#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/06/2010 10:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το «Free Gaza»,οι μνηστήρες της Μέσης Ανατολής και η …«βόμβα πακέτο»Όταν το 2003 το τουρκικό Κοινοβούλιο δεν επέτρεψε στα αμερικανικά στρατεύματα να περάσουν από τα εδάφη της χώρας για να εισβάλλουν στο Ιράκ, προκαλώντας την οργή αλλά και την ανησυχία της κυβέρνησης Μπους, μια καινούρια συνάρτηση είχε ήδη αρχίσει να σηματοδοτείται στην νευραλγική εξίσωση της Μέσης Ανατολής. Δυο χρόνια νωρίτερα, είχε εκδοθεί το περίφημο «Στρατηγικό Βάθος: η διεθνής θέση της Τουρκίας», ένα βιβλίο του νυν υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, το οποίο δίνει μια αποκαλυπτική περιγραφή του πώς η Τουρκία σχεδιάζει το μέλλον της ν- ως νέα, μα πάνω από όλα αυτόνομη περιφερειακή δύναμη που θα συνδέει οικονομικά, γεωστρατηγικά, πολιτιστικά και θρησκευτικά την Ανατολή με την Δύση.

Για την πραγματοποίηση αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος η Άγκυρα εργάστηκε και εργάζεται με προσήλωση, ενεργοποιώντας όλους τους πιθανούς μηχανισμούς σε μια πολυεπίπεδη σκηνή. Στο εσωτερικό της πεδίο, πότε μέσω της Αριστεράς που είχε αρχίσει να ζητάει αποδέσμευση από τις ΗΠΑ και πότε μέσω της συστηματικής καλλιέργειας ενός δημοκρατικού προφίλ στον ρόλο του θρησκευτικού πρέσβη των μουσουλμανικών μειονοτήτων ανά τον κόσμο. Στην δε εξωτερική της πολιτική, ενεργοποιώντας και αναβαθμίζοντας όλες εκείνες τις συμμαχίες με χώρες που, σύμφωνα με την αμερικανική ορολογία, αποτελούν για την Δύση τον λεγόμενο «άξονα του κακού» (“rogue states”).

Αν και καθιερώθηκε στην περιοχή ως πιστός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και της ίδιας της Αμερικής με το Ισραήλ, η Τουρκία δούλευε σε παράλληλο χρόνο και με την Συρία, την Ρωσία, το Ιράν, το Πακιστάν, τον Λίβανο. Ακόμα και στο Αφγανιστάν, έστειλε στρατό με τον απαράβατο όρο πως δεν θα τον στρέψει ποτέ εναντίον Αφγανού. Μόνο για εκπαίδευση στο πολιτικό κομμάτι. Υποστήριξε την παραδοσιακή της συμμαχία όποτε της ζητήθηκε, αλλά κατάφερε την ίδια στιγμή να βελτιώσει τις σχέσεις της τόσο με τους γείτονές της όσο και με ένα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας κοινής γνώμης υπό το ρητορικό και θεωρητικό μοτίβο της πολυπολιτισμικότητας, της ειρήνης, της καλής γειτονίας και άλλων σχετικών υποσχέσεων που όμως έρχονται σε πλήρη αντίθεση τόσο με το σύμβολο πίστεως του Ισλάμ όσο και με την πρόσφατη Ιστορία της χώρας.Το επεισόδιο με τον «Στολίσκο της Ελευθερίας» που επισφράγισε την αποδόμηση των σχέσεων της Άγκυρας με το Ισραήλ, είναι η πιο τρανταχτή επιβεβαίωση της αλλαγής πορείας. Ωστόσο η σειρά επιθέσεων που ακολούθησε από τους Κούρδους του PKK, λειτουργεί ανασταλτικά για τα σχέδια της κυβέρνησης Ερντογάν η οποία έχει πλέον να αντιμετωπίσει και την οξύτατη κριτική της αντιπολίτευσης που ζητάει αλλαγή πολιτικής και το κεφάλι του Οτσαλάν.

Ρόλο όμως και έλεγχο στην περιοχή διεκδικεί και η Ρωσία που συμφώνησε να κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο στην Συρία, εφοδιάζοντάς την παράλληλα με ρωσικά αεροσκάφη MiG-29, αντιαεροπορικά συστήματα και αντιαρματικά όπλα προκαλώντας την αμηχανία του Ισραήλ. Ως αντάλλαγμα, οι Ρώσοι αναβάθμισαν την ναυτική τους βάση που διατηρούσαν επί ΕΣΣΔ στο λιμάνι της Ταρτούς έχοντας και πάλι είσοδο στην Μεσόγειο.

Η Ρωσία, που καλύπτει το 60% των αναγκών της Τουρκίας σε φυσικό αέριο, εδραιώνει και την πυρηνική της θέση στην χώρα, υπογράφοντας συμφωνία κατασκευής του πρώτου τουρκικού πυρηνικού εργοστασίου με τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες, στα παράλια της Μικράς Ασίας.

Μόσχα και Άγκυρα βλέποντας το ΝΑΤΟ να συνεχίζει να μετράει απώλειες όχι μόνο ανθρώπινου δυναμικού αλλά και αναγνωρισιμότητας, προχωρούν από κοινού στην διεκδίκηση ηγεμονικής θέσης στην Μέση Ανατολή. Εκτός κι αν ο πρόεδρος Ομπάμα προχωρήσει σε κάποια δραματική αλλαγή σχεδίων της αμερικανικής στρατηγικής, το τοπίο προβλέπεται να έχει αλλάξει ριζικά τις επόμενες δεκαετίες.  Γιατί για την ώρα, η Αμερική χάνει την υποστήριξη της Συμμαχίας τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ενίσχυση στρατευμάτων της στο Αφγανιστάν. Η Τουρκία αναπτύσσεται και παίρνει υπό την ομπρέλα της το Ιράν. Η Ρωσία δηλώνει και πάλι παρούσα. Και το Ισραήλ ψάχνει διεξόδους αισθανόμενο την έντονη αποστασιοποίηση της Ουάσινγκτον.

Οι τελευταίες εξελίξεις με την Τεχεράνη και το πυρηνικό της πρόγραμμα μαρτυρούν την αδιαμφισβήτητη θέληση της Τουρκίας να αποδείξει στην Ανατολή πως αν και παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ, οι συμμαχίες είναι τελικά μια ευρύτερη έννοια. Η δε Ρωσία γνωρίζοντας καλά πως ένα πυρηνικό Ιράν ισοδυναμεί με μία πολλαπλή απειλή που θα ενεργοποιήσει έναν περιφερειακό συσχετισμό δυνάμεων, απαντάει στην Δύση πως ο ψυχρός πόλεμος τέλειωσε... ζήτω ο ψυχρός πόλεμος!Όσο σκέφτεται η κυβέρνηση Ομπάμα τι ακριβώς θα κάνει και ποια κατεύθυνση σκοπεύει να δώσει στην διαμάχη του Ισραήλ με την Χαμάς και με μια σειρά από αραβικά κράτη, το Ιράν με την υποστήριξη των συμμαχιών του δημιουργεί αυτό που του λείπει για να προχωρήσει σε μια ολοκληρωτική καταστροφή του εβραϊκού κράτους: σύνορα. Οι «προφητείες» του ανώτατου ηγέτη της χώρας που ολοένα και κλιμακώνονται είναι χαρακτηριστικές.

Η άρνηση της Κύπρου να δώσει τα λιμάνια της στην «Free Gaza» σε συνδυασμό με τις ρητορικές επιθέσεις που φρόντιζε συστηματικά στο μεταξύ να εξαπολύει ο Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ προκειμένου να εισπράττει το αραβικό χειροκρότημα, αποτελεί ένα πρώτο ασφαλές δείγμα μιας αναδυόμενης εκ των νέων συνθηκών συνεργασίας. Η Κύπρος άλλωστε δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής όταν επικεφαλής του ψευδοκράτους βρίσκεται πλέον ένας Τούρκος εθνικιστής. Το Ισραήλ από τη μεριά του αναζητεί παράλληλα συμμάχους και στα Βαλκάνια, την Μάλτα και την Αφρική, αλλά συνεχίζει να ελπίζει πως η υπόθεση «Ιράν» δεν είναι θέμα μόνο δικό του. Είναι ολόκληρης της Δύσης ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό, είτε σε επίπεδο διπλωματίας είτε πολέμου.

Και η Ελλάδα; Τι κάνει η Ελλάδα σε αυτό το πολύπλοκο γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται στην περιοχή της;

Είναι προφανές ότι με απροκάλυπτες και γρήγορες κινήσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου εντάχθηκε μονομερώς στο παιχνίδι, στο πλευρό των θέσεων των ΗΠΑ.

Πως, όμως, εξηγείται, τότε, το άνοιγμα στον Ερντογάν; Απλούστατα με την μυστικότητα των διαπραγματεύσεων. Με το γεγονός ότι κανείς δεν ξέρει τι ειπώθηκε μεταξύ τους και συμφωνήθηκε.

Η ελληνική διπλωματία πορεύεται στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που, στο πλαίσιο του υπόγειου διπλωματικού παιχνιδιού που παίζεται, τοποθετούν και την πρόσφατη έκρηξη βόμβας στο γραφείο του κ. Μ. Χρυσοχοϊδη.

Διπλωματικός

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 28/06/2010 10:35:18

  φρέσκες εξελίξεις και σχετίζεται με αυτό που γράφεται για τις "απροκάλυπτες και ταχείες κινήσεις της κυβέρνησης..."
  επίσημα από το stratfor:
  http://www.allenaki.wordpress.com/2010/06/28/uss-truman-and-eisenhower-off-iranian-coast/

 2. Μετανάστης στη χώρα μου avatar
  Μετανάστης στη χώρα μου 28/06/2010 12:34:02

  Μου πέρασε κι εμένα από το μυαλό...εννοείς ενδοσυμμαχιακή αυστηρή προειδοποίηση: προκειμένου να στοιχισθεί η χώρα στο "πρέπον" στρατόπεδο, έτσι το κατάλαβα.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Μετανάστης στη χώρα μου 28/06/2010 13:40:27

   Καθολου.Το αρθρο υπονοει οτι η επιθεση κατα Χρυσοχοιδη ηταν ισλαμικη ως προειδοποιηση για τη βελτιωση των σχεσεων Ελλαδος - Ισραηλ.
   Στον πραγματικο κοσμο οπου ζουν οι διπλωματικοι βομβες εναντιον υπουργων χωρων του ΝΑΤΟ βαζουν οι εχθροι των ΗΠΑ.

   • Maya avatar
    Maya @ ψυχραιμια 28/06/2010 17:53:26

    ψυχραιμία,

    Από τον Παπούλια μέχρι τον φον Δημητράκη και όλη την αντιπολίτευση, ο πολιτικός κορμός της χώρας έσπευσε να καταδικάσει δημόσια το Ισραήλ για την επιχείρηση στον στολίσκο. Ούτε ένα "να δούμε πρώτα τι έγινε", "να εξετάσουμε όλα τα δεδομένα πχ τι εστί ΙΗΗ", "να σκεφτούμε γιατί ό,τι έγινε έγινε στο τουρκικό πλοίο", "να συνυπολογίσουμε ότι στο ελληνικό πλοίο ήταν και ο Τσιγαρίδας" κλπ. Συν το ότι έσπευσαν επίσης από την πρώτη στιγμή να αναβάλλουν την κοινή άσκηση.

    Επιπλέον, η ελληνική κοινή γνώμη είναι 100% αντιαμερικανική και κατά του Ισραήλ. Παραδοσιακά.

    Επίσης ένα σημαντικό κομμάτι του επιχειρηματικού κόσμου που έχει υπό τον έλεγχό του τα καθεστωτικά ΜΜΕ και άρα και την δύναμη να ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις, εξυπηρετεί αραβικά κεφάλαια.

    Να τους προειδοποιήσουν για ποιο πράγμα; Για να υπάρξει βελτίωση μιας σχέσης, θα πρέπει πρώτα να υφίσταται η ίδια η σχέση.

    Εδώ δεξιά κυβέρνηση και χρειάστηκε να περάσουν 5 χρόνια για να θέσει στην Ε.Ε. ζήτημα παράνομης μετανάστευσης από την Τουρκία.
    Ή δεν έκανε τίποτα όταν κόντεψε να καεί η Αθήνα (για 2η φορά) επειδή κάποιος αστυνομικός έσκισε φωτοτυπία απ' το Κοράνι. Η δε ελληνική Αστυνομία ακόμα δεν έχει δώσει στοιχεία για όσους συνέλαβε στα γεγονότα του Δεκεμβρίου του '08.

    Στον κόσμο που περιγράφεις, τα πράγματα αλλάζουν.
    Ο Ομπάμα σηκώνει τζαμί κοντά στο σημείο μηδέν ενώ ακούγεται ότι έχει την Τουρκία στην κορυφή των προτεραιοτήτων του. Θα την αφήσει να "κάνει παιχνίδι".

    Και η υπόθεση "ασφάλεια ΟΑ" ήταν και γερμανική.
    Το πολιτικό μας σύστημα είναι δέσμιο ενός συνδυασμού παραγόντων και συμφερόντων άλλες φορές αλληλένδετων και άλλες αλληλοσυγκρουόμενων.

    Με άλλα λόγια έχω την εντύπωση ότι στο παζλ που έχουμε μπροστά μας, τα κομμάτια είναι περισσότερα...

 3. enianos avatar
  enianos 28/06/2010 12:41:06

  Η κατάσταση είναι ρευστή,όλες οι χώρες της περιοχής αναδιπλώνονται δημιουργώντας καινούργιες συμμαχίες, εξοπλίζονται πυρετωδώς και προσπαθούνε να καταλάβουν τον νέο γεωστρατηγικό τους χώρο. Όλες ακολουθούν εθνική πολιτική εκτός της Ελλάδος, .κυβέρνηση, ένστολοι και πολίτες καμώνονται ότι δεν βλέπουν τι γίνεται γύρω μας .

 4. Factorx avatar
  Factorx 28/06/2010 12:43:57

  Η Τουρκία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τα ισραηλινά αεροσκάφη, σύμφωνα με ισραηλινά σάϊτ (http://cursorinfo.co.il). Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ερντογάν, ανακοίνωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της γείτονος ότι ο εναέριος χώρος κλείνει. Δεν εξήγησε εάν προκειται μόνο για τα στρατιωτικά ή και για τα πολιτικά αεροσκάφη. Να σημειωθεί ότι στις 27 Ιουνίου στρατιωτικό αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν 27 ισραηλινοί στρατιωτικοί, και κατευθυνόταν στην Πολωνάι, άλλαξε πορεία, επειδή οι Τούρκοι του απαγόρευσαν τη διέλευση.

  • man8os avatar
   man8os @ Factorx 28/06/2010 12:50:19

   Αυτο μας συμφερει. Η Ελλαδα να αναλαβει τις αναλογες προτοβουλιες! Να γινουμε αξιοπιστοι συμμαχοι του Ισραηλ!
   Αξιοπιστοι= Αλλαγη τροπου ασκησης της εξωτερικης πολιτικης. Λιγοτερες ΜΚΟ και αριστερα, περισσοτερη κρατικη βια και ορθος σχεδιασμος επιτελους.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ man8os 28/06/2010 12:57:00

    δε κρατιέσαι... χα χα χααα!

   • Greco avatar
    Greco @ man8os 28/06/2010 13:08:46

    να "φαει η μυγα σιδερο,και το κουνουπι ατσαλι" οπως λεγαν οι παλιοι
    χαχαχα

   • ΒΡΑΧΟΣ avatar
    ΒΡΑΧΟΣ @ man8os 28/06/2010 13:30:38

    Στην Μέση Ανατολή τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται...
    Μην προτρέχετε.Δεν έχουμε ακόμα πλήρη εικόνα.

 5. man8os avatar
  man8os 28/06/2010 12:46:46

  Θα το καταλαβουν οταν θα μας την πεσουν οι βαρβαροι απο βορρα και ανατολη...
  Αλλα τοτε θα ειναι αργα.

 6. Γιάννης Σ. avatar
  Γιάννης Σ. 28/06/2010 13:20:19

  Πάμε για... Γρανικό Νο 2. Να δούμε ποιοι θα είναι οι Έλληνες μισθοφόροι στο αντίπαλο στρατόπεδο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.