#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/03/2013 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το φαινόμενο Γκρίλο τρόμαξε τις ΒρυξέλλεςΗ ψήφος διαμαρτυρίας των Ιταλών, που ήρθε να προστεθεί στις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις στις χώρες του Νότου της ευρωζώνης και την Ιρλανδία, έχει θορυβήσει τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, σηματοδοτώντας ραγδαίες εξελίξεις προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης της δημοσιονομικής λιτότητας.

Από την περασμένη Δευτέρα που έγινε γνωστό το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών, ξεκίνησε πάλι η συζήτηση για τη «συνταγή» του μίγματος της οικονομικής πολιτικής, που έχει επιβάλει η Κομισιόν σε χώρες της ευρωζώνης, προφανώς υποκινούμενη από τη Γερμανία.

Το αρχικό σχέδιο της καγκελαρίου Μέρκελ ήταν να πάει στις γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου με την υπάρχουσα κατάσταση, δηλαδή να «πουλήσει» στους ψηφοφόρους της ότι με την πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας που έχει επιβάλει, με γενικευμένο τρόπο, βάζει τάξη στην ευρωζώνη. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις την υποχρεώνουν να μπει στη λογική των «εκπτώσεων».

Μπορεί η Κομισιόν δημόσια να αγνοεί το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών και να λέει ότι η επόμενη ιταλική κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει την ίδια πολιτική με εκείνη της κυβέρνησης Μόντι, τηρώντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για μείωση του χρέους και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, το κάνει για λόγους τακτικής και όχι γιατί το πιστεύει.

Κορυφαίοι κοινοτικοί αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, δηλώνουν δημόσια ότι η μονομερής πολιτικής της λιτότητας δεν οδηγεί πουθενά, εάν δεν συνδυαστεί με ανάπτυξη. Ο πρώην πρόεδρος του Εurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών είπε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με «ένα βουνό προβλημάτων» και πως εάν δεν βρεθεί λύση με τους Ιταλούς, η κατάσταση θα επιδεινωθεί ραγδαία σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Αυτή τη στιγμή τέσσερις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, η ιρλανδική, η πορτογαλική, η ισπανική και η γαλλική, έχουν γνωστοποιήσει ότι δεν είναι σε θέση να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος το 2013, ενώ καμία από αυτές δεν είναι διατεθειμένη να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα γιατί δεν θέλουν να καταλήξουν σαν την Ελλάδα, που βρίσκεται για έκτο συνεχόμενο χρόνο σε ύφεση. Ζητούν, λοιπόν, ένα επιπλέον έτος για να πετύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους.

Οι πρωθυπουργοί της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας έχουν υποβάλει και ένα άλλο κοινό αίτημα για ανάλογη μεταχείριση με εκείνη της Ελλάδας, ζητώντας επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έλαβαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το αίτημα αυτό βρίσκεται στην τελική ευθεία ικανοποίησής του από την Κομισιόν και τους εταίρους.

Σε ό,τι αφορά τη χορήγηση πρόσθετου χρόνου για τη μείωση του ελλείμματος, η Κομισιόν και το Βερολίνο θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν μια ομαδική ικανοποίηση των αιτημάτων, ώστε να μην εκληφθεί ως γενικευμένη χαλάρωση της λιτότητας. Για το λόγο αυτό ο αντιπρόεδρος Ολι Ρεν δήλωσε στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας ότι η εξέταση των αιτημάτων θα γίνει «αλά καρτ» και κάθε χώρα θα κριθεί ανάλογα με τις επιδόσεις της, δηλαδή η Επιτροπή θα εξετάζει κατά περίπτωση εάν η δημοσιονομική απόκλιση οφείλεται σε απρόβλεπτους παράγοντες ή σε ολιγωρία της ενδιαφερόμενης χώρας.

Πάντως, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλα τα αιτήματα θα ικανοποιηθούν, αλλά σε διαφορετική χρονική στιγμή, γιατί καμία κυβέρνηση του Νότου της ευρωζώνης, ούτε οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο, δεν επιθυμεί επανάληψη του ιταλικού φαινομένου με άλλους πρωταγωνιστές, δηλαδή ψήφο διαμαρτυρίας με αποδέκτες ακραία κόμματα ή δημαγωγούς. Με άλλα λόγια ο Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία με την εντυπωσιακή άνοδο που εμφάνισε, έστω και χωρίς πρόγραμμα, έχει τρομοκρατήσει τα συμβατικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη.

 

Ελληνικές προσδοκίες για νέα μείωση χρέους και ανάπτυξη

Είναι σαφές ότι μια αλλαγή πλεύσης σε επίπεδο ευρωζώνης θα αποβεί ιδιαίτερα επωφελής και για την Ελλάδα. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο της δεύτερης διάσωσης από τους εταίρους τον περασμένο Δεκέμβριο, αυξάνει τις πιθανότητες ικανοποίησης αιτημάτων, που θα διευκολύνουν την έξοδο της χώρας από την ύφεση. Άλλωστε, η ίδια η απόφαση του Δεκεμβρίου προβλέπει ότι εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε και οι εταίροι θα εξετάσουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους. Εάν τα μέτρα αυτά συνδυαστούν με μια πιο ευέλικτη στάση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στη μαζική χορήγηση δανείων προς την πραγματική οικονομία και την ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, τότε μπορούν να δημιουργηθούν ταχύτερα οι προϋποθέσεις.

Μάλιστα οι ίδιοι οι εταίροι λένε δημόσια ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται. Το είπε άλλωστε ευθέως την Πέμπτη ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ότι η προτεραιότητα των αξιολογήσεων της Τρόικας στην Ελλάδα στο εξής δεν θα είναι η δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες μάλιστα προσδιόρισε, αναφέροντας τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο και τις μεταρρυθμίσεις του φορολογικού και της δημόσιας διοίκησης.

Πάντως, πέρα από την ικανοποίηση των επιμέρους αιτημάτων προβληματικών χωρών, απαιτούνται άμεσα και άλλες ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, αλλά και της οικονομικής ενοποίησης της ευρωζώνης.

Για την αναχαίτιση της εκρηκτικής αύξησης της ανεργίας, την οποία ο εκπρόσωπος της Κομισιόν χαρακτήρισε «τραγωδία» για την Ευρώπη, θα πρέπει να υλοποιηθούν τώρα οι αποφάσεις που λήφθηκαν σε κοινοτικό επίπεδο τον περασμένο Ιούνιο σχετικά με το «πακέτο» των 120 δισ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι κοινοτικοί πόροι υπέρ της προώθησης της απασχόλησης στους νέους κάτω των 25 ετών, όπου η ανεργία έχει φτάσει στο 24% κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη και από 35% μέχρι 60% στις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα.

Πρέπει να επιταχυνθεί η τραπεζική ενοποίηση, αλλά και η οικονομική ολοκλήρωση της ευρωζώνης, η οποία με βάση το σχέδιο που βρίσκεται στο «τραπέζι» προβλέπει και τη σύσταση χρηματοδοτικού μέσου για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων.

Νίκος Μπέλλος, στον «Τύπο της Κυριακής»

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Υ. Παραπλανημένος avatar
  Υ. Παραπλανημένος 03/03/2013 09:35:44

  Στην αρχή έφταιγε το έλλειμμα. Μετά οι υπερχρεωμένες και χωρίς ρευστότητα τράπεζες. Μετά τα κλειστά επαγγέλματα. Αργότερα έφταιγε το διογκωμένο κράτος και οι Δημόσιοι Υπάλληλοι. Κάποια στιγμή η φοροδιαφυγή. Ξαφνικά έφταιγαν οι μισθοί

 2. Υ. Παραπλανημένος avatar
  Υ. Παραπλανημένος 03/03/2013 09:39:36

  Τελικά ένας καραγκιόζης εξ επαγγέλματος κι ένας εραστής, καραγκιόζης της πολιτικής φτάνουν για να τρομάξουν αυτούς, που δήθεν ψάχνουν να βρουν

 3. Υ. Παραπλανημένος avatar
  Υ. Παραπλανημένος 03/03/2013 09:40:08

  .... τι φταίει....

 4. cp avatar
  cp 03/03/2013 10:41:59

  Μα η πολιτική που εφαρμόζεται με όχημα το ευρώ είναι ένας άθλιος κλόουν !
  Οι βλάβες που έχει προκαλέσει σε οικονομίες είναι τεράστιες και θα απαιτηθούν δεκαετίες για να επιστρέψουμε σε αξιοπρεπή ανάπτυξη . Δεν νομίζω ότι έχουν πάρει ακόμη το μήνυμα . Το τζίνι έφυγε και πήγε σε μεγάλους παίκτες πλέον και δεν παρέμεινε στο 2%. Αν προσπαθήσουν να φέρουν ανάπτυξη με 120 δις , καληνύχτα!!!!

 5. Α avatar
  Α 03/03/2013 10:51:24

  Η Ευρωζώνη και ιδιαίτερα η Γερμανία, κάνει λάθη που απ΄οτι φαίνεται έχουν τεράστια βαρύτητα όχι μόνο σις οικονομίες των χωρών της, αλλά και στα πολιτικά συστήματα.
  Από τότε που ξεκίνησε η κρίση, η Ευρωζώνη έδειξε ανέτοιμη να προβλέψει το βάθος αυτής της κρίσης και πόσο μάλλον να πάρει μέτρα έγκαιρα, ώστε να θωρακίσει τις αδύναμες οικονομίες των χωρών της.
  Σωστά φτιάχθηκε ο μηχανισμός στήριξης, αλλά λάθος που δεν εξέδωσε το ευρωομόλογο. Ο μηχανισμός έχει δυνατότητες για μικρές οικονομίες όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία , ακόμα και η Κύπρος. Για μεγάλες οικονομίες όπως Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία με προβλήματα δανεισμού δεν θα μπορέσει ν΄ανταπεξέλθει.
  Παράλληλα η Ευρωζώνη και ιδιαίτερα η Γερμανία, για να περιορίσει τις μεγάλες ανάγκες δανεισμού των χωρών μελών της (που δεν μπορούσαν πλέον να δανείζονται από τις αγορές με τα απαγορευτικά επιτόκια), θεώρησε ότι η πιο ¨δόκιμη¨ λύση είναι η πολιτική της λιτότητας και μάλιστα της αυστηρής. Αυτό είναι ¨κορυφαίο¨ λάθος , γιατί έφερε σαν αποτέλεσμα μεγάλη ύφεση, μεγάλη ανεργία και φτωχοποίση των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων με επικίνδυνα φαινόμενα ανόδου φασιστικών και ακραίων λαϊκιστικών δυνάμεων.
  Δεν είναι μόνο οι οικονομίες των χωρών που δεν μπορούν ν΄ανακάμψουν μ΄αυτή την πολιτική, αλλά και ο κίνδυνος της κατάρρευσης της ίδιας της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ μέσα στην Ευρώπη.
  Το φαινόμενο της Χ.Α. στην Ελλάδα, τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα στην Ιταλία, δείχνουν ότι μέσα στην Ευρώπη η Δημοκρατία κινδυνεύει.
  Όσο είναι ακόμα καιρός, η Ευρωζώνη και περισσότερο η Γερμανία πρέπει ν΄αναθεωρήσει την πολιτική της απέναντι στις χώρες που πραγματικά υποφέρουν, όπως η Ελλάδα θωρακίζοντας όχι μόνο αυτές τις χώρες, αλλά και το σύνολο των χωρών της.

 6. δημης avatar
  δημης 03/03/2013 12:34:43

  ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ;;;;;;;;
  ΑΠΛΑ ΦΟΡΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.....(ΜΟΝΟ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΞΑΠΟΣΤΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΞΑΝΑ...)...

  • Έξι και μία τύψεις ... avatar
   Έξι και μία τύψεις ... @ δημης 03/03/2013 12:44:05

   Αυτή τη φορά όμως, ίσως πρέπει να τρομάξουν πραγματικά και πρέπει να τους βοηθήσουμε σε αυτό. ΟΛΟΙ.

 7. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 03/03/2013 12:48:16

  Πίσω Απο την κρίση κρύβεται το City κ´ οι αγγλοσαξονες

 8. occultist avatar
  occultist 03/03/2013 12:51:27

  Πρώτα οι Πορτογάλλοι που έκαναν ησυχία για να μην μας ξυπνήσουν, τώρα τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ιταλία, αλλά και η υποδοχή που επεφύλαξαν στον ¨λεφτα υπάρχουν¨ γιωργάκη (το γ μικρό οπως ο ίδιος) με πείθουν οτι όντως μας ψεκάζουν. Τι έγινε το υπερήφανο ¨¨ Ο τράχηλος του Ελληνος, ζυγόν δεν υπομένε騨;;;;; Ισχύει μόνο αν πρόκειται για διαμαρτυρίες για καμμιά ποδοσφαιρική ομάδα, για να μη φύγει κανά ΤΕΙ από την κωμόπολη που ζει από αυτό, ή για τους παντός είδους συνδικαλιστάδες;;

 9. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 03/03/2013 14:09:34

  Τελειώνουν ΟΝΕ και Γερμανική ηγεμονία. Θα γίνει το "πατείς με, πατώ σε" όπου να' ναι...

 10. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 03/03/2013 14:11:47

  Από τη στιγμή που έπεσε ο ΓΑΠ και έγιναν εκλογές πριν λίγους μήνες, αυτό που λες είναι προτροπή σε επανάσταση και ανατροπή πολιτεύματος. Ο Σαμαράς δεν υποσχέθηκε αυξήσεις, ούτε είπε λεφτά υπάρχουν. Το σωστό και λογικό είναι να περάσει ο πρώτος χρόνος και να το ξαναδούμε στο φθινόπωρο το θέμα. Όλοι ζοριζόμαστε άλλοι πολύ άλλοι λογότερο. Δεν είναι λύση ο εμφύλιος όμως!

 11. Νικόλας avatar
  Νικόλας 03/03/2013 14:19:25

  Πάνε αυτά occultist. Τώρα το τομάρι μας είναι το μόνο που μας αφορά δυστυχώς... Αφού έτσι επέλεξαν οι συμπατριώτες μας έτσι θα πράξουμε και εμείς. Το τομάρι μας πρώτα και βλέπουμε...

 12. tzagerCrete avatar
  tzagerCrete 03/03/2013 15:14:23

  Marie Le Pen, Bepe Grillo, Χρυσή Αυγή κι άλλοι που θα'ρθουν σύντομα στο προσκήνιο αν αυτές οι γεννοκτόνες πολιτικές συνεχίζουν να εφαρμόζονται στεγνά στον Ευρωπαϊκό νότο.

 13. giorgos avatar
  giorgos 03/03/2013 16:00:37

  Το τρομαξε δεν νομιζω οτι ισχυει.Η καταλληλοτερη λεξη θα ηταν προβληματισε.Θα τους τρομαζε αν η Ιταλια ή οποια αλλη ευρωπαικη χωρα εφευγε απο τη γερμανικη μεγγενη οριστικα.

 14. λαλακης avatar
  λαλακης 03/03/2013 22:03:31

  Οσοι περιμενουν οι Γερμανοι να αλλαξουν και να κανουν μεγαλες αλλαγες
  ματαιοπονουν. Το ιδιο το ευρω αποδειχθηκε προβληματικο νομισμα
  Η ΕΕ μοιαζει πια με την ΕΣΣΔ παραμονες καταρρευσης .
  Χωρες αρχισαν να σκεφτονται την αποχωρηση πχ Ιταλια οι Πορτογαλοι
  διαδηλωνουν η Βρετανια ετοιμαζεται για πληρη εξοδο απο την ΕΕ.
  Οπως την ΕΣΣΔ τη διελυσαν οι εθνικισμοι ετσι και την Ευρωπη
  την καταστρεφουν τα εθνικα συμφεροντα της καθε χωρας.
  Η Ελλαδα απλα κοιτα σιωπηρα τις εξελιξεις .

 15. ΒΜ avatar
  ΒΜ 04/03/2013 02:02:25

  "...Αυτή τη στιγμή τέσσερις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, η ιρλανδική, η πορτογαλική, η ισπανική και η γαλλική, έχουν γνωστοποιήσει ότι δεν είναι σε θέση να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος το 2013, ενώ καμία από αυτές δεν είναι διατεθειμένη να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα γιατί δεν θέλουν να καταλήξουν σαν την Ελλάδα, που βρίσκεται για έκτο συνεχόμενο χρόνο σε ύφεση..."
  Μόνον η Ελλαδάρα βροντοφωνάζει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις και έχει υπογράψει ότι εάν χρειαστεί θα πάρει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα! Αυτό είναι πατριωτισμός και κοινωνική ευαισθησία από την 3κομματική κυβέρνησή μας, όχι σαν την προδοσία και την κοινωνική αναισθησία των κυβερνήσεων σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Γαλλία.
  Τι τύχη που 'χαμε Γ. Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου και που έχουμε Σαμαρά-Βενιζέλο-Κουβέλη-Στουρνάρα. Ο Θεός μας λυπήθηκε...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.