25/10/2010 08:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το όχι στο μνημόνιο και οι προεκτάσεις του

Είναι προφανές ότι η καταψήφιση του μνημονίου από την ΝΔ,   είναι πολιτική κίνηση με ευρύτερες πολιτικές παρενέργειες και μηνύματα  και όχι μια απλή  απόρριψη ενός λανθασμένου  οικονομικού  σχεδίου.

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχει αναπτυχθεί στην χώρα ένα ιδιότυπο πολιτικό μπλοκ από μέρη όλων των πολιτικών χώρων  που είναι συγχρονισμένοι οπαδοί του «ναι» που επιβάλλεται απ έξω.

Ναι στην προκλητική ανοχή της χώρας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις,  ναι στην  ελληνική υποχωρητικότητα στις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και στην Θράκη.

Ναι στο σχέδιο Ανάν που στην ουσία διέλυε την ανθηρή Κυπριακή Δημοκρατία και επιβράβευε την τουρκική εισβολή.

Ναι στο μνημόνιο και στην πολιτική και εθνική αποδυνάμωση που αυτό συνεπάγεται.

Όποιος διαφωνεί με τα «ναι»  δέχεται  λυσσαλέα επίθεση και πρέπει να απαξιωθεί και εξαφανισθεί  πολιτικά.

Λαϊκιστής, ακραίος, εθνικά επικίνδυνος, εθνικιστής,  απομονώνει την χώρα από τους συμμάχους χαρακτηρισμοί  με τους οποίους ραίνουν τους «αδιάλλακτους» οι οπαδοί της δήθεν ρεαλιστικής προσέγγισης των προβλημάτων.

Έτσι  προπηλακίστηκε χθες ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος, αυτό πληρώνει ο Κώστας Καραμανλής (παρά τα τραγικά λάθη του),  έτσι λοιδορείται  ο Αντώνης Σαμαράς σήμερα.

Αναρωτιέμαι αν σε λίγο  καιρό με την ενδοτικότητα και την ηττοπάθεια με την οποία έχει μπολιαστεί η κοινή γνώμη αν θα έχει μείνει τίποτα από τα κυριαρχικά δικαιώματα και  συμφέροντα της χώρας που θα προστατεύει  το «ναι».

Το όχι της ΝΔ στο μνημόνιο όπως και παλαιότερα στο σχέδιο Αναν από πολιτική άποψη διεμβόλισε την ομερτά σιωπής και στραγγαλισμού της κοινής γνώμης που επιχειρείται.

Δεν παραβλέπω ότι μόνοι μας με την ανοχή μας,  τις παραλείψεις μας,   τις αναπηρίες  μας,  τον ωχαδερφισμό  μας ανεχτήκαμε φαινόμενα και πολιτικές που οδήγησαν στην οικονομική συντριβή και κοινωνική παρακμή της Ελλάδας.

Πράγματι πολλά από αυτά που εισηγείται το ΔΝΤ ήταν ενέργειες που έπρεπε να είχαν γίνει αλλά η φοβία των πολιτικών δυνάμεων για το λεγόμενο πολιτικό κόστος και η ανωριμότητα των πολιτών που πίστευαν ότι θα γλεντούν στο διηνεκές το απέτρεπαν.

Να πληρώσουμε  για τα λάθη μας αλλά τουλάχιστον το κόστος να δημιουργήσει κάτι νέο και υγειές.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η πολιτική του Σαμαρά έδωσε την δυνατότητα πολιτικού προβληματισμού γύρω από την αναγκαιότητα και αποτελεσματικότητα του μνημονίου.

Το αντιμνημονιακό μέτωπο που αναπτύσσεται σε αυτές τις εκλογές και απειλεί να σαρώσει την κυβέρνηση  ασύνδετο ασουλούπωτο ανομοιογενές θα αποτελέσει τροχοπέδη σε όσους πίστευαν ότι μπορεί να περάσουν τα πάντα δίχως καμία αντίδραση από την κοινωνία.

Είναι πολύ πιθανό ο Σαμαράς και η ΝΔ να μην εισπράξει στο ακέραιο σε ψήφους  την πολιτική του όχι.

Το κυβερνητικό παρελθόν της ΝΔ είναι πολύ νωπό  και πολύ βαρύ για να την εμπιστευτεί τόσο γρήγορα ο κόσμος.

Το «όχι» του Σαμαρά για να πιάσει τόπο και να αποδώσει εκλογικά θα πρέπει να συνεχιστεί με ένα πλήρες κυβερνητικό πρόγραμμα σκληρό και αναγκαίο που θα οδηγήσει την χώρα στον πολιτικό οικονομικό και κοινωνικό εκσυγχρονισμό.

Πρέπει να αναδειχθεί ένα σχέδιο κατά βάση εθνοκεντρικό που θα συσπειρώσει ευρύτερες εγχώριες δυνάμεις όλων των τάξεων που θα έχουν ως στόχο μέσα από την σκληρή δουλειά την  ανάταξη της χώρας,

Δεν μας λείπουν ούτε οι γνώσεις ούτε η ευρηματικότητα ούτε η διάθεση για πρόοδο της Ελλάδας.

Ολοκληρωμένο σχέδιο και όραμα μας λείπει.

Να πετύχουμε πρώτα για εμάς και μετά για να πάρουν τα δανεικά τους οι ξένοι.

Από ότι φαίνεται στον λάκκο της εκλογικής αποτυχίας που άνοιγαν για να πέσει μέσα  ο Σαμαράς και η ΝΔ ως τιμωρία για το «όχι»  τελικά  θα πέσει μέσα ο Παπανδρέου και οι συνεταίροι του.

Τα εκλογικά αποτελέσματα δίνουν την ευκαιρία στον Σαμαρά να κερδίσει χρόνο να σταθεροποιήσει τις δυνάμεις του και να περάσει στην β φάση που περιγράψαμε παραπάνω.

Είναι προφανές ότι οι θιασώτες του «ναι» είναι θορυβημένοι από το αντιμνημονιακό ρεύμα  που αναπτύσσεται,   κινδυνεύουν να τους παρασύρει και   θα συνασπιστούν για να  επιβιώσουν πολιτικά..

Εάν σπάσουν οι γραμμές αμύνης που έχουν χτίσει με τον φόβο και την παραπληροφόρηση κινδυνεύει η πολιτική τους υπόσταση.

Στο ποιοι στο τέλος θα κερδίσουν ανάμεσα στην διαπάλη του «ναι» και του «όχι» που ξεκινάει εξαρτάται από το κατά πόσον οι δυνάμεις του «όχι» θα καταφέρουν να πείσουν τους πολίτες με  προτάσεις  ότι υπάρχει και άλλος δρόμος με θυσίες μεν αλλά με καλύτερο τελικό αποτέλεσμα.

Aris. A

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ένας Άμλετ avatar
  ένας Άμλετ 25/10/2010 09:41:38

  …οι λαοί δεν εκλέγουν τις κυβερνήσεις τους ώστε αυτές να τους "οδηγήσουν" στην Αγορά, αλλά είναι η Αγορά που ρυθμίζει μ' όλους τους τρόπους τις κυβερνήσεις ώστε να "οδηγήσουν" τους λαούς σ' αυτήν. Κι αν μιλώ έτσι για την Αγορά, είναι γιατί αυτή σήμερα, και κάθε μέρα που περνά περισσότερο από ποτέ, είναι το κατ' εξοχήν όργανο της αυθεντικής, μοναδικής και αναντίρρητης εξουσίας, της παγκόσμιας οικονομικής εξουσίας, που δεν είναι δημοκρατική γιατί δεν την εξέλεξε ο λαός, που δεν είναι δημοκρατική γιατί δεν ασκείται από τον λαό, και που, τέλος, δεν είναι δημοκρατική γιατί δεν αποβλέπει στην ευτυχία του λαού.
  [Ζοζέ Σαραμάγκου, "Το Τετράδιο"]

  • ένας Άμλετ avatar
   ένας Άμλετ @ ένας Άμλετ 25/10/2010 09:50:26

   Ο περιοδεύων θίασος του Κυβερνήτη της Διεφθαρμένης Πολιτείας δεν έχει λαϊκή νομιμοποίηση και ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ να την αποκτήσει!

   • salmonellas avatar
    salmonellas @ ένας Άμλετ 25/10/2010 09:58:37

    Μετραει εβδομαδες

 2. ataktos avatar
  ataktos 25/10/2010 09:58:46

  ο πρωθυπουργός της χώρας έχει χάσει κάθε επαφή.. με την πραγματικότητα και τον λαό του

 3. deldio avatar
  deldio 25/10/2010 16:39:54

  Παιδιά για να είμαστε σαφείς: Όχι στο μνημόνιο σημαίνει ορισμένα πράγματα, κατάργηση όλων των άδικων και αντικοινωνικών μέτρων που πάρθηκαν στο όνομα της δήθεν κρίσης σε βάρος των ασθενέστερων. ΔΗΛΑΔΗ:
  1- Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης καθώς και των επιδομάτων που περικόπηκαν.
  2- Κατάργηση ΦΠΑ στα βασικά είδη στοιχειώδους διαβίωσης ή έστω επαναφορά στα προηγούμενα επίπεδα.
  3- Κατάργηση των αυξήσεων σε ΔΕΗ μέχρι μία ορισμένη ελάχιστη κατανάλωση και της αύξησης ειδικού φόρου σε καύσιμα.
  4- Κατάργηση αντιασφαλιστικού νόμου που καταργεί τις συντάξεις και αυξάνει τα όρια ηλικίας για εργασία μέχρι θανάτου.
  5- Κατάργηση αντεργατικού νόμου που καθιερώνει τις επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις ως υπέρτερες των εθνικών γενικών ή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, μειώνει στο μισό τις αποζημιώσεις απόλυσης και καθιερώνει απίστευτες ελαστικές μορφές εργασίες, τοπικά σύμφωνα απασχόλησης κλπ
  6- Προστασία των ανέργων όχι των εργοδοτών με απαλλαγές και επιδοτήσεις, ο άνεργος είναι αδύναμος και χρήζει προστασίας όχι το αφεντικό του.
  8- Στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης φορολογικά και ασφαλιστικά.
  Δεσμεύεται η ΝΔ να κάνει τα παραπάνω; Είναι πράγματι εναντίον του μνημονίου και έχει νόημα να συζητάμε, αλλιώς ας το αφήσουμε καλύτερα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.