#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/09/2013 13:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το όραμα του κ. Τσίπρα είναι πιο χρεοκοπημένο από την ελληνική οικονομίαΧωρίς Burberry αλλά με περισσή δόση αλαζονείας, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε την Κυριακή συνέντευξη στην… ανεξάρτητη Ελευθεροτυπία και μίλησε για το όραμά του, όταν γίνει πρωθυπουργός. Φυσικά αναφέρθηκε και στο ελληνικό χρέος για το οποίο πολύς λόγος γίνεται για το πώς θα μπορούσε να μειωθεί.

Ο κ. Τσίπρας λοιπόν αποκάλυψε στον ελληνικό λαός ότι θα πάει στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής και θα πει στους Ευρωπαίους: «Κύριοι ή μου κόβετε το 50% του ελληνικού χρέους ή σταματάω να σας πληρώνω». Θα πιάσει και την μαντάμ Μέρκελ από το πέτο του ωραίου ταγέρ της και θα απαιτήσει να κοπούν από την Ελλάδα 160 δις ευρώ τα οποία φυσικά θα πρέπει οι δανειστές να τα εγγράψουν ως ζημιές. Επειδή τόσο οι υπόλοιποι δανειστές όσο και η κ. Μέρκελ είναι βαθιά θρησκευόμενοι, οι περισσότεροι καθολικοί, θα είναι ιδιαίτερα ευγενικοί και δεν θα κάνουν τη γνωστή χειρονομία που κάνουμε εδώ στην Ελλάδα όταν ζητάμε κάτι αλλά δε θέλουν να μας το δώσουν.

Ετσι, λοιπόν, ο σύντροφος Αλέξης θα επιστρέψει στην Αθήνα και θα βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο της μονομερούς στάσης πληρωμών.

Κι όπως είπε σε χθεσινή συνέντευξη ο Γ. Στουρνάρας, σε μερικά δευτερόλεπτα η Ελλάδα θα απομονωθεί πλήρως. Δεν είναι κινδυνολογία αλλά αυτόματα θα σταματήσει η Κομισιόν να μας δίνει κονδύλια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κόψει από τις ελληνικές τράπεζες το οξυγόνο κι αυτές θα καταρρεύσουν, μαζί με τις καταθέσεις των Ελλήνων, θα μας πετάξουν έξω από το Γιούρογκρουπ και φυσικά θα μας εξαναγκάσουν να βγούμε μόνοι μας από το ευρώ.

Όμως, επειδή ο κ. Τσίπρας ξέρει καλύτερα οικονομικά από τους καλύτερους οικονομολόγους, με το πρωτογενές πλεόνασμα που δεν πιστεύει ότι υπάρχει, θα μπορεί να δίνει μισθούς και συντάξεις, επιδόματα, θα κάνει έργα για την ανάπτυξη.

Αυτό είναι το μακρόπνοο σχέδιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία. Βρε πώς δεν το σκέφτηκαν ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας; Τι τα έχουν τόσα πτυχία στην οικονομία; Γιατί δε ρώταγαν τον Αλέξη;

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΠΥΡΟΣ1 avatar
  ΣΠΥΡΟΣ1 10/09/2013 13:39:04

  Με άλλα λόγια ο Σαμαράς μπορεί να κοιμάται ήσυχος όσον αφορά τον Τσίπρα.
  Θα τον εξουδετερώσει για λογαριασμό του ο Δραγασάκης, ή στη χειρότερη, όπως έλεγαν οι Αγγλοι και οι Ολλανδοί στην Ισλανδία και όπως είπε σε χθεσινή συνέντευξη ο Γ. Στουρνάρας, "σε μερικά δευτερόλεπτα η Ελλάδα θα απομονωθεί πλήρως. Δεν είναι κινδυνολογία αλλά αυτόματα θα σταματήσει η Κομισιόν να μας δίνει κονδύλια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κόψει από τις ελληνικές τράπεζες το οξυγόνο κι αυτές θα καταρρεύσουν, μαζί με τις καταθέσεις των Ελλήνων, θα μας πετάξουν έξω από το Γιούρογκρουπ και φυσικά θα μας εξαναγκάσουν να βγούμε μόνοι μας από το ευρώ."
  Οπότε θα λήξει και η Ευρωπαική κρίση αφού η Ελλάδα που τη δημιούργησε με το σοβιετικού τύπου κράτος της θα εκλείψει και οι "οίκοι" θα σπεύσουν να αναβαθμίσουν Ιταλία και Ισπανία στα πρό του 2009 επίπεδα...
  Ρεαλιστικό άρθρο...

 2. blue nile avatar
  blue nile 10/09/2013 19:30:06

  Το θέμα είναι όμως ότι αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ δεν θα υπάρχει ευρωζώνη μετά από λίγες εβδομάδες.
  Και δεν το λέει κανένας αριστερός αυτό...
  Ο Ντράγκι παραδέχτηκε ευθέως ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να σώσει το ευρώ σε περίπτωση που αποχωρήσει από αυτό οποιαδήποτε χώρα και μίλησε για convertibility risk.
  Με το όρο αυτό κομψά μίλησε για την μετά ευρώ εποχή που τίποτα δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι δεν μπορεί να έρθει.
  Ούτε μία στιγμή η ελληνική ή η κυπριακή κυβέρνηση δεν έβαλαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάτι τέτοιο.
  Κι αυτό συνηγορεί στο γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα είχε αποδεχτεί τις θεραπείες σοκ που προετοίμαζαν χρόνια οι ευρωκράτες.
  Απλά με την απειλή εξόδου από το ευρώ φόβιζαν και φοβίζουν τον κόσμο για να αποδέχεται τα επαχθή μέτρα.

 3. Tassos avatar
  Tassos 10/09/2013 19:39:44

  ΑΝΤΙ, νομίζω ότι χρήζει ανάδειξης: Αν παρατηρήσετε, ο Τσίπρας σε όλες τις φωτό αγκαλιάζει γέρους συνδικαλιστές. Νομίζω ότι είναι συμβολικό, η παλιά Ελλάδα που μας κατέστρεψε πεθαίνει, σαπίζει και παρασέρνει και την Αριστερά μαζί της. Από την άλλη σε όλες τις φωτό ο Σαμαράς περιστοιχίζεται από νέους πολιτικούς, επιχειρηματίες και ανθρώπους που θα στείλουν την Ελλάδα μπροστά, απαλλαγμένη από τα βαρίδια του αριστερού Ελλαδιστάν.

 4. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 10/09/2013 21:16:01

  Όταν λοιπόν υπάρχει η αυταπάτη των εύκολων και ανώδυνων λύσεων, τότε όταν κάποιος λέει πως “δεν υπάρχουν ούτε εύκολες ούτε ανώδυνες λύσεις” δεν ακούγεται ευχάριστα, και μάλιστα η αποκάλυψη της αυταπάτης ονομάζεται “δεξιά στροφή”. Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα και ο λαός πρέπει να τη γνωρίζει».

  Τάδε έφη Δραγασάκης καί μέ καλύπτει ώς άτομο μέ στοιχειώδη προβληματισμό.

  Τό υφιστάμενο νομισματικό σύστημα επιτρέπει τήν αποπληρωμή τών χρεών μόνο μέ αύξηση τού χρέους, εφόσον αυτό χρηματοδοτείται από τίς αγορές ομολόγων (τίς περίφημες «αγορές»).

  Τό δέ οποιοδήποτε κράτος είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ νά αποπληρώσει πίσω τό χρέος του, αφού πάντα τό κεφάλαιο σύν τούς οφειλόμενους τόκους υπολείπονται τής αρχικής προσφοράς χρήματος πού ισούται μόνο μέ τό κεφάλαιο. «Η αποπληρωμή του χρέους θα σήμαινε την καταστροφή της προσφοράς χρήματος», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Galbrait. Τό δέ delete τού μηδενισμού τής σημερινής αξίας τού υπάρχοντος διεθνούς κεφαλαίου σίγουρα ούτε μπορεί νά τό χρησιμοποιήσει η χώρα μας, αφού είναι εξωχώριο, ούτε καί μπορεί στό μέλλον νά τό αποκτήσει τρόπον τινά.

  Τό κυρίαρχο πρόβλημα είναι η βιωσιμότητα τού χρέους καί αυτό μέ τήν «ευτελή» υπόδειξη, εκ μέρους μου, τής επικυριαρχία τού χρηματοπιστωτικού συστήματος επάνω στους θεσμούς όλων τών πλανητικών δημοκρατιών ή μή δημοκρατιών (ενν. τά κράτη μέ τούς θεσμούς τους, όπως συμβατικά τούς χρησιμοποιούμε).

  Ο κεντρικός έλεγχος τού παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος (σχεδόν ολόκληρου τού κόσμου), ελέγχεται δυστυχώς από «ανεξάρτητους» φορείς, όπως BIS, IMF, κεντρικές τράπεζες καί η τραπεζική κλασματικών αποθεμάτων επιτρέπει στίς εμπορικές τράπεζες τήν δημιουργία χρήματος από τό μηδέν καί οδηγεί σέ φούσκες χρηματοπιστωτικού ενεργητικού. Τό ίδιο τό χρήμα δέν είναι δημόσιο αγαθό αλλά ιδιωτικό καί κυκλοφορεί μόνον ώς δημόσιο και ιδιωτικό χρέος.

  Η νομισματική δέ κυριαρχία σέ εθνικό επίπεδο, είτε μέ μονομερή άρνηση ή μονομερές «κούρεμα» χρέους δεν αποτελεί εγγύηση εξόδου από τη κρίση και απαρχή βιώσιμης ανάπτυξης καί αυτό γιατί η κρίσιμη οικονομική μάζα λιλιπούτειων οικονομιών (όπως η ελληνική) δέν μπορεί νά καταργήσει ή νά συνυπάρξει παράλληλα μέ τίς υπερεθνικές δομές τού παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, πού στήν ουσία έχουν αντικαταστήσει a priori κάθε κουτσουρεμένη δημοκρατία ώς έκφραση περιορισμένης - έστω - λαϊκής κυριαρχίας. Η διαπλοκή δέ τής εγχώριας καί διεθνούς πολιτικής μέ τό τοπικό καί διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα εγγυάται είτε τήν «παραδειγματική» τιμωρία τών παρείσακτων μικρών (εδώ η γκάμα περιλαμβάνει τήν απόλυτη οικονομική εξαθλίωση, μέχρι καί τήν φυσική εξόντωση ικανού αριθμού ανθρώπων αυτών τών κοινωνιών), είτε τήν μερική εξισορρόπηση τού συστήματος μέ συναινετικά «κουρέματα», λιτότητες, γεωπολιτικές σκοπιμότητες, κ.λ.π.

  Τό σύγχρονο τραπεζικό σύστημα εμφανίστηκε μέ τήν σύσταση τής Τράπεζας τής Αγγλίας τό 1694, η οποία ήταν καί η πρώτη κεντρική τράπεζα μέ τήν σύγχρονη μορφή πού γνωρίζουμε έως καί σήμερα. Η Τράπεζα τής Αγγλίας είχε συσταθεί μέ ιδιωτικά κεφάλαια. Έως καί πρίν τό 1936 ελάχιστες κεντρικές τράπεζες ήταν κρατικές. Από τό κύμα τών εθνικοποιήσεων πού ακολούθησε τόν 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο παρέμειναν ιδιωτικές οι κεντρικές τράπεζες τών ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Ελβετίας, Ιταλίας, Βελγίου, Νότιου Αφρικής, Τουρκίας, Ελλάδος και Πακιστάν. Στήν Ευρώπη από τό 1994 τά κράτη δέν μπορούν να δανειστούν από τίς κεντρικές τους τράπεζες. Στήν Ελλάδα από τό 1994 η Τράπεζα τής Ελλάδος δέν δύναται νά παρέχει «δάνεια καί άλλες ευκολίες» στό Ελληνικό Δημόσιο ή τίς Δημόσιες Επιχειρήσεις ούτε καί νά εγγυάται άλλες υποχρεώσεις τού Δημοσίου συμμορφούμενη μέ τίς οδηγίες τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Μόνο ένα 2,5%-3% τής ποσότητας τού χρήματος πού κυκλοφορεί είναι χρήμα πού δημιουργείται από τίς Κεντρικές Τράπεζες καί κατά περίπτωση θά μπορούσε νά είναι δημόσιο αγαθό, εάν καί εφόσον η Κεντρική Τράπεζα είναι κρατική (στήν περίπτωση τή Ελλάδας δέν ισχύει ούτε κάν αυτό ). Στην Ευρώπη, για κάθε 100 ευρώ που κυκλοφορούν, τουλάχιστον πριν την κρίση, σέ ρευστό υπάρχει το 1,4% γιά τήν εξυπηρέτηση τών συναλλαγών, τό 0,1% είναι διαθέσιμα γιά τόν συμψηφισμό ημερήσιων τραπεζικών συναλλαγών καί 1% έχει τήν μορφή τών ελάχιστων υποχρεωτικών αποθεματικών.

  Από τό 1972 καί μέχρι τό τέλος τού 1994 ο πληθωρισμός στήν χώρα μας γνώρισε δόξες μεγάλες. Μήνας έμπαινε μήνας έβγαινε καί τό μηνιάτικο εξαερωνόταν. Τά πράγματα άρχισαν νά βελτιώνονται μετά τό 1995, για τον απλούστατο λόγο όμως ότι η Δραχμή είχε μπεί στόν ευρωπαϊκό μηχανισμό τών περιορισμένω ισοτιμιών, καθώς προετοιμαζόταν γιά νά μπεί στό Ευρώ. Δέν πρέπει δέ νά ξεχνάμε καί τήν μεταπολεμική περίοδο πρόσδεσης τής δραχμής στό Δολάριο έως τό 1972. Τήν «χρυσή» εποχή τής ανάπτυξης, όπως πολλοί καί αναφέρουν στά σχόλιά τους. Αυτά τά λίγα ώς πρός τήν αναγκαιότητα τής «αυτονομίας» ενός νέου εθνικού νομίσματος, τό οποίο υποτίθεται είναι η «προϋπόθεση» (γιά αυτοχρισμένους «αντιμνημονιακούς») ανταγωνιστικότητας τής ελληνικής οικονομίας.
  Πολύ φοβούμαι ότι πιθανή εισαγωγή νέου εθνικού νομίσματος (αποκλειστικό προνόμιο φυσικά τής ιδιωτικής τράπεζας τής Ελλάδος!!!) θά κάνει νά φαντάζει η σημερινή οικονομική δυσπραγία ώς κομμάτι τής «χρυσής» μεταπολιτευτικής περιόδου πού γνώρισε η χώρα. Ελάχιστες κλειστές συντεχνίες θά επωφεληθούν μιάς τέτοιας νέας κατάστασης, οι δέ κρατικοτραφείς συντεχνίες θά επιβιώσουν μόνον ώς μονόφθαλμοι ανάμεσα σέ τυφλούς.

 5. δημης avatar
  δημης 11/09/2013 01:08:06

  Και του λέγαμε του Παιδιού :
  -Δεν τρώνε βαριά για βράδυ ... Νά τα τώρα τα ...οράματα .
  Βέβαια ΑΝ ΕΜΕΙΣ με σωστές κινήσεις πολιτικές του θυμίζαμε το "παραμύθι του φιδιού με τον κάβουρα " του Κολοκοτρώνη θα σταματούσαν τα οράματα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.