#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/12/2012 11:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το φορολογικό έγινε «ταφόπλακα» για πολλές κυβερνήσεις...

...Ας μην γίνει και για την παρούσαΓραφουμε σε αλλη αναρτηση για το φορολογικό που κατατίθεται την Παρασκευή: "Οδοστρωτήρας» για τα εισοδήματα το νέο φορολογικό".

Εδώ θα είμαστε άμεσοι και σκληροί. Ο τρόπος χειρισμού του φορολογικού νομοσχεδίου ήταν απόλυτα πρόχειρος και έκανε μεγάλη ζημιά στην κυβέρνηση. Και μάλιστα, λίγες μόνος ημέρες μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών, τις αποφάσεις για την Ελλάδα και τη διαδικασία επαναγοράς του ελληνικού χρέους που έστω κι οριακά θα μπορούσε να θεωρηθεί επιτυχημένη.

Κατ' αρχάς η κυβέρνηση είχε αρκετό χρόνο για να κάνει μια στοιχειώδη προετοιμασία για το φορολογικό κι έτσι να είναι έτοιμη μόλις έκλεινε η συμφωνία με την τρόικα από την οποία προέκυψαν μέτρα φορολογικού χαρακτήρα 2.5 δισ. ευρώ. Αν ήταν έτοιμη, αν είχαν γίνει συζητήσεις με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. δε θα υπήρχαν όλα αυτά τα πισωγυρίσματα, οι αλλαγές και οι κόντρες οι οποίες οδήγησαν σε αναβολή της κατάθεσής του για την Παρασκευή. Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Στουρνάρας ήταν κατηγορηματικός: Κατάθεση στις 11 Δεκεμβρίου.

Ουσιαστικά ο υπουργός πάει στο Eurogroup χωρίς να έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο και χωρίς να υπάρχει συμφωνία σε όλα τα θέματα μεταξύ των κομμάτων της κυβέρνησης.

Για την προχειρότητα, το γράψε – σβήσε και τις παλινωδίες υπάρχουν υπεύθυνοι. Έχουμε αναφερθεί στους κ. Τσακλόγλου και Καραβίτη που έτρεχαν τις προτάσεις για το φορολογικό, αλλά πρέπει να πούμε και για τον υφυπουργό κ. Μαυραγάνη. Ήταν το βασικό, και ίσως το μοναδικό θέμα που έπρεπε να φέρει σε πέρας, κι όμως, έχουμε φτάσει στο παρά πέντε και οι ρυθμίσεις που θα αλλάξουν τη ζωή όλων μας είναι μόνο στο... πρόχειρο.

Δε θα μπούμε στην ουσία του νομοσχεδίου. Έχει πολλά θετικά, αλλά έχει και πολλά αρνητικά. Το κυριότερο: Δεν είναι αναπτυξιακό και δεν χτυπά τη φοροδιαφυγή, επομένως μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα έρθει κάποιος άλλος υπουργός για να το αλλάξει. Έτσι, όμως, δε γίνεται δουλειά.

Επίσης, έχει χαρακτήρα φοροεισπρακτικό και πλήττει καίρια τη μεσαία τάξη. Όποιος έχει την ατυχία να δηλώνει εισοδήματα πάνω από 25.000 ευρώ ή να έχει παιδιά την πάτησε.

Αλλά και η κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών, θα εξανεμίσει τα όποια οφέλη, ακόμη και για τους πολίτες που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα. Για φανταστείτε μόνο κάποιον που έχει εισόδημα 15.000 ευρώ, ευνοείται από τη νέα φορολογική κλίμακα αλλά επειδή του καταργείται η φοροαπαλλαγή για τους τόκους του στεγαστικού δανείου του, θα δει τους φόρους να εκτινάσσονται. Αυτά για την ουσία.

Υπάρχει και το φαίνεσθαι, ωστόσο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δε μπορεί να σέρνεται ένα νομοσχέδιο από γραφείο σε γραφείο, από το υπουργείο στο Μαξίμου κι από υπουργό σε στέλεχος του κρατικού μηχανισμού. Δείχνει έλλειμμα σοβαρότητας και αδικεί κατάφωρα το υπουργείο Οικονομικών και τον Γ. Στουρνάρα που έχει κάνει πολύ δουλειά στο θέμα της συμφωνίας με την τρόικα και της επαναγοράς.

Η κυβέρνηση γενικότερα παίρνει πολύ χαμηλό βαθμό και στην επικοινωνιακή διαχείριση του φορολογικού. Συσκέψεις επί συσκέψεων, επικοινωνιακές διαρροές, πίνακες, παραδείγματα, γέμισαν οι εφημερίδες και τα κανάλια, «μπούχτισαν» οι Έλληνες από αριθμούς και τελικά δεν έχουμε ακόμη φορολογικό.

Και μάλιστα, η κυβέρνηση εμφανίζεται να αμύνεται καθώς ο μεν ΣΥΡΙΖΑ μιλά για νομοσχέδιο – λαιμητόμο το δε ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. να διαμαρτύρονται διότι κάποιοι «ξέχασαν» να τους ενημερώσουν για τις αλλαγές που γίνονται νυχθημερόν.

Συμπέρασμα: Πέντε μήνες η κυβέρνηση ετοίμαζε ένα νομοσχέδιο που κατέληξε σε σχεδόν... Βατερλώ. Μια φορολογική τρικυμία εν κρανίω που ακόμη και την Παρασκευή που θα κατατεθεί, δύσκολα θα υπάρξει ηρεμία. Διότι τότε θα το περιλάβουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ., θα το πιάσουν τα κόμματα, θα το ξεψαχνίσει η αντιπολίτευση και θα γίνει ο χαμός στη Βουλή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα της κυβέρνησης.

Και φανταστείτε: Να εκταμιευτεί η δόση, να αρχίσει να τρέχει δειλά - δειλά χρήμα στην πραγματική οικονομία και το φορολογικό νομοσχέδιο να γίνει λαιμητόμος για την κυβέρνηση.

Δεν ξέρουμε πόσο φορομπηχτικό θα είναι τελικά το νομοσχέδιο. Παρασκευή κοντή γιορτή. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι θα είναι ένα μίνι φορολογικό και το επόμενο σημαντικό μέρος της φορολογικής μεταρρύθμισης θα δοθεί το Φεβρουάριο. Εκεί, λοιπόν, θα πρέπει να υπάρχουν επεξεργασμένες διατάξεις κι όχι πρόχειρες και στο πόδι ρυθμίσεις που θα οδηγούν σε αναπτυξιακές προοπτικές την Ελλάδα και θα συμβάλλουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια το φορολογικό έγινε «ταφόπλακα» για κάθε κυβέρνηση. Ας προσέχουν λοιπόν να μείνει γίνει και για την παρούσα.

Και όταν περάσει το νομοσχέδιο θα είναι μια καλή ευκαιρία για τον Α. Σαμαρά να καθίσει να δει πως λειτούργησε η κυβέρνησή του στο θέμα αυτό. Και να βγάλει τα κατάλληλα συμπεράσματα. Και να πάρει μέτρα. Γιατί έτσι δεν πάει ...Απλά και καθαρά.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεωργία avatar
  Γεωργία 12/12/2012 11:57:53

  Μια χαρά τα λές. Μόνο σκληρό δεν θα σε αποκαλέσω. Από τον Σαμαρά και την ΝΔ περίμενα ένα φορολογικό που να άλλαζε τα πάντα.
  Αυτό που βλέπω είναι η στήριξη ενός φορολογικού που το έφτιαξε ένας παλαιπασόκος (Στουρνάρας) με την προσθήκη παλαιοσυριζαίων...τεχνοκρατών.
  Σαν ΔΕΞΙΑ, θεωρώ ξεφτύλα να μην μπορούμε να φτιάξουμε ένα απλό φορολογικό.
  Εκτός εάν..ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ο Σαμαράς....

 2. AGGELOS avatar
  AGGELOS 12/12/2012 12:02:19

  O σχολιογράφος, είμαι βέβαιος ότι, όταν κάθησε να συγγράψει το συγκεκριμένο πόνημα, θα πρέπει να ήταν πολύ θυμωμένος.... και ορθώς. Beetween the lines, που λενε κι οι σπουδαγμένοι εις τα Χαρβαρντ, μας λέει ότι πρόκειται περί ενός εντελώς πανηλίθιου νομοσχεδίου, το οποίο θα επιτείνει την Υφεση και θα δωσει την χαριστική βολή σε όσους, εν ετει 2012, θεωρούνται στην χωρα μας υπερπλούσιοι (!), βγαζοντας δλδ από 30 - 40 χιλ ευρω, δηλαδή τον μισθό ενός κατωτατου αστυνομικού που φυλάει το Χαρβαρντ!!! Ήθελα ειλικρινώς να ήξερα, αυτά τα Ζαππεια 1,2 και 3 τα εννοούσε πραγματικά ο κυριος Σαμαράς ή έδινε τσάμπα διαλέξεις;; Αυτά τα flat tax κλπ κλπ, υφίστανται κάπου στο τρομαγμένο του μυαλό;; έχει αντιληφθεί ότι οι πολίτες εξωθούνται πλέον αλλά και συνωστίζονται εις τα άκρα του πολιτικου μας συστήματος, εξαιτίας ακριβώς των παλλινωδιών του;; έχει αντιληφθεί ότι, όση αξιοπιστία έχει κερδίσει στας Βρυξέλας ή μάλλον στας Βερολίνας άλλη τόση έχει χάσει στο εσωτερικό;; έχει αντιληφθεί ότι ΔΕΝ ΨΉΦΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ (ακόμη...) ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ;; Συναισθάνεται την σοβαρότητα της θέσεώς του;; Συναισθάνεται την σοβαρότητα της όλης καταστάσεως, με τους μισούς Ελληνες να οδεύουν προς τον ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΛΑΘΡΟΛΑΓΝΟ ΤΣΙΠΡΑ και τους άλλους μισούς προς τον ΝΑΖΙΣΤΗ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟ;; Αυτό θέλει ο κύριος Σαμαράς;; Είμαι αγανακτισμένος, κύριοι. Πολύ. Και αν είναι να μας κάτσει στιο σβέρκο η Αριστερά του Τσιπρα, της κουκουλας και του Πακισταν, ασφαλώς θα επιλέξω κι εγώ το άλλο άκρο!! ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΚΥΡΙΕ ΣΑΜΑΡΑ, ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΠΟΛΥ!!

  • dim avatar
   dim @ AGGELOS 12/12/2012 15:44:36

   Μίλησες όπως μιλάει ο απλός πολίτης... Οι ελπίδες όλων των υπεύθυνων, αγνών πολιτών είναι κρεμασμένες στο Σαμαρά, και κατ' επέκταση και στη τρικομματική, διότι η στήριξη της κυβέρνησης απαιτεί και τη στήριξη και των τριών κομμάτων...

   Αν είναι όμως να πέσει αυτή η κυβέρνηση, αυτό θα σημαίνει γενικευμένη κρίση, και μεγάλη πιθανότητα να ανέβει στην εξουσία ένα κόμμα με ιδεολογία μαρξιστική, λενινιστική, ευρωκομμουνιστική, εθνομηδενιστική, αναρχοκομμουνιστική κλπ κλπ (ο κατάλογος της ιδεολογίας του Σύριζα και των συνιστωσών του είναι τόσος μακρύς που μπορεί κανείς να γράφει για ώρες).... Η χώρα τα τελευταία 30 χρόνια υπέφερε από την κυριαρχία της αριστεράς στα πολιτικά πράγματα (κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, συνδικαλισμός, υπέρογκο δημόσιο, προστατευτισμός προνομίων κλπ κλπ κλπ), ενώ όποτε πήγε κάτι να κάνει η ΝΔ ή και οι "φωτεινές" εξαιρέσεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ (βλ. Γιαννίτση - Αλέκο Παπαδόπουλο), τους την "έπεφτε" πάντα το αριστερό κατεστημένο, οι συνδικαλιστές και οι βολεμένοι...

   Αυτό δεν μπορεί όχι μόνο να συνεχιστεί, πόσο μάλλον να ενισχυθεί από μια εξουσία καθαρότερης, σκληρότερης μαρξιστικής - εθνομηδενιστικής αριστεράς... Μπροστά στο φάσμα της επικράτησης του Σύριζα, και αν φανεί ότι οι δυνάμεις του κέντρου και της κεντροδεξιάς δεν φθάνουν για να ανακόψουν την πορεία της αριστεράς προς την εξουσία, τότε αφού η πρώτη θέση θα έχει χαθεί, θα απελευθερωθούν απίστευτα ποσοστά ψηφοφόρων και θα κινηθούν μαζικά προς την άκρα δεξιά, ώστε να αποτελέσει το ανάχωμα για την εφαρμογή εθνομηδενιστικών πολιτικών για τη πατρίδα μας...

   Και τότε, οι συνέπειες για τη πατρίδα μας και το λαό θα είναι αναπόφευκτες και πολύ σκληρές... Αριστερή κυβέρνηση, και μάλιστα στην τόσο σκληρή μορφή της όπως αυτή της μαρξιστικής, λενινιστικής ριζοσπαστικής αριστεράς, δεν πρόκειται να επιτραπεί ποτέ να υπάρξει στη χώρα... Αυτό είναι δεδομένο και δε χωράει συζήτηση (και για να μη παρεξηγηθώ, δεν αποτελεί αυτό προτροπή ή ευχή, απλά αποτελεί διαπίστωση, όπως είμαι σίγουρος ότι ακριβώς το ίδιο θα ισχύσει και στην αντίστροφη περίπτωση… πιστεύω δηλαδή ότι το ίδιο αποφασισμένη θα είναι και η μερίδα εκείνη των αριστερών που υποστηρίζει ότι σε μια προοπτική κυβέρνησης ενός φασιστικού σχηματισμού στη πατρίδα μας, αυτό δεν πρόκειται να το αφήσει έτσι αμαχητί και θα παλέψει μέχρι τέλους για να το αποτρέψει....)

   Σε κάθε περίπτωση επομένως, Σύριζα και ΧΑ πάνε χέρι – χέρι, ή μαζί θα πέσουν τα ποσοστά τους, ή μαζί θα ανέβουν στην εξουσία, με την σύγκρουση σε μια τέτοια περίπτωση να είναι και δεδομένη και ανελέητη…

 3. Χριστίνα avatar
  Χριστίνα 12/12/2012 12:25:27

  Δεν γίνεται το φορολογικό η ταφόπλακα για την κυβέρνηση.
  Η νοοτροπία της εκάστοτε κυβέρνησης γίνεται η ταφόπλακά της, γιατί με βάση αυτή παίρνονται οι όποιες αποφάσεις.
  Οταν δεν θέλουν να πιάσουν την φοροδιαφυγή, καθότι δεν υπάρχει η έννοια δεν μπορούν. Οποιοι θέλουν μπορούν .
  Οταν δεν θέλουν να πειράξουν τις ΔΕΚΟ (εδώ αποθρασύνθηκαν οι της ΔΕΗ και λένε 40% αύξηση 'μάθαν ότι δερνόμαστε πλάκωσαν και οι Ούννοι για να μη το πω αλλιώς.
  Οταν δεν θέλουν να ενοχλήσουν την εκάστοτε νομεκλατούρα των ''υψηλών'' (σε όλα τα επίπεδα Δ.Υ. καθότι είναι η δύναμή μας). Καθώς τα οριζόντια κοψίματα δεν ήταν δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ δίκαια σε κανένα τομέα .
  ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ;
  Μα φυσικά ο μισθωτός , ο συνταξιούχος . Μα φυσικά ο κορμός της κοινωνίας η μεσαία τάξη....

  Εκτός βέβαια αν πάμε στα γνωστά σενάρια συνωμοσιολογίας που λένε:
  Αύξηση στους φόρους γιατι έτσι θα γονατίσουν όλοι και θα τους πάρουμε και το κουφάρι
  Αύξηση της ΔΕΗ γιατί έτσι θα τιναχτεί στον αέρα 100% και θα πουληθεί για μισή φακή
  Πάταξη της μεσαίας τάξης ώστε να υπάρχουν οι δούλοι και προύχοντες σε αναλογία 80-20 με βάση την νέα ανακατανομή σε'' ελευθερίες'' παντός είδους .

 4. άγρυπνη avatar
  άγρυπνη 12/12/2012 12:35:35

  Απογοήτευση.

 5. VKAL6031 avatar
  VKAL6031 12/12/2012 14:33:50

  Μόνο η "κυβέρνηση" σας απασχολεί.
  Το ότι το φορολογικό γίνεται ταφόπλακα για τον πολίτη, δεν απασχολεί κανέναν...

 6. Siegfried avatar
  Siegfried 12/12/2012 18:30:49

  Ένα ακόμα φορολογικό νομοσχέδιο στημένο από την αρχή με λάθος φιλοσοφία. Με την ίδια φιλοσοφία που θέλει να αφήνουμε στη βουλή τα βολεμένα σόγια των πολιτικών και να διορίζουμε στις ΔΕΚΟ αντί τους άριστους, του κολλητούς. Ανάπτυξη πουθενά.

  Με τον ήλιο τα μπάζω, με τον ήλιο τα βγάζω (τα νομοσχέδια), τι έχουν τα έρμα (τα οικονομικά της χώρας) και ψοφάνε;

  Πάει λοιπόν κι αυτή η κυβέρνηση να συναντήσει τις προηγούμενες στη λέσχη των ανικάνων και των μυώπων, με ευγενείς σκοπούς έστω, αλλά ανικάνων και χωρίς όραμα.

  Το επόμενο νομοσχέδιο (έχει προαναγγελθεί για τον Ιούνιο και θα εφαρμοσθεί προφανώς για εισοδήματα του 2014, άρα για φορολογικά έσοδα του 2015) είναι "μια κάποια λύσις" που χάνεται όλο και βαθύτερα στην ομίχλη του νεφελώδους μέλλοντός μας.

  Μια τελευταία απορία: όταν συζητούν για φορολογικά νομοσχέδια με ορίζοντα εξαμήνου (και βλέπουμε) δεν υπολογίζουν τον κόπο, το κόστος και την προσπάθεια κάποιων να ενημερώνουν το λογιστικό λογισμικό τους; Γιατί να φορτώνουν με άσκοπο επιπλέον διαχειριστικό, μη παραγωγικό κόστος την λειτουργία των ημιθανών επιχειρήσεων της χώρας; Είναι τόσο ανόητοι ή δεν έχουν ιδέα της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά;

  Θλίψη, που έγραψε και κάποιος συσχολιαστής παραπάνω.

 7. Νικήτας avatar
  Νικήτας 13/12/2012 22:07:07

  Για να μιλήσεις για φορολογικό πρέπει να έχεις δουλέψει.
  Οι άνθρωποι ώς ανεπάγγελτοι δεν γνωρίζουν απο αυτά.
  Το μέλλον τους δε είναι εξασφαλισμένο.
  Οι περισσότεροι απο αυτούς δεν μπορούν έξω να βγάλουν μεροκάματο. Μακρυά δηλαδή απο την ασφάλεια της μαμάς και του μπαμπά.
  Ούτε φαντάροι πήγανε
  και τα παιδιά με φιλιπινέζες.

  έτη φωτός μακρυά τον λαό λοιπόν με οικογενειά τις τράπεζες το χρηματιστήριο και τους κλέφτες τι άραγε να περιμένουμε απο αυτούς πέρα απο φορολογικές μπαρούφες .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.