#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/05/2013 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το όνειρο θερινής νυκτός του Αλέξη Τσίπρα για τα ΜΜΕ, …άμποτε κυβερνήσει

[caption id="attachment_217151" align="alignnone" width="600" caption="Φωτο: e-typos"][/caption]

Να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις για τις ζημιογόνες επιχειρήσεις MME, να εφαρμοστεί ο νόμος για την προστασία των εργαζομένων στην περίπτωση πτώχευσης της επιχείρησης, να  ενεργοποιηθεί ο κανονισμός, που επιβάλλει στην Τράπεζα της Ελλάδας να κάνει έλεγχο στις ροές χρηματοδότησης των μιντιακών συγκροτημάτων και να  κωδικοποιηθεί η κείμενη νομοθεσία. Αυτό το «πακέτο» μέτρων πρότεινε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο ομιλίας που εκφώνησε με θέμα τις προτάσεις της Κουμουνδούρου για ένα «πλαίσιο ριζοσπαστικών αλλαγών στην ενημέρωση».

Χωρίς να εξηγήσει για ποιους λόγους συναντά τους διαπλεκόμενους μηντιάρχες που ο ίδιος καταγγέλλει αλλά και πως θα βρεθούν τα χρήματα για να συνεχίσουν τα «αστικά» Μέσα να επιβιώνουν στην εποχή της συρρίκνωσης της διαφημιστικής δαπάνης, ο Αλέξης Τσίπρας κατά την προσφιλή του πρακτική εξαπέλυσε πολυμέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης αλλά και του «ιδιότυπου καθεστώτος της μιντιοκρατίας», που έχει οδηγήσει σε μία «θεσμική συρρίκνωση της δημοκρατίας».

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, μολονότι το «μνημόνιο απαξίωσε θεσμούς, τσάκισε δικαιώματα, μετέτρεψε το Σύνταγμα σε κενό γράμμα [και] υποβάθμισε το κοινοβούλιο», θα ήταν «λάθος» να ισχυριστούμε ότι ήταν το ίδιο που «κατέλυσε τη δημοκρατία στη χώρα».

Αντίθετα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, η δημοκρατία «είχε παραχωρήσει τη λειτουργία της σε ένα ιδιότυπο καθεστώς μιντιοκρατίας», με συνέπεια η «βαρβαρότητα» να υλοποιηθεί «δια της παρουσίασής της στο λαό από τα μίντια είτε ως ευλογία, είτε ως μονόδρομη επιλογή σωτηρίας».

Ενώ «η Ελλάδα «ζει το success story του μνημονίου», «το 60% των ανέργων. Τα συσσίτια, τα λουκέτα, η φτώχεια, οι αυτοκτονίες» αποτελούν «μικρές λεπτομέρειες», συνέχισε δηκτικά ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας πως αυτά τα στοιχεία εμφανίζονται μονάχα στα «έγκυρα διεθνή μέσα».

«Μέχρι λίγες μέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές, η αντικειμενική ενημέρωση πλημμύριζε τις οθόνες με τις σκηνές βιβλικής καταστροφής που θα έρθουν αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και στεναχωρηθούν οι αγαπημένοι μας εταίροι», συνέχισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στρέφοντας μάλιστα τα βέλη του των, όπως είπε, συνδέσμων που υπάρχουν μεταξύ κυβερνητικής εξουσίας και ΜΜΕ.

«Έχουμε λοιπόν να κάνουμε, τελικά, με ένα σύστημα που εκμεταλλεύεται δημόσιο χρήμα για να παράγει ενημέρωση, παράγει ενημέρωση για να καθορίσει την πολιτική και με τη σειρά της, η πολιτική δουλεύει για να παράγεται περισσότερο χρήμα», κατέληξε ο αρχηγός της Κουμουνδούρου.

Φιλοδοξούμε να φέρουμε το τέλος της διαπλοκής, γιατί αυτό είναι καθήκον όχι μόνο της Αριστεράς, αλλά και όλων των δημοκρατικά σκεπτόμενων ανθρώπων, δεσμεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της εκδήλωσης με τον γενικό τίτλο:«Προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για ένα πλαίσιο ριζοσπαστικών ανατροπών στην ενημέρωση».

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την διαπλοκή, τα ολιγοπώλια στα media και την χειραγώγηση του Τύπου και εξήγησε ότι "ο ολιγοπωλιακός μηχανισμός των media αποτελεί εγγύηση για την εύρυθμη λειτουργία του πολιτικού συστήματος". Μίλησε, μάλιστα, για έλλειμμα δημοκρατίας, το οποίο εντάθηκε από την εποχή του εδραιώθηκε το Μνημόνιο καταγγέλλοντας την μιντιακή τρομοκρατία κάνοντας λόγο για medio-κρατία και τηλεδημοκρατία.

Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο τρίγωνο της διαπλοκής λέγοντας πως "το καταρρέον πολιτικό σύστημα χρηματοδοτεί για την ανακεφαλαιοποίηση με λεφτά των φορολογουμένων τις χρεωκοπημένες τράπεζες και αυτές με την σειρά τους δίνουν δάνεια στα συστημικά υπερχρεωμένα media".

Αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην ΕΡΤ καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι "απαξιώνει και χειραγωγεί την ΕΡΤ και θέλει να την μετατρέψει σε μια σύγχρονη ΥΕΝΕΔ" και μίλησε για ένα "άθλιο σχέδιο της τρικομματικής κυβέρνησης που θα μείνει στα χαρτιά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει να γίνει η ΕΡΤ όχημα προπαγάνδες και παρακμής" και σε αυτό το σημείο δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "σχεδιάζει την αναγέννησή της, ώστε η ΕΡΤ να γίνει ακτίδα ποιότητας, πολυφωνίας και ποιοτικής ψυχαγωγίας". Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι "η ΕΡΤ δεν θα γίνει γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ", αλλά πρόκρινε το πρότυπο του BBC για την κρατική ραδιοτηλεόραση, με ποιοτικές εκπομπές και αξιοπρεπή μεταχείριση των εργαζομένων. Ταυτόχρονα κατήγγειλε όσους εκμεταλλεύονται την ΕΡΤ και λαμβάνουν παχυλούς μισθούς, χωρίς να προσφέρουν τίποτα στην ραδιοτηλεόραση.

Ειδικά, για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας τόνισε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, οι άδειες "θα εξεταστούν από μηδενική βάση", θα είναι πενταετούς διάρκειας και με δυνατότητα ανάκλησης από το ΕΣΡ για τους επιχειρηματίες, αλλά και για μη εμπορικές επιχειρήσεις. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας πρόκρινε τον επανασχεδιασμό του χάρτη των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αλέξ avatar
    Αλέξ 29/05/2013 00:48:20

    Το δικό μου όνειρο θερινής νυκτός θα ήταν να έφερναν στην Βουλή άμεσα και να ψήφιζαν το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ από κοινού ΝΔ και Σύριζα. Δεν θα το κάνουν, γι' αυτό θα χάσουν -είτε την εξουσία είτε την "ψυχή" τους. Και μαζί θα χάσουμε κι εμείς.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.