#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/05/2012 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το φαινόμενο «Τσίπρας» και το «νέο ΠΑΣΟΚ»Και οι ιδέες πεθαίνουν. Το κοιμητήριο των πολιτικών παρατάξεων ξεχειλίζει από μνήματα όπου βρίσκονται θαμμένα τα λείψανα πολιτικών οργανώσεων που κάποτε πυροδοτούσαν πάθη, κινητοποιούσαν πλήθη και πλέον έχουν γίνει βορά της λήθης, έγραφε πριν από δυο χρόνια ο  Ignacio Ramonet στην Μonde.

Αναφερόταν κυρίως στην Σοσιαλδημοκρατία, αλλά θα μπορούσε να το γράψει σήμερα  και για το ΠΑΣΟΚ. Επειδή, δεν ήταν μόνο η καταστροφική διαχείριση της τρέχουσας κρίσης και το Μνημόνιο που κατέστρεψαν το ΠΑΣΟΚ. Ήταν και η σταδιακή μετάλλαξή του σε ένα φιλελεύθερο μόρφωμα, υποταγμένο στην κρατικοδίαιτη διαπλοκή, την διαφθορά και τις τράπεζες, η αποβολή του ιδεολογικού του DNA.

Το σύνθημα "ο λαός στην εξουσία" ήταν η κοινωνική ουτοπία πάνω στον οποία οικοδομήθηκε η πολύχρονη εξουσία του ΠΑΣΟΚ. Τώρα όμως το ΠΑΣΟΚ, όπως και η  ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία κατά τον Ramonet, στερείται μιας νέας κοινωνικής ουτοπίας. Και δεν ξεχωρίζει πλέον από τους συντηρητικούς σχηματισμούς παρά μόνο στην ταχύτητα που επιβάλλει για την κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας - όπου κράτος πρόνοιας βλ. φυσικά τον πελατειακό κρατικό Λεβιάθαν που οικοδόμησε το ΠΑΣΟΚ.

Αυτήν την κοινωνική ουτοπία έρχεται να υποκαταστήσουν τώρα στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και σε αυτό το νέο μόρφωμα της κεντροαριστεράς έχει γαντζωθεί ένα κομμάτι της κομματικής κρατικής πελατείας που οικοδόμησε με πείσμα και επιμονή  ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ.

Απελπισμένοι συνδικαλιστές, δημόσιοι υπάλληλοι του κομματικού σωλήνα και άλλοι τρόφιμοι του κρατικού κορβανά, κολλάνε τώρα στους τοίχους των σπιτιών τους πόστερ του Τσε Γκεβάρα και ετοιμάζονται για ένα ταξίδι στη νέα ουτοπία. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίνεται απευθυνόμενος στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και όχι στα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Αυτό το τεράστιο και δύσκαμπτο πελατειακό κράτος και ο ιδιότυπος κομματικός στρατός που μεταφέρεται από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, ή σε άλλες δήθεν «αντιμνημονιακές» δυνάμεις, στην πραγματικότητα δεν έχει κανένα ριζοσπαστικό αίτημα.

Ο ίδιος ο πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα ριζοσπαστικό στοιχείο, ούτε σε επίπεδο προγράμματος ούτε σε επίπεδο ρητορικής  (εκτός αν εξαιρέσουμε μερικές επικοινωνιακές φωτοβολίδες άκρατου αριστερισμού). Απευθύνεται ουσιαστικά σε όλους εκείνους που πασχίζουν να διατηρήσουν τα δικαιώματά τους εις βάρος των άλλων.  Οι "μη προνομιούχοι" έγιναν όλα αυτά τα χρόνια ¨"προνομιούχοι" και τώρα πασχίζουν να μην προλεταριοποιηθούν βιαίως. Αυτή είναι ουσιαστικά η μεγάλη κοινωνική βάση του νέου εγχειρήματος.

Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται...Έχουμε γράψει ξανά ότι ο μεγάλος δάσκαλος του Αλέξη Τσίπρα δε ζει πια, διότι είναι ο μακαρίτης ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Αν "κοινωνικά" ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να προσεταιριστεί την κομματική πελατεία του ΠΑΣΟΚ, "πολιτικά" οι προσπάθειές να διεμβολίσει το "Κέντρο" (όπως έκανε Μεταπολιτευτικά και το ΠΑΣΟΚ) είναι εξόφθαλμες και θυμίζουν έντονα τα χρόνια από το 1975 μέχρι το 1981. Κι αν κάποιος παράφραζε το σύνθημα «μαζί Ανδρέα για μια Ελλάδα νέα», θα έλεγε σήμερα «μαζί σου Αλέξη, και να δούμε ποιος θα ξεμπλέξει».

Διότι οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες εκείνης της εποχής είναι εντελώς διαφορετικές από τις σημερινές, επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να έχει την εξυπνάδα να μη θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα αλλά κάτι άλλο. Αλλιώς μεσοπρόθεσμα θα είναι χαμένος.

Άλλωστε, μια ακόμη προσπάθεια να χτιστεί το νέο ΠΑΣΟΚ ή ο νέος κεντροαριστερός πόλος είχε γίνει και το 1989 όταν ο Συνασπισμός νόμισε ότι τέλειωσε με τον «γέρο», όπως έλεγαν τότε τον Ανδρέα. Το ότι την πάτησαν οφείλεται ακριβώς στο ότι δεν κατάλαβαν τις διαφορετικές συνθήκες που επικρατούσαν στην κοινωνία. Εκείνη την εποχή η μεσαία τάξη άρχισε να «χορταίνει» από τα κοινοτικά κονδύλια που μοιράζονταν αφειδώς, επομένως δε θα άφηνε το ΠΑΣΟΚ την ευκαιρία να πάει χαμένη. Η πελατεία του έμπαινε στο τρελό πάρτι της διανομής των... δανεικών χρημάτων, σιγά μην άφηνε ένα αριστερό κόμμα να του πάρει τη θέση.

Ο Τσίπρας, λοιπόν, επιχειρεί αυτό που δεν κατάφεραν ο Φλωράκης και ο Κύρκος κι από κοντά η Δαμανάκη με τον Ανδρουλάκη (οι οποίοι τώρα προσκυνάνε την πράσινη σημαία). Να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ και να γίνει αυτός ο εκφραστής της κεντροαριστερής παράταξης. Κι αν δεν το καταφέρει με την πρώτη, πιστεύει ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει.Σημειώστε τώρα δύο ομοιότητες με τον Ανδρέα και κρατήστε τες για το μέλλον:

- Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το Συνέδριο Επανίδρυσης (κάτι που είχε κάνει ο Α. Παπανδρέου το 1977 ξεκαθαρίζοντας το κίνημα από τους όποιους τροτσκιστές και τις διάφορες άλλες ομαδοποιήσεις).

- Είπε επίσης πως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, φράση που είχε πει το 1985 ο Α. Παπανδρέου για τη ΝΔ και τα "συμφέροντα".

Όλα αυτά είναι φυσικά σχέδια επί χάρτου καθώς ο κ. Τσίπρας δεν υπολογίζει σε δύο βασικούς παράγοντες: Ο ένας είναι ότι δεν αντιλαμβάνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κι εξακολουθεί να είναι ένα συνονθύλευμα από απόψεις, πολιτικές, σκοπιμότητες που ποτέ δε θα γίνουν μια ενιαία και σταθερή γραμμή, η οποία θα διεκδικήσει την εξουσία.

Ο άλλος είναι ότι και πάλι δε λαμβάνει υπόψη του σε βάθος τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, απλά αρέσκεται να αναλύει τις επιπτώσεις του Μνημονίου ή να αναμασά ατάκες για το τέλος της Μεταπολίτευσης.

Υπάρχει κι ένα τρίτο λάθος. Ότι εξαιτίας της ιδεολογικοπολιτικής θολούρας ουσιαστικά δεν ξέρει τι να κάνει με την Ευρώπη. Επιχειρεί να ισορροπήσει σε δύο βάρκες ή αλλιώς να είναι και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ. Από τη μια καταγγέλλει το Μνημόνιο, επομένως αρνείται την Ευρώπη κι από την άλλη πηγαίνει ευρωπαϊκές περιοδείες, εγγυάται τις καταθέσεις, μιλά για διατήρηση εντός του ευρώ και γενικά πολλές φορές που στριμώχνεται η ευρωλιγούρα του ξεπερνά κι αυτή του ΠΑΣΟΚ.

Μοιάζει σαν να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ένα... ΚΚΕ με ευρώ. Ίσως αυτό να το κάνει γιατί έτσι θέλει να κλέψει τους συγχυσμένους Έλληνες της μεσαίας τάξης που κάποτε ψήφιζαν πολύ ΠΑΣΟΚ και ολίγον ΝΔ. Πρόκειται για τους πολίτες που χόρτασαν τόσα χρόνια με μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, επιδοτήσεις και θέσεις στο δημόσιο και ξαφνικά αισθάνονται να τους πλακώνει ο ουρανός. Αυτοί οι πολίτες λοιπόν δεν ξέρουν τι να κάνουν: Να πάνε με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που τους «πρόδωσε» δε θέλουν. Να πάνε με το ΚΚΕ δεν μπορούν γιατί 8 στους 10 θέλουν και το ευρώ. Βρίσκουν λοιπόν αποκούμπι στις δύο βάρκες του κ. Τσίπρα ο οποίος παίρνοντας Παπανδρεϊκά μαθήματα χαϊδεύει τα αυτιά όλων.

Αλλά μέχρι πότε θα το παίζει «νέο ΠΑΣΟΚ»; Μπορεί ο λαός να τους δώσει την εντολή να κυβερνήσουν και τότε θα πρέπει να αποφασίσουν εκτός από το Μνημόνιο για τους λαθρομετανάστες, για την αστυνομία και πώς τη θέλουν, για τις ΑΟΖ, για το Σκοπιανό, για τις αμυντικές δαπάνες και τα ελληνοτουρκικά. Τότε ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να ρωτήσει τη Ρόζα, το ΑΚΟΕ, τους λενινιστές, τους ευρωπαϊστές, τους πρώην ΚΚΕ και κάθε άλλη συνιστώσα που έχει άποψη.

Αυτό ακριβώς είναι το κοινωνικοπολιτικό κενό που πρέπει να γεφυρώσει ο κ. Τσίπρας αν δε θέλει να δει πολύ γρήγορα να συρρικνώνονται τα ποσοστά του και να γυρνά στην πίκρα του 3%-4%.

Προς το παρόν όμως  ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που κάνει είναι να εκφράζει οπορτουνιστικά τις τάσεις που κυριαρχούν στην κοινωνία και όχι να τις διαμορφώνει. Θέλει να υπηρετήσει το κυρίαρχο ρεύμα και όχι να το καθοδηγήσει. Υποτάσσεται δηλαδή στο αυθόρμητο των μαζών, που θα έγραφε και ο Λένιν.

Το σίγουρο είναι ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και οι υπόλοιποι αρχηγοί των κομμάτων θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ένα βασικό σημείο: Ότι αν δεν υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις, η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη για την Ελλάδα. Οι Έλληνες θα γίνουν φτωχότεροι, πιο απελπισμένοι και περισσότερο οργισμένοι. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει να κινείται μέσα στη θολούρα των συνιστωσών του δε θα καταφέρει να κρατήσει για πολύ καιρό το ρεύμα που έχει και να αντικαταστήσει το ΠΑΣΟΚ.

Πιο πιθανό είναι το τέλος της Μεταπολίτευσης να είναι πιο βίαιο απ΄ ότι κάποιοι πιστεύουν. Οι πολιτικοί που θα έχουν τη διορατικότητα να αντιληφθούν τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας θα διασωθούν, οι υπόλοιποι θα γραφτούν απλά στην ιστορία.

Η  σύγκρουση δεν είναι μεταξύ Αριστεράς-Δεξιάς, ούτε μεταξύ Ευρώ και Δραχμής.

Η σύγκρουση είναι μεταξύ του καινούργιου που γεννιέται και του παλαιού που μάχεται να διατηρήσει τα κεκτημένα του.

Και οι οδύνες του τοκετού θα είναι ανυπόφορες.

Αριστερός Ψάλτης - Θ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. S.P. avatar
  S.P. 23/05/2012 08:03:22

  Ο σύριζα δεν εκφράζει την πρόοδο, αλλά την οπισθοδρόμηση της ελληνικής κοινωνίας. Η μαζική προσέλευση σε αυτό πρώην πασόκων, που ευθύνονται με την στάση τους και την ψήφο τους (έχουν ψηφίσει αλλεπάλληλες φορές πασόκ) για τον κατάντημα της Ελλάδος. Τώρα τα στρώμματα αυτά σε ένα ρεσιτάλ βαλκανικής κουτοπονηριάς τρέχουν μαζικά στον σύριζα να εξασφαλίσουν τα χαμένα προνόμια: συνδικαλιστές, εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, υπάλληλοι που έπρεπε να είναι εργάτες Γης και έγιναν, ότι έγιναν επειδή ήσαν κομματικοί, φακελλάκηδες, ιδιαιτεράδες, κ.λ.π. κ.λ.π.
  Επί πλέον το πασόκ δεν διελύθη από κανέναν σύριζα, αλλά από το κλείσιμο της στρόφιγγας με το άκοπο και αδούλευτο χρήμα. Την προσεχή διετία θα διαλυθούν και άλλα κόμματα και φυσικά ο σύριζα. Τα κόμματα της μεταπολιτεύσεως και οι ποιλιτικοί ήκμασαν χάρις στον τριπλό σχήμα: Δανεικά ρουσφέτι, νομιμοποίση της παρανομίας (υπόσχεση συμμετοχής στην παρανομία). Τώρα όλα τα κόμματα θα περάσουν πολύ δύσκολες ώρες.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ S.P. 23/05/2012 13:05:06

   Αυτό ακριβώς συνέβη. Μεγάλο ποσοστό των νέων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι παλιοί δημόσιοι υπάλληλοι, τέως Πασόκ, αλλά και νεαροί που μεγάλωσαν με τη νοοτροπία "όλα πρέπει να τα παίρνω έτοιμα από το κράτος" και με το δικαίωμα στην κατάληψη, στην κουτοπονηριά, στην απατεωνιά. Σε αυτούς να προστεθούν οι παλιοί Συριζαίοι, δογματικοί και κολλημένοι ακροαριστεροί, πακιστανολάγνοι, ανθέλληνες και φίλοι των Εξαρχείων. Και φυσικά οι περισσότεροι κρατικοδίαιτοι άεργοι. Μπουμπούκια, εν ολίγοις.
   Στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το απόσταγμα της σαπίλας της ελληνικής μεταπολιτευτικής κοινωνίας, από όποια μεριά και να το δει κανείς. Ο ίδιος ο αρχηγός του ήταν ένας Κνίτης που έκανε καριέρα χάρη στις καταλήψεις. Η απόλυτη νεοελληνική παρακμή.

   • S.P. avatar
    S.P. @ ΒΙΣ 23/05/2012 13:56:51

    !!!

 2. juliet avatar
  juliet 23/05/2012 08:59:23

  S.P
  καλημέρα,
  όλα αυτά στην Ελλάδα;;;;;θυμάσαι κάποιον Σερίφη που τον είχανε κατηγορήσει για τρομοκρατία....αν βγεις Πεντέλη θα τον δεις ,έχει επιχειρήσεις.Ενα παράδειγμα , πόσο μεγαλόψυχοι είμαστε .
  Οσο για τα κόμματα αν θα περάσουν δύσκολες ώρες θα οφείλεται στο κλείσιμο της στρόφιγγας και όχι στην σκέψη περί δικαίου και νομιμοφροσύνης ,μην ονειρευόμαστε ότι γίναμε παράδεισος και γεμίσαμε αγιους.
  O Φωτόπουλος ,ο μέγας συνδικα ληστής ,στο Σύριζα πήρε μεταγραφή από το Πασοκ.
  Στη Πάτρα απόψε μακελείο ...και σε λίγο πάλι θα βγουν να πούμε οι καημένοι .....οι ξένοι.

  • S.P. avatar
   S.P. @ juliet 23/05/2012 13:09:26

   Juliet, Καλό μεσημέρι, ώστε στον σύριζα και ο Φωτόπουλος; Δεν το ήξερα , το φανταζόμουν όμως. Δηλαδή "βελτιώνεται" και αισθητικά ο σύριζα. Τι φρίκη! Για την Πάτρα γνωρίζω. Στις Ιτιές μένει ένα φίλος μου που έχω στεφανώσει από παλιά.Έχουμε να δούμε πολλά!

 3. ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
  ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 23/05/2012 10:08:08

  Πολλές φορές η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα.

 4. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 23/05/2012 10:09:17

  Καλημέρα Juliet Άντε κ´ ο Φωτόπουλος Συριζαιος;;;;;;;;του ταξανε κρατική ΔΕΗ!!!Παντος με αυτούς τους η πατρίδα θα έχει άσχημα ξεμπερδεματα

  • juliet avatar
   juliet @ Διηνεκης 23/05/2012 11:08:27

   Διηνέκη
   καλημέρα ,τι σου είπα ...κάτσε εκεί ,έρχονται μπόρες και καταιγίδες ,άσε να βραχούμε όσοι μείναμε.... αν άντέξουμε.
   Χθες έμαθα για έναν γείτονα ..είπανε πέθανε ,αλλά αυτοκτόνησε .
   Το καλύτερο μου το είπε μια φίλη φαρμακοποιός που έκλεισε το φαρμακείο .....ας με βάλουν μέσα ,τουλάχιστο θα έχω εξασφαλίσει ένα πιάτο φαγητό!θα με ταίζουν δεν θα τους ταίζω.

 5. ilektro77 avatar
  ilektro77 23/05/2012 10:49:52

  Το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ είναι η απόδειξη για το τί μας έφερε στην καταστροφή. Το υπερτροφικό κράτος ψήφισε Τσίπρα για να πάρει πίσω την κομμένη σύνταξη, το μισθό και για να μην ιδιωτικοποιηθεί κατά τις δεσμεύσεις των μνημονίων η υπηρεσία που μας διόρισε το ΠΑΣΟΚ. Θα ξαναψηφίσει όμως και εκεί θα γίνει η τελική αναμέτρηση. Δεν πρόκειται να σας αφήσουμε να επιβάλλεται τον ισοπεδωτικό προς τα κάτω σοσιαλισμό των ζητιάνων και των εξαθλιωμένων δήθεν δημοκρατών.

 6. πολιτης avatar
  πολιτης 23/05/2012 10:50:14

  ειναι προφανες οτι ο τσιπρας και οι συν αυτω ακολυθουν το λαικο ρευμα που δημιουργησε η 2,5 ετη εφαρμογη του μνημονιου. το ρευμα αυτου του ποταμου ειναι τοσο δυνατο που η βαρκα πηγαινει με χιλια χωρις κουπια ή μηχανες.
  ειναι λαθος να μπεις με τη βαρκα σου σε αυτο το ποταμι...ειναι σαν να κωπηλατεις κοντρα στο ρευμα και να περιμενεις να τερματησεις πρωτος. ματαιοπονεις....
  πρεπει να ριξεις τη βαρκα σου σε αλλο ποταμι....και η επιλογη να μην ειναι ποιος θα τερματησει πρωτος σε εναν ανισο αγωνα που καταφανως ειναι υπερ του ρευματος.....αλλα ποιο ποταμι θα επιλεξω να με παει στον προορισμο μου.

 7. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 23/05/2012 10:55:26

  Ο Τσίπρας λέει εν γνώση του ψέματα για να υφαρπάξει την ψήφο των οργισμένων και τυφλομένων από τις περικοπές Ελλήνων. Όποιο και αν είναι όμως το εκλογικό αποτέλεσμα, η αναγνώριση της ορθότητας των θέσεων της Ν.Δ θα έρθει ως φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.

 8. juliet avatar
  juliet 23/05/2012 11:00:33

  Aριστερέ Ψάλτη
  καλημέρα ,είχα πει ότι όταν ανέλαβε το 2004 ο Κ.Κ είχα βγάλει το σκύλο βόλτα ,ερημιά εκεί,στο ρέμα στα Βριλλήσια και ήτανε και ενας περιπατητής που μιλούσε στο τηλέφωνο και έλεγε.....εγώ δεν θα χάσω τίποτε ,πετάει ο γάιδαρος ...θα λέω πετάει ,ότι πει ο Καραμανλής .
  Ο Ελληνας έμαθε πολύ στην ευκολία και στο να κάνω τη δουλειά μου .Πως θα μπορέσεις να βγάλεις αυτή τη νοοτροπία που έχει γίνει έξις ,μιά αλλαγή μπορεί να φέρει και δυσαρέσκειες θα τις αντέξουμε;
  Μπορούμε να δεχτούμε δικαιοσύνη με τιμωρία; ή χωρίς τιμωρία;
  Μπορούμε να δεχτούμε εργατικότητα με αξιοκρατικά κριτήρια ή με ρουσφέτι και ξάπλα .
  Μπορούμε να δούμε ότι έρχονται τα πάνω -κάτω και εμείς ασχολούμαστε με τις μαγκίες του Τσιπραντρέου και τις εμμονές των εθνοσωτήρων που μας έσωσαν τόσα χρόνια και θέλουν να μας ξανασώσουν.
  Φίλε μου ,όσο εμείς να είμαστε οι δέκτες της αλητείας και της λαμογιάς θα έχουμε τη μοίρα των θαμώνων των καταγωγίων ....το φως θα μας τυφλώνει.
  Εμείς βάλουμε τους όρους ...αλλά αντέχουμε ;;;αν αντέξουμε εμείς αυτοί θα πάψουν να παίζουν και να υπάρχουν ....τι ;δεν θα μπορεί να αναγεννηθούν νέα πρόσωπα ,νέες υγιείς ιδέες ;

 9. aris avatar
  aris 23/05/2012 11:09:04

  Αγαπητέ Αριστερέ Ψάλτη έχεις απόλυτο δίκιο στο συμπέρασμά σου:
  "Η σύγκρουση είναι μεταξύ του καινούργιου που γεννιέται και του παλαιού που μάχεται να διατηρήσει τα κεκτημένα του. "
  Aυτό ακριβώς έχει καταλάβει και ο Ελληνικός λαός. Γι αυτό έχει καταδικάσει τους παληούς πολιτικούς και τα παληά κόμματα ανεπιστρεπτί.

  • GreekInLux avatar
   GreekInLux @ aris 23/05/2012 13:26:35

   Το καινούριο ποιός το πρεσβεύει αγαπητέ Άρη; ο Τσίπρας τον οποίο στηρίζει το πρώην σύστημα ΠΑΣΟΚ; οι βολεμένοι στο δημόσιο που αγωνιούν μην χάσουν τις θεσούλες και όσοι ονειρεύονται καινούριες; οι πρώην πασόκοι και νυν συριζαίοι (εκ μεταγραφής) συνδικαλιστές; και μαζί με αυτούς οι αντεξουσιαστές που θ' ανάβουν, όχι κεριά αλλά μολότοφ, στ΄ όνομα του ΓΑΠ, της Μέρκελ και του Τόμσεν, γιατί αν δεν ήταν το μνημόνιο δεν θα έφταναν μια ανάσα απ΄ την εξουσία ούτε στον αιώνα τον άπαντα; Το καινούριο προϋποθέτει και αλλαγή νοοτροπίας η οποία δεν είναι συνώνυμο της αντίδρασης. Προϋποθέτει ήθος και ανάλογο πολιτικό λόγο, όχι εξαλότητες και "σκληρό ροκ" παλαιάς λαλιώτικης κοπής. Κυρίως προϋποθέτει ένα εκλογικό σώμα που να έχει πισθεί γι αυτά και να θέλει πραγματικά ν' αλλάξει τη χώρα και τις δομές της προς το καλύτερο, όχι να ψηφίζει προσπαθώντας να κρατήσει όλα αυτά που μας έφεραν ως εδώ ζωντανά με άλλοθι την καταδίκη των παλαιών κομμάτων και πρόσχημα την αηδία που αυτά του προξενούν. Οπότε μην βιάζεστε να ερμηνεύσετε γραφόμενα κατά πως σας εξυπηρετεί και σας βολεύει. Σε μεγάλο ποσοστό ο έλληνας αναθεματίζει το υποτιθέμενο παλιό γιατί σταμάτησε να τροφοδοτεί τον ξεχειλωμένο τρόπο ζωής του...όχι γιατί δεν θέλει, αλλά γιατί απλά δεν μπορεί. Κι όταν θα δει ότι το, κατά τη δική σας λογική, καινούριο, δεν ανταποκρίνεται στις αρρωστημένες ελπίδες που δημιουργεί, θα το σταυρώσει και θα ξεσκίσει τις σάρκες του σε χειρότερο βαθμό, όπως άλλωστε το έχει δείξει πάμπολλες φορές η ιστορία. Εκτός εάν η τέχνη της προπαγάνδας θριαμβεύσει και πάλι.

 10. Αιζενχάουερ avatar
  Αιζενχάουερ 23/05/2012 11:43:02

  Η χώρα οδεύει προς τη διάλυση και τη μεξικανοποίηση.

  Μια ματιά στα μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας και στο εν πολλοίς "λογοκριμένο" ημερήσιο αστυνομικό δελτίο αρκεί για να το αντιληφθεί κανείς αυτό.

  Η μόνη περίπτωση να μην συμβεί το παραπάνω είναι μετά τις εκλογές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να τα βρουν και να συνεργαστούν.

  Όλα γίνονται αρκεί να μην υπάρχει πολιτική μυωπία. Τα επιτελεία των δύο κομμάτων μπορεί να έχουν, ο Σαμαράς και ο Τσίπρας όμως θέλουμε να ελπίζουμε ότι δεν έχουν.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ π.χ. θα πρέπει να καταλάβει ότι η μεταναστευτική του πολιτική δεν δουλεύει και ότι αν ακολουθηθεί θα οδηγήσει μαθηματικά σε διόγκωση της ακροδεξιάς και διάλυση του κοινωνικού ιστού.

  Το ίδιο και η ΝΔ π.χ. θα πρέπει να κατάλαβει ότι μια μνημονιολάγνα οικονομική πολιτική οδηγεί μαθηματικά σε συνεχόμενα όλο και πιο μεγάλη ύφεση και ότι θα πρέπει και η κεντροδεξιά παράταξη να ξεπεράσει τον μπαμπούλα του σχεδιασμού επιστροφής στη δραχμή, έστω ως plan B, που σε ένα χρόνο το πολύ θα είναι αναπόφευκτη.

  ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να τα βρουν και φυσικά θα τα βρουν αφού σε λίγους μήνες τα προβλήματα θα έχουν πολλαπλασιαστεί και όποιος και να βρίσκεται στην εξουσία θα δει ότι δεν μπορεί να τα διαχειριστεί μόνος του.

  Το ΠΑΣΟΚ είχε πει "ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε". Το ΠΑΣΟΚ δεν άλλαξε και τελικά βούλιαξε.

  Τώρα πλέον το διακύβευμα είναι:
  Ή συνεργαζόμαστε ή χανόμαστε.
  και ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους όσοι θέλουν να κυβερνήσουν.

  • Δεξιόχειρας avatar
   Δεξιόχειρας @ Αιζενχάουερ 23/05/2012 11:49:05

   Η πολιτική μάλλον δεν καταλαβαίνει από τελεσίγραφα και παγιωμένες απόψεις του στυλ: " Τώρα πλέον το διακύβευμα είναι:
   Ή συνεργαζόμαστε ή χανόμαστε.
   και ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους όσοι θέλουν να κυβερνήσουν."
   Δεν ξέρεις ποιός ή ποιοί θα είναι αυτοί που θα κυβερνήσουν με πυγμή. Άλλωστε υπάρχει και το " τα σιγανά ποταμάκια να φοβάσαι".

   • Αιζενχάουερ avatar
    Αιζενχάουερ @ Δεξιόχειρας 23/05/2012 11:51:38

    Εσύ που ξέρεις λοιπόν για πες μας ποιο σιγανό ποταμάκι θα κυβερνήσει με πυγμή.

    • Δεξιόχειρας avatar
     Δεξιόχειρας @ Αιζενχάουερ 23/05/2012 12:06:01

     O Σαμαράς.

     • aris avatar
      aris @ Δεξιόχειρας 23/05/2012 12:28:27

      Θα τον αφήσει η Ντόρα αφού πλέον χάρη σ' αυτήν και μόνο θα κυβερνήσει?...

     • Δεξιόχειρας avatar
      Δεξιόχειρας @ aris 23/05/2012 13:17:12

      Εσύ πιστεύεις ότι το πάνω χέρι το έχει η Ντόρα;

     • Q-Nihilism avatar
      Q-Nihilism @ Δεξιόχειρας 23/05/2012 13:08:00

      Σιγανό ποταμάκι ο Σαμαράς;

     • Αιζενχάουερ avatar
      Αιζενχάουερ @ Δεξιόχειρας 23/05/2012 13:33:49

      Ρε εγώ μαζί σου.

      Αλλά ξέρεις ότι σε 2-3 μήνες από την ώρα που θα γίνει κυβέρνηση δεν θα τολμάμε να λεμε δημοσίως ούτε τη λέξη ΝΔ χωρίς να κινδυνεύουμε να φάμε ξύλο;

      Τα πράγματα φίλε είναι πολύ δύσκολα.
      Χωρίς σύνεση και συνεργασία θα παει η χώρα αύτανδρη και φυσικά δεν συζητάμε καν για τα κόμματα και τις μικροκομματικές και προσωπικές μας σκοπιμότητες.

 11. Μανωλης avatar
  Μανωλης 23/05/2012 13:52:05

  Το φαινόμενο «Τσίπρας» και το καταδικασμένο εγχείρημα για ένα «νέο ΠΑΣΟΚ»

  O Τσίπρας τα έκανε μούσκεμα σε Παρίσι – Βερολίνο

  “Ο Αστερίξ των Αθηνών που παίζει πόκερ”

  Που το πάει ο κ. Τσίπρας με τις δηλώσεις του που απομονώνουν την Ελλάδα;

  Από την κόντρα Τσίπρα … Ολάντ επωφελήθηκε ο Βενιζέλος

  Που το πάει ο κ. Τσίπρας με τις δηλώσεις του που απομονώνουν την Ελλάδα;

  O ΣΥΡΙΖΑ ως ανάδοχος του πελατολογίου του ΠΑΣΟΚ!

  Η ανέξοδη ρητορική του Αλέξη Τσίπρα

  Το απίθανο περιβόλι των θέσεων του…ΣΥΡΙΖΑ!

  Γιατί ἡ “Δραχμὴ” βολεύει τὸν Ἀλέξη Τσίπρα και … ξεβολεύει τη ΝΔ


  Μέτρησα 10 προπαγανδιστικά άρθρα κατα του ΣΥΡΙΖΑ στην αρχική σας σελίδα και ουτε ένα να μιλάει κατα του Πασοκ και της ΝΔ.
  Συγχαρητήρια στο ΑΝΤΙΝEWS. Ας αναρωτηθείτε ομως αν η προπαγανδαστική τακτική σας βλάπτει τον ΣΥΡΙΖΑ ή τον ωφελεί περισσότερο.
  Και κάτι άλλο ακόμη. Ποιος ο λογος να διαβάζω μία ιστοσελίδα που δεν μου παρέχει αμερρόληπτη ενημέρωση

  Ευχαριστώ

  • GreekInLux avatar
   GreekInLux @ Μανωλης 23/05/2012 14:29:50

   Όλες τις αναρτήσεις για την επιστροφή της Ντόρας με αποκορύφωμα το "ρέκβιεμ για ένα όνειρο" δεν το είδες; όλη την κριτική (εποικοδομητική και όχι μηδενιστική) που ασκείται επιμόνως εδώ και μήνες δεν την πήρες χαμπάρι; το ότι υπάρχει κάποιος που, σε αντίθεση με τους πολλούς άλλους, μας υπενθυμίζει την πραγματικότητα σε ότι αφορά τον Τσιπράκο, αντί να του στήνει βάθρα και να τον μετατρέπει σε λαϊκό ήρωα σε πείραξε; ε καλά τότε.

  • Factorx avatar
   Factorx @ Μανωλης 23/05/2012 14:40:44

   Καλά με τετοιες χροντροκομένες προβοκατσιούλες απαντάτε;

 12. ΓΙΑΝΝΗΣ ΗΛΕΙΑ avatar
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΗΛΕΙΑ 23/05/2012 15:58:47

  Τόσα χρόνια κυβερνά το ΠΑΣΟΚ με πρακτικές και στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ ένα κακό αντίγραφο του ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΡΙΖΑ να καταστρέφει και να καίει ως αντιπολίτευση με τη στήριξη ουσιαστικά του ΠΑΣΟΚ που το βόλευε. Τώρα φαίνεται πως θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το κρατικοδίαιτο πελατολόγιο του ΠΑΣΟΚ. Αντε να το δουν κι αυτό όσοι το επιθυμούν, να τελειώνουμε. Με τη βούληση του λαού δεν τα βάζεις. Πόσα χρόνια όμως θα πρέπει να ζήσουμε εμείς οι δεξιοί για να δούμε επιτέλους μια δεξιά κυβέρνηση;

 13. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 23/05/2012 16:31:29

  Μπράβο.

 14. Ροζα Γλυξμπουργκ avatar
  Ροζα Γλυξμπουργκ 23/05/2012 19:41:22

  συτροφοι με μπερδευετε
  ξαφνικα το πασοκ εγινε κακο?
  και ολα εκεινα τα πικρα αλλα αναγκαια περι συγκατοικησης μετα τις εκλογες εκεινες τις παλιες που θα σας εδιναν αυτοδυναμια?
  αφου αποδεχτειτε το ακεφαλοι και α-ραχοκοκκαλοι εκφραστες της αλλοτινης μεγαλης δεξιας παραταξης
  με το πασοκ πιο πολλα σας ενωνουν παρα σας χωριζουν

 15. alogomiga avatar
  alogomiga 23/05/2012 22:18:37

  Ο Τσίπρας δεν είναι φαινόμενο δεν θέλει πολύ σκέψη και πολλές αναλύσεις για να καταλάβουμε γιατί παίρνει αυτά τα ποσοστά . Με την λογική καθίζηση του ΠαΣοΚ -λόγω της πτώσης του βιοτικού επιπέδου- είναι προφανές ότι αυτός ο όγκος του εκλογικού σώματος βρήκε στέγη στην αγκαλιά του Συριζα που τους υπόσχεται ‘’περασμένα μεγαλεία’’, αλλά ο Τσίπρας όπως και ο Ανδρέας το 81’ είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένος να κάνει κολοτούμπα, δεν μπορεί να κάνει όσα υπόσχεται προεκλογικά.

 16. Σικελιανος avatar
  Σικελιανος 24/05/2012 16:43:43

  Δυστυχως ο Τσιπρας στηριζεται απο ανθρωπους που εχουν σκοτεινους σκοπους....
  Μεχρι χθες ακουγα οτι υπαρχουν ανθρωποι που στηριζουν Τσιπρα επειδη θελουν να εκμεταλλευθουν το καθεστως της επικειμενης δραχμης εξαγοραζοντας τα παντα φερνοντας χρηματα που τα φυλανε σε ξενες τραπεζες.... ελεγα ειναι μια απο τις πολλες υπερβολες που ακουω καθημερινα στις πολιτικες συζητησεις..
  ολα αυτα μεχρι εχθες.....
  Διοτι χθες συνομιλησα με εναν ξαδερφο μου μακρινο εξ αγχιστειας αρκετα μεγαλυτερο απο μενα ηλικιακα που ειχε γνωστες θεσεις πατριωτικες εως εθνικιστικες... με σημαιες του Βυζαντιου το υπερπολυτελες σπιτι του και με αποψεις συχνα ακραια εθνικιστικες.... επειδη και εγω στα θεματα πατριδας και εθνικων θεματων δεν βαζω νερο στο κρασι μου μου αρεσε να συζητω μαζι του αραια και που.... χθες μετα απο 2 χρονια που ειχαμε να μιλησουμε τον ειδα τυχαια στον δρομο και πιασαμε κλασικη κουβεντα στο πεζοδρομια κατω απο μοσχομυρωδατες μανταρινιες και νερατζιες....
  Τί το ηθελα?.. με αποτρελανε ο ξαδερφος....
  Πρωτη κουβεντα.... "Τσιπρας ξαδερφε.... ολοι πρεπει να στηριξουμε Τσιπρα για την μεγαλη αλλαγη".... του απανταω "ρε συ πας καλα?... απο ποτε το γυρισες σε αριστερα συνιστωσα εσυ?"... "Ειναι ο μονος που μπορει να βγαλει την Ελλαδα απο το αδιεξοδο... χιλιες φορες να γυρισουμε στην δραχμη... θα ειμαστε πολυ καλυτερα" μου λεει.... μα αν γυρισουμε ετσι αποτομα στην δραχμη οι συνθηκες θα ειναι φρικιαστικες ηδη απο την επομενη ημερα... "υπερβολες των ευρωλιγουρηδων" μου απανταει... "και με τους μεταναστες?.. τι θαγινει..αυτος θελει να τους νομιμοποιησει ολους" του λεω.... "ποιος ασχολειται τωρα με αυτα τα θεματα..αλλα ειναι τα φλεγοντα" μου απανταει... εφυγα απορημενος αν και μεσα μου ηξερα οτι κατι δεν παει καλα...
  Αργοτερα μιλησα με τον πατερα μου και μου ελυσε την απορια μου... ο ξεαδερφος μου ηταν επιχειρηματιας..ειχε εργοστασια σε Ελλαδα και Βαλκανια... και χρημα με ουρα... τα εργοστασια του που ηταν στην ελληνικη επικρατεια τα πουλησε προ 3 ετιας και εχει βγαλει ενα καρο λεφτα σε τραπεζες του εξωτερικου.... προφανως λοιπον επιθυμει δραχμη για να γυρισει μετα βασιλιας.... να αγορασει ο,τι πουλιεται και ο,τι δεν πουλιεται...
  δυστυχως μια πραγματικη φρεσκια ιστορια που υποδηλοι ποσο αντιπατριωτικες τελικα ειναι τις τελευταιες δεκαετιες οι ελιτ στον τοπο μας... επιχειρηματικες, δημοσιογραφικες, ακαδημαικες.... η αληθεια ειναι οτι εχω κλονιστει διοτι αν τον ακουγες παλιοτερα να μιλαει νομιζες οτι μιλαει ο οπλαρχηγος Κολοκοτρωνης...και τωρα πλεον μιλαει σαν απλος Εφιαλτης...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.