#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/06/2009 17:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το τέλος του Τρίτου Δρόμου

Σε ευρωπαϊκή κλίμακα, οι εκλογές είχαν δύο μεγάλους ηττημένους: Την Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού και τη σοσιαλδημοκρατία του Τρίτου Δρόμου. Το γεγονός αυτό συνιστά, εκ πρώτης όψεως, διπλό πολιτικό παράδοξο. Οι ευρωεκλογές έγιναν σε συνθήκες αυξανόμενης ανεργίας, ανέχειας και ανασφάλειας λόγω της χειρότερης κρίσης του διεθνούς καπιταλισμού κατά τα τελευταία 80 χρόνια. Η συγκυρία θα έπρεπε, φυσιολογικά, να ευνοεί τις φιλο-Ε.Ε. πολιτικές δυνάμεις, καθώς η Ένωση εμφανίζεται ως σωτήριο καταφύγιο απέναντι στην απειλή της οικονομικής κατάρρευσης. Όπως θα έπρεπε να στρέφει τα λαϊκά στρώματα στη σοσιαλδημοκρατία, τουλάχιστον στις χώρες με συντηρητικές κυβερνήσεις.

Η πρωτοφανής έκταση της αποχής, σε συνδυασμό με τη συχνά εντυπωσιακή μεγέθυνση των κομμάτων που απορρίπτουν το σημερινό μοντέλο της Ένωσης, μαρτυρούν ότι στα μάτια της μεγάλης πλειονότητας των Ευρωπαίων, οι Βρυξέλλες δεν είναι μέρος της λύσης των προβλημάτων τους, αλλά μέρος των ίδιων των προβλημάτων τους.

Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία (με την Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση) κατέγραψε την πλέον συντριπτική ήττα της στα μεταπολεμικά χρονικά. Τα δύο ιστορικά κόμματα-οδηγοί της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, οι Βρετανοί Εργατικοί και οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες, υπέστησαν πραγματική πανωλεθρία. Το γεγονός αυτό λέει πολλά, γιατί ήταν ακριβώς αυτά τα δύο κόμματα εκείνα που ηγήθηκαν της δεξιόστροφης μετάλλαξής τους, με το περίφημο μανιφέστο των Μπλερ και Σρέντερ περί «Τρίτου Δρόμου - Νέου Κέντρου», το οποίο προσφυώς χαρακτηρίστηκε «Θατσερισμός με παντελόνια». Η Κεντροαριστερά εμφανίστηκε βασιλικότερη του βασιλέως στην υπεράσπιση της νεοφιλελεύθερης και ατλαντικής Ευρώπης των ελίτ, με χαρακτηριστικά δείγματα γραφής την υπεράσπιση του Ευρωσυντάγματος και την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση. Αποκορύφωμα ήταν η συγκυβέρνηση σε Γερμανία και Αυστρία, η οποία λειτούργησε, φυσικά, υπέρ της Δεξιάς.

Η ενίσχυση «ατυπικών», «αντισυστημικών» κομμάτων, στο δεξιό και στο αριστερό τμήμα του φάσματος, υποδηλώνει ένα «θυμωμένο κοινό», που απορρίπτει τη συναίνεση των ελίτ και αναζητά σαφείς διαχωριστικές γραμμές και κοινωνικές αναφορές. Το γεγονός αυτό τονίζει την ευθύνη της πέραν της σοσιαλδημοκρατίας Αριστεράς να δώσει πολιτική διέξοδο στις αγωνίες των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία, σε διαφορετική περίπτωση, θα κατευθυνθούν στην απειλητικά ανερχόμενη ακροδεξιά. Άλλωστε, η πολλή συναίνεση σκοτώνει τη Δημοκρατία - ας αφήσουμε που μακροπρόθεσμα, από κανέναν μας δεν θα λείψει η απόλυτη ηρεμία.

Του Πέτρου Παπακωνσταντίνου από την «Κ»

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_08/06/2009_1288796

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Le canard avatar
  Le canard 09/06/2009 18:06:43

  Η αποχή, εκτός των άλλων, είναι σαφής απόδειξη των τεράστιων προβλημάτων στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Γεννάται δε, το ερώτημα. Υπάρχει, και πολύ περισσότερο, θα υπάρξει πραγματική ενωμένη Ευρώπη;

 2. O Ιθαγενής avatar
  O Ιθαγενής 09/06/2009 18:10:30

  Ενδιαφέρον άρθρο από μια εφημερίδα που δημιουργεί κινήματα και τα υποστηρίζει ως κόμματα.
  Η νίκη των άκρων όμως δεν είναι αποτέλεσμα ενός θυμωμένου κοινού, αλλά ενός κοινού σε απόγνωση, που δεν αναζητά διαχωριστικές γραμμές, γιατί αυτές λειτουργούν ως πρέσσα των δικαιωμάτων των ασθενέστερων σρωμάτων, ούτε επιδιώκει κοινωνικές αναφορές.
  Η Ευρώπη ξεχώριζε για το κοινωνικό κράτος, που η σοσιαλδημοκρατία και ο νεοφιλελευθερισμός το έθαψαν.
  Στην οικονομική ύφεση έκατσε και η λαθρομετανάστευση, οπότε ορισμένοι ψάχνουν τον κακό δράκο του παραμυθιού, ενώ το μόνο που υπήρξε ήταν η μεταπήδηση των ιπποτών στην κάστα των βαρόνων ως υπηρέτες αυλών.
  κάποτε θα το καταλάβουν....

 3. Blimblomblim avatar
  Blimblomblim 09/06/2009 18:28:08

  Για μένα το σύνολο της αριστερής ρητορικής, από το Μαρξ μέχρι σήμερα, αποτελεί μια καλοστημένη απάτη που έχει πέσει πολύς κόσμος θύμα της. Όλοι θέλουμε να γίνει το σωστό, όλοι θέλουμε δικαιοσύνη, κοινωνική και μη. Η υιοθέτηση αριστερής ρητορικής, αριστερής ταμπέλας και αριστερής ιδεολογίας (δηλαδή, προκατ αριστερής σκέψης) δεν ενισχύει ούτε την κοινωνική δικαιοσύνη, ούτε την αναζήτηση του σωστού. Το σωστό είναι σωστό επειδή είναι σωστό, όχι επειδή είναι αριστερό. Όπως είπε και ο Ξηρός, αν λειτουργούσαν οι θεσμοί, εμείς θα ήμασταν άχρηστοι. Αν βγει ένας έντιμος μπροστά, τότε η αριστερά θα σταματήσει να έχει λόγο ύπαρξης.

 4. Le canard avatar
  Le canard 09/06/2009 19:02:26

  @Blimblomblim

  Αν υπήρχε ισότητα, δικαιοσύνη κ.λ.π., και ο Μάρξ θα ήταν άχρηστος και η γαλλική επανάσταση... Τι λες βρε Blimblomblim;

 5. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 09/06/2009 19:20:41

  Την ειδαμε πια και την αριστερη σκεψη,στην εφαρμογη της.Τοσο εδω,στη 10ετια του 40,οσο και αλλου,απο το 17,και μετα.
  Ανθρακες ο θησαυρος,οπότε,τι χρειαν εχομεν αλλων μαρτυρων;
  Μη μας ζαλιζετε λοιπον,φιλοι μου.Πες τε τιποτ αλλο.
  Πραγματι,τον εντιμο χρειαζομαστε,και τον ικανο.
  Και ας μην ταζει λαγους με πετραχηλια,και ας μην υποσχεται τον παραδεισον επι της Γης.
  Αμα ο κοσμος καταλαβει,οτι αν υπαρχουν καποια στοιχειωδη,πρεπει να αισθανεται οτι ειναι ΟΚ,και να μην διαμαρτυρεται για το παντεσπανι,τοτε καλυτερα θα περναμε ολοι μας.
  Καθε φορα,που καποιοι,υποσχεθηκαν τον παραδεισο,το αιμα ετρεξε ποταμι.
  Διαλεγετε και παιρνετε.

 6. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 09/06/2009 19:36:07

  Έχω άλλη θεωρία για την "Ευρώπη". Με την ύφεση, οι Γερμανοί δεν θέλουν να επιδοτούν τους περίοικους και τους είλωτες (το παλιό μοντέλο του να διώχνεις τους gastarbeiter) οι δε λοιποί Ευρωπαίοι βαρέθηκαν να βλέπουν την Μέρκελ να τους κάνει κυρήγματα.

  Και, μεταξύ μας, δεν θεωρώ καθόλου απάτη τον Μαρξ... Απάτη είναι πως τον χρησιμοποίησαν για ανελευθερία. Τελικά όλα τα συστήματα έχουν ανελευθερίες, ασχετως περιτυλίγματος, απλά, όσα έχουν κεντρικό σχεδιασμό είναι εξ ορισμού πιο ανελέυθερα από τα άλλα. Δεν θυμάμαι να είναι λάτρης του Κεντρικού Σχεδιασμού και του Κράτους Πατερούλη ο Μαρξ.

 7. Blimblomblim avatar
  Blimblomblim 09/06/2009 19:48:14

  Λέω ότι ούτε ο Μαρξ τα πέτυχε αυτά, ούτε και μπορεί να τα πετύχει. Είναι πια ιστορικά αποδεδειγμένο. Γι' αυτό θεωρώ την ιδέα της αριστεράς γενικά απάτη. Όχι ουτοπία, απάτη. Γιατί οι περισσότεροι αριστεροί ιθύνοντες καταλαβαίνουν πολύ καλά τι γίνεται και τι παίζεται.

 8. donaE avatar
  donaE 09/06/2009 20:21:50

  @ 3 Blimblomblim Η καλη καρδια δεν ερμηνευει ουτε προσδιοριζει την ιστορια της ανθρωποτητας.Χρειαζεται κατι παραπανω.

 9. Blimblomblim avatar
  Blimblomblim 09/06/2009 22:13:00

  Άλλο καλή καρδιά, άλλο έντιμος. Λέμε να βγει μπροστά. Άρα να έχει και τον απαραίτητο δυναμισμό και κάποιες ικανότητες. Αλάνθαστος δεν είναι κανένας. Η Ρόζα Λούξεμπουργκ έλεγε ότι τα λάθη της επανάστασης είναι καλύτερα από τα λάθη των αστών. Από πού κι ως πού; Αν τα συνδυάσεις με τις αριστερές αγκυλώσεις, μάλλον χειρότερα είναι. Δεν θέλουμε ούτε καπιταλισμό, ούτε μαρξισμό, ούτε φιλελευθερισμό. Ούτε καν αριστερά. Το σωστό να γίνεται θέλουμε. Με λίγη εντιμότητα, θα το βρίσκουμε κάθε φορά σιγά σιγά το σωστό.

 10. αχβαχ avatar
  αχβαχ 09/06/2009 22:22:15

  Ποιός τρίτος δρόμος; Αυτοί ήταν βασιλικότεροι του βασιλέως...

 11. donaE avatar
  donaE 09/06/2009 22:28:40

  Οι ΗΠΑ γινανε κρατος πραγματικα μετα απο εναν εμφυλιο.Τηρουμενων των αναλογιων για την συγχρονη εποχη δεν ξερω τι θα συσπειρωσει την ΕΕ.Μια εωτερικη διενεξη η ενας κοινος εχθρος η και τα δυο.Ηδη οι μεταναστες,το ισλαμ...

 12. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 09/06/2009 22:40:04

  Με φόβο να αρχίσουμε αμπελοφιλοσοφικές συζητήσεις, παίζουμε με λέξεις. Το τί σημαίνει "εντιμότητα" το ξέρουμε όλοι. Οι τίμιοι καπιταλιστές, οι τίμιοι μαρξιστές, οι τίμιοι φιλελεύθεροι, είναι ΤΙΜΙΟΙ. Το πράγμα ζορίζει όταν μερικοί πάνε να γίνουν πιο ...τίμιοι από τους άλλους.

  Αν είμαστε τίμιοι, οι επιλογές είναι απλές, και το σωστό ή ο σωστός συμβιβασμός, για την ακρίβεια, βρίσκεται εύκολα. Δυστυχώς δεν είμαστε τίμιοι και όλη η κουβέντα είναι, όπως έλεγε ο μακαρίτης ο Τσιφόρος, "φαγωμάρα για τον λουφέ".

 13. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 09/06/2009 22:48:30

  donaE, δεν θα συσπειρωθεί ποτέ η ΕΕ. Πήγε να κατακτηθεί στον Β' ΠΠ, πήγε να αγοραστεί τώρα πρόσφατα, αλλά δεν συσπειρώνεται. Η ΕΕ είναι συλλογή από τέως αυτοκρατορίες (Πορτογάλλοι, Βέλγοι, εμείς, όλοι -- πλήν Ιρλανδών) με ταλαιπωρημένους και ολίγον συμπλεγματικούς ανθρώπους, ανθρώπους με απωθημένα.

  Οι Αμερικάνοι είναι άλλη σούπα. Τέως Ευρωπαίοι που έφτυσαν και αποποιήθηκαν την Ευρωπαϊκότητά τους (εξ ορισμού) που άρχισαν να μαζεύουν και Νότιους και Ανατολικούς. ΄Οσοι έχουν ζήσει την Αμερική (όχι από το Λούκυ Λουκ) ξέρουν ότι είναι πιο απλοί και ευθείς οι άνθρωποι, με απλουστερες μεταφυσικές ανησυχίες, με θετικό ντετερμινισμό, και κατά μέσο όρο σαφώς τιμιότεροι των Ευρωπαίων αφ' ενός, και λιγότερο ανεκτικοί στο να τους πατάς τον κάλο, αφ' ετερου.

  Ας μην τα βλέπουμε όλα "πολιτικά" ωστόσο. ΔΕΝ είναι υπαρξιακό το πρόβλημα. ΤΩΡΑ μπάινουμε σε ύφεση, τώρα θα αρχίσουν οι χρεωκοπίες με τόσο χρήμα τυπωμένο. Τώρα θα δούμε τον πηθωρισμό να ξανασηκώνει κεφάλι εν μέσω στασιμότητας και αυξανόμενης ανεργίας. Μακάρι να είμαι η απαισιόδοξη Κασσάνδρα, αλλά το τέλος του Τρίτου Δρόμου είναι η αδυναμία των συμβατικών πολιτικών να ανταπεξέρθουν στην επερχόμενη αβεβαιότητα.

 14. donaE avatar
  donaE 09/06/2009 23:10:50

  Ο τριτος δρομος εξυπηρετουσε τις αναγκες της αναπτυξης της εποχης οπου και αλλοι επρεπε να ενταχθουν στο συστημα.Το τελος του ηρθε νομοτελειακα με τις νεες συνθηκες.Αραγε θα βρεθει και 'τεταρτος' δρομος?

 15. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 09/06/2009 23:15:17

  χμμμ... αν δεν κάνω λάθος, οι δρόμοι είναι δύο, ο εύκολος και ο δύσκολος.

 16. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 09/06/2009 23:32:11

  μπα ...πάντα πίστευα ότι ο δρόμος είναι ένας ο δύσκολος, οι σημαίες ευκαιρίας αποδεικνύονται πάντα πρόσκαιρες και βραχύβιες...

 17. Blimblomblim avatar
  Blimblomblim 09/06/2009 23:41:20

  Ο "τρίτος" δρόμος συνήθως είναι υπεκφυγή για να μην διαλέξεις τον έναν το δύσκολο. Κατά βάθος, λένε ψέματα στους εαυτούς τους όσοι ψάχνουν τρίτους δρόμους. Στην ουσία διαλέγουν τον εύκολο. Αλλά δεν έχουν τη γενναιότητα να το ομολογήσουν στους εαυτούς τους.

 18. αχβαχ avatar
  αχβαχ 10/06/2009 00:00:47

  Συγγνώμη, ο τρίτος δρόμος δεν είναι αυταπάτη, είναι εξαπάτηση.

 19. leon avatar
  leon 10/06/2009 11:30:19

  Καποιος να εξηγησει τι ειναι (η ηταν κατα τον Παπακωσταντινου) ο σοσιαλισμος τριτου δρομου. Ο Ανδρεας δεν εξηγησε. Αλλος κανεις?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.