρα την εργασια για αυτο τους διωχνουν.Προς το παρον μονο τοκο θελουν.

 8. Etulli avatar
  Etulli 30/10/2010 15:35:30

  Ο γνωστός πολυ-πολιτισμικός Θεόδωρος Κουλουμπής. Από τους στυλοβάτες του multi-culti στη χώρα μας....

 9. Berlousconication avatar
  Berlousconication 31/10/2010 01:32:24

  Η Αμερική πάλεψε για να ξεπεράσει τη τη δουλεία...
  - Τη θεσμοθέτησε δεν την ξεπέρασε! 5 εκατομμύρια σκλάβους από τη Αφρική παράγγειλαν και τους πήγαν, μόνο οι Ολλανδοί (με το άλλο μοντέλο - "ξεχωριστοί αλλά ίσοι")

  ... την κακομεταχείριση των Ινδιάνων
  - Ναι τους καθάρισαν όλους!

  και διάφορα ξενοφοβικά κινήματα που αναδύθηκαν κατά καιρούς.
  - Έχουν καταστρέψει όλους τους γείτονές τους: πειράματα, εμπάργκο, πυρηνικά, ντρόγκα και έχουν φακελώσει όλους τους πολίτες

  Δεν της έλειψαν οι κοινωνικές ταραχές και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις, όμως σαν χώρα πέτυχε να λειτουργεί μέσα στα πλαίσια της πολυπολιτισμικότητας.
  - Πράγματι ζούν αρμονικά και αγαπημένα, με ένα ένστολο ένοπλο σε κάθε στάση και είσοδο και τετρακόσια εκατομμύρια όπλα στο σπίτι!
  χα χα χα :)

  Για τη δοκιμή και την πράξη:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Watts_riots
  http://en.wikipedia.org/wiki/1992_Los_Angeles_riots

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.