#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/05/2011 09:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Eurogroup νοιάζεται για την δική τους σωτηρία , όχι την δική μαςΜας θέτουν το δίλημμα να δεχτούμε υποθήκες και πώληση δημόσιας περιουσίας, και να συμφωνήσουμε όλοι σε κάποια εξωγενή πολιτική και οικονομική γραμμή για δημοσιονομική πειθαρχία, προκειμένου να μας δώσουν ρευστότητα για μερικούς ακόμα μήνες.

Η άποψή μου είναι απλή:  1) Αυτό που μας ζητάνε είναι για το δικό τους συμφέρον, όχι για το δικό μας, 2) εμείς θα χάσουμε περισσότερα εάν συμμορφωθούμε, και 3) η δημοσιονομική πειθαρχία πρέπει να πηγάζει από δική μας πρωτοβουλία και διαχείριση χωρίς εκχωρήσεις υποθηκών και περιουσιακών στοιχείων.

Το κίνητρο και η πρεμούρα του Eurogroup δεν αφορά την δική μας σωτηρία αλλά την δική τους.  Ζητούν παράταση και γύψο της κατάστασής μας προκειμένου να σταθεροποιήσουν τα του οίκου τους. Αρνούνται να δούνε ότι έχουν δανείσει και ο οφειλέτης δεν έχει και δεν μπορεί. Προσπαθούν να εξασφαλίσουν δική ΤΟΥΣ, εσωτερική συναίνεση παίρνοντας υποθήκες σε κινητά και ακίνητα και παριστάνοντας ότι αυτοί επιβάλλουν σκληρή λιτότητα. Για δική τους εσωτερική πολιτική κατανάλωση.

Κανένα από τα μέτρα ή τις υποθήκες ή την εξωγενή αναγκαστική διαχείριση δεν πρόκειται ούτε να αυξήσει το ΑΕΠ μας, ούτε νε φέρει ανάπτυξη.  Με κίνητρο της παράταση της σημερινής κατάστασης, απλά θα μεταφέρει την ιδιοκτησία και τον έλεγχο Ελληνικών πραγμάτων σε ξένους, πριν καταλήξει σε ίδιο και χειρότερο, για μας, αποτέλεσμα. Και όταν ό,τι κινητό και ό,τι ακίνητο έχει ελεγχθεί, ακριβώς όπως και σε τραπεζικές εκκαθαρίσεις, τότε θα φτάσουμε, στο υπολειμματικό προϊόν της εκκαθάρισης, το άδειο κουφάρι, μόνο που το συγκεκριμένο κουφάρι είναι η χώρα μας και εμείς θα είμαστε οι κάτοικοί του.

Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι απαραίτητη αλλά πρέπει να προκύπτει από εσωτερικές διαδικασίες και όχι εξωτερικές. Από ειλικρινή και τίμια προσέγγιση των όποιων Ελλήνων,  πολιτικών, ή μη πολιτικών, τολμούν, μπορούν και θέλουν.   Εάν δεν υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι, έχουμε τελειώσει σαν χώρα και μιλάμε για επιστροφή σε καταστάσεις αντίστοιχες πολύ παλαιοτέρων εποχών, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον καθένα μας, και συλλογικά σαν έθνος.  Η απαραίτητη δημοσιονομική πειθαρχία θα είναι το ίδιο δυσάρεστη και δύσκολη με την εξωγενή, αλλά θα είναι δική μας, στην χώρα μας, και όχι στο κουφάρι που θα μας αφήσουν μετά την εκκαθάριση.

Όπως παρατήρησε και ο Συνταγματολόγος Κασιμάτης, πέρυσι, θα ήταν πιο εύκολο αυτό το εγχείρημα.  Και πρόπερσι και αντιπρόπερσι.  Αλλά, στον λόγο μου, του χρόνου θα είναι πιο δύσκολο από φέτος, από τώρα.

Μία είναι η «συναίνεση» και μόνο μία:  Συναίνεση για ειλικρίνεια, συναίνεση για αυτοδιαχείριση, συναίνεση για αποφυγή της τρίτης Άλωσης. Τα έχω ξαναπεί:  Στάση πληρωμών με δική μας πρωτοβουλία, και από εκεί και πέρα, ό,τι ακριβώς θα κάνουμε ούτως ή άλλως σε ένα ή δύο χρόνια. Τα έχω ξαναπεί:Υπάρχει λύση και έξοδος από το αδιέξοδο, και πρέπει να τολμήσουμε. Η λύση είναι 1) η μείωση των φόρων, 2) η μείωση των παροχών, 3) η κατάργηση κάθε «πόθεν έσχες», 4) η εξασφάλιση μόνο στοιχειωδών Δημοσίων υπηρεσιών και παροχών, αλλά επιπέδου 1935 ή 1955, τόσες αντέχουμε και 5) η μονομερής, από εμάς, στάση εξυπηρέτησης χρέους. Και τα 5. Αν βγάλετε ένα από τα 5, δεν δουλεύει η πρόταση. Και να διευκρινήσω: Δική μας στάση πληρωμών. Που δεν σημαίνει «δεν πληρώνω». Σημαίνει «δεν έχω να πληρώσω», «έλα όταν έχω», «έλα να δούμε πότε θα έχω, αλλά τώρα δεν έχω». Και να προσθέσω, σήμερα, 17 Μαΐου ένα 6ο :  Με τα παραπάνω 5 σημεία ένα 6ο σημείο:  Εφ’ άπαξ εισφορά για δική μας χρηματοδότηση της μεταβατικής κατάστασης.

Είναι η μόνη, μη αυτοκαταστροφική, λύση. Και δεν υπερβάλλω λέγοντας «ή τώρα, ή ποτέ».

Archaeopteryx

ΣΧΟΛΙΑ

 1. dimos avatar
  dimos 18/05/2011 09:24:54

  προσεξε τι λες για τους ΔΥ- η προταση σου συνεπάγεται απόλυση του 50% και βλέπουμε... Εφάπαξ εισφορά τι σημαίνει?

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ dimos 18/05/2011 09:32:11

   δεν είναι το πρόβλημα οι ΔΥ, και ο Ιθαγενής έχει δώσει αριθμούς. Το πρόβλημα είναι ένα σωρό παραδημόσιες δραστηριότητες. Εφ' άπαξ εισφορά σημαίνει ότι βάζω 10 ή 100.000 ή όσα μπορώ για μία φορά. Κάτι σαν αύξηση κεφαλαίου. Για κεφάλαιο, όχι για επιδόματα ΟΤΑ ή συνδρομές ΜΚΟ.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ archaeopteryx 18/05/2011 10:39:21

    Αρχαίε, συμφωνώ κι εγώ ότι το πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός των ΔΥ, αλλά χρειάζεται προσοχή στο εξής:

    Όταν λες εξασφάλιση μόνο στοιχειωδών Δημοσίων υπηρεσιών και παροχών, αλλά επιπέδου 1935 ή 1955, αντιλαμβάνεσαι τι βούτυρο στο ψωμί βάζει κάτι τέτοιο στην κινδυνολογική προπαγάνδα των μνημονιολάγνων; Στην Ελλάδα του 2011, ακόμα και στην Ελλάδα του 1980, το κράτος παρέχει (και παρείχε) κοινωνικές υπηρεσίες που προφανώς δεν υπήρχαν το 1935, γιατί τότε δεν υπήρχε ανάγκη για τέτοιες. Όπως οι παιδικοί σταθμοί, για παράδειγμα. Στην Ελλάδα του 1935, δεν υπήρχαν γιατί οι γυναίκες δεν εργάζονταν. Πολλές άλλες προνοιακές δομές, που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια ως απότοκες σύγχρονων αναγκών και εξελίξεων της κοινωνίας, θεωρούνται αυτονόητες για τη στοιχειώδη επιβίωση μιας μέσης οικογένειας με παιδιά και τη γυναίκα εργαζόμενη. Και δεν μιλάω για "πολυτελείς" καταστάσεις -πολυτελείς για τα ελληνικά δεδομένα δηλαδή, σε άλλες, εξίσου προβληματικές χώρες, όπως η Ιρλανδία π.χ.- θεωρούνται στοιχειώδεις και αυτονόητες. Είναι δυνατόν να προεξοφλούμε ότι θα καταργηθούν με ένα "δις ιζ πάρτα", και μετά να πιστεύουμε ότι η κινδυνολογία των νεοφιλελεύθερων δεν θα βρει λαϊκή απήχηση;

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ Αυριανιστής 18/05/2011 11:03:42

     Θα αφήσω τους πολτικούς να ισορροπήσουν τι και πόσες παροχές θα δίνουν. Στο καθεστώς που είμαστε, παροχές με αυξανόμενα δανεικά είναι θέμα χρόνου να καταρεύσουν. Κοινωνική πολιτική από ΑΕΠ, στέκει. Από δανεικά και αγύριστα δεν στέκει. Η αναδιανομή κάπου γίνεται κίνητρο ερήμωσης. Να θυμίσω ότι το Θέμα της Μικράς Ασίας δεχτηκε τουςΣελτζούκούς εύκολα λόγω υπερφορολόγησης των Βυζαντινών, και στο τέλος, όποιος μπορούσε την έκανε για αλλού. Μην φτάσουμε εκεί.

     Το δις ιζ Πάρτα είναι, με συγχωρείς, πόκερ. Με την απειλή της μονομερούς κίνησης θα αναδιαρθρώσουν. Όποιος έχει την πρωτοβουλία έχει και το πάνω χέρι στην διαπραγμάτευση. Εάν δεν χρωστάμε 350 αλλά 150 ή 250 με περίοδο χάριτος 3-5 χρόνια, αφήνει cash για management.

     • Αυριανιστής avatar
      Αυριανιστής @ archaeopteryx 18/05/2011 11:22:09

      Όπως ξέρεις, εδώ και καιρό συμφωνώ, και ενστερνίζομαι κι εγώ το "δις ιζ πάρτα" που έχεις πει. Ωστόσο, επισημαίνω τον κίνδυνο να βρει έδαφος η κινδυνολογία, όταν εμείς προεξοφλούμε ότι κάτι τέτοιο "πρέπει" να σημαίνει και κατάρρευση απαραίτητων (για τις σημερινές συνθήκες) κοινωνικών προνοιακών δομών.

 2. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 18/05/2011 09:33:53

  Αρχαίε (α) καλημέρα.
  Αφού χρωστάμε κυρίως σε Γαλλικογερμανικές τράπεζες, γιατί οι -κατά την νεοοργουελλικήν- "εταίροι" μας Γερμανογάλλοι μας δανείζουν ενώ θα μπορούσαν να τα δωσουν απ' ευθε'ιας στις τράπεζες τους; Πόσα κερδίζουν οι "ετα'ιροι" μας; Η όλη διαδικασία φαίνεται να είναι, όπως σχεδόν κάθε δραστηριότητα νεοταξίτικη, μετατροπή δημόσιου πλούτου σε ιδιωτική, είτε είναι πράσινη "αναπτυξη" είτε ιδιωτικοποίηση.
  Όπως το βλεπω εγώ, "παρατραβούν" την -τάχα μου- επίπονη διαδικασία μέχρις ότου διασφαλίσουν τις τράπεζες τους και μετα (το καλοκαίρι;) θα μας σπρώξουν στην χρωκοπία αφού θα έχουμε, κοινή συναινέσει, υποθηκεύσει ΟΛΗ την Ελλαδα. Εν τω μεταξύ, η όλη διαδικασία ρίχνει την αξία των Ελληνικών τίτλων ώστε ως καλοί "επενδυτές" να τα αγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές, αφού φυσικά αγόρασαν πρώτα σε εξευτελιστική τιμή την ιθαγενή αλήτ.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Νίκος Αργεάδης 18/05/2011 09:54:23

   Πολιτικά, δεν μπορούν να το κάνουν. Οι ψηφοφόροι τους δεν θα ανεχθούν να φανεί ότι αυτοί πληρώνουν την ζημιά των τραπεζών τους. Για αυτό όλη η φιλολογία ότι είμαστε τεμπέληδες και κοπριτες και να πληρώσουμε. ΚΑΙ για δική ΤΟΥΣ εσωτερική κατανάλωση. Τα δάνειά μας έγιναν σε μεγάλο βαθμό συμβολή στο γαλλογερμανικό ΑΕΠ. Το οποίο μεγάλωσαν οι Γαλλογερμανοί λαδώνοντας έμμεσα και άμεσα πολιτικούς μας. Από το Αεροδρόμιο και την Γέφυρα, στην Πράσινη Ανάπτυξη. Δες π.χ. το εξοικονομώ κατ οίκων του Σούργελου: Ενθαρρύνει την κυρία Κατίνα και τον κύριο Μήτσο να βάψουν με Γερμανικές "ειδικές μπογιές", να βάλουν Γερμανικούς καυστήρες και Γερμανικά κουφώματα. Ή την Πράσινη Ενέργεια: Διπλασίασε τον λογαριασμό σου υπέρ Ζήμενς, EDF, ΑΒΒ, Schneider και Βέστας. Τα δανεικά μας, οι εξαγωγές τους.

 3. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 18/05/2011 09:36:57

  Έπρεπε να προσθέσω και το εξής:
  Για τους πιο πάνω λόγους ο Κος. Σαμαράς δεν πρέπει να ενδώσει και συναινέσει με τους βιαστές, ντοπιους και ξένους ("εταίρους"). Με τέτοιους εταιρους τύφλα νάχουν οι εχθροί μας.

 4. antonis avatar
  antonis 18/05/2011 09:50:09

  Ωραία λύση μας προτείνεις.
  Δεν ξέρω αν μπορείς να αντιληφθείς τι ακριβώς γινόταν το 1955 ή το 1935.
  Μισθός 100 ευρώ , για όποιον βρεί καλοπληρωμένη δουλειά.
  Εισαγωγές κομμένες και φορολογία εξοντωτική στα εισαγόμενα.
  Ιντερνέτια, φεισομπούκια και λοιπά για να χάνουμε τον καιρό μας κομμένα.
  Οι αγρότες παράγουν μόνο για επιβιώνουν.
  Κανά εκατομμύριο μετανάστες στην βουλγαρία και ρουμανία.
  Στρατιωτική θητεία 2-3 χρόνια με αποζημίωση 5 ευρώ την ημέρα.
  Αν έχουμε ευρώ,και δεν το γυρίσουμε στα μανικετόκουμπα.
  Νοσοκομεία γιόκ
  Πανεπιστήμια γιόκ
  Οποιος αρρωστήσει μπορεί να προσεύχεται για να σωθεί, αλλιώς θα ξεπουλά την περιουσία ,όμως θα είναι υπερήφανος επαναστάστης.
  Τα παιδιά των φτωχών απλά θα φροντίσουν να παραμείνουν απόφοιτοι δημοτικού, παραπέρα θα πρέπει να πληρώνεις.
  Τράπεζες ξεχάστε τις, δεν θα τις χρειαζόμαστε αφού δεν θα υπάρχει φράγκο.
  Αυτοκίνητα και λοιπά ξεχάστε τα, όπως και τα γυμναστήρια , τα ποδαράκια να είναι καλά.
  Και το κυριότερο ,τότε θα μας αγοράσουν στο τζάμπα, όχι οι πλούσιοι του Βορρά, αλλά μέχρι και οι φτωχοσκοπιανοί και βούλγαροι της γειτονιάς.
  Εχει πολλά ακόμη να δούμε
  Ωραία εικόνα είχες στο μυαλό σου .

  Πάντως αν είχα καβαντζώσει σε Ζυρίχη μεριά μερικά μύρια ευρώπουλα, θα παρακαλούσα και εγώ τώρα ή ποτέ να γυρίσουμε στο 1950...
  Τουλάχιστον θα γράφονταν και ωραία τραγούδια για την φτωχολογιά ,τους μετανάστες, τις φάμπρικες και τις τσιμινιέρες (που ίσως γίνουν με μισθούς 50 ευρώ το μηνα).
  Μέσα και οι μαυραγορήτες στο κόλπο....Καλά θα περάσουν. Εξ αλλου πάντα αυτοί μας κυβερνούν απο το 1940.

  Εχουμε χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα.
  Ο ζητιάνος που γυροφέρνει και επαιτεί, απειλεί κιόλας αν δεν μου δώστε θα δείτε τι θα σας κάνω...
  Τι να κάνει ο φουκαράρα η χώρα μας?...
  Η Ψωροκώσταινα....Η πτωχή πλην τιμία Ελλάς...
  Μόνο που μερικοί ακόμη νομίζουν ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου και θα καταρεύσει ο καπιταλισμός, το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και επομένως θα τους πάρουμε όλους στον γκρεμό...
  Αμ δε.....
  Εχουμε σαλτάρει πια ως κοινωνία και αναμένουμε ,και πάλι, τον ξένο παράγοντα να μας σώσει ως συνήθως.
  Ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία είναι.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ antonis 18/05/2011 09:57:34

   Έχω αυτή την συζήτηση και κατ ιδίαν. Δηλαδή που είμαστε σε σχέση με το παρελθόν. Το 1981 υπήρχε ιδιωτικό κεφάλαιο που ροκανίστηκε. Το 1971 υπήρχε μεσαία τάξη και αγρότες που κάτι παρήγαν. Σκέψου εσύ τι παράγουμε. ΠΟΣΟ μπορούμε να ζούμε με δανεικά για να εισάγουμε πεκορίνο και άουντι;

   Ή θα δούμε την αλήθεια κατάματα, ή θα ξυπνήσουμε με το υπόθετο και δεν θα μας αρέσει. Οικονομικά, θα είναι το ίδιο. Ας μην ξεπουληθούμε ενδιαμέσως. Ή ας ξεπουληθούμε με δική μας διαχείριση, όχι με Βέλγικη.

  • Dora avatar
   Dora @ antonis 18/05/2011 13:02:05

   Θα μας σωσουν????ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ.

   Σημερα στο volkskrant κανουν αποτιμηση τα κομματια που θα αγορασουν απ' την ελλαδα και λενε οτι και τον παρθενωνα να πουλησουν παλι δεν ξεχρεωνουν,τα δε νησια τους,αμφισβητειται απ' "αλλου" οτι ειναι δικα τους κλπ.
   Ο δεν τιτλος "η Ελλαδα ξεπουλιεται"μου εκοψε κομματια την ψυχη μου.
   Οργιστηκα τοσο πολυ,που προσευχομαι μην παρω κανα περιστροφο,κατεβω κατακει και σκοτωσω,οποιον παρει το ματι μου (δεν θελει πολυ,ξερετε).

   ΠΩΣ ΦΘΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΔΩ???????

   Δεν βγαζω ακρη για το ποιος φταιει.Ολοι ενοχοποιουν αλλους.Ποτε στην ευχη θα ενοχοποιησουμε τους εαυτους μας ΟΛΟΙ πολιτες και πολιτικοι ΟΛΩΝ των παραταξεων και πεσουμε στα γονατα ζητωντας ελεος απ' Αυτον που δεκαετιες τωρα γελοιοποιουμε στο προσωπο ο ενας του αλλου?

   Μαλμπορο,σφηνακια,τσιφτετελια, ξενυχτι, αραλικια του φραπε , υφος δηθεν και Καγιεν!!!!! Δανεια για διακοπες!!!!!
   Εγω δουλευα εδω μετα το σχολειο ενα μηνα στην φαμπρικα καθε χρονο,για να παω διακοπες.Που ταβρισκαν τα λεφτα οι συνομηλικοι μου στην Ελλαδα καθε βραδυ στις παμπ και αλλοι στα σκυλλαδικα?
   Αυτη ηταν η εικονα που ειδα πριν τρια χρονια στην Πατριδα.

   • Dora avatar
    Dora @ Dora 18/05/2011 13:03:50

    Ξεχασα τις Ρωσιδες και τις Βουλγαρες που χρυσωναν οικογενειαρχες ανθρωποι και καμαρωναν κιολας....

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Dora 18/05/2011 13:32:40

    Και μόνο από αυτά που λένε στις λαϊκίστικες εκπομπές των κατακίτρινων σαπροκάναλών τους, ότι δηλαδή "ακόμα και τον Παρθενώνα να πουλήσουμε, δεν ξεπουλάμε", είναι αρκετό για να τους στείλουμε στο δι@ολο με ένα μεγαλοπρεπέστατο "δις ιζ πάρτα". Τέτοια λέει ο λαός σας, κύριοι; Τέτοια ακούει; Ψάξτε τότε να βρείτε τα "δανεικά" που μας δώσατε...

    • σκαθάρι avatar
     σκαθάρι @ Αυριανιστής 18/05/2011 13:53:46

     η χρεοκοπία θα μας φέρει στην εποχή του λίθου (ακόμα και ο Βαρουξάκης που ήταν κάποτε υπέρ τώρα τη θεωρεί καταστρεπτική) οι χώρες τις ΕΕ θα πονέσουν αλλά δεν θα κατασραφούν άσε που μπορεί να "πουλήσουν" τα χρέη στους Τούρκους και Σκοπιανούς με έκπτωση και αυτοί να καθαρίσουν για πάρτυ τους...ας το σκεφτούν αυτό λίγο οι εραστές του δις ιζ πάρτα. Επίσης όπως λέει και ο Λαπαβίτσας (ντάρλινγκ του κινήματος "δις ιζ πάρτα" το έλλειμα πρέπει να εξαφανιστεί, με ότι σημαίνει αυτό που σίγουρα δε σημαίνει πολλές διακοπές....

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ σκαθάρι 18/05/2011 19:40:31

      το δις ιζ Πάρτα, ΔΕΝ είναι χρεοκοπία. Είναι η από μέρους μας και με δικούς μας όρους (κατα δύναμιν) επίτευξη βιώσιμης ρύθμισης. Η βιώσιμη ρύθμιση μειώνει (σε παρούσα αξία) την απαίτηση. Αυτό γίνεται με μείωση κεφαλαίου, περίοδο χάριτος, μειωμένο επιτόκιο κλπ, και με συνδυασμό των παραπάνω. Λαϊκά λέγεται "έλα όταν έχω"

  • dimx avatar
   dimx @ antonis 18/05/2011 13:45:04

   antonis το σχολιο σου δειχνει οτι ευτυχως υπαρχουν και μερικοι εδω μεσα που διατηρουν την επαφη με την πραγματικοτητα .

 5. dimos avatar
  dimos 18/05/2011 09:54:43

  η προταση σου σημαίνει επιστροφή στα 50's σε όλα τα επίπεδα. Είναι ριζοσπαστική και μπορει να σε κρατήσει στην επιφάνεια για καμιά 2-3 χρόνια. Εχει επίσης και δραχμή μέσα (αναγκαστικά). Θα ήταν πιο ρεαλιστικό να επικεντρώσουμε στη μείωση του δημοσίου ('οπως εσύ το ορίζεις) και στην πώληση περιουσιακών στοιχείων που δεν έχει νόημα να έχει το δημόσιο. Η φοροκλοπή πρέπει να γίνει κακούργημα (να πάνε φυλακή καμιά 500 αρια) και το δημόσιο να περίορίσει τα έξοδα του κατά 30-40% άμεσα. Τότε θα πέσουν καπάκι και οι φοροελαφρύνσεις και η πραγματική οικονομία θα παέι καλύτερα.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ dimos 18/05/2011 10:00:21

   Η φοροκλοπή να είναι κακούργημα, αλλά το φορολογικό σύστημα να έχει λογική. Θυμίσου ότι η ανάπτυξη επί Σημίτη βασίστηκε στην απελευθέρωση του συναλλάγματος. Μπήκαν μέσα τα έξω! Μαγική λύση!

   1-2 χαμηλοί και ενιαίοι, αδιαπραγμάτευτοι συντελεστές. Και κατάργηση πόθεν έσχες. Δεν έχει σημασία που αυτά που είναι έξω είναι προϊόντα φοροδιαφυγής. Ctrl-alt-del και από την αρχή.

 6. Κρητικός avatar
  Κρητικός 18/05/2011 10:08:51

  Τι δήλωνε ο κος Γιούνκερ πριν λίγο καιρό?

  "Ο κ. Γιουνκέρ, αν και καθυστερημένα, διότι λίγο πολύ όλοι το ξέραμε, δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι Ευρωπαίοι γνώριζαν για το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας πολύ πριν έλθει η κρίση αλλά έκαναν τα .....
  ..στραβά μάτια διότι έτσι κάποιοι θησαύρισαν.
  “Ήξερα ότι το πρόβλημα αυτό θα έφθανε, διότι συζητούσαμε, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Τρισέ στην ΕΚΤ, η Επιτροπή (ευρωπαϊκή) και εγώ ο ίδιος, για τις προοπτικές για αυτό που δεν ήταν τότε γνωστό, όπως αυτό που αποκαλούμε ελληνική κρίση“, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. Προσθέτοντας όμως πως «δεν μπορούσε να το πει δημόσια»
  Ανέφερε επίσης ότι «ήταν φανερό ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει κάποια μέρα αυτό το πρόβλημα. Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν είχε αντιμετωπιστεί πριν από δύο ή τρεις δεκαετίες και όχι τον τελευταίο χρόνο.
  “Ήξερα ακόμα ότι η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους προς την Ελλάδα, αλλά δεν θα μπορούσα να πω δημόσια αυτό που γνώριζα”

  Αν είναι δυνατ'όν να επιτρέψουμε τετοια αλητεία να μας κυβερνα πλέον.
  Αν ο Στρως Καν βίασε μια αφρικανή και καποιοες γαλίδες (που το θυμήθκαν τώρα) ο κύριος από το λουξεμβούργο (από που κρατά η σκούφια του ?) έχει βιάσει πλεόν ολους τους έλληνες και τηις ελληνίδες"

  Ελεος !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Δεξιοί και αριστεροι ας γίνουμαι πλέον μια γροθιά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΖΗΤΟΥΝ , ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΊΞΟΥΜΕ ΟΤΙ "ΤΟ ΑΛΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΑΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΘΟΡΑ" τους

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Κρητικός 18/05/2011 10:11:52

   "Ήξερα ακόμα ότι η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους προς την Ελλάδα, αλλά δεν θα μπορούσα να πω δημόσια αυτό που γνώριζα”

   Για αυτό, φίλε μου, δις ιζ Πάρτα. Έλα όταν έχω.

  • Dora avatar
   Dora @ Κρητικός 18/05/2011 13:10:14

   Οι ελληνες δεν βιαστηκαν αγαπητε.Τοδιναν ελευθερα.
   Ο βιασμος προυποθετη σθεναρη αντισταση.Ο βιασμενος ξερει την αξια του και μαχεται μεχρι το τελος για να την υπερασπιστει. Ο/η πορνευομενος/η εχει ο ιδιος απαξιωσει τον εαυτο του.
   Η καταναλωτικη μανια του ελληνα τα τελευταια χρονια ηταν ανεκδιηγητη.
   Ειμαστε ο πιο χοντρος λαος της ευρωπης,τα δε παιδια μας ολα παχυσαρκα.Σκασμενοι στο φαι ολοι,μικροι μεγαλοι.
   Πιο χοντρους πισινους στην ευρωπη κανενας δεν εχει,αν εξαιρεσουμε τους τουρκους που μενουν σ'αυτην.

   • Dora avatar
    Dora @ Dora 18/05/2011 13:33:23

    Στον Κρητικο απαντω και με μεγαλη θλιψη το κανω,γιατι στην Ιεραπετρα που πηγα για διακοπες τρια-τεσσερα χρονια πριν,επαθα την πλακα της ζωης μου απ' την ψωροπερηφανεια των κατοικων και τον ματεριαλισμο τους. Ειχαν τους δουλους (αλβανους,βουλγαρους,πολωνους) στα θερμοκηπια για ενα κομματι ψωμι να δουλευουν μεσα σε 50 βαθμους θερμοκρασια,απ' τα αγρια χαραματα μεχρι την αργα το βραδυ,ανασφαλιστους,7 μερες την εβδομαδα.Οι δε γιοι και θυγατερες τους επιναν ουισκια και γυρναγαν τα ξημερωματα τυφλα στο μεθυσι στο σπιτι,αλλα ο μπαμπας ηταν αλλου με την βουλγαρα κι η μαμα καπου με τον "κουμπαρο".
    Να μην πω και για καποιους "ιερεις"ορθοδοξους που πληρωναν αλβανους για πισωγλεντια το σαββατο και την αλλα μερα κρατουσαν το Ευαγγελιο στα χερια.Αυτο το τελευταιο δεν το πιστευα,το ειδα με τα ματια μου,αφου γνωστο μου ζευγαρι κρητικων(εξαιρετικοι ανθρωποι) με πηγαν οι ιδιοι ενα βραδυ στο στεκι που" ψωνιζονταν" τρει ιερεις.

    Κυριες και κυριοι,σφαχτες οι ευρωπαιοι κι αιμοβοροι,δεν αντιλεγω,αλλα κι εμεις φθασαμε πατο απ 'την "μαγκια" και "ασυδοσια" μας.
    Ε,τι να κανουμε?Ο λογαριασμος πληρωνεται στο τελος.Κι εχει το πανω χερι αυτος που σταθηκε πιο "μαγκας"και δεν ειμαστε εμεις,δυστυχως.

    Ξεπουλαμε την χωρα μας τωρα,μαζι με τον χοντρο πισινο μας.

    Καποιοι θα βαλουμε μυαλο και θ'αλλαξουμε πορεια.Καποιοι θα προσαρμοστουν στον ρολο των ραγιαδων γρηγορα,ηδη ειναι. Καποιοι θα πατησουν την σκανδαλη και θα τιναξουν το λιγο μυαλο που τους απομεινε,γιατι πολυ μικροι για το πρωτο και πολυ μεγαλοι για το δευτερο.

    Δεν εχω ιδεα απο οικονομια,λογω δουλειας ομως εχω καποια μικρη πειρα για να τολμησω να πω,οτι οι ανθρωποι δεν αλλαζουν νοοτροποια,παρα μονο εαν ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ να το κανουν.

    Ας δουμε λοιπον αυτο το τελος,σαν τελος της ασυνειδητοτητας και της νηπιακης ηλικιας κι απαρχη μιας αναγεννησης κι οχι με καινουριες ιδεες και κουραφεξαλλα ξενοφερτα,μα επιστροφη στην Ομορφια και την Γνωση,που μονο στην πραγματικη Ελλαδα βρισκονται και ειναι αξεπεραστα.Στην Ελλαδα που πρωτη αποδεχθηκε και καλλιεργησε τον Χριστιανισμο,αφου ο Θεος εστειλε απο πριν εδαφος προσφορο να τον δεχθει:To Mεγαλο της Πνευμα.

    • Κρητικός avatar
     Κρητικός @ Dora 18/05/2011 18:45:18

     Dora
     Μας βίασαν και εμάς .Πάρτο χαμπάρι αυτη είναι η "αποστολ'η" τους να βιάζουν. Αυτο που κάνουν σήμερα είναι να προσπαθούν να μας πείσουν πλέον ότι τον θέλαμε αυτον τον βιασμό "μαζί τα φάγαμε". Και αυτή είναι βεβαια η λογική του συστήματος .Ο βιαστής ποτέ δεν τιμωρείται.Μην μας αποπροσανατολίζει η περίπτωση DSK.Εκεί γίνεται η αποκάλυψη ,αν γινει, επειδή θα πιάσουν με ενα σμπαρο δύο τριγώνια.Αφενός μεν να διαφημισουν την εσωτερική τους ¨δημοκρατία " οπως λένε και οι πνευματικοι των παραθύρων, αλλα και για να ξεφορτωθούν κάποιον δικό τους που δεν εκανε ότι του έλεγαν.
     Για τον βιασμό αυτόν και βεβαια δεν ειναι υπευθυνος ουτε ο γερμανικος ,ουτε οποιοσδήποτε 'άλλος λαός αλλά η έλλειψη παιδείας ,ο βασικός πυλώνας του νεοελληνικού κράτους που στήθηκε το 1830-31.Πάρε και μελέτησε όλες τις "επαναστασεις" στην παιδεία από τοτε μέχρι σημερα.Στην εποχή μας βεβαια αυτες έχουν πυκνώσει και έχουν φτασει στο σημείο καθε κυβερνηση να κανει και απο 1-2 επαναστασεις στην παιδεια (απο ανθρωπους κατα τεκμηριο απαιδευτους). Για φαντασου οτι η νυν υπουργός σαν επιτροπος στην ΕΕ είχε πεί εκείνο που πόσοι το θυμούνται ακόμη ?-"ΝΑ ΓΪΝΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ" ηταν τότε που αρχισε να μυειται στις αρχες της παγκόσμιας διακυβέρνησης.
     Ειναι κρίμα γιατι σε αυτα τα 180 χρόνια εχουν αναδειχθεί στον τόπο μας, μεγάλοι πνευματικοί και μάλιστα ποιητές.ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΟΛΑ.
     Δεν ήταν απαραίτητο να κατέβεις στην Ιεράπετρα ,για να διαπιστώσεις ολα αυτα που περιγράφεις , που είναι μια πραγματικότητα , και υπήρχε παντού όπου πηγαιναμε στη ελλαδα,ισως σε διαφορετικό βαθμο και ενταση.
     Ολα αυτα όμως ήταν το αποτέλεσμα της ελλειψης παιδείας.
     ΚΑΙ ΦΤΑΙΜΕ ΟΛΟΙ ΓΙ ΑΥΤΟ.
     Δεν χρειαζεται να πουλήσουμε ούτε τον τόπο μας ούτε τίποτα άλλο.Εχουν χύσει αρκετό αίμα οι πρόγονοί μας ,και δεν μπορεί κανένας να βάλει υπογραφεί κάτω από τέτοι πωλητήριο.
     ΤΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΘΑΝΑΤΟΣ.
     Σέβομαι αυτό που πίστευαν οι πρ'ογονοι μου.Δεν έχει όμως αυτο καμια σχέση με αυτο που λέγεται χριστιανισμός./Με τους Παπες η τους Δεσποταδες η τους Μουφτήδες (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) που πάντα το πραγματικό τους αλισβερισι ηταν με την εξουσία και τους δυνατούς .
     Γεννηθηκαμε και ζούμε σε ένα από τα ελάχιστα ευλογημένα σημεία της φύσης .Οπου η νυκτα με την μερα εναλάσσεται ,και υπάρχει ακόμη διάκριση του χειμώνα από το καλοκάιρι ,ανω τα εκτακτρα καιρικά φανόμενα των ΜΜΕ είναι ρουτίνα σε άλλα μέρη (κόντρα στις κασσάνδρες των κλιματολάγνων-με το αζημ'ιωτο).
     Και δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτό το σημείο αναδείχθηκε ενα μεγάλο κομματι της παγκόσμιας σκέψης. Κα η σκέψη αυτή στο συνολό της βοήθησε και βοηθά -γιατί ηταν τέτοια-στη απελευθέρωση του ανθρώπου.
     Μακρυα απο εμας η ψευτιά και η απατεωνιά των επουράνιων παραδείσων -κολάσεων , πιλαφιών και ηδονών.
     ΕΙΜΕΘΑ ΟΛΟΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ λέει ο Α.Εμπειρικος

     • Dora avatar
      Dora @ Κρητικός 18/05/2011 22:17:15

      Κρητικε,
      Μ' εκανες και δακρυσα μ'αυτα που εγραψες.
      Δεν τολμαω ν'ανοιξω ουτε ραδιο ουτε εφημεριδα ουτε ειδησεις σημερα.Μας βριζουν με μισος!

      Εθαυμασα στην πανεμορφη Κρητη τον Κρουστα,στον Αγ.Νικολαο.Ενα χωριο με Κρητικους,πραγματικους ΓΕΡΟΥΣ κρητικους.Αντρες και γυναικες με αγερωχο παραστημα,ισια κορμια,80 χρονοι που πηγαινουν στο κυνηγι και 80χρονες που ζυμωνουν κριθαρενιο ψωμι και σκαβουν αγρους!!!!!
      Υπεροχα προσωπα,πανεμορφα πρασινα η μπλε ματια,προφιλ αυτοκρατορικο. Μεγαλη φιλοξενια,να νοιωθεις την περηφανια των φτωχων που σε κανει να ντρεπεσαι για το χαλι σου.
      Η Κρητη ειναι παραδεισος.Θα απολογηθουμε στον Θεο που την καταστρεψαμε οικοδομικα,χασαμε την εκ γενετης αρχοντια μας κι αφεθηκαμε να γινουμε ευρωκατσιβελοι,που λεει κι ο Δασκαλος κ. Καργακος!

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Dora 18/05/2011 13:33:48

    Είναι ωραία η συλλογική αυτοενοχοποίηση, ε;

    Ευχαριστώ, αλλά δεν θα πάρω. Γιατί δεν τα έφαγα μαζί τους.

    • Dora avatar
     Dora @ Αυριανιστής 18/05/2011 13:48:55

     Αυριανιστη,δεν εννοουσα αυτο που λες.
     Αλλα αυτα ολα που ανεφερα ειναι δυστυχως γεγονος.
     Σιγουρα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ οι ελληνες ετσι.Αλλα σε ποιο ποσοστο ειναι ολοι αυτοι δεν γνωριζω.
     Αληθεια ομως ειναι οτι(ο Αριστοτελης το ελεγε?)εχουμε τους αρχηγους που μας αξιζουν.Απο τον λαο δεν βγαινουν ολοι αυτοι?
     Πληρωνε η δεν πληρωνε ο ελληνας βουλευτες να "τακτοποιησουν" το παιδι σε καμμια θεσουλα???
     Απ' ολους το ακουγα αυτο στην Πατριδα,λυπαμαι.Μακαρι μα μην ηταν αλλιως.
     Η μαζικη ενοχοποιηση ειναι λαθος και δεν φερνει αποτελεσματα.
     Αλλαγη τροπου σκεψης ομως ναι,οταν αυτος που ηδη υπαρχει δεν φερνει αποτελεσματα.

     • Dora avatar
      Dora @ Dora 18/05/2011 14:00:24

      Μακαρι να ηταν αλλιως.

 7. no fear avatar
  no fear 18/05/2011 10:24:27

  By the way,τί στενοχώρια και αυτή με το ότι το χρέος μας δεν είναι "βιώσιμο",όπως αναμασούν απο χθες τα ΜΜΕ.Εγώ πάντως θα στενοχωριόμουνα αν δεν ήταν διαχειρίσιμο.Για το μη βιώσιμο ας ανησυχούν οι δανειστές μας!

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ no fear 18/05/2011 11:05:38

   σωστός!...

 8. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 18/05/2011 10:34:11

  Καλημερα στας Ευρωπας..
  Δε μου λετε ρε παληκαρια της φακης… καντε μας μια δεσμευτικη προταση απο μεριας σας… τυπου
  - πουλατε 50 δις ακινητη
  - μνημονιο 2
  - δανειακη 2
  - πιστη κατα γραμμα τηρηση ολων σε τσεκ λιστ οπως τωρα

  ΠΟΤΕ ΣΤΟΝ ΠΕΟΚΛΗ ΔΕΣΜΕΥΕΣΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ?
  εγω να σας το κανω και πιο ευκολο…( προσθετω στα πιο πανω )
  - 200δις περιουσια
  - οριζοντιο κοψιμο μισθων 10% σε ολους
  - EFSF απο 2013, οχι αγορες

  ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΘΑ ΗΣΥΧΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ? ( ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ? )
  ΘΥΜΙΖΩ ΟΤΙ – 600+δις χρεος το 2015

  Απαντηση δεν θα παρουμε ποτέ.
  Αν κανουμε ανοιχτη Επιστολη στους Ευρωπαιους Συμπολιτες μας, να την καταθεσουν στα Κοινοβουλια τους, αυτοι θα παρουν απαντηση στο ποτε θα σταματησουν να πληρωνουν?? ΟΧΙ

  Τι μενει??? η υφαρπαγη της Ελληνικης Περιουσιας και ο Μηδενισμος της Εξωτερικης Πολιτικης και Αμυνας,, Καμαριερες δλδ στα χερια των Τοκογλυφων, αμπαρωμενες σε διαμερισμα στο Αιγαιο.

  ΓΙΑΤΙ κανεις δεν βλεπει την αληθεια-ψεμμα??

  ΠΠ

  Αρχαιε, σορρυ αλλα ολοι νοιαζονται
  1. για τα ψηφαλακια τωνε πουλωντας ψεμματα στους λαους τωνε
  2. ολοι θελουν να σωσουν τις Τραπεζες !! και κανενα Γιουρογκρουπ. το εχουν χεσμεντεν.
  3. γιατι δεν εχωσαν μια εκτακτη εισφορα 10% στα κερδη των χρησεων 2008-2010 στις Τραπεζες?? παρα τους εχουν κανει 1 Τρις ενεσεις απο πανω???

 9. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 18/05/2011 11:13:31

  Πριν ένα χρόνο η κυβέρνηση δήλωνε με υπερηφάνεια ότι το μνημόνιο θα έδινε λύση στα χρόνια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η χώρα. Σήμερα, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δηλώνει ότι υπάρχει «μια σκανδάλη που θα μπορούσε να πατηθεί εναντίον ολόκληρης της χώρας» ( πρόσφατη συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα corriere) και ετοιμάζεται να επιβάλει νέα σκληρά μέτρα που θα διαλύσουν κυριολεκτικά την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
  Το πάγωμα, για παράδειγμα, των προσλήψεων σε όλο το εύρος του δημοσίου πουσκέφτεται η κυβέρνηση όχι μόνο θα κατεδαφίσει υγεία- παιδεία, αλλά θα μας βάλει στην πρώτη κατάταξη των Τριτοκοσμικών
  Από την άλλη πλευρά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ανικανότητα και αναποφασιστικότητα της ΕΕ να λύσει τα του οίκου της σε ότι αφορά την ανισομερή οικονομική ανάπτυξη των συμμετεχόντων κρατών στην ζώνη του ευρώ μεταφέρει ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα στην Ελλάδα. Οι παρεμβάσεις για την συναίνεση ουσιαστικά ορίζουν την χώρα μας ως καταλυτή των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
  Αν η Ελλάδα επιλέξει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, επιλεγεί να βρίσκεται σε χρόνια στασιμότητα, αν το αρνηθεί θα κάνει μια δυναμική επιστροφή στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
  Βεβαία, κάποιοι μπορεί να ισχυριστούν ότι για την έξοδο της χώρας από την κρίση είναι απαραίτητα τα νέα μέτρα ώστε να δημιουργηθεί κλίμα καλύτερων προϋποθέσεων.
  Όπως όμως δείχνουν τα αποτελέσματα στον ένα χρόνο εφαρμογής του μνημονίου η κατάσταση έχει ξεφύγει, εντελώς. Υπό αυτή την έννοια, η ρητορική που αναπτύσσουν οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες πολιτικοί που ζητούν κοινωνική υποταγή, αντί να εκβιάζει την ελληνική κοινωνία θα έπρεπε να απαντά για τους λόγους που οδήγησαν το σύμφωνο σταθερότητας σε αποτυχία, να απαντούν για τους λόγους που έχουν οδηγήσει χώρες- μέλη της ζώνης του ευρώ σε αναπτυξιακή υστέρηση, γιατί η χώρα έχει φτάσει στον ένα χρόνο εφαρμογής του μνημονίου να εξαρτάται, όπως λένε, αποκλειστικά από τα δάνεια και τις αποφάσεις ομάδας «εκκεντρικών» που έχουν ως βασικό πολιτικό όπλο για να περάσουν την πολιτική τους “σκανδάλη που θα μπορούσε να πατηθεί εναντίον μιας ολόκληρης χώρας”;

 10. Cωstas avatar
  Cωstas 18/05/2011 11:17:43

  Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Ελλάδας ήταν και είναι το εμπορικό έλλειμμα, το οποίο επηρεάζει (και επηρεάζεται) και το δημοσιονομικό έλλειμμα. Σε αυτό έρχεται οι χαμηλότατες δημόσιες επενδύσεις από το εξωτερικό. Δηλαδή, σύμφωνα με οικονομικά α' έτους πανεπιστημίου που δεν επιδέχονται κτιρική (γιατί δεν έχουν ούτε κεϋνσιανό ούτε κλασικό-φιλελεύθερο χρώμα), για να έχεις ανοιχτά σύνορα και ταυτόχρονα να μπορείς να εξασφαλίζεις σαν οικονομία ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο (αντίστοιχο των υπολοίπων του δυτικού κόσμου) και ταυτόχρονα ένα στοιχειώδες κοινωνικό δίχτυ, πρέπει α) Είτε να παράγεις προϊόντα που επιθυμούν λαοί του εξωτερικού (εξαγωγές), είτε β) Να παράγεις ως χώρα ότι επιθυμείς να καταναλώσεις. Τώρα, με την πρόοδο της τεχνολογίας και την εξέλιξη και πολυπλοκότητα των αγαθών σήμερα, πείτε μου πώς θα φτάσεις σε αυτό το επίπεδο; Πώς θα αξιοποιήσεις τους πόρους σου αν δεν έχεις ούτε την τεχνολογία, ούτε την επιχειρηματικότητα, ούτε τις βάσεις να ανταγωνιστείς προϊόντα που ως τώρα παραγώντουσαν έξω και τα εισάγαμε. Σύμγωνοι, να μη ξεπουλήσουμε. Αλλά πώς όλα αυτά τα αναξιοποίητα που έχουμε θα τα βάλουμε να αποδίδουν; Θες υπολογιστές, θες αυτοκινητοβιομηχανία, θέλεις πετρέλαια, δεν έχεις ούτε το κερφάλαιο, ούτε την τεχνολογία και κυρίως δεν έχεις το επιχειρηματικό απόθεμα που θα απαιτούνταν. Συνεπώς, ή εισάγεις και δημιουργείς έλλειμμα (διότι τα αγροτικά προϊόντα όσο αναπτυγμένα κι αν είναι, δε συναγωνίζονται άλλα μεγαλύτερης προστειθέμενης αξίας που έχεις ανάγκη-δες κινητό τηλέφωνο). ή ρίχνεις τα στάνταρ σου και γίνεσαι χώρα επιπέδου Μολδαβίας. Από καθαρά οικονομικούς όρους, οι προτάσεις του άρθρου (αν θεωρήσουμε ότι δε θα γίνουμε Αφρική), είναι τελείως αντιεπιστημονικές και μη ανεδαφικές.

  • Cωstas avatar
   Cωstas @ Cωstas 18/05/2011 12:03:54

   Διορθώνω:
   "έρχονται οι χαμηλότατες ιδιωτικές επενδύσεις από το εξωτερικό"
   "αντιεπιστημονικές και ανεδαφικές"

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Cωstas 18/05/2011 12:05:50

   Ναι, ξέρεις, για 5-6 χρόνια ακόμα το πρόβλημα δεν είναι "οικoνομικό", αλλά ταμειακό. Μετρητά, cash...

 11. Cωstas avatar
  Cωstas 18/05/2011 11:39:36

  "έρχονται οι χαμηλότατες ιδιωτικές επενδύσεις από το εξωτερικό"

 12. ΧΡΗΣΤΟΣ avatar
  ΧΡΗΣΤΟΣ 18/05/2011 11:51:57

  Τα ισχυρα Νομισματα του Πλανητη (Ευρω, Δολαριο, Στερλινα, Καναδεζικο Δολαριο και Αυστραλιανο), οταν θελεις να εχεις Οικονομια ισχυρη, τα "μαζευεις" απο την αγορα και δεν τα "απλωνεις".....Πολυ δε περισσοτερο δεν επιλεγεις να ζεις με αυτα."Ψιλα Γραμματα" θα πουν καποιοι, τωρα τι γινεται.Για του λογου το αληθες, απολυτως τιποτα.Και μονο η ιδεα οτι οι αλβανικες τραπεζες εχουν περισσοτερα ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ σε ΕΥΡΩ, απο οτι εχουν οι αντιστοιχες δικες μας που εχουν "πλημμυρισει" στο χαρτομανι, προδιδει το χαος που ζουμε.Και αυτο που ερχεται.

 13. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 18/05/2011 12:17:23

  Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, βρήκα την ανάρτηση του Ιθαγενή στο θέμα των Δημοσίων Υπαλλήλων

  h++p://archaeopteryxgr.blogspot.com/2010/11/blog-post_5948.html

  Το πρόβλημα δεν είναι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι. Το πρόβλημα είναι οι παρασκηνιακές δραστηριότητες του Δημοσίου, είτε είναι αφανείς επιδοτήσεις σε ημέτερους (κάτι Πράσινοι Μη κερδοσκοπικοί πχ του ΟΠΑΠ) είτε δεν ξέρω τι.

 14. antonis avatar
  antonis 18/05/2011 12:35:01

  Καλά είναι τα γενικά και επαναστατικά όμως επί της ουσίας του θέματος που τέθηκε, πρέπει να είμαστε σαφείς.
  Είναι μια λύση που προτείνετε να ξαναγυρίσουμε στο 1950.
  Συμφωνώ, όμως να τεθούν όλα να ξέρουμε τι έχουμε τι διακυνδυνέυουμε και τι θα έχουμε για να αποφασίσουμε.
  Με κραυγές και ευχολόγιο δεν βγαίνει άκρη.
  Αρχαίε , κάντα λιανά λοιπόν και αν είναι χρήσιμα και αποδοτικά τότε να βγούμε όλοι στους δρόμους φωνάζωντας φτάνει πιά δεν θέλουμε τα λεφτά σας.
  Ομως πρώτα ο καθένας μας να φτιάξει την προοπτική της δικής του ζωλης στο 1950, να το νοιώσει ότι αυτό είναι αποδεκτο για τον ίδιο και μετά το προτείνουμε και στους άλλους.
  Δηλαδή ο Δημόσιος Υπάλληλος που συμφωνεί, να ξερει ότι θα πληρώνεται όταν μπορεί το ταμείο με 150 ευρώ το μήνα.
  Οι παπάδες θα ζούν απο τα τυχερά και τα πρόσφορα και όχι απο τον μισθό του δημοσίου.
  Τα νοσοκομεία θα έχουν πληρωμή για να μπείς,αν δεν έχεις κόψε το λαιμό σου.
  Η βενζίνη θα κοστίζει ένα μεροκάματο το λίτρο, που θα βρεί αλλιώς λεφτά το κράτος?
  Οι εργάτες θα είναι ευχαριστημένοι με 100 ευρώ τη ημέρα.
  Τα μαγαζιά της μεσαίας τάξης θα κλείσουν και θα υπάρχουν 1-2 πολυκατααστήματα ανα 100,000 κατοίκους.
  Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν.
  Να τα αποφασίσουμε ότι συμφωνούμε και να το κάνουμε.
  Να δώ όμως πρώτα κάποιον να το λέει με υπερηφάνεια κιόλας ότι αποδέχεται όλα αυτά, όχι απο θέση ισχύος με τα μύρια στην ζούλα της Ελβετίας.Αλλά απο την δική μας μεσαία τάξη εδώ στο Ελλαδιστάν, ή απο τους οπαδούς του νεοαναρχοδεξιού συστήματος που θα σώσει....τους τραπεζίτες της Λόντρας με τα στοιχήματα τους.

  Τότε θα έχουμε ανάπτυξη στα χαρτιά μεγάλη φυσικά, οι πολίτες όμως?
  Δεν ξέρω αν έχει ζήσει κάποιος απο τους θεωρητικούς στην επαρχία το 1960...
  Χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς τηλέφωνα, χωρίς δρόμους, χωρίς συγκοινωνίες, χωρίς γιατρούς, χωρίς νοσοκομεία..
  Είχαμε ανάπτυξη τότε..Δεν είχαμε ελλείματα, δεν είχαμε χρέος, είχαμε όμως ανθρώπους να πεινάνε ,και να φεύγουν σαν τους σημερινούς Αφρικανούς στο εξωτερικό μπας και λαδώσουν το αντεράκι τους.
  Ξεχνάμε εύκολα και ελπίζουμε εκόμη ευκολότερα ...
  Για ζήσε χωρίς το ψυγειο σου..
  Βέβαια τότε δεν υπήρχε πρόβλημα παχυσαρκίας,χοληστερίνης όμως απο την άλλη δίναμε στα παιδάκια μουρουνόλαδο.
  Να μην αρχίσουμε για δείκτες παιδικής θνησιμότητας και λοιπά δυσάρεστα.
  Δεν είναι μια ευτυχισμένη εποχή το 1950 κατ όνομα αρχαίε για να πολεμάμε να γυρίσουμε σε αυτήν.
  Ούτε το τότε πολιτικό σύστημα ήταν καλύτερο.Χειρότεροι απο τους τωρινούς ήταν.
  Η λύση του 2011 θα αφορά τη ζωή μας το 2030 και όχι το 1950.
  Να κόψουν το κώλο και το σβέρκο τους τα παιδάκια πουν θέλουν να παριστάνουν τον πρωθυπουργό όλα τους, και να δώσουν λύση στο πρόβλημα που δημιούργησαν αν θέλουμε να υπάρχει ελλάδα μετά απο 10 χρόνια.
  Δεν έχουμε καταλάβει μου φαίνεται το μέλλον έξω απο το σημερινό σύστημα...
  Θα μας φάνε σαν ορεκτικό όλοι οι γείτονες μας...Δεν χρειάζεται να μας αγοράσουν οι ξένοι.
  Θα διαλυθούμε μόνοι μας και θα πουληθούμε όσο όσο και όποιος προλάβει.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ antonis 18/05/2011 13:07:58

   Το 1950 είναι σχήμα λόγου. Δεν μπορούμε να ζούμε περισσότερο από ότι εμείς παράγουμε, ούτε μπορούμε να ζούμε επ άπειρον με δανεικά, ούτε να ξεπουλήσουμε τα πάντα (κάποτε θα τελειώσουν και τότε;). Και στο βασικό "πολιτικό" ερώτημα "πόση αναδιανομή", χρειάζεται ισορροπία μετάξύ παραγωγής και αναδιανομής. Λυπάμαι, αλλά είμαστε σε κάτι που μοιάζει με αδίεξοδο, και όσο αναβάλουμε την αντιμετώπισή του (και αυτό κανουμε από το 2001 και μετά -- και δεν είμαστε οι μόνοι στον Πλανήτη), τόσο πιο ανώμαλη θα είναι η προσγείωση.

   • antonis avatar
    antonis @ archaeopteryx 18/05/2011 13:34:10

    Καμιά αντίρηση στην διαπίστωση σου. Ομως το πρόβλημα είναι κατανοητό απο όλους. Η λύση διαφέρει ή δυσκολευει.
    Περιγράφεις το πρόβλημα, αναφέρεις ότι υπάρχει λύση και την ξέρεις.
    Σωστά, μαζί σου.
    Ομως κάθε λύση οδηγεί σε μια πορεία με κάποια σαφή και δεδομένα αποτελέσματα. Προφανώς τα έχεις στο μυαλό σου όταν την προτείνεις, και ακόμη περισσότερο την έχεις αποδεχτεί.
    Οι καθαρές λύσεις προυποθέτουν καθαρές κουβέντες. Ούτε σχήματα λόγου ούτε ποιητικά συνθήματα.
    Αυτά που περιγράφω είναι γεγονότα και μια ζωή που περάσαμε για να φτάσουμε εδώ που είμαστε με τα λάθη και τις επιτυχίες μας, ως χώρα και κοινωνία.
    Πρέπει να πληρώσουμε τις μαγκιές μας τόσων χρόνων, αυτό είναι δεδομένο για όλους τους άλλους πλήν ημών.
    Οι ξεκάθαρες κουβέντες πρέπει να αγγίζουν τον απλό κόσμο για να ακολουθήσει.
    Να ξέρουμε όλοι μας αυτά που θα γίνουν για μας.

    Διαφορετικά φίλε μου, το δίλημμα θα τεθεί σκληρό και αμείλκτο απο τους έξω.
    Χρεοκοπία και δραχμή τώρα με όλα όσα ανέφερα πιό πάνω που θα ακολουθήσουν ή μια ελάχιστη έστω προοπτική εξόδου με σκληρή πολιτική και περιορισμό των δημοσίων εξόδων με ότι αυτό συνεπάγεται , και τα μνημόνια σε ισχύ με ευρώ.(Μου φαίνεται όμως ότι κατά βάθος συμφωνείς με τα μέτρα και τους στόχους του μνημονίου)
    Και τι νομίζεις ότι ο κόσμος θα αποφασίσει και θα ψηφίσει?
    Ακόμη και αυτοί που φωνάζουν εδώ μέσα, μέσα στην κάλπη μνημόνιο θα ψηφίσουν.
    Δεν μιλάμε για τους βουλευτές.
    Πιστεύεις στα αλήθεια ότι αν τεθεί τέτοιο δίλημμα υπάρχει περίπτωση να πούμε όχι?
    Απο τώρα έχουν τρομοκρατηθει και κλαψουρίζουν μα γιατί με 180, μην μας εκβιάζετε κλπ.
    Αν υπήρχε άλλη λύση ήταν απλά τα πράγματα.Ο Αντωνάκης θα έλεγε ξεκάθαρα , παιδάκια τέρμα τα παιχνίδια, εκλογές τώρα, προτείνω αυτά και αυτά και τέλος.
    Εξω απο ΕΕ, έξω απο Ευρω κλπ κλπ.Αυτά μπορούν να γίνουν ?Οχι. Επομένως τα περι διαπραγμάτευσης του μνημονίου σαν ο νέος Εθνικός μας στόχος είναι τουλάχιστον αστείο να το φωνάζουμε και να το κάνουμε σημαία.
    Οι προηγούμενοι Πορτογαλέζοι και Ιρλανδοί μας έδειξαν καθαρά τα αποτελέσματα.

    Διαπραγμάτευση σημαίνει να διαλέξεις απλά την μάρκα της βαζελίνης και να παρηγορείς μετά ον λαουτζίκο , μα εσύ το αποφάσισες ,τι φωνάζεις τώρα.

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ antonis 18/05/2011 13:43:39

     Δεν είμαι τόσο σίγουρος για τα "όχι " που αναφέρεις, αλλά και αυτό πολτική επιλογή είναι. Εγώ δεν είμαι πολτικός. Δίνω όμως μενού από κουμπιά και αποφασίστε τι θέλετε. Αυτό που ΔΕΝ μπορούμε να θέλουμε είναι μόνιμη εξάρτηση από αυξανόμενα δανεικά. Δεν ΄γίνεται.

     Εχω αναρωτηθεί πολλές φορές και με σοβαρότερους από μένα ανθρώπους, εάν είμαστε σήμερα πλουσιώτεροι ή φτωχότεροι από το (διάλεξε) 1990, 1980, 1970, 1960, 1950. Δεν μου είναι καθόλου σαφές. Το 1950 είμαστε μεταπολεμικοί. Το 1960 είχαμε αγροτική παραγωγη΄. Το 1970 είχαμε εγχώρια βιομηχανία, Το 1980 είχαμε έτοιμα και δεν χρωστούσαμε. Επομένως, σήμερα που με διαλυμένη την παραγωγή εισάγουμε κρέας για να τρώμε, με δανεικά, πες μου εσύ, σε τι προγενέστερο επίπεδο ευμάρειας βρισκόμαστε... Το 50 και το 60 μπορούσαμε και μεταναστεύαμε. Τώρα; To 50 και το 60 είχαμε και την ψυχροπολεμική μας σημασία. Τώρα;

     • antonis avatar
      antonis @ archaeopteryx 18/05/2011 13:48:52

      Πάλι σχολιασμό και διαπίστωση βλέπω, σαν να ακούω τους επαγγελματίες πολιτικούς μας.
      Λύση θέλω να βλέπω για να πειστώ.
      Με απλά λόγια και χωρίς τα φτιασίδια των πολιτικών.
      Να γράψω μερικές?
      Μείωση μισθολογικού κόστους του Δημοσίου στο 50% είτε με μείωση μισθών είτε με μείωση υπαλλήλων.
      Οι παπάδες θα πληρώνονται απο τους ενορίτες τους και όχι απο το κράτος.
      Πώληση όλων των εταιρειών του Δημοσίου σε ένα χρόνο.
      Κάπως έτσι, αφού έχεις την λύση .

     • Αυριανιστής avatar
      Αυριανιστής @ antonis 18/05/2011 15:17:01

      Μνημόνιο θέλεις για να "σωθούμε", ε;

      Αν ξέρεις γερμανικά, αξίζει να ρίξεις μια ματιά στο παρακάτω σημερινό δημοσίευμα της Bild:

      h**p://www.bild.de/politik/ausland/griechenland-krise/muss-griechenland-die-akropolis-verkaufen-17937616.bild.html

      ("Πρέπει η Ελλάδα να πουλήσει την Ακρόπολη;")

      ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ "ΣΩΣΟΥΝ";

 15. ΧΡΗΣΤΟΣ avatar
  ΧΡΗΣΤΟΣ 18/05/2011 13:22:27

  Τι μανια να ειμαστε σε μονιμη βαση λαος των ακρων...Των απολυτων ακρων.Δηλαδη καλα και σωνει αν δεν συμμορφωθουμε με τις επιταγες των δανειστων και δεν παραμεινουμε στο ευρω--απαραιτητα--θα γυρισουμε στο 1950!!Που θα'ναι κατα πολλους η καλυτερη μας, γιατι πιθανοτατα θα επιστρεψουμε (ουτε καν στην κατοχη, ταδε εφη Φλωριδης σε Παπαχελα) αλλα στους Βαλκανικους Πολεμους!!!Η υπερβολη δεν βοηθα.Η αναγνωση της αληθινης πραγματικοτητας ειναι η σωτηρια της Ελλαδας.Και η καταστροφη της ηταν το ευρω.Οποιος δεν το βλεπει η εχει πολλα χρηματα στην ακρη η στο εξωτερικο, η απλως εθελοτυφλει.Θελοντας να παριστανει τον Ευρωπαιο με δανεικα.Που τα δανεικα (αν δεν σταματησουν), θα ερθει η ωρα που θα μας πνιξουν εντελως και θα παμε ολοι ακλαφτοι.Πλην βεβαιως των Πολιτικων.Μην ανησυχειτε για αυτους.Τα εχουν ολα διευθετημετα.

  • Dora avatar
   Dora @ ΧΡΗΣΤΟΣ 18/05/2011 13:57:22

   Θα μας πνιξουν τα δανεικα Χρηστο?
   Ακομα στο "Θα" εισαι συ?Μας επνιξαν ηδη εδω και καιρο.Εδω σημερα μιλανε οι παλιοφυλλαδες των Καλβινιστων οτι η Ελλαδα ξεπουλιεται και υπολογιζουν μαλιστα ποσο θα βγαλουν απ' την Ακροπολη,απ' τα νησια,απ'την γη κλπ.
   Τι λες τωρα?ΞΕΠΟΥΛΙΟΜΑΣΤΕ ΛΕΜΕ!!!!!!!!

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ ΧΡΗΣΤΟΣ 18/05/2011 15:34:25

   αν διαβάσεις τι λέω, λέω ότι τα μέτρα που θα πάρουμε μπορεί να είναι και δυσκολότερα από αυτά που σου λένε σήμερα οι δανειστες, αλλά θα τα πάρουμε εμείς, για εμάς, και θα μας μείνει και η Ελλάδα (ίσως) δικιά μας.

   Πειθαρχία μαγαζάτορα. Ξέρεις κανένα μαγαζάτορα να ζει μόνο με δανεικά και να ανοίγεται και να ξοδεύει αλόγιστα;

 16. juliet avatar
  juliet 18/05/2011 15:37:20

  Να κάνουμε οικονομία να δώσουμε ,ποιός θα διαχειριστεί τα χρήματα;Αυτοί που τα ''φάγαμε μαζί'',δηλ.μου λέτε ή έτσι ή αλλίως είμαστε χαμένοι.Αυτοί νοιάζονται όχι μονο για αυτά που μας δώσανε ,με ότι συνεπάγεται,μίζα , ξεπούλημα και μετά τα δανεικά.Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι η χειρότερη κυβέρνηση που θα μπορούσε να φανταστεί ο χαμανφουτίστας Ελληνας.Ας κρατήσει τα κλεμμένα ,δώρο του καταστήματος,αλλά ας διώξουμε τους δοσίλογους και μετά να φτιάξουμε Σύνταγμα ,να πληρώνουν οι καταχραστές του δημοσίου χρήματος,ο βολευτής που θα αποδεικνύετε ότι χρηματίστηκε να τιμωρείτε όπως και ο Ελληνας πολίτης .
  Πριν την είσοδο του Ευρω ,ένας καθηγητής ΤΕΙ ,ο Περικλης Λύτρας ,μας έκανε κάτι σεμινάρια και ο άνθρωπος είπε η είσοδος θα μας χρεωκοπίσει,γιατί δεν υπάρχει συνείδηση τι ακριβώς είναι και τι σημαίνει ευρώ.Την αλλη μέρα της εισόδου ,τα πάντα έγιναν 1 Ε,ο Σημίτης πανηγύριζε ,οι κερδοσκόποι τρίβανε τα χέρια τους,τα ενοίκια 30.000δρχ,έγιναν 300Ε, οι μισθοί απλώς μετατράπηκαν σε Ε,και άρχισε ο πλουτισμός για κάποιους ,κάποιοι άλλοι κάνανε τα στραβά μάτια,και τώρα......γι΄αυτό λέω χωρίς ΤΙΜΩΡΙΑ,δεν θα κατορθώσουμε τίποτε.
  Θα φτάνουμε στο πάτο,θα κερδίζουνε οι προστάτες μας για να μας σώζουνε εμείς θα ξεβρακωνόμαστε και πάλι από την αρχή.
  Οι εταιροι μας φτιάξανε πατρίδες και εμείς φτιάξαμε σκάφη ξεπλύματος βρώμικου χρήματος,τι θα παραδόσουμε;καλοπέραση...αν σας είναι αρκετό ...πάω πάσσο,αλλά αυτό συνεπάγει και εξάρτηση.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ juliet 18/05/2011 16:09:14

   Εκλεγμένη κυβέρνηση; Με σαφείς θέσεις προεκλογικά; Αν εκελεγεί. Αν υπάρχει. Αν δεν προτιμάμε τον Γερμανό μας, που προφανώς αυτόν προτιμάμε. Αλλά μην κλαίμε μετά για απώλεια ελευθερίας.

 17. thanasis avatar
  thanasis 18/05/2011 15:54:04

  Η πρότασή σου για κατάργηση του πόθεν έσχες εσαεί, κ όχι για μια διετία -τριετία κ μόνο για την οικοδομή (πολύ σωστή πρόταση Ν.Δ.) λόγω των έκτακτων οικονομικών συνθηκών είναι λαθεμένη.
  Κ αυτό γιατί αν κάποιος π.χ. θησαυρίζει πουλώντας ναρκωτικά θα τον αφήσει η Πολιτεία να διενεργεί οικονομικές πράξεις ανενόχλητος?
  Αν δεν κρύβει άγνοια, η πρότασή σου είναι πολύ επικίνδυνη.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ thanasis 18/05/2011 16:07:28

   και για το συνάλλαγμα τα ίδια λέγανε, thanasis.

   Τα λεφτά που έχουν βγάλει οι Έλληνες από φοροδιαφυγή, δεν είναι από ναρκωτικά, από φοροδιαφυγή είναι. Και εν πάσει περιπτώσει, τα λεφτά δεν έχουν χρώμα και άρωμα. Θα έλεγα ότι η δικιά σου θέση εάν δεν κρύβει άγνοια είναι επικίνδυνη -- και φαίνεται εκ του αποτελέσματος. Η Ελλάδα είναι ένα απέραντο πλυντήριο, αλλά προτιμάς λεφτά από την Σιγκαπούρη και το Κατάρ, ή το Λουξεμβούργο μέσω Cayman από ότι σκέτα από την Εθνική.

   Ρώτα να μαθεις για το σκηνικό της λαθραίας εξαγωγής συναλλάγματος ακριβώς λόγω της μη ελευθερίας του συναλλάγματος. Αλλά τότε ζούσαν οι χρηματιστές και οι λαθρέμποροι ανάμεσα στο μαύρο δολάριο και το επίσημο δολάριο, και παλιότερα με τις λίρες. Ο τρόπος να παταξεις την φοροδιαφυγή είναι να μειώσεις τους συντελεστές.

   Όσο για την ΝΔ, το "μόνο για την οικοδομή" είναι μεσοβέζικη, φοβισμένη και συμπλεγματική λύση. Με τέτοια μυαλά, η ΝΔ είναι πίσω στα επίπεδα ΕΡΕ. Καταλαβαίνω γιατί το λένε, αλλά ΕΡΕ.

 18. undercover gpr avatar
  undercover gpr 18/05/2011 20:16:48

  Αρχαίε η λέξη "δραχμή" κάνει τζιζ?????

  Τόσες και τόσες προτάσεις υπέρ της στάσης πληρωμών αλλά ούτε μια κουβέντα για έξοδο από το ευρώ.

  Μας κρύβεις κάτι?

 19. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 18/05/2011 20:55:34

  εάν υπάρχει δημοσιονομική συνέπεια, δεν κάνει διαφορά, έτσι δεν είναι. Δεν είμαι πιο πλούσιος εάν έχω πληθωρισμένες δραχμές... Το ευρώ είναι πανάκεια απέναντι σε υποτιμητές και πληθωριστές... Το ευρώ, με αυτή την εκδοχή "Ευρώπης" βέβαια, δουλέυει υπέρ μόνο της Γερμανίας. Τους Γερμανούς τους συμφέρει να μας αγοράζουν (κυριολεκτικά και μεταφορικά φτηνά).

  Μην ρωτάς εμένα. Ρώτα τον ΓΑΠ. Αυτός φαντασιώνεται Δανία του Νότου.

 20. Dora avatar
  Dora 18/05/2011 22:21:36

  Οι Ολλανδοι θελουν ξανα το νομισμα τους,ακουγα στις ειδησεις.
  Ακουγονται διαρκως φωνες πολιτικων ,που θελουν να φυγουν απ' την ευρωπαικη ενωση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.