#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/02/2012 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το φιάσκο του Eurogroup συνεχίζεται ...
Κάθε Eurogroup που θυμάμαι τα δύο τελευταία χρόνια είναι και το κρισιμότερο.  Μέχρι το επόμενο.  Αν δε με απατά η μνήμη μου, το περασμένο Σάββατο έληξε το φοβερό τελεσίγραφο της Τρόικας:  Η Ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να απαντήσει θετικά στις απαιτήσεις των δανειστών της, αλλιώς θα γυρνούσε στην εποχή των σπηλαίων.  Οι πιο ευφάνταστοι έβλεπαν σκηνές πανικού στα σούπερ μάρκετ και ουρές χιλιομέτρων στα βενζινάδικα και τα ΑΤΜ.

Σήμερα είναι Σάββατο και η Ελλάδα είναι ακόμα στην εποχή του ευρώ.  Παρόλο που το γερμανικό τελεσίγραφο γελοιοποιήθηκε ευθαρσώς από τον κ. Σαμαρά, ο οποίος είπε μετά πολλών βασάνων ένα ... χλιαρό ναι μετά από πέντε μέρες, καθώς εικάζεται ότι ο πρωθυπουργός – κούριερ, απείλησε με παραίτηση.  Φευ.  Τελικά οι εταίροι μας μάλλον δυσαρεστήθηκαν από τη στάση Σαμαρά και αποφάσισαν να το παίξουν βαριά πεπόνια, ψελλίζοντας κάτι γαλλικά περί έγκρισης από τη βουλή (λες και οι τρείς αρχηγοί δεν εκπροσωπούν 260 βουλευτές) ή περί δέσμευσης των πολιτικών αρχηγών, λες και πρόκειται για τίποτα καφετζούδες.

Αυτή η ιστορία είναι αρκετά παλιά.  Έρχεται από τον Ιούλιο, τότε που ο κ. Παπανδρέου επέστρεφε ‘’θριαμβευτής’’ από τις Βρυξέλλες, έχοντας συμφωνήσει μια εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους, μια συγκλονιστική ελάφρυνση κατά 21%.

Θυμάμαι σαν χθες τα παπαγαλάκια να θριαμβολογούν και να επιχειρηματολογούν υπέρ της συμφωνίας, παρά το ότι αυτή είχε ουσιαστικά απορριφθεί από τις αγορές, ως μη βιώσιμη.  Ήταν η εποχή που στο ΠΑΣΟΚ ζούσαν το όραμα της ανάπτυξης, του πλεονάσματος και της επιστροφής στις αγορές.  Ήταν η εποχή των εμίρηδων και των συγχωνεύσεων των τραπεζικών ‘’κολοσσών της νοτιανατολικής Ευρώπης’’.

Το Antinews ήταν ένα από τα ελάχιστα μέσα στην Ελλάδα που είχε επισημάνει το χιμαιρικό χαρακτήρα της συμφωνίας και το μοναδικό στον κόσμο που αμφισβήτησε τη συγχώνευση, στηριζόμενο όχι σε προφητεία αλλά σε ενδελεχή ανάλυση.

Η παράσταση συνεχίστηκε τον Οκτώβριο, καθώς η σφαλιάρα του Ιουλίου δε φαίνεται να πτόησε τους Γερμανούς που πιστεύοντας ότι τετραγώνισαν τον κύκλο, αποφάσισαν να φάνε κι άλλο ξύλο.  Η συμφωνία του Οκτωβρίου δεν ήταν μόνο τραγική για τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά επιπλέον φάνταζε και γελοία στους παράγοντες των αγορών.

Ήταν εμφανές από τότε ότι οι Γερμανοί προσπαθούσαν να κερδίσουν χρόνο.  Τους απασχολούσαν δύο πολύ σοβαρά προβλήματα:

Τα συνεχιζόμενα πακέτα προς τη μαύρη ελληνική τρύπα, που άρχιζαν να δυσαρεστούν το μέσο ψηφοφόρο
Η έλλειψη ρευστού που δυσκόλευε την εύρεση κεφαλαίων για τον EFSF

Παρ’ όλα αυτά, κατάφεραν να κερδίσουν δύο σημαντικές νίκες:

Έφτασαν στα όρια την τοκογλυφική διεθνή, αναγκάζοντάς την σε μία άτακτη επιτοκιακή υποχώρηση
Έφτασαν στα όρια την Ελλάδα, αναγκάζοντάς την σε μια δημοσιονομική παράδοση άνευ όρων.

Η Γερμανία δεν δείχνει να βιάζεται.  Έχει στη διάθεσή της όλο το χρόνο που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την κρίση με βάση τα συμφέροντά της.  Ακόμα και αν η Ελλάδα εξωθηθεί σε άτακτη χρεοκοπία, μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποδεσμεύσει ένα μέρος του πρώτου δανείου, για να πληρωθεί το ομόλογο του Μαρτίου.

Η φράου Μέρεκελ μπορεί ήσυχη να δηλώνει δεξιά και αριστερά ότι η θέση της Ελλάδας είναι στο ευρώ και ότι οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι παράλογη έως καταστροφική για την ίδια τη Γερμανία.

Μέχρι τότε θα έχει εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση στην ευρωζώνη και ιδιαίτερα στην Ιταλία και θα έχει αποτιμηθεί ο κίνδυνος από μια ελληνική στάση πληρωμών.

Κακοφωνίξ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. κώστας avatar
  κώστας 11/02/2012 10:13:48

  Οι 180+ ψήφοι θα δωθούν τελικά αδερφέ ή όχι; Τα συμφέροντα της Γερμανίας τα ξέρουμε, της Ελλάδας ψάχνουμε.

 2. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 11/02/2012 10:20:50

  Κακοφωνίξ, χθες γράφτηκε ότι κάποιοι στο Eurogroup ζήτησαν να διαμηνυθεί στην Ελλάδα ότι πρέπει να υπογράψουν την κατάπτυστη δανειακή σύμβαση και... η Παπαρήγα και ο Τσίπρας (!) για να πάρου"με" τα λεφτά. Προφανώς εξωθούν τα πράγματα στα άκρα, αφού ποτέ δεν θα έπαιρναν τις υπογραφές αυτών των δύο. Απορώ λοιπόν γιατί το κουράζουμε ακόμα...

 3. ΓεώργιοςΤ. avatar
  ΓεώργιοςΤ. 11/02/2012 10:21:54

  Ωραία όλα αυτά και συμφωνώ. Η Μάρκελ παίζει το προεκλογικό της παιχνίδι στην πλάτη μας που δεν αντέχει άλλα βάρη. Εμείς τι κάνουμε; Πως ξεφεύγουμε από τον κλοιό;

  • Y. avatar
   Y. @ ΓεώργιοςΤ. 11/02/2012 13:34:23

   1. Εκλογές άμεσα, να υπάρξει μια νέα κυβέρνηση, με νωπή λαϊική εντολή, για να αναπτύξει το πρόγραμμά της, που θα προτείνει στο προεκλογικό χρόνο
   2. Επαναδιαπραγμάτευση, αυτού που θα υπογραφεί αύριο
   3. Διεκδίκηση από ΕΕ, κονδύλια για ανάπτυξη
   4. Δυναμικό εθνικό μάρκετινγκ έξω, για να γυρίσει το κλίμα εθνικής απαξίας της Ελλάδας
   5. Προσέλκυση ξένων επενδύσεων
   (...πολύ πρόχειρα, τα παραπάνω)

 4. ΜΠ avatar
  ΜΠ 11/02/2012 10:23:48

  Η φώτο είναι χαρακτηριστική του κλίματος:
  Βενιζέλος με κατεβασμένο κεφάλι εξηγεί τα ανεξήγητα.
  Λαγκαρντ γέρνει προς το μέρος του έτοιμη για επίθεση με σκληρή έκφραση.
  Σόιμπλε, παρατηρεί με σαρδόνιο χαμόγελο του τύπου "σε έχω εκει που θέλω".
  Τον τέταρτο πίσω σπ´ τη Λαγκαρντ δεν τον γνωρίζω, αλλά κοιτάει με περιέργεια την αντίδραση του Βενιζέλου και δείχνει να τον λυπάται ...

 5. franc avatar
  franc 11/02/2012 10:45:25

  Aγαπητέ Κακοφωνίξ Καλημέρα. Λές :
  "Ακόμα και αν η Ελλάδα εξωθηθεί σε άτακτη χρεοκοπία, μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποδεσμεύσει ένα μέρος του πρώτου δανείου, για να πληρωθεί το ομόλογο του Μαρτίου."
  Κάτι δεν καταλαβαίνω καλά εδώ. Αν πληρωθεί το ομόλογο του Μαρτίου η Ελλάδα δεν θα εξωθηθεί σε άτακτη χρεοκοπία, ή κάνω λάθος?

  και παρακάτω λές:
  "Μέχρι τότε θα έχει εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση στην ευρωζώνη και ιδιαίτερα στην Ιταλία και θα έχει αποτιμηθεί ο κίνδυνος από μια ελληνική στάση πληρωμών."
  Αν υποθέσουμε οτι τον Απρίλιο τα πράγματα πάνε καλά στην Ιταλία, τα spreads πέφτουν το έλλειμα μειώνεται δραστικά η ΕΚΤ χορηγεί ρευστότητα στις Ιταλικές τράπεζες και το κλίμα βελτιώνεται στην Ισπανία.
  Εφ΄όσον λοιπόν έχει πληρωθεί το ομόλογο του Μαρτίου που σημαίνει οτι η Ελλάδα παραμένει στο Ευρώ, κάνει εκλογές, διαθέτει κυβέρνηση με νωπή λαική εντολή, δεν είναι λογικό να βελτιώνονται και εδώ τα πράγματα?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.