#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/08/2013 13:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το όραμα να βγούμε στις αγορές το 2014Παρά την κρισιμότητα των στιγμών και το πλήθος των επικρίσεων και αμφισβητήσεων, ο Πρωθυπουργός παραμένει ακμαίος, διατηρεί το χαμόγελό του και ξεχειλίζει από αισιοδοξία.

Πιστεύει βαθιά στο εξελισσόμενο σχέδιο εξόδου από την κρίση, το υπερασπίζεται μετά πάθους σε κάθε περίπτωση και υπολογίζει στα αποτελέσματά του, έχοντας αναπτύξει πλήρως το χρονοδιάγραμμά του.

Το χρονικό ορόσημο για τον Αντ. Σαμαρά είναι ο Μάιος του 2014. «Από όσα θα έχουν γίνει ως τότε θα εξαρτηθεί αν η Ελλάδα θα επιχειρήσει το πρώτο βήμα απεξάρτησης από την τρόικα» λέει συχνά σε συνομιλητές του.

Όπως εξηγεί τακτικά σε συνομιλητές του, «τον Μάιο του 2014 τελειώνουν οι δόσεις των δανείων της τρόικας και η χώρα θα πρέπει να είναι σε θέση να βγει μόνη της στις αγορές.

Αυτό το πιστεύει ακράδαντα, έχοντας και θετικά μηνύματα από τις ΗΠΑ, όπως σας αποκάλυψε πρώτο το Antinews, εδώ και πολύ καιρό.

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ενίσχυσε την αισιοδοξία του Αντ. Σαμαρά, λέγοντας ότι η αμερικανική πλευρά θα σταθεί αρωγός να βγει η Ελλάδα στις αγορές.

Για να γίνει αυτό όμως, σημαίνει ότι τα ελλείμματα θα πρέπει να έχουν περιορισθεί στο ελάχιστο, να έχουν διαμορφωθεί υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και η χώρα να χρειάζεται λίγα χρήματα, μεταξύ 4-5 δισ. ευρώ τον χρόνο για να είναι επιτυχές το εγχείρημα εξόδου στις διεθνείς αγορές.

Και ακόμη να έχει κάνει βήματα αναπτυξιακά, να έχει χτίσει προσδοκίες ικανές να προσελκύσουν το διεθνές κεφάλαιο και να κινητοποιήσουν τις εγχώριες επιχειρηματικές δυνάμεις.

Προϋπόθεση βεβαίως για αυτό το σημαντικό βήμα ανάκτησης τμήματος της χαμένης εθνικής ανεξαρτησίας είναι η εμπέδωση ατμόσφαιρας αξιοπιστίας για την ελληνική πολιτική και οικονομία.

Η οποία, όπως υποστηρίζει συνεχώς ο Πρωθυπουργός, απαιτεί συνέπεια, συνέχεια και σταθερότητα στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Για τον Πρωθυπουργό το σχέδιο εξόδου από την κρίση είναι απλό και συγκεκριμένο. Πρώτα ελέγχουμε τα ελλείμματα και ταυτόχρονα  επιταχύνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο έλεγχος των ελλειμμάτων θα επιτρέψει σε δανειστές και εταίρους να «κουρέψουν» και το χρέος του επίσημου τομέα και έτσι να περιοριστεί ακόμη περισσότερο το βάρος εξυπηρέτησής του.

Συνδυαζόμενα τα παραπάνω θα περιορίσουν στο ελάχιστο τα ελλείμματα και τις ετήσιες ανάγκες δανεισμού για να επιτρέψουν την αυτόνομη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Ενδιαμέσως, με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (κυρίως με την κινητικότητα που την έχει αναγάγει η τρόικα σε ύψιστο στόχο), με το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας, την άρση των στρεβλώσεων στις μεταφορές, στην ακτοπλοΐα, στο εμπόριο, στις υπηρεσίες και αλλού και με την απόλυτη διεθνοποίησή της μέσω των αποκρατικοποιήσεων, θα ανακοπεί, κατά τον Πρωθυπουργό, η βύθιση της οικονομίας και βαθμιαία θα περάσουμε από την ύφεση στην ανάπτυξη.

Ως τώρα, όπως επισημαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, η δημοσιονομική προσαρμογή έχει μπει σε έναν δρόμο και στο διαρθρωτικό σκέλος έχουν γίνει μεγάλα βήματα. Και υπογραμμίζουν και οι στενοί συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά, ότι ως το 2020 η Ελλάδα έχει να προσβλέπει και σε ένα απόθεμα κοινοτικών πόρων αρκετών δισ. Ευρώ.

Το κρίσιμο στοίχημα όμως για τον Αντ. Σαμαρά είναι αυτό το σχέδιο να υλοποιηθεί απρόσκοπτα και η χώρα να οδεύσει με ασφάλεια στον δρόμο ανάκτησης της χαμένης εθνικής ανεξαρτησίας, όπως επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία, ειδικά αυτή την περίοδο που στην ευρύτερη περιοχή, διεξάγονται πολεμικές επιχειρήσεις.

Μάρκος Αυρήλιος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 28/08/2013 13:54:05

  Με παγκόσμιο κούρεμα των χρεών βγαίνουμε και αύριο . Αφού ο παγκόσμιος δανεισμός είναι 25 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ.

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 28/08/2013 15:32:15

  Πράγματι, όραμα είναι το να βγούμε στις αγορές, διότι το όραμα αυτό είναι στην ουσία η αποδέσμευση από τα Μνημόνια, το τέλος της μνημονιακής δουλείας της χώρας.

  Πόσο πιο εύκολο, όμως, θα ήταν να οριστικοποιήσαμε απλώς, τότε πια, τον Μάιο του 2014, την έξοδο στις αγορές που θα είχαμε ήδη επιτύχει έναν χρόνο νωρίτερα, τον Μάιο του 2013, όπως η Ελλάδα είχε την ευκαιρία και την κλώτσησε χωρίς πολλή σκέψη ο πολύς κύριος Στουρνάρας;;;

  Αντιγράφω εδώ ένα σχόλιό μου σε άλλο πρόσφατο άρθρο (http://www.antinews.gr/2013/08/25/225145/#comment-1209351), ίσως είναι πιο επίκαιρο και χρήσιμο εδώ το σχόλιο - ζητώ συγγνώμη για το μήκος του, αλλά ελπίζω να το βρουν οι αγαπητοί συναναγνώστες ενδιαφέρον:

  Η Ελλάδα είχε την ευκαιρία να βγει στις αγορές τον Μάιο του 2013, τον Μάιο που μας πέρασε, και το Υπουργείο Οικονομικών την κλώτσησε χωρίς δεύτερη σκέψη!

  Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει τότε το capital.gr, χωρίς να δοθεί από κανέναν τότε ιδιαίτερη προσοχή: http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1798779. Θα αντιγράψω το ρεπορτάζ και στο τέλος αυτού εδώ του σχολίου μου, διότι αξίζει να τύχει της μεγαλύτερης δυνατής προσοχής τώρα πια, που φαίνεται ότι τίθενται ευρύτερα ζητήματα από την “παντιέρα” του Υπουργείου Οικονομικών.

  Τι μας λέει αυτό το ρεπορτάζ του Μαΐου 2013; Ότι ούτε λίγο ούτε πολύ, κάποιοι “κερδοσκόποι”, εκλιπαρούσαν επί έναν και μισό μήνα το ελληνικό ΥΠΟΙΚ να βγάλει την Ελλάδα στις αγορές, ώστε να “κερδοσκοπήσουν” αγοράζοντας τα ελληνικά ομόλογα. Δίνοντάς μας δηλαδή τα ωραία τους λεφτά. Σε μια χώρα που κατά τα άλλα το χρέος της “δεν είναι βιώσιμο”, όπως επαναλαμβάνουν σχετικοί και άσχετοι εν χορώ. Τότε πώς θα μας έδιναν οι εν λόγω κερδοσκόποι τα ωραία τους λεφτά, αφού σκοπός τους είναι το κέρδος. Όχι, είπε ο Μέγας Στουρνάρας, είναι “παρακινδυνευμένο” να βγούμε από τώρα στις αγορές. Παρακινδυνευμένο για ποιον; Για σένα που θα πάρεις τα λεφτά, ή για αυτόν που θα σου τα δώσει; Αν αυτός που σου τα δίνει δεν έχει πρόβλημα, γιατί να έχεις εσύ που θα τα πάρεις;

  Αντικειμενικά και με όρους χρηματιστηριακούς, ο μόνος πραγματικός κίνδυνος για την ελληνική υπόθεση από το αν έβγαινε πρόωρα στις αγορές θα ήταν να γινόταν μια “γυριστή”, όπως αυτή που έγινε με το θέμα της ΕΡΤ και την κυβερνητική κρίση, και να χάσουν κάποια (λίγα) λεφτά οι κερδοσκόποι από την άνοδο των ελληνικών επιτοκίων (των ελληνικών spreads, για να μιλήσουμε τη γλώσσα που ξέρουν όλοι), ώστε να γίνουν μελλοντικές εκδόσεις λιγότερο ελκυστικές. Τρίχες κατσαρές! Ο κίνδυνος αυτός είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει κάθε αγοραστής ομολόγων, οποιοδήποτε κράτος και αν εκδίδει. Πάντοτε τα επιτόκια ανεβαίνουν και κατεβαίνουν, ανάλογα με κυβερνητικές σταθερότητες κλπ. Η ουσία είναι ότι η προοπτική αυτή φαίνεται ότι δεν εξετάστηκε καν από τον Υπουργό Οικονομικών.

  Και, το κυριότερο, έναντι του κινδύνου αυτού, που βάραινε μάλλον τον κερδοσκόπο και όχι τόσο εμάς, θα υπήρχαν τα εξής σοβαρότατα πλεονεκτήματα:

  α) Η Ελλάδα θα αιφινιδίαζε θετικά τους πάντες! Η χώρα θα είχε βγει στις αγορές στην κυριολεξία από το πουθενά. Αυτό θα δημιουργήσε έναν ενάρετο κύκλο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, επιτάχυνση της πτώσης των spreads, επιτάχυνση της επιστροφής καταθέσεων, κατακόρυφη άνοδο της καταναλωτικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης.

  β) Θα έφερνε επίσης πολύ πιο κοντά το άνοιγμα των αγορών χρήματος για τις ελληνικές τράπεζες στο εξωτερικό. Με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνόταν η χορήγηση δανείων που σήμερα εξακολουθεί και είναι περίπου αδύνατη. Η ρευστότητα στην αγορά θα προκαλούσε ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, μείωση των ελλειμμάτων, περαιτέρω μείωση επιτοκίων.

  γ) Η Ελλάδα θα αποκτούσε αυτομάτως εναλλακτική οδό χρηματοδότησης σε σχέση με την τρόικα! Δεν θα υπήρχε πια (ή, δεν θα υπήρχε τόσο έντονος) ο εκβιασμός της “επόμενης δόσης”. Δεν λέω, θα εξαλειφόταν, διότι η μια έκδοση που θα επιτύχαινε η Ελλάδα σε ομόλογα από τις αγορές δεν θα ακολουθούνταν αμέσως από νέα έκδοση, όμως η τρόικα θα ήξερε ότι ο παίκτης απέναντι βρήκε και αλλού πορτοκαλιές και δεν θα μπορούσε να φέρεται με το θράσος της υπερεξουσίας που φέρεται σήμερα. Αυτό θα μπορούσε να είχε οδηγήσει π.χ. υπό προϋποθέσεις μέχρι και στο να αποφευχθεί η κρίση της ΕΡΤ που κόντεψε να στοιχείσει την ύπαρξη της κυβέρνησης, αφού δεν θα ήταν υποχρεωμένη ντε και καλά η Ελλάδα να κάνει τις 2.000 τόσες απολύσεις που είχε υποσχεθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013. Να υποθέσουμε ότι η άρση της δυνατότητας εκβιασμών της τρόικας ήταν αυτή που “μέτρησε” για να αρνηθεί ο κος. Στουρνάρας τον πολυπόθητο δανεισμό από τις αγορές;

  δ) Θα έπαυε δια μιας η αυτοκαταστροφική συζήτηση περί “βιωσιμότητας” του ελληνικού δημοσίου χρέους. Εάν η Ελλάδα ήταν “στις αγορές”, άρα, κάποιοι της δίνουν τα ωραία τους λεφτά, αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι το χρέος έχει την οριστική σφραγίδα βιωσιμότητας, ό,τι εμβριθείς αναλύσεις του αέρα και εάν κάνει ο οποιοσδήποτε, θέτοντας αυθαίρετα αριθμητικά όρια στο αν είναι ή δεν είναι “βιώσιμο” το χρέος. Κανείς δεν θα μιλούσε για “χρηματοδοτοικό κενό” ή για “νέα πακέτα”, διότι η χρηματοδότηση θα ήταν εμφανές ότι θα λαμβανόταν πια μόνον από τις αγορές για το 2014 και μετά, άρα, δεν θα υπήρχε λόγος να χρηματοδοτεί η τρόικα και να λέει “δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα”.

  ε) Η κυρία Μέρκελ και ο κύριος Σόιμπλε θα μπορούσαν να είχαν δείξει δια μιας στο εκλογικό τους κοινό την αυταπόδεικτη, πλέον, επιτυχία της ευρωπαϊκής τους πολιτικής των “διασώσεων”. Θα έλεγαν στους ψηφοφόρους, “είδατε; τώρα πια σύντομα θα πάρουμε τα λεφτά μας πίσω, αφού άνοιξαν οι αγορές για την Ελλάδα”. Θα εκλέγονταν με ποσοστά που ούτε ο Κολ μετά την επανένωση των Γερμανιών δεν είχε δει. Συνεπώς, δεν είχαν κανέναν (εμφανή) λόγο να αρνηθούν έξοδο στις αγορές στην Ελλάδα, αφού θα είχαν τεράστιο πολιτικό όφελος για τους ίδιους, μεγάλη ανακούφιση για τον Γερμανό φορολογούμενο και λήξη της κρίσης, επί της ουσίας, για τους ίδιους και όλη την Ευρώπη.

  Έναντι αυτών, ο κ. Στουρνάρας είχε κάνει στις 9 Μαΐου (το ρεπορτάζ του capital.gr, ακριβέτερα, της εφημερίδας “Κεφάλαιο”, για την έξοδο στις αγορές είναι της 18 Μαΐου) την εξωφρενική δήλωση ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές “στο τέλος” (!) του 2014 (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63824589), προκαλώντας την αντίδραση ακόμη και του πρωθυπουργού στις 13 Μαΐου, που διόρθωσε ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές στο “πρώτο εξάμηνο” του 2014 (http://www.protothema.gr/politics/article/278244/samaras-to-grexit-einai-pleon-parelthon/). Ήταν τότε που ο κ. Σαμαράς, στην ίδια ομιλία, είπε ότι το Μνημόνιο σε 2-3 χρόνια θα ήταν παρελθόν. Λογικό ήταν, όταν έβλεπε ότι παρακαλάνε οι κερδοσκόποι την Ελλάδα να βγει στις αγορές. Χάθηκε όμως τότε το μομέντουμ και οι εμφανείς (ΔΝΤ) και αφανείς δυνάμεις που επιδιώκουν την κατάρρευση της ελληνικής προσπάθειας λίγο πριν τον τερματισμό μπόρεσαν και δημιούργησαν συνθήκες ανατροπής κάποιων από τα κεκτημένα του Μαΐου 2013.

  Τώρα το αποτέλεσμα είναι ότι, από εκεί που “σε δυο-τρία χρόνια” το Μνημόνιο θα ήταν παρελθόν, η Μέρκελ μιλάει για νέο “πακέτο” του χρόνου, τα δάνεια πάνε για επιμήκυνση στα πενήντα χρόνια (εγώ λέω, γιατί όχι στα εκατό χρόνια….), και ο “γύψος” του διεθνούς ελέγχου στην χώρα θα παραταθεί για όσον καιρό υπάρχουν ακόμη τα δάνεια. Α, ναι, επίσης τώρα μπορούν και εκβιάζουν να πάρουν το ΤΑΙΠΕΔ στα χέρια τους και να “εκποιήσουν” (διάβαζε: αρπάξουν) τον ελληνικό δημόσιο πλούτο χωρίς ίσως καν να δώσουν αντάλλαγμα. Ίσα που προλαβαίνουν, διότι διακηρυγμένος στόχος είναι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές τον Μάιο του 2014, άρα, ό,τι αρπάξουν μέχρι τότε. Ενώ αν είχε βγει η Ελλάδα στις αγορές από τον Μάιο του 2013, τώρα δεν θα μπορούσαν να εκβιάσουν πια για τίποτε.

  Μήπως και για αυτό έγινε λοιπόν όλο το σαμποτάζ; Διότι, αν αφήσουμε αυτή την εξήγηση, η μόνη λογική εξήγηση θα είναι η ικανοποίηση των γερμανικών κόμπλεξ ανωτερότητας, που ίσως να ικανοποιούνται καλύτερα με μια Ελλάδα “χρεωκοπημένη” παρά με μια Ελλάδα που έχει σταθεί στα πόδια της, έστω και με γερμανική βοήθεια. Ποιος άλλος λόγος θα υπήρχε για να μην πάρει η χώρα (και οι δανειστές της) όλα τα προαναφερόμενα τεράστια οφέλη από μια πρόωρη έξοδο στις αγορές; Θέλουν την Ελλάδα μονίμως στο γύψο. Τους ειδικότερους λόγους που συμβαίνει αυτό, ας τους φανταστεί ο καθένας.

  Ακολουθεί το copy-paste όλου του ρεπορτάζ του capital.gr για την έξοδο στις αγορές που δεν πραγματοποιήθηκε.

  Πυρετώδεις διεργασίες για έξοδο στις αγορές

  Των Κωνσταντίνου Μαριόλη – Κώστα Οικονόμου

  Η ιδέα μιας «καλής» έκδοσης, τόσο από πλευράς χρόνου, όσο κι από πλευράς ποσού, «έπεσε» στο τραπέζι των συζητήσεων, στο υπουργείο Οικονομικών, περίπου, δέκα μέρες πριν την επιχειρήσει η Πορτογαλία. Η οποία, ως γνωστόν, έκανε το μεγάλο βήμα αρχές της περασμένης εβδομάδας, όταν εξέδωσε ένα 5ετές κρατικό ομόλογο, το οποίο καλύφθηκε πάνω από 3 φορές. Ήταν το πρώτο ανάλογο της Λισσαβόνας, από το ξεκίνημα της περιπέτειας του δικού της μνημονίου, πριν από 2,5 χρόνια, περίπου. Και το γεγονός ότι στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, «έβαλε μεγαλύτερες φωτιές» στην Αθήνα.

  Για την ιστορία, το δρόμο είχε ανοίξει, αρχές του τρέχοντος έτους, η Ιρλανδία, με μια ανάλογη έκδοση, η οποία είχε και ανάλογη επιτυχία. Όμως, τότε, η περίπτωση δεν είχε θεωρηθεί απολύτως συγκρίσιμη με την ελληνική, για πολλούς και διάφορους λόγους. Και κάπως έτσι, είχε περάσει στα «ψιλά». Με την περίπτωση της Πορτογαλίας, ωστόσο, τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Από την πρώτη στιγμή που ο πορτογαλικός «ΟΔΔΗΧ» ανακοίνωσε την πρόθεση του για την έκδοση, στον αντίστοιχο ελληνικό σήμανε συναγερμός.

  Δεν ήθελε άλλωστε και πολύ. Εδώ και 1,5 μήνα, πολλοί διαχειριστές μεγάλων ξένων επενδυτικών οίκων, σχεδόν ανοικτά, προέτρεπαν και προτρέπουν την ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να κάνει το αποφασιστικό βήμα. Εννοείται κινούμενοι από ιδιοτελείς σκοπούς.

  Σε αυτή την περίπτωση, θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι θα σπεύσουν να συμμετάσχουν, ενθυμούμενοι τις πολλές καλές περσινές αποδόσεις που εξασφάλισαν από τα ελληνικά ομόλογα. Μόνο η Third Point, υπολογίζεται ότι «έβγαλε» περί τα 500 εκατ. ευρώ, αθροιστικά, και από τα δύο PSI.

  Σε… ανάμνηση αυτής της σούπερ απόδοσης, η πίεση στο ΥΠΟΙΚ, για μια μεγάλη έκδοση, είναι σχεδόν ασφυκτική. Το ίδιο ισχύει και με τους διαχειριστές του York Capital, που επίσης «σκουπίζει» ό,τι ελληνικό ομόλογο βρίσκει, μόλις βγει στην δευτερογενή. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις προχθές, η ολλανδική ΑΒΝ – Amro Bank ανακοίνωσε ότι πουλά μεγάλο πακέτο ελληνικών ομολόγων και αμέσως σχηματίσθηκε ουρά στα κεντρικά της, του Λονδίνου. Τυχερός; Ενα από τα funds, που πέρυσι, όπως λέγεται, δεν δέχθηκε να «κουρέψει» τα ομόλογα που είχε στο χαρτοφυλάκιο του και αποζημιώθηκε στο 100%. Σε κάτι ανάλογο, προφανώς, ελπίζει και τώρα.

  Το ίδιο ισχύει με το σύνολο των ξένων διαχειριστών. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου κάποιοι πέτυχαν αποδόσεις της τάξης του 140% και του 160%, μόνο από αυτές τις θέσεις, μέσα σε διάστημα δύο – τριών μηνών. Κι εύλογα ελπίζουν ότι κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και τώρα. Γι αυτό και πιέζουν με κάθε τρόπο το ΥΠΟΙΚ, για να κάνει το μεγάλος βήμα της ακόμα μεγαλύτερης έκδοσης. Τί απάντηση παίρνουν;

  Κατηγορηματικά αρνητική, τουλάχιστον προς το παρόν. Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας θεωρεί πρόωρη και παρακινδυνευμένη μια τέτοια κίνηση. Και σχεδόν δεν την συζητά. Κι ήταν αυτός ένας από τους λόγους που την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν… χωρίς λόγο (για τους πολλούς), προέβλεψε την επιστροφή της χώρας στις αγορές κεφαλαίου μέσα στο 2014. Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, υπήρχε παρασκήνιο, που “προκάλεσε” αυτή τη δήλωση. Παρ όλα αυτά, στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν στελέχη, που, έστω και θεωρητικά, εξετάζουν την περίπτωση. “Για κάθε ενδεχόμενο”, όπως λένε στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους, για να μην προκαλέσουν περαιτέρω τους …προϊσταμένους τους.

  Οι αποδόσεις συνεχίζουν τη “βουτιά”

  Μπορεί η είδηση της αναβάθμισης από την Fitch να προκαλέσει τόσο μεγάλη αποκλιμάκωση των επιτοκίων, όταν μάλιστα δεν είναι ο πρώτος οίκος που… αλλάζει άποψη για την Ελλάδα; Ξένοι αναλυτές της αγοράς ομολόγων εξηγούν ότι η πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων είναι αποτέλεσμα της απομάκρυνσης του Grexit.

  Όχι γιατί είναι δεδομένο ότι τελικά θα το αποφύγουμε και θα μπούμε σε μία ξέφρενη πορεία ανάκαμψης. “Αλλά τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα, ο κίνδυνος αυτός έχει εκλείψει. Θα πρέπει να γίνει κάτι συνταρακτικό, βάσει των όσων έχει δείξει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, για να αντιστραφεί το κλίμα προς το χειρότερο”, υποστηρίζουν. “Πλέον, έχει μπει το νερό στο αυλάκι και μπορεί να είναι πρόωρο, ωστόσο το ελληνικό δημόσιο “βλέπει” κάπου στο βάθος την έξοδο στις αγορές”, καταλήγουν.

  Σύμφωνα, εξάλλου, με παράγοντες της αγοράς, το θετικό momentum για την ελληνική οικονομία αυτή τη φορά δείχνει πιο “σίγουρο” και ξένοι οίκοι κάνουν πιο συχνά, πλέον, λόγο για το Grecovery (το στόρι της ελληνικής ανάκαμψης) παρά για το Grexit. Τα spreadsυποχωρούν κοντά στις 700 μονάδες, “ρίχνοντας” το επιτόκιο δανεισμού στο 8,74%, σε επίπεδα καλοκαιριού του 2010.

  Υπενθυμίζεται ότι η απόδοση των ελληνικών ομολόγων έφτασε στο 37,1% στις 2 Μαρτίου του 2012, λίγες ημέρες πριν το PSI+. Είχε προηγουμένως (από τις αρχές του 2010) διαγράψει μία απότομα ανοδική πορεία διατηρούμενη για σχεδόν δύο χρόνια πάνω από το 10%. Σημειώνεται ότι όταν η απόδοση “πιάνει” το 9% χτυπάει κόκκινο στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης.

  Για την ιστορία, ήταν 21 Σεπτεμβρίου του 2005, όταν μέσα στην ευφορία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και του γενικότερου κλίματος μηδενικού κινδύνου που επικρατούσε για τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας έγραψαν ιστορικό χαμηλό στο 3,23%!

  Οι ελληνικές επιχειρήσεις δείχνουν το δρόμο

  Η βελτίωση του κλίματος και η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στο “στόρι” της ελληνικής ανάκαμψης αντικατοπτρίζεται με ιδιαίτερα έντονο και χαρακτηριστικό τρόπο στην αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων μεγάλων ελληνικών εισηγμένων.

  Στις αρχές του έτους ήταν μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες, ο ΟΤΕ, ο οποίος άνοιξε… την πόρτα για τις αγορές κεφαλαίου με μία αναπάντεχα επιτυχημένη έκδοση. Ο τηλεπικοινωνιακός οργανισμός δανείστηκε 700 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 7,875% σε μία δημοπρασία που κατέληξε να γίνει “ψήφος εμπιστοσύνης” για την ελληνική οικονομία.

  Οι εταιρικές εκδόσεις που ακολούθησαν είχαν ανάλογη επιτυχία. Οι Τιτάνας, Ελληνικά Πετρέλαια και Frigoglass, συνέχισαν στο ίδιο μονοπάτι δείχνοντας ότι η ολική επαναφορά των εγχώριων εταιρειών στις αγορές κεφαλαίου δεν αποτελεί απατηλό όνειρο. Οι τρεις εταιρείες δανείστηκαν συνολικά 950 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 8,75%, 8% και 8,25% αντίστοιχα, ωστόσο οι εκδόσεις τους υπερκαλύφθηκαν κατά πολύ.

  Traders ομολόγων αποδίδουν, επίσης, το αυξημένο ενδιαφέρον τόσο στις μεγάλες αποδόσεις που προσφέρουν οι “πληγωμένες” από την κρίση ελληνικές εταιρείες, όσο και στην τεράστια ρευστότητα που διοχετεύουν στις αγορές οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου. Το γεγονός, μάλιστα, ότι, ενδεικτικά, στην έκδοση των ΕΛΠΕ, το 60% του βιβλίου προσφορών προήλθε από ξένους θεσμικούς, δηλαδή από χαρτοφυλάκια με ευρύτατες επενδυτικές επιλογές, υποδεικνύει ότι η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο κάδρο των διεθνών επενδύσεων.

  Βέβαια, τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται οι… πρώτοι τολμηροί είναι “τσουχτερά”. Αρμοδίως, ωστόσο, σημειώνεται ότι η αλλαγή που συντελείται σε επίπεδο ψυχολογίας είναι τέτοια που σταδιακά εκτιμάται πως θα επαναφέρει τις ελληνικές επιχειρήσεις σε πιο “βιώσιμα” επιτόκια.

  Οι “επιτυχίες” των επιχειρήσεων δεν θα μπορούσαν παρά να επηρεάσουν το κλίμα και για την οικονομία γενικότερα. Οι επιχειρήσεις αποτελούν ενεργά κύτταρα της ελληνικής οικονομίας και στη συγκεκριμένη φάση λειτουργούν ως προπομποί εξελίξεων.

  Όπως εξηγούν ανώτερα στελέχη της αγοράς ομολόγων, στην παρούσα χρονική στιγμή τα διεθνή κεφάλαια που βρίσκονται σε αναζήτηση κεφαλαίων είναι ίσως περισσότερα από ποτέ. Τι ψάχνουν; Περιπτώσεις κρατών με μεγάλες πιθανότητες ανάπτυξης, των οποίων τα ομόλογα έχουν “κονιορτοποιηθεί” από τις αγορές. Και το ελληνικό “στόρι” αποκτά όλο και περισσότερα τέτοια χαρακτηριστικά.

  Το πότε και πως της πρώτης “μεταμνημονιακής” έκδοσης ομολόγου

  Του Γιάννη Αγγέλη

  Στο Υπ. Οικονομικών είναι πολύ προσεκτικοί στο τι λένε δημοσίως για την πρώτη μεταμνημονιακή έκδοση ομολόγων, αλλά την ίδια στιγμή οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες είναι “καρφωμένοι” μπροστά στα μόνιτορ παρακολουθώντας την ταχύτητα και τον ρυθμό πτώσης των τιμών και των αποδόσεων, των “λίγων” ελληνικών ομολόγων που εξακολουθούν να κυκλοφορούν στις αγορές.

  Παρακολουθούμε την εξέλιξη και δεν αποκλείουμε εκπλήξεις αν το momentum συνεχισθεί αδιάλειπτα τους επόμενους μήνες, λένε στελέχη του ΥΠΟΙΚ. Η τάση που έχει διαμορφωθεί θα μπορούσε να ρίξει τα spreads στο επίπεδο “κλειδί” των 600 bp το φθινόπωρο και “ναι τότε θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε προσεκτικά τις προθέσεις των αγορών…”. Βέβαια η “μέτρηση” των spreads στα ελληνικά ομόλογα είναι εντελώς διαφορετικής ποιότητας από ότι στα αντίστοιχα πορτογαλικά και ιρλανδικά, καθώς στην Ελλάδα έχει μεσολαβήσει το PSI και το χρέος στην πλειονότητά του είναι πλέον διακρατικό και εκτός αγοράς.

  Το πλεονέκτημα που έχουμε, παρατηρούν από το ΥΠΟΙΚ, είναι ότι δεν υφίσταται για τα ελληνικά ομόλογα κίνδυνος νέου κουρέματος καθώς το νέο κούρεμα όταν θα δρομολογηθεί, με απόφαση του Eurogroup και του IMF θα αφορά τους τόκους ή και το κεφάλαιο των διακρατικών δανείων και όχι των ομολόγων.

  Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την εκτίμησή τους, αν συνεχισθεί η ισχυρή τάση ενίσχυσης της διεθνούς ρευστότητας με “μηδενικά” επιτόκια από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, “η “όρεξη” των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα θα αυξηθεί στον ορατό ορίζοντα”.

  Αν μάλιστα διατηρηθεί η μέχρι σήμερα απόφαση της Ευρωζώνης, να προχωρήσει δηλαδή πιθανώς μέσα στο 2014 στην επόμενη φάση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, με στόχο να το κατεβάσει στο 110% του ΑΕΠ, τότε η τάση αυτή θα ενισχυθεί. Και θα επιτρέψει την ωρίμαση συνθηκών για κανονική αναχρηματοδότηση χρέους από το 2014, όπως έχει υποστηριχθεί από τον πρωθυπουργό και τον Υπ. Οικονομικών.

  Με άλλα λόγια η “έξοδος” στις αγορές εξαρτάται από δύο εξωγενείς παράγοντες, την διατήρηση της αυξητικής τάσης της διαθέσιμης ρευστότητας από τις Κεντρικές Τράπεζες και την μετεκλογική απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για το αν θα δεχθεί “ζημιές” στα δάνειά της προς την Ελλάδα…

  Σ΄ αυτό το στοίχημα ποντάρει τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και τα ομολογιακά hedge fundsπου βλέπουν την δυνατότητα υψηλών κερδών στην Ευρωζώνη.

  Η “σταγόνα πίσσα μέσα στο βαρέλι με το μέλι” όμως έρχεται από τις ΗΠΑ. Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου επενδυτικού fund ομολόγων του πλανήτη, της PIMCO, κ. Ντ. Γκρός, δηλώνει επιφυλακτικός για το “ράλι” των ομολόγων και προειδοποιεί τους επενδυτές του για επερχόμενο “κούρεμα” στα κρατικά χρέη…

  * Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο” της 18ης Μαΐου

 3. Διογένης avatar
  Διογένης 28/08/2013 15:35:14

  Και αν θέλετε και την ταπεινή μου γνώμη: Για να επιτύχει μια "οριστική" έξοδος της Ελλάδας στις αγορές τον Μάιο του 2014, καλό είναι να κάνει μια δοκιμαστική έξοδο η Ελλάδα τώρα, Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 2013, μόλις ανακοινωθούν τίποτε καλά οικονομικά στοιχεία για την χώρα. Αλλιώς, τότε θα είναι αργά για "δοκιμές", η δοκιμή πρέπει να γίνει τώρα.

  • Απορών avatar
   Απορών @ Διογένης 28/08/2013 19:05:53

   Πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση... Μια ερώτηση μόνο (χμμ δύο):
   1. Μήπως αν βγαίναμε τώρα θα ήταν πιο δύσκολη η κοινωνική νομιμοποίηση των διαρθρωτικών μέτρων τα οποία είναι απαραίτητα για μακροπρόθεσμη ανάκαμψη και ανάπτυξη;
   2. Μήπως το ίδιο θα ίσχυε και για το κούρεμα του χρέους; Πως θα δικαιολογούσαν οι ευρωπαίοι πολιτικοί το κούρεμα τους χρέους μας ως μη βιώσιμο ενώ θα είμασταν στις αγορές με πρωτογενή πλεονάσματα; Θα αρκούσαν τα ελλείματα; Όλοι έχουν ελλείματα...
   Είμαι πολύ περίεργος για την άποψή σας... Και φυσικά όλα αυτά δείχνουν τους καταστροφικούς χειρισμούς του 2010 οπότε και θα έπρεπε να είχε προηγηθεί το εις βάθος κούρεμα όπως σε κάθε άλλη ανάλογη περίπτωση...

 4. tpe avatar
  tpe 28/08/2013 16:00:37

  ΟΚ, χαθήκαμε όλοι.

  Μία απορία έχω εγώ: ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ; Δηλαδή, πανηγυρίζουμε γιατί το 2014, η χώρα μας ΔΕΝ θα είναι σε θέση να συντηρήσει τον εαυτό της και θα θέλει δανεικά...

  Συγνώμη, αλλά εγώ δεν θα έκανα πάρτυ αν κάθε χρόνο χρειαζόμουν δανεικά για να τα φέρω βόλτα... Τα κλάματα θα έβαζα.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ tpe 28/08/2013 18:01:57

   " εγώ δεν θα έκανα πάρτυ αν κάθε χρόνο χρειαζόμουν δανεικά για να τα φέρω βόλτα"

   Βρες μου χώρα που δεν έχει έλλειμμα και δε χρωστάει πρώτα και μετά κλάψε όσο θες...

 5. Α.Μ avatar
  Α.Μ 28/08/2013 16:39:30

  ''Ένα πράγμα πρέπει να έχει κανείς: Είτε μια ψυχή που είναι εκ φύσεως χαρούμενη, είτε μια ψυχή που την κάνει χαρούμενη η δουλειά, η αγάπη, η τέχνη και η γνώση.'' Φρήντριχ Νίτσε (Αγαπημένος)
  ''Η χαρά δεν είναι στα πράγματα. Είναι μέσα μας.''
  Ρίτσαρντ Βάγκνερ (Γερμανός συνθέτης)

 6. kats avatar
  kats 28/08/2013 19:48:09

  Ο Στουρνάρας, το 'πε...;;;;;
  Γιατί συνήθως, "μέσα" πέφτει...... (μην ξεχνάς το...ΙΟΒΕ...χαχααχχχαχα ;)

 7. Διογένης avatar
  Διογένης 28/08/2013 20:21:10

  Το κούρεμα του χρέους είναι κάτι που η Ελλάδα ΔΕΝ το χρειάζεται. Το παραμυθάκι της δήθεν μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι μια εφεύρεση του ΔΝΤ, ακριβέστερα, όσων θέλουν να συντηρήσουν την κρίση του ευρώ. Σας ρωτάω: Το ρεπορτάζ του capital.gr ουδέποτε αμφισβητήθηκε, η όλη δε υφή του δείχνει ότι βασίζεται σε κάτι που δεν ήταν και ιδιαίτερο μυστικό εντός του ΥπΟικ. Πιστεύετε λοιπόν ότι αυτοί οι "κερδοσκόποι" θα ρίσκαραν τα λεφτά τους σε κάτι που θα υπήρχε τόσο μεγάλη πιθανότητα-βεβαιότητα όσο λέει το ΔΝΤ να μην είναι βιώσιμο;

  Άρα, η Ελλάδα δεν (θα έπρεπε να) έχει κάτι να διαπραγματευτεί, άλλωστε κατά τη γνώμη μου είναι καλύτερο να μην γίνει κανένα "κούρεμα", διότι οι Γερμανοί αποκλείεται να το δώσουν αυτό "δωρεάν". Ακόμη και να μην ανακοινωθεί, θα ζητήσουν και θα πάρουν κάτι κάτω από το τραπέζι.

  Στο πρώτο σας ερώτημα: Τα "αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα" είναι στην ουσία το εξής ένα: η κατάργηση όλης (μα όλης!) της φορολογικής γραφειοκρατίας (φορολογικές ενημερότητες, ΚΒΣ ή όπως αλλιώς λέγεται τώρα, θεώρηση βιβλίων και στοιχείων) και ίσως η παράλληλη θέσπιση φορολογικού συστήματος που να αναγνωρίζει όλες τις (πράγματι) παραγωγικές δαπάνες των επιχειρήσεων. Κυρίως το πρώτο, το δεύτερο λίγο-πολύ "παλεύεται κάπως. Τα υπόλοιπα θεωρούμενα ως "διαρθρωτικά" μνημονιακά μέτρα θεσμοθετούνται και εφαρμόζονται με τέτοιο τρόπο, που στην ουσία ανακυκλώνουν τα προβλήματα και τα επαναφέρουν από το παράθυρο.

  Η λογική αυτού του ερωτήματος είναι η συνέχιση του "γύψου" στην χώρα. Για να μιλάμε ανοικτά περί τίνος πρόκειται, για συνέχιση της ιδιότυπης δικτατορίας των δανειστών που έχουν υποκαταστήσει τους συνταγματικούς θεσμούς. Να το δεχόμασταν ίσως, εάν υπήρχε απεριόριστη αρετή και ήθος στους δανειστές και δεν υπήρχαν διαφόρων ειδών εντόπιες και διεθνείς ιδιοτέλειες που καλύπτονται ευσχήμως πίσω από τα "αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα" για να κάνουν τις μικρές ή μεγάλες δουλίτσες τους.

  Η ουσία για μένα είναι, ότι η κρίση συνεχίζεται και συντηρείται τεχνητά, όπως τεχνητά ξεκίνησε. Για αυτό χτυπιέμαι και φωνάζω για την βελτίωση των δημοσίων οικονομικών που είτε αποκρύπτεται, είτε νοθεύεται: Είναι και αυτή μέρος της τεχνητής συντήρησης της κρίσης, έναντι της οποίας η (σημερινή) ελληνική κυβέρνηση έχει μάλλον ελάχιστο ή μηδενικό περιθώριο κινήσεων.

  Εναπόκειται σε όσους αντιλαμβανόμαστε τι γίνεται να φωνάξουμε και να διαλαλήσουμε τι συμβαίνει, ώστε να καταρρεύσουν οι σκευωρίες κατά της χώρας, φέρνοντας στο φως τις δύσκολο να αποκρυβούν μεθοδεύσεις τους. Το μεγαλύτερο εμπόδιο σε αυτό θα είναι τώρα πια η τεράστια δυσπιστία του Έλληνα, που αδυνατεί να πιστέψει τις τεράστιες προόδους των ελληνικών δημοσίων οικονομικών.

  • Απορών avatar
   Απορών @ Διογένης 28/08/2013 22:38:18

   Χμμ μα δεν διαφωνώ στην ουσία των λεγομένων σας, απλά προσπαθώ να καταλάβω τη στάση τους και η μόνη λογική εξήγηση που βρίσκω είναι ο λαϊκισμός των πολιτικών, τόσο των δικών μας όσο και των ευρωπαίων: από ότι φαίνεται το παιχνίδι δεν γίνεται με όρους αγοράς και όχι μόνο αυτό αλλά η εικόνα που δίνεται είναι και αντεστραμμένη με την αριστερά να πρωτοπορεί στην αντιστροφή!
   Απλά, λέω μήπως όλο αυτό είναι μεν "στημένο" αλλά όχι για το "κακό" της Ελλάδας: έτσι και τα απαραίτητα μέτρα θα περάσουν πιο εύκολα και οι εκλογές στη Γερμανία θα γίνουν αναίμακτα με στόχο το κούρεμα. Κούρεμα μεν με όρους αγοράς μπορεί να μη χρειάζεται, αλλά σαφώς χρειάζεται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο με στόχο την δημοσιονομική ενοποίηση: αν έχουν μια χώρα με 180-200% χρέος/ΑΕΠ πόσο σκόντο να κάνουν από τους όρους του Μάαστριχτ; Αν είναι 20-30% διαφορά μπορεί να ληφθεί πολιτική απόφαση αλλά αυτό πως θα γίνει για έναν και μοναδικό outlier;
   Απλά η συλλογιστική σας εστιάζει στον ανταγωνισμό Ελλάδας / Γερμανίας ενώ εγώ θεωρώ ότι το παιχνίδι παίζεται και οι αποφάσεις λαμβάνονται με το βλέμμα στον ανταγωνισμό Γερμανίας (Ευρώπης) / BRICS (ή ΗΠΑ εφόσον καταφέρουν να τις γονατίσουν)...
   Υπάρχει ένα πολύ ευρύτερο πρόβλημα μείωσης της ανταγωνιστικότητας της Δύσης στο οποίο μόνο η Γερμανία αντιστέκεται και είτε θα της μοιάσουμε είτε θα τη βουλιάξουμε και αυτή...
   Επίσης, δεν βλέπω και το λόγο να βιαστούμε να βγούμε στις αγορές και να δανειζόμαστε με επιτόκιο 10% (άντε να πάει 6-7%;) ενώ τώρα δανειζόμαστε ούτε με το 1/4-1/5... Όσο για τους όρους των Γερμανών που τόσο φοβόμαστε... μήπως και αυτοί (αν όχι μόνο αυτοί) δημιούργησαν τις "τεράστιες προόδους των ελληνικών δημοσίων οικονομικών";

 8. kat avatar
  kat 28/08/2013 23:18:59

  Περιμένετε καλέ κι εμένα....Βάζω τα παπουτσια μου και βγαίνουμε,στις αγορές....

 9. Κ.Π. avatar
  Κ.Π. 28/08/2013 23:34:06

  ''Παρά την κρισιμότητα των στιγμών και το πλήθος των επικρίσεων και αμφισβητήσεων, ο Πρωθυπουργός παραμένει ακμαίος, διατηρεί το χαμόγελό του και ξεχειλίζει από αισιοδοξία.

  Πιστεύει βαθιά στο εξελισσόμενο σχέδιο εξόδου από την κρίση, το υπερασπίζεται μετά πάθους σε κάθε περίπτωση και υπολογίζει στα αποτελέσματά του, έχοντας αναπτύξει πλήρως το χρονοδιάγραμμά του.''

  «Από τον Σεπτέμβριο θα απογειωθούμε, αρκεί να αντέξουμε μέχρι τις αρχές καλοκαιριού». (22/02/2013)

  Την εκτίμησή του αυτή εκμυστηρεύτηκε ο πρωθυπουργός σε δείπνο το βράδυ της Τρίτης με βουλευτές της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πριν τη στροφή που θα φανεί το φως στο τούνελ και πως αν προχωρήσουν κανονικά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα γίνουμε σύντομα παράδειγμα για όλους.
  Το χρονικό ορόσημο για τον Αντ. Σαμαρά είναι ο Μάιος του 2014. «Από όσα θα έχουν γίνει ως τότε θα εξαρτηθεί αν η Ελλάδα θα επιχειρήσει το πρώτο βήμα απεξάρτησης από την τρόικα» λέει συχνά σε συνομιλητές του.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.