#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/06/2011 07:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το τέλος του Γιώργου ΠαπανδρέουΟι πολιτικοί χειρισμοί, που έκανε ο πρωθυπουργός τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου τύπου, τον αποδυνάμωσαν ουσιαστικά με αποτέλεσμα να εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για το εάν  και πόσο μπορεί να συνεχίσει.

Έγκυρες εφημερίδες, με ανταποκρίσεις τους από την Ελλάδα αμφισβητούν ανοικτά  την ικανότητα του κ. Παπανδρέου να διαχειριστεί την παρούσα κρίση, επισημαίνουν την ουσιαστική απραξία της κυβέρνησης του τους τελευταίους μήνες, υπογραμμίζουν τις δυσκολίες υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και προβλέπουν ότι στο τέλος θα αναγκαστεί να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.

Χαρακτηριστικά είναι τα δημοσιεύματα που επιλέξαμε

Le Monde: "Ο Γιώργος Παπανδρέου σε ελεύθερη πτώση"

"Ο Γιώργος Παπανδρέου σε ελεύθερη πτώση" είναι ο τίτλος ανταπόκρισης από την Αθήνα που δημοσιεύει η εφημερίδα Le Monde στην ιστοσελίδα της.

Στην ανταπόκριση παρουσιάζεται το πορτρέτο του Έλληνα πρωθυπουργού αναφέροντας πως " ο κ.Παπανδρέου μέχρι τώρα ενσάρκωνε το μοντέλο ενός ηγέτη με κουράγιο, που υπερασπιζόταν τη χώρα του εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου θύελλας".

Σήμερα ωστόσο, λέει ο συντάκτης, " η κοινωνική αντίδραση που εκδηλώνεται στους δρόμους και στις κινητοποιήσεις των πολιτών κατά των μέτρων λιτότητας, φαίνεται να έχουν αποδυναμώσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος βρίσκεται έναντι μιας δεξιάς αντιπολίτευσης που στοχεύει εκ νέου στην κατάκτηση της εξουσίας και έναντι του ίδιου του κόμματός του, του ΠΑΣΟΚ που δείχνει να δυσκολεύεται να αποδεχτεί το νέο σχέδιο λιτότητας ".

Σχετικά με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, στην ανταπόκριση υπογραμμίζεται πως η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στη θέση του υπουργού Οικονομικών, δείχνει " την αποτυχία του ανοίγματος προς εξωκυβερνητικές προσωπικότητες ".

Η Μοnde αναφέρει ακόμη πως αρκετοί αναλυτές αναμένουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών έως το φθινόπωρο.

 

The Globe and Mail (Canada)

 

«Όταν πριν από ενάμιση χρόνο ανέλαβε τη πρωθυπουργία της Ελλάδας, έχοντας εξασφαλίσει μια τεράστια εκλογική πλειοψηφία, ο Γ. Παπανδρέου χαιρετίστηκε ως ο μεγάλος μεταρρυθμιστής της Μεσογείου, και ως ένας «σοφιστικέ» πολιτικός στοχαστής, που θα εξαφάνιζε την οικονομική σαπίλα η οποία είχε κυριεύσει τη χώρα του στα 20 και κάτι χρόνια από τότε που ο πατέρας του είχε εκλεγεί πρωθυπουργός….

…..Σήμερα, ο Παπανδρέου παλεύει να σώσει τόσο τη δική του πολιτική καριέρα όσο και αυτή του κόμματός του. Το κοινοβούλιο, αλλά και ο λαός έχουν στραφεί εναντίον του, την ώρα που η χώρα κινδυνεύει με πτώχευση. Και ενώ η αστυνομία μάζευε τα συντρίμμια των διαδηλώσεων που συντάραξαν την Αθήνα,  ο Παπανδρέου πρώτα προσφέρθηκε να παραιτηθεί και να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με την αντιπολίτευση, και στη συνέχεια πάλεψε να φτιάξει μια νέα κυβέρνηση εν μέσω υπουργικής εξέγερσης, καθώς δυο βασικοί υπουργοί του αποχώρησαν, και η κοινοβουλευτική  πλειοψηφία του περιορίστηκε αρκετά….»

….Ακόμη κι αν παραμείνει πρωθυπουργός, ο Παπανδρέου υπέστη μια ντροπιαστική ήττα. Κι αυτό είναι ένα σκληρό χτύπημα για κάποιον που έδειχνε να αποτελεί μια φρέσκια εναλλακτική λύση σε σχέση με τη προηγούμενη γενιά Ελλήνων πολιτικών….

….Το 2010, ο Παπανδρέου επευφημήθηκε εκ νέου για το πρόγραμμα λιτότητας που επέβαλλε, και με το  οποίο ψαλίδιζε τον δημόσιο τομέα, ιδιωτικοποιούσε κρατικές επιχειρήσεις, και έβαζε τέλος στα γενναιόδωρα πρόωρα συνταξιοδοτικά προγράμματα. Ελάχιστα όμως από αυτά πέτυχαν. .. Τα οικονομικά πακέτα βοήθειας δεν μπόρεσαν να τονώσουν την οικονομία ή να μειώσουν το χρέος…  Σύντομα θα συναντηθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να συζητήσουν την επόμενη διάσωση της Ελλάδας, αν και από ότι ακούγεται, αυτό δεν θα γίνει πριν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Και δεν είναι καθόλου σίγουρο αν ο Παπανδρέου, ή ο προϋπολογισμός του θα υπάρχουν μέχρι τότε.FINANCIAL TIMES: Η εμπιστοσύνη του λαού εξανεμίζεται

«Η διεθνής οικονομική στήριξη της Ελλάδας ήταν η πρώτη και μεγαλύτερη έκτακτη επιχείρηση για την αποτροπή κρατικής χρεοκοπίας, για τη διάσωση των τραπεζών της Ευρώπης και τη διάσωση του ευρώ. Η κρίση, όμως, ήταν παράλληλα μία μοναδική ευκαιρία για τους Έλληνες πολιτικούς, επιχειρηματικούς ηγέτες, επικεφαλής συνδικάτων και γενικότερα για τον λαό της χώρας να συνενωθούν στην προσπάθεια να καθαρίσει η κόπρος του Αυγεία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. 
….Δεκατρείς μήνες αργότερα, η εντεινόμενη πολιτική κρίση στην Ελλάδα υποδεικνύει ότι αυτή η ευκαιρία χάνεται. ….
Ο κ. Παπανδρέου κατέγραψε κάποια πρόοδο τους πρώτους 15 μήνες, αλλά έχει γίνει σαφές ότι τον τελευταίο χρόνο χάνει τον έλεγχο των καταστάσεων.. …Ακόμη κι αν περάσει η σχετική νομοθεσία για το νέο πρόγραμμα λιτότητας, είναι μάλλον ανέφικτο να μπορέσει ο κ. Παπανδρέου να υλοποιήσει τη δέσμευσή του για έσοδα 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις μέχρι τα τέλη του 2015. 
….Για να κερδίσει όμως -έστω και υπό προϋποθέσεις- στήριξη σε αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα ο νεότερος Παπανδρέου θα έπρεπε να είναι πιο αδίστακτος στην αντιμετώπιση των εσωκομματικών του αντιπάλων και πιο έξυπνος στο να πείσει τον λαό για την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων…
…….Αντί αυτού, ο κ. Παπανδρέου έχασε πολύτιμο χρόνο αυτήν την εβδομάδα, σε μία άκαρπη προσπάθεια να δημιουργήσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συντηρητική αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας. Υπονοώντας κατ’ επανάληψη ότι μπορεί να παραιτηθεί ώστε να ανοίξει τον δρόμο για έναν πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, αποξένωσε τους συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ και φάνηκε αδύναμος. Για πρώτη φορά από το 2009, υπάρχει πιθανότητα πρόωρων εκλογών…..

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. madprof avatar
  madprof 18/06/2011 08:56:26

  Ανοιχτή επιστολή στο site του ΠΑΣΟΚ, αναρτημένη

  Ανοιχτή επιστολή στον Γ. Παπανδρέου
  Θεσ/νίκη 31-3-07
  Ο Γ. Παπανδρέου, ως αρχηγός, παρέλαβε ένα πολιτικό κόμμα ιδεολογικά και κοινωνικά στέρεα «δομημένο» (με τα όποια προβλήματα) και το οδήγησε σε πολιτικό μαρασμό, απαξιώνοντάς το.
  Στρατηγικά Πολιτικά Ατοπήματά του :
  1. Πολιτική ανυποληψία.
  Η εξωτερική του πολιτική (απροκάλυπτη υποστήριξη του σχεδίου Ανάν, όταν η τεράστια πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων συνεπώς, δεν το αποδεχόταν) οδήγησε τους ψηφοφόρους του πασοκ σε ιδεολογική απάθεια, πολιτική σύγχυση και αυτόν σε πολιτική ανυποληψία δια παντός.
  2. Ιδεολογική αποσύνθεση του πασοκ.
  Με την περίφημη «διεύρυνση» «αριστερά» και ακρο-δεξιά, κατόρθωσε ένα συμπαγές ιδεολογικά και κοινωνικά πολιτικό κίνημα να το απο-ιδεολογικοποιήση εν μία νυκτί.
  Ειδικά με τους νεοφιλελεύθερους (Σ. Μάνο και Α. Ανδριανόπουλο, πολιτικούς συνοδοιπόρους των Μπους, Τσένει και λοιπά νεοσυντηρητικά κοράκια) έβαλε ταφόπλακα στην όποια ιδεολογική κάλυψη απέμεινε στο πασοκ, από την αλά Παπαντωνίου λαίλαπα της «εκσυγχρονιστικής» επέλασης του χρηματιστηρίου και τον τρόπο εισαγωγής του ευρώ στην ζωή μας (ανεξέλεγκτη λειτουργία της αγοράς των καρτέλ με συνέπεια την μη συγκράτηση των τιμών) με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα. Έτσι φτάσαμε στο «πολιτικό αληταριό» Λ.Λ.
  Μόνη επιλογή του : Να παραιτηθεί από την αρχηγία του πασοκ και
  την εγχώρια πολιτική ζωή !, αξιοπρεπώς (sic).

 2. madprof avatar
  madprof 18/06/2011 09:02:12

  Σήμερα έχουμε τις συνέπειες της επιλογής του να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία του πασοκ τότε και στην πρωθυπουργία σήμερα.

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 18/06/2011 09:28:44

  FINANCIAL CRIMES
  "παράλληλα μία μοναδική ευκαιρία για τους Έλληνες πολιτικούς, επιχειρηματικούς ηγέτες, επικεφαλής συνδικάτων και γενικότερα για τον λαό της χώρας να συνενωθούν στην προσπάθεια να καθαρίσει η κόπρος του Αυγεία του σύγχρονου ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ !"

  ΠΠ

 4. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 18/06/2011 09:29:48

  Ενω το μεταξυ, εκει στον τοιχο, εχει τουνελ !!! απο εκει θα φυγει !!!.......
  Κοιταξτε καλα... αχχαχααα

  ΠΠ

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 18/06/2011 09:30:11

   * τω

   ΠΠ

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 18/06/2011 10:28:58

   Στον συγκεκριμένο (δυσανάλογα και περιέργα μεγάλο!) αεραγωγό χωράει ακόμη κι ο Πάγκαλος...
   "Εσκέιπ φρομ Άθενς"- Σύντομα στις τηλεοράσεις σας!

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Strange Attractor 18/06/2011 10:30:42

    ενας αντιπροεδρας at a time !
    χαχααα

    ΠΠ

    • Χαλκιδέος avatar
     Χαλκιδέος @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 18/06/2011 17:40:21

     Το πρόβλημα είναι μην στριμωχτούνε πάνω στον πανικό τα δύο τροφαντά τρελά αγόρια και σφηνώσει η τρούπα!

 5. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 18/06/2011 11:10:13

  ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΤΡΕΞΟΥΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ...ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΡΟΚΑΜΕΙ;;;;;

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ ΕΥΑ 18/06/2011 11:30:57

   ο γλιστεροτερος.

   ΠΠ

 6. ad kan avatar
  ad kan 18/06/2011 11:28:34

  Ο πλέον διεφθαρμένος πολιτικός οργανισμός από καταβολής Ελληνικού κράτους. Το ΠΑΣΟΚ Μια διαρκής απειλή για την Ελληνική κοινωνία
  ----------------------------------------------------------------------------------
  Γεώργιος Παπανδρέου ο νεότερος: Η ιστορία ως φάρσα Όπως και οι προκάτοχοι της οικογένειάς του ο Γιώργος Παπανδρέου εξελέγη τον Οκτώβρη του 2009 εν μέσω της πιο βαθιάς παγκόσμιας κρίσης που αντιμετωπίζει ο καπιταλισμός μετά από τη δεκαετία του 1930. Η ελληνική δημοσιονομική κατάσταση ήταν βυθισμένη, η οικονομία σε ελεύθερη πτώση. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Παπανδρέου υποσχέθηκε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος ευημερίας και προτεραιότητα στις επενδύσεις στον κοινωνικό τομέα, στη δημόσια υγεία, παιδεία και στην αντιμετώπιση της φτώχειας. Όταν ανέλαβε την εξουσία, πιστός στην παράδοση των Παπανδρέου, έκανε μεταβολή. Υιοθέτησε μια αγανακτισμένη στάση ισχυριζόμενος ότι «ανακάλυψε» πως το ελληνικό δημόσιο ταμείο ήταν άδειο και η χώρα υπερχρεωμένη και πως η μόνη λύση ήταν να πετσοκόψει το βιοτικό επίπεδο μειώνοντας τους μισθούς, τα κοινωνικά προγράμματα και τις συντάξεις προκειμένου να πληρωθούν οι ξένοι τραπεζίτες. Όπως και οι προκάτοχοι συγγενείς του, δεν κατέβαλε καμιά προσπάθεια να συλλέξει τους φόρους από τους πλούσιους ή να επιβάλει εμπάργκο στους μυστικούς ξένους λογαριασμούς των τραπεζιτών, των στελεχών των εταιριών, των πλοιοκτητών, των κερδοσκόπων του χρηματιστηρίου, των συμβούλων και των μεσαζόντων που έκαναν απάτες δισεκατομμυρίων ευρώ εις βάρος των Ελλήνων φορολογούμενων και συνταξιούχων. Δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να εξοφληθούν τα χρέη του ιδιωτικού τομέα προς τους κρατικούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς. Αντίθετα, στράφηκε στους απατεώνες της Γουόλ Στριτ Goldman & Sachs για συμβουλές και υποστήριξη, εκείνους που το 2001 διευκόλυναν τη λεηλασία των δημόσιων δανείων για ιδιωτικό όφελος. Αντί για ευκαιρία ο Οκτώβρης μετατράπηκε σε εφιάλτη. Η κυβέρνηση Παπανδρέου και τα κοινοβουλευτικά ρομπότ της προχώρησαν πολύ πιο πέρα ακόμα κι από τις προηγούμενες δεξιές κυβερνήσεις στη διάβρωση του βιοτικού επιπέδου, παρέδωσαν το σχεδιασμό, τη διεύθυνση και την επιβολή της οπισθοδρομικής κοινωνικοοικονομικής πολιτικής στην Ε.Ε. και την Ουάσιγκτον, που για να υπερασπιστούν τις δικές τους οικονομικές ελίτ είναι αποφασισμένες να απομυζήσουν και την τελευταία ρανίδα αίματος των Ελλήνων εργαζόμενων. Η τραγωδία ενός λαού…Η πολιτική ιστορία της οικογένειας Παπανδρέου αποτελεί μια ελληνική τραγική φάρσα. Είναι η τραγωδία ενός λαού που πολέμησε ενάντια στους ναζί και τους συνεργάτες τους για να δεχτεί την επίθεση των νέων Αγγλο-αμερικανών κυρίαρχων. Είναι η τραγωδία του ηρωικού φοιτητικού αγώνα του Πολυτεχνείου το 1973 ενάντια στην αμερικανοστήριχτη στρατιωτική δικτατορία που κατέληξε μάρτυρας της ανόδου ενός ψευδολαϊκιστή δημαγωγού, του Α. Παπανδρέου ο οποίος υποσχέθηκε δημοκρατικό σοσιαλισμό και κατέληξε στην κοινωνικοποίηση των προσωπικών χρεών των καπιταλιστών κλεπτοκρατών. Και τώρα, ο τελευταίος, ας ελπίσουμε, στη σειρά των κολάκων των ιμπεριαλιστών, ο Γ. Παπανδρέου, που υποσχέθηκε προοδευτικές αλλαγές αλλά εφάρμοσε οπισθοδρομικές πολιτικές, παρέδωσε τα κλειδιά της εξουσίας στους υπερατλαντικούς ιμπεριαλιστές επιτηρητές του. Πέρα από την πολιτική ιδιοσυγκρασία της Ελλάδας η ιστορία των ελληνικών σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων περιγράφει τον ιστορικό τους ρόλο ως σωτήρων του καπιταλισμού σε περιόδους κρίσης του..(«Η κατάρα των τριών γενιών Παπανδρέου», απόσπασμα)
  James Petras http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/04/blog-post_9400.html

 7. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 18/06/2011 11:32:52

  ΧΑ ΧΑ, ΑΨΟΓΟΣ ΠΠ

 8. NIK THE GR avatar
  NIK THE GR 18/06/2011 12:06:08

  Μην ειστε καθολου σιγουροι οτι ευκολα ξεκολαει η αρρωστια ΠΑΣΟΚ με οποιαδηποτε μορφη της απο πανω μας.
  Στρατευμα ολοκληρο οι διορισμενοι στον στενο και ευρητερο δημοσιο τομεα,καλοταισμενοι οι μεγαλοεργολαβοι και τα μιντια με τα παπαγαλακια τους,σε συνεχη εγρηγορση οι επιτροπες(βλεπε κομματοσκυλα),πληρης χαμαιλεοντισμοςσ υμπεριφορας και πολιτικου λογου,αριστη χρηση της ατακας και του καινου περιεχομενου πολιτικου συνθηματος(γιαυτο συμπεθερισανε με τον λαγο).
  Ετσι απο Συγγρου μερια πρεπει να κινηθουν εξισου σοβαρα προς ολες αυτες τις κατευθυνσεις,το βρισκετε ευκολο?μακαρι.

 9. ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ avatar
  ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 18/06/2011 19:40:31

  Οταν ο Καραμανλης εκανε την περιφημη δηλωση-κουραστικα,ολα τα μεσα το αρπαξαν και απο κει και περα τον αποκαλουσαν,κουρασμενο.Μηπως, λεω μηπως απο εδω και περα ο επικοινωνιακος τομεας της Ν.Δ αλλα και τα μεσα που τη στηριζουν θα πρεπει να αποκαλουν τον Παπανδρεου με μια μονο λεξη,ο παραιτημενος;

 10. BlueSky avatar
  BlueSky 18/06/2011 22:31:28

  Πως ονομάζεται ο Πρωθυπουργός που υπέβαλλε την παραιτησή του στον εαυτό του;;;;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.