#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/12/2009 00:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το τέλος των «Αθανάτων»...Συνήθως ένα καθεστώς καταρρέει όταν χρεοκοπήσουν τα «στηρίγματά» του, η «νομιμοποιητική βάση» του ή το «οικονομικό μοντέλο» του…

Στην Ελλάδα το καθεστώς που θεσπίστηκε με την Μεταπολίτευση του 1974, αλλά σταθεροποιήθηκε με την «Αλλαγή» του 1981:

Έχει ως νομιμοποιητική βάση την «Αναδιανομή»,

Έχει οικονομικό μοντέλο την κατανάλωση που χρηματοδοτείται κυρίως από δανεισμό, αλλά κι από κοινοτικές εισροές

Έχει ως «πολιτικό στήριγμα» ένα φεουδαρχικό μοντέλο κατανομής ισχύος των ισχυρών οικογενειών.

Στην Ελλάδα δεν γνωρίσαμε ιστορικά ισχυρή φεουδαρχία, όπως στο μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Ευρώπης. Κατά ένα παράδοξο τρόπο, όμως, μετά τον 1974, άρχισε να αναδεικνύεται η «οικογενειοκρατία» στην πολιτική ζωή! Όπου οι γόνοι (και οι κλώνοι) τριών μεγάλων οικογενειών (και καμιά εικοσαριά μικρότερων) άρχισαν να διαιωνίζουν εξουσία και προνόμια από γενιά σε γενιά.

Βέβαια, ισχυρές οικογένειες υπήρχαν πάντα στην Ελλάδα. Αλλά περίπτωση άλλη, όπου την Πρωθυπουργία και την μεγάλη επιρροή τη διεκδικούν και τη μονοπωλούν επί 55 χρόνια τρείς πολιτικές οικογένειες επί τρείς διαδοχικές γενιές, δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν.

Τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα της Μεταπολίτευσης δεν υπήρξαν ποτέ «κόμματα αρχών», επειδή ακριβώς υπήρξαν «θερμοκοιτίδες» για την ανάδειξη πολιτικών οικογενειών, γόνων και κλώνων μεγάλων και μικρότερων «δυναστειών».  

Δεν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη που να εμφανίζει τέτοιο φαινόμενο απροσχημάτιστου και γενικευμένου νεποτισμού (κι έξω από την Πολιτική, στα Πανεπιστήμια, στο χώρο της Υγείας – παντού)…

Όμως η οικογενειοκρατία υπέστη σοβαρό πλήγμα με την εκλογή Σαμαρά στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας. Μέσα σε δύο μήνες, δύο από τις τρείς «αθάνατες» οικογένειες της ελληνικής πολιτικής είδαν το τέλος της κυριαρχίας τους. Οι φυσικοί τους επίγονοι ασφαλώς παραμένουν, αλλά με ρόλο δευτερεύοντα πλέον...

Και ο γόνος της τρίτης μεγάλης οικογένειας των «αθανάτων», ο σημερινός Πρωθυπουργός, αντιμετωπίζει ήδη σοβαρά αδιέξοδα στην διαχείριση της οικονομικής κρίσης. Για πρώτη φορά νεοεκλεγμένος Πρωθυπουργός δείχνει τόση αμηχανία και φαίνεται να χάνει τόσο γρήγορα, τόσο πολύ από πολιτικό του κεφάλαιο…

Χωρίς την οικογενειοκρατία τα δύο μεγάλα ελληνικά κόμματα αποσταθεροποιούνται. Καλούνται ή να μετασχηματιστούν σε αληθινά σύγχρονα «κόμματα αρχών» ή να διαλυθούν εις τα εξ ων συνετέθησαν.

Σε ό,τι αφορά την νομιμοποιητική βάση του καθεστώτος της Μεταπολίτευσης, το πρόταγμα της «Αναδιανομής» έχει τελειώσει οριστικά. Η διεθνής κρίσης δεν επιτρέπει άλλη «αναδιανομή δανεικών»…

Και σ’ ό,τι αφορά το οικονομικό μοντέλο του υπερδανεισμού, ήλθε πλέον η ώρα της πληρωμής. Η κοινωνία δεν μπορεί πια να δανείζεται αλόγιστα…

Τόσα χρόνια, η οικογενειοκρατία που κυριαρχούσε στην Πολιτική, ευνοούσε την αναδιανομή μη παραγόμενου (δανεικού) «εισοδήματος» με το «πελατειακό» σύστημα φεουδαλικών «κυκλωμάτων» εξουσίας.

Η διαπλοκή εξω-θεσμικών κέντρων με την Πολιτική κατέστη δυνατή, αναδείχθηκε ισχυρή κι αποδείχθηκε ανθεκτική, ακριβώς λόγω των οικογενειοκρατικών φεουδαλικών δομών που έχουν εμπεδωθεί. Κι αυτό ευνόησε τελικά μια Οικονομία όπου κυριαρχούν τα καρτέλ και οι λοιπές στρεβλώσεις των αγορών.

Στην Ελλάδα υπάρχει πια ελάχιστο παραγωγικό κέρδος κι ακόμα λιγότερες ιδιωτικές παραγωγικές επενδύσεις. Τα περισσότερα κέρδη είναι κερδοσκοπικά, προϊόντα στρεβλώσεων ή «αρπακτές» μιας κρατικοδίαιτης επιχειρηματικής τάξης. 

Ένα μη ανταγωνιστικό (νεποτικό) μοντέλο στην Πολιτική, συμβιώνει πολύ καλύτερα με ένα μη ανταγωνιστικό (ολιγοπωλιακό και κρατικιστικό) μοντέλο στην Οικονομία. Και τελικά αναπαράγει το ένα το άλλο…

Γενικά τα κλειστά συστήματα ευνοούν και αναπαράγουν κλειστά συστήματα παντού. Κι όταν εισέρχεται ο υγιής ανταγωνισμός και η αξιοκρατία σε ένα σημείο, τελικά εισβάλλει παντού. Γι’ αυτό και η φεουδαλική οικογενειοκρατία στην Πολιτική ευνοεί κι αναπαράγει τον κρατισμό και τα ισχυρά καρτέλ στην Οικονομία.

Και τα τρία στοιχεία του μεταπολιτευτικού καθεστώτος - τα στηρίγματά του (οικογενειοκρατία και φεουδαλικές δομές στην Πολιτική), η νομιμοποιητική βάση της «αναδιανομής» και το οικονομικό μοντέλο του καταναλωτικού δανεισμού - καταρρέουν ταυτόχρονα.

Το πρόγραμμα Σαμαρά - όπως το έχει διατυπώσει ως τώρα – προωθεί την ανασυγκρότηση όχι μόνο στο κόμμα του, αλλά και στα τρία καθεστωτικά θεμέλια.

Παραμερίζει τα «τζάκια» στη Νέα Δημοκρατία δημιουργώντας κόμμα αρχών. Πράγμα που θα έχει «μεταδοτικές συνέπειες» και στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, αργά ή γρήγορα…

Χτυπάει τα καρτέλ, άρα αλλάζει το οικονομικό πρόταγμα της «αναδιανομής» και μεταστρέφει την οικονομία στην ποιοτική παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων.

Αντιστρέφει τη διαδικασία συσσώρευσης χρέους μέσα από την αξιοποίηση των αδρανών περιουσιακών στοιχείων τόσο του Δημοσίου όσο και του Ιδιωτικού τομέα.

Ο Σαμαράς μοιάζει να έχει συναίσθηση ότι θα κληθεί να διαχειριστεί τη μετάβαση από το, φθαρμένο πλέον, καθεστώς της Μεταπολίτευσης στην επόμενη φάση δημοκρατικής ωρίμανσης της Ελλάδας.

Όπου η χώρα θα περάσει από την περίοδο των «αθάνατων οικογενειών», στην φάση των ενεργών πολιτών.

Από την περίοδο των υπερχρέωσης για καταναλωτική «Αναδιανομή», στη φάση της Ανταγωνιστικότητας παντού.

Από την περίοδο που κυκλώματα και έξω-θεσμικά κέντρα λυμαίνονταν την Οικονομία και μονοπωλούσαν την εξουσία, στη φάση όπου κόμματα αρχών αναδεικνύουν την κοινωνία των πολιτών.

Από την περίοδο ενός ανάπηρου κοινοβουλευτισμού, στη φάση μιας σύγχρονης δημοκρατίας.

 Ν.Ζ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Le canard avatar
  Le canard 21/12/2009 00:34:29

  Ο Τεγόπουλος πέθανε, ο Λαμπράκης μμμμ ... δεν πάει και τόσο καλά, οι υπόλοιποι (Μπόμπολας, Αλαφούζος κ.λ.π.) παραγερνάνε, κι΄εγώ τώρα τελευταία δεν αισθάνομαι και τόσο καλά.

  • Nικόλας avatar
   Nικόλας @ Le canard 21/12/2009 00:40:27

   Kαλά στερνά σε όλους αυτούς τους γέρους.Να δω με εμάς τι θα γίνει!!!

 2. αρχισαμε avatar
  αρχισαμε 21/12/2009 00:46:20

  Κανεις ...αθανατος δεν ελειψε ποτε απ'τους ...θνητους.
  ΚΑΝΕΙΣ...

 3. donaE avatar
  donaE 21/12/2009 01:26:14

  Ν.Ζ.πολυ ωραια αναλυση.
  Φαινεται πιο ξεκαθαρα το σκεπτικο του Σαμαρα.
  Αναρωτιεμαι αν μονο το κτυπημα των καρτελ της διαπλοκης φθανει για να γινει ανταγωνιστικη η παραγωγη.Πως και ποτε θα κανουμε τις δαπανες που πρεπει να γινουν;

 4. ΨΧ avatar
  ΨΧ 21/12/2009 06:00:24

  Κάποτε το «Αντί» αλλιώς έβλεπε τα πράγματα. Μιλούσε για Δημοκρατία με κεφαλαίο «Δ». Τώρα το antinews στηρίζει αναφανδόν τον Σαμαρά.

  Ίσως, δεδομένων των περιστάσεων, ο Σαμαράς να είναι η πιο καλή λύση, αλλά καλού-κακού εγώ θα κρατώ μικρό καλάθι. Ή για να το πω αλλιώς: καλοί οι δυναμικοί, οραματιστές και συνάμα ρεαλιστές ηγέτες, αλλά πιο καλό θα 'ταν να πιστέψουμε πως ένας κούκος μόνος του δεν θα φέρει την άνοιξη. Θα χρειαστούν χελιδόνια, κοτσύφια κι άλλα πολλά ανοιξιάτικα πουλιά...

  • Factorx avatar
   Factorx @ ΨΧ 21/12/2009 11:44:10

   "Κάποτε το «Αντί» αλλιώς έβλεπε τα πράγματα. Μιλούσε για Δημοκρατία με κεφαλαίο «Δ». Τώρα το antinews στηρίζει αναφανδόν τον Σαμαρά"

   Αγαπητέ, μάθε πρώτα οι προτάσεις σου να έχουν λογικό ειρμό και μετά έλα να μας κάνεις κριτική

   • Factorx avatar
    Factorx @ Factorx 21/12/2009 11:48:30

    Για να καταλάβεις μάλιστα πόσο αθεράπευτα δημοκρατικός είμαι σου επισημαίνω οτι αφήνω να γράφει τόσον καιρό ανενόχλητος ο συνοδοιπόρος σου ο Lavazza ο οποίος παίρνει γραμμή κατευθείαν απο τον Αστείο κι εδώ παριστάνει τον ελεύθερα σκεπτόμενο. Τουλάχιστον να παίρνει γραμμή απο εκείνη την ωραία γραμματέα του αρχηγού πάει στο διάτανο...

 5. christos milionis avatar
  christos milionis 21/12/2009 08:30:38

  Kαι αυτα τα τρια στοιχεια του μεταπολιτευτικου καθεστωτος ,θα το λυσει ο Σαμαρας με τους Σταματη,Βοζεμπεργκ,Τασουλα και τον κυριο Τιποτα!
  Πολυ αισιοδοξοι ειστε!

  • Factorx avatar
   Factorx @ christos milionis 21/12/2009 10:32:22

   Γιατί ο πληθυντικός αγαπητέ; Του ΝΖ είναι το κομμάτι.

 6. Lavazza avatar
  Lavazza 21/12/2009 09:06:56

  Ο ΓΑΠ έβαλε τη Διαφθορά μέσω ειδικών και γενικών γραμματέων στην Κυβέρνηση...

  Ο Σαμαράς έβαλε τη διαφθορά μέσω τομεαρχών στην Αντιπολίτευση...

  Ο ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ πήρε και με τη Βούλα κυβερνητικά πόστα καθώς και πόστα στο Κόμμα της αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

  Την Οικογενειοκρατία την συντηρούν καί οι δύο.
  Ο Σαμαράς μέσω του διορισμού τομεαρχών της έδωσε μάλιστα (της Οικογενειοκρατίας) και πανηγυρικό χαρακτήρα...

  Τα Καρτελ ζουν και βασιλεύουν...

  • loretta avatar
   loretta @ Lavazza 21/12/2009 13:05:52

   αμα δεν το πεις δεν αντεχεις βρε lavazza,,,ριξε χολη εσυ εγω πινω τον ily μου τωρα....

   αντε και δριμύτερος.

 7. ΠΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ avatar
  ΠΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ 21/12/2009 10:04:35

  Ενεργοί πολίτες ?
  Ενεργοί των 600-900 ευρω? Το άλλο με τον ΤΟΤΟ το ξέρετε?

 8. Μαρξ avatar
  Μαρξ 21/12/2009 10:28:38

  "Οι προλετάριοι πριν ασχοληθούν με την πόλιτική θα ασχοληθούν με το στομάχι τους".

  Αυτό δεν σημαίνει οτι πρέπει πρώτα να τα οικονομήσουν. Να "εξαθλιωθούν" είναι το νοημα

 9. tiramola avatar
  tiramola 21/12/2009 10:48:56

  Καλημέρα!
  Σαμαράς λοιπόν δια πάσαν νόσο...
  Προφανώς για τον αρθρογράφο τίποτε από τις δομικές αλλαγές που επιχειρούνται από την νέα κυβέρνηση στον τρόπο λειτουργίας του κράτους , στη διαφάνεια και την αξιοκρατία δεν είναι άξια λόγου.
  Επιχειρείται η ακύρωση της όποιας προσπάθειας εκ των προτέρων.
  Δεν επιθυμεί ο αρθρογράφος τον κοινωνικό έλεγχο και την διαφάνεια προφανώς...
  Ή την επιθυμεί αλλά προτιμά τις όποιες αλλαγές προς αυτή την κατεύθυσνη να γίνουν από τον εκλεκτό του.
  Επιχειρειται επίσης η εκ των προτέρων αγιοποίηση Σαμαρά με θεωρίες περί οικογενειοκρατείας , νεποτισμού και διαπλοκής λες και όλα αυτά είναι εκ των προτέρων δεδομένα και με την μόλις 2,5 μηνών νέα κυβέρνηση.
  Εξάλου γιοα ποιά οικογενειοκρατία γίνεται λόγος αφού στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού στο κυβερνητικό κόμμα ο ΓΑΠ πήρε περίπου μισό εκατομμύριο ψήφους.
  Για την μάχη ενάντια στην στρέβλωση των αγορών και τα καρτέλ κάνει προσπάθεια και η νέα κυβέρνηση αφού το φωνάζει ο ΓΑΠ εδώ και χρόνια.
  Ο ΓΑΠ εκ των προτέρων αναξιόπιστος , ο Σαμαράς εκ των προτέρων αξιόπιστος...
  Ας δεχτούμε λοιπόν αν και το αποτέλεσμα των εκλογών είναι πολύ πρόσφατο , ότι μερικά στελέχη του πάλαι ποτε εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ δημιουργούν αισθήματα δυσφορίας σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας.
  Ο Κουκοδήμος και ο Κυριάκος τι αισθήματα δημιουργούν?
  Γράφει ο αρθρογράφος ότι ο νεοεκλεγμένος πρωθυπουργός δεν ξέρει τι να κάνει...
  Έτσι του φαίνεται?
  Γράφει επίσης ότι χάνει τόσο γρήγορα τόσο πολύ από το πολιτικό του κεφάλαιο...
  Άλλη μία "εκτίμηση" εκτός τόπου και χρόνου...
  Εδώ θα είμαστε όπου στο άμεσο μέλλον τα ποσοστά αποδοχής του σημερινού πρωθυπουργού θα έχουν εκτοξευθεί.
  Ο ίδιος αρθρογράφος είχε αναλύσει εκτενώς προεκλογικά τους λόγους για τους οποίους προτιμούσε Καραμανλή από Παπανδρέου.
  Μόνο που δεν είχε καταλάβει ότι ο Καραμανλής ο ίδιος είχε επιλέξει να τα παρατήσει...
  Δίνω μιά συμβουλή.
  Οι ηλίθιοι έχουν λιγοστέψει.
  Οι πολίτες θέλουν να ακούσουν και να δουν να εφαρμόζονται άλλες πολιτικές από αυτές που οδήγησαν τη χώρα στο σημερινό χάλι.Το όποιο εκ των προτέρων λιβάνισμα με άρθρα οπαδικού τύπου είναι γράμματα κενού περιεχομένου...

  • Factorx avatar
   Factorx @ tiramola 21/12/2009 11:50:37

   Τιραμόλα γιατι δεν μας λες κάτι για τον Ρόβλια. Ηταν νομικός συμβουλος του Εθνικού Κατασκευαστή όταν μιλούσε για τον βασικό μέτοχο ή οχι;

   • tiramola avatar
    tiramola @ Factorx 21/12/2009 12:42:57

    Θα σου πω λοιπόν...
    Καταρχήν ξεκινάω με την ευχή να μην πρόκειται για επανάληψη της ιστορίας Πολύζου...
    Πάμε παρακάτω σε κάποιες λεπτομέριες που εσύ δεν αναφέρθηκες(!) στο ποστ σου για την παραίτηση Ρόβλια...
    Καταρχήν η πρώτη εικόνα είναι ότι το Μαξίμου θέλει να βάλει τέλος στις πελατειακές σχέσεις και να διαχωρίσει το κόμμα από το κράτος.
    Μέχρις εδώ καλά...
    Φαίνεται από το ρεπορτάζ ότι τα ραβασάκια με τα αιτήματα μεταθέσεων είχαν πάει στον Χρυσοχοίδη από τις 30 Νοεμβρίου.
    Γιατί δεν τα έστειλε ο Χρυσοχοίδης στον πρωθυπουργό από τότε?
    Είναι μιά απορία προς διευκρίνηση...
    Θα περίμενα επίσης να μάθω πως αυτά διέρευσαν στα χέρια ενός τύπου που ονομάζεται Δημήτρης Γεωργακόπουλος ο οποίος φέρει τον τίτλο "Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας Πολιτών , Υπηρεσία στον Πολίτη" και ο οποίος επέλεξε να στείλει τα στοιχεία στην zougla.gr και όχι απευθείας στο Μαξίμου...
    Αυτά ίσως να είναι κάποιες "λεπτομέριες" που μπορεί να φαίνονται άνευ ουσίας , απαντήσεις όμως δεν δώθηκαν...

    Και πάμε τώρα στα περί "βασικού μέτοχου"....
    Ο αρθρογράφος έδωσε αγώνα προεκλογικά υπερ Καραμανλή ευθέως!
    Φαίνεται όμως τώρα ότι σφουγγάρισαν...
    Γιατί μπορώ και εγώ να θυμηθώ την επαγγελματική καριέρα Παυλόπουλου...
    Στοιχεία δεν έχω για να τον κατηγορήσω...
    Το αν ο Ρόβλιας ήταν νομικός σύμβουλος μιάς κατασκευαστικής εταιρείας ούτε αυτό γνωρίζω αλλά για να το λες εσύ , σε πιστεύω.
    Ξέρεις όμως πάρα πολύ καλά ότι ο νόμος αυτός δεν έστεκε πουθενά , δεν μπορούσε να εφαρμοστεί γιατί δεν γινόταν αποδεκτός από την ΕΕ και για αυτό ακριβώς μιλούσαν οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ τότε στη βουλή.
    Αν εσύ θέλεις να το συνδιάσεις με διαπλοκή δικαίωμα σου.
    Αν έχεις στοιχεία να το αποδείξεις , όπως πχ ότι ο εθνικός όπως τον χαρακτηρίζεις κατασκευαστής έπαιρνε δουλειές σε βάρος άλλων θα το δεχτώ και αυτό.

    • (Α)θανάσης avatar
     (Α)θανάσης @ tiramola 21/12/2009 15:41:31

     Τελικά όμως τι ακριβώς απάντησες tiramola?

     Τόσο πια αδύνατον είναι για το κάθε κομματόσκυλο να τολμήσει να διανοηθεί ότι η παράταξή του αποτελείται από ανθρώπους και όχι αγγέλους?

     Αν έλεγες (και εσύ και οι σαμαρικοί και όλοι οι "στρατευμένοι" ) τα σύκα σύκα, θα αποστόμωνες όλους εμάς τους κακοπροαίρετους...

 10. kanis avatar
  kanis 21/12/2009 10:50:03

  Ο δανεισμός τελείωσε, όντως! Η αναδιανομή γιατί; Κάλλιστα,
  αναδιανέμονται οι υπάρχουσες περιουσίες, όχι λίγες απ'αυτές
  συσωρευμένες, κλεπτοκρατικώ τω τρόπω.....
  ΄Α, ΞΈΧΑΣΑ: πρέπει, πρώτα, να παραχθεί νέος πλούτος, κατα τα
  διδάγματα των νεοκλασσικών...! Ορθώς, αν ο κόσμος συνεχίσει να
  βαδίζει στα γνωστά χνάρια....Μόνο που οι αέρηδες που φυσούν είναι
  ριζοσπαστικοί και απρόβλεπτοι και οι νέοι πληβείοι διεκδικούν
  διευρυμένο ζωτικό χώρο. Πάντα με τη βοήθεια των... θείων συγκυριών!

 11. stelios avatar
  stelios 21/12/2009 11:59:41

  Τiramola,αντε στο Κτηματολογιο να δεις τα Κουμπαρακια που θα μας χρεωσουν ακομη και την κτηματογραφηση της θαλασσας.
  Αντε στην κα Λουκα που ετοιμαζει το φαγοποτι του Αιωνα στο Λαναρα πληρωνοντας στις Τραπεζες 250.000.000 απο τις τσεπες των φορολογουμενων δηθεν με προγραμματα Πρασινης Αναπτυξης και τρεχα να εξηγησεις στους ανεργους οτι ο Γερουλανος στην ΕΡΤ συνεχιζει το φαγοποτι των προηγουμενων μαλωνοντας με τον Παπ/νου για το ποιος θα ελεγξει την ταμπακιερα του ΟΠΑΠ.

  • tiramola avatar
   tiramola @ stelios 21/12/2009 12:47:28

   @Στέλιος...
   Αν έχεις τόσο ατράνταχτα στοιχεία για αυτά που γράφεις να τα καταγγείλεις επωνύμως σαν ενεργός πολίτης που είσαι.
   Διαφορετικά είσαι και συ λαμόγιο!

   • by definition anti (back in 1972!) avatar
    by definition anti (back in 1972!) @ tiramola 21/12/2009 13:13:00

    Θυμηθείτε την Σημίτεια ρήση: "όποιος έχει στοιχεία, ας πάει στον εισαγγελέα!"...Κατά τα άλλα μην μου πείτε ότι μπρος στο φωτορομάντζο του Εργασίας (εγώ έτσι το' μαθα) τη σήμερον δεν είναι προτιμητέα η ήρεμη, επιστημονική και κοιτάζουσα το τέρας κατάματα πολιτική του Τάσου Γιαννίτση. Για να μην μας λες κομματικά τυφλωμένους...αλλά ποιος τόλμησε να μην χαϊδέψει τους συνδικάλες που' ναι το μακρύ χέρι των σοσιαλιστικών εργοληπτών; EAT THE DUST NOW!

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ tiramola 21/12/2009 13:15:55

    Αυτό ακριβώς σκεφτόμουν κι εγώ.

    • tiramola avatar
     tiramola @ Επώνυμος 21/12/2009 13:30:05

     Επώνυμε την βούλη πρόλαβε και την έκλεισε ο καταλληλότερος.
     Έλα όμως που θα ξανανοίξουν όλες οι υποθέσεις...

     Καμία σχέση εγώ με την εκσυγχρονιστική περίοδο του ΠΑΣΟΚ.
     Φυσικά είναι αναφαίρετο δικαίωμα σου και σένα και του κάθε Στέλιου να γράφετε ότι σας κατέβει στο κεφάλι , η περίοδος της μπαρούφας όμως έχει τελειώσει , για όλους...

 12. Νίκος avatar
  Νίκος 21/12/2009 12:33:22

  "Τιραμόλα γιατι δεν μας λες κάτι για τον Ρόβλια. Ηταν νομικός συμβουλος του Εθνικού Κατασκευαστή όταν μιλούσε για τον βασικό μέτοχο ή οχι";

  Αχαχαχα! Τιραμολα ειναι αυτος, μπορει και ξεγλυστραει.

 13. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 21/12/2009 12:55:59

  "Καληνύχτα Κεμάλ, αυτή η χώρα δεν θ' αλλάξει ποτέ"!
  Κάποιοι από τους πολιτικούς και άλλους ανθρώπους της, κάνουν λοβιτούρες. Γνωστόν. Το πραγματικό πρόβλημα είναι όμως, ότι δίνουμε την εντύπωση, ότι και οι λοιποί πολίτες της, το μόνο που έχουμε στο μυαλό μας είναι οι λοβιτούρες. Των άλλων. Αλλά έτσι δεν επιστρέφει πάντα κάθε τι απωθημένο;
  Το ξέρω, δεν είναι έτσι ακριβώς, δεν είμαστε όλοι ίδιοι, υπάρχει κάτι κι έξω από την παρακμή, αλλά αυτό, προς το παρόν, δεν μετράει.

 14. Eurocrat avatar
  Eurocrat 21/12/2009 13:28:28

  Μας δουλεύεις βρε φάκτορα?
  Ναι, ο Σαμαράς παραμερίζει τα τζάκια βάζοντας την κόρη του Κεφαλογιάννη τομεάρχη. Του μεγαλύτερου λαμόγιου του Ρεθύμνου, σε τέτοια έκταση που κατάφερε ακόμα κι αυτή η δικαιοσύνη που έχουμε να τον καταδικάσει!
  Ένα απλό αθώο και ενδεικτικό παράδειγμα αλιεύω μόνο, θα βρεις πολλά αν θέλεις να είσαι αντικειμενικός. Η μεσανατολική νοοτροπία του εκλέγειν τους γόνους των Αλ Άσαντ και Μουμπάρακ δεν αλλάζει εύκολα αγαπητέ. Τουλάχιστον τα αδέρφια μας (στο μυαλό) οι άραβες τους υφίστανται θέλοντας και μη. Εμείς τους ψηφίζουμε κιόλας, άρα μάλλον είμαστε χειρότεροι.

  • ΓΟΝΟΣ avatar
   ΓΟΝΟΣ @ Eurocrat 23/12/2009 14:38:05

   Το μεγαλύτερο ''λαμόγιο'' που λες είχε την ευθιξία το 1989 να παραιτηθεί από Υπουργός Μεταφορών όταν οι Μητσοτάκης και Παπανδρέου (μαζί με Φλωράκη) τον πίεζαν να υπογράψει την αμαρτωλή σύμβαση με Siemens/Intracom για τον ΟΤΕ.
   Για ξανασκέψου μήπως ο Μητσοτάκης πήρε την ρεβάνς με το0 δικαστήριο που λες.

 15. Πυροπαθής avatar
  Πυροπαθής 21/12/2009 15:18:37

  Πιστεύω στον Σαμαρά. Τουλάχιστον είναι έντιμος και ειλικρινής.
  Απ' αυτό το σημείο μέχρι να τον αγιοποιείτε προκαταβολλικά και μάλιστα οι ίδιοι που θεωρούσατε τον ΚΚβ τον μικρό καταλληλότερο, υπάρχει τεράστια απόσταση. Η πορεία του θα δείξει. Ελπίζω και πιστεύω ότι θα πετύχει.
  Οι ίδιοι επίσης προκαταβολικά κρίνετε πως θα αποτύχει ο ΓΑΠ. Και γι αυτόν το μέλλον θα δείξει. Πειράζει που εγώ εύχομαι να πετύχει και το πιστεύω, μπας και σωθούμε από την άβυσσο που μας έρριξε ο καταλληλότερος που εσείς δοξάζατε πριν την 4η Οκτωβρίου;

 16. ΓΟΝΟΣ avatar
  ΓΟΝΟΣ 21/12/2009 21:50:33

  Πολύ καλή η ανάλυση του Ν.Ζ. αλλά θα μου επιτρέψει να πω ότι βρήθει ανακριβιών και ιστορικών σφαλμάτων.
  1.Πράγματι η Ελλάδα δεν πέρασε ποτέ από το φεουδαρχικό σύστημα.Ωστόσο η "οικογενειοκρατία" δεν εμφανίστηκε ξαφνικά μετά το 1974.Του θυμίσω του αγαπητού Ν.Ζ ότι τον 19ο αιώνα υπήρχαν οι Τρικούπηδες (Χαρίλαος και Σπυρίδων), οι Ράλληδες, οι Θεοτόκηδες (Γεώργιος και Ιωάννης) κ.α. ενώ στον 20ο οι Βενιζέλοι (Ελευθέριος και Σοφοκλής).Όλοι αυτοί που αναφέρω διετέλεσαν Πρωθυπουργοί.
  2.Αν εξαιρέσεις την Μ.Βρετανία και την μακρά κοινοβουλευτική της παράδοση,σε κανένα άλλο κράτος την Δυτικής Ευρώπης δεν υπήρξαν πραγματικά κόμματα αρχών.Στην Γαλλία για παράδειγμα η Δεξία επί δεκαετίες ήταν κάτω από την σκιά του στρατηγού Ντε Γκωλ και της κληρονομιάς του.Στην Ιταλία, τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες όσο και η αριστερά είχαν διάρκεια ζωής όσο και οι εκάστοτε ιδρυτές τους.Στην ανωτέρω εξαίρεση θα μπορούσα να περιλάβω και τα απανταχού Κομμουνιστικά κόμματα.
  3.Ο Σαμαράς δεν παραμέρισε τα "τζάκια".Αρκεί κανείς να δει τους τομεάρχες που όρισε.Κατ' εμέ,πολύ καλά έκανε για λόγους που θα εκθέσω εν καιρώ.

 17. Ι.Κ. avatar
  Ι.Κ. 21/12/2009 23:40:24

  Φάκτορα,

  Οι πιο πολλές από τις διαπιστώσεις σου είναι προφανείς και σωστές και βέβαια συμφωνώ μαζί σου. Όμως διαφωνώ με την βασική επιχειρηματολογία του άρθρο σου. Γράφεις συμπεράσματα αυθαίρετα τα οποία δεν τεκμηριώνονται από πουθενά και στο βάθος διαβλέπω ότι υπάρχει ένας υπερβάλλων ανθρώπινος ενθουσιασμός για την νίκη του Σαμαρά κατά της Ντόρας, ο οποίος όμως ενθουσιασμός δεν πρέπει να επηρεάζει και την πολιτική μας ανάλυση, πόσο περισσότερο το δια ταύτα.

  Γράφεις:

  "Χωρίς την οικογενειοκρατία τα δύο μεγάλα ελληνικά κόμματα αποσταθεροποιούνται. Καλούνται ή να μετασχηματιστούν σε αληθινά σύγχρονα «κόμματα αρχών» ή να διαλυθούν εις τα εξ ων συνετέθησαν."

  Από που προκύπτει αυτό το αυθαίρετο συμπέρασμά σου;

  Όταν στο ΠΑΣΟΚ έγινε πρόεδρος και πρωθυπουργός ο Σημίτης, που δεν προέρχονταν από κάποια οικογένεια, είδες καμιά αποσταθεροποίηση του ΠΑΣΟΚ; Είδες καμιά διάσπαση; Είδες κανένα μετασχηματισμό του σε αληθινό σύγχρονο "κόμμα αρχών"; Οχι βέβαια. Τα ακριβώς αντίθετα έγιναν. Το ΠΑΣΟΚ έμεινε περισσότερο ενωμένο παρά ποτέ και αντί για "κόμμα αρχών" έγινε "κόμμα των απανταχού λαμογιών". Η οικογενειοκρατία πέρασε την εποχή Σημίτη ως μία παρένθεση και επανήλθε δριμύτερη και μάλιστα με την σημαία της διαφάνειας μέσω του... Παπανδρέου του 3ου (Γιωργάκη).

  Βεβαίως η οικογενειοκρατία είναι παρακμιακό φαινόμενο και απόδειξη έλλειψης ίσων ευκαιριών στους πολίτες για συμμετοχή στα κοινά, και βεβαίως πρέπει να χτυπηθεί και να εξαλειφτεί ως τέτοιο αρνητικό φαινόμενο. Αλλά μέχρι εκεί !!!!

  Με το να αναδεικνύουμε την οικογενειοκρατία ως σχεδόν την μοναδική η έστω την πιο σημαντική αρρώστια του πολιτικού συστήματος υποκρύπτουμε τις πραγματικές δομικές αρρώστιες του πολιτικού συστήματος. Μεγιστοποιούμε την γρίπη και αποκρύπτουμε τον καρκίνο, και ο καρκίνος είναι η ΔΙΑΠΛΟΚΗ - ΔΙΑΦΘΟΡΑ.

  1. Διαπλοκή των πολιτικών με Έλληνες μεγαλο-καρχαρίες για την εξασφάλιση - χρηματοδότηση της πολιτικής καριέρας (+cash για τα γεράματα) των πρώτων και προνομιακής μεταχείρισης των δευτέρων σε διαγωνισμούς για κρατικά έργα.

  2. Διαπλοκή των πολιτικών με ξένες δυνάμεις προκειμένου να έχουν την εύνοιά τους για την προώθηση της πολιτικής τους καριέρας (+cash για τα γεράματα) μέσα από την επιρροή των ξένων αυτών δυνάμενων στα Ελληνικά ΜΜΕ...., με αντάλλαγμα αρκετή ρουφιανιά των πρώτων σε βάρος των Εθνικών συμφερόντων και υπέρ των συμφερόντων των ξένων (Αμερικανών, Άγγλων, Τούρκων).

  ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ.

  Θα μπορούσαν να υπάρχουν και σε ένα πολιτικό σύστημα που δεν έχει ίχνος οικογενειοκρατίας. Τα βλέπουμε σε μεγάλη ένταση και σε χώρες που δεν έχουν φαινόμενα οικογενειοκρατίας.

  Διαφωνώ με την άποψή σου να παρουσιάζεις ως αποκλειστικό πολιτικό στήριγμα του καθεστώτος από το 74 και μετά ότι είναι το «φεουδαρχικό μοντέλο κατανομής ισχύος των ισχυρών οικογενειών» όπως το ονομάζεις. Βεβαίως υπήρχε και υπάρχει οικογενειοκρατία, αλλά ούτε το μοναδικό πολιτικό στήριγμα του συστήματος ήταν, ούτε καν το πιο σημαντικό.

  Πέραν των γεγονότων, που νομίζω ότι διαψεύδουν την άποψή σου, υπάρχει και ένας κίνδυνος όταν ερχόμαστε στο δια ταύτα. Αν είναι όπως τα λες, και το ένα (το πολιτικό) από τα τρία στηρίγματα του συστήματος είναι η οικογενειοκρατία τότε αυτό σημαίνει ότι

  α) αν φύγει και ο Γιώργος από το ΠΑΣΟΚ, και

  β) αν τα κόμματα δεν θεωρούν πλέον τους οπαδούς τους ιδιοκτησία των πολιτευτών τους η οποία μπορεί να μεταβιβάζεται σε γιους και θυγατέρες

  τότε θα έχουμε λύσει το πολιτικό πρόβλημα της χώρας !!!!

  Δηλαδή η άποψη σου σημαίνει ότι για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος δεν χρειάζονται δομικές – θεσμικές αλλαγές του συστήματος αυτού. Αρκούν οι παραπάνω δύο κινήσεις. Τέτοιες όμως κινήσεις οι Έλληνες μεγαλο-καρχαρίες και ο ξένος παράγοντας, που προανέφερα, πολύ εύκολα θα μπορούσαν να αποδεχτούν αφού τέτοιες αλλαγές δεν αμφισβητούν την εξουσία τους πάνω στη χώρα. Δεν τους δημιουργούν κανένα πρόβλημα στην «στρατολόγηση» των διακομματικών lobby τους στην Ελληνική Βουλή.

  Δεν χρειάζεται να είσαι γιος πολιτικού για να επιθυμείς χλυδάτα ....γεράματα. Στην αρρώστια σου είναι άλλο να σε τρέχουν στο Κρατικό της Νίκαιας και άλλο στα χλυδάτα νοσοκομεία της Γενεύης της Ελβετίας λόγω γειτνίασης με τον τραπεζικό σου λογαριασμό....

  Ιάσων Κιανός

 18. N.Z. avatar
  N.Z. 22/12/2009 09:28:25

  Καποιες απαντήσεις οφείλω στις δύο τελευταίες αναρτήσεις.
  Δεν είναι μόνο η Βρετανία που έχει κόμματα αρχών.
  Και η Γερμανία έχει κόμματα αρχών.
  Και η Σουηδία και η Ολλανδία και η Δανία.
  Αλλά ακόμα και χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία και η Ιταλία και η Πορτογαλία που μοιάζουν περισσότερο με μάς δεν έχουν ούτε από απόσταση το οικογενειοκρατικό χάλι το δικό μας.
  Ποιά ήταν η καριέρα του γιού του Ντε Γκώλ στη Γαλλία; Η της κόρης του Γκονζάλες στην Ισπανία; Ή των γιών Φανφάνι και Μόρο στην Ιταλία;
  Ακόμα και σε αυτές τις χώρες τέτοια οικογενειοκρατία στα ανώτατα πολιτικά αξιώματα δεν την φαντάστηκαν ποτέ.
  Για Γερμανία κι άλλες βορειότερες ευρωπαϊκές χώρες ούτε συζήτηση.
  Αυτά για το τώρα...

  Για την Ιστορία τα εξής: τα τέσσερα παραδείγματα που αναφέρεις: Τρικούπηδες, Ράλληδες, Θεοτόκηδες και Βενιζέλοι (θα μπορούσα να προσθέσω και Δραγούμηδες, ας πούμε) είναι διαφορετικά. Δεν έχουμε ιδιωκτησιακή σχέση κομμάτων εξουσίας και επιρροή φάρας. Μόνο ίσως οι Βενιζέλοι είχαν κάποια ιδιωκτησιακή σχέση με το κόμμα των Φιλελευθέρων, αλλά κι αυτή δεν πήγε τόσο μακριά. Ο Σοφοκλής έχασε την ηγεσία των Φιλελευθέρων και στη διάρκεια του Εμφυλίου (από το Σοφούλη) και στη δεκαετία του 50, νωρίς-νωρίς από τον Γεώργιο Παπανδρέου. Εδώ σήμερα μιλάμε για αναπαραγωγή στην ηγεσία τριών γενεών στην περίπτωση του Παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ. Και ο Σημίτης που μεσολάβησε ηγέτης του ΠΑΣΟΚ έμεινε χάρις στην εύνοια του Γιώργου ο οποίος παρακούοντας τον θνήσκοντα Ανδρέα τον εξέλεξε) και παρέδωσε στο Γιώργο με "δαχτυλίδι". Τέτοιες διαδικασίες διαδοχής είναι αδιανοητες στην Ευρώπη.

  Το τελευταίο: Κάνω μια παρατήρηση που μπορεί να είναι σωστή μπορεί να είναι λάθος, αλλά αξίζει να την προσέξετε λίγο παραπάνω. Γιατί έχει συστημικό χαρακτήρα:
  Λέω:
  "Ένα μη ανταγωνιστικό (νεποτικό) μοντέλο στην Πολιτική, συμβιώνει πολύ καλύτερα με ένα μη ανταγωνιστικό (ολιγοπωλιακό και κρατικιστικό) μοντέλο στην Οικονομία. Και τελικά αναπαράγει το ένα το άλλο…

  Γενικά τα κλειστά συστήματα ευνοούν και αναπαράγουν κλειστά συστήματα παντού. Κι όταν εισέρχεται ο υγιής ανταγωνισμός και η αξιοκρατία σε ένα σημείο, τελικά εισβάλλει παντού. Γι’ αυτό και η φεουδαλική οικογενειοκρατία στην Πολιτική ευνοεί κι αναπαράγει τον κρατισμό και τα ισχυρά καρτέλ στην Οικονομία

  ΔΕΝ λέω ότι η οικογενειοκρατία είναι το μόνο μας πρόβλημα. Ούτε ότι η οικογενεικοκρατία είναι το πρόβλημα στο οποίο ανάγονται όλα τα άλλα.
  Ασφασλώς αν αυτό έλεγα ή αυτό εννούσα θα είχατε απόλυτα δίκιο.
  Εκείνο που λέω είναι το αντίστροφο: Ότι η κατάρρευση της οικογενειοκρατίας μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο για να ξηλωθούν όλα τα άλλα. Γιατί αν μπεί ένα στοιχείο ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού στο σύστημα, τότε εισβάλλει και παντού αλλού.

  Κι εκείνο που υπονοοώ είναι ότι η κατάρρευση της Οικογενειοκρατίας ίσως αποδειχθεί ο "αδύνατος κρίκος" για να ξηλωθούν κι όλες οι άλλες στρεβλώσεις.
  Δεν λέω ότι νομοτελειακά θα γίνει αυτό.
  Λέω ότι ίσως αποδειχθεί ότι η 29η Νοεμβρίου ήταν ο τρύπα που άνοιξε στο πλεκτό και τελικά θα το ξηλώσει ολόκληρο.
  Δεν "αγιοποιώ" το Σαμαρά.
  Απλά λέω ότι με το πρόγραμμα που έχει διακηρύξει στρέφεται ενάντια σε όλες τις στρεβλώσεις. Και τον αναδιανεμητικό μοντέλο και στο συνεχή υπέρμετρο δανεισμό και στα καρτέλ κλπ.
  Κι αυτό ΔΕΝ είναι τυχαίο. Ούτε πρέπει να περάσει απαρατήρητο.

  Τέλος, δεν μπαίνω στη συζήτηση αν έπρεπε να διοριστεί η Όλγα Κεφαλογιάννη ή ο Κυριάκος τομεάρχης.
  Ακούω τη συζήτηση ανάμεσα στους φίλους με προσοχή. Λογικά πράγματα λέγονται απ' όλες τις πλευρές.
  Θα δείξει.
  Πάντως κάθε μείζον πολιτικό εγχείρημα δεν κρίθηκε οριστικά "στα σημεία".
  Και λάθος να αποδειχθούν αυτές οι τοποθετήσεις του Αντώνη Σαμαρά, έχει πολλά περιθώρια να επανορθώσει τέτοια "λάθη".

  Η Ελλάδα μπαίνει σε φάση επικίνδυνων κλειδωνισμών που δεν γνώρισε ίσως ποτέ απο το 1974.
  Αν αυτή η διαπίστωση ισχύει, τότε αρκεί να υπάρχει στο πολιτικό προσκήνιο ένας ηγέτης με στοιχειώδη αίσθηση προσανατολισμού και ανατρεπτική διάθεση για να γίνουν κοσμογονικές αλλαγές. Παρά τα όποια "σφάλματά" του εδώ ή εκεί στα επί μέρους.
  Δεν ξέρω πόσο θεωρειτε οτι ο Αντώνης Σαμαράς είναι τέτοιος ηγέτης.
  Αλλά αν σας έλεγε κάποιος πέρσι τέτοιον καιρό (όταν ο Σαμαράς ήταν στα "αζήτητα" και δεν τον είχαν κάνει ακόμα ούτε υπουργό Πολιτισμού), ότι σε ένα χρόνο μέσα θα ήταν Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας με την ψήφο 800 χιλιάδων ψηφοφόρων, θα γελούσατε και με το δίκιο σας.
  Η ανάδειξή του απο το πουθενά μόνο τυχαία δεν ήταν.
  Κατά τη γνώμη μου έχει αίσθηση στρατηγικής.
  Κι όποιος έχει αίσθηση στρατηγικής μπορεί και κερδίζει παρά τα όποια τακτικά του σφάλματα ενδιαμέσως.
  Εν πάση περιπτώσει, αυτή είναι η γνώμη μου και μένει να δούμε στη συνέχεια τι θα συμβεί.
  Καλά Χριστούγεννα σε όλους
  Και... ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
  (το τελευταίο ειναι κυριολεκτική ευχή, όχι των ημερών)

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ N.Z. 22/12/2009 09:36:09

   Ελπίζοντας πράγματι να έχετε δίκιο, ας πούμε μόνον ότι δεν κάνει πολλή αντιπολίτευση, απασχολημένος ίσως με τα εσωτερικά του κόμματός του. Όμως είναι πολύ επείγουσα η άσκηση αντιποίτευσης, για το καλό της χώρας. Δυναμικής αντιπολίτευσης σε όλους τους τόνους. Η κυβέρνηση αυτή καταστρέφει τη χώρα σε χρόνο ρεκόρ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.