#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/04/2011 15:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το φάντασμα της «αναδιάρθρωσης»…
 

-- Τί σημαίνει «αναδιάρθρωση χρέους»;

-- Και γιατί ξαφνικά όλοι μιλούν για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους;

-- Πρώτον, «αναδιάρθρωση» με την ευρεία έννοια είναι κάθε αλλαγή των όρων δανεισμού. Δηλαδή ποιο συνολικό ποσό, με ποιο επιτόκιο, πόσες δόσεις και για πόσα χρόνια…

Με την «στενή» έννοια, όμως, αυτό που συνήθως ονομάζουμε «αναδιάρθρωση αφορά κυρίως τη μείωση του συνολικού οφειλόμενου ποσού (κούρεμα). Όσοι μιλούν σήμερα για «αναδιάρθρωση» εννοούν κυρίως τη δεύτερη εκδοχή: το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

-- Γιατί ξαφνικά όλοι μιλούν για αναδιάρθρωση-κούρεμα του Ελληνικού χρέους;

* Διότι πρώτον διογκώθηκε τόσο πολύ το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ – θα φτάσει το 160% ως τα τέλη του 2013 – που θεωρείται «μη βιώσιμο». Δεν το αντέχει η Οικονομία. Η οποιαδήποτε Οικονομία…

Μεταξύ άλλων, συνεπάγεται (με τα σημερινά επιτόκια) ότι κάθε χρόνο 7% του ΑΕΠ θα πηγαίνει μόνο για τόκους εξυπηρέτησης του δανείου…

* Δεύτερον, διότι στο μεταξύ το έλλειμμα δεν μειώνεται επαρκώς, ώστε να απορροφά κάπως το χρέος και τους ετήσιους τόκους. Αντίθετα, με την Πολιτική του Μνημονίου τα ετήσια ελλείμματα, παρά τις μεγάλες περικοπές, προσθέτουν χρέος κάθε χρονιά.

* Και τρίτον, διότι λόγω της αύξησης των ευρώ-επιτοκίων, της αύξησης των τιμών πετρελαίου και της ενίσχυσης του ευρώ, όλες οι χώρες της Ευρωζώνης που έχουν πρόβλημα θα δουν τα δημοσιονομικά τους να χειροτερεύουν κι άλλο.

Συνεπώς η Ελλάδα, που θεωρείται σε χειρότερη θέση απ’ όλες, πιθανολογούν ότι μέσα σε συνθήκες πανευρωπαϊκής οικονομικής «επιβράδυνσης», θα βουλιάξει ακόμα περισσότερο…

Για όλους αυτούς τους λόγους, κάποιοι πιέζουν – και κάποιοι στοιχηματίζουν – να δοθεί «λύση», δηλαδή να γίνει το κούρεμα, μιαν ώρα αρχύτερα.

-- Όμως, από την άλλη πλευρά, η προοπτική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τρομάζει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους:

Είναι ο φόβος της «μεταδοτικότητας»: Διότι αν αναδιαρθρώσει η Ελλάδα, τότε οι αγορές θα αρχίσουν να προεξοφλούν ότι σύντομα το ίδιο θα συμβεί με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Ίσως και την Ιταλία. Αληθινό «ντόμινο» στην Ευρώπη. Και πέραν αυτής…

Και τότε δεν θα έχουν κούρεμα 150 δισεκατομμυρίων, αλλά τουλάχιστον το τετραπλάσιο (αν φτάσει ως την Ισπανία). Ή και οκταπλάσιο (αν φτάσει ως την Ιταλία). Αληθινός εφιάλτης για μιαν Ευρώπη που, με τη σημερινή της δομή, δεν αντέχει κάτι τέτοιο…

Κάποιοι θέλουν να προλάβουν τέτοιες εξελίξεις. Αλλά κάποιοι άλλοι θέλουν να τις επισπεύσουν. Και κάποιοι θέλουν να ασκήσουν εκβιασμούς στην Ευρώπη ένθεν κακείθεν. Γι’ αυτό και πιέζουν καθημερινά μέσω των αγορών.

Οι Ευρωπαίοι πειραματίστηκαν με την Ελλάδα («στου κασσίδη το κεφάλι»).

Και τώρα όλοι χρησιμοποιούν το Ελληνικό χρέος ως μοχλό για να δημιουργούσουν ή για να αποτρέψουν εξελίξεις στα μέτρα τους.

Κι έτσι, η αναδιάρθρωση - ένα όπλο που θα μπορούσε να βρίσκεται στα χέρια μας - έγινε τελικά μοχλός πίεσης στα χέρια των κερδοσκόπων. Αλλά και στα χέρια κύκλων που παίζουν πάσης φύσεως διεθνή γεωπολιτικά παίγνια. Μέσα στην Ευρώπη, ή σε βάρος της…

Τώρα πια δεν έχουν στόχο εκβιασμού κυρίως εμάς. Αλλά πλήττουν κυρίως εμάς. Εμείς είμαστε η «παράπλευρη απώλεια» αυτών των ένθεν κακείθεν εκβιασμών.

Πέρσι ξένοι ιδιώτες – τράπεζες κλπ. – είχαν στα χέρια τους ελληνικά ομόλογα περί τα 230 δισεκατομμύρια ευρώ. Και η αναδιάρθρωση ήταν εφιάλτης γι’ αυτούς.

Φέτος εξακολουθούν να έχουν περί τα 150 δισεκατομμύρια. Και πάλι η αναδιάρθρωση είναι (κάπως μικρότερος) εφιάλτης γι’ αυτούς.

Αντί η αναδιάρθρωση να χρησιμοποιείται ως διαπραγματευτικό χαρτί για να εξασφαλίσουμε καλύτερους όρους αποπληρωμής και καλύτερο μείγμα Οικονομικής Πολιτικής, το χρησιμοποιούν οι ξένοι για να εκβιάσουν εαυτούς και αλλήλους.

Όσο περνάει ο χρόνος το χαρτί της «αναδιαπραγμάτευσης» αποδυναμώνεται για την ίδια την Ελλάδα.

Ας κάνουμε, λοιπόν, αυτό που πρέπει:

-- Να το «κάψουμε» οριστικά με μιαν άλλη Πολιτική. Που θα δημιουργεί Ανάκαμψη, θα μειώνει δραστικά το έλλειμμα και θα ελέγξει τη διόγκωση του Χρέους.

-- Ή να το χρησιμοποιήσουμε για επιτύχουμε αλλαγή Πολιτικής.

Το χρέος μας ακόμα είναι «βιώσιμο», αν αλλάξουμε Πολιτική.

Αλλά για να αλλάξουμε Πολιτική πρέπει να αλλάξουμε τους όρους του Μνημονίου, να βγούμε από το «ζουρλομανδύα»

Με άμεσα μέτρα Ανάκαμψης το έλλειμμα θα μειωθεί πολύ ταχύτερα και το χρέος θα ελεγχθεί.

Αν αξιοποιήσουμε ένα μέρος της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, τότε θα μπορέσουμε να μειώσουμε το χρέος δίχως κούρεμα!

Αλλά για να τα επιτύχουμε όλα αυτά, πρέπει να απαλλαγούμε από τους περιορισμούς του Μνημονίου.

Το οποίο, αντί να «σώσει» την Ελλάδα τη βουλιάζει.

Κι αντί να επιτρέψει στην Ευρώπη να επιβάλλει την πειθαρχία στα «άσωτα» μέλη της, κινδυνεύει να τη βουλιάξει στα χρέη τους. Ή να τη διαλύσει

Το πιο τρελό: Σε λίγο, όπως πάμε, υπάρχει κάποια - αμυδρά - περίπτωση να δουν την ανάγκη αλλαγής του Μνημονίου οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι που μας το επέβαλλαν.//

Αλλά η Κυβέρνηση Παπανδρέου  – αμετανόητη – θα το πιστεύει ως το τέλος.

Το δικό της τέλος.

Όχι το δικό μας

NZ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 16/04/2011 15:58:17

  Συμφωνα με το ΔΝΤ!!!.......
  το Συνολικο Ενεργητικο της Χωρας τον Δεκεμβριο 2010 ηταν 653.4 Δις Ευρω
  ( απο 365.5 Δις το 2006 )... οκ????

  Χωρις απαιτησεις/ ΑΟΖ κλπ κλπ.... μη μας δουλευουν !! διαβαζουμε !

  ΠΠ

 2. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 16/04/2011 16:30:08

  Ουφ, επιτέλους. Πολύ χαίρομαι που συμφωνεί και ο ΝΖ ότι το χρέος μας είναι βιώσιμο. Ένιωθα πολύ μόνος, για να πω την αλήθεια.

 3. Ιεροκλής Παπαδιαμάντης ierokliss.pblogs.gr avatar
  Ιεροκλής Παπαδιαμάντης ierokliss.pblogs.gr 16/04/2011 17:03:33

  Το αν το χρέος είναι βιώσιμο ή όχι είναι μια συζήτηση σύμφωνοι, κατά τη γνώμη μου όμως μια αποπροσανατολιστική συζήτηση. Μόνο εγώ το βλέπω ότι μας έχουν βάλει στο χέρι οι δανειστές μας για να μας πάρουν και τα σώβρακα; (γι αυτό το καλό ανθρωπάκι το Σόρος σου λέω που ο ΓΑΠ το κοιτάει στο στόμα). Μόνο εγώ το βλέπω ότι βρισκόμαστε σε τύφλωση και επενδύουμε στη βοήθεια αυτών που θέλουν να μας καταποντίσουν. Μόνο εγώ το βλέπω ότι έχουμε πέσει στα νύχια τους και ετοιμάζονται να μας κατασπαράξουν; Ποιό το νόημα κάθε άλλης συζήτησης;

  • Γιώργης avatar
   Γιώργης @ Ιεροκλής Παπαδιαμάντης ierokliss.pblogs.gr 16/04/2011 18:10:22

   Ἔχεις ἀπόλυτο δίκιο...!

 4. Σπύρος avatar
  Σπύρος 16/04/2011 17:30:01

  H ΝΔ μιλάει συνέχεια για ανάπτυξη και αλλαγή των όρων του μνημονίου. Αλλά δεν λέει πώς θα έρθει η ανάπτυξη, εκτός από τα γνωστά γενικά μέτρα στα οποία συμφωνεί και το ΠΑΣΟΚ. Θα ήταν καλό λοιπόν να αναφερθείτε σε συγκεκριμένα μέτρα. Θέλετε να πουληθούν επιχειρήσεις του Δημοσίου ή όχι; Ποιες ακριβώς, σε ποιο ποσοστό και σε ποια τιμή (στην τρέχουσα; αν όχι, ξέρετε αγοραστές που θα αγοράσουν σε μεγαλύτερη); Ποια ακίνητα του Δημοσίου θέλετε να αξιοποιηθούν και πώς; Γιατί και η κυβέρνηση λέει ότι θέλει να τα αξιοποιήσει αλλά το τραγικό είναι ότι το Δημόσιο δεν ξέρει καν τι έχει και το νομικό πλαίσιο είναι τόσο πολύπλοκο ώστε η όλη διαδικασία να πάρει χρόνια. Έχετε κάποια σχέδιο να προτείνετε για αυτό το πρόβλημα ή όλα θα λυθούν όταν έρθει η ΝΔ στην εξουσία; Τέλος, να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι ή όχι; Και πόσοι;

  Η γενική συνταγή που είχαμε τα τελευταία 30 χρόνια ``να ρίξουμε λεφτά στην αγορά για να πάρει μπρος'' δεν υπάρχει διότι δεν υπάρχουν λεφτά πλέον. Επίσης, ως πολιτική έχει αποτύχει.

  Επιπλέον, τι εννοείτε ακριβώς με το να αλλάξουμε τους όρους του μνημονίου; Το μνημόνιο ουσιαστικά δεν εφαρμόζεται παρά μόνο στις εύκολες διατάξεις που χρειάζονται μια υπογραφή υπουργού (όπως οριζόντιες περικοπές) διότι το ΠΑΣΟΚ είναι άτολμο και επιπλέον η Δημόσια Δίοικηση από κάτω αδυνατεί αλλά και δεν θέλει να συνεργαστεί (πχ φοροδιαφυγή, καταγραφή ακινήτων).

  Η χώρα έχει μια μικρή πιθανότητα να σωθεί αν σταματήσουμε να κάνουμε διαπιστώσεις (όπως έκανε ο ΓΑΠ την Παρασκευή) και μιλήσουμε συγκεκριμένα για μέτρα. Και ένα μέτρο είναι συγκεκριμένο εάν περιγράφει ακριβώς ημερομηνίες υλοποίησης, έχει συγκεκριμένους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους.

 5. Enzo avatar
  Enzo 16/04/2011 17:57:30

  οτι αναλυσεις και αν κανετε μερα νυχτα φαια ουσια απλα χανετε.
  ενα ειναι το προβλημα και αυτο ειναι ο γαπ και η παρεα του.
  Π Ρ Ε Π Ε Ι Ν Α Φ Υ Γ Ο Υ Ν!

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 16/04/2011 19:05:44

  Να θυμίσω ότι πολύ νωρίς, χάρις στην εγρήγορση και καίρια συμβολή του συν-σχολιαστή Γιάννη Φαίλτορ, είχα επισημάνει (μεταφράζοντας απευθείας) τι χοντρό παπαγαλίκι παίχτηκε με την δήθεν δήλωση υπέρ "αναδιάρθρωσης" του Γερμανού Υπουργού Οικονομίας Σόιμπλε σε συνένετευξή του στην εφημερίδα Die Welt.
  Εννοώ τα εντός Ελλάδος παπαγαλάκια που οργίασαν. Με πρωτεργάτες τα κανάλια και τα έντυπα του μονοπύθμενου, του τρυπο-πύθμενου και του απύθμενου. Ο τζόγος είναι απίστευτα χοντρός.
  Φυσικά οι παπαγαλάρες της Wall και του City δεν χρειάζονται κανέναν Σόιμπλε, κρώζουν ούτως ή άλλως.
  Πρωταθλητές του "σορταρίσματος" αυτές τι 3 - 4 ημέρες: Η αγαπημένη "τράπεζα των Ελλήνων εφοπλιστών" Barclays και οι γνωστές J.P. Μorgan και Morgan Stanley.
  Δια το πιστόν, ιδού όλος ο διάλογος:
  h**p://www.antinews.gr/2011/04/14/96631/#comment-684738
  Το παπαγαλίκι δεν είναι βέβαια προνόμιο της Φαιδράς Πορτοκαλοχώρας και της Αγγλοσαξωνίας. Στη Γερμανία, το κόμμα των Παπαγάλων του City είναι το FDP. Αμέσως μετά την ανακοίνωση Σόιμπλε περί παρερμηνείας των λεχθέντων του, ακολούθησε αντιδήλωση του μέλους του FDP, υφυπουργού Εξωτερικών Βέρνερ Χόυερ (αναπληρωτή του Βέστερβέλε), ότι "μία πιθανή αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους δεν θα ήταν καταστροφή».
  Μπάχαλο μέσα και έξω; Κάπως έτσι.
  Άς προσέχουμε όμως, και θα δούμε δούμε σύντομα, ποιός άλλος παπαγάλος, μεγέθους στρουθοκαμήλου, θα εμφανισθεί εδώ γύρω, μετά την επί δεκαετίαν Οικονομική Υπουργό κα Βάσω Παπανδρέου!

  • kiki avatar
   kiki @ Ο Θείος 16/04/2011 19:59:03

   @ Θειο,
   εννοεις οτι στρουθοκαμηλος- παπαγαλακι ειναι ο κοντοκινεζος Ση- μι-τη σαν.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ kiki 16/04/2011 20:31:29

    Υβρίδιο παπαγάλου - στρουθοκαμήλου από τα δάση των ορέων Τιέν-Σάν (Ουράνια όρη) της Κεντρικής Κίνας, βορείως των Ιμαλαίων.
    Οι βιολόγοι λένε ότι μερικούς αιώνες πρίν, οι μουσώνες παρέσυραν μωρά στρουθοκαμήλου από την Αυστραλία και τα έρριξαν στην Κίνα. Εκεί διασταυρώθηκαν με την τοπική ποικιλία του Κινεζικού παπαγάλου Τσού-Κάτ (Maoekkius athenensis) και προέκυψε το υβριδικό είδος Simitius korakochorensis. Αυτά.

    • kiki avatar
     kiki @ Ο Θείος 17/04/2011 08:31:29

     Τον Τσου-κατ, τον ελεγα απο τοτε γιατι προς τα εκει μου εφερνε το Τερας της Τασμανιας.
     Και βγαζω καλα παρατσουκλια.

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 16/04/2011 21:56:46

  Τελικά αυτό που φαίνεται να συζητούν "υπηρεσιακά και αρμοδίως" είναι δυνατότητες και μορφές επιμήκυνσης του παλιού χρέους (των ομολόγων) - ανταλλαγή με ομόλογα που λήγουν μεταηενέστρα, ίσως και Brady (δηλαδή "κότα" ευρωωομόλογου βαφτισμένη σε "ψάρι" δια τον φόβον των ...Τευτοναίων).
  Κατά τα λοιπά, ο σκόπιμα ασαφής όρος "αναδιάρθρωση", που σημαίνει πολλά έως τα πάντα, δηλαδή τίποτε, προσφέρεται τα μάλα διά παπαγαλιές, μαιμουδιές και πιθηκιές πάσης φύσεως, εξ ού και χρησιμοποιείται τόσο πολύ.
  Έχω όμως την εντύπωση ότι αύριο μεθαύριο κάποιοι θ' ακούσουν άγαρμπο βρισίδι εκ μέρους του Ζαν Κλώντ Τρισέ. Κρίμα, αρχίζουν και οι ιερές ημέρες.

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 16/04/2011 22:00:51

  Η άλλη εκδοχή που ακούγεται, είναι ότι με αντιφατικές δηλώσεις προσπαθούν εκτός των άλλων να κρατήσουν το Ευρώ γύρω στα 1, 45 δολλάρια και να μην ανέβει παραπάνω.
  Αλλά κάτι τέτοιο μου φαίνεται πολύ στημένο, πολύ "συνωμοσία", για να συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο.

 9. kakofonix avatar
  kakofonix 17/04/2011 09:27:03

  Αυτή η δήθεν βιωσιμότητα του χρέους είναι το νέο Λεφτά Υπάρχουν. Όμορφη πιασάδικη ατάκα, χωρίς ίχνος τεκμηρίωσης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.