#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/04/2012 09:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ταξίδι Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ ήταν προετοιμασία της επίσκεψης Σαμαρά ως πρωθυπουργούΠολύ συζητήθηκε το ταξίδι του κ. Αβραμόπουλου στις Η.Π.Α το τελευταίο διάστημα.

Οι περισσότεροι αρθρογράφοι αναλώθηκαν στις πολύ σημαντικές ομολογουμένως προ-σφορές που κάνουν οι Αμερικάνοι την παρούσα περίοδο (άρματα, τεθωρακισμένα κ.ά.) με προυποθέσεις  Southern Region Agreement (SRA), δηλαδή δωρεάν as is where is (όπου εί-ναι στη κατάσταση που είναι) διατυπώνοντας απόψεις και γεωπολιτικές αναλύσεις κυρίως ανάλογα με τα συμφέροντα που εκπροσωπεί ο καθένας.  Επίσης θυμήθηκαν ανάγκες και αιτήματα που  προβάλλει για βοήθεια η Ελλάδα προς την σύμμαχο χώρα, όπως διάθεση διθέσιων αεροσκαφών F-16, αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, πλοίων κ.ά , τα οποία δεν υπάρχει λόγος να δημοσιοποιήσουμε, καθώς και θέματα στα οποία έχουν προκύψει προβλήματα και εμπλέκονται αμερικάνικες εταιρείες.

Ορισμένοι θεώρησαν δεδομένο ότι κλείσθηκαν οι συμφωνίες αγνοώντας το γεγογονός ότι ο κ. Υπουργός και ο κ. Α/ΓΕΕΘΑ (που για πρώτη φορά συνόδευε Υπουργό σε ταξίδι του στις Η.Π.Α) δεν είναι οι αποκλειστικοί αρμόδιοι για να αποφασίσουν, αφού τα θέματα αυτά απαιτούν αποφάσεις ΚΥΣΕΑ. Του ΚΥΣΕΑ της επόμενης κυβέρνησης , του οποίου θα προεδρεύει ο πρωθυπουργός της κ. Σαμαράς. 

Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβανόντουσαν τα εθνικού ενδιαφέροντος (Αιγαίο, Σκόπια, Κύπρος), το νέο διαμορφούμενο γεωπολιτικό περιβάλλον στη περιοχή μας (Ισρα-ήλ, Μέση Ανατολή, Β. Αφρική) καθώς και τα διεθνή θέματα (Ιράν, Ρωσία, ενεργειακά, Οργα-νισμοί), όπου τέθηκε μετ’ επιφάσεως η εθνική μας πολιτική με ιδιαίτερη επισήμανση στη στρατηγική συνεργασία μας με το Ισραήλ (συνεργασία που τις βάσεις έθεσε πριν 20 χρόνια ο κ. Σαμαράς, όπως ετόνισε ο κ. Υπουργός στη συνάντησή του με την ΑμερικανοΙσραηλινή κοινότητα), τα προβλήματα με την Τουρκία και το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Ξεχωριστή αναφορά, όπως πάντα, έγινε στη συμβολή της Ελλάδας στις διεθνείς υποχρε-ώσεις (Λιβύη) με προβολή του ρόλου της Σούδας στην υποστήριξή τους. Επίσης τις συζη-τήσεις απασχόλησε και το υπό διαμόρφωση σχέδιο μεταξύ των δύο χωρών για τις πτήσεις των εξαιρετικών δυνατοτήτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Global Hawk στο Ελληνικό FIR καθώς και για τις προϋποθέσεις προσγείωσης του, εφ’όσον απαιτηθεί, σε ελληνικό αεροδρόμιο (Σούδα).Σημαντικό μέρος της ατζέντας των συζητήσεων όμως είχαν σε αυτή τη συνάντηση τα Νατοικά θέματα. Έγινε ειδική μνεία και αναλυτική αναφορά στα θέματα :

-        Αμυντικό πακέτο : Έξυπνη άμυνα, Συνδεδεμένες Δυνάμεις, ΝΑΤΟ forces 2020, διασύνδεση των Στρατηγείων του ΝΑΤΟ με εθνικά στρατηγεία.

-        Αντιπυραυλική άμυνα.

-        Επιχειρήσεις ΝΑΤΟ σε Αφγανιστάν, Κόσοβο, κατά τρομοκρατίας και πειρατίας.

-        Σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ

Tα οποία θα εξετασθούν στην επόμενη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα λάβει χώρα στο Σικάγο στις 21-21 Μαίου του 2012. Εκεί θα συμμετέχει ο Πρωθυπουργός της χώρας (που όλα τα γεγονότα δείχνουν με βεβαιότητα τον Αντώνη Σαμαρά) και οι Υπουργοί  Άμυνας και  Εξωτερικών της κυβέρνησης του.

Τα θέματα αυτά καθώς και άλλα όπως :

-        Πυρηνική πολιτική/διάταξη,μη διάδοση και αφοπλισμός όπλων Μαζικής Καταστροφής.

-        Αμυντικός Μετασχηματισμός

-        Συνεργασίες

-        ΝΑΤΟ – ΕΕ - ΟΗΕ

θα εξετασθούν στην άτυπη συνάντηση των Υπουργών άμυνας και Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις στις 18-19 Απριλίου, ώστε να καταλήξουν σε κοινές θέσεις πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

Όσον αφορά το θέμα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ έχουν θέσει το περίγραμμα υψηλοί αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και των Η.Π.Α . Τόσο ο γ.γ.του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν (στις 29 Φεβρου-αρίου), όσο και ο Φίλιπ Ρίκερ, αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, (στις 13 Μαρτίου) μιλώντας στην Ουάσιγκτον για την αμερικανική εξωτερική πολιτική στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, θέτουν ως προαπαιτούμενο την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, καθώς, όπως επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους, ισχύουν οι αποφάσειςο του Βουκουρεστίου (του 2008).

Να επισημάνουμε τέλος ότι από την συμφωνία για τα αμερικανικά άρματα μάχης φαίνεται πως έχουν δυσαρεστηθεί οι Ρώσοι, καθώς πίστευαν ότι θα υλοποιούνταν τελικά η προμήθεια από τη χώρα μας των οχημάτων μεταφοράς προσωπικού BMP-3, που είχε συμφωνηθεί επί κυβέρνησης Καραμανλή. Μία προμήθεια που «κατέρρευσε» κυρίως λόγω του υψηλού κόστους, το οποίο έφθανε τα 1,7 δισ. ευρώ για 450 τεθωρακισμένα οχήματα.

Ευχαριστημένες είναι αντιθέτως οι εγχώριες αμυντικές βιομηχανίεςπου θα εμπλακούν στη συντήρηση και επισκευή των Abrams και των Μ-113. Επιτροπή του ΓΕΣ που εστάλη στις ΗΠΑ, αξιολόγησε ως επιχειρησιακά 300 άρματα μάχης. Τα υπόλοιπα 100 θα πρέπει να επισκευαστούν πριν αναλάβουν δράση, ενώ ενόσω το σύνολο του αμυντικού υλικού θα βρίσκεται στην υπηρεσία του ελληνικού στρατού, πάντα θα υπάρχει η ανάγκη της συντήρησης.

Απομένει να δούμε πόσο θα μας κοστίζει τελικά η επισκευή και συντήρηση και ποιοί θα κερδίσουν απο αυτό.

 Ειδικός Συνεργάτης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δρομολογητής avatar
  Δρομολογητής 11/04/2012 10:11:39

  Μακάρι το ταξίδι του Αβραμόπουλου να ήταν η προετοιμασία της επίσκεψης του Σαμαρά όπως γράφεται παραπάνω στο άρθρο. Όλα τα παραπάνω αναγραφόμενα απο τον Ειδικό Συνεργάτη πράγματι ήταν στην ατζέντα της επίσκεψης. Ωστόσο, η επίσκεψη του Υπουργού στις ΗΠΑ (χρόνια είχε να παει Υπουργός εκει) παραμένει μυστήριο. Τώρα που είπα μυστήριο μου ήρθαν στο μυαλό τα Θεία Μυστήρια του γάμου και του ´´ΧΡΙΣΜΑΤΟΣ´´. Γιατί άραγε;

 2. adidrust avatar
  adidrust 11/04/2012 10:57:22

  σύμφωνα με διάφορες πληροφορίες που κυκλοφορούν σε σχετικά αμυντικά sites, τελικά ο αριθμός αναμένεται να είναι 500 Abrams, 700 M-113, 300 Hummer, αλλά υπάρχει και ένας "χ" αριθμός blackhawk και "χ" αριθμός apache!

  από όποια πλευρά και να το δει κανείς -και άσχετος να είναι εντελώς με τον στρατό- είναι απίστευτη ποσοτικά και ποιοτικά αναβάθμιση. Δεν κλείνουν απλά τις όποιες τρύπες υπήρχαν. Δημιουργούνε τεράστια αποτρεπτική δύναμη εξοπλίζοντας τις μονάδες του ΕΣ. Ναυτικό και Αεροπορία πρέπει να ακολουθήσουν.

  καλώς να έρθουν, γλιτώνουμε αρκετά δις αμφιβόλων εξοπλισμών και των μεσαζόντων με την απευθείας διαπραγμάτευση.

 3. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 11/04/2012 11:09:52

  Είμαστε και η χώρα με τα πλέον αρματικά εδάφη!!!!!!!!!!!!!! και έχουμε επιθετικό δόγμα,για προελάσεις και υπερκερωτικούς ελιγμούς!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ευτυχώς μας αγαπάει ο ΚΥΡΙΟΣ.
  Τώρα πρέπει να βρούμε και Γκουντέριαν,για άμεση αξιοποίηση.

  • Δρομολογητής avatar
   Δρομολογητής @ ΠΕΛΙΑΣ 11/04/2012 12:27:53

   ΠΕΛΙΑΣ: Πόσο δίκαιο έχεις!! Κάποιος που γνωρίζει στοιχειώδη στρατηγική και αντιλαμβάνεται την έννοια της ´´χωρητικοτητας´´ αναζητεί αλλού τις πραγματικές αιτίες της ´´ δωρεάς ´´.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΠΕΛΙΑΣ 11/04/2012 15:00:17

   Πόσο συμφωνώ να ήξερες...

 4. periergos avatar
  periergos 11/04/2012 13:45:54

  Εχω μια απορια.Ισχυει η δηλωση του Σαμαρα το Νοεμβριο του 2011 οτι δεν αναγνωριζει την αποφαση ΚΥΣΕΑ για την επιλογη Μπεγλιτη της σημερινης Στρατιωτικης ηγεσιας,ναι η οχι.

  • airman avatar
   airman @ periergos 11/04/2012 23:42:04

   Δεν την έχει αναιρέσει.

 5. FALCON avatar
  FALCON 11/04/2012 21:13:58

  Το πατρονάρισμα των ΜΜΕ τις προηγούμενες δεκαετίες για την προμήθεια όπλων και οπλικών συστημάτων οδήγησαν τη χώρα σε μια φρενίτιδα εξοπλισμών πέρα από τις ανάγκες , χωρίς σχέδιο, οδηγώντας τη χώρα σε στρατιωτικές δαπάνες που ήταν σε αντίθεση με το δόγμα αλλά και με τα σχέδια. Το πρόβλημα που υπήρχε και υπάρχει είναι η μη καθιέρωση αυστηρών διαδικασιών και αρχών για το σχεδιασμό, τη χρήση και τη διαχείριση των στρατιωτικών δαπανών της χώρας.
  Οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας εξαρτώνται από το ΔΟΓΜΑ που είναι ΑΜΥΝΤΙΚΟ – ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΟ, από τις αναπτυξιακές Στρατηγικές της χώρας και από το διαμορφούμενο περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή. Η χώρα θα πρέπει να σχεδιάζει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό αυστηρά , σύμφωνα με τις ανάγκες , τον καθορισμό των προτεραιοτήτων για την επίτευξη της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή . Οι στρατιωτικές δαπάνες θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις προτεραιότητες εξιγχρονισμού των μέσων και των υλικών και να καλύπτουν τη διαρκή εκπαίδευση του προσωπικού.
  Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με όλο και πιο σύνθετες προκλήσεις ασφάλειας και δεν έχει την πολυτέλεια για ευρύτερες συμμαχίες με τους γείτονες. Χθές δεν μιλούσαμε για ΑΟΖ σήμερα έχει μπει στο τραπέζι η ΑΟΖ και αυτό αλλάζει τις προτεραιότητες ώστε η χώρα να έχει εκείνη τη δύναμη που χρειάζεται για να προστατέψει τα συμφέροντά της αλλά και να αποτρέψει τάσεις αποσταθεροποίησης που μπορούν να δημιουργηθούν από αδυναμία υποστήριξης των συμφερόντων της.
  Επιπλέον, μη παραδοσιακά θέματα ασφαλείας όπως η ενεργειακή ασφάλεια και οι ανάγκες ασφάλειας των στρατηγικών αρτηριών έχουν γίνει πιο σοβαρή κατά τα τελευταία χρόνια. Η συχνότητα και η έκταση των φυσικών καταστροφών, όπως ξηρασίες, πλημμύρες, σεισμοί έχουν επίσης αυξηθεί, και η χώρα παίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου . Οι αμυντικές δαπάνες είναι συνάρτηση του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας και της δημοσιονομικής πολιτικής και αυτό φαίνεται ότι πολλοί το είχαν ξεχάσει. Το ποσοστό του εθνικού προϋπολογισμού για την άμυνα θα πρέπει να βασίζετε σε αρχές που δεν μπορούν να αναφερθούν εδώ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΝΟΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ.
  Η επίσκεψη ΥΕΘΑ στις ΗΠΑ και τα αποτελέσματα είναι θετικά και εκτιμώ ότι το επιτελείο του Προέδρου να κάνει άριστη προετοιμασία για την επίσκεψή του ως ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΙΣ 21 ΜΑΙΟΥ ώστε να λυθούν προβλήματα συντήρησης της Αεροπορίας και του Ναυτικού αλλά κα νέο αμυντικό σχεδιασμό για τη χώρα με έξυπνες λύσεις. Το περιβάλλον αλλάζει πάρα πολύ γρήγορα, όπως και οι προτεραιότητες που το ακολουθούν. ΕΝΑ ΥΕΘΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΥΦΕΘΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών. ΝΕΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΜΕ ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ.
  Η ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

 6. KODE avatar
  KODE 11/04/2012 21:31:03

  Ειναι απίστευτη η παραπληροφόρηση του ''ειδικού συνεργάτη'' . Ο Δημητριος..ο μεγαλοπρεπής (κατά άλλους ο ..πολυβολητής) πήγε στις ΗΠΑ για να βγάλει φωτογραφία με τον Πανετα και να εκβιάσει εμμεσα τον Σαμαρά ότι δηθεν είναι στο παιχνίδι έχει την ευνοια των αμερικάνων για να τον ξαναέχει στην κυβέρνηση (βλέπετε είναι από αυτούς τους πρίγκηπες που γεννηθηκαν για να είναι μόνο υπουργοί). Στα 30 λεπτά της συνάντησης ούτε προετοίμασε καμια επισκεψη Σαμαρά ούτε φυσικά ζητησε άρματα και τις άλλες βλακείες που γράφουν τα blogs. Μια γενικού τυπου θεωρητική συζήτηση ήταν άλλωστε πως θα μπορούσε να ήταν αλλιώς λόγω χρόνου. Σιγά μη παρουμε τα Abrams που μας δινουν οι αμερικάνοι που θελουν να τα ξεφορτωθουν από το σύστημα διοικητικής μεριμνας δήθεν δωρεαν και να πληρώνουμε αναβάθμιση μετά. Πήρε μαζί του το δημοσιογράφο Μαλούχο του Βηματος που είδαμε στις φωτό ότι ήταν μεσα στη συνάντηση όπως και τον καθηγητης Τζιαμπίρη (αλήθεια τι έκαναν αυτοί μέσα?). Ο Σαμαράς πρέπει να αλλάξει αμέσως τον Κωσταρακο γιατί είναι τάλε κουάλε ο Δημητριος δηλαδή φωτογραφία και από ουσία μηδεν.

  • ΣΙΝΙΑΛΟ avatar
   ΣΙΝΙΑΛΟ @ KODE 11/04/2012 23:39:16

   Αλλιώς το κατάλαβα το άρθρο. Ότι ουσιαστικά οτιδήποτε και εάν επι-διώκεται από οιονδήποτε έφθασε η ώρα που τον κύριο λόγο έχει ο κ. Σα-μαράς. Με μόνο κριτήριο το εθνικό συμφέρον και τις προτεραιότητες που θα θέσει ο ίδιος ως πρωθυπουργός της χώρας, όπως σωστά αναφέρει και ο FALCON. Η συμμετοχή εξωθεσμικών συμβούλων (εάν ευσταθεί) σε τέτοιου υψηλού επιπέδου συναντήσεις, είναι αντιδεοντολογικές και δείχνουν μάλλον έλλειμμα του έχοντος την ευθύνη . Είναι λίγο περίεργο να επέτρεψαν οι Αμερικάνοι να είναι στη κύρια συνάντηση άλλοι πλην των υπηρεσιακών παραγόντων δηλαδή του Υπουργού. του Α/ΓΕΕΘΑ, των ακολούθων και των πρέσβεων.

   • KODE avatar
    KODE @ ΣΙΝΙΑΛΟ 12/04/2012 07:42:34

    Δεστε παρακαλώ τη φωτο του αρθρου και θα καταλάβετε ότι στη συνάντηση ήταν και οι ''άλλοι '' που ορθώς λέτε. Αυτό δείχνει βεβαίως και τον ''φεστιβαλικό'' χαρακτήρα της συνάντησης. Ο κύριος Μαλούχος μάλιστα έγραψε στις 9 Απρ ένα εμετικό άρθρο στο ηλεκτρονικό Βήμα (προφανώς από ευγνωμοσύνη που ήταν μέσα), που απεσύρθη την επομένη. Τι έγινε άραγε? εξόργισε τους αμερικάνους?

   • Αυτόνομος avatar
    Αυτόνομος @ ΣΙΝΙΑΛΟ 12/04/2012 10:06:50

    !!!! Μπράβο. Μόνο οι αναγνώστες του antinews τα αντιλαμβάνονται αυτά. Νομίζουν κάποιοι στρατόκαυλοι και κάποιοι πολιτικοί του σωλήνα οτι θα παίξουν μπάλλα στη νέα εποχή

 7. FALCON avatar
  FALCON 11/04/2012 22:59:10

  Συμφωνώ με τον KODE για την τελευταία παράγραφο, όσα για τα υπόλοιπα θα πρέπει να μιλήσει ο πρώην Α/ΓΕΣ οποίος και χειρίστηκε την υπόθεση και του οποίου η επάρκεια των γνώσεων είναι άριστη, όπως και των άλλων στρατηγών που καρατομήθηκαν για χάριν του Κωσταράκου.

 8. ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΟΣ avatar
  ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΟΣ 12/04/2012 00:20:15

  Είναι γεγονός ότι οι κ.Τζιαμπίρης και Μαλούχος συμμετείχαν ως ειδικοί σύμβουλοι ΥΕΘΑ στην αποστολή της Αμερικής. Τα καλά του άσπονδου φίλου του κ. ΥΕΘΑ, του Πάγκαλου, που ως ΥΠΕΞ την εποχή των Ιμίων είχε μόνο εξωθεσμικούς συμβούλους. Μυαλό δεν βάζουμε.

 9. Απολλώνιος avatar
  Απολλώνιος 12/04/2012 03:17:16

  Για διαβάστε τι έγραψε στο ΒΗΜΑ ο Μαλούχος, μετά το ταξιδάκι με τον Αβραμόπουλο:
  http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=450613

  • KODE avatar
   KODE @ Απολλώνιος 12/04/2012 07:47:14

   Αγαπητέ Απολλώνιε το ''εμετικό '' άρθρο του κ Μαλούχου για τον κ Αβραμόπουλο μετά το ταξιδάκι στις ΗΠΑ, απεσύρθη από την ηλεκτρονική σελίδα. Δεν υπάρχει πουθενά. Πρέπει να έγινε χαμός με την Αμερικάνικη πρεσβεία

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.