#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/01/2011 08:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το χάλι της ελληνικής πολυνομίας, και της αναχρονιστικής γραφειοκρατίαςΟ Δημήτρης Πολιτόπουλος το φυσάει και δεν κρυώνει που παράτησε το Μανχάταν, και έχει ήδη ξοδέψει περί τα €5.3 εκατομμύρια ευρώ, προσπαθώντας να λειτουργήσει μια σύγχρονη μικρή ζυθοποιία στη Βόρειο Ελλάδα. Τίποτα από όσα είχε ακούσει δεν τον είχε προετοιμάσει για αυτό που τελικά συνάντησε.

Το επιχειρηματικό του όνειρό ήταν να παράγει και να εξάγει ένα ποτό από βότανα που φύονται στη πλούσια περιοχή γύρω από το εργοστάσιό του. Ένας «αρχαίος» νόμος όμως, απαγορεύει στους Έλληνες ζυθοποιούς να παράγουν οτιδήποτε άλλο εκτός από μπίρα.  Ο Πολιτόπουλος, όπως λέει, προσπαθεί εδώ και καιρό να πείσει τους πολιτικούς να ακυρώσουν τον άχρηστο αυτό νόμο, που πιθανώς ανάγεται επί εποχής του βασιλιά Όθωνα, αλλά μάταια. Και όπως λέει, μετανιωμένος πια, η δική του περίπτωση είναι εμβληματική των απέραντων περιορισμών, μονοπωλίων, και άλλων παραμορφώσεων που καθιστούν τις ελληνικές επιχειρήσεις μη ανταγωνιστικές, σπρώχνοντας τη χώρα στη χρεοκοπία. «Γιατί νομίζετε πως κανένας δεν επιθυμεί να επενδύσει στην Ελλάδα; Οι πολιτικοί της είναι μόνο λόγια…».

Εδώ και δεκαετίες, η Ελλάδα ήταν ένας ιδανικά μοναδικός τόπος για να είναι κάποιος δικηγόρος, φαρμακοποιός, αρχιτέκτονας, πρύτανης σε ΑΕΙ, ή ακόμη και φορτηγατζής. Όλα αυτά τα επαγγέλματα προστατεύονταν από ένα πολύπλοκο δίκτυο νόμων, που τα απομόνωναν από οποιονδήποτε ντόπιο ή ξένο ανταγωνισμό. Οι φαρμακοποιοί της Ελλάδας έχουν εγγυημένο ελάχιστο κέρδος στις πωλήσεις τους, και χρεώνουν τις πιο ακριβές τιμές στην Ευρώπη. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους 40.000 δικηγόρους της χώρας, που κερδίζουν για το χρόνο τους αναλογικά πολύ περισσότερα από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους.

Η ελληνική οικονομία μαστίζεται από παραμορφώσεις. Ο αριθμός των αδειών για τα φορτηγά έχει παραμείνει ο ίδιος από το 1971, ενώ η χώρα διαθέτει τους περισσότερους (κατά κεφαλήν) δικηγόρους στον κόσμο. Υπάρχει ένας δικηγόρος για κάθε 250 κατοίκους, ενώ στις ΗΠΑ η αναλογία είναι 1/272. Για αυτό και δεν υπάρχει καμία ανταγωνιστικότητα.

Το κόστος εργασίας ( 2005-2010) είναι 25% υψηλότερο από αυτό της Γερμανίας. Πολύ απλά, η Ελλάδα δεν μπορεί να παράγει προϊόντα και υπηρεσίες που ο κόσμος να θέλει να αγοράσει, με αποτέλεσμα ένα τεράστιο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, που ακόμη και εν μέσω ύφεσης δεν λέει να αλλάξει.

Επειδή η Ελλάδα, όντας στην ευρωζώνη, δεν μπορεί να προχωρήσει σε υποτίμηση για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της, προχώρησε σε «εσωτερική υποτίμηση». Για να μειωθεί η διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, η κυβέρνηση μειώνει τους μισθούς του δημοσίου. Κάτι τέτοιο όμως, εκτός από οδυνηρό είναι και χρονοβόρο.

Το ΔΝΤ και η κυβέρνηση συμφωνούν πως πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να μπορούν να εξάγουν τα προϊόντα τους. Αυτό συνεπάγεται μείωση φόρων, διευκόλυνση έναρξης λειτουργίας εταιριών, και κατάργηση πολλών αρχαίων και αναχρονιστικών νόμων, όπως στη περίπτωση του κου Πολιτόπουλου.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις είχαν καλομάθει να λειτουργούν σε μια προστατευμένη τοπική οικονομία, που συνεχώς  την τόνωναν οι κρατικές δαπάνες. Με τη πάροδο του χρόνου, οι επιχειρήσεις δεν χρειάζονταν τις εξαγωγές, και η χώρα κατάντησε μια κλειστή οικονομία, με τις εξαγωγές της να βρίσκονται στο μισό του μέσου όρου της ευρωζώνης.

Στις αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη, όπως είναι η Βραζιλία, η Τουρκία, το Μεξικό, κ.ά. οι ζυθοποιίες βγάζουν σημαντικά κέρδη. Κάτι τέτοιο ήθελε να πετύχει και ο  αμερικανοσπουδαγμένος Πολιτόπουλος. Όμως στη χώρα του, υπάρχει η δυναμική παρουσία της Amstel μέσω της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας από το 1963, που ελέγχει τα δίκτυα διανομών. Όταν το 1968 η Heineken αγόρασε την  Amstel, κυριάρχησε αυτή, δημιουργώντας έναν τοίχο σε όποιον θα προσπαθούσε να την ανταγωνιστεί.

Όταν ο Πολιτόπουλος έστησε τη δική του εταιρία (Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης), η Heineken ήλεγχε το 90% της αγοράς και το όνομά της ήταν συνώνυμο της μπίρας στην Ελλάδα. Μάλιστα όλοι όσοι άκουγαν τα σχέδιά του για μια νέα ελληνική μπίρα, γελούσαν λέγοντας πως η Ελλάδα ήδη διαθέτει δική της μπίρα, την «πράσινη».

Ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης που κατάγεται από τη Κομοτηνή, όπως ο Πολιτόπουλος και τον στηρίζει στον αγώνα του εναντίον της απαράδεκτης γραφειοκρατίας λέει, «Αυτού του είδους τα μονοπώλια δεν είναι καθόλου υγιή για την Ελλάδα». Ως ειδικός των αρχαϊκών νόμων που βασανίζουν τη χώρα, και εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα, θυμίζει ένα ακραίο παράδειγμα ενός νόμου που ακόμη ισχύει, και που δίνει στους γαϊδάρους τη προτεραιότητα στο ελληνικό οδικό δίκτυο!

Σε σχέση με τη Τουρκία, η Ελλάδα τα πάει χάλια στη προσέλκυση ξένων επενδυτών. Και παρόλο που η προσέλκυση αυτή μπήκε  πλέον σε καθεστώς fast track, δεν υπάρχει καμία ένδειξη από πλευράς των ξένων επενδυτών πως η χώρα είναι ανοιχτή για δουλειές.

Το ρολόι κυλάει. Αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα διάσωσης του ΔΝΤ το 2013, η Ελλάδα θα βαρύνεται με 160% χρέος επί του ΑΕΠ της, και την απαίτηση για έλλειμμα μόλις στο 3% του ΑΕΠ. Χωρίς μια γενική αναδιάρθρωση των χρεών της, η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει μόνο αν η οικονομία της αυξηθεί με ρυθμούς 4% όπως πριν τη κρίση του 2008. Χωρίς όμως τη στήριξη του δημοσίου, η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να βασιστεί αποκλειστικά στον θνησιγενή ιδιωτικό της τομές. Μπορεί άραγε να τα καταφέρει και να γίνει ανταγωνιστική;

Το ερώτημα έχει σχέση με το μέλλον του ευρώ. Πέρα από τα χρέη και τα ελλείμματα, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα δύσκολο μέλλον, αν δεν μπορέσει να προσφέρει ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες. Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για την Ιρλανδία, τη Πορτογαλία, την Ισπανίας και την Ιταλία.

Πρόσφατα, η Merrill Lynch προέβλεψε πως η ανάπτυξη της οικονομίας της Ελλάδας για τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι της τάξης του 1%, κάτι που αν συμβεί, θα αναγκάσει τη χώρα να μην μπορεί να αποπληρώσει μέρος του χρέους της. Αυτό λοιπόν που η χώρα  χρειάζεται οπωσδήποτε, είναι ένα γενικό «ρεκτιφιέ».

What’s Broken in Greece? Ask an Entrepreneur

http://www.nytimes.com/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. STATHIS avatar
  STATHIS 31/01/2011 09:23:44

  Άλλη μία "επιλεκτική" ματιά , μόνο υπό μία γωνία οπτικής !! Καλό είναι ν'αρχίσουμε να βλέπουμε "σφαιρικότερα" και γενικότερα ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ της ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ και να καταλάβουμε ότι ΟΛΑ μα ΟΛΑ συνδέονται στη βάση τους και ΚΑΘΕ ΑΣΤΟΧΙΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ.

  Στο ΣΥΣΤΗΜΑ που ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ στη κατανάλωση ΚΑΙ τη συνεχή ΑΝΑΝΕΩΣΗ προϊόντων και υπηρεσιών (για να μην αναφερθούμε και στις λεγόμενες "αγορές με προκαθορισμένο χρόνο κύκλου") Η ΒΑΣΗ είναι το ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ προς κατανάλωση ΕΙΣΟΔΗΜΑ και ΟΧΙ ΤΟ Α.Ε.Π. , άνευ αυτού το σύστημα κλονίζεται και ,αν τραβήξει μακριά ο κλυδονισμός , ΚΑΤΑΡΕΕΙ.!!

  Όντως το "ρεκτιφιέ" χρειάζεται , αλλά στη βάση ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ενός "ΟΡΘΟΥ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (πέραν των προηγουμένων διεθνών συμφωνιών ) ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και ΟΧΙ στη βάση του να ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ απλά ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΘΙΓΕΙ Ο ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ (που απέτυχε και κανείς δε το διέβλεψε , κατά την υπογραφή συμφωνιών οργάνωσής του) .


  *Μιά άποψη .- (πολύ συνοπτική)

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 31/01/2011 09:55:34

  H Heineken έχει εξασκήσει εμπορική πολτική Τυρανόσαυρου Ρεξ στην Ελλάδα. Ρωτήστε κάβες, ταβερνιάρηδες, και τον Φιξ ή τον Μπουτάρη, τον Henniger τον, Lowenbrau. Στην μπύρα, η Heineken κάνει μονπωλιακό κουμάντο. Θα ανεχθεί ένα ποσοστό 10-20%, αθροιστικά, σε όλλους τους άλλους μαζί.

  Αυτά για τους καραγκιόζηδες που πιστεύουν στην ΕΕ. Εποπτεία Ευρωπαϊκών μονοπωλίων είναι η ΕΕ, και το θυμίζω στον κύριο Μαρφίν που ζαλίζεται με την ΟΑ. Και στους απανταχού Ευρωλιγούρηδες.

  Η μπύρα είναι ακριβό νερό, αλλά θες όγκο για να κονομάς.

  Ο εχθρός δεν είναι η Ελληνική γραφειοκρατεία. Η Heineken είναι, με τις πλάτες της ΕΕ, και τα χαρτιά των Ελλήνων γραφειοκρατών.

 3. T-Rex avatar
  T-Rex 31/01/2011 10:44:54

  Ως T-Rex αρνούμαι κάθε εμπλοκή μου σε επιθετικές πολιτικές μπύρας, αφού πίνω μόνο κρασί και τσίπουρο. Επίσης δεν συνδιαλέγομαι με κάβες, ταβερνιάρηδες ή ... τον Μπουτάρη.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ T-Rex 31/01/2011 12:28:50

   με συγχωρείτε κύριε Τ-ρεξ...

 4. ο Μήτσος avatar
  ο Μήτσος 31/01/2011 11:29:36

  Και όμως... στο Ρέθυμνο υπάρχει ένας βιοπαλαιστής γερμανός παραγωγός που φτιάχνει την εξαιρετική "Ρεθυμνιακή" βιολογική μπύρα. Προφανώς δεν πολυπροβάλλεται από τα μέσα, αλλά από ότι φαίνεται το παλεύει καλά. Η ποιότητα του είναι πολύ καλή.

 5. Ανώνυμους avatar
  Ανώνυμους 31/01/2011 13:10:33

  "...και χρεώνουν τις πιο ακριβές τιμές στην Ευρώπη. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους 40.000 δικηγόρους της χώρας, που κερδίζουν για το χρόνο τους αναλογικά πολύ περισσότερα από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους."

  Εγώ πάλι γιατί θυμάμαι ένα πρόσφατο άρθρο με τίτλο "Οι φθηνότεροι δικηγόροι της Ευρώπης", βασισμένο μάλιστα σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής..; Ιδού: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_12/09/2010_414748
  Και το πρωτότυπο της έρευνας αν κάποιος έχει το χρόνο να το διαβάσει:
  http://www.paremvasiananeosis.gr/piraeus-law.php?id=1

  • lampros avatar
   lampros @ Ανώνυμους 31/01/2011 15:07:12

   Γράψανε τα σωστά για την γραφειοκρατία και τα μονοπώλια, αλλά έβαλαν μέσα στο άρθρο δυστυχώς και τις νεοφιλελεύθερες μπούρδες για τους φαρμακοποιούς και τους δικηγόρους...

  • MatrixRevolutionEra avatar
   MatrixRevolutionEra @ Ανώνυμους 01/02/2011 15:05:48

   Τα φάρμακα εδώ είναι φθηνότερα από αλλού. Μιλώ για τα συνηθισμένα που βρίσκεις σε κάθε φαρμακείο. Έχω ιδία άποψη. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα από τα πολλά που έχω να παραθέσω αφορά γνωστό κολλύριο. Με έπιασε μια @$#%# αλλεργία ενώ ήμουν στο εξωτερικό και το αγόρασα από εκεί. 3 € το αγοράζω εδώ 6 € το πήρα εκει!!!!

 6. tamam_87 avatar
  tamam_87 31/01/2011 13:54:31

  Οτι και να πουμε, λιγο θαναι !!!
  Υπαρχει πληρης διαβρωση, την οποια ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να διορθωσουν.
  Το γιατι, απο ενα σημειο και μετα, δεν μπορω να το καταλαβω.
  Οταν λογικα(????), ξερουν τι γινεται.
  Πανε σε μια πολιτικη ποινων και προστιμων και απογορευσεων, βασισμενοι σε ενα ΚΒΣ, που ομοιο του δεν υπαρχει πουθενα στον κοσμο.
  Ειμαστε παντα ημινομιμοι, η ημιπαρανομοι. Σε οτι κανουμε.
  Δεν υπαρχει, εκ συστηματος, τιποτα σαφες.
  Παρτε για παραδειγμα τις ερμηνευτικες εγκυκλιους που ακολουθουν τους νομους.
  Μπορουν να σε "σκισουνε" με νομο του 1952, η του 1965.
  Το θεμα δεν ειναι η Ηeineken και ο οποιοσδηποτε Πολιτοπουλος.
  Το μεγαλο κοστος βρισκεται στην εκ προμελετης ασαφεια του συστηματος.
  Και αυτο δεν "παιζεται", δεν νικιεται !!!!!

 7. anonymous avatar
  anonymous 31/01/2011 14:24:30

  Εγώ δεν κατάλαβα το πνεύμα του άρθρου. Ο τύπος ήθελε να φτιάξει ένα ποτό τύπου μπύρας από βότανα. Ο νόμος δεν το επιτρέπει. Καλώς κακώς εγώ δε μπορώ να το απαντήσω. Αυτό το ήξερε από την αρχή ή μπορούσε να το πληροφορηθεί.
  Τι παραπονιέται λοιπόν; Έπρεπε να αλλάξει ο νόμος για την πάρτη του ή έπρεπε να παρανομήσουμε;

 8. blue nile avatar
  blue nile 31/01/2011 18:52:26

  ...πάντως αν η μπύρα του Ποιλιτόπουλου είναι η Βεργίνα τότε μπράβο του...
  εξαιρετική μπύρα δοκιμάστε και τους τρεις τύπους: τη lager που μου θυμίζει τις καλύτερες τσέχικες, τη κόκκινη και τη θολή αυτή της ζύμωσης

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ blue nile 01/02/2011 00:12:24

   Η Βεργίνα είναι.

   • blue nile avatar
    blue nile @ Strange Attractor 01/02/2011 02:53:08

    Χαίρομαι που γράφω πέντε λέξεις παραπάνω για την αγαπημένη μου μπύρα.
    Έχω καταντήσει να είμαι μόνο θαμώνας ταβερνών και εστιατορίων που την έχουν στα ψυγεία τους και δυστυχώς αυτά είναι λίγα.
    Γαι τους Θεσσαλονικιούς ή αυτούς που προτίθενται να μας επισκεφτούν υπάρχει λίγο πιο κάτω από την Εγνατία στην οδό Παλαιολόγου ένα κυπριακό ταβερνείο με εξαιρετικά μεζεδάκια και μεγάλη ποικιλία σε μπύρες: Βεργίνα, Ρεθυμνιακή, Πειραική, όλοι οι τύποι της Craft που είναι μέσα στις αγαπημένες μου ελληνικές καθώς και η κυπριακή ΚΕΟ.
    Στο τοίχο οι φωτογραφίες του Αυξεντίου του Βελουχιώτη και του μεγάλου ΠΑΟΚ της δεκαετίας του '70 φέρνει θύμησες από κουτούκια άλλων εποχών,
    Στη Καλαποθάκη υπάρχει το ΒeerStore από όπου αγοράζει κάποιος τη μπύρα για το σπίτι ή επιβαρύνεται δύο ευρώ το μπουκάλι και την πίνει εκεί έχοντας να διαλέξει από καμιά διακοσοπενηνταριά είδη μπύρας από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Συνοδεία με τευτονικά wurst.
    Δοκιμάστε εκεί την ολοδική μας Septem που είναι φανταστική.
    Αν εξαιρέσεις τη Kaiser που είναι πολύ καλή (που και αυτή δεν μου πολυπάει για το φαγητό, πιο πολύ αν τη πετύχω τη τσακίζω με κομμάτια κασέρι τα απογεύματα) οι άλλες μπύρες της Αθηναικής Ζυθοποιίας είναι άψητες, δύσπεπτες και χειρότερες στη γεύση από τη Βεργίνα.
    Προσυπογράφω αυτά που έγραψε ο archaeopteryx...
    Φίλος με φαστφουντάδικο όταν επιχείρησε να βάλει στο μαγαζί του Βεργίνα βαρέλι τον απείλησαν οι πωλητές της ΑΑ ότι θα του βγάλουν τα ψυγεία. Σε μια άλλη περίπτωση ο ιδιοκτήτης των SWE BURGER τους έγραψε στα παλιά του τα STIGA ( κλασική σουηδική μάρκα με προιόντα για το πινγκ πονγκ από ρακέτες μέχρι παπούτσια) και βολεύει εμένα τον εθισμένο που όταν ξεμένω στο σπίτι όταν είναι αργά για σούπερ μάρκετ βολεύω εκεί το ζυθοπάθος μου.

 9. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 31/01/2011 20:59:03

  Πολύ καλή είναι και η μπύρα ΝΕΔΑ, από τη Μεσσηνία. Βρίσκεται σε εστιατόρια και σο΄θπερ μαρκετ της περιοχής. Στην Αθήνα δύσκολο να βρεθεί, γιατί τα σούπερ μάρκετ αργούν να πληρώσουν και αυτό κοστίζει για μια μικρή ζυθοποιία, υπάρχει όμως εξειδικευμένο μαγαζί με μεσσηνιακά προϊόντα στο Παγκράτι όπου θα τη βρείτε. Πολύ καλή η γεύση της.

  Να σημειώσω ότι και η ελληνική σπιρουλίνα, κορυφαία ποιότητα στο είδος της, στον κόσμο, δεν προωθείται από τα περισσότερα φαρμακεία και πολλά καταστήματα βιολογικών προϊόντων στην ίδια τη χώρα μας.

  Μήπως πρέπει να αρχίσει πίεση στα ελληνικά καταστήματα και αγορές να προωθούν περισσότερο τα ελληνικά προϊόντα;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.