#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/12/2010 07:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το χάσμα μεταξύ Γερμανίας – ΗΠΑ, αποτελεί γεωπολιτικό ζήτημα υψίστης σημασίαςΤο STRATFOR παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής εδώ και χρόνια. Η άποψή του είναι πως η Γερμανία δεν αισθάνεται πλέον περιορισμένη από τον ψυχρό πόλεμο και προσπαθεί να εξελίξει αυτόνομα τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η οικονομική κρίση του 2008 καθώς και αυτή των χρεών της ευρωζώνης επέτρεψαν στους Γερμανούς να παίξουν έναν πιο ισχυρό ρόλο στα ζητήματα της ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, το Βερολίνο αποπειράται να επανασχηματίσει την ΕΕ και την ΟΝΕ σύμφωνα με τα δικά του πρότυπα. Βλέπουμε επίσης τις σχέσεις  του με την Ρωσία να εξελίσσονται. Η Γερμανία είναι που ηγείται των προσπαθειών να μετριαστούν οι συνέπειες της συμμετοχής της Ουκρανίας και της Γεωργίας στη ΝΑΤΟϊκή συμμαχία, και μάλιστα ήταν ιδιαίτερα επιεικής απέναντι στη Ρωσία, όταν η δεύτερη εισέβαλλε στη Γεωργία το 2008.

Στον πυρήνα της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής βρίσκονται οι σχέσεις της χώρας με την Αμερική. Στο παρελθόν, η Γερμανία αποτελούσε τον σύμμαχο πρότυπο των ΗΠΑ. Η βάση όμως αυτού της του ρόλου ήταν πάντα ο ψυχρός πόλεμος. Η Γερμανία δεν μπορούσε αλλά ούτε ήταν και διατεθειμένη να εξελίξει μια δική της εξωτερική πολιτική. Αποτελούσε το πεδίο μάχης του ψυχρού πολέμου, και αν ο πόλεμος αυτός μετατρέπονταν σε θερμό, τα εδάφη της Γερμανίας θα ήταν  αυτά που θα τον φιλοξενούσαν.

Η κατάσταση σήμερα είναι διαφορετική. Το STRATFOR έχει και στο παρελθόν εστιάσει σε ένα διογκούμενο χάσμα μεταξύ Γερμανίας – ΗΠΑ. Υπάρχουν δυο παραδείγματα. Το πρώτο είναι η μη στήριξη του Βερολίνου στην απόφαση για κυρώσεις εναντίον του Ιράν, και το δεύτερο είναι η αντίσταση που προβάλλει η Γερμανία στις αμερικανικές απόπειρες αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Οι πρόσφατες διαρροές των διπλωματικών τηλεγραφημάτων αποδεικνύουν τα παραπάνω. Από αυτά μαθαίνουμε ότι το ζήτημα που προέκυψε με την Opel ήταν ένα κεντρικό πρόβλημα, και επιδείνωσε τις σχέσεις των δυο χωρών, στο βαθμό που η καγκελάριος Merkel εξοργίστηκε από την χαλαρότητα της Ουάσιγκτον προς την GM όσον αφορά στη πώληση της Opel.

Εν τω μεταξύ, τα διπλωματικά τηλεγραφήματα που διέρρευσαν πρόσφατα, μας δείχνουν ότι ως προς το ζήτημα της γερμανικής εμπλοκής στο Ιράν, το Βερολίνο αμφιταλαντεύονταν. Αυτό στο οποίο επικεντρώνονταν οι Γερμανοί διπλωμάτες, ήταν οι τυχόν αρνητικές συνέπειες που οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν θα προκαλούσαν στη γερμανική οικονομία. Φαίνεται επίσης η αντιμετώπιση της Γερμανίας από πλευράς της αμερικανικής διπλωματίας, που στις περισσότερες φορές συνέχισε να θεωρεί το Βερολίνο ως υποτελή σύμμαχο στα πλαίσια του ψυχρού πολέμου και όχι ως μια νέα παγκόσμια δύναμη.

Αν και λίγα σε σχέση με το σύνολο, τα τηλεγραφήματα που ήρθαν στο φως, υπογραμμίζουν την διαφοροποίηση μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ. Το STRATFOR θεωρεί πως αυτό το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δυο χωρών, είναι και το σημαντικότερο γεωπολιτικό ζήτημα της εποχής μας.

STRATFOR

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 05/12/2010 12:34:00

  Καιρός είναι να μπεί η Γερμανία στον "Άξονα του κακού"
  χο! χο!

 2. talas avatar
  talas 05/12/2010 12:38:45

  Μηπως να ζητουσαμε απο τους συμπατριωτες του ΓΑΠ να μας βοηθουσαν σχετικα με τις διεκδικησεις για το κατοχικο δανειο και τις αποζημιωσεις;

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 05/12/2010 12:44:29

  Υποτιμούμε και πόσο άξιοι είναι, και πόσο οργανωτικοί, και πόσο καταπληκτική τεχνολογία και αποτελεσματική βιομηχανία έχουν. Υποτιμούμε πόσο εθνικά υπερήφανοι είναι. Ούτε το Β' ΠΠ ξεχνάνε ούτε τον Ψυχρό, και οι ίδιες πανίσχυρες επιχειρήσεις που υπήρχαν το 1910 και το 1930 υπάρχουν σήμερα.

  Αυτό που ΔΕΝ υπάρχει σήμερα είναι η Σοβιετική Ένωση. Για τους Γερμανούς, η Ευρώπη, και ο κόσμος είναι η αγορά των προϊόντων τους και οι πρώτες ύλες για την βιομηχανία τους.

  Θα παίξουν το "πολυ-πολικό" παιχνίδι καλύτερα από οποιονδήποτε, ο Μέττερνιχ ήταν δικιά τους επιννόηση.

  Υπάρχουν 2 κυνικά ερωτήματα από εμένα τον αφελή:

  1) Πόσο έχουν διειδύσει και ελέγχουν την Αμερική (μην ξενίζεται κανείς, το προσπάθησαν και το έκαναν εν μέρει και πριν τον Α' και πριν το Β') και

  2) Πόσο εξοπλίζονται. (Σε αθόρυβα μικρά επιθετικά υποβρύχια εξακολουθούν και είναι μανούλες)

  Και δεν τα λέω αυτά επειδή οι άλλοι είναι Πανγίες ή αθώες περιστερές. Δεν είναι. Αλλά οι Γερμανοι καταπίνουν και απομυζούν χωρίς χιούμορ ή προσχήματα.

  • παγωτατζής avatar
   παγωτατζής @ archaeopteryx 05/12/2010 13:30:19

   @ Αρχαίε
   Ξέχασα να σού πώ ότι στό λινκ ΔΕΝ περιλαμβάνεται η Νο 1 εταιρεία τους, ό κολοσσός .... Deutche Bank .!!!

   • SOTSOT avatar
    SOTSOT @ παγωτατζής 06/12/2010 09:35:11

    Η Deutche Bank είναι θυγατρική της Siemens. Να μην το ξεχνάμε!!!!

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ archaeopteryx 05/12/2010 13:45:51

   Ας μην τους υπερτιμούμε όμως κιόλας. Η Γερμανία δεν είναι πια αυτό που ήταν πριν από 20-25 χρόνια. Υπάρχει γενική ηθική κατάπτωση, μειωμένη πίστη στις δυνατότητες της χώρας, αυτοκαταστροφικός εξαμερικανισμός της παιδείας τους, τυπολατρική ανεντιμότητα στην ερμηνεία και στην τήρηση των νόμων τους (πρωτοφανές για τους καλύτερους καλλιεργητες παγκοσμίως της επιστήμης του δικαίου), μειωμένη πίστη στο κοινωνικό τους κράτος για το οποίο κάποτε καμάρωναν και, το κυριότερο, πρόκειται για χώρα χωρίς στόχους και πυξίδα. Τι θέλει να είναι η Γερμανία σε είκοσι χρόνια από σήμερα; Αν δεν το ξέρει η ίδια, δεν μπορούμε να το ξέρουμε κι οι υπόλοιποι.

   • A.M. avatar
    A.M. @ Επώνυμος 05/12/2010 14:04:17

    @Επώνυμος έγραψε:
    «Τι θέλει να είναι η Γερμανία σε είκοσι χρόνια από σήμερα;
    Αν δεν το ξέρει η ίδια, δεν μπορούμε να το ξέρουμε κι οι υπόλοιποι.»

    Είναι για μένα αδιανόητο και το να σκεφτώ ότι δεν ξέρουν οι Γερμανοί τι θέλουν να είναι σε 20 χρόνια!
    Δεν έχω βέβαια αποδείξεις γι αυτή μου την πεποίθηση αλλά ένας τόσο καλά οργανωμένος λαός - ακόμα και με τις όποιες «εκπτώσεις» αναφέρεις παραπάνω συνεχίζουν να παραμένουν κορυφαίοι στην οργάνωση μαζί με Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα κατά την γνώμη μου - δεν υπάρχει περίπτωση να μην γνωρίζει «που πάει» και να μην έχει σχεδιάσει μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια αυτού του «ταξιδιού» μέχρι να φτάσει εκεί που θέλει.

    Κάθε λαός έχει κάποια προτερήματα και οι Γερμανοί έχουν την οργάνωση και την πειθαρχία και σε ατομικό και σε κοινωνικό-οικονομικό και σε εθνικό επίπεδο. Εννοείται βέβαια και στο στρατιωτικό!

   • oxoxo avatar
    oxoxo @ Επώνυμος 05/12/2010 14:58:24

    Επώνυμε εστίασες σωστά. Δεν έχουν στόχο μακροπρόθεσμο αυτή τη στιγμή. Διαβάζοντας το γερμανικό τύπο την τελευταία εβδομάδα αυτό γίνεται ολοφάνερο. Εγκαλούν την καγγελάριο διότι η πολιτική της δεν έχει όραμα, βάθος. Ασφαλώς υπάρχουν γερμανογαλλικά θίνκ-τανκ τα οποία προβάλλουν ιδέες για έναν πολυπολικό κόσμο όπου ένας άξονας Παρίσι-Βερολίνο-Μόσχα θα παίζει ενεργό και καταλυτικό ρόλο. Στην πολιτική πράξη τα βήματα σ' αυτή την κατεύθυνση είναι δειλά. Θα κριθούν όλα στη μετά Μέρκελ εποχή. Προς το παρόν διαχείριση.

 4. παγωτατζής avatar
  παγωτατζής 05/12/2010 13:17:25

  @ Αρχαίε,οι απαντήσεις οι δικές μου στά ερωτήματά σου:
  1) Προσπάθησαν μετά τό 1990 σε εταιρικό(οικονομικό) επίπεδο στοχεύοντας πολλαπλώς.Είναι κυρίαρχη δύναμη στα χημικά.Και στα μέταλλα(χαλυβουργία) μετά την κατάρευση τών Αμερκανικών την δεκαετία του 80.
  Και τό αποκορύφωμά τους με την εξαγορά της Crysler από την Mercendes.Αλλά την κατάλαβαν την δουλειά οι Αμερικανοί (ή οι Γερμανοί ότι δεν τούς παίρνει), και αφού τούς βούλιαξαν στίς υποχρεώσεις (χρέη),την κάνανε με ελαφρά πηδηματάκια
  Δες ένα σχετικό λινκ με τίς εταιρείες τους στήν Αμερική και θα βγάλεις συμπέρασμα.Ανέχεις διάθεση να σκαλίσεις περισσότερο,ή διαίσθησή σου θα γίνει πραγματικότητα!!
  http://www.olafbohlke.com/public/Top50GermanCompaniesUSA.pdf

  Οι άνθρωποι είναι ΤΗΕ real money...Δεν είναι τυχαίο πού είναι φορτωμένοι με τόσα Αμερικανικά τοξικά ομόλογα! χε!χε!χε!

  2) Δεν χρειάζονται στρατιωτική ισχύ όπλων.Αν και ή τεχνολογία τους και ή παραγωγή τους μπορεί άν χρειαστεί να ενεργοποιηθεί σε χρόνο ρεκόρ.Τά ίδια έγιναν και στον μεσοπόλεμο.Σωστά επισημαίνεις ότι οι εταιρείες τους είναι από τό 1900 οι ίδιες .Εχουν τα καλύτερα ναυπηγεία στην Ευρώπη,τό καλύτερο άρμα μάχης,και τήν Νο 2 εταιρεία παραγωγής λογισμικού(SAP) στόν κόσμο,(Ναί ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου για πολεμικές χρήσεις!!!).
  Και όλα αυτά τα πουλάνε σε ή τα χρησιμοποιούν πρόθυμοι "τρίτοι".
  Τίς δυνατότητες τους τίς ξέρουμε.Αμφιβάλλω για την ενεργοποίησή τους όμως. Διεξάγουν οικονομικό πόλεμο αυτήν την στιγμή.

  • sawas avatar
   sawas @ παγωτατζής 05/12/2010 13:51:02

   ετσι ακριβως!!!!

 5. SOTSOT avatar
  SOTSOT 05/12/2010 19:00:48

  Η Deutche Bank είναι θυγατρική της Siemens. Να μην το ξεχνάμε!!!!

 6. ΚΑΝΕΝΑΣ avatar
  ΚΑΝΕΝΑΣ 06/12/2010 01:09:13

  ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΗΛΙΘΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΙ ΕΓΩ? ΜΗΠΩΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΗΠΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΟΥΦΑ?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.