#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/01/2013 10:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το τρίγωνο ενός chef



Σήμερα ξύπνησα με κέφι να μαγειρέψω Ανατολίτικα . Κάθε μέρα είναι διαφορετική και κάθε μέρα το φαγητό δεν είναι ίδιο. Σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω την τρίγωνη σιδεροστιά της γιαγιάς . Ο κάθε ουρανίσκος γοητεύεται με πιπεράτες γεύσεις , σύνθετες δημιουργίες και  φαγητό φτιαγμένο  στο τρίγωνο και στο μαντέμι.

Τελικά άλλαξα γνώμη και αποφάσισα να χρησιμοποιήσω άλλο τρίγωνο.

Το τρίγωνο ενός Chef μπορεί να μην είναι αποκλειστικά τρίγωνο Πανοράματος ή σαμόζα με λαχανικά αλλά μια απλή οικονομική πρόταση με αποδέκτες τρείς (3) διαφορετικές ισοσκελείς πλευρές της κοινωνίας.

Αναμφίβολα δεν είμαι ο καταλληλότερος για να μαγειρέψω « αλά Σόιμπλε» ,όμως πιστεύω ότι η όποια προσπάθεια σκέψης περί οικονομίας και οικονομικών γίνεται από οποιοδήποτε πολίτη αυτής της χώρας ίσως κάτι διαφορετικό και ωφέλιμο να εκπέμπει.

Το κράτος οφείλει έστω αυτή την τελευταία φορά να απενοχοποιήσει την επιχειρηματικότητα και να μαγειρέψει μια φορά σωστά και με αρκετό αλατοπίπερο.

Ήρθε η ώρα να παράξουμε , να αξιοποιήσουμε την ΓΗ μας , για να σταματήσουμε να εισάγουμε λεμόνια από την Αργεντινή , φακές από την Τουρκία και Βόειο κρέας κατά 90 % !!!!!.

Τώρα που οι μεγαλουπόλεις αδειάζουν από τις στρατιές των ανέργων και η κινητικότητα προς την εσωτερική μετανάστευση είναι αυξημένη χρειάζεται συντονισμένη κίνηση τόνωσης της παραγωγικότητας μας.

Βρίσκω συγκινητική την πρόταση της Εκκλησίας της Ελλάδος να διαθέσει γόνιμη  παραγωγική και μη αξιοποιήσιμη ως σήμερα ΓΗ προς τους ανέργους.

Επεκτείνοντας την πρόταση της Εκκλησίας προς τις δύο άλλες πλευρές  , προς την πολιτεία και προς τους πολίτες , ιδιαίτερα τους ανέργους αυτοαπασχολούμενους δίνεται η Ελπίδα για κάτι καλύτερο στην οικονομία, την κοινωνία και την ανεργία με  προοπτική και ενότητα.

Τώρα που η εκκλησία δίνει την δυνατότητα για την εκμετάλλευση γεωργικής γης, το οικονομικό επιτελείο θα μπορούσε να συνδράμει σε αυτό.

Οι  μικροεπαγγελματίες που έμειναν άνεργοι τα τελευταία χρόνια της κρίσης, δεν έχουν ανάγκη μόνο το επίδομα ανεργίας  που σχεδιάζεται να δοθεί . Όλοι αυτοί που βρέθηκαν στον δρόμο σε μία νύχτα , ψάχνουν  στα πάτρια εδάφη να βρουν την λύση , την επιχειρηματικότητα από την σάρκα τους δεν αποτάσσουν.

 Για κάθε στρέμμα ΓΗΣ που δύναται να παραχωρήσει η Εκκλησία μας , αντίστοιχα το κράτος θα μπορούσε να επιχορηγεί τον γεωργικό εξοπλισμό.

Τα οφέλη θα ήταν πολλαπλά γιατί:

-   Θα ενισχυθεί η αποκέντρωση και οι τοπικές κοινωνίες.

-   Με την επιστροφή στην επιχειρηματικότητα , θα αλλάξει  η ψυχολογία των ανθρώπων που έμαθαν μια ζωή να το παλεύουν. ( ως γνωστός πρώτα βγαίνει το χούι και μετά η ψυχή!!! Επιχειρηματίας μια μέρα, επιχειρηματίας μια ΖΩΗ)

-  Θα δημιουργηθούν κίνητρα νέας ζωής , θέσεις εργασίας και αύξηση της εγχώριας παραγωγής.

-  Το κράτος θα εισπράξει σιγά – σιγά τα οφειλόμενα , ( κάθε μαγαζί που κλείνει , οι φόροι κ.λ.π. μένουν απλήρωτα…..) από ανθρώπους που επιστρέφουν στο επιχειρείν έστω και από άλλο μετερίζι.

Αντί του επιδόματος ανεργίας προς τους πρώην αυτοαπασχολούμενους το κράτος θα μπορούσε να επιδοτήσει την αγορά των πρώτων γεωργικών εργαλείων και εφοδίων. Με αυτό τον τρόπο το τρίγωνο Εκκλησία – Πολίτες – Κράτος θα γινόταν ισοσκελές.

Η Εκκλησία θα προχωρούσε πάνω σε αυτό που είναι ταγμένη να κάνει, το κράτος θα αποτάσσετο τον τίτλο του «κακού του επιχειρείν» και θα έδινε προοπτική παραγωγικότητας στους ανθρώπους που θέλουν να προχωρήσουν.

Η παραγωγή θα μεγάλωνε , οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων θα μειώνονταν σημαντικά , και εμείς οι μάγειροι θα είχαμε κάθε μέρα φρέσκα και αγνά υλικά από τον τόπο μας  για να μαγειρέψουμε το φαγάκι μας.

Απλές σκέψεις οικονομικής μαγειρικής.

Chef  Χρήστος Π. Κουμάντος

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 12/01/2013 11:08:18

  Τη σιδεροστιά στο χωριό μου την λεγαμε πυροστιά αν δεν κάνω λάθος.

  Σ' ευχαριστώ κ. Κουμάντε, για την τόσο γλαφυρή σύμπτυξη παρατηρήσεις σου. Μόνο που το Ελλαδικό κράτος βρίσκεται ακόμα στα μεσάνυχτα του δράκουλα και μας ρουφάει το αίμα.
  1)Αν δεν αλλάξει η φορολογική πρακτική και το κλίμα και η κουλτούρα ΟΛΩΝ, ειδικά της άνευρης και απάτριδης αριστεράς,
  2) αν δεν δημιουργηθεί ένα κοινόν των Ελλήνων, ανεξαρτήτωες ιδεολογίας,
  3) αν οι μισοί βλέπουν σοβιέτ σαν την λύση και οι άλλοι μισοί τον κρατικοδίαιτο ΣΟΣΙΑΛΗΣΤΡΙΣΜΟ, προκοπή δεν βλέπω, και το λέει αυτο ένας εκ' φύσεως αισιόδοξος.
  4) ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΙΝΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΜΙΕΣ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ, αμυδρά αλλά σταθερά.
  5) Όταν έχεις έλληνες που συνεπαίρνονται από τους Ναζί, τον Λένιν και τον Στάλιν και οι λοιποί από τον όποιο φιλοσοφίσκο που μας πασάρει η "ανώτερη" δύση,
  6) όσο δεν εμπνενόμαστε από την παράδοσή μας με δημιουργικό και όχι με τυπολατρικό, μουμιοποιημένο τρόπο, προκοπή δεν βλέπω, και θα συνεχίσουμε έτσι να εισάγουμε από φασόλια μέχρι ιδέες (των Ρεπουσογραικύλων εφιαλτών) στον έρμο αυτό τόπο...
  Καλημέρα.

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 12/01/2013 11:48:14

  Τρίγωνο των Βερμούδων είναι.
  Μέσα ήμασταν πολλές δεκαετίες. Μετά το 2008 είδαμε κάτω στο βυθό τους καρχαρίες και το πάρτυ τους. Μέχρι τότε, ακόμη και κάποια "αφρόψαρα" βολευόταν με τα αποφάγια τους.
  Άντε τώρα να μας μαζέψουν οι ναυαγοσώστες.

 3. nikias avatar
  nikias 12/01/2013 12:31:47

  Πολυ ορθα!!!!

 4. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 12/01/2013 12:37:50

  Πολύ σωστά ὅσα λές Νίκο,μήν χάνουμε ὅμως τίς ἐλπίδες μας,πολλοί Ἕλληνες δέν εἶναι ἔτσι! Ζῶ σέ ἐπαρχία καί βλέπω πολλούς πού ἔφυγαν ἀπό τήν Ἀθήνα καί πολλοί Ἀθηναῖοι πού δέν εἶχαν σχέση μέ ἐπαρχία καί ἔχουν ἔλθει μέ ὄρεξη γιά δουλειά κι ἄς ξέρουν ὅτι πρέπει νά ξεκινήσουν μέ πενιχρά μέσα.

 5. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 12/01/2013 12:47:26

  Συμφωνῶ μέ ὅσα λές Χρήστο καί σέ συγχαίρω!
  Παρεμπιπτόντως,ππολύ εὔστοχη ἡ ἐπιλογή τῆς φωτό.Τονίζει τό τρίγωνο πού ἀναφέρετε.Ἡ Ἐκκλησία βάζει τό καζάνι,τό περιεχόμενο πού βράζει εἴμαστε ἐμεῖς οἱ πολίτες καί τό Κράτος πού κινεῖ τά νήματα εἶναι ὁ chef...Ἐνίοτε παίζει καί τό ρόλο τῆς φωτιᾶς κάτω ἀπό τό καζάνι μέ τούς φόρους πού βάζει...

 6. Ρηνα avatar
  Ρηνα 12/01/2013 12:54:34

  και 7) αν δεν αργησουμε....

 7. Κώστας Τουρίστας avatar
  Κώστας Τουρίστας 12/01/2013 13:36:56

  Καλημέρα Shef και καλημέρα σε όλους.
  Πολύ ωραίο το άρθρο σας ! Καλή η οπτική γωνία απο την οποία βλέπετε τα πράγματα.
  Τί θα λέγατε άν στο τρίγωνό σας προσθέταμε και τον συντελεστή "καταναλωτής", όλους δηλαδή εμάς, που θα καταναλώναμε αυτά τα προϊόντα και όχι ξένα(ενσυνείδητα), και θα συμβάλαμε στην ανάπτυξη καλλύτερα. ΄Ετσι, θα εδημιουργείτο ένα "τετράγωνο" και μάλιστα ορθογώνιο, γιατί θα έπρεπε οι γωνίες να είναι "ορθές" (σωστές) για να έχει επιτυχία το εγχείρημα. Ούτως ή άλλως, μπράβο σας για την ωραία σκέψη..

 8. ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ avatar
  ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ 12/01/2013 22:06:59

  Χρήστο, εξαιρετική η προσέγγιση σου. Σίγουρα θα πρέπει να κινηθεί η πολιτεία σε αυτή την κατεύθυνση διασφαλίζοντας βέβαια ποιός θα υποστηριχθεί και πως θα αξιοποιηθεί η στήριξη αυτή. Βλέπεις όποιος έχει καεί από τον χυλό θα πρέπει να φυσάει και το γιαούρτι (και η Ελλάδα δυστυχώς όχι μόνο κάηκε αλλά κινδύνεψε και να πεθάνει). Μπράβο Χρήστο για το καλομαγειρεμένο και πεντανόστιμο άρθρο σου.

 9. Samurai avatar
  Samurai 13/01/2013 12:28:42

  Πρέπει πρώτα από όλα να μάθουμε να βάζουμε κατσαρόλα.
  Για το ζυμωτό ψωμί και τις πίτες αρκετές φορές το έγραψα..έφτασα ''στα όριά μου''.
  Το ελληνικό κράτος ωθεί πολλούς συμπατριώτες μας στην ύπαιθρο,για να τους διώξει μετά από λίγο καιρό και από εκεί.
  Και για τις πιο απλές γραφειοκρατικές εργασίες χρειάζεται να έχει κάποιος γνωστό βουλευτή για να γίνει η δουλειά του.
  Αυτοί που σκέφτονται να βγουν έξω από τις πόλεις ας το σκεφτούν πολύ καλά.
  Δε δένεται όποιος κι όποιος με τη γη και τα ζωντανά.
  Αλλά κι αυτό εάν γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αντιλαμβάνεται κανείς πως το κράτος είναι ιδιαίτερα εχθρικό σε οτιδήποτε έχει σχέση με την παραγωγή.
  Εξαρτημένο απόλυτα τον θέλουν τον αγρότη,περιορισμένο,απόλυτα ελεγχόμενο.
  Δεν επιτρέπουν άλματα και πρωτοπορία.
  Ουσιαστικά απωθούν τον κόσμο να βγει προς τα έξω.
  'Επειτα ας μη κρυβόμαστε..ο Έλληνας θέλει το γρήγορο κέρδος και το πιο εύκολο.
  Το ίδιο και το κράτος.Πριν μπει αλέτρι..μαζεύει χρήμα.
  Δεν έχει μάθει να επενδύει και να παίρνει αργότερα τους καρπούς της επένδυσής του ο Έλληνας.
  Αυτή η ιστορία πια με τα επιδοτούμενα..εξαφάνισε κάθε είδος δημιουργικής εργασίας.
  Πολλοί πιστεύουν ότι με το που θα πάρουν μέρος σε κάποια σεμινάρια μελισσοκομίας γίνονται αυτομάτως και μελισσοκόμοι..
  Η μάνα μου μια ζωή ζυμώνει αλλά φουρνάρισσα δεν έγινε..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.