#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/04/2010 15:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το τέλος του κύκλου για τη σοσιαλδημοκρατία

Και οι ιδέες πεθαίνουνΜonde-Diplomatique

by Ignacio Ramonet 

Και οι ιδέες πεθαίνουν. Το κοιμητήριο των πολιτικών παρατάξεων ξεχειλίζει από μνήματα όπου βρίσκονται θαμμένα τα λείψανα πολιτικών οργανώσεων που κάποτε πυροδοτούσαν πάθη, κινητοποιούσαν πλήθη και πλέον έχουν γίνει βορά της λήθης. Ποιος θυμάται στην Ευρώπη, λόγου χάρη, τον ριζοσπαστισμό ; Μία από τις πιο ισχυρές πολιτικές δυνάμεις (της κεντροαριστεράς) του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα, παρασυρμένη από τους ανέμους της Ιστορίας... Τι απέγινε ο αναρχισμός ; Και ο σταλινικός κομμουνισμός ; Πού βρίσκονται τούτα τα αξιοθαύμαστα λαϊκά κινήματα που μέχρι πρότινος ήταν ικανά να επιστρατεύσουν εκατομμύρια αγρότες και εργάτες ;

Εξαιτίας των ίδιων της των αποκηρύξεων, των συνθηκολογήσεων και των προδοσιών, η σοσιαλδημοκρατία γλιστράει σήμερα με τη σειρά της στον τάφο... Ολοκληρώνεται ο κύκλος της ζωής της. Και το πιο απροσδόκητο είναι πως αυτό συμβαίνει τη στιγμή που ο υποτιθέμενος κυριότερος ανταγωνιστής του, ο άκρατα νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός, βρίσκεται σε μία από τις χειρότερες στιγμές του.

Γιατί λοιπόν η σοσιαλδημοκρατία πεθαίνει αφού ο νεοφιλελευθερισμός βρίσκεται σε άτακτη υποχώρηση ; Αναμφίβολα επειδή, απέναντι στην έκρηξη των επιτακτικών κοινωνικών αναγκών, αποδείχθηκε ανίκανη να προτείνει λύσεις που ξεσηκώνουν τον λαϊκό ενθουσιασμό.

Πορεύεται στα τυφλά, δίχως πυξίδα και δίχως θεωρία· δίνει την εντύπωση πως βρίσκεται εκτός λειτουργίας, με έναν ασθενικό μηχανισμό καθοδήγησης, δίχως στρατηγική ούτε ιδέες ούτε αρχές ούτε όραμα για το μέλλον... Προπαντός στερημένη από ταυτότητα. Ήταν μια πολιτική δομή που όφειλε να κάνει επανάσταση και απαρνήθηκε αυτόν τον σκοπό· ήταν ένα εργατικό κόμμα και πλέον εκπροσωπεί την εύπορη μεσοαστική τάξη των πόλεων.

Ποικίλες εκλογικές αναμετρήσεις κατά τη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου έδειξαν ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία δεν ξέρει πώς να απευθυνθεί στα εκατομμύρια ψηφοφόρους-θύματα των ωμοτήτων του μεταβιομηχανικού κόσμου που προέκυψε από την παγκοσμιοποίηση. Σε αυτές τις μάζες των αναλώσιμων εργαζομένων, των μονίμως καθηλωμένων στον βασικό μισθό, των νεόπτωχων από τα προάστια, των αποκλεισμένων, των εξαναγκασμένων σε πρόωρη συνταξιοδότηση εν μέσω παραγωγικής ηλικίας, των νέων της επισφάλειας... Σε όλα αυτά τα κοινωνικά στρώματα που έπεσαν θύματα του νεοφιλελεύθερου σοκ. Και για τα οποία η σοσιαλδημοκρατία δεν φαίνεται να διαθέτει ούτε λόγο ούτε λύσεις.

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του Ιουνίου 2009 αποκάλυψαν με χαρακτηριστικό τρόπο την τρέχουσα κατάρρευσή του. Η πλειονότητα των εν εξουσία σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων είδε τα ποσοστά τους να πέφτουν. Εξίσου έχασαν έδαφος και αυτά που βρίσκονταν στην αντιπολίτευση, ειδικά στη Γαλλία.

Δεν κατάφεραν να πείσουν τους ψηφοφόρους για την ικανότητά τους να αντιδράσουν στις κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις που προέκυψαν από την κρίση του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού. Αν απαιτούνταν ένα τεκμήριο για να καταδειχθεί πως οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές είναι ανίκανοι να προτείνουν μια πολιτική διαφορετική από εκείνη που δεσπόζει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρόσφεραν ο Γκόρντον Μπράουν και ο Λουίς Χοσέ Ροντρίγκεθ Θαπατέρο όταν υποστήριξαν την υποψηφιότητα του υπερ-φιλελεύθερου Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής : του τέταρτου ανθρώπου της Σύσκεψης Κορυφής των Αζορών – μαζί με τον Τζορτζ Μπους, τον Τόνι Μπλαιρ και τον Χοσέ Λουίς Αθνάρ – όπου αποφασίστηκε, τον Μάρτιο του 2003, η παράνομη εισβολή στο Ιράκ...

Το 2002, οι σοσιαλδημοκράτες κυβερνούσαν σε δεκαπέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή τη στιγμή, ενώ η χρηματοπιστωτική κρίση καταδεικνύει το ηθικό, κοινωνικό και οικολογικό αδιέξοδο του άκρατου νεοφιλελευθερισμού, δεν κυβερνούν παρά μόνο σε πέντε κράτη (Ισπανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Πορτογαλία και Ηνωμένο Βασίλειο). Δεν κατάφεραν να επωφεληθούν από τον νεοφιλελεύθερο όλεθρο. Και οι κυβερνήσεις τριών από αυτές τις χώρες – Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, έχοντας δεχτεί την επίθεση των χρηματοπιστωτικών αγορών και χτυπημένες από την « κρίση του δημοσίου χρέους » – θα βυθιστούν ακόμη πιο πολύ στην ανυποληψία και στην πτώση της δημοτικότητας όταν θα αρχίσουν να εφαρμόζουν, με σιδηρά χείρα, τα προγράμματα λιτότητας και τις αντιλαϊκές πολιτικές που απαιτούνται από τη λογική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μαντρόσκυλών της.

Η αποποίηση των ίδιων της των θεμελίων τής έχει γίνει συνήθεια. Είναι πολύς καιρός που η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία αποφάσισε να ενθαρρύνει τις ιδιωτικοποιήσεις, να περικόψει τους κρατικούς προϋπολογισμούς εις βάρος των πολιτών, να ανεχθεί τις ανισότητες, να προωθήσει την επιμήκυνση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση (στην Ισπανία, οι εν εξουσία σοσιαλιστές μόλις πρότειναν να αυξηθεί από τα 65 στα 67 έτη...) και να εξαρθρώσει τον δημόσιο τομέα, δίνοντας την ίδια στιγμή κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και τις μονοπωλιακές συγκεντρώσεις των μεγα-επιχειρήσεων και κανακεύοντας τις τράπεζες. Χρόνια τώρα έχει αποδεχθεί, χωρίς τύψεις, τον προσηλυτισμό της στον νεοφιλελευθερισμό. Επαψε να θεωρεί προτεραιότητα ορισμένους από τους στόχους που ήταν κομμάτι του ιδεολογικού της DNA, όπως η πλήρης απασχόληση, η υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων, η ανάπτυξη των υπηρεσιών προς τους πολίτες, το τέλος των ανισοτήτων, η εξάλειψη της φτώχειας.

Από τα μέσα του 19ου αιώνα και μέχρι τη δεκαετία του 1940, κάθε φορά που ο καπιταλισμός ξεπεταγόταν προκειμένου να μεταπλάσει την κοινωνία, οι σοσιαλδημοκράτες – σχεδόν πάντα υποβοηθούμενοι από τους αριστερούς και τα συνδικάτα – πρόσφεραν πρωτότυπες και προοδευτικές αποκρίσεις : καθολική ψήφος, δωρεάν υποχρεωτική παιδεία για όλους, δικαίωμα στην εργασία, δικαίωμα στην απεργία, κοινωνική ασφάλιση, κοινωνικό κράτος, κράτος πρόνοιας... Σήμερα, αυτό το απόθεμα πολιτικής φαντασίας μοιάζει να έχει εξαντληθεί.

Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία στερείται μιας νέας κοινωνικής ουτοπίας. Και δεν ξεχωρίζει πλέον από τους συντηρητικούς σχηματισμούς παρά μόνο στην ταχύτητα που επιβάλλει για την κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας. Εκείνοι την θέλουν όσο πιο γρήγορα γίνεται· η σοσιαλδημοκρατία προτιμά πιο αργούς ρυθμούς...

Οι καιροί, βεβαιότατα, έχουν αλλάξει. Και στον νου αρκετών ψηφοφόρων της, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών από τους λιγότερο προνομιούχους, υπερισχύει το πάθος της κατανάλωσης, καθώς και ο ατομιστικός πόθος να βυθιστούν στην αφθονία που υπόσχεται η γεμάτη πειρασμούς κοινωνία μας, να πλουτίσουν, να απολαύσουν χωρίς περιορισμούς και χωρίς να λερώσουν τη συνείδησή τους... Μπροστά σε αυτόν τον κυρίαρχο ηδονισμό, που αδιάκοπα προάγεται από τη διαφήμιση-προπαγάνδα και τα μέσα μαζικής παραπλάνησης, οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες δεν τολμούν πια να πάνε κόντρα στο ρεύμα. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να πείθουν τους εαυτούς τους πως δεν είναι οι καπιταλιστές που πλουτίζουν χάρη στις προσπάθειες των εργαζομένων αλλά οι φτωχοί που επωφελούνται από τους φόρους που πληρώνουν οι πλούσιοι...

Θεωρούν, όπως επιβεβαιώνει ο Ιταλός φιλόσοφος Ραφαέλε Σιμόνε, ότι « ο σοσιαλισμός δεν είναι εφικτός παρά μόνον όταν ο κατατρεγμός ξεπερνάει την ευσπλαχνία, τα βάσανα ξεπερνούν τις ευχαριστήσεις και όταν το χάος επιβάλλεται στις συγκροτημένες δομές ». 

Ίσως γι’ αυτόν τον λόγο, και προσπαθώντας να διαφοροποιηθεί, ένας νέος σοσιαλισμός του 21ου αιώνα ξαναγεννιέται σήμερα με περίσσια ισχύ και δημιουργικότητα σε πολλές χώρες της Νότιας Αμερικής (Βολιβία, Ισημερινός, Βενεζουέλα). Ενόσω στην Ευρώπη ηχούν πένθιμα οι καμπάνες για τη σοσιαλδημοκρατία.

« Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»

ΣΧΟΛΙΑ

 1. κοψοχέρης avatar
  κοψοχέρης 12/04/2010 15:54:15

  Ο Παπανδρέου σε ποιό μαξιλάρι του σοσιαλισμού τελικά κοιμάται;
  Στο παλαιο-ευρωπαϊκό ή στο νεο-βενεζουελικό;
  Είναι με τον Θαπατέρο ή πιστεύει στον τσάβες;
  Που να καταλάβει κανείς;
  Υποψιάζομαι ότι ούτε ο ίδιος δεν ξέρει σε τί πιστεύει.
  Εδώ σου ρίχνει την αγριότερη λιτότητα που έχει γνωρίσει ποτέ η Ελλάδα και για να δικαιολογηθεί λέει ότι:
  "Δυστυχώς η πολιτική αυτή δεν ταιριάζει με τη φυσιογνωμία του πασόκ αλλά δεν πειράζει, θα τη φάτε έτσι και αλλιώς."
  Είδες όταν έχεις αρχές, και μάλιστα υψηλού επιπέδου όπως οι σοσιαλιστικές;
  Βρε παιδιά, μπάς και ο Γιωργάκης είχε βάλει κανα στοίχημα με τίποτε αμερικάνους φίλους του, για το πόσους Έλληνες θα καταφέρει να στείλει στο ψυχιατρείο με τα σλόγκαν του, πριν αποφασίσει να παραιτηθεί;
  Λές;

 2. klausevitz avatar
  klausevitz 12/04/2010 15:57:41

  ΄Σωστό!
  Τους δόθηκαν άπειρες ευκαιρίες. Προτίμησαν την ενσωμάτωση
  και τις οριακές και ανώδυνες κοινωνικές μεταρυθμίσεις!
  ΜΕΤΆ τους Σταλινικούς, ησειρά τους.
  Το ριζοσπαστικό ρεύμα θα βρεί-στο δρόμο-άλλους γνησιότερους
  εκφραστές. "Νέοι καιροί,νέα καθήκοντα"...!

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ klausevitz 12/04/2010 16:15:14

   Κlausevtitz,

   "Τους δόθηκαν άπειρες ευκαιρίες. Προτίμησαν την ενσωμάτωση
   και τις οριακές και ανώδυνες κοινωνικές μεταρυθμίσεις!"

   Μ' αρέσει που σε δυο γραμμές τα είπες όλα!

   Θα πρόσθετα, επίσης, ότι η νομή και τα λάφυρα της εξουσίας έγιναν επίσης μέρος της ιδεολογίας.
   Από την πολιτική καταλήξαμε στους μηχανισμούς διαχείρισης της εξουσίας.
   Και για να ...διαστρεβλώσω τη διάσημη ρήση του φερεπώνυμου "σοσιαλισμός είναι η συνέχιση ..δεξιών πολιτικών,με άλλα μέσα!"

 3. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 12/04/2010 16:18:47

  Σέ κανένα μαξιλάρι δέν κοιμάται,φίλε μου.Τού είπανε από τήν πατρίδα του:Θά πάς στήν Ελλάδα νά φέρης είς πέρας τό έργο αυτό(τής πλήρους καταστροφής,έως εθνοκτονίας)καί μετά πρόλαβε νά φύγης.Μείνε τώρα εσύ νά μιλάς γιά ιδεολογίες καί τρίχες κατσαρές.

 4. Orestios avatar
  Orestios 12/04/2010 16:25:07

  Η Monde δεν αναφέρει το βασικό. Ότι σοσιαλισμός και νεοφιλελευθερισμός είναι το ίδιο και το αυτό. Όλα παρακλάδια της Μαρξιστικής ή αλλιώς όπως λέει ο Μποτίλια της Χεγκελιανής φιλοσοφίας.

  Απλά την κρίση αυτή του νεοφιλελεύθερου συστήματος προσπαθούν να διασώσουν οι σοσιαλιστές τάχα, ενώ κατ' ουσία αλλάζουν το όνομα και όχι την πρακτική. Για το λόγο αυτό μιλούσαν για επάνοδο των πολιτικών έναντι των τεχνοκρατών. Το "καπέλωμα" της αντίδρασης στο αδίστακτο αυτό σύστημα, που είναι σαν το νόμισμα που έχει 2 όψεις, ξεκίνησε έντεχνα από την Αμερική με τον "δημοκρατικό" Ομπάμα και επεκτάθηκε σε πολλές χώρες δίκην "λαϊκών εξεγέρσεων" εκβιάζοντας ουσιαστικά την αλλαγή.
  Ο "σοσιαλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο" δεν διαφέρει σε τίποτα από τον χυδαίο νεοφιλελευθερισμό.
  Πουθενά τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει καπιταλισμός. Γιατί καπιταλισμός σημαίνει κεφάλαιο και κεφάλεο σημαίνει απόθεμα και καταθέσεις. Εκείνο που βλέπουμε είναι χρέη και μόνο χρεή τόσο στον νεοφιλελευθερισμό όσο και στον σοσιαλισμό. Επιβράβευση των άχρηστων με πάσεις φύσεως επιδοτήσεις και bailouts έναντι της πραγματικής παραγωγικής διαδικασίας.
  Το επόμενο επεισόδιο για την επιβίωση του "σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο" είναι η εγκαθίδρυση της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης. Το λένε άλλωστε μόνοι τους και πλέον η αναφορά έχει ξεφύγει από το πεδίο της συνωμοσιολογίας.
  Για τον σοσιαλισμό παλεύουν σύντροφοι. Με τα λεφτά άλλων πάντα. Όπως συνέβη και στις Σοβιετίες.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Orestios 12/04/2010 17:19:13

   Έχουμε και λέμε:
   "Σοσιαλισμός και νεοφιλελευθερισμός είναι το ίδιο, παρακλάδια της Μαρξιστικής ή Χεγκελιανής φιλοσοφίας, ο δε “σοσιαλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο” δεν διαφέρει σε τίποτα από τον χυδαίο νεοφιλελευθερισμό.
   Και πουθενά τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει καπιταλισμός".
   Προτείνω μια ικανή δόση νιχιλισμού - για όσους δεν κατάλαβαν, τη λατρεία του Τίποτε. Μπάς και έτσι αποκτήσουμε επιτέλους τον πολυπόθητο καπιταλισμό και σωθούμε από της μοίρας μας το κακό συναπάντημα!

   • Orestios avatar
    Orestios @ Sic transit gloria mundi 12/04/2010 17:49:56

    Πες μου μια οποιαδήποτε μορφή σοσιαλισμού που δεν ταυτίστηκε με τον νιχιλισμό.

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 12/04/2010 19:54:41

    Ο πρώτος Χριστιανισμός, πριν γίνει κρατικό δόγμα, για να πάμε στα πιό παλιά!

   • Orestios avatar
    Orestios @ Sic transit gloria mundi 12/04/2010 19:56:03

    Please! Μετά από αυτό περιμένεις να σε πάρω στα σοβαρά?

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 12/04/2010 20:04:00

    Γιατί; Που είναι η αντίρρηση;

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Orestios 12/04/2010 18:55:30

   Αυτο που λες εσυ καπιταλισμο υπαρχει.Στην Απω Ανατολη.
   Tα χρεη της Δυσης ειναι η προσπαθεια να κρατησουν ενα βιοτικο επιπεδο που πια δεν αξιζουν.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Orestios 12/04/2010 19:17:22

   Ψυχραιμία ελπίζω να μην αναφέρεσαι στο επενδυτικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας!

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Orestios 12/04/2010 19:34:58

    Oχι αλλα αναφερομαι στη Νοτια Κορεα και μερικες αλλες.

   • Orestios avatar
    Orestios @ Orestios 12/04/2010 19:50:24

    Εκεί παράγουν κάτι.

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ Orestios 12/04/2010 20:02:42

    Σωστό! Η ταοιστική - σιντοιστική version κεφαλαιοκρατίας.
    Εδώ στη Δύση υπάρχει καταρχήν η προτεσταντική version (κατά Max Weber πάντα). Δυστυχώς, εδώ στα Νότια Βαλκάνια έχουμε τη version του Γιαγκούλα.
    Προσωπικά προτιμώ τη version Robin Hood, η οποία συνδυάζει δίκαιη αναδιανομή, κίνητρα για παραγωγή νέου πλούτου από τους καπιταλιστές (στη θέση του διαρπαγέντος και διανεμηθέντος) και πραγματικά φιλόπτωχη συμμετοχή του κλήρου (Father Tuck). Είναι αχτύπητη.
    Οι Αγγλοσάξωνες δεν έφεραν μόνον κακές ιδέες στον κόσμο. Μιμητές ζητούνται, μπορούμε: Μια καλή εφηβική μου φίλη π.χ., έκλεβε βιβλία και τα μοίραζε στους φίλους της.

 5. άστεγος avatar
  άστεγος 12/04/2010 16:49:29

  Για ποιά σοσιαλδημοκρατία μιλάμε, δεν καταλαβαίνω!
  Αναλύσεις επί αναλύσεων έτσι για ν απερνάει η ώρα;
  Τα πράγματα είναι απλά. Εξι μήνες μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τον κύριο Παπανδρέου τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει.
  Σοσιαλισμός δεν υπάρχει.
  Μόνο μία ερώτηση έχει παραμείνει αναπάντητη στο μυαλό του μέσου Έλληνα.
  Αυτά που κάνει (ή δεν κάνει) ο κύριος Παπανδρέου οφείλονται σε προσωπική ανεπάρκεια ή σε εξόφληση προεκλογικών λογαριασμών προς τρίτους (Έλληνες ή ξένους);

 6. Crash&Burn avatar
  Crash&Burn 12/04/2010 17:53:41

  αλλα λογια .... ταραμας

  • άστεγος avatar
   άστεγος @ Crash&Burn 12/04/2010 17:59:19

   όπως λέμε, john taramas?

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ άστεγος 12/04/2010 18:09:52

    Ή Τζον Τίκης.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Crash&Burn 14/04/2010 13:04:12

   Και πάλι φανατικά επιλέγω Little John!
   Ο υπόγειος, αγνοημένος, ανυπέρβλητος αγγλοσαξωνικός αντικαπιταλισμός.
   Όταν ξυπνήσει, το σπίτι των golden boys θα γίνει σωρός από κολυμπηθρόξυλα. Πάλι με χρόνια, με καιρούς...

 7. mara avatar
  mara 12/04/2010 18:19:46

  Ιδεολογίες και πράσινα άλογα..... όταν διαβάζεις κείμενα όπως το παρακάτω, αναρωτιέσαι..... πόσο θα τραβήξει αυτό? Ως πότε θα κανονίζονται τα πάντα για εμάς... χωρίς εμάς?

  ".....Όταν διάβασα (νομίζω στο ΑΝΤΙ blog) ότι φαίνεται η Ρωσία να έχει συμφωνήσει σε μία νέα "Γιάλτα" και να έχει αφήσει την Ελλάδα στην εξουσία της Ουάσιγκτον, ομολογώ ότι το απέρριψα, γιατί "δεν θα ήταν δυνατό" όπως είπα.
  Βλέπω τώρα τα κοράκια των "διεθνών αγορών" και τα νεοναζιστάκια της Μέρκελ και του κουνιστού συμμάχου της, να ξερνούν χολή κατά της Ελλάδας και σκέφτομαι γιατί δεν κάνει κάτι η Ρωσία. Οικονομολόγοι το έχουν πει (γιατί τα κανάλια το έθαψαν) ότι αρκούσε να εγγυηθεί τα ελληνικά δάνεια για να πέσουν τα επιτόκια δανεισμού μας. Δεν χρειαζόταν να μας δανείσει (αν και αυτό θα μπορούσε να γίνει), απλώς να εγγυηθεί τα δάνεια και να δώσει μήνυμα έτσι ότι κάθε παιχνίδι κατά της Ελλάδας, αφορά και τη Ρωσία. Τα ίδια και η Κίνα.

  Γιατί χάθηκε η Ρωσία; Έγινε πάλι νέα Γιάλτα;......"

  (αξίζει να διαβάσετε το υπόλοιπο εδώ:http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=4372)

 8. GreenHorses avatar
  GreenHorses 12/04/2010 21:48:23

  Να ζήσουμε να μην την θυμόμαστε, ακόμα των Αντρέα πληρώνουμε.

 9. JOHN avatar
  JOHN 13/04/2010 01:46:16

  Η Ουγγαρια εφυγε απο το κυκλο και μαλιστα το ¨σοσιαλιστικο¨κομμα επιασε πατω.Τον ΓΑΠ που τις προαλλες βρεθηκε εκει του εκαναν εντατικο φροντιστηριο και φαινεται πως το επεισαν τουλαχιστο ως προς τη θεωρια για το¨σωτηριο¨ΔΝΤ.Στη πραξη ομως φανηκε περιτρανα πως δεν ειναι ετσι!!Στη Βρετανια κι εκει δυσκολα τα πραγματα για το¨σοσιαληστη¨Γκορντον Μπραουν και ισως επεται συνεχεια και σε αλλες γωνιες του πλανητη.Η σοσιαλδημοκρατια αντλουσε δυναμη απο τα μικρομεσαια στρωματα που εξαπατησε με βερμπαλισμους,και τελικα εξαφανιζει στη πραξη αποδεχομενη τη καπιταλιστικη παγκοσμιοποιηση και τη νεα ταξη πραγματων!Και η τραγικοτερη υποβαθμιση σε διεθνες επιπεδο ειναι ο προεδρος της σοσιαλιστικης διεθνους αυτη η κομικοτραγικη φυσιογνωμια και¨σωτηρας¨μας ΓΑΠ!!!Ο¨καταληλος¨ ανθρωπος στη καταληλη θεση!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.