#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/03/2011 08:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το υπουργείο Εξωτερικών διώκει διπλωμάτη επειδή διαμαρτυρήθηκε για την απαξίωση των διπλωματώνΣε δίωξη κατά του Έλληνα πρόξενου στο Βανκούβερ και μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων (ΕΔΥ), Γιώργου Αυφαντή, προχωρά το ΥΠΕΞ και ο Δημήτρης Δρούτσας που είναι έξαλλος μαζί του, μετά από δήλωση που έκανε στο ΒΗΜΑ πριν από λίγο καιρό.   Ο Γ. Αυφαντής είχε εκφράσει τη δυσαρέσκεια του για την απαξίωση των Ελλήνων διπλωματών από τον πρωθυπουργό, με αφορμή την επίσκεψή του στο Ερζερούμ, όπου θα συζητούσε με τους Τούρκους διπλωμάτες,  κάτι που δεν έχει κάνει με τους Έλληνες.  Το ΥΠΕΞ τον κάλεσε σε απολογία κατηγορώντας τον για προσβολή και απαξίωση.

Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που ο Γ. Αυφαντής εκνευρίζει τον Δ. Δρούτσα.  Σύμφωνα με τους συναδέλφους του πρόκειται για έναν «έντιμο, πατριώτη  και δημοκρατικό διπλωμάτη, που μετά τη συνεχιζόμενη απαξίωση των διπλωματών,  έχει αποφασίσει να λέει κάποια πράγματα με το όνομά τους, ακόμα και υπερβαίνοντας τα συνήθη όρια».  Ο Δ. Δρούτσας έχει σχεδόν βεντέτα μαζί του εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που τον έχουν ακούσει στη Βασ.Σοφίας να εκστομίζει ύβρεις εναντίον του, αλλά και των υπόλοιπων συνδικαλιστών διπλωματών. Επειδή όμως, τον Γ. Αυφαντή, τον θεωρεί ενοχλητικότερο όλων, όπως ισχυρίζονται κάποιοι διπλωμάτες,  τελευταία  επιχείρησε να ασκήσει πιέσεις στο υπόλοιπο Δ.Σ της ΕΔΥ για να τον απομονώσουν.Στο άρθρο του  Άγγελου Αθανασόπουλου,  στο ΒΗΜΑ ( 6 Ιανουαρίου 2011) που  είχε τίτλο «Αντιδράσεις για την επίσκεψη Παπανδρέου στην Τουρκία λόγω υπερπτήσεων» φιλοξενούνταν αποσπάσματα από δήλωση που είχε στείλει στον δημοσιογράφο, τα οποία αποτέλεσαν και την αφορμή για τη δίωξή του. Το κείμενο που έβαλε «φωτιά» ήταν το εξής:

«…Κληθείς να σχολιάσει σχετικά, ο κ. Γ. Αϋφαντής, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΥ, υπήρξε ιδιαίτερα αυστηρός: «Εκτιμώ ότι οι συνάδελφοί μου παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επίσκεψη του κ. Πρωθυπουργού στο Ερζερούμ. Διότι από τα όσα θα ανακοινωθούν εκεί, θα μάθουν και οι έλληνες διπλωμάτες κάποια νεότερα για την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική. Μια πολιτική την οποία δεν έχει σχεδιάσει η ελληνική Διπλωματική Υπηρεσία και τις πτυχές της οποίας τα στελέχη της αγνοούν. Όπως άλλωστε τις αγνοεί και το Υπουργικό Συμβούλιο, το ΚΥΣΕΑ και η Κοινή Γνώμη».

Και καταλήγει: «Ας κοιτάξει ο ελληνικός λαός στο Ερζερούμ, στο Καστελόριζο, στο Αγαθονήσι, στο Σούνιο, στην Κύπρο. Αν όσα συμβαίνουν εκεί τα επικροτεί, τότε, πράγματι, δεν χρειάζεται ελληνική Διπλωματική Υπηρεσία. Οι Τούρκοι διπλωμάτες  υπεραρκούν».

Η ιστοσελίδα του  « Δραγουμάνου» (http://e-dragoumanos.gr/?cat=2197) δημοσιεύει όλη τη δήλωση του Γ.Αυφαντή:

«Ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των Ελλήνων διπλωματών από το 2007, εκτιμώ ότι οι συνάδελφοί μου παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επίσκεψη του κ. Πρωθυπουργού στο Ερζερούμ. Διότι από τα όσα θα ανακοινωθούν εκεί, θα μάθουν και οι Έλληνες διπλωμάτες κάποια  νεότερα για την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική. Μια πολιτική την οποία δεν έχει σχεδιάσει η Ελληνική Διπλωματική Υπηρεσία και τις πτυχές της οποίας τα στελέχη της αγνοούν.  Όπως άλλωστε τις αγνοεί και το Υπουργικό Συμβούλιο και το ΚΥΣΕΑ και η Κοινή Γνώμη. Συνεπώς, η προσεκτική παρατήρηση των όσων ερήμην τους συμβαίνουν, αποτελεί  και για τους Έλληνες διπλωμάτες την μοναδική, πλέον, οδό έγκυρης πληροφόρησής τους. Οι Τούρκοι συνάδελφοί μας είναι σαφώς καλύτερα πληροφορημένοι ημών για όσα  σκέπτεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Δεν τίθεται εδώ, πρωτίστως, ζήτημα επαγγελματικής μας  ευθιξίας ως Ελλήνων διπλωματών, ότι δηλαδή ο κ. Πρωθυπουργός αισθάνεται την ανάγκη να επικοινωνήσει με τους Τούρκους ομολόγους μας αλλά ουδέποτε  με εμάς; Κάθε πολιτική  επιλέγει τα εργαλεία της και παραμερίζει ό,τι θεωρεί εμπόδιό της. Η Ελληνική Διπλωματική Υπηρεσία υπέστη κατά το 2010 μείωση αποδοχών η οποία, για όσους  υπηρετούν  στο εξωτερικό, ανέρχεται σε 30-35%. Η επικείμενη ένταξη του Διπλωματικού Κλάδου στο Ενιαίο Μισθολόγιο προδιαγράφει, στην καλύτερη των περιπτώσεων. πρόσθετη  μείωση των αποδοχών μας κατά 15-20 %. Είναι ευτύχημα ότι άλλοι Κλάδοι της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, ζωτικοί για την λειτουργία του Ελληνικού Κράτους, όπως π.χ. οι υπάλληλοι της Βουλής, οι Εφοριακοί, οι Δικαστικοί, οι Αστυνομικοί, τα στελέχη των Τραπεζών,οι Βουλευτές, οι Υπουργοί δεν υπέστησαν  περικοπή των αποδοχών τους στον ίδιο βαθμό. Θα πρέπει να αναρωτηθεί ο Ελληνικός λαός χάριν ποίας εξωτερικής πολιτικής εξοντώνεται οικονομικά και περιθωριοποιείται πολιτικά η Ελληνική Διπλωματική Υπηρεσία. Ποιός στόχος υπηρετείται από την μετατροπή των Ελλήνων διπλωματών σε υποαμοιβόμενους επαίτες; Ας κοιτάξει ο Ελληνικός λαός στο Ερζερούμ, στο Καστελόριζο, στο Αγαθονήσι, στο Σούνιο, στην Κύπρο. Αν όσα συμβαίνουν εκεί τα επικροτεί ο Ελληνικός λαός,τότε,πράγματι, δεν χρειάζεται Ελληνική Διπλωματική Υπηρεσία, οι Τούρκοι διπλωμάτες υπεραρκούν.»

Και αυτή είναι η απάντηση (μέρος της)  του Γ.Αυφαντή προς τους συναδέλφους του, στο Δ.Σ της ΕΔΥ, όπου εξηγεί γιατί μίλησε επώνυμα και δημόσια για όλα όσα συμβαίνουν.

«..Μίλησα γιατί, μετά από μισό χρόνο λειτουργίας του ΔΣ, είμαι πεπεισμένος ότι η πλειοψηφία των μελών του δεν θέλει, δεν μπορεί και δεν επιτρέπει να μετέλθουμε- με την αναγκαία αποφασιστικότητα, συνοχή και εντιμότητα- το μόνο αποτελεσματικό όπλο που διαθέτουμε για να προασπίσουμε το λειτούργημά τους από την οικονομική εξόντωση και την αλληλένδετη υπηρεσιακή μας περιθωριοποίηση: την ευαισθητοποίηση της Κοινής Γνώμης, μέσω των ΜΜΕ και μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων (δικών μας, όχι των Ισραηλινών).  Μίλησα επώνυμα για να δείξω ότι η υποταγή και η σιωπή 5-6 συναδέλφων που εξασφάλισε η πολιτική ηγεσία δεν την απαλλάσσει από το πολιτικό κόστος. Ότι υπάρχουν πολλοί και αρκετοί Έλληνες διπλωμάτες οι οποίοι, δίχως βεβαίως να αρνούνται την ευσυνείδητη εκτέλεση των Κυβερνητικών εντολών, δεν λειτουργούν σαν φύλλα συκής και υπηρεσιακά άλλοθι τύπου Βατοπεδίου για τις όποιες Κυβερνητικές εμπνεύσεις και σχεδιασμούς».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 21/03/2011 08:46:20

  "θα μάθουν και οι έλληνες διπλωμάτες κάποια νεότερα για την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική"

  Αυτή η πρόταση εμπεριέχει το αντιδγμοκρατικό αδιέξοδο στο οποίο είμαστε. Σε όλα τα θέματα, εξωτερικά, εθνικά, οικονομικά, ενεργειακά, διαχειριστικά, στα ΠΑΝΤΑ, μαθαίνουμε με καθυστέρηση 12 μηνών και από τα αποτελέσματα "τι θέλουμε" ή "τι γίνεται".

  Και εάν η προσωποπαγής αντιδημοκραρτική προσέγγιση είναι "πεφωτισμένη" έχει καλώς. Εάν δεν είναι; Και τι συνέναιση πετυχαίνει ο ΓΑΠ; Καμία. Την ανοχή των διοικητικών σκουπιδιάρηδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πετυχαίνει.

  Είναι θέμα χρόνου να είναι μισητός από ευρύτατα λαϊκά στρώματα και τότε, και ενώ δεν ήθελα να λέω για ελικόπτερα και νύχτες, δυστυχώς για τον ίδιο και για την χώρα, τέτοιο θα είναι το σκηνικό. ΜΗΔΕΝΙΚΗ ειλικρίνεια. ΜΗΔΕΝΙΚΗ συναίνεση. Παραμύθια, παραπληροφορηση και αρλούμπα.

  Είδα το πρωί διαδηλώσεις κατά του Ασσάντ του νεώτερου στην Συρία. Η οικογένεια Ασσάντ κυβερνά την Συρία από το 60. Ποιά άλλη οικογένεια κάνει το ίδιο στην Ελλάδα;

 2. Δημήτριος Κοκκαλάκης avatar
  Δημήτριος Κοκκαλάκης 21/03/2011 09:32:33

  Αξίζουν Συγχαρητήρια και Αναγνώριση στον Γ. Αϋφαντή.

 3. juliet avatar
  juliet 21/03/2011 10:13:56

  @φάκτορα
  μια κινέζικη παροιμία λέει:
  Το οτι τα πουλιά της δυστυχίας πετανε πάνω απο το κεφάλι σου, ισως είναι δύσκολο να το αλλάξεις.Αλλά το οτι χτίζουν φωλιές στα μαλλιά σου αυτό μπορείς να το εμποδίσεις.
  Ο ρόλος των ΜΜΕ είναι ο χειρότερος στην ιστορία αυτού του τόπου.Στη συγκέντρωση στης 25η Φλεβάρη ,εξω απο το ΥΠ.ΕΞ , άρχισαν να φωνάζουν εναντίον των διπλωματών,οταν υπομονετικά τους εξηγήσαμε οτι και αυτοί πλήττονται οχι μόνο υλικά αλλά και ηθικά ,με ψυχολογικούς εκφοβισμούς
  το σκηνικό άλλαξε,συμπέρασμα , ο κόσμος θέλει ενημέρωση!!!!!
  Ερώτηση ,ΠΟΙΟΣ είναι ΣΚΙΩΔΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ; ή γίνονται συζητήσεις σαλονιών και δε το έχουμε πάρει είδηση.
  Ελληνες βαστάτε, ολοι μαζί για την ΠΑΤΡΙΔΑ.

 4. Giorgos avatar
  Giorgos 21/03/2011 10:16:02

  Ελληνες βαστάτε, ολοι μαζί για την ΠΑΤΡΙΔΑ.

 5. Γ.Κ avatar
  Γ.Κ 21/03/2011 10:52:09

  Συγχαρητήρια στον κύριο Αυφαντή

 6. Κ.Αναγνώστου avatar
  Κ.Αναγνώστου 21/03/2011 11:51:30

  O κ. Αυφαντής αξίζει συγχαρητήρια.

 7. Κ.Αναγνώστου avatar
  Κ.Αναγνώστου 21/03/2011 11:55:35

  Βρήκα κάπου ότι ο κ. Αϋφαντής είχε βρεθεί στο στόχαστρο και της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου, με αφορμή τη σύγκρουσή του με την Ντόρα Μπακογιάννη για τη φυγή του υπόδικου Χρ. Καραβέλα στην υπόθεση της Siemens. Είχε διαμαρτυρηθεί επειδή η Ντόρα τα φόρτωσε όλα στο διπλωμάτη, παρ' ότι είχε προειδοποιήσει εγκαίρως, και η ευθύνη κατά τον κ.Αυφαντή, ήταν δική της.

 8. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 21/03/2011 14:32:39

  Απ' ότι ακούγεται, ο συγκεκριμένος διπλωμάτης α) δεν είναι και τόσο διπλωμάτης στον τρόπο που προβάλλει κάποια ζητήματα που θεωρεί ότι τον αφορούν β) ενδιαφέρεται όμως πραγματικά για την κατάσταση του ελληνισμού. Το περιεχόμενο των αιτιάσεων του πρέπει να το προσέξουμε.

  Συνοψίζω:
  α) Είχαμε πρόσφατα τη μαζική, δημόσια, έγγραφη διαμαρτυρία πολλών διπλωματών μας για την αποδόμηση της διπλωματικής αντιπροσώπευσης στην Ελλάδα σε όλο τον κόσμο
  β) Τον σύντομο διωγμό ενός προξένου μας στην Αλβανία, που όμως επειδή αποδείχτηκε σκληρό καρύδι, η πολ. ηγεσία αποφάσισε να τον αποκαταστήσει (προσωρινά;)
  γ) και τώρα αυτό.

  Φαίνεται πως έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Πολύ επικίνδυνο όταν η πολ. ηγεσία του ΥΠΕΞ φροντίζει να χάσει την εμπιστοσύνη του διπλωματικού σώματος. Μάλλον πιστεύουν πως δεν τους χρειάζονται.

 9. Laokoon avatar
  Laokoon 27/03/2011 15:35:31

  Κάποτε πρέπει να σταματήσει αυτή η υποκρισία των διπλωματών του Υπουργείου Εξωτερικών.

  Υποτίθεται ότι η διπλωματία είναι μία τέχνη, είναι μία δεξιότητα, είναι το σύνολο των ικανοτήτων που πρέπει να έχει ένας κλάδος, με ιδιαίτερη μεταχείριση, με πολλά ταξίδια στο εξωτερικό, με πολλές ευκαιρίες, αλλά μόνο εφόσον οι ιδιαίτερες αυτές ικανότητες εξυπηρετούν το καλό της χώρας μας, βοηθούν τη διαπραγματευτική θέση της Πατρίδας μας, λύνουν προβλήματα και προβάλλουν την Ελλάδα. Μόνο τότε έχει αξία ο διπλωματικός κλάδος της χώρας μας.

  Η γνώμη που έχει σχηματίσει ο κόσμος, όχι εσφαλμένα, αλλά βάσιμα, είναι ότι αυτό το ρόλο τον έχει παίξει μόνο ο κ. Αϋφαντής, ο οποίος εμφανίστηκε ακόμα και να δώσει σε ελληνικό δικαστήριο εξηγήσεις για μηνύσεις που του είχαν υποβάλει φιλοσκοπιανοί και το Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, επειδή υποστήριξε τις θέσεις της χώρας του πριν πολλά χρόνια στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης, σαν αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος που ήταν τότε.

  Δεν έστρεψαν εναντίον άλλου τα πυρά τους με μηνύσεις οι Σκοπιανοί και το Παρατηρητήριο, αλλά μόνο εναντίον του κ. Αϋφαντή. Τώρα οι συνάδελφοί του, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων, τρίβουν τα χέρια τους, επειδή ο κ. Αϋφαντής θα πληρώσει με πειθαρχικές διώξεις τη στάση του σαν εκλεγμένος συνδικαλιστής, των διπλωματών την ώρα που εκείνοι οι υπόλοιποι ενήργησαν συνδικαλισμό, με τη μέθοδο της σιωπής, χωρίς να εκτίθενται, χωρίς να υπερασπίζονται διωκόμενους συναδέλφους τους, με το να προσυπογράφουν πρακτικά του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου στα οποία μετείχαν, χωρίς να εκφράζουν άποψη, χωρίς να καταγγέλουν τις τόσες παραβάσεις του νόμου τις οποίες διέπραττε το παραπάνω συλλογικό όργανο, όταν αγνοούσε συστηματικά δέκα (10) συνεχείς αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, επειδή ήθελαν να φανούν αρεστοί στον/στην Υπουργό Εξωτερικών.

  Για διωγμούς υπαλλήλων η εταιρεία ΤΡΑΜ Α.Ε. έχει κάνει απεργίες διαμαρτυρίας. Ποτέ δεν έκανε παρόμοια διαμαρτυρία με απεργία ή έστω με την υπογραφή ενός ανώδυνο χαρτιού η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων. Και τώρα κοτζάμ συνδικαλιστικό Όργανο, κοτζάμ Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων, δεν θα διαμαρτυρηθεί για συμπαράσταση στον κ. Αϋφαντή.

  Μην τους εξαιρέσετε τους διπλωμάτες από το Ενιαίο Μισθολόγιο Δημοσίων Υπαλλήλων κύριε Παπανδρέου.

  Μειώστε και άλλο τα επιδόματά τους. Φορολογήστε όλο το επίδομα εξωτερικού («επίδομα υπηρεσίας αλλοδαπής») και όχι το μισό στο οποίο συμβιβάστηκε ο Υπουργός Οικονομικών σας ο κ. Παπακωνσταντίνου, κύριε Παπανδρέου. Γιατί πάντα γίνονται ευμενείς εξαιρέσεις στους διπλωμάτες;

  Μειώστε τους ότι μπορείτε κύριε Παπανδρέου και συνεχίστε να το κάνετε μέχρι να βεβαιωθείτε ότι έχουν πράγματι αποκτήσει ηθικές αξίες, ανάλογες με το λειτούργημα που τους αναθέτετε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.