Το BBC βγάζει σενάριο για κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Γιάννη Δραγασάκη
18/09/2015 12:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το BBC βγάζει σενάριο για κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Γιάννη Δραγασάκη

Εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα και κυρίως για την επόμενη ημέρα, επιχειρεί να κάνει το BBC. Σε άρθρο για τις ελληνικές εκλογές, σημειώνει ότι έχει ενδιαφέρον η συμμετοχή του κόσμου, καθώς μιλάμε για έναν λαό που έχει προσέλθει στις κάλπες ήδη δύο φορές μέσα στο 2015 και τώρα του ζητείται να το πράξει για άλλη μια φορά.

Το βρετανικό δίκτυο θεωρεί πως η κόπωση του εκλογικού σώματος αναμένεται να επηρεάσει τις εκλογές. «Ο κόσμος είναι κουρασμένος και εξουδετερωμένος από τη λιτότητα. Επιπλέον, δυσπιστούν με αυτά που ακούν από τα κραταιά ΜΜΕ και τους πολιτικούς. Επομένως, όλα αυτά μπορεί να συνωμοτήσουν ώστε το ποσοστό της αποχής να είναι μεγάλο. Είναι σχεδόν σίγουρο πως αυτή τη φορά θα ψηφίσουν λιγότεροι από ότι στις εκλογές του Ιανουαρίου. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, όμως, αυτό που πρέπει να δημιουργήσουν τούτες οι εκλογές είναι λίγη περισσότερη εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό», αναφέρει το άρθρο του BBC.

Οι προβλέψεις του βρετανικού δικτύου έχουν αξία ως προς το γεγονός ότι προβάλλουν ένα σενάριο που έχει καταγραφεί εδώ και καιρό, αλλά το τελευταίο διάστημα φαίνεται να έχει μπει, πρόσκαιρα, στο συρτάρι: αυτό της προώθησης του Γιάννη Δραγασάκη στη θέση του πρωθυπουργού.

Τα δεδομένα είναι τα εξής: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει ένα ισχυρό αποτέλεσμα, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι και πάλι πρωθυπουργός, αλλά ουδείς θα μπορεί να προβλέψει τις συνεργασίες στις οποίες θα προχωρήσει. Αντίθετα, μια οριακή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε πιο παρατεταμένες και περίπλοκες διαπραγματεύσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Σε αυτή την περίπτωση είναι άγνωστο ποιο θα μετέχουν στην κυβέρνηση και με ποιους όρους (συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα ή σταθερή κοινοβουλευτική υποστήριξη). Άγνωστο είναι και ποιος θα ηγηθεί του σχήματος. Ήτοι: ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός. Το κανάλι αναφέρει ότι ο Γιάννης Δραγασάκη, ο οποίος σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ως μετριοπαθής, θα μπορούσε να αναλάβει την πρωθυπουργία και να συνενώσει τα μικρότερα κόμματα και με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση. Για να είναι σταθερή αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή τουλάχιστον σιωπηρή υποστήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει, δε, η πιθανότητα η ΝΔ να προσφέρει την υποστήριξή της στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ως αντάλλαγμα θα ζητήσει έναν πιο κεντρώο πρωθυπουργό.

Το παράδοξο είναι ότι αν η ΝΔ επικρατήσει στις εκλογές, τότε η αποσταθεροποίηση θα είναι εντονότερη, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη θέση της αντιπολίτευσης πλέον, θα νιώθει ταπεινωμένος και θα ακολουθήσει μια σκληρή γραμμή αντι-λιτότητας.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΑΧΙΛΛΕΑΣ Κ. avatar
    ΑΧΙΛΛΕΑΣ Κ. 18/09/2015 12:34:34

    Δηλαδή με τον Δραγασάκη κάποια μικρά κόμματα, (ποιά άραγε)? θα στηρίξουν το κόμμα του Τσίπρα, (Τον ΣΥΡΙΖΑ θα τον έχει πλέον πάρει με το 2,5-3% του ο Λαφαζάνης) που θα φοράει τη μάσκα του Δραγασάκη για τον οποίο ισχύει το "Είναι ό,τι ώρα πείς εσύ Πρόεδρε"? Μεταξύ αυτών και η ΝΔ? αν και όπως δήλωσε ο Μειμαράκης δεν έχει πρόβλημα να στηρίξει ολες τις μνημονιακές αποφάσεις του Τσίπρα? Πάντως φαίνεται οτι το BBC αποκλείει πρωτιά της ΝΔ με το επιχείρημα μάλιστα οτι ακόμα κι αν συνέβαινε, η κυβέρνηση που θα προέκυπτε θα ήταν εντονώτερα αποσταθεροποιητική απο εκείνην του Σύριζα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.