26/08/2008 00:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το τέλος της PAX AMERICANA και η Ελλάδα

- Η Γεωργία αποδεικνύεται ο καταλύτης των αλλαγών που ωρίμαζαν από καιρό στην διεθνή σκακιέρα και πυροδοτήθηκαν από την απόσπαση του Κοσσόβου από την Σερβία.
- Η Ρωσία επανέκτησε τον πλήρη έλεγχο στην περιοχή του Καυκάσου και προχωρά στην ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, όπως περιγράφουμε σε προηγούμενο post
- Η κρίση έδειξε τη φθορά που έχουν υποστεί οι ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα της οκταετίας Μπους. Το σύστημα της μιας υπερδύναμης δεν αντέχει πια και ξεπερνιέται όχι μόνο από την ισχυροποίηση της Ρωσίας, αλλά και από την ανάδυση νέων παγκόσμιων δυνάμεων (Κίνα, Ινδία κλπ)
- Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ πρέπει εκ των πραγμάτων να επανεκτιμήσουν τη θέση τους στον κόσμο, και τη φιλοσοφία της εξωτερικής πολιτικής τους

Σε αυτό το ραγδαία μεταβαλλόμενο πλέον διεθνές περιβάλλον επανέρχεται στην επικαιρότητα η συζήτηση για την επάρκεια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και τους προσανατολισμούς της. Στο επίκεντρο αυτής τη συζήτησης, εκτός φυσικά από το ενεργειακό, πρέπει κατά τη γνώμη μας να είναι το αποσχιστικό ντόμινο που άνοιξαν οι Αμερικανοί με το Κόσσοβο και το οποίο οδήγησε στην Γεωργία.

Εν όψει λοιπόν των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται για την ελληνική εξωτερική πολιτική υπενθυμίζουμε τι είχε πει για τα ζητήματα αυτά ο Αντώνης Σαμαράς, ο μοναδικός Έλληνας πολιτικός που από όσα γνωρίζουμε πρόβλεψε τις εξελίξεις στην Οσετία και την Αμπχαζία:

«Η απόσχιση του Κοσσόβου δημιουργεί ένα ολόκληρο αποσχιστικό ντόμινο. Ιδιαίτερα από τα κράτη εκείνα που ήδη έχουν νομιμοποιήσει και έχουν αποδεχτεί καθεστώς (σε αντίθεση με τη Θράκη) διακριτής εθνότητας σε κάποιες πληθυσμιακές ομάδες. Προσέξτε πώς ανοίγει το κουτί της Πανδώρας. Πάρτε πρώτα: 130.000 Σέρβοι στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο…Αυτοί είναι επόμενο να πάνε με τη Σερβία. Και θα σας πω και κάτι. Αυτοί θα πάνε σύμφωνα με το 1244/99 του ΟΗΕ, την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας…(που) τους έχει αναγνωρίσει ως Σέρβους.,, Και τώρα πάμε να τους κάνουμε Αλβανούς. Αυτοί λοιπόν είναι οι πρώτοι που θα πάνε. Ο θύλακας ο Σερβικός στη Βοσνία, ξεσηκώνεται. Θέλετε να πάμε στην Κροατία, το ίδιο. Θέλετε να πάμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Οι Ισπανοί δεν δέχτηκαν να γίνει ανεξάρτητο το Κόσσοβο. Διότι έχουν πρόβλημα με τους Βάσκους και την Καταλονία. Οι Ρουμάνοι έχουν πρόβλημα με την Τρανσυλβανία. Που είναι εκεί πέρα Ούγγροι. Οι Σλοβάκοι έχουν πρόβλημα με τη νότια Σλοβακία που και εκεί πέρα είναι Ούγγροι.
Προβλέπω, και εδώ είναι ένα άλλο ζήτημα μεγάλο, ότι ο Πούτιν θα υποχρεώσει ή θα δεχτεί η Αμπχασία και η νότιος Οσετία που είναι Ρώσοι να φύγουν από την ανεξάρτητη χώρα που λέγεται Γεωργία, δίπλα στη Ρωσία για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Και αντίστοιχα η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου διευκολύνει το πρόβλημα που λέγεται Κουρδικό κράτος στο βόρειο Ιράκ και στην Τουρκία. Όπου πια και εκεί τα πράγματα είναι αναπόδραστα. Γιατί δημιουργείται ένα διπλωματικό προηγούμενο τεράστιο». (Συνέντευξη στη ΝΕΤ 13 Μαρτίου 2008, στον Μανώλη Κοττάκη)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. BALKAN CITIZEN avatar
  BALKAN CITIZEN 26/08/2008 01:07:35

  Πολυ σωστα αγαπητε κυριε Αντωνη Σαμαρα! Κοινη λογικη my friend! Δυο μετρα και δυο σταθμα δεν χωρουν στο διεθνη κοινοτητα. Και η υποκρισια εχει τα ορια της!

 2. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 26/08/2008 01:22:56

  Πού είναι χαμένος αυτός;;;

 3. Kraepelin avatar
  Kraepelin 26/08/2008 01:23:38

  Και τι σχέση έχουν η σοφια, η αρετή και η κοινή λογική με τον Αντώνάκη; Αν κάτι τον χαρακτηρίζει, είναι ότι ήταν συνήθως άνεργος και μονίμως άεργος.

 4. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 26/08/2008 02:03:55

  Η κρίση των ΗΠΑ μπορεί να κορυφώθηκε στη οκταετία Μπους, ωρίμασε όμως εξίσου και επί προεδρίας Κλίντον (η περιώνυμη Όλμπραϊτ δεν ήταν καλύτερη στον πόλεμο εναντίον της Σερβίας) αλλά και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Μοιραία στιγμή για τη ασθένεια είναι στιγμή της μόλυνσης, έστω και εάν τα συμπτώματα φωνασκούν στο τρίτο στάδιο. Η μόλυνση ξεκινάει το 1915 στο Τζέκυλ Άιλαντ, όταν εκχωρείται στους τραπεζίτες η κοπή και διάθεση νομίσματος χωρίς αντίκρυσμα κατά βούληση. Πριν την ώρα που χτύπαγαν τα ξυπνητήρια για να πάνε οι άλλοι στις δουλειές, οι πρέσες εκτύπωναν σε φτηνό χαρτί τα γραμμάτια μιας νοθευμένης εξουσίας.

  Μια παγκόσμια εξουσία προϋποθέτει ιδεολογικό μοντέλο παγκοσμίου χρήσεως. Προς το παρόν συντελείται το βάθεμα της κρίσης. Ποιος θα πάρει το μπόνους αποτελεί απλή παρασκηνιακή επιλογή, όταν όλοι εκλιπαρούν για λίγη "τάξη" και λίγη "ασφάλεια".
  Ο μόνος που διαθέτει ανθρωπιστική προοπτική παγκοσμίου χρήσεως είναι το Ελληνικό Πνεύμα. Προς στιγμή παραμένει στα αζήτητα.

  Αναμφίβολα, σοφία και αρετή ΣΥΜΒΑΔΙΖΟΥΝ ΠΑΝΤΑ
  Αλλά:
  άλλο σοφία και άλλο πολιτική διορατικότητα
  άλλο αρετή και άλλο πολιτική.
  Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καλοί και κακοί πολιτικοί.
  Όμως είναι δύσκολο να κατεβάσεις ελέφαντα με σουγιά.
  Το γήπεδο είναι σκαμμένο και απαιτεί πολύ κράτημα στις γάμπες.
  Οι γάμπες λέγονται Λαός (όχι του χοντρού, ο άλλος).

 5. Helmut avatar
  Helmut 26/08/2008 11:22:17

  Καλά, ο Σαμαράς δεν είναι κανένας προφήτης, ούτε καν φωτισμένος πολιτικός. Δεν προέβλεψε τίποτα, απλά διάβασε κανένα site και τα μετέφερε στον μεγαλοδημοσιογράφο Κοττάκη.

  Αφού τα έλεγαν οι ίδιοι, με αφορμή το Κόσοβο, εδώ και καιρό τι "προέβλεψε" ακριβώς ο Σαμαράς;

  SOUTH OSSETIAN PRESIDENT EDUARD KOKOITY, February 18, 2008:

  “South Ossetia will in the near future appeal to the UN with a request to recognise our independence.”

  SELF-DECLARED ABKHAZ PRESIDENT SERGEI BAGAPSH, February 18, 2008:

  “In the near future Abkhazia will appeal to the Russian parliament and the UN Security Council with a request to recognise its independence.”

  Ψάξτε επίσης στο site του BBC το άρθρο:
  Saying 'No' to Kosovo independence
  με ημερομηνία 5 Μαρτίου 2008.

  Γι'αυτό μην μας πλασάρετε τον Αντωνάκη σαν τον Έλληνα Brzezinski.

  Ευχαριστώ.

 6. Σπατζιώτης avatar
  Σπατζιώτης 26/08/2008 11:23:58

  Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει. Καινούργιοι παίκτες εμφανίζονται δυναμικά στο προσκήνιο, οι παλιές συμμαχίες τρίζουν, τα σύννορα επαναχράσονται, μια νέα τέξη πραγμάτων (πέρα από κάθε πρόβλεψη και σχεδιασμούς επί χάρτου) εγκαθίσται. Επί το ποιητικότερον, ''ένας νέος κόσμος γεννιέται'' ή, με τους κυνικότερους όρους της επιστήμης των Διεθνών Σχέσεων - είμαστε στις αρχές μιας εντεινόμενης και διαρκώς διευρυνόμενης παγκόσμιας δομικής κρίσης. Δυστυχώς, κοινός παρανομαστής όλων των παραπάνω είναι οι καινούργιες καταστροφές και η σπατάλη αίματος, μια που ανέκαθεν ''με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί''. Πατήρ γαρ πάντων (των αλλαγών) πόλεμος...
  Κάποιες από αυτές τις αλλαγές που συντελούνται μπροστά στα συχνά έκθαμβα (ίσως κι αλλοίθωρα) μάτια μας (πολλοί εξ ημών ασχολούμεθα με το αν πρέπει ή δεν πρέπει να παίρνουν ανθυγιεινό επίδομα οι μανικιουρίστες του δημοσίου) μπορούν να έχουν θετικές επιπτώσεις για μας ως χώρα-κτράτος-έθνος. Η έκπτωση του μονοπολισμού, για παράδειγμα, μας προσφέρει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων στη διεθνή σκακιέρα. Κάποιες άλλες (η επαναχάραξη των συνόρων, ας πούμε) εγκυμονούν σοβαρότατους κινδύνους όχι μόνο για τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά και για την ίδια μας την υπόσταση.
  Συνήθως, στα μεγάλα παιχνίδια παίζουν οι μεγάλοι παίκτες. Οι μικροί είναι τα πιόνια που συχνά θυσιάζονται. Το έχουμε υποστεί πλειστάκις αυτό στο παρελθόν. Κυριότερη αιτία των συμφορών που μας έχουν βρει μέχρι σήμερα ήταν η ξενοδουλεία των ηγετών μας (που συχνά έφτανε ως τα όρια του να λειτουργούν ως ξένοι πράκτορες), αλλά και η χαρακτηριστική για το λαό μας διχόνοια. Σ' αυτή την τελευταία σήμερα έχουν προστεθεί και ένας ακόμα πιο επικίνδυνος ηθικός ξεπεσμός, μια απουσία κοινών σημείων αναφοράς, μια ιλαρή (και ανεξήγητη μέσα στη οικονομική φτώχεια που μας δέρνει) μακαριότητα και μια κραυγαλέα υποχώρηση της όποιας πνευματικότητας. Ο Ντιόγκο να 'ναι καλά, τα μεσημεριανά, οι δίμετρες Ουκρανές, τα σκυλοτράγουδα, οι συγγραφείς-αεροσυνοδοί, ο η μαγκιά, το φλωριλίκι, το χάρχαλο... Άντε, πού και πού και καμιά αυτοϋπομονόμευόμενη διαδήλωση για τα Σκόπια, άντε και καμιά συναυλία για τα δάση μας. Με μπλουζάκι Made in SKY που να γράφει ''Προσέχω πώς τραβάω το καζανάκι, γιατί το νερό είναι πολύτιμο''.
  Και η Ομόνοια θυμίζει Χαρτουμ... και στη Βάθη οι πρεζέμποροι έχουν στήσει πάγκους... και στην πλατεία Κολιάτου οι ένοπλοι Κοσοβάροι είναι πιθανότατα περισσότεροι απ' όσο στην Τζακόβιτσα... και το ρεύμα ανεβαίνει... και στην επαρχία δεν υπάρχουν νέοι... και στην Κύπρο κάποιοι αριστεροί μιλούν για νέα ''εθνογένεση''... και στη Θράκη κάνει νταηλίκια ο υπονομάρχης του Ερζερούμ... και πολλοί 30-40-50ρηδες μένουν με τους γονείς τους για να τη βγάλουν...
  Λέει κάτι ο Σαμαράς, βγαίνουν πεντακόσιοι και λένε - ''έλα, μωρέ, ο Αντωνάκης''. Κάνει μια κίνηση ο Καραμανλής - ''σιγά, με τον μπουχέσα'', πετάγονται άλλοι πεντακόσιοι. Πάει να μιλήσει το ΚΚΕ - ''πέστε μας για τον Γερμανό'', το κράζουν άλλοι πεντακόσιοι.

  Πού οδεύομεν, κύριοι;

  .........

  Δεν κινδυνολογώ. Ανησυχώ. Δε βλέπω ορίζοντα. Δεν έχω ήχο.

 7. ο νοών....νοείτω avatar
  ο νοών....νοείτω 26/08/2008 11:42:48

  @Σπατζιώτης
  Περιεκότατο, αληθές, μελαγχολικό.
  Όταν θα έρθει η στιγμή που:
  Στα σχόλια (γιατί δεν περιμένω να γίνει αυτό από τα ΜΜΕ) θα περισσέψουν οι γενικόλογες κριτικές για πρόσωπα με αφορμή δηλώσεις.
  Δεν θα αναφέρονται σαν κάτι το νέο ή παλιό τα ευτράπελα των πολιτικών.
  Δεν θα χρειάζεται η διαφήμιση για την απόκτηση οικολογικής συνείδησης.
  Δεν θα χρειάζεται επιβεβαίωση το αυτονόητο
  Και τέλος όταν δεν θα χρειάζεται το διαδίκτυο για να μπορούμε να εκφραζόμαστε, να ακουγόμαστε να φωνάζουμε να συζητάμε και να συνευρισκόμαστε
  Τότε ίσως ο ήχος που σου λείπει επιστρέψει.

 8. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 26/08/2008 11:50:32

  @Σπατζιώτης
  Πόσο αγγίζει η γραφή σου, η σιωπή του ήχου σου...
  Ο Γιεχούντι Μενουχίν είπε ότι η μουσική είναι η διαλεκτική σχέση μεταξύ ήχου και σιωπής.
  Παύσι: η σημαντικότερη νότα στο πεντάγραμμο.
  Το ίδιο ισχυρίζονται οι μύστες.
  Βάθος: η αληθής διάσταση του ύψους.
  Σιωπή: Η μήτρα της μουσικής, του χορού, της εκτίναξης.
  Ορίζων: Το φίλημα ουρανού και γης. Ανάγκης και έμπνευσης.
  Πως να συμβεί το φίλημα προτού μας ταλανίσει ο πόθος;

 9. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 26/08/2008 12:03:44

  @ο νοών...νοείτω
  Πράγματι το διαδίκτυο είναι μια (γλυκιά) τυραννία.
  Πάντοτε όμως τα όνειρα και προπάντων τα οράματα είναι οι χώροι συνεύρεσης που σπέρνουν το άλλο μέλλον.

 10. ο νοών....νοείτω avatar
  ο νοών....νοείτω 26/08/2008 13:04:14

  @Μποτίλια στο Πέλαγος
  Σύμφωνοι.
  Αλλά και πάλι πόσο μπορεί το διαδίκτυο να αντικαταστήσει τη φυσικά παρουσία, τον λόγο που εκπορεύεται από τον αυθορμητισμό και την συνακόλουθη αντίρρηση;
  Πόσο μπορεί να αντικαταστήσει τη συνεύρεση και τη θέαση της έκφρασης του συνομιλητή που ενώ θα τον ακούς ταυτόχρονα θα προσπαθείς να εξερευνήσεις την φυσιογνωμία του; Πόσο μάλλον όταν θα έχεις απένατί σου όχι έναν αλλά πολλούς.
  Άλλες διεργασίες λαμβάνουν μέρος.
  Ίσως δεν είμαστε ακόμοι έτοιμοι για να λειτουργήσουμε όπως κάποτε...
  Ίσως πρέπει να περάσουμε αυτό το στάδιο για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε εμπιστοσύνη στη διεργασσία σκέψης-εκφοράς λόγου.
  Ίσως χρειαζόμαστε την ανωνυμία μερικές φορές για να δοκιμάσουμε την ανταπόκριση.
  Ίσως πρέπει να αποκτήσουμε πρώτα "όνειρα και οράματα", όπως όμορφα λες.
  Εάν το διαδίκτυο δίνει το πεδίο ας το εκμεταλλευτούμε για να προχωρήσουμε και στο επόμενο βήμα.

 11. rs avatar
  rs 26/08/2008 13:14:14

  @ Σπατζιώτη
  πολύ ώραιο. Συμφωνώ. Ας μου επιτραπεί να προσθέσω κάποιους στίχους του Κ.Καβάφη. Πιστεύω οτι ταιριάζουν:
  Ας φρόντιζαν
  Κατήντησα σχεδόν ανέστιος και πένης.
  Aυτή η μοιραία πόλις, η Aντιόχεια
  όλα τα χρήματά μου τάφαγε:
  αυτή η μοιραία με τον δαπανηρό της βίο.
  ..........
  .........

  Όθεν φρονώ πως είμαι στα γεμάτα
  ενδεδειγμένος για να υπηρετήσω αυτήν την χώρα,
  την προσφιλή πατρίδα μου Συρία.

  Σ’ ό,τι δουλειά με βάλουν θα πασχίσω
  να είμαι στην χώρα ωφέλιμος. Aυτή είν’ η πρόθεσίς μου.
  Aν πάλι μ’ εμποδίσουνε με τα συστήματά τους—
  τους ξέρουμε τους προκομένους: να τα λέμε τώρα;
  αν μ’ εμποδίσουνε, τι φταίω εγώ.

  ...........
  ...........
  Θα με θελήσει πάντως ένας απ’ τους τρεις.

  Κ’ είν’ η συνείδησίς μου ήσυχη
  για το αψήφιστο της εκλογής.
  Βλάπτουν κ’ οι τρεις τους την Συρία το ίδιο.

  Aλλά, κατεστραμένος άνθρωπος, τι φταίω εγώ.
  Ζητώ ο ταλαίπωρος να μπαλωθώ.
  Aς φρόντιζαν οι κραταιοί θεοί
  να δημιουργήσουν έναν τέταρτο καλό.
  Μετά χαράς θα πήγαινα μ’ αυτόν.

 12. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 26/08/2008 13:27:43

  Εν όψει λοιπόν των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται για την ελληνική εξωτερική πολιτική υπενθυμίζω, όπως έγραψα και παλαιότερα
  ότι, "ούκ εά με καθεύδειν", το τί και ποιός κρύβεται πίσω απο το θράσος των Άμποτ και Κοστέλο, που έχουν κατασκευάσει οι Αμερικανοί στην γειτονιά μας όπως και τον Σακασβίλι στην Γεωργια.

  Διότι - και θα επιμένω μέχρις αποδείξεως του εναντίον - ότι, το μεγαλύτερο στρατόπεδο των ΗΠΑ στον κόσμο πίσω απο τα Σκόπια για να έχει ελπίδες να μακροημερεύσει και να ελέγχει την μεταφορά ενεργείας απο την Ανατολή στην Δύση, χρειάζεται χωρίς καμία αμφιβολία την καθ'ημάς Μακεδονία και προπαντός το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μοναδικό σημείο ανεφοδιασμού και επιβιώσεως του στρατοπέδου.

  Οι πληροφορίες, που στηρίζουν το θράσος του Άμποτ και Κοστέλο λένε - μέχρις αποδείξεως του εναντίον - ότι, στο αχανές αυτό στρατόπεδο βόσκουν, θρέφονται και ασκούνται "εθελοντές" απο Τουρκία, Βουλγαρία, Αλβανία κ.ά. που σε περίπτωση επαναλήψεως όσων έγιναν πρόσφατα στην Γεωργία, μπορεί να ακούσουμε στον πρωϊνό καφέ της Μενεγάκη ότι, προσβάλλουν τα σύνορά μας, προσπαθούν να εισβάλλουν στην καθ'ημάς Μακεδονία για να απελευθερώσουν τους σκλαβωμένους αδελφούς τους και ότι, τα ελληνικά στρατεύματα - πού τα είδαν άραγε; - αμύνονται περι πάτρης! Και μετά και κάτω απο εμβατήρια, που θα βγούν απο τα μουσικά ντουλάπια της ΕΡΑ, θα πληροφορηθούμε ότι, κηρύχθηκε γενική επιστράτευση.

  Και άν καταφέρουμε να τους διώξουμε και να τους φθάσουμε μέχρι το Τέτοβο και αρχίσει ο Γκρούεφσκυ να καλεί σε βοήθεια, επειδή τους γεννοκτονούμε, τότε θα έχουμε την πιστή επανάληψη της Γεωργίας. Πιστή, επειδή δέν είναι εύκολο να ετοιμάζεις παραλλαγές σε μία ηλίθια παγκοσμιοποίηση.

  Αυτά τα ολίγα επι του παρόντος

  ΠΕΛΙΑΣ

 13. Theodore avatar
  Theodore 26/08/2008 14:47:45

  Οι στρατιωτες μας, τα ξυνουν στα σπιτια τους, γιατι εχουν αντικατασταθει απο μισθοφορους.
  Αυτο θελει ο λαος.
  Και ι αξιωματικοι, εχουν γινει προ πολλου δημοσιοι υπαληλοι.

 14. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 26/08/2008 14:48:13

  Η Ρωσία αναγνώρισε Νότια Οσσετία και Αμπχαζία.

 15. Kraepelin avatar
  Kraepelin 26/08/2008 16:21:54

  Μποτίλια στο Πέλαγος, εάν έχεις ανύπαρκτη σεξουαλική ζωή, η λύση δεν είναι να γράφεις λυρικές εκθεσούλες.

 16. jkr avatar
  jkr 26/08/2008 18:04:30

  Ο προσανατολισμός έχει αλλάξει εδώ και 4 χρόνια, μάλλον όψιμη η επισήμανση!

 17. Kraepelin avatar
  Kraepelin 26/08/2008 18:34:30

  Τότε ας αγοράσει δονητή.

 18. Basil avatar
  Basil 26/08/2008 22:30:04

  Ναι μεν το γεωπολιτικό σκηνικό αλλάζει (γοργά ή όχι θα δούμε) αλλά η υπερδύναμη παραμένει υπερδύναμη. Μερικοί ισχυρίζονται ότι στο στάδιο αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Οι σκέψεις της ανάρτησης ταιριάζουν όμως γάντι για την κατάσταση της ευρώπης που εδώ και καιρό βρίσκεται σε παρακμή. Οι περισσότεροι δείκτες των ΗΠΑ είναι καλοί. Δημογραφία, τεχνολογία, στρατιωτική τεχνολογία, και αεροδιαστημική. Είναι πρός το παρόν η μόνη χώρα στον κόσμο που μπορεί να κατασκευάζει μικροεπεξεργαστές. Η οικονομία τους δεν πάει καλά, εξαιτίας της κεντρικής επιλογής να μεταφέρουν βασικούς κλάδους κατασκευών και βιομηχανίας εκτός της χώρας για λόγους κέρδους. Αποτέλεσμα σε λιγότερο από 30 χρόνια από Ν1 πιστωτής του κόσμου να γίνει Ν1 δανειολήπτης. Αυτό έχει και θα έχει συνέπειες σε βάθος χρόνου. Εχουμε πολύ δρόμο και πολύ αίμα μέχρι να πέσουν.

  Αναφορικά με τις σκέψεις για την Ελλάδα, θα διαφωνήσω. Ναι μεν σωστά όλα που ελέχθησαν αλλά μέχρι να γίνουμε Κόσοβο ή Γεωργία -ιδιαίτερα στη Μακεδονία- απέχουμε πολύ.

 19. Nick avatar
  Nick 26/08/2008 23:18:18

  Τι λές ρε basil; Μικροεπεξεργαστές φτιάχνονται και στη Γαλλία-Ιταλία (STMicroelectronics) στην Ιαπωνία και στη ΤαΙβάν.

  Όσο για την οικονομική κατάσταση, για να ετοιμάζονται για food riots φαντάσου πόσο άσχημα είναι...

  Για να μην αναφέρω τον West Nile virus που αναπτύσσεται στις εγκαταλελειμενες πισίνες του L.A.

 20. Basil avatar
  Basil 26/08/2008 23:33:04

  Αυτή τη στιγμή μόνο η Intel έχει ενσωματώσει υλικά υψηλής διηλεκτρικής σταθεράς (HfOSiN-high-k dieletric) στα 45 nm node. Εκεί είναι η ιστορία του τεχνολογικού ρίσκου. Απ' οτι ξέρω και η ΙΒΜ έχει παντενταρισμένη λύση. Για αυτό το "Intel inside" μιλάω, όχι για το play station 3 ή τις μνήμες της ST.

 21. Αρις avatar
  Αρις 28/08/2008 10:49:00

  ΕΔΩ ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΕΛΙΣΣΟΤΑΝ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ 17 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ.ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ....????????????

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.